Siatkówka ...

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
AsmWalker

Re: Siatkówka ...

Post autor: AsmWalker » 30.01.2009, 15:24

A czy w kibicowaniu chodzi o marketing :? :roll:
Idąc tym tokiem rozumowania zarząd moze wszystko , zmienic date powstania klubu, zmienic barwy ale po co sie przeciwstawiac i lepiej sie dogadac żeby to ładnie wygladalo .... Kibicowanie to nie zabawa tylko cos wiecej :!: Nie wyobrazam sobie sytlacji gdy w Częstochowie sie krzyczy Wkret met lub Domex :!: :!: Pzdr

iparts.pl
obserwator pls

Post autor: obserwator pls » 30.01.2009, 15:29

Prosze Cie nie rozmieszaj mnie, to nie lata 90 :)
Teraz wszystko obraca sie wokol pieniedzy, kiedy druzyna odnosi sukcesy, jest zainteresowanie, jest reklama, jest sprzedaz gadzetow, sa zyski! Bez kibicow by tego nie bylo. Najlepszym pilkarskim przykladem jest teraz Lech Poznan!

AsmWalker

Post autor: AsmWalker » 30.01.2009, 15:36

obserwator pls pisze:
Prosze Cie nie rozmieszaj mnie, to nie lata 90 :)
Teraz wszystko obraca sie wokol pieniedzy, kiedy druzyna odnosi sukcesy, jest zainteresowanie, jest reklama, jest sprzedaz gadzetow, sa zyski! Bez kibicow by tego nie bylo. Najlepszym pilkarskim przykladem jest teraz Lech Poznan!
Trzeba rozróżnić kibica od piknika :!: Kibic bedzie zawsze na meczu czy druzyna gra w 2 lidze czy Pls a piknik jak druzyna dobrze gra lub gdy przyjezdza Skra, Iskra czy c*** wie kto ... Zawsze tak bylo i nie ma roznicy czy lata 90 czy teraz... Nie dla kazdego sie liczy sukces kasa itd ... Ja w poprzednim poscie mowilem o KIBICOWANIU a nie o ogladaniu i klaskaniu .. Antypiknik !

Krzysiek1947

Post autor: Krzysiek1947 » 30.01.2009, 15:38

malyswider pisze:Krzysztofie!

pisalem juz jednemu dojrzalemu od was, ze mam pomysl jak wspomoc Chemika, ale nie chcecie z nami rozmawiac...

Barwy Zaksy, Mostostalu, Chemika od zawsze sa takie same.

Traktujcie nas jak pikniko0w, bo na chuliganska ekipe sie nie nadajemy.
"W końcu sezonu 1996/1997 kędzierzyńscy kibice wpadli na pomysł zorganizowania Klubu Kibica z prawdziwego zdarzenia. Zależało na tym także władzom klubu. Przez dwa sezony od zmiany nazwy klubu w kędzierzyńskiej hali śpiewano: " Chemik Kędzierzyn, Chemik najlepszym jest..." Nie podobało się to sponsorom drużyny. Po kilkumiesięcznych rozmowach 16 października 1977 roku grupa zapaleńców stworzyła grupę inicjatywną, której zadaniem było powołanie tymczasowego zarządu. 30 października 1998 roku Sąd Wojewódzki w Opolu zarejestrował stowarzyszenie pod nazwą " Klub Kibica Drużyny Piłki Siatkowej KS Mostostal Azoty Kędzierzyn- Koźle" Prezesem stowarzyszenia został Leonard Walasek. Obok niego twórcami klubu byli Stanisław Dutka, Henryk Gach, Ewa Kaźmierska, Jerzy Czakon, Stanisław Wolkiewicz i Ryszard Janas. Pierwszy wspólny wyjazd kędzierzyńskich kibiców zorganizowano do Radomia. Od rogatek miasta autobus z fanami siatkówki był eskortowany przez policję. Okazało się, że niepotrzebnie. Zachowanie kędzierzyńskich kibiców było wspaniałe. Chóralne śpiewy bez wulgaryzmów oraz obrażania drużyny przeciwnej, wywołały zdziwienie w radomskiej hali. Okazało się, że można w sposób żywiołowy i kulturalny dopingować swoich ulubieńców. Do dziś kibice z Kędzierzyna dla wielu stanowią wzór przywiązania do klubu. Jeżdżą z zespołem po całej Europie, poświęcając swój czas i pieniądze, i jak przed laty wszędzie budzą podziw i uznanie."

przy takiej postawie nie ma mowy o jakichkolwiek rozmowach. A przypadkiem barwy Mostostalu nie zostaly zmienione na czerwono-biało-niebieskie?

obserwator pls pisze:Moze i ja cosik napisze. Porownywanie siatkowki z pilka nozna nie ma sensu (pod wzgledem kibicowskim) W Kedzierzynie pod wzgedem chuliganskim tylko Chemik, trzon Waszej ekipy tworzy moze 40-50 fanatykow a reszta to mlodziez taka sama co przychodzi na Mostostal, uwierz mi znam te kllimaty bo sam pomimo tego, ze mieszkam teraz 2 tys km od K-K bylem na dwoch Waszych wyjazdach w ubieglym sezonie, a w latach 90 kiedy to Chemik gral w 3 i 4 lidze regularnie staralem sie jezdzic na wszystkie wyjazdy(pomimo mojego wieku wtedy:)), znam cala stara gwardie i oni znaja mnie :) z tego miejsca pozdrawiam zarzad klubu :) Czasy sie zmienily i teraz o sile ekipy nie stanowi kto ile ma w lapie i komu moze dojebac, ale liczy sie doping i oprawa wokol calego spotkania (nie ujmujac tu Chemikowi bo Wasza grupa Ultras robi swoje) ale powinniscie Cie sie otowrzyc marketingowo, jezeli nie zrobicie w tym sezonie awansu to zapomnij o tym, ze oprocz starej gwardii na mecz Chemika nie przyjdzie nikt wiecej. W Kedzierzynie na pierwszym miejscu jest siatkowka , jest to jedyna dyscyplina ktora promuje nasze miasto, tylko w tej dyscyplinie odnieslismy jakies sukcesy na arenie miedzynarodowej, Mostostal przynosi radosc kilku tysiacom kibicow z miasta, a grupka tych najbardziej fanatycznych potrafi (moze byla po czesci zmuszona) aby sie dogadac z zarzadem, zeby to jakas wygladalo, wyobrazasz sobie jak na mecz przychodzi prawie 4 tys kibicow i jest cicho jak w teatrze? Napewno nie bylo bo to ciekawe widowisko pod wzgledem marketingu. Jezeli Wy zaczniecie walczyc i tepic mlodych kibicow siatkarksich to Chemik dlaej bedzie gral w najnizszej klasie rozgrywek, bo zaden sponsor czy osoba z UM nie bedzie chciala z Wami rozmawiac.
1. Fanatyków napewno jest więcej :)
2. ciezko o marketing w B klasie.
3. każdy dobrze wie ze pietrzyk robił wszystko by siatkóka była jedynym sportem w K-Koźlu i mam nadzieje ze skurwiel jak i jego żona szybko zdechną.
4. mowisz o 4 tysiacach kibiców a przez pare sezonów zdarzały sie mecze na ktorych było u was mnie ludzi niż na B i C klasie.
5. nikt napewno nie bedzie tępił pikników ale to nie ze względu na sponsorow czy ludzi z UM tylko o przypał jaki jest z tym zwiazany. dalsza polemika na PW
CHEMICAL BROTHERS

obserwator pls

Post autor: obserwator pls » 30.01.2009, 15:45

W Kedzierzynie jest grupa ok 200 fanatykow, sa to kibice mlodzi i tacy jak ja ktorzy byli z druzyna od zawsze nawet w okresie najwiekszego kryzyzu! I co ta grupka ma sie postawic grupie 3 tys. piknikow zakazac im przychodzic na mecze bo kibicuja ZAKSIE a nie Mostostalowi? Ci ludzi tak naprawde maja w d**** jak nazywa sie druzyna, oni przychodza ogladac widowisko, akurat sa takie czasy ze jest moda na siatkowke i na halach jest taki a nie inaczej.

gdańszczanin

Post autor: gdańszczanin » 30.01.2009, 15:53

Replika koszulek i ich noszenie, czy prezentowanie jako sektorówki, trąci dramatem. Nie ukrywam, że Mostostal w lidze siatkówki, wyróżniał się na plus. Liczę na to, że choćby taki Trefl nie będzie zaniżał poziomu gdańskich kibiców. Na swoim podwórku mogą brać przykład z Częstochowy i tak czytając ten temat zastanawiam się, czy jeszcze z Mosto :? . Ciekawy jestem Waszej reakcji na te szaliki "dla wszystkich".

obserwator pls

Post autor: obserwator pls » 30.01.2009, 15:58

Ciekawy jestem Waszej reakcji na te szaliki "dla wszystkich".
Co mozna zrobic? Ci najbardziej fanatyczni przyjda w szalch Mosto, piknik napewno zaloza Zaksa.
Przekonamy sie juz dzis, relacja na polsat sport zaczyna sie o 17.30.

MBP1921

Post autor: MBP1921 » 30.01.2009, 17:01

Zrobić można jedno - kupujesz bilet, dostajesz "szalik". A na początek meczu z sektora na parkiet leci kilkadziesiąt "szalików". Proste.
Jeśli zapomnę o Czarnych, niech Bóg zapomni o mnie.

Czeresniowa2

Post autor: Czeresniowa2 » 30.01.2009, 17:55

gdanszczanin pisze:Replika koszulek i ich noszenie, czy prezentowanie jako sektorówki, trąci dramatem.
Nie chce mi sie szukać zdjecia sektorówki pewnej wybitnie piknikowej ekipy jaką jest Hajduk Split... ;)
Dajcie już spokój z tym Mostostalem czy tam ZAKSĄ, bo widze że trudno cokolwiek się dowiedziec od panów S i U.
Ktoś jest zorientowany może w sytuacji w Nysie jak juz mówimy o przefarbowywaniu się? Czytalem ich troche bidne forum to wyglada jakby juz kompletnie sie przekabacili na AZS, szkoda bo stara ekipa Stali to był jeden z ostatnich konkretnych składów na siatce, pamietam ich wyjazd do nas w ok 100 osób (podawali bodajże liczbe 94, głowy nie dam) w 2003 gdzie fakt że były u nas zupełnie inne realia ale nas zmiażdzyli.
"-Bylem ostatnio na meczu Wisly Krakow pierwszy raz w życiu i tak mi się spodobało ze stwierdzilem ze przyjadę na mecz do poznania i nawet chyba będzie warto te 2 godziny poczekać. Ciekawe czy coś się stanie jak z szalem Stali wejdę na stadion"

Parszywy_Królik

Post autor: Parszywy_Królik » 30.01.2009, 19:23

obserwator pls pisze:W Kedzierzynie jest grupa ok 200 fanatykow, sa to kibice mlodzi i tacy jak ja ktorzy byli z druzyna od zawsze nawet w okresie najwiekszego kryzyzu! I co ta grupka ma sie postawic grupie 3 tys. piknikow zakazac im przychodzic na mecze bo kibicuja ZAKSIE a nie Mostostalowi? Ci ludzi tak naprawde maja w d**** jak nazywa sie druzyna, oni przychodza ogladac widowisko, akurat sa takie czasy ze jest moda na siatkowke i na halach jest taki a nie inaczej.
Niestety na siatkarskich halach, pikniki stanowią 90%. I z tym się nic nie da zrobić. Jak dla mnie niech kibicują ZAKSIE itp. tworom ale niech te 10% pozostanie normalnymi, chociaż nie wiem jak to słowo sobie przetłumaczycie. Nie jest to łatwe do zrealizowania ale z własnego doświadczenia wiem, że się da :!:
obserwator pls pisze:Prosze Cie nie rozmieszaj mnie, to nie lata 90 :)
Oczywiście żeby tego nie było, ale nikt Ci nie każe płynąć ze strategią marketingową twojego sponsora. Pikniki proszę bardzo ale czemu Ci najbardziej fanatyczni (o ile w pewnych przypadkach tak ich można nazwać) nagle mają zmieniać nurt, wydaje mi się, że nazwa to jednak historia klubu i z nią utożsamiają się kibice.
Niestety pewnie nadal żyję idyllą kibicowania z lat 90'.
misuszat pisze:Przeszkadza Ci 14 latek z jakiegos podmiejskiego gimnazjuzm ktory chce sobie pojsc na mecz i pospiewac? Przeszkadza Ci ze jak sam to nazwales "siatkarzyki" zmienily nazwe? Skoro chca zalozyc koszulke z nazwa sponsora, niech zakladaja!
Co do młodzieży szczególnie tej, która dopiero "stawia pierwsze kroki na kibicowskim szlaku"- przykład idzie z góry. I nie wskazuję tu nikogo palcem, mówię ogólnie. Ale prawda jest taka, że tak jak sobie wychowasz młodzież taki styl kibicowania zobaczysz na swoim podwórku za jakieś 5 lat.
"i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie."

Hakuba

Post autor: Hakuba » 30.01.2009, 20:14

Ogladajac mecz Mostostalu najbardziej wkurwi*ł mnie spiker na hali.Ciagle "szaliki do gory" :roll: Rozumiem co jakis czas a nie non stop.Co do kibiców to sie nie wypowiadam w młynie czesc z szalikami ZAKSY czesc Mostostalu tak jak by dwa kluby... Od kad pamiatm to był Mostostal i dla mnie tak pozostanie wiec nie denerwujcie sie ze uzywam tej nazwy :wink:

obserwator pls

Post autor: obserwator pls » 30.01.2009, 20:18

Niestety na siatkarskich halach, pikniki stanowią 90%. I z tym się nic nie da zrobić. Jak dla mnie niech kibicują ZAKSIE itp. tworom ale niech te 10% pozostanie normalnymi, chociaż nie wiem jak to słowo sobie przetłumaczycie. Nie jest to łatwe do zrealizowania ale z własnego doświadczenia wiem, że się da
Uwierz mi ze te 200 osob to normana ekipa, co bylo widac w dzisiejszym meczu, nikt nie spiewal zaksa, tyko non stop Mostostal.

misuszat

Post autor: misuszat » 30.01.2009, 20:27

Wiele prawdy w tym co napisalicie jest. O mlodych, piknikch ktorych uniknac nie mozna, o tych fanatycznych ktorych jest malo ale sa od zawsze.
Chodzi glownie o to zeby nie skakac sobie do gardel bo wlasnie ci "normalni" w grupie Mosto sa tak samo zwolennikami Chemika.
A na dzialania prezesa wplywu nie mamy. Mozemy robic swoje.

pozdr, all
Show must go on!
BB ´97´99´06
zaksa! co? ty qurwo! Tylko MOSTO

malyswider

Post autor: malyswider » 30.01.2009, 23:10

"W końcu sezonu 1996/1997 kędzierzyńscy kibice wpadli na pomysł zorganizowania Klubu Kibica z prawdziwego zdarzenia. Zależało na tym także władzom klubu. Przez dwa sezony od zmiany nazwy klubu w kędzierzyńskiej hali śpiewano: " Chemik Kędzierzyn, Chemik najlepszym jest..." Nie podobało się to sponsorom drużyny. Po kilkumiesięcznych rozmowach 16 października 1977 roku grupa zapaleńców stworzyła grupę inicjatywną, której zadaniem było powołanie tymczasowego zarządu. 30 października 1998 roku Sąd Wojewódzki w Opolu zarejestrował stowarzyszenie pod nazwą " Klub Kibica Drużyny Piłki Siatkowej KS Mostostal Azoty Kędzierzyn- Koźle" Prezesem stowarzyszenia został Leonard Walasek. Obok niego twórcami klubu byli Stanisław Dutka, Henryk Gach, Ewa Kaźmierska, Jerzy Czakon, Stanisław Wolkiewicz i Ryszard Janas. Pierwszy wspólny wyjazd kędzierzyńskich kibiców zorganizowano do Radomia. Od rogatek miasta autobus z fanami siatkówki był eskortowany przez policję. Okazało się, że niepotrzebnie. Zachowanie kędzierzyńskich kibiców było wspaniałe. Chóralne śpiewy bez wulgaryzmów oraz obrażania drużyny przeciwnej, wywołały zdziwienie w radomskiej hali. Okazało się, że można w sposób żywiołowy i kulturalny dopingować swoich ulubieńców. Do dziś kibice z Kędzierzyna dla wielu stanowią wzór przywiązania do klubu. Jeżdżą z zespołem po całej Europie, poświęcając swój czas i pieniądze, i jak przed laty wszędzie budzą podziw i uznanie."

przy takiej postawie nie ma mowy o jakichkolwiek rozmowach. A przypadkiem barwy Mostostalu nie zostaly zmienione na czerwono-biało-niebieskie?

nikogo z wyzej wymienionych nie ma juz w stowrzyszeniu, odcielismy sie zupelnie od tej grupy, pozostajac rpzy tradycyjnych barwch:)
BB!

Abdul

Post autor: Abdul » 31.01.2009, 00:08

Na końcu meczu było skandowanie "Pietrzyk! Co? Ty wiesz co?" ......

Nie znam sytuacji Kędzierzyna z połowy lat 90-tych i "słynnej" zmiany nazwy, myślę iż było to tak jak pisaliście .... ale krucza bomba ..... kiedy to miało miejsce zarówno Świder jak i MiśUszat jak i parę jeszcze innych osób miało 14-15 lat! ..... co prawda wtedy można działać w grupach kibicowskich i ultras, ale wpływ na grupę jest praktycznie 0. Nie znam przypadku, kiedy w jakiejś liczącej się ekipie, grupą kibicowską kierują 14-latki. Zazwyczaj kiedy zaczyna być słuchany twój głos to masz 18-25 lat .... wtedy jesteś już ukształtowany masz paroletnie doświadczenie i wiesz o co chodzi. A już na 100% 14-latki nie są kimś, z kim liczą się działacze klubu :) jeżeli jest inaczej to bardzo proszę o przykłady, zawsze mogę czegoś nowego się dowiedzieć

Co do sytuacji związanej ze zmianą nazwy z Chemika na Mostostal to zapewne Świder jak i Uszat o zdanie nie byli pytani .... po prostu starszyzna tak zdecydowała i koniec. [chyba, iż było inaczej]. A i tak mimo wszystko w paru miejscach czytałem, iż bardzo żałują tej decyzji. U zarania tej grupy kibicowskiej stał chyba tzw. grzech pierwotny, czyli po prostu dogadanie się ze sponsorem, co jak czytam parę osób ma im ciągle za złe.

Teraz co prawda minęło już sporo czasu i nazwa "Mostostal" tak mocno wryła się w pamięć kibicowską, iż informację iż drużyna z Kędzierzyna była kiedyś "Chemikiem" wiedzą w Polsce tylko naprawdę znawcy siatkówki /w rejonie miasta Kędzierzyn większość wie jak było/. Sukcesy drużyny z Kędzierzyna to sukcesy pod nazwą Mostostal ..... jako Chemik chyba nic nie osiągnęli. W I lidze wystartował zespół pod nazwą Mostostal ZA Kędzierzyn Koźle /sezon 1995-96/

Co do obecnej sytuacji to jak jest wiedzą chyba tylko ludzie z Kędzierzyna. Ja stojąc z boku, nie bardzo wiem co jest grane. Na początku sezonu po forach pisano, iż kibice nie zgadzają się na zmianę nazwy na ZAK, były protesty itd. Później były jakieś rozmowy /nie znam szczegółów/ i efekt jest taki, iż kibice związani z grupą "Bracia B" kibicują w większości w koszulkach ZAK-a. Domyślam się iż zapewne zostało coś ustalona, ale co to można spekulować. Zakładam, iż:
- Kibice ZAK-sy nie będą tępieni na hali
- Kibice mogą śpiewać co chcą, pod warunkiem iż nie obrażają nowego sponsora
- Kibice dostają [lub mają możliwość tańszego zakupu] replik meczowych. Ale przymusu chodzenia w nich chyba nie ma, bo z tego co wiedziałem to parę osób chodzi w starych trójkolorowych koszulkach.
- Szaliki, każdy może nosić jakie chce, ale dzisiaj Pietrzyk dając za darmo [5 zl chyba kosztowały?] szaliki, spowodował, iż szaliki Mostostalu giną wśród szalików ZAK-sy [notabene w barwach Chemika/Mostostalu]. O ile wiem, to kolorem zakładów ZAK-a są zielone, ale mimo wszystko uszanowali barwy. Zresztą po takiej akcji te szaliki będą obecne na hali przez bardzo długi okres czasu, nawet jak ZAK zmieni nazwę na jakąś inną :) Pod względem marketingowym, to duże brawa dla prezesa ... strzał w dziesiątkę. Za jednym zamachem dostarczył wszystkim szaliki z nowym logiem sponsora.

I generalna uwaga. Kibiców siatkówki z kibicami piłki nożnej wiele łączy ale również wile dzieli. Po prostu jest inna skala zjawiska. Porównywanie kibiców klubów siatkarskich do jakiejkolwiek innych grup piłkarskich jest zagraniem powiedzmy nie w porządku. Aby coś porównywać, to moim zdaniem takie porównanie powinny być wewnątrz jednej grupy, aby miały sens.

To tak np. jakbym chciał porównać np. kibiców Chemika Kędzierzyn z Kibicami Lecha Poznań ... no niby te same dyscypliny sportu, ale potencjału chyba nie ma sensu porównywać.

Właściwym porównaniem mogło by być porównanie kibiców Chemika Kędzierzyn z drużyną np. Interu Mechnica czy jakiejkolwiek innej ekipy z podobnej klasy rozgrywkowej.

Reasumując, oceniając kibiców Mostostalu, myślę iż powinni być oceniani na tle kibiców innych drużyn siatkarskich. A porównywanie z kibicami klubów piłkarskich zawsze wypadnie na niekorzyść ekipy siatkarskiej, gdyż nawet średnia ekipa z piłki jest znacznie lepsza od najlepszej ekipy z siatki.

ps. a teraz coś z historii. Artykuł o pewnym niechlubnym wydarzeniu w dziejach mojej ukochanej Resovii

Kod: Zaznacz cały

Na początku października 2001 roku ruszyły rozgrywki serii B I - ligowej siatkówki mężczyzn. Wielu kibiców Resovii z niedowierzaniem czytało terminarz i skarb kibica, w którym brakło naszej drużyny, a pojawił się twór o nazwie "AKS mPunkt Rzeszów" /mPunkt w tamtym czasie to jeden z najwiekszych dystrybutorów Plusa/. Stało się tak na skutek nieporozumień w zarządzie sekcji siatkarskiej. Kierownictwo drużyny zażądało zbyt dużej autonomii i zarząd klubu nie zezwolił na funkcjonowanie tej ekipy pod nazwą "Resovia". Siatkarscy działacze postanowili oderwać się od klubu, znaleźli sponsora i zgłosili drużynę do rozgrywek pod nazwą "AKS mPunkt". Niektórzy kibice wierzyli, że jest to tylko chwilowe nieporozumienie i że działacze dojdą w końcu do ugody a w nazwie drużyny pojawi się słowo "Resovia". Nic z tego jednak nie wyszło, mało tego, grupa "buntowników" zarejestrowała nowy klub pod wymienioną wcześniej nazwą a za siedzibę obrała sobie lokal przy......ul.Podwisłocze /rejon w którym jest najwięcej kibiców "zaprzyjaźnionego" klubu Stali/. Tak więc ze sportowej mapy kraju zniknęła sekcja, która była chlubą całego klubu, sekcja o tradycjach mistrzowskich (4-krotne mistrzostwo kraju, kilkakrotny Puchar Polski, finał Pucharu Europy, MŚ Meksyk' 74) i olimpijskich (Monachium' 72, Montreal' 76, Moskwa' 80). W naszym klubie działa co prawda sekcja siatkarska, a jej zawodnicy grają obecnie w III lidze, lecz grają w niej sami juniorzy, a sekcja działa na czysto amatorskich zasadach. Najciekawsze były jednak przedsezonowe wypowiedzi działaczy "mPunktu", którzy: "wierzyli, że ich kibice znów będą wspaniale dopingować zawodników, tak jak to miało miejsce w przeszłości". Każdy prawdziwy kibic Resovii po przeczytaniu tych słów uznał, że "mPunktowcy" stracili chyba rozum wierząc że będziemy kibicować jakiejś śmiesznej zgrai "komórkowców". Jesteśmy kibicami Resovii, a nie jakiegoś tam dziwoląga i będziemy dopingować Resovię, nawet w najniższych klasach rozgrywkowych. O tym jak ważne jest u nas przywiązanie do barw klubowych i klubowa tradycja, wszyscy mogli się przekonać już od samego początku rozgrywek. Na meczach "mPunktu" zasiadało średnio ok.300 widzów, czyli o połowę mniej niż chodziło na Resovię w ubiegłym sezonie, mimo iż skład został poważnie wzmocniony, a także znalazł się hojny sponsor. Na meczach "mPunktu" nie było kibiców i "młyna", a jedynym dopingiem były oklaski i pojedyncze okrzyki dziadków, czy innych piknikowców. Ostatecznie drużyna "AKS-u mPunkt" zajęła przedostatnie miejsce w tabeli i w rozpaczliwym stylu spadła do II ligi. Tak oto zakończył się piękny sen działaczy "mPunktu", którzy chcieli stworzyć drużynę na miarę Serii A, awansować do ekstraklasy i nawiązać do potęgi rzeszowskiej siatkówki.
Po tym drużyna wróciła do nazwy "Resovia" i awansowała najpierw do Serii B a później do PLS/Seria A
http://resovia.rzeszow.pl/

and9

Post autor: and9 » 31.01.2009, 00:57

[link]

Bardzo ładne szaliki.

szybki_bill

Post autor: szybki_bill » 31.01.2009, 02:58

I wszystko jasne.

Kolejna ekipa, która sie sprzedała.

Krzysiek1947

Post autor: Krzysiek1947 » 31.01.2009, 09:32

widze ze Abdul za duzo do powiedzenia masz a gówno wiesz, ogarnij sie i wróć tu za jakiś czas jak czegoś sie dowiesz a Resovie porownam do kolbuszowianki heh.
CHEMICAL BROTHERS

Abdul

Post autor: Abdul » 31.01.2009, 10:05

Krzysiek1947 napisał(a):
widze ze Abdul za duzo do powiedzenia masz a gówno wiesz, ogarnij sie i wróć tu za jakiś czas jak czegoś sie dowiesz a Resovie porownam do kolbuszowianki heh.
Masz rację, o Chemiku Kędzierzyn nic nie wiem [prawie nic]. Ale to temat o siatkówce a nie o piłce nożnej. Jakbym mieszkał w okolicy Kędzierzyna to zapewne wiedziałbym więcej :) Jak będę się chciał czegoś dowiedzieć więcej o Chemiku to poczytam w innym wątku na tym forum lub na Waszym forum. Ale póki co taka wiedza mi jest nie potrzebna.

Nie obraź się, ale dla Ciebie Chemik Kędzierzyn to całe życie, a dla mnie to tylko drużyna z innego miasta. Ta drużyna którą podałem, była tylko przykładowa. Jeżeli czujesz się urażony, to przepraszam, nie było to moim celem.

ps. Jeżeli chodzi o Kolbuszowiankę to w piłce Resovia jest lepsza pod każdym względem :) Oprawy, doping, wyjazdy.

malyswider

Post autor: malyswider » 31.01.2009, 10:11

and9 pisze:[link]

Bardzo ładne szaliki.

szczegolnie podobaja mi sie te "kędzierzyn koźle"
BB!

obserwator pls

Post autor: obserwator pls » 31.01.2009, 10:12

Po czesci slowa Abdula sa prawdziwe.
Lata 93/96 na hali to byl zupelnie burdel, ludzie przychodzili w szalikach druzyn niemieckich, angielskich, duzo bylo szalikow Gornika Zabrze a nawet Widzewa Lodz:) Czesto wisiala dosc duza flaga (barwy) Kedzierzyn a na koncu logo Gornika. Mlodzi kibice wtedy tacy jak ja swider czy misiek mielsimy po 13 - 14 lat mielismy gowno do powiedzenia! Po pierwszym sezonie wystepow Mostostalu w pierwszej lidze nastapil rozlam, decyzje ta podjeli starsi kibice w wieku 30 lat bywalcy osiedlowego baru smakosz;) Mlodziez nie wiedziala co robic i duzo osob chodzilo wtedy na Chemik i Mostostal rownoczesnie, a ze klimaty siatkarski zaczely isc w strone piknikowa wiec mamy takie a nie inne sytuacje dzisiaj na halach. Ja osobiscie zycze Chemikowi jak najlepiej z calego serca, jest to jedyna druzyna pilkarska ktorej kibicuje i mam nadzieje, ze za jakis czas bedziemy ogladac ich rozgrywki co najmniej na poziomie 3 ligowym.
A co do szalikow Zaksa, i sprzedawania sie, ludzie to jest ku*** siatkowka!!! Ogarnijscie sie nikt nie jest tu zadnym chuliganem!! Ci ludzie chca sie bawic i kibicowac swojej druzynie, Ci najbardziej fanatycznie beda uzywac szalow Mostostalu i beda dalej spiewac Mostostal to oni ciagna doping i decyduja o tym co jest spiwane.
Byl to moj ostatni post na temat sytuacji w KK. Ktos chce podyskutowac zapraszam na PW.
Pozdrawiam.

Czeresniowa2

Post autor: Czeresniowa2 » 31.01.2009, 10:26

obserwator pls pisze:A co do szalikow Zaksa, i sprzedawania sie, ludzie to jest ku*** siatkowka!!! Ogarnijscie sie nikt nie jest tu zadnym chuliganem!!
Co ma piernik do wiatraka? :roll: Nikt na siatkarskim Stilonie nie bawi się w [h] co nie znaczy że mamy drzeć GTPS
"-Bylem ostatnio na meczu Wisly Krakow pierwszy raz w życiu i tak mi się spodobało ze stwierdzilem ze przyjadę na mecz do poznania i nawet chyba będzie warto te 2 godziny poczekać. Ciekawe czy coś się stanie jak z szalem Stali wejdę na stadion"

Krzysiek1947

Post autor: Krzysiek1947 » 31.01.2009, 10:28

malyswider pisze:
and9 pisze:[link]

Bardzo ładne szaliki.

szczegolnie podobaja mi sie te "kędzierzyn koźle"
ktorych widać aż 2 na zdjeciu. szkoda ze we własnym młynie nie potraficie przypilnować nawet tego. bez zlosliwosci
CHEMICAL BROTHERS

majkelo

Post autor: majkelo » 31.01.2009, 11:55

na nasze nieszczęscie, prezes zrobił dobry ruch marketingowy, który miał na celu wyprzeć szaliki ze starą nazwą. do kazdego biletu szalik z logo sponsora, dzięki czemu szaliki Mostostal oraz Kędzierzyn-Koźle wręcz toneły pośród reszty szalików.

Żurek

Post autor: Żurek » 31.01.2009, 14:47

Czeresniowa2 pisze:
obserwator pls pisze:A co do szalikow Zaksa, i sprzedawania sie, ludzie to jest ku*** siatkowka!!! Ogarnijscie sie nikt nie jest tu zadnym chuliganem!!
Co ma piernik do wiatraka? :roll: Nikt na siatkarskim Stilonie nie bawi się w [h] co nie znaczy że mamy drzeć GTPS
Właśnie? Czy trzeba być chuliganem, żeby nosić szalik klubu, a nie sponsora :lol: :roll: ? Post roku.

edit:

Nas w Wieluniu ok. 35 osób - doping prowadzony przez cały mecz, bez przerw.
[link]" target="_blank
[link]" target="_blank

malyswider

Post autor: malyswider » 31.01.2009, 15:02

Żurek pisze:
Czeresniowa2 pisze:
Właśnie? Czy trzeba być chuliganem, żeby nosić szalik klubu, a nie sponsora :lol: :roll: ? Post roku.

edit:

Nas w Wieluniu ok. 35 osób - doping prowadzony przez cały mecz, bez przerw.
[link]" target="_blank" target="_blank
zauwaz ze od kilku tyg klub nazywa sie ZAKSA... wiec nie trafiles:)

nie powinienes byc czasem teraz w Rzeszowie?
BB!

Czeresniowa2

Post autor: Czeresniowa2 » 31.01.2009, 15:35

malyswider pisze: zauwaz ze od kilku tyg klub nazywa sie ZAKSA... wiec nie trafiles:)
Nasz klub od 6 lat nazywa się GTPS i jeszcze na oczy nie widziałem szalika z tymi 4 literami. EOT z mojej strony. Ciekawsza kolejka dziś, AZS Cz. w Rzeszowie, drugi AZS w Jastrzebiu, w II lidze Czarni-Fart Kielce, czekamy na relacje

malyswider

Post autor: malyswider » 31.01.2009, 15:41

Czeresniowa2 pisze:
malyswider pisze: zauwaz ze od kilku tyg klub nazywa sie ZAKSA... wiec nie trafiles:)
Nasz klub od 6 lat nazywa się GTPS i jeszcze na oczy nie widziałem szalika z tymi 4 literami. EOT z mojej strony. Ciekawsza kolejka dziś, AZS Cz. w Rzeszowie, drugi AZS w Jastrzebiu, w II lidze Czarni-Fart Kielce, czekamy na relacje
dlatego Was jest 30 a nas 300:)
BB!

Czeresniowa2

Post autor: Czeresniowa2 » 31.01.2009, 17:35

malyswider pisze:

dlatego Was jest 30 a nas 300:)
Wole 30 fanatyków wiernych barwom i tradycji niż pozostałe 270 kibiców sukcesu którzy maja w d... jak się klub nazywa. EOT bo się pogrążasz

Hakuba

Post autor: Hakuba » 31.01.2009, 18:22

Bardzo dobry doping Czarnych i bardzo duzo ludzi na hali.Gosci brak chyba ze inkoguto :) Szersza relacje napisze ktos z Czarnych:)

malyswider

Post autor: malyswider » 31.01.2009, 18:23

byc moze, tylko jak siegam pamiecia to nie widzialem w KK nawet jak walczyliscie o medale nawet grupy tych 30stu... poza tym kibic nie ma wplywu na nazwe klubu jaka jest spolka akcyjna i albo sie rpzestawia albo juz nagle przestja byc kibicem druzyny ze swojego miasta...
BB!

obserwator pls

Post autor: obserwator pls » 31.01.2009, 20:24

Mostostal w Warszawie:
http://uk.youtube.com/watch?v=pNBGWojP80U
Mostostal - Chemik
http://uk.youtube.com/watch?v=9yyWwHnjq ... re=related
Mostostal - Azs Czestochowa
http://uk.youtube.com/watch?v=5KTe5QjM_ ... re=related

wszystkie spotkania z tego sezonu

misuszat

Post autor: misuszat » 31.01.2009, 20:56

Swider nigdzie nie napisal ze kibicuje nazwie ZAKSA. Kibicuje swojemu klubowi i moze on sie nazywac nawet Centrozlom Masarnia Kedzierzyn-Kozle.
Klub to ten sam ktoremu kibicujemy od 15 lat, fakt zmienil nazwe i to wszytko.

Nikt nie jest zakso fanatykiem, ludzie ktorzy sa anonimowi na hali i ktorzy interesuja sie strikte siatkowka, nie dopingiem, kibicuja sobie takiej druzynie jak sie nazywa.
Nas jest okolo 200-300 i to my prowadzimy doping. My kibicujemy tak jak mamy to w glowach i w sercach, a jest to Mostostal. To ze spiker nawoluje do wrzeszczenia "zaksa na maxa" to inna bajka. Okrzyki te to zaledwie 5-10% calego dopingu.

Wspomniane koszulki to repliki meczowe.
Jak juz Abdul napisal, zaden z nas nie bedzie walczyl ze swoim klubem tylko dlatego ze zmienil nazwe. Oni nie tepia nas, nie robia problemow z flagami i wyjazdami tak jak to bylo z Czarnymi w Radomiu, a my w zamian nie tepimy zakso-ludkow, taki zdrowy kompromis. Czestochowa nazywa sie Domex, Resovia ma przedrostek Asecco i nikomu to nie przeszkadza. U nas dodatkowo jest problem bo 16 lat temu jacys idioci nazwali klub po sponsorze na co my 12-15 latkowie wplywu nei mielismy, pozbywajac sie tym samym histroycznej nazwy Chemik. Mostostal wrosl w nasza swiadomosc, ja dorastalem przy Mostostalu i jak napisal B. nigdy nie interpretowalem tego jako nazwy sponsora.
To samo tlumaczylem ludziom z zarzadu klubu przed zmiana nazwy na zaksa, oni niestety tego nie rozumieja, tak jak nie rozumieja co zrobiono 15 lat temu.

A powiem wam ciekawostke, na meczu wyjazdowym w Czestochowie w 2004 roku "zielona pozal sie boze elita" wyciagnela flage niebiesko biala czerwona z napisem Chemik Kedzierzyn, na owej fladze narysowano gewiazde dawida i napisano JUDE, do tego spiewali jak chor w kosciele "j**** chemik j****...pamietam ze nie zostalismy im dluzni, zaczelo sie robic cieplo i psy wlazly nam na sektor...duzo by pisac.
Do czego jednak zmeirzam, po tylu latach koledzy z miesta regularnie obsrywanego przez golebie wiedzieli jakei sa nasze korzenie.

Ja w kazdym razie szalikiem zaksa moge se dupe podetrzec, jak chca ludzie niech nosza nikt tego im zabronic nie moze. My robimy swoje.

pozdr
Show must go on!
BB ´97´99´06
zaksa! co? ty qurwo! Tylko MOSTO

zakadam

Post autor: zakadam » 31.01.2009, 21:52

khaled pisze:
zakadam pisze: Gości 30, na prezentacji pokazują sektorówkę "Czarna Bandera", z naszej perspektywy doping słyszalny.

na prezentracji pokazujemy mniejszą sektorówkę "najstarsze miasto-najlepsi kibice" a w 3 secie barwówkę na cały sektor.

w sobotę super ważny mecz we Wrocławiu.

PS:Macie jakieś zdjęcia tej sektorówki
PS2: Po kij wy pokazujecie najstarsze miasto co kazdy mecz ?
ttp://[link]" target="_blank" target="_blank
nie pokazujemy ich co mecz, nie wiem skąd masz takie informacje.
uzupełniając dzisiaj we Wrocławiu z tego co naliczyłem było nas 59 osób

gdańszczanin

Post autor: gdańszczanin » 31.01.2009, 21:59

Misuszat

Jasne jest to co napisałeś. Na pewno nie ułatwia życia fakt, że tradycja kibicowska związana jest z nazwą sponsora. Przyszedł nowy, wjebał się w nazwę. Niestety wielu kibiców ma ten problem, ale trybuny powinny pozostać ich własnością. Patrząc na żużel, gdzie w niektórych miastach ludzi na stadion przychodzi więcej niż na całą kolejkę PLS. Tym bardziej ciężej to ogarnąć. Mimo to w większości przypadków działaczom dość szybko wybija się z głowy pomysł ingerencji w trybuny.

Dlatego najpierw zdziwił mnie fakt noszenia przez Was koszulek - replik. Gdzie jakiś % powierzchni zajmuje nowy sponsor. Aż się prosi by go tam nie było. A dwa, że spiker i działacze w postaci tych nieszczęsnych szali, wpieprzają Wam się w trybuny. Tu jakaś poważniejsza reakcja poza wykrzykiwaniem "Mostostal" według mnie powinna być. Być może była.

Czeresniowa2

Post autor: Czeresniowa2 » 31.01.2009, 22:03

Uszat odbierz priv. Od nas 1 osoba incognito w Wieluniu, porażka 0:3 i coraz dalej play-offy...

BiancoVerde

Post autor: BiancoVerde » 31.01.2009, 23:50

A Wam zebrało się na napinke? Macie okazje się pokazać i "wyszaleć" w piątek.

[link]" target="_blank
Tym blokom i chodnikom oddaje hołd - Szczycę się tym ze pochodzę właśnie stąd.

cere8

Post autor: cere8 » 01.02.2009, 00:23

Ale co wy gadacie o 300 fanatykach jak polowa z nich śmiga w szalach ZAKSY i śpiewa ZAKSA na Maxa.
Co to za fanatycy ktorzy zaczeli teraz śmigać , jak sa wyniki a w poprzednich latach jakoś ich nie bylo widać .
Czemu w innych klubach preferujących normalny styl kibicowanie nikt w młynie nie siedzi w gadżetach z logiem sponsora .Nie potraficie sobie zrobić pożądku na własnych śmieciach ?
To samo ze spikerem.

Do zobaczenie na szlaku.

Abdul

Post autor: Abdul » 01.02.2009, 02:19

Wczoraj był mecz Resovii z AZS Częstochowa.

Generalnie to przed meczem Resovii z Częstochową nie ma takiego ciśnienia jak przed meczem Częstochowy z Jastrzębiem czym Mostostalem.

Nie mniej jednak mecz z wieloma podtekstami .. Przed sezonem przeszedł do nas Krzysiek Gierczyński wieloletni kapitan AZS-u /mimo wszystko , iż zmienił barwy to dalej jest zawodnik w którego sercu jest AZS .... mimo iż gra dla innej druzyny, bardzo mało takich zawodników jest w Polsce] oraz Marcin Wika Paweł Woicki. Przeszłość Częstochowską miał również Krzysiek Ignaczak.

Co do samego meczu to wygraliśmy z nimi pierwszy raz i to 3-0 :)

Tu jest nasz sektor
[link]

A tu Radość nasza po zwycięstwie z użyciem konfeetti :)
[link]

Kibice gości zjawiają się dość liczną grupą chyba ponad 20 osób, z flagą AZS Częstochowa. Przed meczem, po meczu żadnych atrakcji [przynajmniej ja o niczym nie wiem]

ODPOWIEDZ