Jak wygląda sytuacja w ?

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

nonameboy

Re: Jak wygląda sytuacja w ?

Post autor: nonameboy »

Piłkarscy kibice Unii Tarnów chodzą również na żużel czy to dwie osobne ekipy? Jeśli tak to czy jest jakaś rywalizacja pomiedzy tymi ekipami czy poprostu każdy chodzi gdzie chce? Czy "piłkarskie" zgody Jaskółek są tak samo zgodami żużlowców?
Może być na PW
iparts.pl
BezimiennyCzłek

Post autor: BezimiennyCzłek »

A jak sytuacja wygląda w Karpaczu ? Pewnie już było , ale taka wycieczkowa miejscowość więc tak się pytam
Mixi

Post autor: Mixi »

Mixi pisze:mógłby mi ktoś objaśnić stosunki miedzy Sokołem Łańcut a tamtejszym FC Resovii?
Podbijam prosiłbym o odpowiedź kogoś z zainteresowanych stron
wujek_fido

Post autor: wujek_fido »

kkr pisze: A sytuacja wyglada tak, ja juz pisalem: na zachodnim Gornym Slasku ludnosc autochtoniczna (Gornoslazacy opcji narodowej glownie niemieckiej, ale tez i slaskiej oraz byc moze czesciowo polskiej) mieszka glownie na wsiach, w malych miasteczkach, czesciowo w tych wiekszych (tutaj akurat jednak w mniejszosci). Ta czesc spoleczenstwa sympatyzuje - oprocz klubow z glebi Niemiec - glownie z Gornikiem Zabrze, w mniejszosci z Ruchem. Stanowi ona wiekszosc jesli chodzi o zamieszkiwanie terenow zachodniego Gornego Slaska.
Ludnosc polska, mieszkajaca glownie w wiekszych miejscowosciach (czyli w swoistych enklawach) sympatyzuje z klubami takimi jak Odra Opole, Chemik Kedzierzyn, Slask Wroclaw, czesciowo MKS Kluczbork i ew. innymi.
Wielkie Strzelce wpisuja sie w ta charakterystyke idealnie, czyli jako jedno z wiekszych miast zachodniego Gornego Slaska zamieszkuje je glownie ludnosc polska, kibicujaca oczywiscie Odrze Opole. Istnieje jednak takze czesc ludnosci (oczywiscie tej autochtonicznej), ktora sympatyzuje glownie z Gornikiem Zabrze. Gwoli dopelnienia trzeba dopisac, ze po wyjechaniu na przedmiescia temat sympatii w strone Odry Opole nie ma juz racji bytu. A wazne jest to o tyle, ze w zachodniej czesci Gornego Slaska z racji niewielkiej ilosci gestszych skupisk ludnosci duze i reprezentatywne zaczenie dla ogolu spoleczenstwa ma ludnosc wiejska i "malomiasteczkowa".
O czym Ty piszesz? O kibicach, czy o sympatykach piłki? Bo chyba nie rozróżniasz tych pojęć - to, że dziadek X z wioski Y spod Strzelec jest za Górnikiem nie ma się nijak do tego, że w Strzelcach rację bytu ma tylko Odra. Czy jeśli sympatycy piłki od wczoraj w Kaliszu są za Lechem, to znaczy że w Kaliszu istnieją KIBICE Lecha?
A tym, że Zabrze leży na Opolszczyźnie to dojebałeś do pieca totalnie, kto Ci takie coś naopowiadał?
Zgodzić się można tylko z tym co napisałeś o autochtonach - mieszkają w wioskach, a miasta zamieszkują napływowi - na wioskach Odra nie ma wpływów, tam panuje Górnik/Ruch, w kapciach.
kolaboracja

Post autor: kolaboracja »

Siema. Zastanawiam się jak wygląda sytuacja w Środzie Wielkopolskiej. Kierunek Lech Poznań z całą pewnością, ale czy istnieją tam jakieś konkretniejsze grupy, które da się zauważyć? Może dla niektórych to pytanie beton, ale niewiele mam wspólnego z tamtym regionem i chciałbym zweryfikować opowieści.
Pzdr
forever young

Post autor: forever young »

P_FSW pisze:a w Prabutach kto?
miasteczka z tych okolic-prabuty,susz,kwidzyn,dzierzgoń,w każdym z nich są osoby które można spotkać na stadionach ekip trójmiejskich(z wyjątkiem Bałtyku)
Poszukiwacz79

Post autor: Poszukiwacz79 »

forever young pisze:
P_FSW pisze:a w Prabutach kto?
miasteczka z tych okolic-prabuty,susz,kwidzyn,dzierzgoń,w każdym z nich są osoby które można spotkać na stadionach ekip trójmiejskich(z wyjątkiem Bałtyku)
W Dzierzgoniu Lechia i jednostki z Arki.
Prabuty jednostki z Lechii i Arki.
Kwidzyn = Legia, ale znam osoby które pojawiają się na T29.
zoltek88

Post autor: zoltek88 »

Mixi pisze:
Mixi pisze:mógłby mi ktoś objaśnić stosunki miedzy Sokołem Łańcut a tamtejszym FC Resovii?
Spokojnie, bez napinki ;)
Sokoł to ekipa hymmm... nie skłonna do agresji fizycznej:) więc FC nie widzi w nim przeciwnika :)
ogólnie neutralne stosunki :)
mr_who

Post autor: mr_who »

Mam pytanie o Mławę. Czy Zawkrze Mława ma jakiś kibiców, czy są związani w jakiś sposób z którymś z FC w Mławie?
WML

Post autor: WML »

Zawkrze nie ma i nie miało kibiców.
Mixi

Post autor: Mixi »

zoltek88 pisze:
Mixi pisze:
Spokojnie, bez napinki ;)
Sokoł to ekipa hymmm... nie skłonna do agresji fizycznej:) więc FC nie widzi w nim przeciwnika :)
ogólnie neutralne stosunki :)

dzięki wielkie nie było żadnej napinki ;) poprostu bylem ciekaw o relacje tych dwóch ekip ;) bo gdzieś na necie kiedyś widziałem flage sokoła do góry kołami
pro_

Post autor: pro_ »

Czy w Tomaszowie Mazowieckim byli kiedyś zorganizowani kibice lokalnych drużyn Lechii Tomaszów lub Pilicy Tomaszów? Czy tylko Widzew?
lordactual

Post autor: lordactual »

Sytuacja W Gliwicach i W Wodzisławiu może stać się mniej klarowna o tym w artyykule napisali śląscy kibice

www.slascykibice.ocom.pl

nie potrafie wkleic dokladnego linku ale chodzi o ten 1 artykul ;)
qazwsx15

Post autor: qazwsx15 »

Shadow

Post autor: Shadow »

Jakie są relacje pomiędzy Góralem Żywiec a GKS-em Bełchatów?
Pytam po obejrzeniu filmiku z awanturą Ziliny i Dukli. Tak mnie zaciekawiło.
art_

Post autor: art_ »

qazwsx15 pisze:Tu jest link do tego artykułu
http://niebieskiportal.boo.pl/news.php?readmore=10
ale bełkot.
zoltek88

Post autor: zoltek88 »

Do Mixi:

a no była taka sytuacja :)
flage skroił JKS na meczu Znicz - Sokół.
Mławianin Roku
Kontakt:

Post autor: Mławianin Roku »

mr_who pisze:Mam pytanie o Mławę. Czy Zawkrze Mława ma jakiś kibiców, czy są związani w jakiś sposób z którymś z FC w Mławie?
Gdy Zawkrze występowało w II lidze siatkarskiej, na trybunach pojawiał się jakiś młynek, coś się tam działo. Dziś jednak oprócz klaszczących zgredów nie ma jakiejkolwiek zorganizowanej grupy. Dosyć często, któryś z mławskich FC wpada kontrolnie na mecze Zawkrza sprawdzić, czy nic się tam nie tworzy.
Viclav

Post autor: Viclav »

namreh pisze:Może ktoś opisać, jak wygląda sytuacja w Ostrołęce ?
Narew Ostrołęka (FC Legii)
Mławianin Roku
Kontakt:

Post autor: Mławianin Roku »

Jakieś pięć lat temu słyszałem o tym, że ktoś z Ostrołęki jeździ na Lecha, ale nie brałem tego na poważnie. Być może ktoś się przeprowadził, myślę że nic więcej.
Rodowity_Mazowszanin

Post autor: Rodowity_Mazowszanin »

wlatcy12 pisze:Ostrołęka zdecydowana przewaga Legii, są jednostki Widzewa i ŁKS-u(9 osób na meczu Derbowym;) i jeszcze mniej z Lecha...
W to, że w O-ce oprócz Legii są ludzie kibicujący RTS-owi przez antena satelitarna, ŁKS-owi czy Lechowi jestem w stanie jeszcze wierzyć ( u nas też znajdą się pojedyncze jednostki jeżdżące na Lecha czy KSG ) ale aż 9 osób ??? Jak na małe miasto leżące w sumie nie tak daleko na wschód od Warszawy sytuacja trochę niecodzienna...
slepy90

Post autor: slepy90 »

Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja w Lubaczowie (woj.podkarpackie)
kkr

Post autor: kkr »

oleska51 pisze:Strzelce to Odra ! Koniec tematu
Ehe, akurat, koniec tematu bo co, zezlosciles sie i tupnales nozka?

Strzelce to glownie Odra, ale tez i Gornik i szczatkowo inne kluby gornoslaskie.

wujek_fido pisze:O czym Ty piszesz? O kibicach, czy o sympatykach piłki?
Pisze o sympatykach, czyli o kibicach. Pilki jak pilki, widomo ze to jest teoretycznie meritum, ale tutaj raczej bym powiedzial, ze o sympatykach klubow. Wiadomo, ze wazniejsza bedzie tutaj raczej pewna tozsamosc kibicowska, historia sympatyzowania z danym klubem w danym miejscu itd.

wujek_fido pisze:A tym, że Zabrze leży na Opolszczyźnie to dojebałeś do pieca totalnie, kto Ci takie coś naopowiadał?
Fakty kolego, fakty. Doczytaj o temacie.
Inzaghi

Post autor: Inzaghi »

Nie wiem gdzie to wyczytałeś, że Zabrze leży na Opolszczyźnie:

Zabrze (niem. Hindenburg od 1915 do 1945, śl. Zobrze) – miasto na prawach powiatu w województwie śląskim. Członek Górnośląskiego Związku Metropolitalnego
kkr

Post autor: kkr »

Inzaghi pisze:Nie wiem gdzie to wyczytałeś, że Zabrze leży na Opolszczyźnie:

Zabrze (niem. Hindenburg od 1915 do 1945, śl. Zobrze) – miasto na prawach powiatu w województwie śląskim. Członek Górnośląskiego Związku Metropolitalnego
Zamiast przytaczac szczatkowe informacje o Zabrzu, to moze najpierw zapoznaj sie z tym, co sie kryje za abstrakcyjnym pojeciem "Opolszczyzna", o dziwo tak naturalnie i bezrefleksyjnie uzywanym przez wielu z was.
Sosnowieś

Post autor: Sosnowieś »

znaczy się co, Górnik powstał w III Rzeszy czy założyli go w 1946 Niemcy z Zabrza?
Dezerter

Post autor: Dezerter »

Ja zawsze myślałem,że jak już to Górnik ma "korzenie" radzieckie. Dyskusja na inny temat.

W Skarżysku jak sytuacja wygląda ?
Wieloryb
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: Wieloryb »

Sosnowieś pisze:znaczy się co, Górnik powstał w III Rzeszy czy założyli go w 1946 Niemcy z Zabrza?
nie, Górnik powstał z połączenia 4 czy 5 klubów z czego dwa działały jeszcze w Hindenburgu, część działaczy i piłkarzy tych klubów została (w końcu po wojnie nie wysiedlono 100% mieszkańców dawnego Hindenburga tylko ich część) nadano im polskie nazwy i połączono w Górnik - mam encyklopedię fuji jak znajdę czas to zacytuję.
19SWA23

Post autor: 19SWA23 »

Dezerter pisze:Ja zawsze myślałem,że jak już to Górnik ma "korzenie" radzieckie. Dyskusja na inny temat.

W Skarżysku jak sytuacja wygląda ?
W Skarzysku dobry FC ma Widzew ktory udziela sie takze na miejscowym Granacie .
Dezerter

Post autor: Dezerter »

Wieloryb pisze:
Sosnowieś pisze:znaczy się co, Górnik powstał w III Rzeszy czy założyli go w 1946 Niemcy z Zabrza?
nie, Górnik powstał z połączenia 4 czy 5 klubów z czego dwa działały jeszcze w Hindenburgu, część działaczy i piłkarzy tych klubów została (w końcu po wojnie nie wysiedlono 100% mieszkańców dawnego Hindenburga tylko ich część) nadano im polskie nazwy i połączono w Górnik - mam encyklopedię fuji jak znajdę czas to zacytuję.

No tak, ale pochodzenie założyciela i barwy to przypadek ?
Wieloryb
ostatnie ostrzeżenie

Nie można edytować.

Górnik powstał z połączenia 4 klubów:

KS Zabrze Zjednoczenie - założyli go (UWAGA!) przybysze z Krakowa głównie juniorzy Wisły i Cracovii :) Jednym z nich był Józef Płonka który karierę zaczynał w 1932 w Wiśle, grał w juniorach z Mieczysławem "Messu" Graczem. (nie wiem czy ktoś z Wisły go kojarzy). Działał w nim m.in. chorzowianin :) Paweł Dubiel, pierwszy powojenny prezydent Zabrza który założył w 1920 roku pierwszy polski klub w Zabrzu - Wesołość Zabrze. (niezła historia) grali w klasie A rejonu Śląska Opolskiego (to odnośnie dyskusji na temat "opolskości" Zabrza)

Pogoń - prawie wszyscy zawodnicy i działacze wywodzili się z działającego do pierwszych dni 1945 r niemieckiego klubu SC Preussen 1910 Hindenburg.

Concordia - zespół o tej nazwie istniał przy kopalni Concordia w niemieckich czasach, a łacińska nazwa nie przeszkadzała nowej administracji, więc się zachowała.

Skra - powstała w 1945

to tyle :)
Wieloryb
ostatnie ostrzeżenie

Dezerter pisze:
Wieloryb pisze:

No tak, ale pochodzenie założyciela i barwy to przypadek ?
założyciel - Julian Gajdzicki - urodził się na Syberii, walczył w Armii Andersa, wylądował w Londynie, ożenił się z Austriaczką i osiedlił w Zabrzu, a na samym początku "kariery" w Zabrzu trafił na przesłuchanie UB gdzie "stracił wszystkie przednie zęby" - pewnie wtedy się "nawrócił"

mam jeszcze encyklopedię fuji Legii, Widzewa i Ruchu - świetna lektura :)
Wieloryb
ostatnie ostrzeżenie

a tu jeszcze to znalazłem:

Jak powstał Górnik?
Założył go Julian Gajdzicki, barwna postać, z życiorysem na film. Syn polskiego zesłańca na Syberię i Rosjanki, tam zresztą urodzony, do Polski przywędrował aż z Władywostoku.
Walczył w kampanii wrześniowej, potem u gen. Maczka, pod Tobrukiem, wzięty do niewoli uciekł ze stalagu do Austrii. Doczekał tu końca wojny i stamtąd wraz z żoną wybrał się do Zabrza.
Gajdzicki pracował w kop. Concordia, potem w górniczych związkach zawodowych.
I wpadł na pomysł, aby połączyć kilka małych klubików, bo jeden większy miałby też większą siłę przebicia.
14 grudnia 1948 roku z czterech - Pogoni, Concordii, Skry i KS Zabrze powstał górniczy Zakładowy Klub Sportowy „Górnik”.
Władzy w nim z początku nie sprawował, bo był podejrzany dla UB, ponoć w czasie kilku przesłuchań wybito mu przednie zęby, ale to był twardziel – tak go wspominają w klubie.
-Większy Hanys niż rodowici Ślązacy z Zabrza! – śmieją się ci co go znali.
Po „odwilży” zaczął pełnić ważne funkcje w mieście, był m.in. wieloletnim szefem zabrzańskiego okręgu piłki nożnej, współtwórcą stadionu Walki Makoszowy, szefem PTTK w mieście, itp.
Zmarł 5 marca 1994 roku, pochowano go na cmentarzu Czołgistów, ledwie kilkaset metrów od stadionu Górnika.

historie powstania innych klubów są równie ciekawe ;)
Deleritas

Post autor: Deleritas »

Przejeżdżając przez Szamotuły widziałem grafy Legii, w większości zamalowane. To tylko wybryk jakiś turystów czy w mieście działa ktoś poza kibicami Lecha?
Viclav

Jak wygląda sytuacja w... młynie Polonii Warszawa?
Chodzi mi o to, która opcja polityczna jest "decyzyjna".
betercore

Post autor: betercore »

raczej poglądy takie jak wszędzie, ale bez większych ciśnień, wszyscy żyją w zgodzie na stadionie i wyjazdach póki co.
EldoPowiedz

Post autor: EldoPowiedz »

Zdecydowanie opcja prawa, co potwierdza ostatnio wydana flaga z Romanem Dmowskim oraz vlepy prawicowe, aczkolwiek sa tez osoby z innych opcji polityucznych, ale na stadionie wszystkich łączy Polonia i niech tak juz zostanie :)

A kolega, ktory zadal pyt niech szuka jakichs kontrowersji gdzies indziej, gdyz zakladam ze dokladnie zdaje sobie sprawe jak sytuacja wyglada.
Jurand ze Spychowa

Post autor: Jurand ze Spychowa »

Kolejny mistrz ten powyżej..

żeby nie było offtopu, jak tam wyglada sytuacja w Ustrzykach Dolnych bo coś ostatnio cichutko o Bieszczadach? Sanovia raczej już sobie poradziła z rywalami? czy jak to wygląda.
Viclav

EldoPowiedz pisze:Zdecydowanie opcja prawa, co potwierdza ostatnio wydana flaga z Romanem Dmowskim oraz vlepy prawicowe, aczkolwiek sa tez osoby z innych opcji polityucznych, ale na stadionie wszystkich łączy Polonia i niech tak juz zostanie :)

A kolega, ktory zadal pyt niech szuka jakichs kontrowersji gdzies indziej, gdyz zakladam ze dokladnie zdaje sobie sprawe jak sytuacja wyglada.
Daruj sobie, nie szukam żadnych kontrowersji, po prostu pytam. Co chwila dochodzą od nich różne wieści w tej kwestii, często sprzeczne ze sobą, więc mało kto, jak to ująłeś, dokładnie zdaje sobie sprawę jak sytuacja wygląda. A te prawicowe vlepy zostały niesamowicie skrytykowane na ich forum, więc argument słaby :)
Ale dzięki za info.
ELC
Kontakt:

Post autor: ELC »

Viclav pisze:A te prawicowe vlepy zostały niesamowicie skrytykowane na ich forum, więc argument słaby :)
Ale dzięki za info.
No widzisz, internet to nie wszystko.
ODPOWIEDZ