Kibice w UK
-
Re: Kibice w UK
Nisc skrobnął byś coś o Southamptonie :] mieli kiedyś jakąś liczącą się ekipę?? czy w tamtych rejonach zawsze Portsmouth dominował :]
i o Plymouth jakbyś mógł.
i o Plymouth jakbyś mógł.
-
nisc juz kiedys pisał o nich
So'to maja opinie piknikow ale nawet opinia Porsmouth sie o nich zmienila w ostatnich paru latach bo mlodzi sie baaardzo wyrobli (jak wszedzie prawie w Anglii) powszechnie znana jest zwykla kibicowska lojalnosc fanow Southampton, jezdza wszedzie nawet w srodku tygodnia na zajebiscie dalekie wyjazdy...ogolnie jednak pozasportowo to w stosunku do sasiadow ( Pompey, Plymouth,Exeter) raczej sporo im brakuje....pozdro
-
ax88 mnie wyreczyl ze Swietymi a jesli chodzi o Plymouth Central Element to chyba o nich pisalem tez a jesli nie to krotko jest to scisla czolowka w Anglii, kosy z Exeter, klubami walijskimi i obydwoma z Bristolu, bardzo dobra obecnosc na kadrze szczegolnie na ciezkich wyjazdach ( ostatni raz w 120 osob wybrali sie poltorej roku temu do Berlina na mecz towarzyski Niemcy-Anglia ), Plymouth a szczegolnie starszyzna przez znajomosci z meczow kadry ma uklad z Wolverhampton pielegnowany juz okolo 20 lat, imprezowali wspolnie rok temu z okazji St.George Day w Midlands, mimo ze "Pielgrzymi" maja wszedzie daleko to jezdza jak poj.....nawet w Szkocji w ubieglym roku na sparingach bylo ich okolo 1000. pzdr
ps. z okazji tego ze w eliminacjach Euro2012 Anglia gra z Walia po ustaleniu terminow meczow prosze o kontakt zainteresowanych wypadem na te meczyki ( szczegolnie w Cardiff bo tam moge zalatwic rozsadna liczbe wejsciowek, oczywiscie prv only). to tyle
ps. z okazji tego ze w eliminacjach Euro2012 Anglia gra z Walia po ustaleniu terminow meczow prosze o kontakt zainteresowanych wypadem na te meczyki ( szczegolnie w Cardiff bo tam moge zalatwic rozsadna liczbe wejsciowek, oczywiscie prv only). to tyle
TYBET JEST SERBSKI
-
Mógłby ktoś napiać coś o ekipach Barnsley, Crewe Alexandra, Shrewsbury, Accrington, Wycombe i Yeovil???
,,Tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań" - Gilbert Keith Chesterton
-
Crewe, Wycombe, Yeovil -dnoneo12 pisze:Mógłby ktoś napiać coś o ekipach Barnsley, Crewe Alexandra, Shrewsbury, Accrington, Wycombe i Yeovil???
Barnsley- Five "O" , scisla czolowka na Wyspach, kosa z Huddersfield, Leeds, Bradford i wszystkimi innymi ekipami z Yorkshire ( ostatnio najwieksze dymy z Sowami), zaloga decyzyjna bardzo prawicowa, mn. organizuje ochrone spotkan BNP
Shrewsbury - English Border Firm, j/w, kosa z powodu polozenia na angielsko-walijskiej granicy z Walijczykami, ostatnimi laty szczegolnie z Wrexham, ciekawostka , na terenie Shrewsbury do dzis obowiazuje sredniowieczne prawo ze po 23 na ulicy mozna z łuku zastrzelic kazdego napotkanego Walijczyka ;-), wracajac do tematu EBF wyroznia sie w League Two, obecnie ich kosy w tej lidze to ekipy Port Vale, Northampton, Darlington, Rochdale i Bury
Accrington Stanley - prekursorzy "ultraski" w Anglii, maja kilka duzych flag i wzoruja sie na kontynentalnym stylu kibicowania, bardzo wierni kibice, ich problemem jest to ze miasto lezy pomiedzy potentatami sportowym ( Blacburn) i kibicowskim (Burnley), walcza o klub stojacy na krawedzi bankructwa ( maja tu poparcie wielkich sasiadow ktorych oficjalne kluby kibica zbieraly kase na wsparcie dla AS juz kilkukrotnie, chuligansko raczej spokoj bo Ci co lubia ten sport jezdza w 90% na Burnley...pzdr
TYBET JEST SERBSKI
-
dzięki Nisc pozdro
-
Nisc gdybyś był tak dobry i napisał jeszcze o Doncaster, Reading, Huddersfield, Hartlepool, jak to wygląda obecenie i jaką role odgrywali dawniej.
Wiem tyle że Huddersfield są ponoć nieźli :]
i o Crystal Palace cosik :) dzięki, pzdr
-
A ja bym poprosil o wyjasnienie zdania: "w ostatnich latach mlodzi baaardzo sie wyrabiaja" (dot. Anglii w ogole).
pozdr i sorry za brak polskich liter.
-
przesledz 52 strony tematu i znajdziesz odpowiedz...bylo to wielokrotnie wyjasniane i poparte porzykladami..pzdrRC pisze:A ja bym poprosil o wyjasnienie zdania: "w ostatnich latach mlodzi baaardzo sie wyrabiaja" (dot. Anglii w ogole).
TYBET JEST SERBSKI
-
Against modern co do Crystal Palacu to wiem tylko tyle że posiadają garstke swoich kibiców zresztąich stadion ma coś ponad 20 tysięcy miejsc i rzadko jest zapełniony, kibiców maja tylko w jakiejs części Londynu i nic nie znaczą, są z tym pogodzeni i nie chcą nawet tego zmieniać. Co do kos/sympatii nie zapytałem info mam od Polaka jeżdzącego na Arsenal i mieszkającego w Londynie
BĘDZIEMY Z TOBĄ AŻ DO ŚMIERCI
-
wiem że mają kosę z ... Brighton :]
-
Doncaster dotknela zaraza nowoczesnych monitorowanych stadionow wiec od czasu dosc konkretnego dymu na tym stadionie z Millwall ( przeskakiwanie plotow, bezposrednie starcia na trybunach ) zdaje sie 3 lata temu raczej jest cisza i spokoj. Maja tez ten sam problem co Fulham, fame "klubu rodzinnego" , co nie do konca jest prawda. Problem podobny jak wiekszosc ekip z Yorkshire, bardzo duza i konkretna ekipa Leeds w miescie ( "Donnie Whites") i to najwazniejsza sila miasta Doncaster. Kosy to cale Yorkshire.against modern pisze:Nisc gdybyś był tak dobry i napisał jeszcze o Doncaster, Reading, Huddersfield, Hartlepool, jak to wygląda obecenie i jaką role odgrywali dawniej.
Reading - mlodzi dzialaja i to nawet dosc konkretnie, maja swoje uklady z mlodymi z Chelsea robiac wspolne akcje i odwiedzajac sie na waznych meczach ( glowna postac ekipy Reading to nr 2 w hierarchii Headhunters ), jesli chodzi jednak o ogol kibicow totalny piknik poza kilkudziesiecioma wariatami. Reading nie lubi sie z Luton, Oxford, Watford i wszystkim innymi ekipami z okolic Londynu.
Huddersfield, mozna przepisac wszystko co powyzej napisalem o Doncaster heh. Poza tym jednak na pewno w pierwszej piatce Yorkshire chuligansko i duze starcia kiedy tylko jest okazja z Barnsley, Leeds czy obydwiema ekipami z Sheffield, nie lubia tez Bradford bo tam w ekipie jest kilku pakich co w Huddersfieldjest nie do pomyslenia. W 2004 roku w Chorzowie mieli dosc duza ekipe i starli sie na ul. 3 maja z Villą przy okazji Polska-Anglia.
Hartlepool- "miejscowy klub dla miejscowych ;-)"- jako miasto slynni z tego ze w 1803 roku rozbil sie tam francuski okret i ludnosc Hartlepool znalazla na pokladzie szympansa , myslac ze to Francuz powiesili małpe na rynku po przebraniu w mundur napoleonski, przez to wydarzenie wszyscy kibole wrzucaja im do dzis od "monkey hangers" - szydzac z ciemnoty XIX wiecznego Hartlepool. A wracajac do ekipy The Blue Order sa, dzialaja, wielka kosa z Darlington ( na derbach pare lat temu w obydwu przypadkach byly spore dymy ), nie lubia sie z Carlisle no i z wielka trojka z okolicy ( Newcastle, Sunderland, Boro).
Crystal Palace - tocza sobie wojenke z Fulham, QPR i innymi mniejszymi ekipami z Londka , rozwijajac sie pod czujnym okiem swoich mentorow z Tottenham Massive, maja tez elementy "ultras" na stadionei jak duze flagi na plot i do machania...pzdr
TYBET JEST SERBSKI
-
Mam pytanie odnośnie Sheffield- czy oprócz Wednesday i United są jacyś kibice (chodzi mi o najstarszy klub świata- FC Sheffield)?
-
Nisc opisując Barnsley, Plymouth i Shrewsbury napisałeś że to ścisła angielska czołówka, to chyba sporo ekip jest w tej ścisłej czołówce? kogo do niej jeszcze zaliczasz?
-
juz tez kiedys byly te rankingi, ciezko sie podjac takiego czegos , najlatwiej ligami, wiec na dzien dzisiejszy wg mnie to czolowka wyglada tak:neo12 pisze:Nisc opisując Barnsley, Plymouth i Shrewsbury napisałeś że to ścisła angielska czołówka, to chyba sporo ekip jest w tej ścisłej czołówce? kogo do niej jeszcze zaliczasz?
premiership:
1. Stoke
2. Burnley
3. Tottenham
4. Chelsea
5. Birmingham
6. West Ham
7. Portsmouth
championship:
1. Sheffield Utd
2. Barnsley
3. Cardiff
4. Nottingham Forest
5. Swansea
6. Middlesbrough
7. Plymouth
league one:
1. Leeds
2. Stockport
3. Charlton
4. Millwall
5. Huddersfield
6. Oldham
7. Carlisle United
league two:
1. Bradford City
2. Rochdale
3. Shrewsbury
4. Exeter
5. Bury
6. Port Vale
7. Bornemouth
ligi nizsze:
1. Oxford
2. Luton
3. Mansfield Town
4. Wrexham
5. York City
6. Newport County
7. Cambridge
Szkocja:
1. Aberdeen
2. Airdrie
3. Hibernian
4. Rangers
5. Motherwell
6. Morton
7. Hamilton
TYBET JEST SERBSKI
-
Ciekawe zestawienie,(myślałęm że pewniakiem w championship będzie Leicester)
pozdro
ligami albo regionami, choć regionów więcej niż lig(tych czołowych)nisc pisze: najlatwiej ligami, wiec na dzien dzisiejszy wg mnie to czolowka wyglada tak
pozdro
-
Casuals :)
http://www.youtube.com/watch?v=WAxbLpA4y74
a to dla fanatyków sceny w uk, prawdziwe wykopalisko :) bramki z meczów pierwszej rundy FA Cup 1989/90 :) na uwage zasługuje szczególnie pierwszy skrót, Blackpool - Bolton i atmosfera po golach zarówno w sektorze gości jak i gospodarzy :)
http://www.youtube.com/watch?v=J036kJRX8P4
http://www.youtube.com/watch?v=WAxbLpA4y74
a to dla fanatyków sceny w uk, prawdziwe wykopalisko :) bramki z meczów pierwszej rundy FA Cup 1989/90 :) na uwage zasługuje szczególnie pierwszy skrót, Blackpool - Bolton i atmosfera po golach zarówno w sektorze gości jak i gospodarzy :)
http://www.youtube.com/watch?v=J036kJRX8P4
-
jesli chodzi o Leicester to sprawa jest na dzien dzisiejszy taka ze po upadku pare lat temu koalicji DLC ( Derby&Leicester&Coventry) i zmianie pokolen najszybciej "pozbierala" sie mlodziezowka Coventry a Baby Squad i Derby Lunatic Fringe do dzis raczej nie sa w stanie nawiazac do chlubnej przeszlosci..pzdr
TYBET JEST SERBSKI
-
nisc: jako zes w Szkocji i znasz klimat nawin cos o Aberdeen...Niedlugo sie tam wybieram,chyba skocze na jakis meczyk,nie wiem czego sie spodziewac :)
-
Mieszkam już trochę w Crewe i na Alexandrze nic się niedzieje , w młynie kilkudziesięciu dzieciaków którzy co mecz strasznie się spinają a póżniej 5 minut przed końcem meczu spierdalają na miasto i tam się chowają . Jedynie co można ciekawego tam było zobaczyć to dobre liczby kibiców przyjezdnych :)
Co do Shrewsbury to miałem przyjemność być z nimi na wyjeżdzie z Port Vale i bylem milo zaskoczony , dwa piętrowe autokary ekipy , przed meczem doszlo do wymiany sprzetu z miejscowymi gdzie w jednym z autokarów leci kilka szyb i pózniej STFC są zawijani przez psiarnię . W ekipie dużo ambitnych młodych wspieranych przez konkretną starszą załogę . Po meczu podczas powrotnej eskorty wybiega trochę Port Vale lecz na widok zawracającej psiarni szybko uciekają pomiędzy domki.
Co do Shrewsbury to miałem przyjemność być z nimi na wyjeżdzie z Port Vale i bylem milo zaskoczony , dwa piętrowe autokary ekipy , przed meczem doszlo do wymiany sprzetu z miejscowymi gdzie w jednym z autokarów leci kilka szyb i pózniej STFC są zawijani przez psiarnię . W ekipie dużo ambitnych młodych wspieranych przez konkretną starszą załogę . Po meczu podczas powrotnej eskorty wybiega trochę Port Vale lecz na widok zawracającej psiarni szybko uciekają pomiędzy domki.
W IMIÉ OJCA I SYNA UNIA NOWA SARZYNA
-
-
Ponoć na Crystal Palace chodzi dużo kebabów, prawda?
To zdobywca pucharu i superpucharu z tym zespołem.
-
nisc jesteś w stanie napisać pare słów o klubach z Londynu takich jak Fisher Fc ( podobno klub się rozpadł i kibice założyli nowy) i Hampton and Richmond, i o klubiku Hendon Fc? z góry dzięki.
-
Mam pytanie do użytkownika NISC czy mógłbys przybliżyć temat Tartan Army? Czy w ramach Tartan Army działają wspólnie kibice Celticu i Rangersów? Czy Tartan Army to tylko kibice części szkockich klubów(a jesli tak to których) czy też reprezentacja Szkotów jako ogółu? pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
-
Celtiku już przeszło? Jak się nie ma problemów z angielskim bo się tam trochę pracowało dzięki temu że przedtem w szkole nie miało się problemów z polskim i generalnie ze szkołą - to czasami polskie ,,k'' staje się angielskim ,,c'' , za to jak sobie człowiek tłumaczy rzeczywistość na 88 różnych sposobów , to i się przy...lac lubi do byle czego jak i problem ma z banalnym podrapaniem się we własną d*** z racji pernamentnie wyprostowanej ręki - w skrócie odbij koleżko jak nie masz nic do powiedzenia w temacie.
-
[link]
był ktoś może?
był ktoś może?
-
ktos pytal o Tartan army i Celtic - casuale i ludzie zaangazowani w aktywne kibicowanie nie udzialają się obecnie ani w Tartan army, ani w ogole nie bywają oficjalnie na reprezentacji Szkocji. Kibicują reprezentacji Republiki Irlandii. To tyle.
This is CELTIC - my religion.
"What a fuckin shame. It used to be a Paradise, now it's a Little Palestine"
"What a fuckin shame. It used to be a Paradise, now it's a Little Palestine"
-
Ja chciałem własnie napisać coś takiego właśnie,ilu znałem kibiców Celtiku tylu zawsze deklarowało że kibicują Eire,i tyle.Ito już trwa lata,jeśli ktoś ma filmiki z Italia90,z ujęciami sektora Irlandii,może zobaczyć jaka masa ludzi tam była w koszulkach Celtiku.Także oficjalna linia to Eire,a jak tam kto jeżdzi to już inna sprawa.I jeszcze jedno,poziom fanatyzmu jest w środowisku kibiców Celtiku naprawde wysoki-to oczywiście moje zdanie na ten temat.CelticBhoy pisze:ktos pytal o Tartan army i Celtic - casuale i ludzie zaangazowani w aktywne kibicowanie nie udzialają się obecnie ani w Tartan army, ani w ogole nie bywają oficjalnie na reprezentacji Szkocji. Kibicują reprezentacji Republiki Irlandii. To tyle.
-
Drogi kolego co do Crystal Palace to sie mylisz. Maja oni opinie najwiekszej kibicowskiej dziczy w stolicy UK. Zdecydowanie rzadza i jest ich najwiecej w poludniowym Londynie z racji tego, ze sa jedynym klubem w tej czesci miasta.jms pisze:Against modern co do Crystal Palacu to wiem tylko tyle że posiadają garstke swoich kibiców zresztąich stadion ma coś ponad 20 tysięcy miejsc i rzadko jest zapełniony, kibiców maja tylko w jakiejs części Londynu i nic nie znaczą, są z tym pogodzeni i nie chcą nawet tego zmieniać. Co do kos/sympatii nie zapytałem info mam od Polaka jeżdzącego na Arsenal i mieszkającego w Londynie
Najwieksza obecnie kose maja z Charlton, a wzielo sie to stad, ze "Addicks" kilkanascie lat temu wynajmowali u nich przez kilka lat stadion. Kosa ta siegnela maksymalny poziom 5 lat temu, kiedy to w ostatnim meczu sezonu Crystal Palace zremisowalo mecz z Charltonem 2-2 tracac bramke w ostatnich minutach (strzelil Darren Bent teraz Sunderland) i do utrzymania zabraklo im wlasnie tego jednego punktu. Od tego czasu nienawisc jest 100 %-towa zreszta obustronna.
Co do pozaboiskowych osiagniec Crystal Palace to dokonali oni czegos czego w UK niewidziano od dawna. Otoz 3 lata temu zrobili w kilkanascie osob wjazd ze sprzetem do jadacego Charltonu na wlasny domowy mecz. Prali kazdego bez wzgledu na wiek i plec. Co prawda wiekszoc ich wylapano, a to dzieki wszechobecnym CCTV, jednak slawa poszla w swiat. Co smieszne to prasa glowna winne zrzucila na owczesnego prezesa klubu Simona Jordana, ktory mial jakoby podsycac w kibicach CP nienawisc do Charltonu.
W tym sezonie srednia frekwencja na ich stadionie wynosci okolo 12 tys. Ale to tylko dlatego, ze obecnie w klubie jest c****** atmosfera (ogromne dlugi i klub przejal komornik). Poza tym ludzie sa juz znudzeni marazmem Championship, gdyz klub ten przez wiekszosc swojego istnienia gral w Premier League i mentalnie oraz kibicowsko powinien tam nalezec.
A o tym jak swietnie potrafi kibicowac Crystal Palace moglismy sie przekonac wczoraj, kiedy to w 1/8 FA CUP goscili Aston Ville i przy pelnym stadionie zrobili zajebista atmosfere.
Poza tym na ich mecze chodza prawie wylacznie biali, bo kolorowi wybieraja Arsenale, Manchestery i Liverpoole, czyli latwy i przyjemny los kibica.
-
co by nie mowic atmosfera, otoczka itp meczu Crystal Palace z Villa wczoraj byla przezajebista, w sumie pierwszy raz widzialem zeby ludzie z (kilku) ekip zupelnie nie wnikajacy w inne mecze niz ich druzyn byli tak wciagnieci przez to spotkanie, brawo kibole CP..
TYBET JEST SERBSKI
-
Ja ogladam wszystkie mecze, ktore serwuje brytyjska TV, a czasem na stadionie i nie pamietam kiedy ostatnio ktos mial tak zajebisty doping.
-
3100 Stoke na Man City w sobote.
Za tydzien rewanz,jade.
Za tydzien rewanz,jade.
-
mógłby ktoś opisać ekipę birmingham city - zulu warriors? jak prezentują się na tle innych ekip na wyspach? czy to prawda, że w swoich szeregach posiadają dużo małp?
-
zulus to chyba jednak ASTON VILLA
-
Hutnik_Pany pisze:Drogi kolego co do Crystal Palace to sie mylisz. Maja oni opinie najwiekszej kibicowskiej dziczy w stolicy UK. Zdecydowanie rzadza i jest ich najwiecej w poludniowym Londynie z racji tego, ze sa jedynym klubem w tej czesci miasta.jms pisze:Against modern co do Crystal Palacu to wiem tylko tyle że posiadają garstke swoich kibiców zresztąich stadion ma coś ponad 20 tysięcy miejsc i rzadko jest zapełniony, kibiców maja tylko w jakiejs części Londynu i nic nie znaczą, są z tym pogodzeni i nie chcą nawet tego zmieniać. Co do kos/sympatii nie zapytałem info mam od Polaka jeżdzącego na Arsenal i mieszkającego w Londynie
Najwieksza obecnie kose maja z Charlton, a wzielo sie to stad, ze "Addicks" kilkanascie lat temu wynajmowali u nich przez kilka lat stadion. Kosa ta siegnela maksymalny poziom 5 lat temu, kiedy to w ostatnim meczu sezonu Crystal Palace zremisowalo mecz z Charltonem 2-2 tracac bramke w ostatnich minutach (strzelil Darren Bent teraz Sunderland) i do utrzymania zabraklo im wlasnie tego jednego punktu. Od tego czasu nienawisc jest 100 %-towa zreszta obustronna.
Co do pozaboiskowych osiagniec Crystal Palace to dokonali oni czegos czego w UK niewidziano od dawna. Otoz 3 lata temu zrobili w kilkanascie osob wjazd ze sprzetem do jadacego Charltonu na wlasny domowy mecz. Prali kazdego bez wzgledu na wiek i plec. Co prawda wiekszoc ich wylapano, a to dzieki wszechobecnym CCTV, jednak slawa poszla w swiat. Co smieszne to prasa glowna winne zrzucila na owczesnego prezesa klubu Simona Jordana, ktory mial jakoby podsycac w kibicach CP nienawisc do Charltonu.
W tym sezonie srednia frekwencja na ich stadionie wynosci okolo 12 tys. Ale to tylko dlatego, ze obecnie w klubie jest c****** atmosfera (ogromne dlugi i klub przejal komornik). Poza tym ludzie sa juz znudzeni marazmem Championship, gdyz klub ten przez wiekszosc swojego istnienia gral w Premier League i mentalnie oraz kibicowsko powinien tam nalezec.
A o tym jak swietnie potrafi kibicowac Crystal Palace moglismy sie przekonac wczoraj, kiedy to w 1/8 FA CUP goscili Aston Ville i przy pelnym stadionie zrobili zajebista atmosfere.
Poza tym na ich mecze chodza prawie wylacznie biali, bo kolorowi wybieraja Arsenale, Manchestery i Liverpoole, czyli latwy i przyjemny los kibica.
a Millwall?? przecież Millwall też jest z południowego Londynu ??
Nisc a jak Villa się pokazała na tym meczu??
-
ogolnie wykupili cala pule biletow czemu nie mozna sie dziwic bo chca zdobyc puchar, silna reprezentacja wszystkich ekip od C-Crew ktorzy powracali z emerytur;-) byli tez Steamers no i dobrze ponad 150 osob z Hard Core AV.against modern pisze:Nisc a jak Villa się pokazała na tym meczu??
o zadymach na SOuthampton-Portsmouth pisac nie bede kazdy moze sobie w necie obejrzec heh, za to niezly cyrk byl na Chelsea-Cardiff, wg mojego info ( nie nie telefoniczne hehe) Cardiff przegonilo ekipe CFC co najmniej dwa razy , wstyd jak ch..zwazywszy ze wsrod Chelsea bylo po kilka, kilkanascie osob z wielu klubow angielskich na zasadzie obserwatorsko/prywatnej, po stronie Cardiff kilkanascie osob ze starej zalogi Hibs. pzdr
TYBET JEST SERBSKI
-
rcn2 pisze:zulus to chyba jednak ASTON VILLA
To nie Villa lecz FC Birmingham
-
jebliwy krasnal pisze:mógłby ktoś opisać ekipę birmingham city - zulu warriors? jak prezentują się na tle innych ekip na wyspach? czy to prawda, że w swoich szeregach posiadają dużo małp?
Ekipa ma w szeregach dużo czarnoskórych LUDZI. Ich nazwa wlasnie sie posrednio z tego wywodzi. Bo "Zulus" to bylo kiedys plemie afrykanskie. Swoja droga teraz piszesz "malpy" co uwazam za po prostu chamskie, a jakbys zobaczyl ich ekipe przed twarza to bys moment spuscil ogon. Pozdro.
-
Nisc media podaja ze kolejny martwy kibic tym razem wlasnie po meczu Aston Villa i CP. Dzialo sie tam cos konkretniejszego, czy po prostu na sile szukanie sensacji?