Kibice w UK

Informacje ze światowych trybun

Moderator: Automoderation

ODPOWIEDZ
maliniok

Re: Kibice w UK

Post autor: maliniok »

nisc pisze: maja okazje w Conference spotkac sie z paroma ciekawymi ekipami jak Wrexham, Mansfield, Oxford United, Luton, York czy lokalnie z kettering i Stevenage. pzdr
Nisc, jako że pomalutku zbliża sie wyjazd Wimbledonu do Stevenage móglbyś przybliżyć coś o ich ekipie? Dzięki
iparts.pl
mancunian

Post autor: mancunian »

Maliniok byles na meczu z FC United?

Ogolnie witam, bo to moj pierwszy post.

Co do kibicow, to Everton cos sie poszarpal z ochrona na OT, ale nie wiem co im tam na sercu lezalo.
maliniok

Witam. Nie byłem na tym meczu ale słyszałem, ze była to najlepsza ekipa wyjazdowa jaka się pojawiła na AFCW. Jeśli chodzisz czasem na Giggs Lane to śmiało opisz swoje wrażenia.
mancunian

No od czasu do czasu sie pojawiam, bo sam musze dojechac z ponocy. Opisze cos jak znajde chwilke.

A pytam dlatego, bo fani czy tez ogolnie AFC Wimbledon bardzo pomogl kibicom United przy tworzeniu FC United. Zawsze graja przed sezonem mecz ze soba i ogolnie bardzo przyjacielskie stosunki, bo zaczynali dokladnie tak samo.

Dlatego zawsze bede mial do nich szacunek (nie za to ze pomogli, ale za to ze walczyli o swoje i wygrali) i zyczyl bede im jak najlepiej. Planowalem wybrac sie na ten mecz przed tym sezonem, ale nic z planow nie wyszlo.

Napisz jak sobie radza w lidze, jak ogolnie sytuacja w klubie (pytam o struktury, finanse, czy to wszystko dziala tak jak nalezy, czy jednak juz na tym szczeblu ciezko jest dzialac na takich zasadach klubom).

Zreszta nie wiem czy moje opisy kogo kolwiek beda tutaj ciekawic, bo tutaj widze bardziej sportowe relacje niz takie "piknikowe" sa w cenie :)

@NISC

naprawde fajnie sie czyta twoje posty, sam mam w pracy od groma Rangersow i paru Celtow, to zawsze jakies spinki miedzy soba :) No ale to tak wszystko okiem niekumatego kibica, dla ktorego liczy sie doping i pasja a nie te bardziej sportowe akcje.
zelek1982

Post autor: zelek1982 »

Witam,
dopiero sie zarejestrowalem chociaz od dluzszego czasu czytam te forum. Dobrze ze ktos poruszyl temat bo na FCUM wybieram sie chyba juz ze 2 lata i sie zebrac nie moge wiec moze jakos sie spotkamy na Gigg lane. na old Trafford jestem dosc regularnie ale wlasnie ta ''pakolowo-piknikowa'' atmosfera juz mnie coraz bardziej denerwuje. FCUM gra derby z Marine (Liverpool) dopiero w kwietniu wiec trzeba pomyslec o czyms wczesniej.

a propos...wczoraj Besiktasu okolo 1000, doping na poziomie przec cale 90 minut. Oczywiscie zagluszyli pozostale 73000

Pozdro
mancunian

Ad1. Odnosnie przerw w dopingu. Byles teraz na FA Trophy?

Ad2. Odnosnie stereotypu. Czy lysy to watpie, ale generalnie tak by pasowalo + duzo malych dzieciakow wychowywanych od malego... To sie ceni.

Ad3. Turystow owszem, jak na wszysktich stadionach z lepszymi pilkarsko druzynami. Ale fakt faktem najwiekszy procent w lidze od dawna sprzedanych karnetow lokalnym kibicom ma United. Ponad 80% to post code z Greater Manchester. No chyba ze sam Greater Manchester nie jest az tak lokalny jak scisle miasto.

Ad4. Ta flaga wisi tam od zawsze, od pierwszego sezonu od pierwszych meczow. To sa angole ktorzy mieszkaja w warszawie. Fani United i FC...

Ostatnio na trybunach zadebiutowala inna flaga ktora zrobilem ze znajomymi polakami. Co do flagi ST. Pauli to nie widzialem, jest na pewno flaga Torino, bo ich kibice sie zglosili do FC ze bardzo popieraja idee i takie tam i jakos tak powstala flaga i wlosi bywaja na FC, a Fc czasami bywa we wloszech. Czy zgoda to mozna nazwac? Jak juz mowilem tutaj jest inny klimat, mocno pro rodzinny i taka swojska atmosfera. Doping i pasja tylko to sie liczy. Jak sie wlosi odzywaja, fani FC sa zachwyceni, tak samo widzac polakow.
FCUMKSC

Post autor: FCUMKSC »

mancunian pisze:Ad1. Odnosnie przerw w dopingu. Byles teraz na FA Trophy?
Masz racje na FA Trophy nie było najlepiej ale myślę ze po bramce na 3-1 doping odżył.

mancunian pisze: Ad3. Turystow owszem, jak na wszysktich stadionach z lepszymi pilkarsko druzynami. Ale fakt faktem najwiekszy procent w lidze od dawna sprzedanych karnetow lokalnym kibicom ma United.
Szczerze mówiąc tego niewiedzialem ani się nie spodziewałem.

@zelek1982 raczej ci nikt nie każe siadać. przyjdź to zobaczysz Punk Football jak to mówią kibice FC.
zelek1982

@zelek1982 raczej ci nikt nie każe siadać. przyjdź to zobaczysz Punk Football jak to mówią kibice FC.[/quote]

jak sie ogarne z robota to w sobote wpadne.dzieki
maliniok

Fajnie się czyta Waszej dyskusji i żałuję tylko, że jestem jedynym Polakiem (jedynym którego znam) który chodzi na Kingsmeadow.
Gdy Glazer przyszedł do MU to kibice niezadowoleni z tego faktu faktycznie przyjechali do południowo-zachodniego Londynu po rady w sprawie założenia i organizacji klubu kibicowskiego.
Jednak cele są inne - o ile trzy podstawowe cele AFCW to powrót do Ligi, powrót do Wimbledonu i utrzymanie struktury własnościowej to o ile się nie mylę celem FCUM jest po prostu utrzymanie struktury własnościowej, możliwość pójścia na mecz w dobrej atmosferze. Nie ma takiego ciśnienia na wynik i rozwój sportowy o ile się nie mylę. Odzwierciedlone jest to tym, że FCUM nie ma sponsora koszulkowego Z WŁASNIEGO WYBORU.
Zainteresowanych tym co się dzieje na Wimbledonie zapraszam tutaj: http://zoltoniebiescy.blox.pl/html
Pozdrawiam
mainroad

Post autor: mainroad »

ja bym tak nie przesadzał, że w Manchesterze jest więcej fanów United niż City. fani United to głównie ludzie mieszkający w okolicznych wioskach a nie rodowici mieszkańcy Manchesteru i prosiłbym Cię o trochę obiektywizmu co do podziału sił w Manchesterze gdzie bez wątpienia kibiców City ,rdzennych mieszkańców tego miasta jest więcej
FCUMKSC

Post autor: FCUMKSC »

mainroad pisze:ja bym tak nie przesadzał, że w Manchesterze jest więcej fanów United niż City. fani United to głównie ludzie mieszkający w okolicznych wioskach a nie rodowici mieszkańcy Manchesteru i prosiłbym Cię o trochę obiektywizmu co do podziału sił w Manchesterze gdzie bez wątpienia kibiców City ,rdzennych mieszkańców tego miasta jest więcej
Tak mówi dużo osób nawet fani United ale jak tak przejdę się po Manchester'ze to zawsze więcej ludzi z United widzę. A jestem tam co najmniej raz na tydzień. niewiem moze po prostu tak jest. Nie jestem 100% pewien ale jednak wydaje mi sie ze więcej w Manchester'ze kibiców United. A w reszcie Anglii to wiadomo dużo kibiców sukcesu United. Co do tych zgód to jakoś każdy Anglik z którym gadałem nie wyobrażał sobie czegoś takiego chodzę czasami w łączonym szaliku Cracovia&Arka&Lech i zawsze sie pytaja czemu jest więcej niż jeden klub.

PS. Byles kiedys na Maine Road FC czy chodzisz tylko na City ?
mancunian

Nie wiem jaki jest podzial sil w miescie, wiem jedno co zaobserwowalem na dwoch derbach. Na piccadeli wiekszosc to fani City, nie wiem dokad jada w takim razie. Zreszta zacznie sie zaraz glupia dyskusja na ktora i tak i tak nic sensownego nie wyloni. Prawda jest taka ze i jedna strona i druga ma fanow w miescie i to bardzo lojalnych. City moze i nie zapelnia/zapelnialo (nie wiem jak teraz to wyglada) stadionu, ale na wyjazdy zawsze jezdzili, mimo ze klub prezentowal czasami poziom bardzo slaby. Chyba ze podasz jakies sensowne zrodlo mowiace o tym, ze rdzennych wiecej jest za Cty. Jak mowielm, ponad 80% karnetow sa wystawione na postcodach manchesterowskich.

Sama polityka klubu w sprawie cen, szczegolnie teraz gdy zaczeli grac lepiej moim zdaniem jest duzo lepsza niz United. A w tych czasach to bezcenne, bo gdy coraz trudniej tym robotnikom wybrac sie na stadion szczegolnie z dzieciakami, City oferuje na niedawna runde CC bilet za 10 funtow + chyba 1 albo 2 dla malego dzieciaka... United z drugiej strony zazyczyl sobie 41 funtow za najtansze wejsciowki (cena byla 36, ale jak nie masz membershipa, to nalezy doplacic 5 funtow)...

Chyba jasne, ktora opcja jest lepsza do wychowywania mlodych w milosci do pilki.

Generalnie, gdyby tylko City dawrowalo sobie Munich songi, to nawet bym zlego zdania o nich nie mial...

@FCUMKSC

Ale ty zdajesz sobie sprawe, ze ogromna masa ludz, ktorzy kibicuja jednym badz drugim olewa cos takiego jak koszulki? Nie wiem jak to na City, ale United zazwyczaj pierdzieli barwy, taki juz styl dawno temu przyjeli i inni chyba podlapuja coby czuc sie tak fajnie. Oczywiscie sporo osob w koszulkach na stadion przychodzi, ale juz na wyjazdach to tak srednio. Nie zobaczysz kolorowego sektora niczym fani Newcastle czy cos podobnego...

@maliniok

Faktycznie jest tak jak mowisz, cisnienia na wyniki nie ma takiego. Jasne ze fajnie jak sie wygrywa i awanasuje, ale chyba kazdy jest swiadomy, ze pewnego poziomu z tak zarzadzanym klubem nie przeskoczymy. Liczy sie dobra atmosfera... Moze jak postawia swoj stadion (swoja droga, abrdzo ladnie ida przygotowania), to i cele sie troche zmodyfikuje.

Co do sponsora to faktycznie statut klubowy zabrania sponsora na koszulkach. Tak samo jak zabrania domagania sie podwyzki od zawodnikow... Z tego powodu opuscil nas Rory Patterson, fantastyczny grajek, ktory zdobyl mnostwo bramek. Powiedzial ze nie daje rady juz utrzymac rodziny z taka wyplata a nie osmieli sie prosic o wiecej, bo doskonale zdaje sobie sprawe jakie sa warunki w klubie. Bardzo ladnie sie zachowal i zawsze bedzie pozdrawiany cieplo.
zelek1982

mainroad pisze:ja bym tak nie przesadzał, że w Manchesterze jest więcej fanów United niż City. fani United to głównie ludzie mieszkający w okolicznych wioskach a nie rodowici mieszkańcy Manchesteru i prosiłbym Cię o trochę obiektywizmu co do podziału sił w Manchesterze gdzie bez wątpienia kibiców City ,rdzennych mieszkańców tego miasta jest więcej

a wiekszosc mieszka w Stockport :)
kiwa jako tako

Post autor: kiwa jako tako »

mancunian pisze: @FCUMKSC
Ale ty zdajesz sobie sprawe, ze ogromna masa ludz, ktorzy kibicuja jednym badz drugim olewa cos takiego jak koszulki? Nie wiem jak to na City, ale United zazwyczaj pierdzieli barwy, taki juz styl dawno temu przyjeli i inni chyba podlapuja coby czuc sie tak fajnie. Oczywiscie sporo osob w koszulkach na stadion przychodzi, ale juz na wyjazdach to tak srednio. Nie zobaczysz kolorowego sektora niczym fani Newcastle czy cos podobnego...
Dokładnie tam nie ma zadnego cisnienia na zadne barwy, czy to koszulki czy szaliki. Czasami w relacji tv ciezko odroznic sektor gosci od gospodarzy ;)

http://www.asromaultras.org/0607romaman ... C08716.JPG
http://www.asromaultras.org/0708romamanu_DSC01607.JPG
maliniok

Wracam do starego tematu ale pojawiło się porządne zdjęcie Wimbledonu na Millwall.
http://www.millwall-history.co.uk/Wimbledon.jpg
kiwa jako tako

Post autor: kiwa jako tako »

zelek1982

no panowie, wszystko wskazuje na to ze 2 stycznia goscimy Leeds :) dlugo na to czekalem...
mancunian

No to United sie trafilo... FA Cup at home z Leeds i Carling Cup away z City :D
zelek1982

sietnie :) na Leeds juz mam bilet a na City jutro cos bede kombinowal :D
citizen

Post autor: citizen »

No pieknie derby Manchesteru w 1/2 Carling Cup :)

Mam nadzieje ze tym razem mecz nie potrwa 97 minut ,albo az Xman strzeli gola :)
General

Post autor: General »

Panowie - krotka pilka, od swiat bede mieszkal w Londku - gdzie polecacie sie wybrac ? jaka druzyna ma najlepsze klimaty, jak z dostepnoscia biletow itd, jesli ktos ma chwile, prosze o info, pozdrawiam !
ax88

Post autor: ax88 »

Kluby Londynskie z kibicami ;d Niech ktos Ci poleci kto tam siedzi, ale z tego co słyszałem to raczej nie warto isc na Arsenal, Chelsea, Fulham. Z Premiership chyba najlepsza atmosfera jest na Tottenhamie. Co do Championship to nie wiem, ale na QPR mają wprowadzic jakies beznadziejne zakazy, ze nie bedzie mozna wstac podczas meczu, ale np: na Crystal Palace mają oldschoolowy stadion Selhurst Park i jakis tam Ultrasów :D
http://www.youtube.com/watch?v=KYmkS5dyCpY
W League One oczywiscie Millwall, o Brentford i Leyton nie wiele wiem. Leyton to raczej taki rodzinny klubik, Brentford znajduje sie na przedmiesciach. Charlton ma nawet sporo kibicow, ale raczej nic ciekawego tam nie ma. W League Two Barnet i Dag&Red raczej nie godne uwagi, wiekszosc ich kibicow to kibice innych druzycn ktorzy przychodzą poklepac zmułe jak nie grają ich zespoły, albo nie stac ich na chodzenie na coraz drozsze mecze w wyzszych ligach ;d Za to w 6 lidze masz Wimbledon o ktorym juz tu duzo pisano. Tutaj masz relacje z ich meczy zoltoniebiescy.blox.pl

Arsenal
Chelsea
Fulham
West Ham
Tottenham

Crystal Palace
QPR

Brentford
Charlton
Leyton
Millwall

Barnet
Dagenham & Redbridge

AFC Wimbledon

Ogolnie w Anglii teraz ciezko o atmosfere gdziekolwiek i raczej idzie sie poogladac sobie piłke, dlatego ja chyba wybrałbym Tottenham, ew. zobaczyłbym Wimbledon.
maliniok

Wywołany do tablicy jestem:) General, wszystko pieknie Co opisal Ax88 i z dodatkiem tego co napisał Mancunian ja nie mam wiele do napisania. Teraz musisz sie zastanowić co chcesz, co Cię interesuje i idź. A jak jesteś niezdecydowany to zawsze możesz pochodzić w różne miejsca i zobaczyć gdzie Ci się podoba. Jeśli bedziesz miał ochotę iść na Wimbledon, przygotuj 12 funtów, daj mi znać na PM i idziemy na mecz.
General

Post autor: General »

maliniok pisze:Wywołany do tablicy jestem:) General, wszystko pieknie Co opisal Ax88 i z dodatkiem tego co napisał Mancunian ja nie mam wiele do napisania. Teraz musisz sie zastanowić co chcesz, co Cię interesuje i idź. A jak jesteś niezdecydowany to zawsze możesz pochodzić w różne miejsca i zobaczyć gdzie Ci się podoba. Jeśli bedziesz miał ochotę iść na Wimbledon, przygotuj 12 funtów, daj mi znać na PM i idziemy na mecz.
Spoko, po nowym roku napewno sie odezwe ! ;]
michalksg

Post autor: michalksg »

Jakich kar mozna sie spodziewać za odpalenie pirotechniki na angielskich stadionach , tych z ekstraklasy i tych w nizszych ligach.
fan_1953

Post autor: fan_1953 »

michalksg pisze:Jakich kar mozna sie spodziewać za odpalenie pirotechniki na angielskich stadionach , tych z ekstraklasy i tych w nizszych ligach.
piro na stadion w premiership to na pewno nie da rady nawet wnieśc i za samą próbę na pewno kara będzie kosmiczna ...
mancunian

jezeli mowimy o ligach najnizszych, to prawdopodobnie tylko wywalenie ze stadionu.

Ale wszystko to co jest juz profesjonalne, to na pewno kilkuletni ban plus ogromna kara finansowa.
KellyCMI

Post autor: KellyCMI »

Mam pytanie odności stosunków między ekipami Manchesteru i Liverpoolu. Oczywistym jest, że te miasta (nie mówie tutaj tylko o kibicach) nie darza się wielką sympatią. Coś innego mnie zastanawia. Odnoszę wrażenie, że dla ManU ważniejsze jest zwycięstwo nad LFC niż nad The Citizens. Faktycznie tak jest?
I dalej - czy dla City również ważniejszy jest mecz z The Reds niż derby Manchesteru? I generalnie jak w tym wszystkim odnajduje się Everton - tutaj odnoszę wrażenie, że The Toffees nie budzą aż tak wielkich emocji.
Jakby mógł ktoś to z grubsza nakreślić, będe wdzięczny.
Katun

Post autor: Katun »

Co do kar za pirotechnikę- na Anfield wniesiesz np. racę bez najmniejszego problemu, nie ma w ogóle "trzepania" przez ochronę- pokazujesz bilet, steward Cię przepuszcza przez kołowrotek i wchodzisz na trybuny.

Natomiast w widocznych miejscach na stadionie pojawiają się plakaty o mniej więcej takiej treści:" Myślisz, że race są kolorowe i fajne? Jesteś w błędzie! Są niebezpieczne i ich używanie an Anfield jest zakazane". Później chyba jest info o dożywotnim banie za odpalenie racy.

Co do sytuacji Liverpool-Manchester to nie jestem pewien (więc jak ktoś ma jakieś lepsze info to proszę mnie poprawić), ale nienawiść jest chyba spowodowana jakimiś decyzjami administracyjnymi, które pozbawiły wielu mieszkańców Liverpoolu pracy.

Odnośnie stosunków LFC-Everton to z tego, co słyszałem są one "poprawne". Oczywiście derby to derby, wzajemne dogryzanie sobie też jest w cenie, ale ogólnie np. podczas takich wydarzeń jak rocznica Hillsborough czy też bojkot gazety "The sun" i niebieska i czerwona część miasta łączą się.
Warto wspomnieć choćby o transparencie upamiętniającym 96 zmarłych kibiców na kilka dni przed rocznicą Hillsborough, który to fani Evertonu wywiesili podczas bodaj półfinału FA Cupu.

Oczywiście jeśli ktoś mieszka w tych rejonach i ma na jakiś temat inne zdanie, to proszę o komentarz- człowiek uczy się przez całe życie :)
mancunian

Omine najbardziej oczywista kwestie czyli dwa najbardziej utytuowane zespoly w anglii i tak dalej i tak dalej.

Generalnie miasta siebie nie lubia. Zaczelo sie od wybudowania kanalu i portu w manchesterze. Nie bede tutaj rzucal wielkosciami i dokladnymi szczegolami, ale generalnie port jest ogromny i we wczesniejszych latach po prostu firmy przeniosly sie do manchesteru, bo nowy port powodowal ogromne mozliwosci.

Nie wiem ilu scouserow stracilo prace, ale pewnie troche ich bylo. Ale to spowodowao rozwoj manchesteru. Pozniej wlodarze miasta manchester zdecydowali sie na genialne posuniecie. Rozbudowali lotnisko, powodujac ogromny rozwoj nie tylko miasta ale i calej okolicy. Obecnie manchester air port jest chyba zaraz po londynie najwiekszym portem lotniczym na wyspach. Spowodowalo to, ze wszystko co moglby miec liverpool powstawalo w manchesterze. Gdy scouserzy chcieli poleciec na wakacje musieli jechac do manchesteru.

Jednak niechec do miast to bylo jedno, ale konflikt kibicowski powstal pozniej i wzial sie uproszczajac na maksa, z zazdrosci.

Gdy United w latach 60 zdobywalo sukcesy wszyscy wypisywali o bescie, charltonie i lawie... Gdy jednak w latach 70 to LFC zaczeli dominowac, praca i tak i tak wszelka uwage poswiecala gracza United. Powiem tylko ze George Best to byl taki C. Ronaldo obecnych czasow jezeli chodzi o media.

Przynajmniej tyle uslyszalem od znajmoego scousera, ktory to w latach wczesniejszych byl aktywnym kibicem LFC. Jego wspomnienia z Hillsbrough i Heysel to juz w ogole bajka.

A co do pytania nr 2, to zadalem mu to samo. Kto jest dla ciebie wazniejszy, United czy Everton, to zapytal tylko kto to jest Everton.

Zreszta LFC pokazujac ze bardziej obchodzi ich United dowala Evertonowi, ze niby nic nie znacza... I tak samo w druga strone. United interesujac sie tylko LFC dowala City... Tyle. Choc oczywisice Everton to 4 najbardziej utytuowany klub w anglii.

Co do City, to nie sadze zeby ich niechec do scouserow byla wieksza niz do United. Powiadzialbym ze nie ma na to szans. Z Evertonem podobnie. Everton na pewno nie lubi United a jak sie ma relacja Man City ze scouserami, to moze niech ktos sie wypowie bardziej kompetentny. Wydaje mi sie ze tez ogolna niechec, podazajac tropem niecheci obu miast.

Jezeli ktos ma wiecej informacji, to chetnie sam poczytam.

@NISC

ty jestes kumaty w tych sprawach.

Jak wyglada/wygladala (bo np United odposcili sobie jakos w 2005) sytuacja pomiedzy poszczegolnymi klubami na sportowym szlaku? Wiem ze naglosniony byl podajze atak Evertonu w 2003 albo 2004. Nic szczegolnego sie tam nie stalo, poza samym faktem ze Everton zaatakowal idacych kibicow United eskortowanych przez United. Dostepne sa na necie filmy z monitoringu miasta... Z kolei kumpel opowiadal, jak jechal na anfield 3 lata temu bodajze, to tez sporo scouserow probowalo atakowac eskortowanych kibicow, ale nic wtedy sie nie wydarzylo przynajmniej tej grupie w ktorej on podazal.
Dr Kamszot

Post autor: Dr Kamszot »

Kiedyś na forum był filmik z nowego stadionu Arsenalu... oprawa przygotowana przez klub itp. Może ktoś podać link, bo nie mogę znaleźć...
Leszek Piesek

Post autor: Leszek Piesek »

kolego mancunian, nisc-u chyba odpuscil to forum, albo odprawili go zieloni koledzy, bo od dawna go nie widac
against modern

Post autor: against modern »

dziś odbyły się ciekawe 3-ligowe derby Londynu, Charlton Athletic - Millwall, może ktoś był?? widzów 19 000
niesamowity mecz na boisku, Lwy prowadziły już 2-0 by przegrywać, grały w 10 ale ostatecznie wyciiągneły na 4-4 !! :))) co nie zmienia fakktu, że chyba w tym sezonie znów nie uda im się wygrzebać z tego 3 ligowego bagna bo nawet jeśli dostaną się do baraży to tylko 25 % szans, a o bezpośrednim awansie mogą już zapomnieć na 99% ...
maliniok

Nie określiłbym angielskiej 3 ligi jako "bagna". Gra tam kika ciekawych ekip jak Leeds, Southampton, Bristol Rovers, Tranmere. No i MK Dongs, którym zawsze warto skopać d***. :)
ax88

3 liga angielska jest duzo ciekawsza niz 1 szkocka, piłkarsko i kibicowsko. Jakis czas temu ( moze 2-3 miesiace ) oglądałem mecz Southampton - Brighton i na stadionie Southampton oglądało sie mecz jak w Premier League, a pozatym w sektorze gosci z Brighton było dobre 3 tys. Gdybym miał do wyboru obejrzec mecz 3 ligi angielskiej a derby typu Villareal - Valencia napewno wybrałbym pierwszą propozycje.
against modern

pisząc "bagno" miałem na myśli aspekt czysto piłkarski, poprostu chciałbym żeby Millwall grało chociaż w Championship, kibicowsko też chyba mieliby tam znacznie ciekawiej.

Dziś ciekawe derby północnej Anglii w Championship: Newcastle-Boro
ax88

Dokładnie ;) Hull całkiem całkiem, ale jakby spadły ekipy typu Wigan, Blackburn czy Bolton to bym sie nie obraził, bo oglądanie ich meczy, szczegolnie na ich stadionach to katorga. Juz jutro na C+ wielkie derby : Wigan - Bolton ;D Pewnie zasne po 20 minutach. Fulham tez tak srednio pasuje chociaz ich dosyc lubie i mam do nich szacunek ze mimo takiej konkurencji w Londynie mają kibiców i zawsze jest jakas tam grupka obecna na wyjazdach, chociaz jak na warunki angielskiej mają dosyc skromny away support ( w Anglii skromny to srednio z 1000 osob hehe, przynajmniej w Premiership )
damian308

Post autor: damian308 »

A ja mam pytanie odnosnie Arsenalu. Bo faktem jest, ze na Emirates panuje totalny piknik, ale mam takie pytanie. Moze ktos chodzi na mecze Arsenalu i moglby opisac reakcje Stewartow? Bo wiem, ze wlodarze klubgu chca, zeby na stadionie panowala prawdziwie kibicowska atmosfera. Czy z tego wzgledu Stewardzi sa bardziej wyrozumiali do inicjowania przyspiewek, czy wstawania podczas meczy?
against modern

coś old schoolowego :]

http://www.youtube.com/watch?v=o0x7c-3utqg

Polska - Anglia 13.11.1991 r., stadion Lecha Poznan

wiem ze u nas ruch kibicowski byl wtedy raczej raczkujacy ale zastanawiam sie jak to mozliwe ze wowczas flagi angoli wisialy tuz obok Polskich, widac to chocby w ok. 55 sek ... a ledwo poltora roku pozniej w maju 1993 pol stadionu w Chorzowie chcialo zlinczowac angoli, na miescie dochodzilo do wielu starc miedzy obiema grupami ...

czy nie ma ktos gdzies jakiejs relacji z tego meczu w 1991 r w Poznaniu?? bo relacje z tego slynnego meczu w Chorzowie w 1993 r byly i to peno to moze ktos gdzies ma z 1991
damian308

Post autor: damian308 »

against modern pisze:i nie wiem skąd pomysł, że włodarze klubu są przychylni kibicowskiej atmosferze.
Kiedys gdzies czytalem, ze wladze Arsenalu chca zmyc hanbe "The Library" ze stadionu. Na sile kupili 60 000 szalikow, zeby kibice laskawie pomachali itd. Wiec myslalem, ze troche odpuszczaja sobie stewardowanie skoro chca miec super doping. Dzieki za odpowiedz, troche sie zaniepokoilem, bo lubie The Gunners, ale nie wiem czy wytrzymam na Emirates jak bede w Londynie. No nic, zawsze jest 14 (?:P) innych klubow do wyboru:)
ODPOWIEDZ