POLITYKA NA STADIONACH ŚWIATA

Informacje ze światowych trybun

Moderator: Automoderation

Ronnie The Rocket

Re: POLITYKA NA STADIONACH ŚWIATA

Post autor: Ronnie The Rocket »

analizator.pl pisze:
Ronnie The Rocket pisze:
analizator.pl pisze:
Bzdury wasc pleciesz !!! Inter powstal w momencie gdy zabroniono Milanowi wystawiac zagranicznych pilkarzy w skladzie. Dodajmy, ze byl on wtedy mistrzem kraju. Wtedy grupa dzialaczy, ktora byla zwolennikami dostosowania sie druzyny do tych wymogow zbuntowala sie i zalozyla Inter. Taka jest historia. Zreszta jest to opisane ciekawie na oficjalnej stronie polskiego FC Milanu.
No to jest historia powstania, ale jakie warstwy spoleczne komu kibicuja, to sie zgrubsza zgadza ugolniajac to oczywiscie.

Taki podział jest nieadekwatny do rzeczywistości. Inter i Milan to są ogromnie popularne kluby we Włoszech i nie tylko i mają taką rzeszę kibiców, ze nie mozna jednoznacznie podzielić ich wedle statusu majątkowego.
Nie no wiadomo, ze tak, ale akurat mam rodzine w Mediolanie i gadajac tam z ludzmi sami przyznaja, ze na Milan chodza ludzie z nizszych jakby warstw robotniczych, a na Inter klasa srednia.A sa tam od lat 12 wiec jakies rozeznanie mozna miec. Niektorzy wrecz mowili, ze na Milan chodza zule spod sklepow.( oczywiscie chodzi o sam Mediolan, bez kibicow z calych Włoch)
iparts.pl
wielkie_jadra

Post autor: wielkie_jadra »

nie wiem czy dobry temat wybrałem
Wie ktos, cos na temat animozji pomiędzy Flamandami a Walonami w Belgii???tzn jak to się przekłada na belgijska scene i czy wogóle to się przekłada. Podział miast znam, bardziej mnie interesuje czy sa konflikty typowo flamandzko-walońskie na stadionach w Belgii.
BeforeGod

Post autor: BeforeGod »

Z tego co mi mowil znajomy z Vlandreen na koncercie pewnej grupy,to nie.
Jest podkreslanie odmiennosci,przynaleznosci etnicznej i patriotyzm lokalny ale nie przeklada sie to na zadne ekstremizmy.
wielkie_jadra

Post autor: wielkie_jadra »

dziekuje pozdrawiam
Bones

Post autor: Bones »

wrzesien

Post autor: wrzesien »

tak, no chyba ze tak, co nie zmienia faktu ze wiadomo do czego sie to odnosi, bodajrze byla tam tez flaga ZSRR na kiju
MaT19

Post autor: MaT19 »

a ja mam prośbę ...

Czy ma ktoś jakieś materiały (np.czasopisma) opisujące spory kibiców dwóch drużyn na tle politycznym bądź też religijnym tj. Celtic-Rangers ?
Z tym, że chodzi mi o jakieś mniej znane kluby piłkarskie ....

Potrzebuje opisać takie waśnie kibiców :|

Z góry dziękuje :)
WojtasArka

Post autor: WojtasArka »

Wie ktoś jak to wygląda w Szwecji? Akurat w Sztokholmie jestem i bardzo mnie to ciekawi. Pozdrawiam
cyryl bazgrolarz

Post autor: cyryl bazgrolarz »

Najlepsi i najwięksi w Sztokholmie to AIK, potem chyba Djurgaarden i Hammarby. Ci ostatni mają zgodę z jedną z grup Sportingu Lizbona. Oprawy na dobrym poziomie, włącznie z piro, to wszystko co mi wiadomo.
Stary14

Post autor: Stary14 »

cyryl bazgrolarz pisze:Najlepsi i najwięksi w Sztokholmie to AIK, potem chyba Djurgaarden i Hammarby. Ci ostatni mają zgodę z jedną z grup Sportingu Lizbona. Oprawy na dobrym poziomie, włącznie z piro, to wszystko co mi wiadomo.
Widzisz nazwe tematu?
Wells

Post autor: Wells »

WojtasArka pisze:Wie ktoś jak to wygląda w Szwecji? Akurat w Sztokholmie jestem i bardzo mnie to ciekawi. Pozdrawiam

też jestem ciekaw, jak to wygląda na przykład w Sztokholmie czy tez Goteborgu. Także jeśli macie jakieś info, podzielcie się z nami :-)
JMS88

Post autor: JMS88 »

Ktoś pytał o Gbg więc odpowiadam.
Dwie najbardziej liczące się ekipy w tym mieście to oczywiście IFK i GAIS, poza nimi jest też OIS i jeszcze jeden klub z okolic Gotheborga
Nie wiem jak się sprawa przedstawia z ideologicznego punktu widzenia z tym ostatnim ale co do głównych ekip to IFK ma parę załóg prawicowych i generalnie klimat h tego klubu jest ostro prawicowy, większość lokalnych nacjonalistów to kibice IFK. Na trybunach raczej nie prezentuje się ideologicznych opraw ze względu na klimat polityczny panujący w Szwecji ( wyroki za najmniejsze przewinienia jeżeli związane sa one z hate crime)= Ultraska apolityczna. Kolorowi rzadko widoczni na stadionie aczkolwiek są, tak samo jak pojedyncze czerwone jednostki.
Z drugiej strony jedna z największych kos IFK czyli GAIS (geys) ma w swoich ekipach h wielu anarcho brudasów, szarpów i imigrantów( szczególnie bojowi i nie wachają się latac ze sprzętem). Jednak generalnie GAIS nie jest dla IFK jakimś większym problemem, to oni są dominującą siłą w mieście. Jako ciekawostkę dodam że wszystkie drużyny grają na jednym stadionie. Klimat bardzo różny od Polskiego, u nas coś takiego było by raczej niemożliwe.
JMS88

Post autor: JMS88 »

nisc pisze:a to ciekawe rzeczy sie dowiaduje JMS, pewnie kolesie z Nordic Thunder ze starej ekipy GAIS z ktorymi rozmawialem przy okazji derbow z Orgryte pojawili sie tam przypadkowo? WSZYSTKIE ekipy jako calosc w Gotenburgu maja wyj....na polityke ale wsrod wszystkich znajdziesz zarowno szwedzkich nazistów jak i kolesi z przeciwnej strony politycznej barykady, IFK ma kontakty z Chelsea i Linfield wiec tam jakby troche otoczka bardziej "prawicowa". Imigranci, anarchisci,lewaki w ekipie GAIS? masz na to jakies dowody, bo ja bylem jedyna osoba z poza Szwecji, Randers z Danii ktorzy sa zgoda Gamla i czasami zapraszanych indywidualnie gosci z zagranicy ( np. bardzo czesto pojawiajacy sie na zaproszenie osob decyzyjnych z Gamla kolesie z Dynamo Berlin - zajebiscie 'lewacka" ekipa no nie JMS? ), ktora sie pojawila oficjalnie z ekipa GAIS na jakichkolwiek derbach miasta.Musze tez przyznac ze duza czesc starszyzny na Gamla jest baaardzo antyimigrancko nastawiona, jakichkolwiek innostranców wsrod ok 2500 os. ekipie na derbach nie zauwazylem. Na GAIS chodza kolesie z ekip HC i takze byli czlonkowie SHARP-owej kapeli Guttersnipe ale pija browarki ze swoimi kolegami po szalu z pod znaku Sweden SS bo polityka jak juz wspomnialem idzie w odstawke jesli chodzi o kibicowanie. Prawicowe na pewno jest Malmoe FF ze slynnym hajlujacym Murzynem w ekipie no i Helsingborg. Chuligansko numer jedne w miescie to IFK duzo brakuje do nich chlopakom z Gamla a potem Orgryte ze swoja ekipa widmo doslownie kilkunastu osob..

Możesz mieć lepsze informacje aczkolwiek mieszkam w tym mieście. Mówie co słyszałem od ludzi z IFK a także to co widze po wlepach ( GAIS wypuściło wlepki z hełmem trojańskim i podpisem GAIS tifo). Zgodze się że polityka tu troche idzie w odstawkę i klimat jest raczej inny niż u nas. Jak do tej pory wlepy i wrzuty GAISU widoczne raczej w lewych dzielnicach a spośród poznanych nacjonalistów wszyscy byli kibicami IFK i wypowiadali sie jednoznacznie o obecnej ekipie GAIS.
Choć jak już mówiłem możesz miec lepsze źródło.
nisc

Post autor: nisc »

generalnie w Polsce dzisiejszych czasow musialbys co niektorym wytlumaczyc co w ogole SHARP znaczy itd :-), mlodzi z Gardakvarnen nie zauwazylem zeby sie interesowali poltyka raczej totalny "casual", a u starszych tak jak napisalem, moj znajomy stwierdzil ze wsrod starszej ekipy panuje model "holenderski" czyli techniawy itp itd, nawiasem mowiac podoba mi sie tam w Gotenburgu ze kazdy zna swoje miejsce w szeregu i nikt nie gada od rzeczy jaki to jest zajebisty itd...w Polsce jeden z drugim w derbowych miastach mogli by sie sporo nauczyc...
Ivans

Post autor: Ivans »

Wracając do Hiszpanii, najbardziej nacjonalistyczną ekipe ma Real(Ultras Sur). W końcu Franco lubił Real, a ci wspierali jego podczas wojny domowej. Jeśli mowa o Barcy, to miała kiedyś mocną ekipe NR/WP/NS, ale owi fani wymarli. Obecnie w Hiszpanii, najbardziej lewe jest Bilbao...
Człowiek z Blizną

Post autor: Człowiek z Blizną »

Ivans pisze:Wracając do Hiszpanii, najbardziej nacjonalistyczną ekipe ma Real(Ultras Sur). W końcu Franco lubił Real, a ci wspierali jego podczas wojny domowej. Jeśli mowa o Barcy, to miała kiedyś mocną ekipe NR/WP/NS, ale owi fani wymarli. Obecnie w Hiszpanii, najbardziej lewe jest Bilbao...
A jak Betis chyba też dobra Prawica,tak?
nisc

Post autor: nisc »

najbardziej prawicowa ekipa w Hiszpanii to Sporting Gijon
Człowiek z Blizną

A wiesz coś jakie we Francji są prawicowe ekipy?
henry lloyd

Post autor: henry lloyd »

Boulogne Boys z PSG
Ivans

Ci "Boulogne Boys", to ewolucja Radykalnych nacjonalistów i są grupą ultras. Ostatni mieli spór z drugą ekipą, bo tamci chcieli dac czarnego na młyniarza.
Raul7

Post autor: Raul7 »

Nice i PSG (tylko Boulogne Boys) tak, ale Cannes i Bordeaux to lewactwo, tak samo jak Marsylia, Sochaux, Ajaccio, Metz, Nimes, Montpellier, Toulon, Nancy, Grenoble. Prawicowe są jeszcze takie ekipy jak Lyon (Bad Gones), Lille, Auxerre, Strasbourg.
HC

Post autor: HC »

a Lens?prawo czy lewo?
Człowiek z Blizną

Chyba lewo,coś mi się kiedyś widziało ich oprawę z leninem..Jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi...
Raul7

Post autor: Raul7 »

Lens jest apolityczne, na stadionie mają zakaz eksponowania symboli politycznych. Poza stadionem, jak to wszędzie, zgromadzi się zawsze jakaś grupka: http://i52.tinypic.com/2wgg3yx.jpg
fluor

Post autor: fluor »

Obrazek

natknąłem się na takie coś z Syrii - Tishreen SC
GangBang

Post autor: GangBang »

swastyka symbol szczęścia
Ivans

fluor pisze:Obrazek

natknąłem się na takie coś z Syrii - Tishreen SC
A to nie jakaś pogańska swasta ?
fluor

Post autor: fluor »

Swastyka głównie rzeczywiście oznacza szczęście, to pozytywny symbol... do czasu III Rzeszy i w Europie już pozostanie symbolem nazizmu.

Omonia - Apoel

Obrazek
banita7

Post autor: banita7 »

Dosyc skrajne informacje o kibicach AC Milan.Z jednej strony:
"Klasa robotnicza tworzy grupy lewicowe, a klasa średnia prawicowe. Tutaj przykład Mediolanu, gdzie Milanowi kibicuje w większości klasa robotnicza, której bliższe są poglądy lewicowe, a Inter jest prawicowy, jako że większość stanowi klasa średnia."

Natomiast sprzeczne informacje pojawiają się tutaj:
http://www.polskieradio.pl/43/265/Artyk ... za-Milanem - wydaje mi się jednak,że ma to charakter ogólnospołeczny.Jak wiadomo włascicielem Milanu jest Berlusconi,więc pewnie większośc "prawicowego" społeczeńswa Włoch nabrała sympatii do tego klubu i zaczęła się z nim utożsamiac właśnie poprzez osobę właściciela.
Więc podsumowując obecnie kibiców Milanu można zaliczyc do apolitycznych,gdyż: "Obecnie grupy kibiców nie są z reguły ukierunkowane politycznie, jednak wśród rossonerich nadal dominują fani ze środowisk robotniczych (zarówno lewicowi jak i prawicowi). Brak grup o charakterze skrajnie prawicowym."

Podobna rzecz ma się z Romą.Większośc "lewicowego" włoskiego społeczeństwa zaczęła się utożsamiac z rzymskim klubem chyba ze względu na to,by stworzyc przeciwwagę dla kibiców skrajnie prawicowego Lazio.Zapominają jednak,że na stadionie Roma oprócz apolitycznej(lewicowej?) grupy Fedayn istnieje: "Curva Sud na Stadio Olimpico jest kontrolowana przez prawicowych kibiców: AS Roma Ultras, Boys, Giovinezza i inne."
Andy Capp

Post autor: Andy Capp »

http://www.b92.net/news/pics/2011/08/30 ... 7_orig.jpg

Zdjęcie kibiców Ventspilsu Ryga w Belgradzie. Zainteresowała mnie jedna rzecz. Pierwsza flaga od prawej to flaga Imperium Rosyjskiego z czasów carskich, z resztą pisze na niej cyrylicą Ryga... O co chodzi, kibice z Rygi są jacyś prorosyjscy?
WarsawCasual

Post autor: WarsawCasual »

Andy Capp pisze:A czy mógłby ktoś powiedzieć coś na temat ekipy MTZ Ripo Mińsk? W przypadku lewicowych ekip z zachodu zawsze jest ta sama śpiewka że zepsuty zachód, nie wiedzą co to komuna (oczywiście trudno się z tym nie zgodzić) ale taka ekipa na Białorusi czy ogólnie w którymś z państw byłego bloku socjalistycznego jest czymś niespotykanym. No może z wyjątkiem Wkry Żuromin;)
Jaka jest pozycja tej ekipy na białoruskiej scenie?
MTZ-RIPO to najlepsza ekipa pod wzgledem (h) na Bialorusi. Ciekawym jest fakt, ze zbudowali cala ekipe od zera. Pod wzgledem liczby mlyna i ultras ustepuja lokalnemu rywalowi Dynamo. A to tylko jedna z wielu antyfaszystowskich ekip z tego kraju (ta najlepsza).

Poza nimi dzialaja tez m.in.: Bielkard Grodno, Nieman Grodno, Fc Orsha, FK Rudensk (zgoda MTZ), FK Lida, FK Gorodeya, FK Bereza i FK Linko.

Obrazek

Niedawno odbylo sie spotkanie "rugby" pomiedzy FK Mnsk a grupa Hard Blow z MTZ (11x11, do 19 lat, po 45 sekundach zwyciestwo MTZ)

http://videodisc.tv/video/55074692/bgce ... rdBlow%20/

Na Ukrainie z tego co wiem z tych klimatow jest Arsenal Kijow i Metalurg Donieck.

http://xak47x.livejournal.com/
ultraselite

Post autor: ultraselite »

Wie ktoś coś na temat powiązania nie jakich "Naszych" z Rosji z kibicami? Oglądałem właśnie materiał o tym na tvn2, w sensie o "naszych". Jest to organizacja młodzieżowa popierająca putina i walcząca z "faszystowską" opozycją. Wiem że coś tam organizowali na mieście itp wiec ciekawe jestem czy są jakieś powiązania z kibicami itp. Jak ktoś coś ma to proszę o info na pw.
dalin

Post autor: dalin »

Prawda to, że na Romie teraz właściwa wiara rządzi?
Support28

Post autor: Support28 »

rzadzi dobre 10 lat pzdr
ultraselite

Post autor: ultraselite »

kocur1488 pisze:Ultraselite, zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Pisz wprost, a nie się kamuflujesz jakbyś był na podsłuchu :)
Andy Capp pisze:http://www.b92.net/news/pics/2011/08/30 ... 7_orig.jpg

Zdjęcie kibiców Ventspilsu Ryga w Belgradzie. Zainteresowała mnie jedna rzecz. Pierwsza flaga od prawej to flaga Imperium Rosyjskiego z czasów carskich, z resztą pisze na niej cyrylicą Ryga... O co chodzi, kibice z Rygi są jacyś prorosyjscy?
Wielu mieszkańców Łotwy to Rosjanie, znaczna część kibiców Ventspils (może większość, wszyscy - nie wiem dokładnie) również.

"Nasi" to nazwa grupy politycznej młodzieżowej w Rosji o ile czegoś nie pomyliłem
awsd

Post autor: awsd »

Cz. pisze:Opisze ktoś kibiców Bologne z Włoch? Jakie poglądy tam występują ?
Są podzieleni. Część jest prawa, część lewa z dominacją tych drugich. Przynajmniej tak było rok temu, nie wiem czy coś się zmieniło i mogę się mylić.
Gruzin88

Post autor: Gruzin88 »

Kapi_Lechia

Post autor: Kapi_Lechia »

ODPOWIEDZ