Korona, Zagłębię i Cracovia zostaną zdegradowane?!

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Chłodny komentator

Post autor: Chłodny komentator »

Witam,

Można mówić, że nikt nie jest czysty. Ale po co? We Włoszech teżnitk nie jest czysty, ale dostało się tym, na których był dowody. Nie inaczej będzie w Polsce.

Co do Korony to każdy kto ma oczy ten widział, że awans do 2 ligi był kupiony. Ja sam pamietam określenie "Koruptera".
Cracovia też w 2 lide wyczyniała cuda na kiju, choćby mecz z Pogonią i kilka innych zabawnych zdarzeń. Wydaje mi sie, że baraż z Polkowicami też był zrobiony przy stoliku.
O Zagłębiu sie nie wypowiadam bo nie wiem.

Ale trzeba zauważyć, gdzie gdziekolwiek tylko przyszedł bogaty właściciel z planami zrobienia W KRÓTKIM CZASIE wielkirgo klubu grającego o puchary (w ww. trójce tak było właśnie) to nie ma innej opcji jak sobie dopomóc. Stać go na to, a awans o klase wyzej to blizej do celu i nieporownywalnie wyzsze pieniadze i prestiż. Dlatego wiadomo, ze Klicki, Filipiak czy KGHM nie sprostali pokusie. Były też troche inne czasy, a kilka lat temu wiadomo Polkowice kupily z 60 meczow ( :shock: ) wiec kupczenie szło na potęge. Teraz juz jest ciezej bo wisi sznur nad sedziami i klubami od szeryfa z Wrocławia.

Ja jestem za degradacja, ale trzeźwo patrząc na sprawę - Jak Łęczna i Ara polecialy to prawo musi byc rowne, czyli te 3 kluby tez by musialy leciec. Z drugiej strony - Korona to pieniadze, stadion i wazna rzecz dla calkiej spółki Ekstraklasa S.A, Zaglebie to KGHM uklady zbiznesem i polityką, finansowanie PZPNu, a Cracovia to..w sumie nic, no ale jakby wyrzucili tylko Cracovie a Korona i ZAglebie zostaly to by bylo troszke absurdalnie wiec tak nie zrobia.

Czekamy na rozwoj wypadków :)
iparts.pl
Promocja

Post autor: Promocja »

Ciekawe ile klubów jest umaczanych o ktorych narazie cisza bo jeszcze ktos sie na nich nie posypał.

Nie ktorzy sie strasznie jaraja o ta Korone,chyba gul o to ze sie powodzi i o stadion smiga.
director

Post autor: director »

Co do 93 - a czemu mają oddać Legii tytuł za kupiony sezon?? Co prawo zakupu obowiązuje? Trzeba dotrzymać umowy?

Co do 07 - Degradować!!
director

Stąd, że byłem wtedy na Reymonta... I słyszałem, widziałem co się działo. ŁKS Łomża prowadzi 4:0 -> Pyk brameczka dla Legii. na 5:0
WM

Post autor: WM »

a ja też na paru meczach byłem i zdziwiło mnie czemu Zagłębie L. po wygranej z Wisłą w PP w zeszłym sezonie odpuściło zupełnie mecz na R22 przegrywając jak dzieci, mimo to w następnej kolejce zupełnie inaczej zaprezentowało się w meczu na Łazienkowskiej. A mnie doszły słuchy że mecz Legii z GKS B. na rozpoczęcie rundy wiosennej poprzedniego sezonu miał być na remis ale padła w ostatniej minucie prawidłowa bramka której nie dało rady odwołać, dlatego Lech i Lenczyk byli tacy wkurwieni. Może to są dla wielu bzdury..
A czy w 93 r miała coś do gadania prokuratura? zatrzymywano sędziów, działaczy, piłkarzy czy wszystko samodzielnie rozegrał PZPN? ojej, nie pamietam
director

I co z tego, że tylko PZPN podjął decyzję. Tamten mecz był ewidentnie sprzedany...
http://www.youtube.com/watch?v=U2XRJjX ... ed&search=

Jak tu nie widzisz sprzedania meczu, to miłość do klubu ci chyba pada na wzrok. Ja pomimo miłości do Wisły widzę, że Wisła mecz sprzedała i piłkarzom, którzy to zrobili tego nie zapomnę.
Francis Begbie

Post autor: Francis Begbie »

WM pisze:a ja też na paru meczach byłem i zdziwiło mnie czemu Zagłębie L. po wygranej z Wisłą w PP w zeszłym sezonie odpuściło zupełnie mecz na R22 przegrywając jak dzieci, mimo to w następnej kolejce zupełnie inaczej zaprezentowało się w meczu na Łazienkowskiej.
Uczciwa wymiana. PP za 3pkt :)))))))))
Cos w stylu: 3pkt za Bronowickiego.
Splatter

Post autor: Splatter »

director pisze:I co z tego, że tylko PZPN podjął decyzję. Tamten mecz był ewidentnie sprzedany...

Jak tu nie widzisz sprzedania meczu, to miłość do klubu ci chyba pada na wzrok. Ja pomimo miłości do Wisły widzę, że Wisła mecz sprzedała i piłkarzom, którzy to zrobili tego nie zapomnę.

I to ma być dowód? Buchaaaachaaa :lol:
To ja mam dowody na ustawione mecze innych drużyn:
http://www.youtube.com/watch?v=WE8rJjutxAI
http://www.youtube.com/watch?v=ZfIl3uO-dEA
http://www.youtube.com/watch?v=yCZQa7cbrHg

Jak nie widzisz, że to nie jest żaden dowód na ustawienie meczu to znaczy, że nienawiść do Legii padła Ci na mózg :lol:

Przypominam, że 5 lipca 1995 roku Prokuratora Rejonowa w Krakowie umorzyła z braku dowodów postępowanie w sprawie rzekomego przekupstwa graczy Wisły. Abstrahując od tego czy ktoś uważa,że mecz był ustawiony czy nie (każdy ma swoje zdanie) - niczego nikomu nie udowodniono.
Mam nadzieję, że chyba jednak czasy sie trochę zmieniły i teraz trzeba najpierw udowodnić klubom sprzedawanie/kupowanie meczów żeby można było je ukarać.
Splatter

WidzeW_1910 pisze:heh z tym mistrzem Polski w 93 to byl ladny przekret i wszyscy o tym wiedza. Jak to powiedzial jeden z komentatorow po meczu Wisła-Legia "Cała Polska widziala". I mimo to ze nie udowodniono nikomu nic to jednak tytul odebrali i to raczje nikogo nie powinno dziwic...

Cóż, Twoje zdanie jako widzewiaka mnie nie dziwi, ale skoro "Cała Polska widziała" to dlaczego "Cała Polska" nie potrafiła niczego udowodnić :roll:
A czy chciałbyś żeby Twój klub ukarano - nie przedstawiając mu dowodów winy?
Czy mecz był ustawiony czy nie tu każdy ma swoja opinię (może był, może nie?), ale nie zmienia to faktu, że procedury dzięki którym PZPN ukarał Legię to była farsa :? .
Torfiorz
Kontakt:

Post autor: Torfiorz »

osfp pisze::lol: nie moge na Korone Cracovie czy Zagłębie narazie macie tyle ze w jakis fucktach napisali ze tak bedzie
Chyba nie bez powodu został zatrzymany były prezes Zagłębia i dzisiaj cały dzień miał pogawędkę z pana we Wrocławiu. Oto co miał na ten temat do powiedzenia rzecznik prasowy wrocławskiej prokuratury:

"Jerzy F. usłyszał kilka zarzutów o charakterze korupcyjnym, a dotyczą one zachowań tego rodzaju w meczach z udziałem Zagłębia Lubin, w sezonach po 1 lipca 2003 r. W każdym przypadku chodzi o kwoty rzędu kilkudziesięciu tys. zł za mecz" - powiedział Karpina.

Prokurator nie chciał odpowiedzieć, czy pieniądze były przekazywane sędziom czy działaczom. Zaznaczył jednak, że "wątek tego klubu zapowiada się niezwykle interesująco".

Źródło: PAP
Splatter

Darth Kabut pisze:
Juz jednemu z Waszych zadalem pytanie.
Co z meczem z Górnikiem z 1994 w Warszawie?

A co ma być? Co mam Ci niby napisać? Masz jakieś dowody to zapier... do prokuratury :roll: . A jak nie masz to co najwyżej możesz popisać sobie na necie, i tyle.
Splatter

Nie chce mi się znowu pisać tego samego - prokuratura umorzyła postępowanie, więc czy ja będę wierzył "stronom legijnym" czy Ty jakimś gazetom krakowskim (zapewne wg Ciebie obiektywnym) to niczego nie udowadnia. Jeśli był wałek to trzeba było go ukarać zgodnie z prawem, a nie się ośmieszać swoją nieudolnością.
osfp - nikt sie tu nie będzie uderzał w piersi tylko dlatego, że Ty tak napisałeś :roll: Zgadzam się natomiast, że zapewne dużo klubów (jak nie wszystkie) zrobiło kiedyś jakieś przekręty, bo tam gdzie w grę wchodzą pieniądze zawsze zdarzają się wałki. Tak było, jest i będzię - skoro nawet szef tego burdelu zwanego FIFA J. Blatter ma sporo "za uszami". Ale jeśli myślisz, że ktoś będzie karał drużynę, tylko na podstawie jakichś postów sfrustrowanych kibiców na necie to sie raczej grubo mylisz.
I nie ma tu nic do rzeczy czy ja wierzę w "czystość" swojego klubu czy nie (każdy klub ma zapewne jakieś grzechy na sumieniu) - gdyby sprawa była załatwiona w taki sposób jak z O. Marsylia to byłoby pozamiatane i tyle.
As

Post autor: As »

Splatter pisze:Nie chce mi się znowu pisać tego samego - prokuratura umorzyła postępowanie, więc czy ja będę wierzył "stronom legijnym" czy Ty jakimś gazetom krakowskim (zapewne wg Ciebie obiektywnym) to niczego nie udowadnia. Jeśli był wałek to trzeba było go ukarać zgodnie z prawem, a nie się ośmieszać swoją nieudolnością.
Rozumiem twoje argumenty, zgadzam sie ze pzpn powinien bardziej sie wtedy przylozyc do tej sprawy.

Co do prokuratury to ona nic nie mogla zrobic w tej kwestii poniewaz w tamtych czasach nie bylo takiego przestepstwa jak korupcja w sporcie. dlatego tez nikogo za przekret w meczu pilkarskim nie mozna bylo pociagnac do odpowiedzialnosci karnej.
Co koniec koncow doprowadzilo do umorzenia postepowania.
Francis Begbie

Nie wyglupiaj sie.
Legia zalatwila tylko ten mecz, gdyz wiedzieli, ze Olimpia puszcza LKSiakom. Oni byli wtedy naprawde mocni. Chociaz - nie pamietm dokladnie, ale chyba zremisowala Wisla wtedy na Lazienkowskiej 1-1.
Pechem Legii byl fakt, ze LKS gral u siebie, a oni w Krakowie. LKS nawet pakujac slabiutkiej Olimpii 15 goli by wygladal w miare naturalnie. Wisla w sumie wielu bramek nie tracila, a Bobrowicz byl jednym z lepszych bramkarzy sezonu. LKS na luzie strzelal Olimpii a Legia Wisle. Tyle ze w Krakowie i w sposob... komiczny.

Glowny architekt tego "pokera" zasiada obecnie w sejmie i ma czelnosc pouczac Beenhakera, podczas gdy sam potrafil w polowie sezonu zostawic swoja ukochana Legie i uciec do Azji Mniejszej.
*MALek*

Post autor: *MALek* »

Splatter pisze:Jeśli był wałek to trzeba było go ukarać zgodnie z prawem, a nie się ośmieszać swoją nieudolnością.
No właśnie ile można pisać że dowody były - paragrafu nie, więc prokuratura nic nie mogła zrobić, tak jak nie może zrobić tego teraz w tej sprawie bo prawo nie działa wstecz...
ale PZPN zgodnie z prawem ukarał Legie odebraniem tytułu co Legia
powetowała sę rok później kradnąc misztrzostwo Górnikowi.
Splatter

Browarski pisze:Jestem ciekaw jednego, jeżeli Legia jest tak bardzo "czysta", "honorowa" itd. i nigdy nie robiła przekrętów to dlaczego nie domaga się oddania mistrza tylko raczej siedzi cicho...??? czy ktoś się zwracał o weryfikację tego wydarzenia????(oprócz kibiców).
Poza tym nie ma w Polsce klubu który nie miałby jakiegoś przekrętu na sumieniu to tylko sprawa czasu i na każdego przyjdzie pora (kara)...mam nadzieję że na Legię też.

Chłopie, gdzie tu ktoś napisał, że Legia jest czysta jak łza. Akurat dyskutowaliśmy o konkretnej sprawie z 93 roku, nie o całokształcie. A tak dla Twojej wiadomości to Legia jak najbardziej oficjalnie domagała się zwrotu MP'93, ale myślę, że na to nie ma szans.

Co do dowodów to nie wiem jakie były, ale oficjalne stanowisko prokuratury mówi (Fragment postanowienia Prokuratury Rejonowej w Krakowie z 5 lipca 1995 roku o umorzeniu dochodzenia w sprawie przyjmowania korzyści majątkowych lub obietnic ich udzielenia w związku z pełnieniem funkcji publicznych w trakcie rozgrywek ligowych w piłkę nożną wiosną 1993 r. w Krakowie):
"Oceniając zebrany w sprawie materiał dowodowy w kontekście ewentualnego ustalenia, iż w związku z opisanymi meczami funkcjonariusze publiczni, a więc działacze klubowi przyjmowali korzyści majątkowe lub udzielali obietnic ich przekazania - nie sposób dopatrzyć się popełnienia przestępstwa. Brak jest jakichkolwiek dowodów potwierdzających, aby taka sytuacja miała miejsce w rzeczywistości. (...) Postanowiono zatem dochodzenie w niniejszej sprawie umorzyć wobec nie stwierdzenia przestępstwa."
Nie mnie to oceniać, ale tak napisano w tym dokumencie.
Zresztą ja już swoje zdanie na ten temat wyraziłem - mam pretensję o to W JAKI SPOSÓB sprawa została załatwiona przez PZPN. Tyle w temacie.
Browarski

Post autor: Browarski »

Jeżeli oficjalnie się ustosunkowała to ... po prostu nie wiedziałem o tym "-" dla mnie... tylko jak długo po odebraniu, zaraz czy po jakimś czasie licząc że sprawa przyschnie?? nie czepiam się jakby coś, po prostu jestem ciekaw.
Splatter

Cytowane dokumenty, jak i twierdzenie pana Miarczyńskiego tylko potwierdzają tezę, że nie potrafiono Legii oficjalnie obciążyć. A jak można kogoś ukarać skoro nie ma paragrafu na to co niby miał zrobić? Dla mnie to idiotyzm i o to jak najbardziej można się przyczepić. Skoro chce sie kogoś ukarać to trzeba mieć do tego narzędzia i umieć je wykorzystać. Tu ani PZPN, ani prokuratura nie stanęły na wysokości zadania. Więc można tu chyba mówić o kompromitacji.
Myślę, że i tak każdy pozostanie przy swoim zdaniu.
Pozdrawiam.
1977

Post autor: 1977 »

Heh te fakty, które tutaj przytaczacie na temat tego że paragrafu w '93 nie było na odebranie tytułu kojarzą mi się z sytuacją, która może nastąpić po tym sezonie. Otóż w wypadku udowodnienia kupowania meczy przez Zagłębie, nie ma paragrafu, żeby odebrać jej miejsce w pucharach, bądź tytuł(jeżeli go zdobędą). Ciekawe jak wtedy zachowają się władze...
Ostatnio zmieniony 11.05.2007, 19:40 przez 1977, łącznie zmieniany 1 raz.
Francis Begbie

1977 pisze:Heh te fakty, które tutaj przytaczacie na temat tego że paragrafu w '93 nie było na odebranie tytułu kojarzą mi się z sytuacją, która może nastąpić po tym sezonie. Otóż w wypadku udowodnienia kupowania meczy przez Zagłębie, nie ma paragrafu, żeby odebrać jej miejsce w pucharach, bądź tytuł(jeżeli go zdobędą). Ciekawe jak wtedy zachowają się władze...
Juz sie przeciez ustosunkowali:
Czy jeśli Zagłębie zdobędzie tytuł mistrza Polski i zostanie karnie zdegradowane za korupcję, weźmie udział w eliminacjach Ligi Mistrzów? - Tak, regulamin dopuszcza taką możliwość. Klub z Lubina może być zdegradowany za aferę korupcyjną sprzed kilku lat, ale równocześnie wystartuje w europejskich pucharach, gdyż wywalczył sobie to prawo w trwającym sezonie - kończy Robert Zawłocki.

Splatter. Przeanalizuj Swoja ostatnia wypowiedz i zastanow sie gdzie masz blad logicznego myslenia. ;)
Splatter

Francis Begbie pisze: Splatter. Przeanalizuj Swoja ostatnia wypowiedz i zastanow sie gdzie masz blad logicznego myslenia. ;)

Ja nigdzie go nie widzę, ale i tak zapewne mi go wskażesz :wink: Natomiast widzę całą masę błędów nie tylko logicznych w postępowaniu PZPNu w tamtej sprawie.
Mam wrażenie, że drążymy temat niezupełnie w tym samym kierunku. Ty próbujesz udowodnić, że Legia mecz kupiła, a ja, że PZPN spaprał tą sprawę na maksa. I jakoś nikt mnie nie przekonał na jakiej prawnej podstawie odebrano Legii tytuł :?
Ostatnio zmieniony 11.05.2007, 22:11 przez Splatter, łącznie zmieniany 1 raz.
robin

Post autor: robin »

Byly prezes Zagłębia,juz siedzi,podawali gdzies w mediach:)
a-m

Post autor: a-m »

A, jeszcze jedno. Wisła i Legia istonie nie są wymieniane w kontekscie przekrętów ostatnich lat.
Ale zauważmy: obsadą sędziowską w PZPN kierował p. Saks z Telefoniki, właściciela Wisły. No to czy Wisła musiała cokolwiek kupować? Była "pod ochroną" :roll:

I przecież prokuratura podkreśla: bada ostatnei 3 (4?) lata bo dopiero teraz prawo tego zakazuje... wcześniej nie mieli możliwosci...
mieciu
ban

Post autor: mieciu »

Splatter pisze:
director pisze:I co z tego, że tylko PZPN podjął decyzję. Tamten mecz był ewidentnie sprzedany...

I to ma być dowód? Buchaaaachaaa :lol:
To ja mam dowody na ustawione mecze innych drużyn:
http://www.youtube.com/watch?v=WE8rJjutxAI
http://www.youtube.com/watch?v=ZfIl3uO-dEA
http://www.youtube.com/watch?v=yCZQa7cbrHg

Jak nie widzisz, że to nie jest żaden dowód na ustawienie meczu to znaczy, że nienawiść do Legii padła Ci na mózg :lol:

Przypominam, że 5 lipca 1995 roku Prokuratora Rejonowa w Krakowie umorzyła z braku dowodów postępowanie w sprawie rzekomego przekupstwa graczy Wisły. Abstrahując od tego czy ktoś uważa,że mecz był ustawiony czy nie (każdy ma swoje zdanie) - niczego nikomu nie udowodniono.
Mam nadzieję, że chyba jednak czasy sie trochę zmieniły i teraz trzeba najpierw udowodnić klubom sprzedawanie/kupowanie meczów żeby można było je ukarać.
Prokuratura mogła wtedy c**** zrobic, bo artykuł mówiący o korupcji w sporcie pojawił się w kodeksie karnym całkiem niedawno, a w 93 nawet jakby mieli dowody, to musieli umorzyc, bo jeśli cos nie jest zakazane (vide KK), to znaczy,że jest dozwolone :lol:
Splatter

mieciu pisze: Prokuratura mogła wtedy c**** zrobic, bo artykuł mówiący o korupcji w sporcie pojawił się w kodeksie karnym całkiem niedawno, a w 93 nawet jakby mieli dowody, to musieli umorzyc, bo jeśli cos nie jest zakazane (vide KK), to znaczy,że jest dozwolone :lol:

Otóż to. Więc jak można karać za coś na co nie ma paragrafu - de facto więc, jak to napisałeś jest dozwolone :lol: Swoją drogą co za kuriozalne prawo :roll:

Browarski - jakoś w przeciwieństwie do Ciebie nie zauważyłem by kibice Legii pisali o swoim klubie, że jest czysty, ale Ty oczywiście wiesz lepiej :roll: Natomiast poruszony był tu konkretny watek dotyczący braku podstaw prawnych do odebrania Legii MP'93. Nieważne czy ktoś uważa, że mecz był kupiony czy nie - takich podstaw prawnych nie było - łopatologicznie wytłumaczył to "mieciu".
Tak na marginesie to zarzucasz komuś krytykowanie innych, ale Ty robisz to samo z tą jednak niestety różnicą, że w tym temacie nie napisałeś ani jednego merytorycznego posta :?
Browarski

Post autor: Browarski »

A co miałem merytorycznego napisać w temcie który mnie nie dotyczy (dokładnie mojego klubu)...trochę podocinałem Wam, czego z reguły nie robię bo mało mnie obchodzicie i tyle, według Ciebie to już tak nie można :?: ...oczywiście możesz nazwać to rozmywaniem tematu...proszę bardzo niech i tak będzie.
I nie chodziło mi o to że W TYM temacie akurat Wasi piszą że są krysztaliczni, choć niektórzy tak piszą że można to tak zinterpretować, chodzi mi o ogólną tendencję...teraz napisz że My mamy tendencję do przeinaczania historii i będzie gites, każdy będzie zadowolony. :D :wink:
Jeszcze jedno, ja bardzo lajtowo podchodzę do tego forum (zresztą jak do wszystkich), niektórzy nie potrafią trzymać ciśnienia (nie tylko Wasza zielona strona, my lepsi nie jesteśmy) i tak się spinają w postach jak by od nich samych i ich zaangażowania na tym forum cokolwiek zależało...
Ostatnio zmieniony 12.05.2007, 11:16 przez Browarski, łącznie zmieniany 1 raz.
*MALek*

Post autor: *MALek* »

Napisałem to już raz ale widze że niektórym trzeba powtarzać 2 razy.

Prokuratura nie miała prawa nic nikomu zrobić bo nie miała paragrafu ( który notabene powstał właśnie po wypadkach z roku 93)

PZPN Miał prawo odebrać Legii mistrzostwo i to słusznie zrobił.
Splatter

*MALek* pisze:
PZPN Miał prawo odebrać Legii mistrzostwo i to słusznie zrobił.

Aha, ot tak sobie, bo miał taki kaprys :roll: :lol:
director

Poprostu oprócz prawa pozytywnego jest też prawo naturalne i to ono tu decydowało -> decyzja słuszna.
Splatter

director pisze:Poprostu oprócz prawa pozytywnego jest też prawo naturalne i to ono tu decydowało -> decyzja słuszna.

Mogą sobie to tak tłumaczyć kibice na forum, bo przecież każdy ma jakąś teorię na ten temat i zapewne nikt zdania nie zmieni. No, ale jednak PZPN powinien posługiwać się solidniejszymi argumentami - przede wszystkim natury prawnej. Żeby było ciekawiej to z tego co wiem nawet obecny na meczu w Krakowie obserwator, twierdził, że nie miał jakichkolwiek zastrzeżeń (dla niektórych z Was pewnie zabrzmi to dziwnie, ale takie było jego stanowisko).
Podejrzewam, że gdyby dzisiaj PZPN próbował załatwić sprawę z obecną aferą korupcyjną w taki sam sposób jak w '93 to co najwyżej potraktowano by to jako dowcip.
Swoją drogą PZPN strażnikiem prawa naturalnego? Raczej brzmi to jak żart :lol:

P.S.: Mam nadzieję, że nie rozmywamy tematu, bo jednak tytuł dotyczył trochę czegoś innego :wink:
ODPOWIEDZ