Ad1 Gniezno i Kraków są byłymi stolicami Polski z tym sie chyba kazdy powinien zgodzić ale są Polskie i lezą w granicach Polski i nikt mądry nie wyobraza sobie aby ich nie wymieniać w róznych kategoriach etc , bo skoro Polska to i Małopolska i Mazowsze etc , dlatego mówie że skoro dzielnice GórnoŚląskich miast to powinno się wymienić również Opole Krapkowice Kluczbork Opave Ostrave etc a myli się to jak zwykle tylko z GOPem i przez to kazdy kojarzy Górny Śląsk z GOPem a co za tym idzie a no kojarzy Górny Śląsk z syfem po GOPowskim który po wojnie Polska tu urządziła zamykanie kopalń etc ludzi do teraz traktują nas jak kolonie jak tu juz Kutz powiedział , ale to nie temat na rozmowy na te tematy.EAP pisze:Jeśli piszesz ze Historycznymi Stolicami sa Opole i Raciborz to co Gniezno albo Kraków jest Stolica Polski ?viceroy pisze:Górnego Śląska znów ktoś myli Górny Slask z Aglomeracją Silesia czyli Aglomeracją Górnośląską , chciałem nadmienić że Historyczny Górny Śląsk z którego jesteśmy my jako Górnoślązacy dumni to równiez Opole i tereny północnych Czech "Ostrava i Opava" które w czechach są jako "kraj moravsko slezky" tzn Morawsko Śląski wystarczy wpisać w wikipedie Śląsk i dowiedzieć się co tak naprawde jest Śląskiem , Górnym Śląskiem bo jak słysze np; w tv "na Opolszczyżnie to mnie mdli , nie ma czegoś takiego jak Opolszczyzna to jest Górny Śląsk to ten sam błąd jak mówienie że Sosnowiec lezy na Górnym Śląsku czy że Częstochowa jest Śląskiem , mało tego nie raz nie dwa słyszymy że to Katowice są Stolicą Górnego Śląska co równiez jest idiotyzmem bo Historycznymi stolicami są Opole i Racibórz a stolicą całego Śląska jest od zawsze na zawsze Wrocław.flash pisze:Przekrojowa tabelka z dzielnicami miast Górnego Śląska:
[link]
to tak gwoli ścisłości miast "Górnego Śląska" i problemów nazewniczych i pozbawiania tozsamości niszczenia tradycji przez państwo Polskie.
wybaczcie ten ot
Od 1900 do 1950 Polacy jak i Niemcy tworzyli stolice w Katowicach i tak zostało do dzisiaj .
15 lipca 1920 roku ustawa Sejmu RP mianowała Katowice stolicą [[Statut Organiczny Województwa Śląskiego|autonomicznego]] [[województwo śląskie (historyczne)|województwa śląskiego]] z własnym Parlamentem ([[Sejm Śląski (II RP)|Sejm Śląski]]) oraz Skarbem ([[Skarb Śląski]]).
W 1941-42 Niemcy tez zrobily z Katowic Stolice Śląska .
Ad2 Nic innego jak się z Tobą zgodzić mi nie pozostaje , malo kto wie że u nas istnieje np Sejm Śląski tzn aktualnie urząd wojewódzki , etc , ale to tez się kłania nie znajomośc tematu Polaków a również nas samych Ślązaków , oraz kojarzenia hanysów tylko i wyłącznie z kopalniami , cóz tak nas postrzegają trudno ich sprawa.
Ad3 , nic mi o tym nie wiadomo.
Każdy dobrze wie jakie emocje i również kontrowersje wyzwala temat Śląska etc więc nie chciał bym go rozciągać zwłaszcza w tym temacie.
Pyrsk