Jak wygląda sytuacja w ?

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
adrian_gkm

Re: Jak wygląda sytuacja w ?

Post autor: adrian_gkm » 31.08.2009, 22:20

cwaniak z PKSu pisze:Ten GKM wciąż działa? Jest klub?
Tak, "ten GKM" wciąż działa. Formalnie klub nie istnieje, upadł w 2002, reaktywowany rok później pod nazwą GTŻ w najniższej (II) lidze. Do dziś oficjalnie pod nazwą GTŻ, a dla kibiców oczywiście GKM. Trochę podobna sytuacja jak teraz z Oderką powstałą w miejsce Odry Opole

cwaniak z PKSu pisze:Jakie macie stosunki z Olimpią? Olimpia też sympatyzowała z Widzewem?
Nasze stosunki z Olimpią neutralne. Między Olimpią a WFCG do niedawna kosa, teraz stosunki neutralne.

iparts.pl
De puta madre

Post autor: De puta madre » 01.09.2009, 19:50

adrian_gkm pisze: (...)WFCG to nie tylko ludzie mieszkający w Grudziądzu ale grupa z Kwidzyna.
Mógłbyś przybliżyć co z Rodłem Kwidzyn? dawniej Kwidzyn utożsamiał się raczej z Legią (zarówno tą z Chełmża jak i Warszawy, a może pamięć już nie ta?).
...iluzjoniści wyprali Tobie myśli...

MaltaFan

Post autor: MaltaFan » 01.09.2009, 21:17

W Rzeszowie bez zmian RESOVIA PANY !!!
Za głosem serca nie jak każe moda tylko - CWKS RESOVIA

adrian_gkm

Post autor: adrian_gkm » 01.09.2009, 21:22

Absolutnie nie chodzi tu o Rodło! Rodło wciąż jest prolegijne, Kwidzyn nadal jest miastem kibicującym warszawskiej Legii. Choć drużyna gra teraz w niezbyt wysokiej lidze.
Miasto Kwidzyn jest kierunkiem zarobkowej "emigracji" dla wielu grudziądzan. Ten fakt, oraz różne prywatne kontakty sprawiły, że w Kwidzynie pojawili się kibice Widzewa. Nie znam dokładnie genezy tamtejszych sympatyków RTSu, ale tak to mniej więcej wyglądało. Ktoś z Kwidzyna może napisze dokładniej, bo nie chcę wprowadzać w błąd.

cwaniak z PKSu

Post autor: cwaniak z PKSu » 01.09.2009, 21:27

De puta madre pisze:
adrian_gkm pisze: (...)WFCG to nie tylko ludzie mieszkający w Grudziądzu ale grupa z Kwidzyna.
Mógłbyś przybliżyć co z Rodłem Kwidzyn? dawniej Kwidzyn utożsamiał się raczej z Legią (zarówno tą z Chełmża jak i Warszawy, a może pamięć już nie ta?).
No. Za sprawą kultowej fany "ultras kwidzyn".
adrian_gkm pisze:
Tak, "ten GKM" wciąż działa.
Bez urazy. Nie mam pojęcia o żużlu. Mieliście chyba zgodę z Pogonią Zduńska Wola? Pewnie padła po tym jak Widzew poszedł w swoją stronę. Macie teraz jakieś zgody? Zaskoczyło mnie, że Olimpia z Widzewem neutralne stosunki. Ale czasy się zmieniają. Zresztą wiesz o tym najlepiej :P Pytałem czy w latach 90tych Olimpia też sympatyzowała z Widzewem. W ogóle istniała wtedy?
Obrazek

K_89

Post autor: K_89 » 01.09.2009, 22:54

A sytuacja w Chrzanowie?
Better Dead Than Red...

nisc

Post autor: nisc » 02.09.2009, 00:51

cwaniak z PKSu pisze:
De puta madre pisze:
No. Za sprawą kultowej fany "ultras kwidzyn".
adrian_gkm pisze:
Tak, "ten GKM" wciąż działa.
Bez urazy. Nie mam pojęcia o żużlu. Mieliście chyba zgodę z Pogonią Zduńska Wola? Pewnie padła po tym jak Widzew poszedł w swoją stronę. Macie teraz jakieś zgody? Zaskoczyło mnie, że Olimpia z Widzewem neutralne stosunki. Ale czasy się zmieniają. Zresztą wiesz o tym najlepiej :P Pytałem czy w latach 90tych Olimpia też sympatyzowała z Widzewem. W ogóle istniała wtedy?
pamietam wyjazd na 3 lige bodajze w 96 roku do Grudziadza na Olimpie, nie bylo w tym miescie zadnych odznak jakiegokolwiek ruchu kibicowskiego na OLimpie, jak rowniez przez dobre pol dnia zero kibicow Gkm-u, jedynie stare napisy na murach slawiace WKS Zawisze...
TYBET JEST SERBSKI

januszzwasem

Post autor: januszzwasem » 02.09.2009, 00:53

Kiedyś Olimpia Grudziądz miała układ z WFCG jednakże on padł.odnośnie GKMu-zgoda z Pogonia padła właśnie przez odbicie od Widzewa.Nie dawno zerwana została też zgoda na linii GKM-Włókniarz Częstochowa(zgoda ta powstała dzięki Widzewowi)jedynym układem GKMu jest Polonia Bydgoszcz.Tak więc sytuacja bardzo przewrotna,dawne kosy stają się układami i na odwrót ale taki to już klimat Grudziądza.
yeyo pisze:
jego twarz kojarzy mi sie z psychopatą, zbokiem, potencjalnym pedofilem

adrian_gkm

Post autor: adrian_gkm » 02.09.2009, 16:03

cwaniak z PKSu pisze: Pytałem czy w latach 90tych Olimpia też sympatyzowała z Widzewem. W ogóle istniała wtedy?
Olimpia zaczęła działać pod koniec lat 90-tych, wówczas na linii GKS - GKM był układ i GKM bywał na ciekawszych (jak na niską ligę) meczach np. Jabłonowo czy Wisła Nowe. Układ zerwany bodaj w 2001 przez GKM.

Apiaceae

Post autor: Apiaceae » 02.09.2009, 16:26

Don_Padre pisze:w tą sobote jubileusz stulecia Tarnovii, tak ?
miejscowi kibice będą coś świętować, wybiera się Cracovia ?
Myślę,że nikt przy zdrowych zmysłach nie udzieli Tobie na forum stosownej odpowiedzi.Byłoby to nieprzemyślane.
A ja mam dwie sprawy... jedna dla zakazowiczów lub ich zanjomych... czy u was w miastach policja również zrobiła zebranie wszystkich zakazowiczów? dosłownie parodia hehe... a drugie dotyczy mojego..odkurzacza...strasznie słabo wsysa...patrzałem nic nie jest zatkane poprostu nie ma siły...w czym moze lezec problem?

...,,Ten sam problem ma ŁKS, brak lokalnego rywala".
....dlatego w Łomży jest jak jest :)

akai88

Post autor: akai88 » 02.09.2009, 19:29

Jak wygląda sytuacja w Żmigrodzie?

Nemo

Post autor: Nemo » 02.09.2009, 20:26

K_89 pisze:A sytuacja w Chrzanowie?
Wisła, Jest chyba jeszcze GKS, choć mogę się mylić.

1928UT

Post autor: 1928UT » 02.09.2009, 21:47

Apiaceae pisze:
Myślę,że nikt przy zdrowych zmysłach nie udzieli Tobie na forum stosownej odpowiedzi.Byłoby to nieprzemyślane.
Człowieku oni nie zaliczyli od chyba 3 lat żadnego wyjazdu na swój mecz. Nawet na małych derbach Tarnowa ani u siebie! ani na wyjeździe ich nie było, odpuszczali tradycyjne treningi noworoczne i turnieje Cracovia Cup gdzie nie mogli skleić drużyny do grania bo pojechało ich 3 lub 4 więc o jakim świętowaniu mówisz?. Czasami kilku małolatów krzyknie coś na rynku lub w jego okolicach gdzie są kamery a gdy się do nich podbije wszystkiego się wypierają. :lol:

nisc

Post autor: nisc » 02.09.2009, 22:00

cala ta sytuacja w Tarnowie troche przypomina mi niedawna w sumie w Debicy, byly 2 kluby z kibicami ,potem bezapelacyjne panowanie Wisloki przez kilka dobrych lat a nastepnie ni z gruchy ni z pietruchy sie Morsy niezle reaktywowaly, takze mysle ze Tarnovia jeszcze ostatniego slowa nie powiedziala...ale moge sie mylic oczywiscie.pozdro
TYBET JEST SERBSKI

Apiaceae

Post autor: Apiaceae » 03.09.2009, 00:27

1928UT pisze:
Apiaceae pisze:
Człowieku oni nie zaliczyli od chyba 3 lat żadnego wyjazdu na swój mecz. Nawet na małych derbach Tarnowa ani u siebie! ani na wyjeździe ich nie było, odpuszczali tradycyjne treningi noworoczne i turnieje Cracovia Cup gdzie nie mogli skleić drużyny do grania bo pojechało ich 3 lub 4 więc o jakim świętowaniu mówisz?. Czasami kilku małolatów krzyknie coś na rynku lub w jego okolicach gdzie są kamery a gdy się do nich podbije wszystkiego się wypierają. :lol:
Człowieku nie jestem z Tarnovii,ani Cracovii.Napisałem po prostu,że takich rzeczy nie powinno się podawać do publicznej wiadomości,bo mogą być przygody
A ja mam dwie sprawy... jedna dla zakazowiczów lub ich zanjomych... czy u was w miastach policja również zrobiła zebranie wszystkich zakazowiczów? dosłownie parodia hehe... a drugie dotyczy mojego..odkurzacza...strasznie słabo wsysa...patrzałem nic nie jest zatkane poprostu nie ma siły...w czym moze lezec problem?

...,,Ten sam problem ma ŁKS, brak lokalnego rywala".
....dlatego w Łomży jest jak jest :)

cknpl

Post autor: cknpl » 03.09.2009, 16:42

Nemo pisze:
Nie mylisz się, jest tam Małopolska Gieksa. Również osoby jeżdżące na Cracovie

Nemo

Post autor: Nemo » 03.09.2009, 19:02

cknpl pisze:
Nemo pisze:
Nie mylisz się, jest tam Małopolska Gieksa. Również osoby jeżdżące na Cracovie
Myślałem,że Pasy to raczej Trzebinia, w koncu to sasiednie miasta, więc nie będę się kłócił.

JSC

Post autor: JSC » 03.09.2009, 19:11

Nemo pisze: Myślałem,że Pasy to raczej Trzebinia, w koncu to sasiednie miasta, więc nie będę się kłócił.
[link]
Ale wydaje mi się że flaga zrobiona na wyrost.
Obrazek

VT

Post autor: VT » 04.09.2009, 20:45

To na MTSie jeszcze się coś dzieje?

JSC

Post autor: JSC » 06.09.2009, 13:25

[link]
W Sędziszowie są jacyś kibice Resovii czy ta flaga to relikt historii? Z tego co wiem jest tam Korona i myślałem ze tylko ona.
Obrazek

KermiT143

Post autor: KermiT143 » 06.09.2009, 13:47

JSC pisze:[link]
W Sędziszowie są jacyś kibice Resovii czy ta flaga to relikt historii? Z tego co wiem jest tam Korona i myślałem ze tylko ona.
W Sędziszowie młp. jest FC Resovii Rzeszów i jest miejscowa Lechia. Chłopaki z Lechii byli u nas dwa razy na derbach gościnnie i na meczu z Czarnymi Jasło ;)
We must secure the existence of our people and a future for White Children
Obrazek

SIARKA 1957

Post autor: SIARKA 1957 » 06.09.2009, 15:22

SA DWA SEDZISZOWY SEDZISZOW W WOJEWODZTWIE SWIETOKRZYSKIM I SEDZISZOW MALOPOLSKI W WOJEWODZTWIE PODKARPACKIM . TAK WIEC Z PIERWSZEGO MOGA JEZDZIC NA KORONE A Z DRUGIEGO NA RESOVIE .
SIARKOWCY ON TOUR !

KermiT143

Post autor: KermiT143 » 06.09.2009, 15:27

SIARKA 1957 pisze:SA DWA SEDZISZOWY SEDZISZOW W WOJEWODZTWIE SWIETOKRZYSKIM I SEDZISZOW MALOPOLSKI W WOJEWODZTWIE PODKARPACKIM . TAK WIEC Z PIERWSZEGO MOGA JEZDZIC NA KORONE A Z DRUGIEGO NA RESOVIE . [link]
dzięki za uzupełnienie 8) w każdym bądź razie Sędziszów młp. ma opisany :P
We must secure the existence of our people and a future for White Children
Obrazek

Derrios

Post autor: Derrios » 06.09.2009, 18:42

Jak wyglada sytuacja w Bialej Rawskiej ?

iluminati

Post autor: iluminati » 06.09.2009, 20:50

Pudzian rządzi niepodzielnie :)

A swoją drogą tam To Widzew wiedzie prym

a ja zadam równiez pytanie Kazimierz nad Wisłą to tam króluje??
CALSBERG - PROBABLY THE BEST BEER IN THE WORLD

Per

Post autor: Per » 07.09.2009, 08:43

w Kazimierzu Dolny cisza i spokój.

[W]19[K]46[S]

Post autor: [W]19[K]46[S] » 08.09.2009, 01:37

Uważam że takie pytanie chyba do tematu też się nadaje:

Mój kolega wyjeżdża na studia do Łodzi i będzie mieszkał na Bałutach. Chciałem się dowiedzieć czy jako neutralny gość nic mu się nie stanie(czy bezpiecznie jest i takie tam).

z góry dzięki

R76-Grzyb

Post autor: R76-Grzyb » 08.09.2009, 03:06

Pytanie raczej do tematu o niebezpiecznych osiedlach i dzielnicach. Bałuty to wielka dzielnica (bodajże druga co do wielkości w Polsce) więc zależy gdzie dokładnie będzie mieszkał twój kolega, bo chyba tak jak wszędzie są tam bardziej gorące i spokojniejsze rejony. Jeśli jest neutralny kibicowsko to z tej strony nieprzyjemności mieć nie powinien
Widzew - Śródmieście

kciuk

Post autor: kciuk » 12.09.2009, 11:21

opisze ktos Kozienice?

paw

Post autor: paw » 12.09.2009, 12:07

Opisałby ktoś Sochaczew?

obiektywny_

Post autor: obiektywny_ » 12.09.2009, 12:19

poprosilbym o rzetelny opis Warszawy z podzialem na dzielnice.Jestem ciekaw jak to widzą obie strony w Warszawie

agrest13

Post autor: agrest13 » 12.09.2009, 14:49

Kozienice - miasto mało kibicowskie, miejscowy MZKS obecnie zreaktywowany, ale nie za bardzo się tam coś kręci... Kozienice podzielone są pomiędzy Legię oraz Widzew, jest też (baaaardzo nieliczna) grupa Radomiaka.
najbardziej liczna jest grupa kibiców Legii, jednakże brak im zorganizowania, wyjazdy w większości samochodowe, każdy na własną rękę. duża przewaga wśród młodych. dodatkowo jest grupa kibiców z Kozienic obecnie mieszkających w Warszawie i aktywnie udzielająca się na Legii, nie wiążąc jednak swojej działalności z "fanklubowaniem".
Widzew - starsi, niezbyt liczni, ale zdecydowanie bardziej zorganizowani, będą brać udział w turnieju fc Widzewa.

Sochaczew - kiedyś prawie po równo, obecnie SLG (Socho Legia Group) ma zdecydowaną przewagę, spychając Widzew trochę do podziemia i otwartego działania wyłącznie na ich osiedlu (na śmierć zapomniałem jego nazwy...) warto też powiedzieć, że podczas wyjazdu Widzewa na Legię (2007?2008?) SLG nie cofnęło się gdy na stacji w Błoniu Widzew zerwał ręczny i leciał w kierunku pociągu, którym podróżowała legijna część Sochaczewa (SLG wraz z Teresinem ok. 180 osób). fakt faktem że było daleko, ale myślę że nie jest dużo fc którzy by czekali na taką ekipę...
Majcher / Kiju na pewno mają swoje zdanie ;)

Warszawa -
1) Lewa strona Wwa - dzielnice
* Ursynów - wielka "dzielnica sypialna", ok. 150 tys. mieszkańców. z kibiców w jakikolwiek sposób widzialnych Legia 100% (baaardzo aktywna dzielnica, wielu ultrasów, sportowców, dodatkowo m.in. grupa AMT to praktycznie tylko ta dzielnica), ale podobno też jest ktoś z Polonii - jeden naprawdę aktywny to znany przerzut. ponad 10 wzorów szalików Legii: wiele z napisem Ursynów + osiedlowe: Natolin, Kabaty, Imielin. procentowo - 95/5
* Mokotów - dzielnica jeszcze większa od Ursynowa (ok.250,000) obejmująca swoim obszarem gigantyczny teren :m.in. osiedla Służewiec, Służew, Sielce, Czerniaków, Stegny, Sadyba, Stary Mokotów. tak jak na Ursynowie wizualnie i realnie tylko Legia, praktycznie każde z osiedli ma swoje szaliki/flagi/koszulki. kiedy Polonia chciała zrobić szaliki tej dzielnicy, zbierano zapisy w internecie, prosząc także kibiców z innych dzielnic o zakup do kolekcji, by uzbierać potrzebną liczbę zamówień. skończyło się tak, że połowa nakładu czeka na derby ;)
* Wilanów - nie ma co się rozpisywać, tylko Legia. dzielnica dość droga, przez to ruch kibicowski nie tak rozwinięty. % 95/5
* Włochy - w tym także osiedle Okęcie. o Polonii nikt tam nie słyszał ;) %? (wiadomo że ktoś sympatyzujący z Polonią jest, więc nie dam 0, danie 5 uwłacza "silnej" (porównawczo) reprezentacji z Ursynowa i Mokotowa)
* Śródmieście - należy je podzielić na Południowe, Centrum oraz Północne. na Południowym (konkretnie na Powiślu) mieści się stadion Legii, część wyłącznie legijna. w Centrum mniej akcentów kibicowskich, ale jeżeli jakieś, to tylko legijne.
Północna to Stare i Nowe Miasto i Muranów. jedyna część miasta gdzie można spotkać jakikolwiek znak iż kibice Polonii istnieją w mieście. Stare Miasto - mało kibicowskie, przewaga Polonii, ale także grupa Legii raczej nieprzypadkowa. Nowe Miasto - dominacja Polonii. Muranów Wschodni - Polonia. Muranów Zachodni - tutaj już Legia, o ile w okolicach Miłej etc. Polonię można jeszcze w małych liczbach uświadczyć, to na Nowolipkach (część do zachód od ul. Jana Pawła II) już nie. 65/35
* Ochota - zdecydowana przewaga Legii + nieliczna reprezentacja Polonii, m.in. na Szczęśliwicach, której spora część bardzo wstydzi się swojego klubu o niego zapytana. 90/10
* Wola - w części wschodniej jest podobno Polonia, widoczna na murach (i tyle). pochodzi stąd m.in. legijna chuligańska grupa Wild Boys oraz bardzo duża część "dobrych chłopaków" ;) 90/10
* Bemowo - = Legia. 95/5 (5 za Pana Duże P ;))
* Żoliborz - dzielnica "sąsiadująca" z Muranowem, z której na Konwiktorską jest ok.5 minut drogi piechotą. pomimo to Polonia niewidoczna (poza nielicznym "elementem" z jej południowej części). osiedle Potok, Marymont etc. to już sama Legia. 80/20
* Bielany - dzielnica Hutnika, którego kibice w 100% są także Legionistami. jest także grupa Polonii, w tym lider ich formacji boysband'owej. procentowo? 85/15
Chomiczówka, Wrzeciono etc = Legia

Prawy Brzeg:
* Praga Południe - na Gocławiu i Grochowie - podobno w 1983 widziano kogoś w koszulce Polonii ;); Saska Kępa też wybitnie legijna, choć ponoć (na podstawie forum Polonii, a nie rzeczywistości) jest tam też ktoś za Polonią. jedyni kojarzeni to 3 "punków", działających w Antifie i lubiących czarny.. 95/5
* Wawer - Legia, ktoś z Polonii też się znajdzie 95/5
* Wesoła - z tych rejonów nawet w internecie nie widziałem kibica Polonii. 99/1
* Praga Północ - bardzo mocna Legia, szczególnie ze Szmulek. jest też Polonia, szczególnie w jej północnej części. 80/20
* Targówek, Białołęka, Tarchomin - nowe osiedla, legijne, są także jacyś Poloniści oraz kibice innych klubów, którzy za chlebem przyjechali do Warszawy. 80/20 albo 85/15.

myślę że spis uczciwy i realistyczny.
pzdr

19rodowity08

Post autor: 19rodowity08 » 12.09.2009, 15:38

[W]19[K]46[S] pisze:Uważam że takie pytanie chyba do tematu też się nadaje:

Mój kolega wyjeżdża na studia do Łodzi i będzie mieszkał na Bałutach. Chciałem się dowiedzieć czy jako neutralny gość nic mu się nie stanie(czy bezpiecznie jest i takie tam).

z góry dzięki
Bałuty mają 223 tys. mieszkańców, czyli ok. tyle co Radom i Sosnowiec, a więcej niż Toruń, Kielce, Gliwice, Zabrze, Bytom, Olsztyn, Bielsko-Biała czy Rzeszów. Tak więc oczywistym jest, że nie można określać, czy Bałuty są niebezpieczne, tak samo jak określać za kim są Bałuty. Jakbyś podał osiedle, na którym będzie kolega mieszkał to byłoby dużo łatwiej określić, czy to jedno z "gorszych" miejsc w Łodzi.

Jarson

Post autor: Jarson » 12.09.2009, 17:46

VJ pisze:a Hutnik Warszawa ?
Czy jest jakiś rejon miasta który można uznać za taki, choćby mały ale jednak, matecznik Hutnika ?
Bielany, ale wszyscy kibice Hutnika to kibice Legii
to trzeba przeżyć żeby to zrozumieć żeby w to uwierzyć! (L)

bednar

Post autor: bednar » 12.09.2009, 18:07

watpie czy w Kozienicach ktos jezdzi na Radomiak :) My jako kibice MKS'u Kozienice nie utorzsamiamy sie z tym nowo powstalym tworem.

Kaczmar

Post autor: Kaczmar » 12.09.2009, 20:12

Kozienice - miasto mało kibicowskie, miejscowy MZKS obecnie zreaktywowany, ale nie za bardzo się tam coś kręci... Kozienice podzielone są pomiędzy Legię oraz Widzew, jest też (baaaardzo nieliczna) grupa Radomiaka.
najbardziej liczna jest grupa kibiców Legii, jednakże brak im zorganizowania, wyjazdy w większości samochodowe, każdy na własną rękę. duża przewaga wśród młodych. dodatkowo jest grupa kibiców z Kozienic obecnie mieszkających w Warszawie i aktywnie udzielająca się na Legii, nie wiążąc jednak swojej działalności z "fanklubowaniem".
Widzew - starsi, niezbyt liczni, ale zdecydowanie bardziej zorganizowani, będą brać udział w turnieju fc Widzewa.

jaki Radomiak w glowe sie puknij,Klubu nie mamy od okolo 4 sezonow,,w miescie gra nowy twor ,ale na trybunach po 200 osob w IV lidze(dla porownania najliczniejszy wyjazd w aklasie,kiedy wszsycy wierzyli ze ow twor po sezonie zmieni nazwe na MKS to okolo 120-150 plus nastepne 100 piknikow jakies 2 sezony temu coz bezmyslnosc dzialaczy nie ma granic-calkiem niezli pilkarze,niezle wyniki,ale co z tego jak atmosfery brak)
wszelkie akcje na stadionie i obok odpadaja-prawie kazde skrzyzowanie w Kozieniach jest monitorowane.Kilka osob cos probuje dzialac w temacie reaktywacji klubu,ale wiadomo jak jest-3/4 ludzi po sredniej szkole wyjechalo gdzies w swiat,zostala tylko garstka.

co do FC Widzewa i Legii cos w tym jest co napisałeś ale to nie moja sprawa,ja jestem kibicem MKSu.
8306370
[email protected]

MKS Kozienice.

nisc

Post autor: nisc » 12.09.2009, 20:26

do kolegi Agrest13 mam pytanie odnosnie podzialu w Wawie, Kamienna zapewnia sie ludzmi z tej jednej jedynej dzielnicy Muranow gdzie KSP ma przewage, procenty wyjete z nieba, wiadom oze Legia ma miazdzaca przewage ale biorac pod uwage skale miasta i ilosc mieszkancow chyba az tak zle nie jest z KSP patrzac na frekwencje w mlynie....
TYBET JEST SERBSKI

kciuk

Post autor: kciuk » 12.09.2009, 22:27

nisc pisze:do kolegi Agrest13 mam pytanie odnosnie podzialu w Wawie, Kamienna zapewnia sie ludzmi z tej jednej jedynej dzielnicy Muranow gdzie KSP ma przewage, procenty wyjete z nieba, wiadom oze Legia ma miazdzaca przewage ale biorac pod uwage skale miasta i ilosc mieszkancow chyba az tak zle nie jest z KSP patrzac na frekwencje w mlynie....
wiadomo, ze Polonia ma kibiców w kazdej dzielnicy w Warszawie jednak że oprócz Muranowa sa tam w znacznej mniejszosci i nie pokazuja sie w barwach. Ogólnie na temat procentow zgadzam sie z agrestem ...

Will

Post autor: Will » 12.09.2009, 23:25

Sevi pisze:
VJ pisze:Czy w samej Warszawie lub w jej najbliższej okolicy, jest jakiś klub piłkarski którego kibice wykazują sympatię nie w stronę Legii a Polonii ?
Nie
A w Żurominie, czy nie ma fc Polonii?

jak się nie myle to Wkra Żuromin jest bardziej lewicowa

agrest13

Post autor: agrest13 » 12.09.2009, 23:48

VJ pisze:a Hutnik Warszawa ?
Czy jest jakiś rejon miasta który można uznać za taki, choćby mały ale jednak, matecznik Hutnika ?
drugie pytanie dotyczące Warszawy:
Czy w samej Warszawie lub w jej najbliższej okolicy, jest jakiś klub piłkarski którego kibice wykazują sympatię nie w stronę Legii a Polonii ?
jak napisałem Hutnik to głównie dzielnica Bielany, położona na lewym brzegu, najbardziej na północ Warszawy, gdzie mieści się stadion Hutnika. jest to duży obszar, składający się zarówno z osiedli budynków wybudowanych w latach 60'tych (Słodowiec, Stare Bielany), blokowisk z wielkiej płyty (Chomiczówka, częściowo Wrzeciono i Wawrzyszew)... prawie 150 tys. mieszkanców, więc spore miasto. Bielany są zdominowane przez Hutnika, jest sporo wrzutów (często łączonych z legijnymi), widać chłopaków w koszulkach HKS'u. być może na Hutnika jeździ także ktoś spoza Bielan (do niedawna mieli zgodę z Targówkiem, więc może stamtąd...?), ale jak napisałem zdecydowana większość na Hutniku to mieszkańcy Bielan.
co do klubu podwarszawskiego skłaniającego się ku Polonii - myślę, że można mówić o 2 opcjach : Wkra Żuromin oraz Polonia Iłowo. ruch kibicowski w Żurominie zawsze był powiązany z środowiskami "Anti-Nazi" oraz Antifą, a więc poniekąd naturalnym wyborem było sympatyzowaniem z klubem, gdzie takie klimaty są (były?) tolerowane. Młode pokolenie Wkry jest już raczej proLegia, obecnie nie ma także chyba (może ktoś mnie poprawi) żadnych kontaktów KSP-Wkra, ale ze względu na swoją przeszłość oraz lewicowość Wkra ma ostrą kosę z okolicznymi fc Legii (w tym szczególnie Mławianka, więc można rzec iż legijno-lechijną kosę).
Iłowo to małe miasteczko pod Mławą, które z 1,5 roku temu jakoś się uaktywniło (max. chyba 12 osób na meczu Polonii), ale obecnie przycichło.
to chyba wszystko...

Kaczmar - jest 4 (dlatego napisałem "baaaardzo nieliczni") typów mieszkających w i pod Kozienicami, jeżdżących na Radomiak. nie jako fc, nie jako zorganizowana grupa, ale jako że nie są jakimiś fagasami, to warto o nich wspomnieć gdy pisze się "kto i jak". poznałem jednego z nich kilka lat temu na wakacjach, typy po 30 (a teraz może 40)...
nisc pisze:do kolegi Agrest13 mam pytanie odnosnie podzialu w Wawie, Kamienna zapewnia sie ludzmi z tej jednej jedynej dzielnicy Muranow gdzie KSP ma przewage, procenty wyjete z nieba, wiadom oze Legia ma miazdzaca przewage ale biorac pod uwage skale miasta i ilosc mieszkancow chyba az tak zle nie jest z KSP patrzac na frekwencje w mlynie....
słuchaj, no co mogę Ci napisać...
przykład Ursynowa - nikt nigdy (mieszkam tutaj 20'kilka lat i mam dużo znajomych) nie widział tutaj jakiegokolwiek gadżetu Polonii (nie licząc torby chłopaka trenującego na Polonii koszykówkę i jeżdżącego na Legię ;) hehe), nigdy nikt nie stracił gadżetu kibicowskiego (choć noszone dość powszechnie, w tym przez dzieciaki), chętnych na szaliki jest w cholerę (7 różnych serii, ostatnio wydano serię 100 szalików, a chętnych było o połowę więcej), dobre liczby na wyjazdach etc. z drugie strony - Polonia, która robi sobie szaliki (sztuk kilkanaście) i flagę poprzez "centralną produkcję", na meczach widziane są tylko w rękach dziewczyn (zresztą jedyna zidentyfikowana jest z ... [a jakże;)] Nowego Miasta), dziesiątki razy było oczekiwanie na kogokolwiek po meczu Polonii w metrze, autobusach wjeżdżających na Ursynów etc. NIKT NIGDY nikogo nie spotkał.
i co ja mogę Ci napisać? że Polonii jest 20%? 30%?
tak samo jest w Wilanowie, Włochach, na Bemowie, Bielanach, Pradze Południe etc.
koleś który zrobił szaliki KSP Mokotowa (pierwsze i jak mamy nadzieję ostatnie;)) miał 15 lat, 45 kilo wagi i pisał po kontach internetowych ichniego forum czy ktoś by nie zamówił szalika, bo nie 15 chętnych. to jest poważna siła w porównaniu z nakładem rzędu 200/300 sztuk, mocną grupą pod każdym względem rzemiosła kibicowskiego? mam im dać 20 czy 30%?
oczywiście, w prawie każdej dzielnicy są kibice Polonii. tylko że nikt nigdy ich nie widział. może i z Ursynowa i Mokotowa (400 tys. mieszkańców) jest to nawet 100 osób, które częściej lub rzadziej chodzą na Polonię, biernie bądź aktywnie uczestnicząc w ich życiu kibicowskim. tylko co z tego, jeśli Ci ludzie nie stanowią żadnej siły, są całkowicie zakonspirowani, "niewidzialni". mam w fusach wróżyć oceniając ich liczbę?
na Kamiennej młyn liczby w totalnych porywach 500 osób. myślisz że 300/350 osób z 50tys. osiedla (tyle mniej więcej ma Muranów do Jana Pawła II, Nowe i Stare Miasto) + powiedzmy zbieranina 150/200 z reszty to nierealna wizja?
do tego max. 2500 oglądaczy (pół/na pół).
a czy dasz wiarę, że z 77 tysięcznego Lubina na mecze chodzi nawet 10 tys. ludzi? odejmując nawet połowę dojeżdżających, daje to nawet 5tys. lokalsów. nieprawdopodobne, co? ;)
pzdr

ODPOWIEDZ