na prosbe zchlopaka z Libiaza, kilka slow o sytuacji w tym miescie:
dla zainteresowanych:
Sytuacja w Libiążu
1.Górnik Zabrze
2.Wisła Krk./GieKSa
3.Inne
Górnik - Ekipa ilościowo porównywalna(może troche wiecej Wiślaków) do Wisły ale jakościowo i organizacyjnie zdecydowanie najlepsza w kibicowskim świecie Libiąża.Wiadomo nie ma co tu porówywać obecnej ekipy do starej ekipy FC Libiąż ,która miała dużą renome na Górniku końcem lat 90 a początkiem tego stulecia..Potem nastąpil spadek formy wyjazdowej na mecze przy Roosvelta czy na wyjazdy i tylko podjedyńcze osoby uczęszczały na mecze w Zabrzu .Wszystko na nowo zaczeło sie około roku 2005.. Wydaliśmy pierwsze gadzety (Szaliki ,vlepki)... "jak za dawnych lat":) coraz liczniej zaczeliśmy się stawiać na meczach w Zabrzu i tak do dzisiaj nasze liczby rosły z sezonu na sezon..a do
kolekcji dodaliśmy kolejne gadzety tzn. smycze i nie dawno wydane bluzy.. Mimo tego ,że Górnik grał jak grał i jak gra my trwamy nadal i w Libiążu wiedziemy prym..
Wisła - Wisła to dla nas "czarna magia" :)) niby gdzieś tam kiedyś w rankingu FC na stronie Wisły windowali nawet chyba w pierwszej piątce.. nic bardziej mylnego była to zbieranina kibiców Wisły z Libiąża ,Chełmka i okolicznych wsi (Żarki ,Zagórze i inne)w tym też sporo pikoli, ale liczba 104 kibiców na meczu z Lechem to dobry wynik jakby nie patrzeć..Po sukcesach krakowskiego klubu wiadomo dużo ich przybyło ale nie mają jakiegoś większego skupiska w Libiążu raczej porozsiewani po całej okolicy.. Zaczeli podobno jeździć po kilkunastu na wyjazdy ale teraz chyba im troche upadło.. Flaga Libiąż z białą gwiazdą co prawda objeździla całą Polskę i pół europy ale tylko z jej właścicielem i jego paroma znajomymi (Mowa tutaj o maks. 5 osobach gdzie Ci za granice Polski sie raczej nie wybierali)ale w świat poszło:) Wisła dużo bazgra na murach ale raczej nie ma to wiekszego przełożenia na rzeczywistość.. Ich dorobek gadzetów to Vlepki i Szaliki lecz spotkać kogoś w szaliku Wisły w Libiążu to raczej święto :)
GieKSa - FC GieKSy z Libiąż lata świetlności też raczej ma za sobą jednak dobrze sie trzymają... gadzetów swoich nie maja poza vlepkami bodajze i raczej nalezy ich utożsamiać z Małopolską GieKSą ,która dobrze działa na terenie Małopolski ale o tej "Instytycji" nie mi sie wypowiadać
Pozostałe :
Widzew - kilku podobno jeździ na pobliskie mecze reszta to TVkibice
Legia- to samo co wyzej z tym ze ostatnio nikt z Libiąża na meczach (L) sie nie pojawia...
Cracovia - jakies małolaty (była chwilowa moda na Cracovie) i kilku starszych jeden podobno regularnie bywa na KSC..
Ruch - podobno jeździ kilka osob ale nic mi na ten temat nie wiadomo (wszystkowiedzący nie jestem) kiedyś było kilkanascie osob ale to nie moje czasy...
Górnik Libiąż - zawieszona działalność ekipy.. kliku młodych przeszło definitywnie na strone GZ inni chyba czekaja na odwieszenie działalności ;)) Czasem odwiedzają ziomków z Andrychowa...
Kliku młodych obecnie jara się Lechem a raczej jego wynikami ,nie mając nic wspólnego z tym klubem poza sypmatią..
Kiedyś ktoś tam jeździł na Szczakowianke za czasów 1 ligi ale to chyba sympatycy "dobrego futbolu";) i jeździli z racji niedalekiej odległości..