lajon pisze:Zauważ, że Serbowie także spinali się na nas.
Abstrahując już od tego meczu, myślę, że mimo wszystko, Polacy darzą większą sympatią katolicką Chorwację niż prawosławną Serbię. Jednak podkreślam, że to moje, prywatne odczucie.
Natomiast solidarność w sprawach kibicowskich jest niezależna od pochodzenia. Oczywiście w tym przypadku brawa dla Serbów.

Komentarze 28-30 Sierpnia 2009
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Komentarze 28-30 Sierpnia 2009
Podkreśli również to:
-
w prawdzie zrobil sie spory off topic ale naprawde nie wiem dlaczego niby mamy sympatyzowac z Chrowacja?religia
chyba kazdy wie co Chorwaci wyprawiali swego czasu jako najwierniejsi sojusznicy Hitlera...a zdawalo mi sie ze historia gra w naszym kraju wazna role...

TYBET JEST SERBSKI
-
Gdyby Serbowie nie machali do nas gołymi dupami i flagami rosyjskimi obyłoby się beż żadnych spinek
-
dokładnie tak jak napisał nisc, katolicyzm nie jest absolutnie (dla mnie) argumentem dla którego miałbym darzyć sympatią chorwatów. historia mówi sama za siebie.
biały honor, biała duma, biały miś, biały nos
gdyby interesowała mnie piłka to zostałbym piłką
gdyby interesowała mnie piłka to zostałbym piłką
-
nisc, pisałem właśnie o tej spinającej się grupce obok naszego sektora. Kto wie, może gdyby nie ich protest, byłoby bardziej gorąco. Jednak teraz to już tylko 'gdybanie'.
Panowie, bez ciśnień. Napisałem, że to tylko moje odczucie. Historia wiadomo, temat rzeka. Póki co, Serbowie wciąż zapatrzeni są w Rosję i w najbliższym czasie nic się pewnie tam nie zmieni.
Żeby nie było, osobiście nie mam nic do Serbii. Bardzo sympatyczni ludzie, zresztą to chyba cecha wszystkich Słowian
Inną sprawą jest, że w sumie nie rozumiem Cię nisc w kwestii szukania przyjaciół. Gramy mecz z bardzo mocną ekipą kibicowską, jest okazja się sprawdzić, trochę pokrzyczeć. No z kim jak nie z ekipą z Bałkanów?
Więc wszystkie jakieś gesty przyjaźni, byłyby dla mnie robione na siłę (choć rzecz jasna przyznaję, okrzyk "Kosowo" był zupełnie niepotrzebny). Innym tematem jest oczywiście solidarność kibicowska (np. w kwestii Urosa, czy teraz z ITI).
Ależ OT nam się zrobił
Pozdrawiam.
Panowie, bez ciśnień. Napisałem, że to tylko moje odczucie. Historia wiadomo, temat rzeka. Póki co, Serbowie wciąż zapatrzeni są w Rosję i w najbliższym czasie nic się pewnie tam nie zmieni.
Żeby nie było, osobiście nie mam nic do Serbii. Bardzo sympatyczni ludzie, zresztą to chyba cecha wszystkich Słowian

Inną sprawą jest, że w sumie nie rozumiem Cię nisc w kwestii szukania przyjaciół. Gramy mecz z bardzo mocną ekipą kibicowską, jest okazja się sprawdzić, trochę pokrzyczeć. No z kim jak nie z ekipą z Bałkanów?

Więc wszystkie jakieś gesty przyjaźni, byłyby dla mnie robione na siłę (choć rzecz jasna przyznaję, okrzyk "Kosowo" był zupełnie niepotrzebny). Innym tematem jest oczywiście solidarność kibicowska (np. w kwestii Urosa, czy teraz z ITI).
Ależ OT nam się zrobił

Pozdrawiam.
-
Nisc
) ..... połowa ludzi na tym forum nie wie kim byli Ustasze wiec nie wymagaj za duzo hehe 
Hmmmm apropo zapatrzenia Serbów w Rosje .....
to jest ich jedyny sojusznik .... moze nie wspiera ich tak zajebiscie ahh i ohhhh ale mimo wszystko biorac pod uwage historie Balkanow w ostatnich 20 latach to głownie Rosjanie im pomagali ..... wiec ja sie temu nie dziwie
Ps. Serbia - Fabryka Miss Swiata

Hmmmm apropo zapatrzenia Serbów w Rosje .....
to jest ich jedyny sojusznik .... moze nie wspiera ich tak zajebiscie ahh i ohhhh ale mimo wszystko biorac pod uwage historie Balkanow w ostatnich 20 latach to głownie Rosjanie im pomagali ..... wiec ja sie temu nie dziwie
Ps. Serbia - Fabryka Miss Swiata

-
1925, dobrze wiem kim byli Ustasze, więc jeżeli to było do mnie, to się pomyliłeś 
Widzę, że powoli zbliżamy się do EOTu.

Widzę, że powoli zbliżamy się do EOTu.
-
-
żaden z tych narodów nie jest "święty" więc nie ma co rozkminiać który jest "lepszy"
"Miliony oddanych istnień dają świadectwo swojej Ojczyźnie"
-
Gustavoloco pisze:Gdyby Serbowie nie machali do nas gołymi dupami i flagami rosyjskimi obyłoby się beż żadnych spinek
Zgadzam się z kolegą. Była prowokacja więc była i reakcja. Z tego co sobie przypominam wszyscy się podniecali tym meczem .... ochy...achy ...jakie to kumate towarzystwo itp. A teraz nie pierdo..ć że to albo tamto było nie potrzebnie krzyczane ... Ci co byli wiedzą jak było i tyle w temacie ....
-
Nie chce rozpierniczać tematu, jak to robilem swego czasu przy okazji dyskusji polityczno-kibicowskich z Redhandem, ale nie moge się nie odezwać. Ty nisc jak widze pilnie uczysz się historii, ale nieco mniej pilnie śledzisz historię najnowszą. A ta pokazuje, że Serbia to cały czas piąta kolumna moskwy na Bałkanach.nisc pisze:w prawdzie zrobil sie spory off topic ale naprawde nie wiem dlaczego niby mamy sympatyzowac z Chrowacja?religiachyba kazdy wie co Chorwaci wyprawiali swego czasu jako najwierniejsi sojusznicy Hitlera...a zdawalo mi sie ze historia gra w naszym kraju wazna role...
Hitlera nie ma (są za to jego pogrobowcy z BH i C18, podobno nawet w Ulsterze się pochowali?

This is CELTIC - my religion.
"What a fuckin shame. It used to be a Paradise, now it's a Little Palestine"
"What a fuckin shame. It used to be a Paradise, now it's a Little Palestine"
-
lubie te legendy o dawno juz nie istniejacym combat 18 i b&h..swoja droga nie wiem kto i po co je rozsiewa, pochowali sie w Ulsterze hmm...to tez niezle gowno...prawie jak Łodzka wzajemna propaganda, ciekawe kto o zdrowych zmyslach popieralby neonazistow w kraju ktory z Niemcami w I wojnie swiatowej walczyl i stracil proporcjonalnie najwiecej zolnierzy a takze z hitlerkiem bili sie dzielnie na roznych frontach,wiec te banialuki o powiazaniach z mitycznym c 18 i b&h do jednego worka mozna wlozyc z sensacjami jak to Ruch Chorzow dopingujac Polske bedzie gromil kibicow Irlandii Polnocnej....No ale w sumie tym drugim chorwacko&fenianskim konotacjom sie nie dziwie, i znam najnowsza historie na tyle zeby wiedziec ze to katolicki kosciol i papiez chorwackim zbrodniarzom powydawal paszporty zeby wiali do Argentyny....ale coz historia jest jakby wybiorcza...i zreszta klotnia bedzie znowu miala watek rzeke wiec mozna ja ciagnac bez konca...pozdro
TYBET JEST SERBSKI
-
[quote="nisc"]lubie te legendy o dawno juz nie istniejacym [...] b&h../quote]
To, że Ty ich nie znasz, nigdy nie widziałeś nie znaczy, że ich nie ma.
Pizgacz-Rozpierdalacz
-
Ja nie rozumiem po co w ogóle rozstrzygać o winie jednego z tych narodów w działaniach podczas II wojny światowej. Jeżeli ktoś zna choć odrobinę historii wie, że zarówno Ustasze jak i Czetnicy narobili wiele złego, a to czy ukrywają się w Argentynie i Ulsterze nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia. Niewątpliwie podczas drugiej wojny światowej Chorwaci trzymali z hitlerowcami (doprowadziło to do utworzenia Niezależnego Państwa Chorwackiego, które swym terenem obejmowało całą dzisiejszą Chorwację, Bośnię i Hercegowinę oraz Wojwodinę).
Jednak wystarczy popatrzeć na historię najnowszą i łatwo dostrzec, że to serbski imperializm doprowadził do wszelkich nieszczęść na Bałkanach. To Serbowie zaatakowali Słowenię (szybka interwencja służb międzynarodowych) oraz Chorwację (w 1991 kontrowali 20% Jej obszaru, Chorwaci odzyskali ten teren dopiero po słynnej operacji "Oluja" w 1995 roku), a także Bośnię i Hercegowinę (w 1992 Serbowie kontrowali aż 60% terenów tego kraju).
Mówi Wam coś hasło "Velika Srbija"? Otóż właśnie przez takie podejście do narodów ościennych Serbowie doprowadzili do tragedii jaką była wojna w byłej Jugosławii. Chcieli podporządkować sobie wszystkie narody południowosłowiańskie, ich plan nie powiódł się jednak i teraz widać tego konsekwencje. Chorwacja 1991, Bośnia i Hercegowina 1992, Czarnogóra 2006, Kosowo 2008. Być może czas na Wojwodinę? Osobiście uważam, że jest to nierealne ze względu na przewagę ilościową Serbów w tym rejonie (Węgrów jest tylko 20%). Ale obszar ten już posiada autonomię i kto wie co stanie się z nim w przyszłości?
Czy słyszał ktoś o podobnych dążeniach imperialistycznych ze strony Chorwacji? Nigdy nie miały one miejsca. Co więcej w Bośni i Hercegowinie (aż 20% mieszkańców tego kraju to Chorwaci) naród ten żyje obok Bośniaków w zgodzie (mimo różnic wynikających choćby z tego, że jedni są katolikami, a drudzy muzułmanami). Tymczasem Serbowie poprzez ustanowienie Republiki Serbskiej całkowicie odizolowali się od tych narodów przez co spirala nienawiści między nimi wciąż nakręca się.
Z pełnym przekonaniem: SRBE NA VRBE!
Jednak wystarczy popatrzeć na historię najnowszą i łatwo dostrzec, że to serbski imperializm doprowadził do wszelkich nieszczęść na Bałkanach. To Serbowie zaatakowali Słowenię (szybka interwencja służb międzynarodowych) oraz Chorwację (w 1991 kontrowali 20% Jej obszaru, Chorwaci odzyskali ten teren dopiero po słynnej operacji "Oluja" w 1995 roku), a także Bośnię i Hercegowinę (w 1992 Serbowie kontrowali aż 60% terenów tego kraju).
Mówi Wam coś hasło "Velika Srbija"? Otóż właśnie przez takie podejście do narodów ościennych Serbowie doprowadzili do tragedii jaką była wojna w byłej Jugosławii. Chcieli podporządkować sobie wszystkie narody południowosłowiańskie, ich plan nie powiódł się jednak i teraz widać tego konsekwencje. Chorwacja 1991, Bośnia i Hercegowina 1992, Czarnogóra 2006, Kosowo 2008. Być może czas na Wojwodinę? Osobiście uważam, że jest to nierealne ze względu na przewagę ilościową Serbów w tym rejonie (Węgrów jest tylko 20%). Ale obszar ten już posiada autonomię i kto wie co stanie się z nim w przyszłości?
Czy słyszał ktoś o podobnych dążeniach imperialistycznych ze strony Chorwacji? Nigdy nie miały one miejsca. Co więcej w Bośni i Hercegowinie (aż 20% mieszkańców tego kraju to Chorwaci) naród ten żyje obok Bośniaków w zgodzie (mimo różnic wynikających choćby z tego, że jedni są katolikami, a drudzy muzułmanami). Tymczasem Serbowie poprzez ustanowienie Republiki Serbskiej całkowicie odizolowali się od tych narodów przez co spirala nienawiści między nimi wciąż nakręca się.
Z pełnym przekonaniem: SRBE NA VRBE!
-
nie no stary widzialem przez wiele lat w Polsce kretynow ktorzy mienia sie czlonkami B&H albo roznych polglowkow uzywajacych nazwy C 18 nigdy nie bedac w kontakcie z kolesiami ktorzy jako odszczepiency z UFF postanowli zorganizowac nazistowski opor na terenie UK...KellyCMI pisze:nisc pisze:lubie te legendy o dawno juz nie istniejacym [...] b&h../quote]
a co do serbsko-chorwackich konotacji, czy wiadomym jest Ci kolego Torca 1950 z jaka to ekipa z Serbii stara Torcida nawiazala nie tak dawno kontakty i ludzie Ci byli obecni (przy oburzeniu wiekszosci publiki na Hajduku) na derbach z Dynamo? wiec generalnie ludzie Ci chyba tam predzej sie dogadaja niz my tutaj:-)
proponuje temat zakonczyc bo jest to w koncu temat o komentarzach do kolejki ligowej....
TYBET JEST SERBSKI