Jak wygląda sytuacja w ?

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
viceroy

Re: Jak wygląda sytuacja w ?

Post autor: viceroy » 29.09.2009, 14:04

EAP pisze:
viceroy pisze:
flash pisze:Przekrojowa tabelka z dzielnicami miast Górnego Śląska:
[link]
Górnego Śląska znów ktoś myli Górny Slask z Aglomeracją Silesia czyli Aglomeracją Górnośląską , chciałem nadmienić że Historyczny Górny Śląsk z którego jesteśmy my jako Górnoślązacy dumni to równiez Opole i tereny północnych Czech "Ostrava i Opava" które w czechach są jako "kraj moravsko slezky" tzn Morawsko Śląski wystarczy wpisać w wikipedie Śląsk i dowiedzieć się co tak naprawde jest Śląskiem , Górnym Śląskiem bo jak słysze np; w tv "na Opolszczyżnie to mnie mdli , nie ma czegoś takiego jak Opolszczyzna to jest Górny Śląsk to ten sam błąd jak mówienie że Sosnowiec lezy na Górnym Śląsku czy że Częstochowa jest Śląskiem , mało tego nie raz nie dwa słyszymy że to Katowice są Stolicą Górnego Śląska co równiez jest idiotyzmem bo Historycznymi stolicami są Opole i Racibórz a stolicą całego Śląska jest od zawsze na zawsze Wrocław.
to tak gwoli ścisłości miast "Górnego Śląska" i problemów nazewniczych i pozbawiania tozsamości niszczenia tradycji przez państwo Polskie.
wybaczcie ten ot
Jeśli piszesz ze Historycznymi Stolicami sa Opole i Raciborz to co Gniezno albo Kraków jest Stolica Polski ?
Od 1900 do 1950 Polacy jak i Niemcy tworzyli stolice w Katowicach i tak zostało do dzisiaj .

15 lipca 1920 roku ustawa Sejmu RP mianowała Katowice stolicą [[Statut Organiczny Województwa Śląskiego|autonomicznego]] [[województwo śląskie (historyczne)|województwa śląskiego]] z własnym Parlamentem ([[Sejm Śląski (II RP)|Sejm Śląski]]) oraz Skarbem ([[Skarb Śląski]]).

W 1941-42 Niemcy tez zrobily z Katowic Stolice Śląska .
Ad1 Gniezno i Kraków są byłymi stolicami Polski z tym sie chyba kazdy powinien zgodzić ale są Polskie i lezą w granicach Polski i nikt mądry nie wyobraza sobie aby ich nie wymieniać w róznych kategoriach etc , bo skoro Polska to i Małopolska i Mazowsze etc , dlatego mówie że skoro dzielnice GórnoŚląskich miast to powinno się wymienić również Opole Krapkowice Kluczbork Opave Ostrave etc a myli się to jak zwykle tylko z GOPem i przez to kazdy kojarzy Górny Śląsk z GOPem a co za tym idzie a no kojarzy Górny Śląsk z syfem po GOPowskim który po wojnie Polska tu urządziła zamykanie kopalń etc ludzi do teraz traktują nas jak kolonie jak tu juz Kutz powiedział , ale to nie temat na rozmowy na te tematy.

Ad2 Nic innego jak się z Tobą zgodzić mi nie pozostaje , malo kto wie że u nas istnieje np Sejm Śląski tzn aktualnie urząd wojewódzki , etc , ale to tez się kłania nie znajomośc tematu Polaków a również nas samych Ślązaków , oraz kojarzenia hanysów tylko i wyłącznie z kopalniami , cóz tak nas postrzegają trudno ich sprawa.

Ad3 , nic mi o tym nie wiadomo.

Każdy dobrze wie jakie emocje i również kontrowersje wyzwala temat Śląska etc więc nie chciał bym go rozciągać zwłaszcza w tym temacie.

Pyrsk
Obrazek
Gůrny Ślůnsk , Freistaat Bayern , Euskadi Vasca

iparts.pl
kibolek1983

Post autor: kibolek1983 » 29.09.2009, 14:21

kibolek1983 pisze:A może ktoś szczegółowo opisać świętokrzyskie? nie chodzi mi o miasta typu Końskie, Skarżysko czy Kielce bo wiadomo jak wygląda w nich sytuacja... chodzi mi o mniejsze miejscowości (małe miasteczka, wsie) w których nie ma oficjalnych FC. Korona ma przewagę w województwie czy może KSZO? a może jeszcze inne jednostki i jakieś małe FC się znajdą? okoliczne miejscowości śmigają na młyny mniejszych ekip? Bo z ilością oficjalnych FC większości lokalnych klubów takich jak Naprzód, Wisła S, Wierna trudno się zaznajomić :) Z góry dziękuję za odpowiedź!
podbijam
.

Przemas1

Post autor: Przemas1 » 29.09.2009, 20:02

Jak wygląda sytuacja w Jeleniej Górze?

tygrys

Post autor: tygrys » 29.09.2009, 20:55

W Lublinie są jeszcze kibice Lublinianki :?:

og4life

Post autor: og4life » 29.09.2009, 21:13

Jak wygląda sytuacja w Żabnicy?

SIARKA 1957

Post autor: SIARKA 1957 » 29.09.2009, 21:27

Jak wyglada sytuacja w takich miastach jak Krynica Morska Braniewo Tolkomicko Frombork.
SIARKOWCY ON TOUR !

smola

Post autor: smola » 29.09.2009, 21:58

tygrys pisze:W Lublinie są jeszcze kibice Lublinianki :?:
Są.

Real

Post autor: Real » 29.09.2009, 22:54

niby są ale tak jakby kibice widmo głównie to albo stare zgredy albo małolaci konfidenci ,jakiś 1,5 roku temu gdy zaczynali coś w kit organizować pojawiło się od nas kilka osób na ich stadionie ,niespełna kilka godzin pózniej na ich forum pojawiły sie zdjęcia z twarzówkami chłopaków od nas i z grozbami typu jesli jeszcze raz pojawicie sie na stadionie zdjęcia trafią na policję

scyzorRTS

Post autor: scyzorRTS » 30.09.2009, 09:33

Przewage w Swietokrzyskim ma zdecydowanie Korona. Skarzysko czy Konskie kiedys niemal w 100% byly WIDZEWSKIE,teraz juz sa tam FC Korony ale to raczej mlodzierz i poki co zbytnio sie nie wychylaja. Starachowice to Fc Widzewa i Legii,jak sie maja obecnie podzialy w mlynie Staru nie wiem wiec to przemilcze. Kszo to ozarow,wloszczowa,polaniec,probawali tez zaistniec w chmielniku ale Fc korony szybko uporzadkowal sprawy po swojemu.Zapewne sa gdzies jeszcze jakies malutkie fan clubiki ale szczegolowe opisy pozostawie komus z Kszo i Korony gdyz zapewne maja bardziej rzetelne info.Ja pisze to przedewszystkim pod katem Widzewa i musze przyzac ze Swietokrzyskie jest naprawde bardzo bogate jesli chodzi o Widzewska brac.Skarzysko,Konskie,Starachowice,Bodzentyn,Busko,natomiast Staszow jest zdominowany przedewszystkim przez Ruch ale sa tez ludzie z Widzewa.Ja sam jestem z Kielc i wiem ze juz w moim miescie jest coraz wiecej Widzewa ale niestety na dzien dzisiejszy jak i w najblizszej przyszlosci nie ma szans aby zaistniec.To chyba tyle z mojej strony,powiem szczerze ze sam czekam z ciekawoscia na opis kogos z Kszo lub Korony.
Jestem scyzorem tego sie nie wstydze-WIDZEW kocham,Korony nienawidze!

EAP

Post autor: EAP » 30.09.2009, 10:21

og4life pisze:Jak wygląda sytuacja w Żabnicy?
Hehe dobre pytanie niedawno jak schodziłem z Hali Miziowej nie bylo widac ludzi a co dopiero kibiców to mala miejscowosc gorska kilkanascie domow i tyle . Zaniedługo bedziecie sie pytac jak wygląda sytuacja na Magurce .

piknikowy

Post autor: piknikowy » 30.09.2009, 10:23

na mecze Korony, jezdzi b.duzo ludzi z całego województwa.
O zorganizowanyh "grupach" mozna mówić w przypadku Chmielnika, Sędziszowa, Smykowa,etc.Co do "bastionów" RTSu, to jestesmy tam , nieszczgólnie jednak zorganizowani.
Do tego tradycyjnie pro-kielecki Jędrzejów i kupa mniejszych miejsowości.
KSZO, z tego co wiem to Włoszczowa, Ożarów, Suhedniów(?), może jakieś wioski pod Ostrowcem.
tyle wiem

antyslask1946

Post autor: antyslask1946 » 30.09.2009, 10:29

Przemas1 pisze:Jak wygląda sytuacja w Jeleniej Górze?
Karkonosze Jelenia Góra jest obecnie fc.Śląska Wrocław,sa też osoby zwiazane ze Spatrakusem J.G ale jest to garstka kibiców starszej daty.(byli oraz sa obecnie zwiazani z Górnikiem Wałbrzych)

rowerzysta85

Post autor: rowerzysta85 » 30.09.2009, 11:56

W Opatowie koło Ostrowca Św. jak wygląda sytuacja ? Zawsze myślałem , że tam to tylko KSZO, a zdaje się że jest tam też fc Legii i od kilku lat mają nawet flagę ?

esperenza

Post autor: esperenza » 30.09.2009, 11:59

Jak wygląda sytuacja w Radomiu? Czy Broń posiada jakieś osiedle na którym bezapelacyjnie dominuje?

rowerzysta85

Post autor: rowerzysta85 » 30.09.2009, 12:14

O Radomiu było kilka stron wstecz. Planty to jedyna dzielnica Broni, cała reszta opanowana ponoć przez Radomiak. Przy okazji jeszcze spytam, czy Planty to duża dzielnica ? Chodzi mi o liczbę mieszkańców, jak wypada na tle innych dzielnic ?

lewiatan

Post autor: lewiatan » 30.09.2009, 12:19

esperenza pisze:Jak wygląda sytuacja w Radomiu? Czy Broń posiada jakieś osiedle na którym bezapelacyjnie dominuje?
przeglądaj dokładniej temat, bo była już o tym mowa kilka dni temu, pozwolę sobie zacytować kolegę, który na ten temat się wypowiedział
Forever Oldskool! pisze:W Radomiu na wszystkich osiedlach oprócz Plant (okolice PKP) jest wyłącznie Radomiak. Oczywiście gdzieniegdzie są jacyś Broniarze, ale to jednostki bo Planty to jedna ze starszych dzielnic w większości same kamienice, a więc niektórzy po prostu z biegiem lat przeprowadzali się w inne rejony. Planty to od zawsze Broń i nic się na razie nie zapowiada na zmianę.
Obrazek

tygrys

Post autor: tygrys » 30.09.2009, 13:16

kibolek1983 pisze:A może ktoś szczegółowo opisać [link]? nie chodzi mi o miasta typu Końskie, Skarżysko czy Kielce bo wiadomo jak wygląda w nich sytuacja... chodzi mi o mniejsze miejscowości (małe miasteczka, wsie) w których nie ma oficjalnych FC. Korona ma przewagę w województwie czy może KSZO? a może jeszcze inne jednostki i jakieś małe FC się znajdą? okoliczne miejscowości śmigają na młyny mniejszych ekip? Bo z ilością oficjalnych FC większości lokalnych klubów takich jak Naprzód, Wisła S, Wierna trudno się zaznajomić :) Z góry dziękuję za odpowiedź!
Ze świętokrzyskiego jeżdżą też na Siarkę (mają flagę FC) ale z jakich konkretnie miejscowości to nie mam pojęcia :!:

scyzorRTS

Post autor: scyzorRTS » 30.09.2009, 14:52

Siarka na 100% jest w Staporkowie i w Bukowej ale czy to oni maja jakas fane tego nie wiem.

cimbo

Post autor: cimbo » 30.09.2009, 15:03

scyzorRTS pisze:Siarka na 100% jest w Staporkowie i w Bukowej ale czy to oni maja jakas fane tego nie wiem.
Stąporków to Widzew, Legia i pojedyncze osoby z Korony, a z Bukowy jeżdżą na Wierną Małogoszcz (Legia).

scyzorRTS

Post autor: scyzorRTS » 30.09.2009, 15:11

Cimbo nie mam zamiaru sie z toba przepychac slownie. Znam tych ludzi osobiscie dlatego sie wypowiadam.

obywatel_1984

Post autor: obywatel_1984 » 30.09.2009, 16:32

Czy na Siarkę jeździ jeszcze ktoś z Połańca?
Support your local football team

DiglettOi

Post autor: DiglettOi » 30.09.2009, 17:27

scyzorRTS pisze:Siarka na 100% jest w Staporkowie i w Bukowej ale czy to oni maja jakas fane tego nie wiem.
Taaa a niby skąd by sie tam wzięli...? :shock: Gdzie Rzym a gdzie Krym... Bardziej pasuje właśnie to, że tam jest Widzew, Korona, Legia... A co do dominacji w Świętokrzyskim to Korona ma najwieksze tereny póki co, byłyby zapewne większe ale jak to było z "polityką zagraniczną" MKS-u wiele osób wie, a wszystko przez tułaczki po niższych ligach...
Lodzermensch pisze:WTC też Hutnik rozjebał na wyjeździe.
;)

oldschool

Post autor: oldschool » 30.09.2009, 20:46

DiglettOi pisze:
Taaa a niby skąd by sie tam wzięli...? :shock: Gdzie Rzym a gdzie Krym... Bardziej pasuje właśnie to, że tam jest Widzew, Korona, Legia... A co do dominacji w Świętokrzyskim to Korona ma najwieksze tereny póki co, byłyby zapewne większe ale jak to było z "polityką zagraniczną" MKS-u wiele osób wie, a wszystko przez tułaczki po niższych ligach...
nic dodac nic ująć.. Scyzor zobacz mój priv i powstrzymaj narazie fantazje
w kieszeni mam scyzoryk, ...a w sercu Łódzki Widzew

oldschool

Post autor: oldschool » 30.09.2009, 20:53

nie zdążyłem dopisać. w Stąporkowie raczej nie ma nikogo od nas (tzn taki kto jezdzi na mecze a nie przed kompem. ) było paru typków z Legii kiedyś ale piknikowcy . napewno jest Korona (od czasu kolportera) i tyle

Bastian

Post autor: Bastian » 30.09.2009, 21:10

Jak wygląda sytuacja w Giżycku? Mamry są czyimś fc?

Dainty B.

Post autor: Dainty B. » 30.09.2009, 21:15

A jak wyglada sytuacja w Połańcu?

ponury

Post autor: ponury » 01.10.2009, 00:43

Dainty B. pisze:A jak wyglada sytuacja w Połańcu?
Połaniec był już poruszany wiec przegladnij ostatnie 3-5 stron to sie dowiesz.

Forever Oldskool!

Post autor: Forever Oldskool! » 01.10.2009, 14:17

rowerzysta85 pisze:O Radomiu było kilka stron wstecz. Planty to jedyna dzielnica Broni, cała reszta opanowana ponoć przez Radomiak. Przy okazji jeszcze spytam, czy Planty to duża dzielnica ? Chodzi mi o liczbę mieszkańców, jak wypada na tle innych dzielnic ?
Planty są od zawsze za Bronią, ze względu na to że znajduje się tam fabryka Broni, oraz stadion Broni. Jest to kwestia historyczna, gdzie w przeszłości zdecydowana większość pracowników fabryki osiedlała się w jej pobliżu.

Jak duże są Planty tego nie wiem wydaje mi się, że średniej wielkości. Natomiast osiedla takie jak Ustronie wraz z Prędocinkiem i Młodzianowem (największe blokowisko w Radomiu), Południe, Michałów, Gołębiów 1 i 2, XV-lecia i Nad Potokiem (okolice stadionu Radomiaka), Borki, Zamłynie są większe (wszystkie to skupiska bloków i wieżowców).
Do tego dochodzi całe Śródmieście z rynkiem. A to wszystko to wyłącznie Radomiak (plus osiedla domków - Glinice, Idalin, Dzierzków, Kozia Góra) i Stare Miasto.

esperenza

Post autor: esperenza » 01.10.2009, 16:28

a jak wygląda sytuacja w Wolbromiu?

ZawieRcie

Post autor: ZawieRcie » 01.10.2009, 17:18

Frodo pisze:Może ktoś napisać kilka słów o Zawierciu i Pilicy ?
W ZawieRciu bez zmian i po staremu czyli tylko Ruch. Co do niby Fc Zagłebia to tyczy sie to tego co bylo juz nie raz poruszane na forum, ze powstanie fanclubowej flagi nie znaczy odrazu o tym ze jest to Fc z prawdziwego zdarzenia tylko robienie na sile i na wyrost czegos czego wogole nie ma...

ps. a jezeli jest inaczej to dlaczego za kazdym razem tylko my sie wypowiadamy...

link do strony naszego Fc - [link]

pzdR z Niebieskiego ZawieRcia

Tuwimianin

Post autor: Tuwimianin » 01.10.2009, 17:26

Jeszcze odnośnie Radomia to z mojej wiedzy wynika , że na osiedlu/dzielnicy Borki była też grupa kibiców Broni , ale czy są nadal nie wiem.

Pablo_LG

Post autor: Pablo_LG » 01.10.2009, 17:41

Jak wygląda sytuacja w Bydgoszczy ? A dokładnie jakie stosunki pomiędzy Zawiszą Bydgoszcz (Piłka Nożna) - Polonia Bydgoszcz (Żużel) :?:
Obrazek

Forever Oldskool!

Post autor: Forever Oldskool! » 01.10.2009, 17:42

Tuwimianin pisze:Jeszcze odnośnie Radomia to z mojej wiedzy wynika , że na osiedlu/dzielnicy Borki była też grupa kibiców Broni , ale czy są nadal nie wiem.
Była, dawne czasy. Teraz na pewno nic zorganizowanego, być może jakieś jednostki. Os. Borki graniczy z Plantami. Aktualnie jedno z najbardziej aktywny osiedli na Radomiaku.

Tuwimianin

Post autor: Tuwimianin » 01.10.2009, 18:02

Pablo_LG pisze:Jak wygląda sytuacja w Bydgoszczy ? A dokładnie jakie stosunki pomiędzy Zawiszą Bydgoszcz (Piłka Nożna) - Polonia Bydgoszcz (Żużel) :?:
Kosa , ale o takie rzeczy nie powinieneś pytać , bo wystraczny troszke wysiłku i wszystko znajdziesz.
Forever Oldskool! pisze:
Tuwimianin pisze:Jeszcze odnośnie Radomia to z mojej wiedzy wynika , że na osiedlu/dzielnicy Borki była też grupa kibiców Broni , ale czy są nadal nie wiem.
Była, dawne czasy. Teraz na pewno nic zorganizowanego, być może jakieś jednostki. Os. Borki graniczy z Plantami. Aktualnie jedno z najbardziej aktywny osiedli na Radomiaku.
Ok dzięki to moja wiedza była przeterminowana.

FanatykZB

Post autor: FanatykZB » 01.10.2009, 18:16

Pablo_LG pisze:Jak wygląda sytuacja w Bydgoszczy ? A dokładnie jakie stosunki pomiędzy Zawiszą Bydgoszcz (Piłka Nożna) - Polonia Bydgoszcz (Żużel) :?:
Mam nadzieję, że już się domyśliłeś. Jak coś to napisz na priv.

Forever Oldskool!

Post autor: Forever Oldskool! » 01.10.2009, 18:33

Tutaj jeszcze mapka obrazująca w miarę dokładnie aktualną sytuację (bez napinki oczywiście 8) ) [link]

Ofensywa

Post autor: Ofensywa » 01.10.2009, 19:26

a Jak wygląda sytuacja w Kętach?

nosnaw

Post autor: nosnaw » 01.10.2009, 20:45

ZawieRcie pisze:
W ZawieRciu bez zmian i po staremu czyli tylko Ruch. Co do niby Fc Zagłebia to tyczy sie to tego co bylo juz nie raz poruszane na forum, ze powstanie fanclubowej flagi nie znaczy odrazu o tym ze jest to Fc z prawdziwego zdarzenia tylko robienie na sile i na wyrost czegos czego wogole nie ma...

ps. a jezeli jest inaczej to dlaczego za kazdym razem tylko my sie wypowiadamy...

Sprawa Zawiercia jest szalenie intersująca. Jak to się stało, że w mieście na wskroś zagłębiowsko-dąbrowskim zapałano milością do śląskiego Ruchu?
fafarafa

Kudłaty

Post autor: Kudłaty » 01.10.2009, 21:28

A jak wygląda sytuacja w Sierpcu?
Tylko fc Petry czy są też inni? Może Legia?

oldschool

Post autor: oldschool » 01.10.2009, 21:43

nosnaw pisze:
ZawieRcie pisze:

Sprawa Zawiercia jest szalenie intersująca. Jak to się stało, że w mieście na wskroś zagłębiowsko-dąbrowskim zapałano milością do śląskiego Ruchu?
Zawiercie zawsze było troche specyficzne. jak zaczynałem jezdzić na wyjazdy w końcu 80-ych to każdy nasz wyjazd na Śląsk miał przystanek w Zawierciu właśnie . Była tam nasza nawet dobra ekipa 20 w porywach 30 (aktywnie jeżdżących nie tylko na śląskie wyjazdy) i razem spijanie tanich winek :lol: takie były czasy. Była też ekipa Ksg i tyle .Czasy się zmieniają i nie było w zwyczaju wprowadzać młodych (błąd) i teraz inne ekipy przejeły schedę ( w naszym przypadku spoko że to Ruch 8) ) Pozdro dla starych załogantów z Zawiercia (wiekszość żonatych emerytów hehehe)

ODPOWIEDZ