Jak wygląda sytuacja w ?

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
Bojar

Re: Jak wygląda sytuacja w ?

Post autor: Bojar » 08.11.2008, 15:39

Jak jest w Gliwicach ?
Niech ktoś coś skroi, bo w temacie skrojone flagi nic sie nie dzieje. ;]
http://www.youtube.com/watch?v=hLkqVUlwT-Y - 0:52 - 0:59

iparts.pl
Inter

Post autor: Inter » 08.11.2008, 21:00

Bojar pisze:Jak jest w Gliwicach ?
Piast, Górnik i troszke GKS-u Katowice.
Czekam na napinke :)
http://slowfoot.pl/

Bojar

Post autor: Bojar » 08.11.2008, 22:47

tyle Inter, to i ja wiem.. :) Jakieś liczby, coś?..

Inter

Post autor: Inter » 08.11.2008, 22:58

Ciezko stwierdzic procentowo, ale obstawialbym: 60% - Piast, 35% - KSG, 5% - GKS i jednostki za Ruchem. Prosze o poprawke jak cos. Bez napiny sie chyba nie obedzie :)

neRka

Post autor: neRka » 08.11.2008, 23:50

GKS 5% :shock:
Bawcie się dalej w procenty między Piastem i Górnikiem. Bo GKS z Ruchem chyba łącznie zasługuje na 1%. Poprostu z obu klubów są jednostki.
Ruda Śląska Zawsze Z Ruchem!

Alex

Post autor: Alex » 09.11.2008, 00:17

Aktive pisze:Nie wiedziałem gdzie to wpisać więc tutaj się spytam.

Jak to jest na Polonii Warszawa? Słyszałem że są różne poglądy polityczne, są lewaki, prawicowcy. Moze ktos mi opisac jak to jest?

TEmat bez napinki
Na Polonii od lat są różne subkultury. Nie mylił bym tego z poglądami politycznymi (każdemu klubowi kibicują ludzie o różnych poglądach politycznych).
I dziś jest tak, że na Polonii są i różne odłamy skinów oraz punkowcy. Wiadomo, że w obecnych czasach mody na subkultury nie ma. To nie lata 90'. Więc większość ludzi aktywnych to po prostu poloniści. Choć trzeba przyznać, że grupa nazwijmy to oiowopankowa jest i liczna i silna jak na nasze warunki, ale nie tak aktywna jak przedstawiciele tzw. twardogłowych (wszelkich nazi, narodowców, czy kim tam oni są).
Jak to wszystko funkcjonuje? Czasem dochodzi do zgrzytów, ale wszystko się zawsze rozchodzi po kościach. Wynika to z faktu, że mimo wszystko łączy nas [link] i wspólne doświadczenia.

Mławianin Roku

Post autor: Mławianin Roku » 09.11.2008, 00:20

Michał z Łodzi pisze:
Aktive pisze:Słyszałem że jest jakieś miasteczko, które nie lubi Legii i kibicuje Polonii. Nie wiem czy to prawda, więc chce się spytać
Iłowo?
Jak sytuacja wygląda w tym miasteczku? Ponoć jest aktywny FC Polonii. Ktoś jeszcze?
W okolicach Mławy, są dwie miejscowości, gdzie można spotkać kibiców Polonii Warszawa, kibicującch również swoim lokalnym drużynom.

Żuromin to ok. 10-tysięczne miasteczko oddalone od Mławy o 30 km. Można spotkać tam kibiców KSP, szczególnie na meczach Wkry Żuromin. W 2004 roku okroiliśmy fanów Wkry ze 4 flag (w tym fana z napisem "Polonia"). Kibice Wkry słyną z lewackich poglądów. Również na murach żuromińskich bloków widać polonijne wrzuty.

Iłowo jest ok. 2-tysięczną miejscowością, gdzie od jakiegoś czasu działa zorganizowany FC Polonii Warszawa. Miejscowi fani Czarnych Koszul uczęszczają również na mecze Polonii Iłowo. Na odnotowanie zasługuje fakt, że byli w Gdańsku na Lechia - Polonia w 16 osób specjalem wraz z warszawiakami. Kibice z Iłowa zazwyczaj unikają "kontaktów" z wrogimi ekipami, ale mieliśmy okazję spotkać ich dwa razy, dzięki sparingom rozgrywanym przez Mławiankę właśnie w Iłowie. Za każdym razem można było natknąć się na polonijne akcenty, dlatego w skutek tych dwóch spotkań przywieźliśmy do Mławy kilka szalików Polonii Warszawa.
DUMA ZAWKRZA
MKS MŁAWIANKA MŁAWA

Aktive

Post autor: Aktive » 09.11.2008, 10:18

Alex pisze:
Aktive pisze:Nie wiedziałem gdzie to wpisać więc tutaj się spytam.

Jak to jest na Polonii Warszawa? Słyszałem że są różne poglądy polityczne, są lewaki, prawicowcy. Moze ktos mi opisac jak to jest?

TEmat bez napinki
Na Polonii od lat są różne subkultury. Nie mylił bym tego z poglądami politycznymi (każdemu klubowi kibicują ludzie o różnych poglądach politycznych).
I dziś jest tak, że na Polonii są i różne odłamy skinów oraz punkowcy. Wiadomo, że w obecnych czasach mody na subkultury nie ma. To nie lata 90'. Więc większość ludzi aktywnych to po prostu poloniści. Choć trzeba przyznać, że grupa nazwijmy to oiowopankowa jest i liczna i silna jak na nasze warunki, ale nie tak aktywna jak przedstawiciele tzw. twardogłowych (wszelkich nazi, narodowców, czy kim tam oni są).
Jak to wszystko funkcjonuje? Czasem dochodzi do zgrzytów, ale wszystko się zawsze rozchodzi po kościach. Wynika to z faktu, że mimo wszystko łączy nas Polonia i wspólne doświadczenia.
Dzięki za odpowiedź.
Obrazek

NarexŁKS

Post autor: NarexŁKS » 09.11.2008, 16:51

Zduńska Wola?

Sztygar

Post autor: Sztygar » 10.11.2008, 00:15

łańcuch na klacie opis Gliwice dosyć dokładnie.
Jedynie co można poprawic to:::Trynek - Os.Lotników tam jest grupa starszych żaboli , jest niewielka grupka Piasta na Brzezince i Koperniku , jest tez paru paru ChoRzowskich na Ostropie a wspominam tylko i wyłącznie o nich bo ktoś napisał że w Gliwicach jest Gieksa .... :roll: Liczba dwóch osób to chyba niema co wspominać ? Bo jeżeli tak no to też można powiedzieć że w Gliwicach jest Legia a tym bardziej Ruch Chorzów.

BTC

Post autor: BTC » 11.11.2008, 12:34

Jak wygląda sytuacja w Starym i Nowym Sączu ?

Michał z Łodzi

Post autor: Michał z Łodzi » 16.11.2008, 14:28

A co dzieje się Gdyni?
Bałtyk jest liderem 3 ligi a jak radzą sobie jego kibice? Jeżdżą na wyjazdy? Wystawiają młyn? I kto jest właścicielem flagi "Gdynia" w barwach Wisły Kraków, która zadebiutowała na wczorajszym meczu? Studenci z Krakowa studiujący w Trójmieście? Czy też mieszkańcy Gdyni? A może została zrobiona, by podnieść ciśnienie Arkowcom? :) Jeśli można wiedzieć.
[link]

popolupo88

Post autor: popolupo88 » 16.11.2008, 20:15

W ciagu 2-óch lat spędzonych w Gdyni nie spotkałem nikogo w barwach Bałtyku (poza moim wfistą który trenuje młodzież Bałtyku), ogólnie można powiedzieć że Gdynia = Arka. Tym większy mam właśnie szacunek dla kibiców Bałtyku że mimo braku warunków "cieplarnianych" to trzymają się nieźle. Nie tak jak Hutnik Krk czy Polonia Warszawa ale mimo to nieźle.

popolupo88

Post autor: popolupo88 » 16.11.2008, 20:17

MODERATORZY! WŁĄCZCIE EDYCJĘ POSTÓW!
Chciałem tylko dodać że powyższy opis to tylko moja subiektywna opinia i lepiej byłoby gdyby wpisały się obie zainteresowane strony z Gdyni. A jak ktos chce znac liczby SKS u siebie i na wyjeździe to wystarczy wpisać w google Bałtyk Gdynia i po krzyku.

Posty moje połączyć.

TomekRTS

Post autor: TomekRTS » 16.11.2008, 21:05

Apropo Bałtyku to wiadomo, że w Gdyni rządzi Arka. Ale skoro fani Bałtyku potrafią się zebrać w młynie w jakieś 150-300 osób (na oko, dokładnych liczb nie znam... :) ) to może są jakieś osiedla, na których dominują albo chociaż stanowią sporą siłę kadłuby?

Pozdro
Obrazek

[link] - galeria moich projektów - potrzebujesz projektu vlepek, flag, koszulek i innych akcesoriów kibicowskich? Napisz na gg.

Bojar

Post autor: Bojar » 16.11.2008, 22:18

ok, w porządku, zbierają się w, jak Ty to piszesz 150-300 osób. policz teraz że chodzą tam małe dzieci, które, pomimo iż są w szalu, nie są zbyt swiadome, co na sobie mają, stare leśne dziadki, które idą obejrzeć piłke w Gdyni, bo ( bez napinki) tanio, poza tym dużo z rodziny+znajomi piłkarzy. a i pewnie z Lęborka ktoś przyjedzie. Co do 'terenów' to po prostu takiego osiedla/dzielnicy nie ma. Kibice Bałtyku są w mniejszych, lub większych skupiskach, ale nie mają swoich "bastionów" ;] IMO moja wypowiedź jest subiektywnie obiektywna..

1968

Post autor: 1968 » 16.11.2008, 23:08

A Karwiny ? Z tego co słyszałem większość jest tam za Bałtykiem. A te liczby 150-300 to chyba odnoszą się do młynu, a nie do całej publiki na stadionie...
Toruńska Elana

Bojar

Post autor: Bojar » 17.11.2008, 08:19

Chyba jednak nie. Takiej liczby nie było nawet na derbach Gdyni w zeszłym roku, kiedy to były wszystkie możliwe zgody Bałtyku, tak więc do młynu napewno nie.
Jeśli chodzi o Karwiny, to tam jest już więcej Lechii niż Bałtyku. Ale nie będe się wypowiadał w jakichś procentach. Na pewno Bałtyk tam nie dominuje. Aczkolwiek racja, takie dzielnice jak Karwiny były dawno temu, za 7 górami i lasami, dobrymi bastionami Bałtyku.

Co do Michała z Łodzi
Co z tego, że Bałtyk jest liderem w III lidze ? liczysz, że jak wejdzie do II, to będzie tam nagle ni stąd ni zowąd, chodzić po 2 - 3 koła ?..

zarowka

Re:

Post autor: zarowka » 17.11.2008, 08:44

Falls pisze:W1910P:
- po pierwsze prosiłem żeby gadkę na temat Piotrkowa zakończyć choćby dlatego że ogólny obraz sytuacji w tym mieście już jest i forumowicze chyba się z nim zapoznali
- po drugie w tym przypadku słowo "leczy" użyte jest w sensie leczenia z waszych barw tak aby konkretnemu delikwentowi wybić z głowy jeżdżenie na Piłsudkiego a nie zlanie go a następnie namawianie do jeżdżenia za ŁKSem
- po trzecie klub któremu kibicujesz do drugiej grupy na pewno nie należy więc przestań robić z "czerwonych" jakichś wyroczni.

Michał z Łodzi: z tego co wiem grupka ŁKSu w Ozorkowie jest ale miasto prowidzewskie

mnie za to interesuje sytuacja w Kaliszu bo doszły słuchy że nastąpiła reaktywacja "czerwonego" fan clubu
niby są jacyś cichociemni, pojawiają sie vlepki, napisy, ale nikt ich na oczy nie widział ...

iluminati

Post autor: iluminati » 18.11.2008, 18:07

Mam Pytanie do Kibiców GKS Bełchatów . Dziś przebywałem w Bełchatowie ... mozecie mi napisać które są wasze Dielnice ?? Bo tak Byłem Koło Waszego Stadionu na Wprost Same napisy i vlepy Widzewa. Byłem potem na Wyszynskiego Równiez WIdzew, Okolice Lodowiska KOlesia WIdziałem w Bluzie Widzewa ... Tak wiec ... szczerze mówiac . CIezko było zdziwiony .. WIem ze Malowidła nie świadczą o Sile ale jednak Kole w Oczy ..
CALSBERG - PROBABLY THE BEST BEER IN THE WORLD

Alex

Post autor: Alex » 18.11.2008, 20:09

A jak sytuacja wygląda w Jaworznie. Wiem, że najsilniejszy jest tam GKS. Jest trochę Wisły, Ruchu.
Ale mnie interesuje Victoria i Szczakowianka. Jak wygląda sytuacja tych ekip? Czy one kiedykolwiek coś znaczyły w Jaworznie?

Inter

Post autor: Inter » 18.11.2008, 21:07

Przeszukaj forum, bylo obszernie o tym miescie.
Od siebie moge napisac, ze nie ma drugiego takiego miasta w Polsce ;)

bykoBytovia

Post autor: bykoBytovia » 18.11.2008, 23:09

To może ja się odniose do Bałtyku. Bo troche śmiesznie to wygląda jak ktoś z południa to opisuje. Więc tak- Bałtyk jest i istnieje dalej. Fakt jest to stara gwardia, ale na każdym meczu jest młyn, na wyjazdy jeżdżą i mają swoje FC w Kartuzach, Nowym Mieście Lubawskim i w Łubnie. Fakt, że ich kres jest coraz bliższy gdyż brakuje młodych i to cały czas Stara Gwardia. No i ode mnie to tyle.
razem z chlopakami chodzimy po miescie kinkanascie centymetrow nad chodnikami

Fighting Dragon Tokyo

Post autor: Fighting Dragon Tokyo » 19.11.2008, 12:44

Łańcuch na klacie pisze:Jaka jest sytuacja Spartakusa Jelenia Góra? Istnieją i działają? I Jak wyglądają ich relacje z Karkonoszami (swego czasu istniała flaga "Jelenia Góra" z herbami KSK i Spartakusa).
Na derbach Sudetów wisiała flaga "Spartakus" w sektorze Górnika. Podobno jest to FC Jelenia Góra - Górnika, która jest właścicielem tej flagi.

Bojar

Post autor: Bojar » 19.11.2008, 15:25

BykoBytovia, bez napinki ale :
1 ) nawet gdybym był z honolulu to napisalem wiecej od Ciebie..
2 ) jeśli ktoś ma w podpisie ' skąd : z kątowni ' to szukasz 'kątownia' na mapie ?.. Pomyślałeś o tym, że nie koniecznie muszę byc z Krakowa ?.. Właśnie..

RKS London - racja, ale prawda taka ze był taki okres, że flage Bałtyku można było zobaczyc tylko na reprezentacji, bo u siebie nie wywieszali..

pozdrawiam.

Wieloryb
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: Wieloryb » 19.11.2008, 15:46

To ja poproszę o sytuację w Zabrzu, Chorzowie i Bytomiu. Odnośnie dwóch pierwszych miast to od razu zaznaczam, że to żadna prowokacja ani głupi żart wiem, że swego czasu na Polonii wisiała flaga Zabrze a GieKSa swego czasu (początek lat 90tych) miała flagę Chorzów Batory. Natomiast co do Bytomia to wiem, że tam sytuacja jest troszke skomplikowana.
WŁADCY OCEANÓW

Adiś

Post autor: Adiś » 19.11.2008, 18:44

Zabrze ino Górnik, Chorzów ino Ruch , te flagi to prowokacje
Gůrny Ślůnzek, rostomjyuy Hajmatland!

fatkot

Post autor: fatkot » 19.11.2008, 22:05

obie fany były prowokacyjne, ale jest ale, Gieksiarze swego czasu chwalili się jednostkami na Klimzowcu w Chorzowie, zresztą na murach pojawiały sie napisy Trójkolorowy Klimzowiec , Batory chyba też Gwarecka. Żadnego ruchu kibicowskiego w Chorzowie poza Ruchem nie było nigdy, nie licząc powojennego AKS-u...Co do Zabrza to słyszałem, że na Rokitnicy czy Helence(przy Bytomiu) byli kibice PB, na Zaborzu(dzielnica Zabrza sąsiadująca z pro-chorzowskim Os. Karmańskim w Rudzie) są Chorzowscy ale o żadnym zorganizowanym fc nie ma mowy.

Bytom zdecydowanie mniej jednolity..jak sie mylę niech mnie ktoś żyjący tam poprawi:

Łagiewniki-niebieska dzielnica
Stolarzowice-dzielnica pro zabrska
Szombierki-bardzo skomplikowana dzielnica, są kibice tutejszych Szombierek, uważający Polonie za klub lwowski, z tego powodu kibicują na poziomie ekstraklasy Górnikowi lub Ruchowi(zależy często od przekonań, propolscy za Zabrze, prośląscy za Ruchem), sa też na dzielnicy Poloniści...i Szombierkorze nie idący ani za Ruchem ani za Górnikiem.
na dzielnicach sąsiadujących z Radzionkowem napewno są kibice tamtejszego Ruchu, ale czy zorganizowani?
to my chłopcy ze Ślonska

imik1

Post autor: imik1 » 20.11.2008, 15:36

Co do Zabrza nie będę zaprzeczał bo nie mam pojęcia... to że o kimś takim nie słyszałem nie znaczy że nie istnieje...
Natomiast co do Bytomia dodałbym jeszcze Miechowice gdzie ładnych kilka osób jeździ na Górnik oraz osiedla Stroszek czy Vitor gdzie kibiców ma Ruch Radzionków (wynika to pewnie z racji tego iż stadion Ruchu Radzionków leży między tymi osiedlami a są to administracyjne tereny Bytomia)
jebał pies teściowe!

Sztygar

Post autor: Sztygar » 20.11.2008, 15:53

Z tego co ja wiem i widze obecnie żabole na Miechowicach są tylko w okolicach kopalnii ale są to naprawde jednostki , wszędzie są napisy Polonii a i wszędzie widać jakieś barwy. Na Stolarzowicach to chyba też nie dokońca jak ktoś wyżej napisał.

neRka

Post autor: neRka » 20.11.2008, 17:08

Łańcuch na klacie pisze:Co do flagi Polonii Bytom "Zabrze" pojawiała się takowa na Olimpisjkiej jak i na wyjazdach Polonii w połowie lat 90-tych(na pewno na Śląsk - Polonia).. Z opowieści osób ogarniających tamte lata wiem, że należała ona podobno do dwójki kibiców Polonii zamieszkujących graniczącą z Bytomiem dzielnice Biskupice (nie wiem, czy byli to rodowici zabrzanie, czy osoby "migrujące"). Jak głosi w/w opowieść, szybko zostali wyleczeni z kibicowania, obecny status flagi pozostaje nieznany.

Co do samego Zabrza - nie słyszałem nic o Niebieskich mieszkających na granicy z Karmańskim (abstrahując już od tego, czy istotnie jest ono pro-chorzowskie :wink: ) swego czasu mówiono o jednym (?) dwóch (?) kibicach (aktywnych) Cracovii z Poremby, a także o kimś utożsamiającym się z Polonią Warszawa.
Z Zabrza ponoć pochodzi kilka osób z legijnego Squadronu, lecz jakiejkolwiek ich działalności nie widać. Żadnego zorganizowanego fc innej drużyny w Zabrzu nie ma i odważę się napisać, że obecnie przy ciśnieniu jakie panuje na Górnika (mimo serwowanej przez piłkarzy padliny) nic takiego raczej szans zawiązać się nie ma.

Co do Bytomia. Stolarzowice to dobry fc Górnika, podobnie jak niewielka dzielnica Górniki. Na Stolarach jest też grupka Polonii z dzielnicowymi szalami, co nie zmienia faktu, iż rewir ten należy do Górnika. Duże znaczenie ma tu pewnie fakt, że z Stolarzowic czy Górnik bliżej jest do Zabrza (szkoły itp), niż do Bytomia.

Fighting Dragon Tokyo dzięki za info. A czy ktoś mógłby rozwinąć ten temat, Spartakus działa tylko na Górniku, czy robi też coś na własne konto?
Napewno Ci Poloniści byli z Biskupic - wiem bo ich dobrze pamiętam jak często popijali u mnie na dzielnicy ( graniczącej po części z Biskupicami ). Jednym z nich pisałem jakieś 2 lata temu to jeszcze jezdził.

Co do Karmańskiego ( mojego osiedla ): że to pro-Chorzowskie osiedle to można było tak pisać jeszcze 5-10 lat temu ale nie teraz. Do niedawna sytuacja była wyrównana. Od czasów biletów za "pięciok" osiedle bardzo poszło w strone Górnika ( zresztą do Chorzowa stąd jest 10 km a Karmańskie z Zabrzem graniczy ), młodzi wybierają KSG ( choć nie wszyscy ), przerzuci też zrobili swoje.
Jeszcze 2 lata temu jeździło z nami 3 chłopaków z Zaborza ale teraz nie mamy z nimi kontaktu, niewiem czy jeżdżą dalej czy odpuścili. Za to jeździ chłopak z innej części Zabrza :wink:
Ruda Śląska Zawsze Z Ruchem!

Wieloryb
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: Wieloryb » 20.11.2008, 22:26

dzięki za wyczerpującą informację. pozdrawiam.
WŁADCY OCEANÓW

Pik_nick

Post autor: Pik_nick » 30.11.2008, 23:28

A ja mam pytanie o Białystok - czy takie zespoły jak Hetman czy Piast mają obecnie zorganizowane grupy kibiców? Jeśli tak, to czy są to osoby wspierające tylko te drużyny, czy też są to po prostu kibice Jagiellonii uczęszczający na mecze innych białostockich klubów?

Prosiłbym również o rys historyczny, a mianowicie czy w stolicy Podlasia miały kiedykolwiek miejsce animozje pomiędzy kibicami poszczególnych zespołów?

Pozdrawiam
T_Krawczyk pisze:To było przemyślane i mądre pytanie.
Czyli Żorska Koalicja potrafi na przykład na siłowni podjechać do jakiegoś kulturysty i mu majty z d*** zdjąć?

ODPOWIEDZ