Ustawa o bezpieczeństwie imprez masowych

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

luc

Re: Ustawa o bezpieczeństwie imprez masowych

Post autor: luc » 15.02.2009, 16:06

RKS RAKOW pisze:Pewnie wielu z was glosowalo na PO czy po tej ustawie nadal jestescie dumni...
tak jestem dumny i co teraz PISiorze ??
niestety chłoniemy wszystko z zachodu (dobrze to czy źle nie oceniem, choc jestem sceptycznym takim trendom) to wczesniej czy pozniej wiadome było, że takie przepisy i u nas się znajdą, a EURO 2012 tylko przyspieszyło te decyzje. Wątpię, że nasze protesty coś zmienią, bo po pierwsze jestesmy odbierani jak chołota rabująca stacje benzynowe i rozwalająca stadiony, więc jest szerokie poparcie społeczne dla takich projektów, a po drugie z tą solidarnością kibicowską ponad podziałami róznie bywało...
Tolerancja cnotą ludzi bez przekonań.

iparts.pl
Abdon

Post autor: Abdon » 15.02.2009, 16:42

luc przeczytaj to co sam napisałeś. Piszesz, że niestety chłoniemy naleciałości z Zachodu, a sam głosujesz na partie która liże d*** każdemu kto z tego Zachodu jest. Tym wszystkim oszołomom od tworzenia coraz to większego kołchozu który oni nazywają wspólnotą. Tego wszystkiego można było uniknąć tylko społeczeństwo to hołota której przykładem jesteś Ty. Chyba, że przedstawisz mi wyczerpujące argumenty dlaczego głosowałeś akurat na PO.

Odbiegając już od temat osób zapatrzonych w aparycje Słońca Peru to post Legionera uzmysłowił mi, że nie jest wszystko stracone. Pozdrowienia dla Ciebie.

t_JB

Post autor: t_JB » 15.02.2009, 17:32

po, pis, sld itp. i tak wkońcu ktos wymyslił by i wprowadził to cos co tutaj mamy.

KellyCMI

Post autor: KellyCMI » 15.02.2009, 18:30

Pomysł inicjatywy ustawodawczej niby dobry, ale nic nam nie da, ponieważ:

a) cholernie ciężko jest napisać taką ustawę od podstaw. Każdy drobny błąd będzie pretekstem, żeby ją odwalić. Ale warto spróbować, bo ludzi związanych z prawem w środowisku nie brakuje.

b) ustawa prawdopodobnie zostanie odrzucona i przejdzie to bez echa, ponieważ
b1) nikt się sam tym nie zainteresuje
b2) ciężko będzie tym zainteresować jakieś większe media (pytanie do Legionistów - czy w trakcie walki z ITI próbowaliście nawiązać kontakt z mediami z poza spółki?)

c) nie spowoduje to nawet debaty nad problemem, ponieważ
c1) tylko my widzimy w tym jakikolwiek problem
c2) nawet jeśli by ktoś dopuścił nas do debaty, to i tak bylibyśmy skazani na pożarcie

Ale uważam, że spróbować warto, szczególnie że 100ooo podpisów to kwestia jednej kolejki.
Pizgacz-Rozpierdalacz

Abdon

Post autor: Abdon » 15.02.2009, 19:00

Glapo de Warm pisze:Rzadzacy przejmuja nad nim calkowita wladze zapominajac, ze mamy demokracje i to narod powinien decydowac o sprawach dla niego najwazniejszych.
Zgodzę się, że nie mamy rządzących z prawdziwego zdarzenia. Jednak tych rządzących wybrał właśnie naród. Więc dając głos narodowi najważniejsza byłaby propaganda. Osobiście mam już dość krętactwa i wyborów tego tępego ludu więc za taką opcje to ja dziękuje. Co nie zmienia faktu, że można działać we własnych szeregach kibicowskich. W których patologi i idiotów jest również masa, ale można łatwiej nimi manipulować.

Glapo de Warm pisze:Wracajac do liczby 100 tys i do faktu, ze nie ma obecnie partii nas reprezentujacej chetnie zobaczyl bym inicjatywe zalozenia wlasnej partii kibicow. Potrzeba do tego raptem 1000 podpisow. Jednak nasze Ogolnopolskie stowarzyszenie zyskaloby mase znaczniej wiekszych uprawnien, jak chociazby dostep do czasow antenowych jak i rzadowych dotacji. Partia moglaby zajac sie ideologicznym ukierunkowaniem calego ruchu kibicowskiego w kraju. Organizacyjnie juz teraz w duzym stopniu dzialamy na zasadach politycznych. Stowarzyszenia wygladaja jak kola polityczne partii i takimi by sie staly. Sa czlokowie zrzeszeni w stowarzyszeniach, jak i nieoficjalne zaplecza (ultrasi czy chuligani) zajmujace sie wlasnymi domenami. Wszyscy mamy mase doswiadczenia w rozklejaniu plakatow, prowadzenia meczowych agitacji, czy tez kierowania poczynaniami. W naszym srodowisku sa ustalone pewne hierarchie i sporo osob ma juz duze doswiadczenie w kierowaniu calymi grupami. Dodatkowo mamy jakby nie bylo przedstwicieli w kazdym nawet najmniejszym miasteczku. Wspolnie posiadamy najwieksze zaplecze polityczne (organizacyjne) w kraju. Mamy przeciez nawet wielkie doswiadczenie w prowadzeniu wiecow, produkcji ulotek czy gadzetow. Jest naprawde olbrzymi niewykorzystany potencjal.
Marzenie ściętej głowy. Wybacz, ale dla mnie kibicowanie to nie jest całe życie. Tym samym nie powierzyłbym swoich losów takiej społeczności jak "kibice". Do tego chyba przymiotnik "kumaci" czyż nie? Czy pikników też byśmy nawracali?

ffp

Post autor: ffp » 15.02.2009, 19:19

Abdon pisze:
Glapo de Warm pisze:Wybacz, ale dla mnie kibicowanie to nie jest całe życie.
Bo jesteś zwykłą ciotą co to raz na 2 tyg bywa kibicem. A GdW chodziło o tych fanatycznych kibiców (żyjącyh swoim klubem 24 h na dobę) i znających problem od podszewki i identyfikujących się z ruchem kibicowskim.

Abdon

Post autor: Abdon » 15.02.2009, 19:30

ffp pisze:
Abdon pisze:
Glapo de Warm pisze:Wybacz, ale dla mnie kibicowanie to nie jest całe życie.
Bo jesteś zwykłą ciotą co to raz na 2 tyg bywa kibicem. A GdW chodziło o tych fanatycznych kibiców (żyjącyh swoim klubem 24 h na dobę) i znających problem od podszewki i identyfikujących się z ruchem kibicowskim.

Widzę magia kibice.net zaczyna działać... W tej partii to będziesz Palikot?

ffp

Post autor: ffp » 15.02.2009, 19:43

Abdon pisze:

Widzę magia kibice.net zaczyna działać... W tej partii to będziesz Palikot?

Żadna magia k.net i żaden Palikot...mój pierwszy wyjazd to 1997 rok, gdy nie było neta w Polsce (a jeżeli już z to u garstki zapaleńców) i dlatego w pełni podzielam to, co napisał GdW.

kibicTurysta

Post autor: kibicTurysta » 15.02.2009, 20:05

Ustawa jest ewidentnie ustawiona pod publiczke, bo rzad musi sobie jakos zdobyc przychylnosc spoleczenstwa, aby odwrocic uwage ludzi od niepowodzeń (wzrost bezrobocia itd) i pokazac sie przed FIFA, ze jednak cos sie dzieje w PL przed Euro... szary Kowalski przeczyta ze zaostrzono przepisy na chuliganow stadionowych i to mu starczy, ale juz nie zagłebi sie dalej czytac aby dostrzec ze ta ustawa to pogwałcenie praw człowieka itd

A najbardziej wkurwia to ze teraz te szczury z ochrony beda sami prowokować, kozaczyć, bo wiedza ze co nie zrobia to bedzie wina nas kibicow ;/

Jedyna szansa ze prezydent nie podpisze ustawy ewentualnie Rzecznik Praw zaskarży ustawe....

luc

Post autor: luc » 15.02.2009, 22:37

Abdon pisze:luc przeczytaj to co sam napisałeś. Piszesz, że niestety chłoniemy naleciałości z Zachodu, a sam głosujesz na partie która liże d*** każdemu kto z tego Zachodu jest. Tym wszystkim oszołomom od tworzenia coraz to większego kołchozu który oni nazywają wspólnotą. Tego wszystkiego można było uniknąć tylko społeczeństwo to hołota której przykładem jesteś Ty. Chyba, że przedstawisz mi wyczerpujące argumenty dlaczego głosowałeś akurat na PO.

Odbiegając już od temat osób zapatrzonych w aparycje Słońca Peru to post Legionera uzmysłowił mi, że nie jest wszystko stracone. Pozdrowienia dla Ciebie.

Po pierwsze to hołoty sobie w lustrze poszukaj, bo nazywając mnie tak pokazujesz typowe zachowania rydzko-mocherowo-PiSowskiego zaścianka

nie zaprzeczam samemu sobie, fakt lizania d*** każemu z Zachodu jest Twoim zdaniem, ja tego tak ine postrzegam i nie widzę, a to samo mógłbym powiedziec o poczynaniach Kaczorów w strone np. Gruzji czy Ukrainy, tylko ciekawe czy wyjdziemy lepiej na kontaktach z Gruzją i machaniem szabelką przez Rosją czy na "lizaniu d***", jak to nazywasz, Zachodowi ?? pytanie retoryczne...to jeden z powodów popracia PO o który pytasz, inny to liberalne podjeście do gospodarki, a jeszcze inny że PO to mnejsze zło, po ostatnich latach rządzenia PISu (choć w poprzednich wyborach na nich głosowałem) i ich ambitnych przydupasów z LPR I samoobrony pokazał mi na co ich stać, nie odpowiada mi kraj podsłuchów, zakazów, nakazów, kraj w którym Państwo wchodziło buciorami do domu obywatela, wycjągania teczek zamiast zajmwania sie sprawami ważnymi, nie podoba mi sie ze "nasz" (bo nie mój) prezydent nie potrafi sie zachować w towarzystwie, nie podoba mi sie że Kaczyński mieniący sie największym patriota nie zna słów hymnu Polski, nie odpowiada mi fakt ze Kaczyński (jeden z drugim zresztą) przynosi wstyd na scenie miedzynarodowej, bo to że sobie przynośi wstyd to trudno ale przynosi wstyd wszystkim Polakom czy wreszcie nie odpowiada mi ze Kaczyńscy uważają ze PiS jest partią jedyną słuszną, nieomylna, że każdy inny "stoi tam gdzie ZOMO" i podlega wpływom Niemiec albo Rosji do wyboru zależy jak wiatr zawieje...

Odbiegając już od tematu osób zapatrzonych w bojownika o wolność Gruzji to post t_JB dobrze przedstawią ta sprawę.
po, pis, sld itp. i tak wkońcu ktos wymyslił by i wprowadził to cos co tutaj mamy.

MBP1921

Post autor: MBP1921 » 15.02.2009, 22:56

Sytuacja jest praktycznie beznadziejna. Prezydent ustawę podpisze, bo po pierwsze nie stanie po stronie "kiboli", a po drugie wie, że weto i tak by upadło w sejmie. Ustawa jako całość jest zgodna z konstytucją, ewentualne wątpliwości może budzić zakaz klubowy. Co do ochrony, to już teraz mają prawny obowiązek nosić identyfikatory. Tylko co z tego? I to jest jedyna szansa - w naszym pięknym kraju często prawo sobie a życie sobie. Chociaż już widzę sędziego-pojeba, który wysyłą do więzienia za odpalenie racy z szalikiem na twarzy. Może być przejebane...
Jeśli zapomnę o Czarnych, niech Bóg zapomni o mnie.

Hati

Post autor: Hati » 16.02.2009, 09:48

Prawda jest taka że kto by nie rządził to i tak by zaostrzał prawo przeciwko nam ponieważ to poprawia słupki poparcia. Jakiś dziad nie zastanawia się kto jest winny zadymie policja, ochrona, całą wina spada zawsze na kibiców.

Abdon

Post autor: Abdon » 16.02.2009, 20:29

luc moja odpowiedź jest tutaj: http://kibice.net/forum/viewtopic.php?f ... &start=300" target="_blank żeby nie rozmywać tematu.

rowerzysta85

Post autor: rowerzysta85 » 16.02.2009, 21:50

Bez obrazy luc ale p********* od rzeczy, cały twój post to jeden wielki cytat z tvnu albo gazety wyborczej. Nie jestem zwolennikiem ani pisu ani po ale rozdupca mnie łykanie jak pelikan wszystkiego co powiedzą w tv.

Abdon piszesz, że nie powierzyłbyś swojego losu "takiej społeczności jak kibice" to nie jako stajesz sam przeciw sobie, zachowujesz się jak większość społeczeństwa dla której jesteśmy bandą bandytów, kryminalistów. Wiadomo, że ta "społeczność" nie miałaby szans przejąć władzy w Polsce, ale mogłaby być naszym głosem w tym burdelu na wiejskiej. Ja oddałbym w ciemno głos na taką partię, bo dla mnie po, pis, sld, uw, i inne wynalazki to ostatni ludzie ( z maleńkimi wyjątkami ) którym chciałbym powierzyć swój los.

Obie rękami podpisuję się pod postem Glapo i Legionera.

luc

Post autor: luc » 16.02.2009, 23:03

rowerzysta85 pisze:Bez obrazy luc ale p********* od rzeczy, cały twój post to jeden wielki cytat z tvnu albo gazety wyborczej. Nie jestem zwolennikiem ani pisu ani po ale rozdupca mnie łykanie jak pelikan wszystkiego co powiedzą w tv.
zgadza sie, bo jestem zaślepionym tvn-em i gazetą wyborczą, które wyprały mi mózg (wyborczej nie kupuje, a z tvn-u to jedynie filmy ogladam) ale pozdrowienia dla Ciebie, przeciez wiesz lepiej, z mojej strony koniec dysputy bo temat o czym innym

;)

Post autor: ;) » 17.02.2009, 00:25

Przepraszam, że wtrącam się w dyskusję, ale niesamowicie mnie to wkurw*a. Co w tym momencie jest za różnica, kto na kogo głosował. Każda partia z tych, które są teraz w sejmie wiadomo, że podjęła by się tej ustawy, więc to czy ktoś teraz głosował na PO, PiS, SLD czy PSL możecie sobie wszyscy w buty wsadzić.
Zastanowilibyście się lepiej jeden z drugim co można zrobić, żeby pokazać, że nie jesteśmy bierni (jakaś ogólnopolska akcja) czy coś innego, a nie jak dzieci się kłócicie politycznie w dziale " kibice ". Zależy nam na jednym dobru, żebyśmy zachowali chociaż trochę wolności, a Wy tu teraz gadać czy lepsze PO czy PiS. Kłóćcie się w dziale " Polityka..... " a nie w tym temacie. Ten temat ma służyć temu, by się zastanowić co można zrobić z tą je*aną ustawą i na tym zakończmy, mam nadzieję, że pod moim nie będzie już żadnego politycznego posta, a zostaną same stricte merytoryczne na właściwy temat.

Darek Szpakowski

Post autor: Darek Szpakowski » 18.02.2009, 10:30

AsmWalker pisze:Panowie a która partia była przeciwko :?:
Po by sie ku*** zajeło prawdziwymi problemami Polaków a nie stadionami.... Kryzys szaleje, służba zdrowia kuleje itd ale PO co sie tym zajmować wkoncu nastąpi CUD :lol: :lol:
Ale poczucie bezpieczeństwa społecznego też jest waznym problemem. Relacje pisane co kolejkę na tym forum pokazjuą, że na stadionach co tydzień dochodzi do kilku awantur, mniejszych lub większych.

Stadion, podobnie jak ulice, blok w którym mieszkasz leżą na terenie obowiązywania prawa PR i jeśli je łamiesz licz się z konsekwencjami.

Chcesz się tłuc, wolna droga. Chcesz jeść słonecznik, smacznego.

Awantury na stadionach, podobnie jak problemy w Sł. Zdr., problemy ekonomiczne to aspekt wywołujący niezadowolenie społeczne. Rządzący lepiej lub gorzej chcą temu zaradzić. Dziwi cię to?

Chcesz żyć zdrowo i w dobrobycie, ale niepewien tego czy za rogiem nie wyjdzie kretyn i nie strzeli się gazrurką w beret.

Jeśli nie przeginasz z przekraczaniem prawa, nie masz się czego obawiać więc ta ustawa powinna ci przejść koło podbrzusza....

Adam 1946

Post autor: Adam 1946 » 18.02.2009, 11:18

kolego chyba dawno nie byłeś na meczu
to co robi ochrona nie ma nic wspólnego z tym co piszesz
nawet jeśli nie przeginasz to możesz się załapać
a teraz jeszcze mają większe prawa
a jacy ludzie są ochroniarzami każdy kto jeździ na mecze wie
ZAWISZA 4EVER

kibicTurysta

Post autor: kibicTurysta » 18.02.2009, 14:58

Darek Szpakowski pisze:

Jeśli nie przeginasz z przekraczaniem prawa, nie masz się czego obawiać więc ta ustawa powinna ci przejść koło podbrzusza....

to zdanie dopitnie pokazuje zmiane pokolen na trybunach i na kibice.net - kiedys nie do pomyslenia :?

mewa1948

Post autor: mewa1948 » 18.02.2009, 15:45

Darek Szpakowski pisze:
AsmWalker pisze:Panowie a która partia była przeciwko :?:
Po by sie ku*** zajeło prawdziwymi problemami Polaków a nie stadionami.... Kryzys szaleje, służba zdrowia kuleje itd ale PO co sie tym zajmować wkoncu nastąpi CUD :lol: :lol:
Ale poczucie bezpieczeństwa społecznego też jest waznym problemem. Relacje pisane co kolejkę na tym forum pokazjuą, że na stadionach co tydzień dochodzi do kilku awantur, mniejszych lub większych.

Stadion, podobnie jak ulice, blok w którym mieszkasz leżą na terenie obowiązywania prawa PR i jeśli je łamiesz licz się z konsekwencjami.

Chcesz się tłuc, wolna droga. Chcesz jeść słonecznik, smacznego.

Awantury na stadionach, podobnie jak problemy w Sł. Zdr., problemy ekonomiczne to aspekt wywołujący niezadowolenie społeczne. Rządzący lepiej lub gorzej chcą temu zaradzić. Dziwi cię to?

Chcesz żyć zdrowo i w dobrobycie, ale niepewien tego czy za rogiem nie wyjdzie kretyn i nie strzeli się gazrurką w beret.

a ty jestes jakis polityk czy ki h**?
znalazl sie ...

POLSCYKIBICECOM

Post autor: POLSCYKIBICECOM » 18.02.2009, 19:50

Bardzo dobrze podsumowane :wink: ja tylko od siebie dodam że ta ustawa powinna byc zaskarżona przez kibiców tzn przez ich reprezentantów w postaci stowarzyszeń myślę że tak też się stanie, ale z drugiej strony co nam to da skoro jeśli już doszło do tego to i tak zapewne stoimy na pozycji przegranej :evil: , czas pokaże po wejściu tej ustawy czy będa nadużycia ochrony i policji, i związana z tym ilośc skarg.
[link]" SERWIS PRAWDZIWEGO KIBICA

Obrazek

true

Post autor: true » 19.02.2009, 11:01

Wyobraża ktoś sobie, że mamy zdanie ważne w tym kraju? Bo ja nie. To znaczy możemy mieć mocną pozycję w tym kraju ale na pewno nie jako partia czy coś w tym stylu. Wyobraźcie sobie ile musi zrzeszać członków ? Pierwsze wystąpienie i media, że o spokoju na trybunach itp chcą decydować osoby, które zrzeszają w swoim gronie połowę z wyrokami czy to pobicia czy kradzieży. Każdy kto jest dość kumaty to coś tam w papierach już posiada. Ile się piszę już o gościach z Lecha, którzy grają pierwsze skrzypce w Poznaniu, że mafia itp. A teraz wszystkie mafie razem. :roll:

Choć nie jestem zdania by nie próbować bo próba nie zaszkodzi! Sam mogę się przyłączyć.

Uważam, że można zrobić kilka na prawdę nie złych akcji z protestami. Przykładowo Górnik Z, Lech P, Wisła Krk, nie wchodzi na mecz, na swoich sektorach stoi gość z piwami na środku i czeka na kupców. Oczywiście wszystko zrobić zgodnie z prawem i to piwo nie koniecznie musi być prawdziwym płynem.
Wymieniłem 3 ekipy, na które chodzi najwięcej kibiców. Oczywiście do tego przyłączają sie wszyscy wywieszając transparenty itp. Po prostu trzeba chcieć coś zrobić, ale na pewno nie ma mowy o pisaniu o tym na kibice.net. To jest kilka dni dyskusji ale na pewno nie na forum.

nie chcemy Anglii ? ruszmy d***
Obrazek

Phil

Post autor: Phil » 19.02.2009, 11:55

Nie zauważyłem tu tego artykułu więc wrzucam :

Prezydent Kaczyński zdobywa punkty u kibiców

Prezydent Lech Kaczyński poprze środowisko kibiców piłkarskich w walce z rządem o kształt nowej ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych- dowiedziała się "Polska"
Możliwe nawet, że ustawę zawetuje, jeśli bez zmian przejdzie ona przez Sejm. Władysław Stasiak, zastępca szefa Kancelarii Prezydenta, w czwartek spotyka się z przedstawicielami fanów futbolu.

- Jesteśmy wdzięczni każdemu, kto wyciąga do nas rękę. Bez względu na opcję polityczną - twierdzi Krzysztof Markowicz, prezes Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców.

Kibice chcą, aby rząd zmienił zapis o zakazie klubowym. Według ustawy przygotowanej przez resort spraw wewnętrznych kluby piłkarskie mogłyby na dowolną osobę nakładać nawet 2-letni zakaz przychodzenia na mecze. Bez możliwości odwołania. - Od wyroku sądu można się odwołać. Dlaczego w tym wypadku pozbawia się nas tego prawa? - pyta Wojciech Wiśniewski, prezes Stowarzyszenia Kibiców Legii Warszawa.

Kibice proponują stworzenie organu, np. przy PZPN, który mógłby podważać lub akceptować decyzje klubów. Jeszcze dalej idzie doradca prezydenta. - Tylko sądy powinny wydawać decyzje o zakazach stadionowych. Po to jest tryb 24-godzinny. Wykreśliłbym ten zapis. Szczególnie, że kluby mają już gwarancje eliminowania niebezpiecznych kibiców ze stadionów. Ochrona ma przecież prawo nie wpuścić lub wyprowadzić osobę, która łamie regulamin imprezy - uważa Władysław Stasiak.

Kancelaria Prezydenta na pewno nie poprze także zapisu o możliwości sprzedaży alkoholu na stadionach. Ustawa daje organizatorom możliwość handlu podczas meczu trunkami wyskokowymi zawierającymi do 4,5 proc. alkoholu. - Przepisy te sprawiają wrażenie pisanych na kolanie. W Niemczech można kupować piwo, ale tam kontrole są bardzo restrykcyjne. Alkohol dostaje się tylko w czasie przerwy, a przy zakupie trzeba podać dane osobowe. W proponowanych przez rząd przepisach takich regulacji nie ma - argumentuje Stasiak.

Co ciekawe, także kibice nie popierają wprowadzenia sprzedaży alkoholu na trybuny. - Nie zabiegaliśmy o to. Nie polepszy to bezpieczeństwa, a skorzystają na tym tylko kluby. Nieodpowiedzialni kibice i tak kupią pół litra w sklepie i wypiją przed wejściem na trybuny - uważa Wiśniewski.

Co się stanie, jeśli Sejm na najbliższych posiedzeniach przyjmie ustawę? - Chcemy rozmawiać z rządem i z klubami. Jeśli ustawa pozostanie w obecnej wersji, to rekomendowałbym prezydentowi jej zawetowanie - ostrzega wiceszef Kancelarii Prezydenta.

Lech Kaczyński może także skierować ustawę do Trybunału Konstytucyjnego. Wcześniej jednak chcą to zrobić zdesperowani kibice. - Ta ustawa łamie nasze prawa. Jeśli rząd nas nie posłucha, zwrócimy się do Trybunału - twierdzi prezes Markowicz.

Lech Kaczyński dotychczas znany był fanom piłki przede wszystkim z nadawania reprezentantom Polski nowych pseudonimów - w czasie ubiegłorocznych mistrzostw Europy przechrzcił Artura Boruca na "Borubara", a Rogera Guerreiro nazwał Pereiro. Teraz jego notowania wśród entuzjastów futbolu mogą wzrosnąć.

Oficjalnie poparcie dla kibiców zadeklarowali już posłowie PiS oraz rzecznik praw obywatelskich.

Źródło: [link]" target="_blank

warchol1910Radom

Post autor: warchol1910Radom » 21.02.2009, 10:19

[link]" target="_blank
Od rundy wiosennej ochrona ma monitorować kibiców przychodzących na stadion Legii Warszawa. Prowodyrzy wulgarnego dopingu i obraźliwego traktowania sponsora na stadion przy ul. Łazienkowskiej już nie wejdą - czytamy w "Gazecie Wyborczej".
- Nie potrafimy pojąć, jak można fetować gola obrażając sponsora. To zaplanowana akcja, która z kibicowaniem nie ma nic wspólnego. Nie postawiliśmy sobie żadnego limitu i usuniemy tyle osób, ile będzie konieczne. Zaczniemy od tych kierujących dopingiem. To oni w pierwszej kolejności odpowiadają za takie obelgi - mówi Jarosław Ostrowski, członek zarządu Legii.

Enter#

Post autor: Enter# » 22.02.2009, 18:03

19. 02. w biurze prezydenta byli przedstawiciele Wisły Płock, Legii i Arki. Wybrano tez zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kibiców.

Enter#

Post autor: Enter# » 22.02.2009, 18:05

* PRZEPRASZAM :wink:

Ogólnopolski Związek Stowarzyszeń Kibiców jako organ reprezentujący całe środowisko kibiców w naszym kraju.

Rolmops_Hools

Post autor: Rolmops_Hools » 25.02.2009, 22:09

Angielskie stadiony stawiane są z wzór. W Polsce cały czas słyszymy o "angielskich standardach" i "angielskim" rozprawieniem się z kibicami łamiącymi prawo. Po głębszym przyjrzeniu się stadionowej rzeczywistości na Wyspach można jednak dojść do wniosku, że sprawy zaszły zbyt daleko.

W internecie pojawił się zeskanowany list, jaki 16. lutego otrzymał od swojego klubu jeden z kibiców Middlesbrough:

- Doceniamy pańską pasję i zaangażowanie w głośny doping dla naszego zespołu, jednak przypominamy że przepisy zakazują permanentnego stania podczas meczu - oto treść pisma jakie otrzymał jeden z kibiców. A to dopiero początek...

- Rozumiemy, że kiedy mecz jest emocjonujący i zespół zdobywa bramkę instynkt kibica nakazuje stać. Nie chcemy tego zakazywać, ale prosimy aby siadać na swoim miejscu. Może pan dopingować, jednak prosimy dostosować się do regulaminu - przeczytał kibic z Riverside Stadium.

Na wszystkich stadionach świata ogólnie przyjęte jest, że kibice dopingujący swój zespół stoją. Oczywiście są sektory, w których zasiadają spokojniejsi fani. Zakładając więc taki scenariusz, uwagi klubu na temat permanentnego stania mogą być uzasadnione. Ale jak w takim razie traktować zarzuty za zbytnie... hałasowanie?!

- Otrzymujemy wiele skarg od kibiców zajmujących miejsca w tym samem sektorze. Dotyczą stania, ale także permanentnego hałasowania. Proszę przestać. Może pan krzyczeć do woli po zdobytych bramkach, jednak hałasowanie bez przerwy doprowadza innych kibiców do szaleństwa - czytamy w piśmie do kibica.

O stadionie Old Trafford na którym swoje mecze rozgrywa Manchester United, zwykło się mawiać "Teatr marzeń". Nikt nie przypuszczał, że w Middlesbrough słowo "teatr" w odniesieniu do stadionów piłkarskich może być potraktowane zbyt dosłownie...

[link]
Obrazek - Najlepsze na masę!

swoj czlowiek

Post autor: swoj czlowiek » 28.02.2009, 20:14

W ostatnich dniach polskie sady czesto puszczaly wolno pedofilow.Sady, ktore tak chetnie wysylaja za kraty pilkarskich kibicow, skazuja narodowcow za "nazistowskie" saluty sa niezwykle poblazliwe wobec najgorszych zwyrodnialcow.
Poznanska policja zatrzymala 19-letniego pedofila, ktory po odbyciu kary 2 (slownie: dwoch!) lat wiezienia za brutalne porwanie i gwalt na 13-letnim chlopcu straszy swoja ofiare.Po wyjsciu z wiezienia oprawca zapowiadal zemste, grozil chlopcu smiercia.Przerazona matka chlopca powiadomila policje, ktora szybko odnalazla bandyte,prokuratura postawila mu zarzut grozb karalnych i zazadala tymczasowego aresztowania.Sad jednak uznal ze grozenie smiercia nie wystarcza i wypuscil zboczenca na wolnosc!Matka i chlopiec drza o swoje zycie.Drugi przypadek to decyzja zakopianskiego sadu, ktory rowniez puscil wolno listonosza ktory usilowal porwac 9-latke.Listonosz probowal wciagnac ja do samochodu, sploszony przez przechodnia uciekl nie zabierajac dziewczynki.I to jeszcze nie koniec igrania z ludzkim zyciem tzw "wymiaru sprawiedliwosci".Kolejnym glosnym przypadkiem jest dogadanie sie gwalciciela 14-latki z prokuratorem.17-letni gwalciciel zaproponowal prokuratorowi wymierzenie sobie kary dwoch lat wiezienia w zawieszeniu, prokurator przystal na ta oferte.Sprawa nabrala rozglosu a dzialania prokuratora probowano tlumaczyc ze chodzilo o kwestie formalne.Ostatnio glosno bylo o przypadkach wypuszczenia przestepcow ktorzy juz chwile po opuszczeniu aresztu dopuscili sie morderstw jak sprawa z Lublina gdzie skazany za znecanie sie nad rodzina 32-latek po lagodnym potraktowaniu przez sad zamordowal zone.Inny 32-latek skazany za gwalt po wyjsciu zamordowal siostre zgwalconej przez niego kobiety i jej partnera.Determinacja sadow w walce z "przestepstwem" posiadania wlasnych pogladow zestawiona z niezwykla poblazliwoscia dla pedofilow i mordercow daje obraz "sobiepanstwa" wymiaru sprawiedliwosci dzialajacego na zasadach prokuratorskich i sedziowskich humorow.Tak prezentuje sie walka ze zbrodniarzami w "panstwie prawa" za jakie chce uchodzic III RP
EUROPA DLA BIAŁYCH
POLSKA DLA POLAKÓW

[link] 14/88
Aborcja-prawdziwy holocaust

POLSCYKIBICECOM

Post autor: POLSCYKIBICECOM » 28.02.2009, 22:54

swoj czlowiek pisze:W ostatnich dniach polskie sady czesto puszczaly wolno pedofilow.Sady, ktore tak chetnie wysylaja za kraty pilkarskich kibicow, skazuja narodowcow za "nazistowskie" saluty sa niezwykle poblazliwe wobec najgorszych zwyrodnialcow.
Poznanska policja zatrzymala 19-letniego pedofila, ktory po odbyciu kary 2 (slownie: dwoch!) lat wiezienia za brutalne porwanie i gwalt na 13-letnim chlopcu straszy swoja ofiare.Po wyjsciu z wiezienia oprawca zapowiadal zemste, grozil chlopcu smiercia.Przerazona matka chlopca powiadomila policje, ktora szybko odnalazla bandyte,prokuratura postawila mu zarzut grozb karalnych i zazadala tymczasowego aresztowania.Sad jednak uznal ze grozenie smiercia nie wystarcza i wypuscil zboczenca na wolnosc!Matka i chlopiec drza o swoje zycie.Drugi przypadek to decyzja zakopianskiego sadu, ktory rowniez puscil wolno listonosza ktory usilowal porwac 9-latke.Listonosz probowal wciagnac ja do samochodu, sploszony przez przechodnia uciekl nie zabierajac dziewczynki.I to jeszcze nie koniec igrania z ludzkim zyciem tzw "wymiaru sprawiedliwosci".Kolejnym glosnym przypadkiem jest dogadanie sie gwalciciela 14-latki z prokuratorem.17-letni gwalciciel zaproponowal prokuratorowi wymierzenie sobie kary dwoch lat wiezienia w zawieszeniu, prokurator przystal na ta oferte.Sprawa nabrala rozglosu a dzialania prokuratora probowano tlumaczyc ze chodzilo o kwestie formalne.Ostatnio glosno bylo o przypadkach wypuszczenia przestepcow ktorzy juz chwile po opuszczeniu aresztu dopuscili sie morderstw jak sprawa z Lublina gdzie skazany za znecanie sie nad rodzina 32-latek po lagodnym potraktowaniu przez sad zamordowal zone.Inny 32-latek skazany za gwalt po wyjsciu zamordowal siostre zgwalconej przez niego kobiety i jej partnera.Determinacja sadow w walce z "przestepstwem" posiadania wlasnych pogladow zestawiona z niezwykla poblazliwoscia dla pedofilow i mordercow daje obraz "sobiepanstwa" wymiaru sprawiedliwosci dzialajacego na zasadach prokuratorskich i sedziowskich humorow.Tak prezentuje sie walka ze zbrodniarzami w "panstwie prawa" za jakie chce uchodzic III RP
Super napisane :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Obrazek

TDK_Kaseta

Post autor: TDK_Kaseta » 28.02.2009, 23:47

Oto źródło powyższego artykułu: [link]
" Nabywcy najdroższych miejsc wychodzili z założenia, że atmosferę otrzymują gratis. (...) Kto teraz będzie hałasował? Czy wywodzący się z klasy średniej rodzice z dziećmi będą mieli ochotę przychodzić, jeśli spocznie na nich odpowiedzialność za tworzenie oprawy dźwiękowej? Może poczują, że zostali oszukani? Prawda jest taka że kluby sprzedadzą im bilety na widowisko, z którego usunięto największą atrakcję, aby zrobić dla nich miejsce."

warchol1910Radom

Post autor: warchol1910Radom » 02.03.2009, 00:14

[link]" target="_blank

TDK_Kaseta

Post autor: TDK_Kaseta » 03.03.2009, 12:34

Glapo de Warm pisze:To wyraznie swiadczy o tym ktorzy z kibicow sie wpisuja tu na forum.
wygląd/poziom forum to Wasza zasługa.
" Nabywcy najdroższych miejsc wychodzili z założenia, że atmosferę otrzymują gratis. (...) Kto teraz będzie hałasował? Czy wywodzący się z klasy średniej rodzice z dziećmi będą mieli ochotę przychodzić, jeśli spocznie na nich odpowiedzialność za tworzenie oprawy dźwiękowej? Może poczują, że zostali oszukani? Prawda jest taka że kluby sprzedadzą im bilety na widowisko, z którego usunięto największą atrakcję, aby zrobić dla nich miejsce."

bwp

Post autor: bwp » 03.03.2009, 12:37

To że stowarzyszenie nie zabiera głosu na kibice.net nie znaczy, że nie przedstawia swojego stanowiska w tej sprawie. W jakimś radiu słyszałem wypowiedź prezesa właśnie na temat nowej ustawy, przedstawił nasze zdanie w tej sprawie. Tyle słyszałem na własne uszy

bwp

Post autor: bwp » 03.03.2009, 12:39

TDK_Kaseta pisze:
Glapo de Warm pisze:To wyraznie swiadczy o tym ktorzy z kibicow sie wpisuja tu na forum.
wygląd/poziom forum to Wasza zasługa.
Nic ująć nic dodać...

b-70

Post autor: b-70 » 05.03.2009, 19:05

A "niebiescy" ćwiczą, ćwiczą ;)

[link]

warchol1910Radom

Post autor: warchol1910Radom » 05.03.2009, 23:47

http://www2.90minut.pl/news/87/news870972.html" target="_blank Senat nie zezwolił na sprzedawanie alkoholu na imprezach masowych

POLSCYKIBICECOM

Post autor: POLSCYKIBICECOM » 06.03.2009, 13:53

Mówiąc jednym słowem "oni" nas kibiców nigdy nie zrozumieją :!: naszej pasji zaangażowania i trudu, najlepiej to rzucić kolejna ustawę godzącą w każdego kibica na stadionie, dać wielkie pole do popisu ochronie która po tej ustawie będzie jeszcze bardziej prowokowała i w skutek tego będą różne konflikty na meczach które znów podchwycą hieny z mediów i powiedzą "no i widzicie ludzie nowa ustawa o bezpieczeństwie na stadionach powoduje że ochrona wyłapuje i skutecznie kara bandytów stadionowych" :evil:

Ale nie powiedzą np. ze to ochrona sprowokowała zajścia bo im się nudziło najlepiej zwalić winę na kibiców a społeczeństwo przyklaśnie bo to w kwestiach bezpieczeństwa jak najbardziej :evil:

Obrazek

pijzemna

Post autor: pijzemna » 06.03.2009, 17:18

ustawa jaka jest kazdy widzi. pocieszeniem moze byc fakt, ze swoich praw bedzie mozna dochodzic pozniej w sadach i Trybunale... bo faktem bezsprzecznym jest to ze ta ustawa lamie Konstytucje, np. przez te zatrzymanie przez ochrone - jedynie psy moga zatrzymywac ludzi.
no i kolejna sprawa - ja domagalbym sie zwiekszonej identyfikacji pedalow z ochrony. nie powinno byc dozwolone zaslanianie przez nich twarzy i kitranie sie w kominiarkach, o identyfikatorze nie wspomne. my jestesmy inwigilowani caly czas a troll ktory psika na mnie gazem bedzie cwaniakowal bo go nikt nie rozpozna...
https://imprezymasowe.eu - blog o prawnych aspektach imprez masowych

Foggy

Post autor: Foggy » 20.03.2009, 15:17

[link]" target="_blank

talib

Post autor: talib » 20.03.2009, 17:06

[link]" target="_blank :shock:

ODPOWIEDZ