inne dyscypliny w Twoim mieście

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

cwaniak z PKSu

inne dyscypliny w Twoim mieście

Post autor: cwaniak z PKSu » 21.01.2009, 13:58

Jaki macie stosunek do innych klubów np. koszykarskich, siatkarskich, żużlowych w Waszych miastach? Do ich kibiców? Wasze kluby mają inne sekcje? Interesujecie się jej wynikami?

Od zawsze byłem kibicem tylko piłkarskim. Denerwował mnie boom na koszykówkę kilka lat temu. Drażnią mnie kluby żużlowe. Głównie za sprawą sponsorów, którzy inwestują w te dyscypliny zamiast skupić się na piłce nożnej. Przykład: podejrzewam, że gdyby nie żużel to w takich miastach jak Bydgoszcz, Toruń, Zielona Góra drużyny piłkarskie lepiej by sobie radziły. Cieszy mnie, że Stilon awansował. W Gorzowie też mieszkańcy omamieni "spidłejem'. Podobnie z Tychami. Niby hokejowy i piłkarski GKS to jeden klub ale gdyby nie hokej lokalni sponsorzy mogliby się skupić na drużynie piłkarskiej i wyciągnęliby GKS do chociaż 1.ligi.
Z kibicami tak samo, tacy sympatycy żużla, siatki czy kosza mogliby zapełniać piłkarskie stadiony. Chuligańsko może nie prezentują potencjału ale w klimatach utras by się przydali, chociażby do składek na oprawy :wink:
Dostrzegam jeden pozytyw niepiłkarskich sekcji (nie mówię o innych klubach z ambitnymi nazwami przejętych od sponsorów typu złomrex czy drutex). Kibic takiej drużyny koszykówki np. Polonii Warszawa zajrzy może kiedyś na stadion piłkarski i tam zostanie. W końcu kocha te same barwy.
Reasumując gdzieś mam obce kluby, inne sekcje mojego klubu mogą istnieć oby nie przesłoniły sławą i zainteresowaniem piłkarskiej sekcji.

Ku chwale polskiej piłki i piłkarskich kibiców.
Obrazek

iparts.pl
pgn

Re: inne dyscypliny w Twoim mieście

Post autor: pgn » 21.01.2009, 14:46

jak myślisz, że w Zielonej Górze, Lesznie czy Gnieźnie piłka będzie popularniejsza od szlaki to się mylisz. a co do sponsorów. lepiej dać kasę na klub co ma 15000 widzów niż na taki co ma 300. logiczne chyba. są miasta gdzie bywa różnie np Wrocław, Bydgoszcz, Gdańsk. tam gdyby kasę połączyć w jednym klubie to nie powiem byłyby niezłe drużyny żużlowe
political correct polskich stadionów- wszyscy kochamy Legię

Andrzej Farmazon

Post autor: Andrzej Farmazon » 21.01.2009, 15:17

cwaniak z PKSu pisze:Jaki macie stosunek do innych klubów np. koszykarskich, siatkarskich, żużlowych w Waszych miastach? Do ich kibiców? Wasze kluby mają inne sekcje? Interesujecie się jej wynikami?

Od zawsze byłem kibicem tylko piłkarskim. Denerwował mnie boom na koszykówkę kilka lat temu. Drażnią mnie kluby żużlowe. Głównie za sprawą sponsorów, którzy inwestują w te dyscypliny zamiast skupić się na piłce nożnej. Przykład: podejrzewam, że gdyby nie żużel to w takich miastach jak Bydgoszcz, Toruń, Zielona Góra drużyny piłkarskie lepiej by sobie radziły. Cieszy mnie, że Stilon awansował. W Gorzowie też mieszkańcy omamieni "spidłejem'. Podobnie z Tychami. Niby hokejowy i piłkarski GKS to jeden klub ale gdyby nie hokej lokalni sponsorzy mogliby się skupić na drużynie piłkarskiej i wyciągnęliby GKS do chociaż 1.ligi.
Z kibicami tak samo, tacy sympatycy żużla, siatki czy kosza mogliby zapełniać piłkarskie stadiony. Chuligańsko może nie prezentują potencjału ale w klimatach utras by się przydali, chociażby do składek na oprawy
:wink:
Dostrzegam jeden pozytyw niepiłkarskich sekcji (nie mówię o innych klubach z ambitnymi nazwami przejętych od sponsorów typu złomrex czy drutex). Kibic takiej drużyny koszykówki np. Polonii Warszawa zajrzy może kiedyś na stadion piłkarski i tam zostanie. W końcu kocha te same barwy.
Reasumując gdzieś mam obce kluby, inne sekcje mojego klubu mogą istnieć oby nie przesłoniły sławą i zainteresowaniem piłkarskiej sekcji.

Ku chwale polskiej piłki i piłkarskich kibiców.
O matko,jakie bzdury:/ Ty naprawdę tak myślisz?? Idąc Twoim tokiem myślenia jedynym sportem na ziemi powinna być piłka nożna.
Gdyby nie hokej w Tychach,to sponsorzy prawdopodobnie uciekli by po prostu do innego miasta,a nie ładowali hajs w klub,który gdzieś tam gra w ligowej otchłani.
A z resztą,nawet nie chce mi się komentować reszty tych głupot :lol: :lol:

cwaniak z PKSu

Post autor: cwaniak z PKSu » 21.01.2009, 16:03

Andrzej Farmazon pisze: O matko,jakie bzdury:/ Ty naprawdę tak myślisz?? Idąc Twoim tokiem myślenia jedynym sportem na ziemi powinna być piłka nożna.
Naprawdę. Po prostu nie interesuję się sportem. Jedynie polska piłeczka klubowa mnie kręci. Może zbyt radykalnie to odczytałeś, nie zamierzam rzucać koktajlami mołotowa w siedziby klubów hokejowych czy żużlowych. :)
Obrazek

witoldpyrkosz

Post autor: witoldpyrkosz » 21.01.2009, 17:58

Przykład: podejrzewam, że gdyby nie żużel to w takich miastach jak Bydgoszcz, Toruń, Zielona Góra drużyny piłkarskie lepiej by sobie radziły. Cieszy mnie, że Stilon awansował. W Gorzowie też mieszkańcy omamieni "spidłejem'.
Wpadło Ci kiedys do głowy ze owi "omamieni spidłejem" mieszkancy, kibicuja SWOIM klubom, i o zgrozo, robia to mimo ze na piłce jest bardziej "kumaty" klimat? Ciezko Ci zrozumiec ze Polonia B., Apator, Falubaz i Stal Gorzów to sa ICH kluby i oni wlasnie je wspieraja, Czesto to jest milosc od małego, tradycja miasta i cos czego Ty (sadzac po Twoch wpisach ) nigdy nie zrozumiesz.
Z kibicami tak samo, tacy sympatycy żużla, siatki czy kosza mogliby zapełniać piłkarskie stadiony. Chuligańsko może nie prezentują potencjału ale w klimatach utras by się przydali, chociażby do składek na oprawy
Twoim zdaniem chłopak ktory od małego chodzi na mecze żuzlowe/koszykarskie/hokejowe ma tam swój klub ktory wspiera od małego, jak chce "aktywnie" kibicowac i ogolnie ruch kibicowski go interesuje, to powinien isc na druzyne pilkarska ze swojego miasta? Chocby wczesniej nigdy na jej stadionie nie byl? Albo jej kibice sie odnosza wrogo do klubu ktory wspiera od małego?
Mało wiesz tak naprawde o kibicowaniu, i prawdopodbnie za lat kilka gdy Ci sie zabawa w ultras/hools znudzi, nawet nie bedziesz stadionu odwiedzał

JSC

Post autor: JSC » 21.01.2009, 18:03

Ja wręcz przeciwnie - kocham sport bo sport to coś pięknego - rywalizacja, radość z sukcesu, gorycz porażki. W zasadzie gdy nie ma co oglądać w tv to zawsze wrzucam na sport (ale nie jakieś odgrzewane powtórki). Kiedyś jak byłem chory to oglądałem łyżwiarstwo figurowe i nawet się w to wkręciłem, znałem już później te axele, tuluby czy inne takie :)
Oprócz piłki najbardziej lubię oglądać żużel chociaż u mnie w mieście nie ma klubu żużlowego, wszystkie sporty walki i drużynowe (piłka ręczna, siatkówka).
Obrazek

cwaniak z PKSu

Post autor: cwaniak z PKSu » 21.01.2009, 18:24

Witoldziepyrkoszu piszę z perspektywy kogoś kto nie zaczynał od meczów siatki czy żużla. Założyłem temat na forum, gdzie piszą mam nadzieję kibice piłkarscy. Pytając jaki oni mają pogląd na Twoją (domyślam się) dyscyplinę sportu. Rozumiem także Twoje rozdrażnienie.
witoldpyrkosz pisze: Mało wiesz tak naprawde o kibicowaniu, i prawdopodbnie za lat kilka gdy Ci sie zabawa w ultras/hools znudzi, nawet nie bedziesz stadionu odwiedzał
Odpuść takie teksty, napinka i wycieczki osobiste znudziły mi się na tym forum jakieś dwa lata temu :?
Obrazek

witoldpyrkosz

Post autor: witoldpyrkosz » 21.01.2009, 19:02

zadnej napinki nie miałem na celu, ani wycieczek osobistych
zwlaszcza do kogos kogo nie znam

Po prostu z Twoich słow wynika ze uwazasz kibicowanie druzynie piłkarskiej za wiecej warte niz innej. Dlaczego niby? Bo na pilce wiecej ekip i lepsze "warunki" do prowadzenia młyna? Bo bardziej "kumato" ? I uwazam ze ludzie ktorzy podchodza do tego w ten sposob, po skonczeniu aktywnej kariery kibcowskiej nie beda przychodzic ( w wiekszosci przypadkow) na stadion. Bo i po co? Sport ich nie ineteresuje, na awantury sa juz za starzy , dopingowac w młynie juz im sie nie chce
Sie troche oburzyłem, fakt ;]

Ale wiele ekip mysleniem "u nas jest odpowiedni klimat, wiec osoby ktore przeszly z mniejszego klubu (moze byc tez pilkarskiego) , gorszego "chuligansko", to nie sa przezuty " usprawiedliwa przyjmowanie roznego rodzaju "judaszy" i choragiewek
(w podobnym tonie wypowiedz dawał ktos z jednej z czolowych ekip w Polsce )

Pozdrawiam

Lutorx

Post autor: Lutorx » 21.01.2009, 19:15

cwaniak z PKSu pisze:Witoldziepyrkoszu piszę z perspektywy kogoś kto nie zaczynał od meczów siatki czy żużla. Założyłem temat na forum, gdzie piszą mam nadzieję kibice piłkarscy. Pytając jaki oni mają pogląd na Twoją (domyślam się) dyscyplinę sportu. Rozumiem także Twoje rozdrażnienie.
Hmm czyżbyś przegapił tematy np. Hokej, Koszykówka, Siatkówka które mają po kilkanaście/kilkadziesiąt stron? Myślę, że uświadczysz tu trochę kibiców pozapiłkarskich ;)

pro_

Post autor: pro_ » 21.01.2009, 19:23

Ja uwazam, ze inne dyscypliny sportu to ciekawa odskocznia. Np. w zime fajnie pojsc sobie do hali poogladac kosza, lub w sobote gdy nie ma co robic, zwlaszcza jesli dana sekcja cos osiaga i podopingowac SWOJ KLUB, bo mimo sekcji klub sie nie zmienia.

ŁKS jest jeden - wielosekcyjny.
A.C.A.B.

kelert

Post autor: kelert » 21.01.2009, 19:42

nawet jesli ich nie trawimy to dobrze ze sa ,skupiaja tak znienawidzonych przez nas piknikow,trabiarzy i wąsów,mozna z nudów wyskoczyc na kosza czasem,

art_

Post autor: art_ » 21.01.2009, 21:07

na ŁKS na kosza chodzą kibice, którzy nie mają pojęcia o przepisach gry, ale dopinguja na calego - bo gra ICH klub.
To jest po prostu miłość do klubu a nie do dyscypliny sportowej

Orzech

Post autor: Orzech » 21.01.2009, 21:09

Odnoszę wrażenie że Waszym zdaniem co innego niż piłka jest błe i fuj. :?

A przecież tak nie jest- kibic każdemu kibicowi jest równy, nie ważne czy chodzi na piłkę, żużel, siatkę. Na meczach drużyn z tych dyscyplin znajdują się ludzie którzy kochają swoją drużynę i czasem (np. w wypadku żużla) nie odstępują o krok ekip piłkarskich, a nawet niektóre z nich są lepsze od tych piłkarskich (patrz np. Falubaz ZG)

wasyll

Post autor: wasyll » 22.01.2009, 10:47

ja mieszkam w Koszalinie i sa w tym miescie kibice 4 roznych zespolow 8) miasto ma kolo 100tys mieszkancow wiec duze nie jest a kibico sporo. mamy Gwardie Koszalin grajaca obecnie w 4 lidze zachodniopokorskiej, AZS Koszalin grajacy w ekstraklasie, KU AZS Politechnika Koszalińska grajacy w ekstraklasie pilkarek recznych oraz FC Lecha Poznan Nadmorski FC. zaczne od krotkiego kibicowskiego opisu Gwardii. graja w 4 lidze wiec moze sie wydawac w malo atrakcyjnej lidze ale tak nie jest. wiekszosc druzyn z tej ligi to zespoly z okolic Szczecina ktore symaptyzuja z Pogonia z ktora Gwardia ma duza kose. kilka razy zaliczyli w ubieglej rundzie spotkanie z Portowcami podczas wyjazdow np na Stal Szczecin gdzie Pogon ich zaatakowala podczas drogi w pociagu na jakims polu. Gwardzisci jezdza na kazdy meczyk w okolo 40-50 osob a na stadion Gwardii kibice przyjezdni zadko kiedy wpadaja. od taki urok 4 ligi. w koszalinie na meczach zbieraja mlyn okolo 50-70 osob, maja spoko flag w tym 2 bardzo ladne niedawno wykonane. sporo szalikow wydaja, bodajze 8 edycji vlepek. sympatyzuja z Arka Gdynia na ktorej kazdym meczu sa jakas tam sila. kolejny klub to AZS Koszalin czyli dla odmiany koszykowka. spora czesc miasta jest wlasnie za AZSem z racji rozgrywek w ekstraklasie i kontaktem z najlepszymi klubami i zawodnikami. duze pieniadze od miasta dostaja, duzo sponsorow, ogolnie maja wiecej pieniedzy od Gwardii i to troche denerwuje Gwardzistow i nie sa zbyt przyjaznie nastawieni do kibicow AZSu przez to. nie dochodzi do zadnych spiec pomiedzy kibicami obu klubow w postaci np ustawek choc czasami Gwardzisci wylapuja kaliegos AZSiaka i szalik traci wlasciciela :D na meczach AZSu w domu mlyn okolo 70-80 osob a na derbach z Czarnymi Slupsk czy Kotwica ponad 100 glow. podczas derbow troche AZS ultrasuje ale przewaznie bez piro bo hala najnowsza nie jest i nie moze wyciagac dymu z piro wiec mozna zadymic hale i komisarz zawodow przyerywa mecz i wygrana idzie na korzysc przeciwnika. na wyjazdu AZS musi jezdzic po calej Polsce liczac od Kolobrzegu i Slupska na derby na ktore stawiaja sie zwykle w sile okolo 300-400 osob na kazde po cale Pomorze Zachodnie w rejony 3miasta, kujawy w rejony Wloclawka, Warszawe, Wielkopolska, Zgorzelec, Walbrzych i oddalony o 830 km w jedna strone Jaroslawiu gdzie byla 15 osobowa ekipa AZSu. wyjazdu zaliczane sa kazde w sile od 15 do nawet 100 osob nie liczas derwob na ktore tak jak pisalem jezdzi kilkaset osob. maja swoje klikanascie wzorow szalikow, polowki, jedna duza sektorowke i flage wyjazdowa. wydali 2 edycje vlepek. kolejny klub to KU AZS Politechnika Koszalińska czyli uczelniany klub Politechniki Koszalinskiej. ekstraklasa kobiecego szczypiorniaka. szczerze powiem ze ciezko mi cos o tych kibicach powiedziec bo nie chodze na ich mecze, byloem 2 razy i widzialem mlyn kolo 50 osob haotycznie dopingujacych powtarzajac w kolko 2-3 przyspiewki. nie wiem jak z wyjazdami, szalikami i innymi gadzetami kibicowskimi. postaram sie cos dowiedziec i wtedy napisze wiecej. ostatnia grupa kibicow w Koszalinie sa kibice Lecha ktorzy maja razem z okolicznymi miejscowosciami FC Lecha o nazwie Nadmorski FC. do Poznania maja 250 km w jedna strone ale to nie przeszkadza im byc na kazdym meczu Lecha w Poznaniu i na KAZDYM meczu wyjazdowym Lecha w Polsce jak i poza granicami kraju w tej edycji Pucharu UEFA. FC liczi kolo 10-15 osob, przewaznie jezdza samochodami choc czasami tez pociagami. tak jak napisalem jezdza na wszystkie mecze Lecha w sile kolo 5-6 osob. wyjazdy zaliczane w 2-3 osoby ale za to kazde. cyfry moze nie imponuja ale trzeba pamietac ze to FC oddalony o 250 km. wiec i tak nalezy sie szacun za to.

mam nadzieje ze chociaz 1 osobie przyblizylem kibicowsko moje miasto 8)

tss

Post autor: tss » 22.01.2009, 11:48

Jeśli chodzi o Kraków to sytuacja sportów pozapiłkarskich jest tu trochę inna. Po pierwsze zawsze niepodważalnym nr1 była piłka - nie było nigdy sytuacji w której wszystkie kluby piłkarskie by dołowały w niższych ligach, natomiast w najwyższej klasie brylowałby np. żużel.
Po drugie praktycznie wszystkie sporty drużynowe powiązane były z sekcjami Wisły, Cracovii lub Hutnika. Przez to np. mimo że sporo kibiców z Reymonta interesuje się hokejem to nie wspierają oczywiście drużyny ze swojego miasta :wink: tylko jeśli już Podhale albo Unię Ośw. Osoby które działają na koszykówce/hokeju, udzielają się również na piłce.
Po trzecie tradycje piłkarskie są na tyle silne że w zasadzie każdy kto interesuje się sportem w aktywnej postaci, w pierwszej kolejności określa się wg piłki.
Jedynym w tej chwili wyjątkiem jest rugby na Juvenii gdzie chodzą po prostu ludzie zajawieni na tą dyscyplinę.
W mieście starym jak świat...

Jan_Kowalski

Post autor: Jan_Kowalski » 22.01.2009, 15:11

A jakie dyscypliny sa obecnie w Krakowie wsrod tych 3 klubow w miare wysokich ligach? Wiem ze zenska koszykowka Wisly jest w 1 lidze i chyba zenski szczypiorniak Cracovii w dugiej. A pozostale?

Eric Cartman

Post autor: Eric Cartman » 22.01.2009, 15:45

Drużyna hokejowa Cracovii jest w I lidze. Aktualny Mistrz Polski w hokeju na lodzie.
Obrazek

lukacz

Post autor: lukacz » 22.01.2009, 16:21

Eric Cartman pisze:Aktualny Mistrz Polski
Podobnie jak koszykarki Wisły.

Tak w ramach ciekawostki, jak to wygląda na Reymonta przy okazji najlepszych meczów: http://pl.youtube.com/watch?v=csGrTdzsIQ4" target="_blank

Lukasz80

Post autor: Lukasz80 » 22.01.2009, 18:49

Wasyl jak masz pisac bzdury to nie pisz wcale,szczególnie dotyczace Gwardii

wroclawianin

Post autor: wroclawianin » 22.01.2009, 19:41

We Wroclawiu jest kilka klubow w roznych dyscyplinach.Piłka nozna oczywiscie Śląsk Wroclaw,był tez Polar ale nie mieli kibiców ,kilka lat temu była Śleza ale to raczej starsi panowie w mocherach.Z innych dyscyplin jest męska i żeńska druzyna Gwardii Wrocław,mają tam jakąś flage ale ogólnie nie należa do jakiś zapalonych sympatyków.Mieszkam we Wroclawiu kilkadziesiąt lat i nigdy nikogo nie widziałem w szalu Gwardii.Jest we Wro takze ekipa żużlowa Sparty z nimi są stosunki normalne wiele ludzi chdzi na obydwie dyscypliny z tą różnca ze na Sparte morzesz iśc w szalu Śląska w drugą strone nie ma takiej opcji

wasyll

Post autor: wasyll » 22.01.2009, 21:07

Lukasz80 pisze:Wasyl jak masz pisac bzdury to nie pisz wcale,szczególnie dotyczace Gwardii
w ktorym momencie napisalem bzdury odnosnie Gwardii??

Lukasz80

Post autor: Lukasz80 » 22.01.2009, 21:28

Młyn Gwardii liczy wiecej niz od 50-70 osob,a atrakcje mielismy nie wracajac ze Stali a z Gryfina.

JSC

Post autor: JSC » 22.01.2009, 22:48

wroclawianin pisze:Z innych dyscyplin jest męska i żeńska druzyna Gwardii Wrocław
Kiedyś była sekcja bokserska Gwardii, dorobiła się nawet trzech olimpijczyków w Sydney ( Rżany, Cendrowski, Bartnik), czyli nie tak dawno. Teraz chyba już nie ma tam drużyny seniorskiej. Ehh, sport w tym kraju wymiera.
Obrazek

Abdul

Post autor: Abdul » 22.01.2009, 23:07

wroclawianin pisze:Mieszkam we Wroclawiu kilkadziesiąt lat i nigdy nikogo nie widziałem w szalu Gwardii.
Bo szal Gwardii to rarytas, bardzo trudny do zdobycia kiedyś, nawet dla kogoś kto go chciał :)

Co dy sytuacji to chyba najciekawsza była w Częstochowie [początek lat 90-tych] Raków, Włókniarz i AZS ...... trójka która się nie lubiła za bardzo. Jak jest teraz to nie wiem ... ale mimo wszystko nie ryzykował bym pójścia np. na mecz Rakowa w szaliku AZS-u.

Rzeszów:
Piłka to oczywiście Resovia i Stal.

Resovia - w klubie jest kilka sekcji występujących pod nazwą Resovia. Jest piłka nożna, jest koszykówka [II liga] jest i siatkówka

Stal - to przede wszystkim piłka i żużel [II liga]

Co do kibiców to zapewne jak wszędzie ... gdy jest dobrze to np. na żużel przychodziło 12 tyś. a na siatkę teraz regularnie chodzi 4,5 tyś kibiców. Teraz żużel spadł klasę niżej i zapewne takich wyników nie będzie. Ale nie ma to jakoś przełożenia chyba na zwiększenie frekwencji na trybunach innych drużyn.

Ogólnie to tak:

Powiedzmy "elita" chodzi na wszystko co związane z ich klubem - jak napisał kolega z ŁKS-u ... nie ważne w co, ważna drużyna [W Rzeszowie teraz się to troszeczkę pochrzaniło, ale dawniej sobota Resoviaka to była w południe piłka nożna, później siatkówka a później kosz" i tak mijał Weakend.] Teraz działacze kopią pod sobą dołki i zdarzyło się, iż w sobotę o 17 była piłka, siatkówka a o 17.30 kosz ..... i trzeba było wybrać, co się bardziej kocha :)

Kolejną grupą są miłośnicy danej dyscypliny .... chodzą np. tylko na piłkę, siatkę, kosza czy żużla. Inne dyscypliny ich nie interesują.

Kibice [pikniki] nie wiem jak ich określić ....... np kibicują w piłkę Wiśle a chodzą na hokej na Cracovię [to tylko przykład]

Szpanerzy - chodzą na to co modne i trendy ...... byle się pokazać.

Dyscypliną nr 1 w Polsce jest piłka. Ilość klubów, zawodników, kibiców jest powalająca. Ale w świecie tak zdominowanym przez piłkę inne sekcje też dają sobie radę [co często wywołuje zawiść kibiców piłkarskich, jak np. autor tego tematu, bo przecież można by było dać na piłkę] ... .raczej chyba nie można by było :) Sponsorzy też mają określoną "Grupę" docelową, którą chcą zdobyć dzięki reklamie i kibic piłkarski nie zawsze jest tym "celem"]

ps. Jak ktoś wspomniał to inne sekcje na tym forum mają też swoje tematy. Może nie jesteśmy tak widoczni jak kibice piłki, bo nie zakładamy kilkunastu tematów na różne dziwne tematy. Mamy jeden i tam sobie piszemy o rożnych sprawach :)
http://resovia.rzeszow.pl/

Dranit

Post autor: Dranit » 22.01.2009, 23:12

Orzech:

Jeżeli chodzi o żużel to napewno nie tylko falubaz... jest dużo więcej lepiej kibicowsko zorganizowanych klubów żużlowych niż piłkarskich w danych miastach... Apator Toruń, Falubaz ZG czy chociażby Stal Gorzów. Są też duże miasta gdzie ten sport jest też dużo bardziej popularny: Bydgoszcz, Tarnów, Rzeszów czy Grudziądz. To samo tyczy się siatkówki. A to że na mecze drużyn z E-ligi piłkarskiej przychodzi garsta widzów uważam za skandal i wstyd (Cracovia, Polonia B. Polonia W. itp.). Tak nie powinno być.

Orzech

Post autor: Orzech » 23.01.2009, 08:23

Dranit pisze:Orzech:

Jeżeli chodzi o żużel to napewno nie tylko falubaz... jest dużo więcej lepiej kibicowsko zorganizowanych klubów żużlowych niż piłkarskich w danych miastach... Apator Toruń, Falubaz ZG czy chociażby Stal Gorzów.
Wiem o tym, podałem przykład tylko ;)

acKSU

Post autor: acKSU » 23.01.2009, 08:34

cwaniak z PKSu zauwaz ze taki klub jak np Cracovia, oni maja i pilke nozna w Ekstraklasie i hokej w Ekstralidze. Im to w niczym nie przeszkadza. Nie wiem za bardzo jak na hokeju (widzialem tylko jeden film z meczu, i prezentowali sie niezle) ale na pilce potrafia postawic mlyn, dosc dobry i co wg. Ciebie najwazniejsze klub ma kase aby utrzymac sekcje pilkarska i hokejowo.
Ja mysle ze to zalezy od klubu i od miasta (bo w jakims stopniu tez dofinansowywuja sport "na swoim podworku").
Pzdr
Obrazek

cwaniak z PKSu

Post autor: cwaniak z PKSu » 23.01.2009, 11:56

acKSU przede wszystkim pytałem o inne kluby żużlowe/siatkarskie/koszykarskie, niezwiązane nazwą i tradycją z klubem piłkarskim. Potem dodałem, czy chodzicie na inne sekcje swego klubu.
Ciekaw jestem, czy np. kibice GKSu Tychy woleliby swoją drużynę w ekstraklasie piłkarskiej niż hokejowej. To samo z Polonią Bydgoszcz.
Obrazek

JSC

Post autor: JSC » 23.01.2009, 12:00

Może się mylę, ale mam wrażenie że w Tychach hokej był populaniejszy od piłki, przynajmniej wtedy gdy piłkarze kopali w 4 lidze. Jak jest teraz - nie wiem, piłkarze awansowali i coraz więcej ludzi na piłkę chodzi, ale na pewno hokej wiele na tej wzmożonej popularności nie stracił.
Kiedyś na hokeju tyszanie zrobili oprawę z mapą prowadzącą z lodowiska na stadion piłkarski z transparentem "tam róniez gra GKS" w celu promocji drużyny piłkarskiej wśród kibiców hokeja, tak więc widać że o hokej nie ma się tam co martwić. To miasto z wielkimi hokejowymi tradycjami.
Obrazek

GKS_Tychy

Post autor: GKS_Tychy » 23.01.2009, 19:22

W tychach mamy kilka dyscyplin.
GKS Tychy'71 piłka nożna - II liga
GKS Tychy hokej - Ekstraliga
GKS Tychy Atomówki hokej żeński - Mistrzyni Polski
GKS Jachym Tychy futsal - Pierwsza liga(najwyższa)
Rodakowski Tychy futsal- druga liga
Big Star Tychy - Koszykówka (pierwsza liga)
Pionier Tychy uni hockey- pierwsza liga
GKS KOMBUT Tychy siatkówa - trzecia liga

Pewnie coś jeszcze przeoczyłem ale chyba nic znaczącego.
Najwięcej kibiców chodzi na mecze piłki nożnej i hokeja . W 80 % są to Ci sami ludzie tylko część wybiera pomiędzy dwojgu. Na wszystkie inne dyscypliny chodzą kibice GKSu Tychy i nie ma między nimi żadnych spięć. Można wyróżnić Big Star Tychy gdzie stosunki stają się ostatnio dziwne to ze względu na zrobienie "zgody" przez dżinsy z Dąbrową Górniczą. Zobaczymy jak to sie dalej potoczy ale może dojść do tego, że ktoś pewnie za to wyłapie i skończy się taka samowolka. Podsumowywując w tychach jest wlele dyscyplin ale wszyscy są za GKSem.

AsmWalker

Post autor: AsmWalker » 24.01.2009, 03:12

Najciekawszym miastem pod wzgledem innych dyscyplin niż Pilka jest moim zdaniem Częstochowa . Fanów Rakowa jest najwiecej i sa oczywiscie pierwszą siłą w mieście.Ale w miescie oprocz tej ekipy sa 2 wlasnie z innej dyscypliny ekipy... Co wiecej powiem reprezentuja w swoich dyscplinach dobry poziom opraw itd... Miedzy kibicami Azsu a Rakowa jest napieta atmosfera (kmwtw :wink: ) . Co do kibiców Wlokniarza i ich stosunków z Rakowem sie nie wypowiadam bo ich dokońca nie znam ... Z kibicami Azsu Wlokniarz zyje raczej w spokoju ...
Azs -siatkówka
Włókniarz żużel
starałem sie to opisać obiektywnie
pzdr :wink: :wink:

rychupeja

Post autor: rychupeja » 24.01.2009, 12:49

Mogłby ktoś opisac stosunki między kibicami w Ostrowie Wlkp, a dokładniej Ostrovia(piłka nożna), KM(żużel) i Stal(koszykówka)??

Chino XL

Post autor: Chino XL » 24.01.2009, 18:03

Są dość normalne, ogólnikowo mówiąc a w szczegóły nie chce wnikać, bo to nie ma sensu.

A co do tematu to
Od zawsze byłem kibicem tylko piłkarskim. Denerwował mnie boom na koszykówkę kilka lat temu. Drażnią mnie kluby żużlowe. Głównie za sprawą sponsorów, którzy inwestują w te dyscypliny zamiast skupić się na piłce nożnej. Przykład: podejrzewam, że gdyby nie żużel to w takich miastach jak Bydgoszcz, Toruń, Zielona Góra drużyny piłkarskie lepiej by sobie radziły. Cieszy mnie, że Stilon awansował. W Gorzowie też mieszkańcy omamieni "spidłejem'.
1. Drażni Cię to, że w niewyjaśniony sposób sponsorzy garną się do żużla a nie futbolu? Może jest jakiś powód tego? Może zamiast wylewać swoje frustracje na forum, weźmiesz się do poszukiwań darczyńców dla swojego ukochanego klubu zamiast zazdrosnym okiem patrzeć na stadion przy Śląskiej? Ale w sumie najważniejsze, jest to, że w Ostrowie problemu ze sponsorami w zasadzie nie mamy od 6 lat - całe lata 90-te i początek 21 wieku to ciągła walka o kasę na najpotrzebniejsze rzeczy (o jakichś transferach, czy innych inwestycjach nie wspominając) i z reguły dalekie miejsca w ligowej tabeli. Zresztą w Stali, na której przykład się powołujesz, dopiero przyjście Komarnickiego 2 lata temu coś zmieniło, bo przedtem istniało duże zagrożenie, że na Śląskiej "będą pasać się kozy".
2. Generalnie w Toruniu zawsze liczył się Apator, w Zielonej Falubaz, w Lesznie Unia, to jest zakorzenione w historii tych miast i tego nie zmienisz, bo to tradycja a przecież tradycja to rzecz swięta, prawda? Przykład z Bydgoszczą nietrafiony, bo Zawisza miała swoje przynajmniej 5 minut przez dobre 15 lat, co przy równoczesnych sukcesach żużlowców Polonii w tym okresie, oznacza, że jedno z drugim może iść w parze.
3. Śmieszne masz podejście (i nie tylko Ty, bo ktoś tam niżej też się popisał) do kibiców żużla. Piknik, nie piknik - potrafi zapłacić za bilet 25-30 zł (nawet 40 w Zielonej Górze) i zapełnić stadion w liczbie kilkunastu tysięcy. O ile ceny biletów na poziomie extraklasy żużlowej jak i piłkarskiej są dość porównywalne, to już na niższym poziomie ligowym obu tych dyscyplin, żużel wychodzi jako zdecydowanie droższe hobby. W 2007 za finał play off w Gorzowie płaciłem 30 zł, podobnie jak gospodarze, w zakończonym 2008, mieliśmy jedne z najdroższych biletów w kraju (mimo, że to tylko pierwsza (de facto druga) liga, przy średniej widzów ok 7 tys. Jak to się ma do kibiców piłkarskich, których czasem trzeba prosić by wsiedli do autobusu jadącego na 30-kilometrowy wyjazd (oczywiście autobus dla niektórych delikwentów bezpłatny, bo "co to nie oni")? Znam takie przypadki i zapewne nie ja jeden.
4. Kibic piłkarski nie jest pępkiem tego świata. Jeżeli fascynuje Cię tylko futbol to masz do tego prawo, ale to nie znaczy, że inni są gorsi, bo pewnie wielu żużlo, basket, siatko, hokej - fanów przebiłoby swoim fanatyzmem wielu piłkarskich wozidupów.
No Pasaran, krzyczeli komuniści
No Pasaran a jednak my przeszliśmy

cwaniak z PKSu

Post autor: cwaniak z PKSu » 26.01.2009, 10:45

Chino XL pisze: 1. Drażni Cię to, że w niewyjaśniony sposób sponsorzy garną się do żużla a nie futbolu? Może jest jakiś powód tego? Może zamiast wylewać swoje frustracje na forum, weźmiesz się do poszukiwań darczyńców dla swojego ukochanego klubu zamiast zazdrosnym okiem patrzeć na stadion przy Śląskiej?
Frustracja? Może jeszcze kompleksy? Niektórzy zbyt radykalnie odczytali moje intencje. Nie wiem co to jest stadion przy Śląskiej więc nie patrze tam z zazdrością :wink: Mój klub ma bardzo stabilną sytuację finansową o to też się nie martw.
A że traktuję kibiców piłkarskich poważniej niż żużlowych/siatkarskich itd. bierze się stąd, że w życiu nie miałem kontaktu z kibicami tych dyscyplin. Kibiców żużla widziałem tylko na fotkach w necie więc nie dziw się, że jesteście dla mnie abstrakcją 8)
Właśnie, niezbyt często żużlo/koszo/siatko fani wchodzą w drogę piłkarskim i na odwrót, po za derbowymi potyczkami. Świadczy to o tym, że macie inną piaskownicę i inne zabawki a Wasza piaskownica nie bardzo mnie interesuje. Piszę jak stary niereformowalny zgred ale widocznie umrę ze swymi poglądami na kibiców.
Obrazek

acKSU

Post autor: acKSU » 26.01.2009, 15:00

cwaniak z PKSu pisze: a Wasza piaskownica nie bardzo mnie interesuje.
Jezeli Cie nie interesuje to po co wogole zalozyles ten temat??
Obrazek

cwaniak z PKSu

Post autor: cwaniak z PKSu » 26.01.2009, 18:54

acKSU pisze:
By się dowiedzieć, czy w miastach gdzie jest kilka dyscyplin chłopaki odwiedzają piaskownice na obcych podwórkach.
Obrazek

MBP1921

Post autor: MBP1921 » 27.01.2009, 00:06

Czy Karpaty Krosno i Błękitni Ropczyce kręcą coś u siebie na siatkówce?
Jeśli zapomnę o Czarnych, niech Bóg zapomni o mnie.

pgn

Post autor: pgn » 27.01.2009, 22:13

cwaniak z PKSu pisze:
acKSU pisze:
By się dowiedzieć, czy w miastach gdzie jest kilka dyscyplin chłopaki odwiedzają piaskownice na obcych podwórkach.
wiesz jakim trzeba być szajbusem, żeby wyruszyć na wyjazd żużlowy kiedy wiesz, że pada deszcz? ja już stałem 3 godziny na stadionie i czekałem cały mokry aż tor przeschnie.
political correct polskich stadionów- wszyscy kochamy Legię

ntg

Post autor: ntg » 27.01.2009, 22:54

[quote]By się dowiedzieć, czy w miastach gdzie jest kilka dyscyplin chłopaki odwiedzają piaskownice na obcych podwórkach.[quote]
Odwiedzają. Są też tacy co odwiedzają dwie piaskownice :D

AZSKutno

Post autor: AZSKutno » 28.01.2009, 14:45

Kutno :

AZS -koszykówka (II liga)
MKS-Basedball (mistrz polski)
MKS-piłka nożna (III liga)

AZS i MKS (piłka) mają kibiców i stosunki są bardzo dobre !
My wspomagamy ich a oni nas na meczach. Ultrasi Miejskich
pomagają nam stworzyć ruch kibicowski na meczach naszego AZS-u.
Czyli mówiąc krótko mamy dobre stosunki !
Kto ty jesteś? Polak mały. Jaki znak twój? Orzeł biały. Gdzie ty mieszkasz? Między swemi. W jakim kraju? W polskiej ziemi. Czem ta ziemia? Mą ojczyzną. Czym zdobyta? Krwią i blizną. Czy ją kochasz? Kocham szczerze. A w co wierzysz? W Polskę wierzę. Coś ty dla niej? Wdzięczne dziecię. Coś jej winien? Oddać życie.

ODPOWIEDZ