Kary, zakazy...

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
imik1

Re: Kary, zakazy...

Post autor: imik1 » 26.05.2011, 20:01

Chicony pisze:Witam serdecznie chciałbym uzyskać odpowiedz w sprawie mojego zakazu stadionowego który dostałem w czerwcu 2010 roku. Dostałem 2 lata w zawieszeniu na 5 i czteroletni zakaz stadionowy na dwa kluby plus reprezentację połączony z osobistym wstawiennictwem na policji w moim miejscu zamieszkania.
A oto i pytania dotyczące zakazu :

1.Czy jeżeli wyjadę na weekand a w ten dzień odbywa się mecz mojej drużyny mogę wstawić się w innym mieście na policji gdzie akurat przebywam oni wtedy dzwonią do mojej miejscowości podają moje dane itd... czy w takim przypadku wszystko jest ok czy nie ??

2.Czy jeżeli biorę ślub w czerwcu roku 2012 a akurat jest mecz polskiej reprezentacji wystarczy , że uprzedzę o tym fakcie policję na której odbywam dozór czy muszę wysłać pismo do sądu...

3. Jeżeli teraz jest zakaz wyjazdów kibiców przyjezdnych na wszystkie ligi w Polsce to czy podczas takiego meczu muszę stawiać się na policji ??

4.Czy po ukończeniu połowy wyroku zakazu stadionowego mogę ubiegać się o złagodzenie kary... chodzi tylko o stawiennictwo na policji gdyż mam do pokonania dziennie 10 km zakaz pozostaje dalej ... i jakie są szanse .

Z Góry dziękuję za odpowiedz pozdrawiam kibic

z własnego doświadczenia:
ad1: jeśli jesteś w innej miejscowości wystarczy że tam zgłosisz sie na psy z dowodem osobistym i numerem pin o ile posiadasz taki

ad2: w zeszłym roku wyjechałem za granicę na 3 tygodnie w czasie trwania rozgrywek i wystarczyło że zgłosiłem to psowi prowadzącemu sprawy kibiców w moim mieście, nikt nie robił problemu choc może to zależeć od stopnia uczłowieczenia psiaka

ad3: musisz... inaczej dojebią Ci paragraf nie pamiętam już jaki ale brzmi: "niestosowanie się do wyroku sądu" za co w najlepszym wypadku ujebią Ci grzywnę...

ad4: tu nie mam pojęcia i sam chętnie przeczytam odpowiedź...
jebał pies teściowe!

iparts.pl
seba1944

Post autor: seba1944 » 09.06.2011, 23:07

Czy słyszał ktoś z Was o przypadku ukarania osoby która ma zakaz na imprezy masowe danego klubu ze wstawiennictwem, za nie wstawienie się w czasie trwania meczu tyle że nie był on imprezą masową? :)
Obrazek

www.facebook.com/gadzetydlakibica

holksp

Post autor: holksp » 09.06.2011, 23:38

Panowie jakie są kary za odpalanie rac?
Stop piknikom!!!

wampirek

Post autor: wampirek » 09.06.2011, 23:48

zalezy od paragrafu i decyzji sądu, ogólnie rozchodzi się o to czy wniosłeś i odpaliłeś czy tylko odpaliłeś, generalnie obecnie stosuje się łącznie trzy środki : grzywna (od 3 do 5 tysięcy), wyrok( jesli wcześniej nic poważnego nie przeskrobałes to zawiasy, zazwyczaj 2/3), zakaz stadionowy z obowiazkiem stawiennictwa na komendzie w trakcie trwania meczu - zazwyczaj powyżej 3 lat(też zależny od sformułowania wniosku przez sąd)

Nie ma jednej stałej formuły wyroku, za odpalenie grozi Ci :

- grzywna od 3 do 5 tysięcy
- zakaz od 2 do 6 lat
- oraz do 2 lat pozbawienia wolności ( tu nie jestem pewien czy czasem nie 3 ale mniejsza o to bo i tak 99 % przypadków kończy się wyrokiem w zawieszeniu)
My tu gadu-gadu a w biedronce nadgodziny

Fanatyk 1956

Post autor: Fanatyk 1956 » 27.06.2011, 14:31

Zakaz wyjazdowy także jesienią

Jesienne mecze w ekstraklasie, a być może także w innych klasach rozgrywkowych, nadal będą rozgrywane bez fanów gości. Odpowiednią uchwałę ma przegłosować w czwartek zarząd PZPN. Związek ugnie się w ten sposób przed wnioskiem ministra spraw wewnętrznych i administracji Jerzego Millera, który podczas niedawnego spotkania z działaczami PZPN, Ekstraklasy SA i policji zaproponował, by majowy zakaz wyjazdowy przedłużyć na nowy sezon.

Rzecznik Ekstraklasy SA Adrian Skubis oficjalnie zapowiada, że "organizator rozgrywek wyda specjalne oświadczenie po zaciągnięciu opinii klubów, które organizują mecze i oficjalnie firmują wyjazdy swoich kibiców", ale nieoficjalnie wiadomo, że na spotkaniu z Millerem przedstawiciele klubów nie zgłosili żadnego zastrzeżenia. I już nie zgłoszą.

Od rundy jesiennej na stadiony wróci policja, co ma uniemożliwić kibicom wpuszczanie fanów gości na własne sektory.
Obrazek

fanatykZL

Post autor: fanatykZL » 29.06.2011, 16:17

Chicony pisze: 4.Czy po ukończeniu połowy wyroku zakazu stadionowego mogę ubiegać się o złagodzenie kary... chodzi tylko o stawiennictwo na policji gdyż mam do pokonania dziennie 10 km zakaz pozostaje dalej ... i jakie są szanse .
Możesz takie pismo złożyć, ale nie daję większych szans. Ja np odpuściłem.
Co do pozostałych pytań to kolega wyżej dobrze na nie odpowiedział.

fanatykZL

Post autor: fanatykZL » 29.06.2011, 16:21

wampirek pisze: Nie ma jednej stałej formuły wyroku, za odpalenie grozi Ci :

- grzywna od 3 do 5 tysięcy
- zakaz od 2 do 6 lat
- oraz do 2 lat pozbawienia wolności ( tu nie jestem pewien czy czasem nie 3 ale mniejsza o to bo i tak 99 % przypadków kończy się wyrokiem w zawieszeniu)
Minimalna grzywna to 180 godzinowych stawek dziennych czyli 1800zł plus koszty procesowe 220zł.
Co do zawiasów to nie ma reguły, często zastępowane są grzywną lub pracami społecznymi (największa chujnia).

Mieczyk

Post autor: Mieczyk » 30.06.2011, 00:03

Prace społeczne największą chujnią? Dla mnie to był najmniejszy wymiar kary. W całych tych wyrokach najgorsze są te jebane stawiennictwa na komendę. Człowieka c*** strzelał jak chłopaki jechali nad jezioro, a Ty musiałeś iść na 30 sekund podpisać się w czasie meczu...Wolałbym 3 miesiące zapierdalać społecznie i dostać do tego ze 3 tysiące grzywny niż te jebane stawiennictwo

watson

Post autor: watson » 14.07.2011, 12:56

Panowie jeśli za tydzień rusza 1 liga a ja w tym czasie bede na wczesach nad morzem i nie bede mógł sie stawic w swoim miescie na "swoim" komisariacie to moge sie odchaczyc w miejscu aktualnego pobytu .? Chyba nie bedzie z tego jakis problemów mam nadzieje ;] ???

autobus

Post autor: autobus » 14.07.2011, 13:01

watson pisze:Panowie jeśli za tydzień rusza 1 liga a ja w tym czasie bede na wczesach nad morzem i nie bede mógł sie stawic w swoim miescie na "swoim" komisariacie to moge sie odchaczyc w miejscu aktualnego pobytu .? Chyba nie bedzie z tego jakis problemów mam nadzieje ;] ???
Z tego co wiem to nie mozesz. Powiniennes ogarnac temat przed wyjazdem .

watson

Post autor: watson » 14.07.2011, 13:06

autobus pisze:
watson pisze:Panowie jeśli za tydzień rusza 1 liga a ja w tym czasie bede na wczesach nad morzem i nie bede mógł sie stawic w swoim miescie na "swoim" komisariacie to moge sie odchaczyc w miejscu aktualnego pobytu .? Chyba nie bedzie z tego jakis problemów mam nadzieje ;] ???
Kurw* byłem wczoraj na komisariacie to oczywiście pies nic nie wie. Mówił żebym tam sie zgłosił w czasie meczu i może da sie zalatwić. Jak on to ujoł , chyba Cie nie wsadzą.. wytłumaczysz się. ku*** żebym przez wyjazd nad morze jakiejś lipy nie miał z tym zakazem i nie poszedl siedzieć ;p

GloriaVictis

Post autor: GloriaVictis » 14.07.2011, 14:07

usrany_po_kolana pisze:
Dzisiaj odbyło się zwyczajne walne zebranie członków Piłkarskiej Ligi Polskiej. Wśród podjętych decyzji jedną z najważniejszych była ta dotycząca przyjmowania zorganizowanych grup kibiców przyjezdnych w I lidze w sezonie rozgrywkowym 2011/2012.

Decyzję podjęli jednogłośnie przedstawiciele wszystkich klubów (szesnastu) obecni na zebraniu.
jakie zrodło?

wampirek

Post autor: wampirek » 14.07.2011, 16:19

watson pisze:
autobus pisze:
Kurw* byłem wczoraj na komisariacie to oczywiście pies nic nie wie. Mówił żebym tam sie zgłosił w czasie meczu i może da sie zalatwić. Jak on to ujoł , chyba Cie nie wsadzą.. wytłumaczysz się. ku*** żebym przez wyjazd nad morze jakiejś lipy nie miał z tym zakazem i nie poszedl siedzieć ;p
Powinieneś otrzymać numer PIN, z tym pinem możesz meldować się na zakazie w dowolnej jednostce, potem przy następnym zgłoszeniu u siebie mówisz psom ze tego dnia byłeś tu i tu i powinni sporządzić notatkę służbowa, załączyć do listy obecności i tyle.
My tu gadu-gadu a w biedronce nadgodziny

Kyndybal

Post autor: Kyndybal » 22.07.2011, 16:13

Policja nie wyraża zgody na przyjazd kibiców Wisły na mecz z Widzewem

Po raz kolejny kibice nie obejrzą spotkania swojej drużyny na wyjeździe na wniosek policji. Tym razem nie zgodzili się oni, aby kibice krakowskiej drużyny obejrzeli mecz z Widzewem - donosi "Gazeta Wyborcza".

Powód jaki podała policja to brak parkingów dla kibiców gości oraz brak możliwości wjazdu służb bezpieczeństwa na stadion od strony ul. Tunelowej.
źródło : 90minut.pl

Zaczyna sie, psy sie wkurwily ze pzpn nie przybil zakazu wyjazdów to wzieły "sprawy" po swojemu zeby byl zakaz. Wg. mnie przy kazdym meczuz ryzykiem dana komenda bedzie cos wymyslala.... ehhhhh

Łoś

Post autor: Łoś » 26.07.2011, 19:40

Ktoś pytał o złagodzenie kary po upływie połowy czasu - jeżeli chodzi o zakaz stadionowy, to kiedy on jest wykroczeniem to nie można. O skrócenie z kodeksu karnego można wnioskować, a wykroczeń nie.

Stali Rzeszów w większości upływają zakazy w maju 2012, jednak sporej części dopiero w 2013 i jeszcze w 2014.

Czy meldowanie z PINem w innej jednostce jest prawnie uregulowane, czy to opinia psa/prokuratora?
Słyszałem podobną wersję (w tym sezonie weszły u nas PINy, wcześniej był to tylko podpis i miałem problem z "zalogowaniem" się na komendzie na śląsku ;) - czy wszędzie w Polsce każdy ma już swój numer?)
Jeżeli chodzi o wyjazdy zagraniczne - polecono mi zapytać o zgodę Sądu - jeszcze większe olaboga :D

Pierwszym kontaktmistrzem kibiców z zakazem jest jednostka policji w której się melduje, to ona przekazuje Twój ranking nieobecności dalej, lub też nie. Dalej jest prokurator - i on robi co chce, ale puści bokiem albo dopierdoli ile zechce.
Choć nie wiem jak teraz w przypadku PINów.

Przydałoby się to jakoś formalnie usankcjonować a nie opuszczam miasto i albo się uda albo się nie uda
Stal Rzeszów

Ofensywa

Post autor: Ofensywa » 28.07.2011, 13:44

Można składać jakieś skuteczne odwołania co do wstawiennictwa na komendzie podczas meczy?

andreew_eop

Post autor: andreew_eop » 28.07.2011, 16:20

Zakazy i kary w pigułce
[link]

olimpijska2.pl

Post autor: olimpijska2.pl » 30.07.2011, 00:06

Zakaz wyjazdowy na jeden mecz dla kibiców Polonii
Wpisany przez admin
piątek, 29 lipca 2011 23:47

Polski Związek Piłki Nożnej ukarał kibiców Polonii Bytom zakazem wyjazdowym obowiązującym na jeden mecz za niewłaściwe zachowanie się sympatyków "Królowej Śląska" podczas spotkania z Pogonią Szczecin. W związku z czym, odwołany został wyjazd kibiców na mecz z Sandecją Nowy Sącz, który odbędzie się 13 sierpnia.
[link]

Już się zaczęło.
[link]

Jestem zwykłym kibolem :)

Mieszko GKS

Post autor: Mieszko GKS » 30.07.2011, 03:32

Mam pytanie z racji zakazu stadionowego mam obowiązek stawiennictwa na komisariacie policji w Gliwicach, wczoraj podczas meczu Piasta nie zrobiłem tego czy wiążą się z tym jakieś nieprzyjemności??

Łoś

Post autor: Łoś » 30.07.2011, 08:26

wiążą wiążą - konsekwencje czekają na Ciebie po końcu rundy - tzn albo psy/prokurator puści Twoją jedną nieobecność kantem albo dostaniesz grzywnę - jej wysokość zależna od prokuratora (raczej zaczynają się od 200 zł za mecz) - jednocześnie jest to złamanie obowiązku stawiennictwa więc w papierach jesteś karany - jeżeli do tej pory nie byłeś :) Prokurator weźmie Cię na rozmowę do pokoju zwierzeń w wyznaczonym terminie.
Stal Rzeszów

.Pe

Post autor: .Pe » 30.07.2011, 10:38

olimpijska2.pl pisze:
Zakaz wyjazdowy na jeden mecz dla kibiców Polonii
Wpisany przez admin
piątek, 29 lipca 2011 23:47

Polski Związek Piłki Nożnej ukarał kibiców Polonii Bytom zakazem wyjazdowym obowiązującym na jeden mecz za niewłaściwe zachowanie się sympatyków "Królowej Śląska" podczas spotkania z Pogonią Szczecin. W związku z czym, odwołany został wyjazd kibiców na mecz z Sandecją Nowy Sącz, który odbędzie się 13 sierpnia.
[link]

Już się zaczęło.
Można wiedzieć jakim strasznym czynem na ten zakaz sobie zasłużyliście?

olimpijska2.pl

Post autor: olimpijska2.pl » 30.07.2011, 10:40

.Pe pisze:Można wiedzieć jakim strasznym czynem na ten zakaz sobie zasłużyliście?
"Okrzyki rasistowskie".
[link]

Jestem zwykłym kibolem :)

dezet

Post autor: dezet » 31.07.2011, 19:35

W Szwecji też ładne cyrki...wybuch jednej petardy i momentalnie mecz przerwany:

http://www.youtube.com/watch?v=U2wlcxJmNTY

U nas pewnie byłoby teraz tak samo...

watson

Post autor: watson » 31.07.2011, 22:12

Łoś pisze:wiążą wiążą - konsekwencje czekają na Ciebie po końcu rundy - tzn albo psy/prokurator puści Twoją jedną nieobecność kantem albo dostaniesz grzywnę - jej wysokość zależna od prokuratora (raczej zaczynają się od 200 zł za mecz) - jednocześnie jest to złamanie obowiązku stawiennictwa więc w papierach jesteś karany - jeżeli do tej pory nie byłeś :) Prokurator weźmie Cię na rozmowę do pokoju zwierzeń w wyznaczonym terminie.

A jesli ma się papier na to że stawiło sie w tym czasie na policji w tym miejscu w którym sie przebywało innym niż miejsce zamieszkania i jest to do potwierdzenia ?? To chyba popatrzą na to przychylnym okiem..

Łoś

Post autor: Łoś » 02.08.2011, 18:46

watson pisze:
Łoś pisze:wiążą wiążą - konsekwencje czekają na Ciebie po końcu rundy - tzn albo psy/prokurator puści Twoją jedną nieobecność kantem albo dostaniesz grzywnę - jej wysokość zależna od prokuratora (raczej zaczynają się od 200 zł za mecz) - jednocześnie jest to złamanie obowiązku stawiennictwa więc w papierach jesteś karany - jeżeli do tej pory nie byłeś :) Prokurator weźmie Cię na rozmowę do pokoju zwierzeń w wyznaczonym terminie.

A jesli ma się papier na to że stawiło sie w tym czasie na policji w tym miejscu w którym sie przebywało innym niż miejsce zamieszkania i jest to do potwierdzenia ?? To chyba popatrzą na to przychylnym okiem..
powinno być ok - najważniejsze, że wystawili Ci taki papier gdzie indziej bo tak też niechętnie robią - jednak podkreślam, że zasady tutaj ustala prokurator i może zrobić co chce, również w takim przypadku, jednak myślę że przejdzie.
Stal Rzeszów

Chicony

Post autor: Chicony » 01.09.2011, 11:51

Witam a co zrobić w przypadku kiedy mecz koliguje z pracą zdarzają się często takie sytuacje na razie szef to toleruje ale nie wiem jak długo co wtedy w takim przypadku ... można pisać jakieś odwołania albo nosić na policje zaświadczenia z pracy że w danych godzinach było się w pracy ??

rybak007

Post autor: rybak007 » 01.09.2011, 19:21

"nieuzasadniona interwencja służb ochrony w stosunku do kibiców gości"

Czy to pierwszy taki przypadek? Nie przypominam sobie zeby cos podobnego juz bylo. natomiast na miejscu Slaska bym robil odwolanie, przeciez to nei byl pociag specjalny, nikt nie udowodni ze to Slask cos robil, moze to ta ku*** magda co listy pisala do wyborczej a pewnie t osam dziennikarz wyborczej przebrany w sukienke pisal artykul, pewnie ta menda zytnicka.
j**** homopropagande

Wyznawca

Post autor: Wyznawca » 01.09.2011, 19:27

Potraktowali nas łagodniej za mecz z Widzewem,to walnęli z grubej rury,za "list pasażerki".
Tej kurwie wielki c*** w d*** za to,tak samo jak cwelom z koszernej.
Kilka potencjalnie ciekawych wyjazdów nam odpadło,na kilku jednak jest opcja,że będziemy.

PLC

Post autor: PLC » 01.09.2011, 19:29

50 tysięcy za "antysemityzm", 5 tysięcy za "zwykłe bluzgi". Pojebało ich doszczętnie. Już nie mówiąc o zakazie wejścia na mecz swojej drużyny, za zachowanie w pociągu i na dworcu...

malyswider

Post autor: malyswider » 28.09.2011, 20:50

pierwszy wyrok na siatkowce, 2 lata ze wstawiennictwem i 2 tys grzywny za race po meczu
BB!

normalny48

Post autor: normalny48 » 28.09.2011, 21:12

malyswider pisze:pierwszy wyrok na siatkowce, 2 lata ze wstawiennictwem i 2 tys grzywny za race po meczu
coś więcej ?
www.startowcy1948.ubf.pl - Serwis Kibiców Startu Radziejów !!!

malyswider

Post autor: malyswider » 29.09.2011, 14:05

raca po finale CEV, donos na psy wyszedl od dyrektor klubu ZAKSA, jako kara za niesubordynacje i spiewanie na meczach nie tego, czego oczekiwal zarzad.
BB!

lukasztre

Post autor: lukasztre » 03.10.2011, 07:48

Czy jak czekam na sprawe sadowa w sprawie zakazu jak nie otrzymalem wyroku jeszcze moge jechac na mecz?

obeRschlesien1929

Post autor: obeRschlesien1929 » 26.10.2011, 14:18

lukasztre pisze:Czy jak czekam na sprawe sadowa w sprawie zakazu jak nie otrzymalem wyroku jeszcze moge jechac na mecz?
według mnie tak.
Prawdopodobnie dostanę 1 tyś kary grzywny, na ile rat będę mógł rozłożyć grzywnę?
NIEBIESCY!

kibic1

Post autor: kibic1 » 26.10.2011, 15:03

Możesz jechać
Obrazek

Bu_R_owiec

Post autor: Bu_R_owiec » 26.10.2011, 16:35

obeRschlesien1929 pisze:
lukasztre pisze:Czy jak czekam na sprawe sadowa w sprawie zakazu jak nie otrzymalem wyroku jeszcze moge jechac na mecz?
według mnie tak.
Prawdopodobnie dostanę 1 tyś kary grzywny, na ile rat będę mógł rozłożyć grzywnę?
Piszesz prośbę do sądu o możliwośc rozłożenia na raty,tam dajesz swoją propozycje ilości rat a oni zawzyczaj się na to zgadzają. Tysiąc grzywny to jest 50 stawek po 20 zł więc możesz teoretycznie nawet na 50 rat to rozłożyć
JEDNO MIASTO,JEDEN KLUB
KATOWICE K.S.RUCH

Obrazek

Michał_Płock

Post autor: Michał_Płock » 26.10.2011, 18:22

[link]

Podsumowanie farsy z flagą u nas.
Prezentacje maturalne/prace licencjackie/magisterskie! -> gg:1451747

seba1944

Post autor: seba1944 » 26.10.2011, 19:27

Bu_R_owiec pisze:Tysiąc grzywny to jest 50 stawek po 20 zł więc możesz teoretycznie nawet na 50 rat to rozłożyć
Zależy za co, ta grzywna jak za wykroczenie to rozłoży Ci na max 36 rat czyli 3 lata bo po tym terminie karalność wykroczenia ustaje.

jak jest przy kodeksie karnym nie wiem
Obrazek

www.facebook.com/gadzetydlakibica

obeRschlesien1929

Post autor: obeRschlesien1929 » 26.10.2011, 22:18

seba1944 pisze:
Bu_R_owiec pisze:Tysiąc grzywny to jest 50 stawek po 20 zł więc możesz teoretycznie nawet na 50 rat to rozłożyć
Zależy za co, ta grzywna jak za wykroczenie to rozłoży Ci na max 36 rat czyli 3 lata bo po tym terminie karalność wykroczenia ustaje.

jak jest przy kodeksie karnym nie wiem
napaść na psa, prokurator chce mi dać 100 stawek po 10 zł do tego oczywiście zawiasy i zakaz stadionowy. To jak z ratą?
NIEBIESCY!

fazimodo

Post autor: fazimodo » 27.10.2011, 18:26

Komisja Ligi Ekstraklasy SA zdecydowała się ukarać Widzew Łódź.

Łódzki klub został ukarany zakazem udziału zorganizowanej grupy kibiców w czterech meczach wyjazdowych T-Mobile Ekstraklasy oraz karą finansową w wysokości 10 tys. zł. To konsekwencje nagannego zachowania się kibiców Widzewa podczas meczu 11. kolejki T-Mobile Ekstraklasy z Legią Warszawa, podczas którego wniesiono i odpalono środki pirotechniczne, a następnie wrzucono na płytę boiska oraz do sektora buforowego.

ODPOWIEDZ