- Kibice w mediach (temat zbiorczy)
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
-
-
pani redaktor pierwszy pogrubiony fragment napisala dobrze - i to chodzi o "ultras". u nas ma to inne pojecie niz we wloszechgnz pisze:[link]"Kibol = gangster"
Nie wszyscy fani Napoli lubią taką formę kibicowania /AFP
35 minut temu
Po nowych aktach chuligaństwa ze strony piłkarskich kibiców z Neapolu włoskie ministerstwo spraw wewnętrznych zapowiedziało po raz kolejny w ostatnich latach stanowczą walkę z plagą szerzącej się wśród nich przemocy. Już teraz wiadomo, że najbardziej agresywni kibole będą sądzeni na tych samych zasadach co członkowie zorganizowanych grup przestępczych.
To reakcja na groźne zamieszki, które wstrząsnęły Włochami w niedzielę, w dniu pierwszej kolejki rozgrywek nowego sezonu Serie A. W środę komendant policji w Neapolu zasugerował, że za zamieszkami mogła stać tamtejsza mafia - kamorra.
Ponad tysiąc kibiców klubu Napoli na stacji w swym mieście opanowało w niedzielę pociąg jadący do Rzymu terroryzując pasażerów oraz załogę. Czterech kolejarzy zostało rannych.czytaj dalej
Wiele osób chuligani zmusili do opuszczenia wagonów. Następnie w drodze do włoskiej stolicy zdewastowali pociąg, a po wyjściu z niego zdemolowali również rzymską stację Termini oraz autobusy jadące na stadion.
Wyrządzone przez wandali straty szacuje się na setki tysięcy euro. Policja zatrzymała zaledwie pięciu kibiców. Wszyscy opuścili już areszt, co jeszcze bardziej podniosło temperaturę dyskusji i wywołało falę protestów.
Media podkreślają, że to, co stało się między Neapolem a Rzymem to kolejny przykład bezkarności tak zwanych ultras i bezradności sił porządkowych.
Minister spraw wewnętrznych Roberto Maroni zapowiedział, że przez najbliższy rok kibice klubu Napoli będą mieli zakaz wyjazdów do innych miast na mecze swej drużyny, co jest, jak się zauważa, wyjątkowo surową karą.
Na podstawie nagrań telewizyjnych policja stara się zidentyfikować najbardziej agresywnych uczestników zajść. Mają oni otrzymać dwuletni zakaz wstępu na stadiony i prawdopodobnie zarzuty udziału w zorganizowanych grupach przestępczych.
Szef policji w Neapolu Antonino Puglisi powiedział w wywiadzie dla agencji Ansa: "pracujemy nad hipotezą, według której mafia przeniknęła do band, odpowiedzialnych za tę przemoc". Zapewnił, że policja ma dowody na powiązania między neapolitańskimi kibicami a gangami kamorry.
Niedzielne zamieszki to kolejny bardzo groźny incydent po starciach, do jakich doszło w Rzymie i wielu innych miastach w listopadzie zeszłego roku, gdy policjant zastrzelił na parkingu przy autostradzie kibica stołecznego Lazio. W lutym 2007 roku zginął zaś policjant, zaatakowany przez piłkarskich chuliganów.
Wszystko wskazuje na to, że po ostatniej fali chuligaństwa podczas tegorocznego sezonu na wiele meczów będą mogli wejść tylko kibice gospodarzy, a niektóre z nich zostaną rozegrane przy pustych stadionach.
Z Rzymu - Sylwia Wysocka
wkleiłem całość bo chciałem zaznaczyć 2 fragmenty
- pomijam fakt nieznajomośći tematu przez kumatą panią redaktor... ale 2 fragment - 2 lata u nas jest za odpaloną race - co by było za taką akcje rozjebania pociągu i miasta ?
j****
-
[link]
polecam ankiete
eh- znowu "udało" nam sie trafic na pierwsze strony kaliskich gazet...

polecam ankiete

eh- znowu "udało" nam sie trafic na pierwsze strony kaliskich gazet...
Rozróba zakończyła się kilkoma złamanymi szczękami, nosami, rozciętymi łukami brwiowymi czy wstrząśnieniami mózgów. Ale najgorsze jest to, zapłaciliśmy za nią kilkanaście tysięcy złotych – bo do pilnowania trzeba było zaangażować 60 policjantów

-
-
Do kogo należy Ruda Śląska
Tym razem Wielkie Derby Śląska zostały wtłoczone w przyciasnawy gorset nikomu niepotrzebnego Pucharu Ekstraklasy. Wątpliwej jakości stawka meczu została przysłonięta zażartą rywalizacją na trybunach. Otóż ni stąd, ni zowąd kibice Ruchu i Górnika próbowali sobie udowodnić, że to właśnie do nich należy... Ruda Śląska.
Dla niezorientowanych: Ruda Śląska to najdziwniejsze miasto na Górnym Śląsku. Zlepek mocno oddalonych od siebie 11 dzielnic bez wyraźnego wśród nich hegemona, za to z mnóstwem fajnych klubów piłkarskich - nie na tyle silnych jednak, żeby zawładnąć świadomością okolicznych mieszkańców. Owszem Urania z dzielnicy Kochłowice i Grunwald z dzielnicy Halemba występowały kiedyś nawet w II (czyli obecnej I) lidze, ale to były tylko meteory, które błysnęły, przeleciały, ale nie zmieniły wiele w kibicowskiej rzeczywistości. A ta brutalna rzeczywistość jest taka, że od pewnego czasu w Rudzie Śląskiej, która graniczy zarówno z Chorzowem jak i Zabrzem, toczy się bezpardonowa walka o kibica. Nie jest dziś łatwo być rudzianinem w przedziale wiekowym 15-25 lat; bez przerwy jest się narażonym na ulicy na zaczepki wyznawów eRki albo KSG: "za kim idziesz, za kim idziesz?!". Trzeba więc posiadać albo instynkt przetrwania (żeby wiedzieć jak odpowiedzieć), albo... szybkie nogi.
Podział stref kibicowskich wpływów jest dość skomplikowany; nie jest tak prosto, że zachód R.Śl. jest za Zabrzem, a wschód za Chorzowem. Przyrównałbym to raczej do mapy Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego w okresie największego rozdrobnienia. Na trybunach w Chorzowie obie zwaśnione strony próbowały sobie udowodnić, przekrzykując się wzajemnie (grupa niebieska na wirażu naprzeciw Omegi prezentowała się bardzo efektownie), że Ruda Śląska kibicuje w stu procentach właśnie ich klubowi.
Oczywiste jest, że każda ze stron pozostanie przy swoim zdaniu: dla jednych w Rudzie panuje Górnik, dla innych rządzi Ruch. Nie rozstrzygając tych nierozstrzygalnych kibicowskich sporów, wolałem przyjrzeć się któremu z tych klubów Ruda Śląska przysłużyła się bardziej pod względem sportowym. Czy więcej znanych futbolistów z tego miasta grało w Ruchu czy może jednak w Górniku?
Oto odpowiedź:
Ruch - Edmund Giemsa, Grzegorz Kapica.
Górnik - Ernest Pohl, Erwin Wilczek, Waldemar Słomiany, Bogusław Cygan, Adam Kompała.
Podsumowanie: Ruda Śląska zdecydowanie bardziej zasłużyła się dla Górnika.
PS Widziałem tylko strzępy drugiej połowy meczu na Cichej. Zdążyłem jednak wysnuć wniosek, że Górnik wychodzi z kryzysu. Już wkrótce będzie groźny dla reszty ligi i to bez względu na to, kto go będzie trenować. Myślę, że tak samo byłby dobry zarówno z Wieczorkiem jak i bez niego. Wiem też, że ważni działacze Górnika zdają sobie z tego sprawę. Dlatego na Roosevelta wcale nie ma paniki.
PS2 Mecz w Chorzowie komentował Mateusz Borek. Po meczu roześmiany dyskutował z piłkarzami przy wejściu na trybunę. Nie mam pojęcia czy był zadowolony ze swojego komentarza, ale jest oczywiste, że prezentuje poziom nieosiągalny dla Williego Oviedo, pewnego speca z telewizji wenezuelskiej. Wygląda na to, że polscy sprawozdawcy nie muszą mieć kompleksów...
[link]
Tym razem Wielkie Derby Śląska zostały wtłoczone w przyciasnawy gorset nikomu niepotrzebnego Pucharu Ekstraklasy. Wątpliwej jakości stawka meczu została przysłonięta zażartą rywalizacją na trybunach. Otóż ni stąd, ni zowąd kibice Ruchu i Górnika próbowali sobie udowodnić, że to właśnie do nich należy... Ruda Śląska.
Dla niezorientowanych: Ruda Śląska to najdziwniejsze miasto na Górnym Śląsku. Zlepek mocno oddalonych od siebie 11 dzielnic bez wyraźnego wśród nich hegemona, za to z mnóstwem fajnych klubów piłkarskich - nie na tyle silnych jednak, żeby zawładnąć świadomością okolicznych mieszkańców. Owszem Urania z dzielnicy Kochłowice i Grunwald z dzielnicy Halemba występowały kiedyś nawet w II (czyli obecnej I) lidze, ale to były tylko meteory, które błysnęły, przeleciały, ale nie zmieniły wiele w kibicowskiej rzeczywistości. A ta brutalna rzeczywistość jest taka, że od pewnego czasu w Rudzie Śląskiej, która graniczy zarówno z Chorzowem jak i Zabrzem, toczy się bezpardonowa walka o kibica. Nie jest dziś łatwo być rudzianinem w przedziale wiekowym 15-25 lat; bez przerwy jest się narażonym na ulicy na zaczepki wyznawów eRki albo KSG: "za kim idziesz, za kim idziesz?!". Trzeba więc posiadać albo instynkt przetrwania (żeby wiedzieć jak odpowiedzieć), albo... szybkie nogi.
Podział stref kibicowskich wpływów jest dość skomplikowany; nie jest tak prosto, że zachód R.Śl. jest za Zabrzem, a wschód za Chorzowem. Przyrównałbym to raczej do mapy Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego w okresie największego rozdrobnienia. Na trybunach w Chorzowie obie zwaśnione strony próbowały sobie udowodnić, przekrzykując się wzajemnie (grupa niebieska na wirażu naprzeciw Omegi prezentowała się bardzo efektownie), że Ruda Śląska kibicuje w stu procentach właśnie ich klubowi.
Oczywiste jest, że każda ze stron pozostanie przy swoim zdaniu: dla jednych w Rudzie panuje Górnik, dla innych rządzi Ruch. Nie rozstrzygając tych nierozstrzygalnych kibicowskich sporów, wolałem przyjrzeć się któremu z tych klubów Ruda Śląska przysłużyła się bardziej pod względem sportowym. Czy więcej znanych futbolistów z tego miasta grało w Ruchu czy może jednak w Górniku?
Oto odpowiedź:
Ruch - Edmund Giemsa, Grzegorz Kapica.
Górnik - Ernest Pohl, Erwin Wilczek, Waldemar Słomiany, Bogusław Cygan, Adam Kompała.
Podsumowanie: Ruda Śląska zdecydowanie bardziej zasłużyła się dla Górnika.
PS Widziałem tylko strzępy drugiej połowy meczu na Cichej. Zdążyłem jednak wysnuć wniosek, że Górnik wychodzi z kryzysu. Już wkrótce będzie groźny dla reszty ligi i to bez względu na to, kto go będzie trenować. Myślę, że tak samo byłby dobry zarówno z Wieczorkiem jak i bez niego. Wiem też, że ważni działacze Górnika zdają sobie z tego sprawę. Dlatego na Roosevelta wcale nie ma paniki.
PS2 Mecz w Chorzowie komentował Mateusz Borek. Po meczu roześmiany dyskutował z piłkarzami przy wejściu na trybunę. Nie mam pojęcia czy był zadowolony ze swojego komentarza, ale jest oczywiste, że prezentuje poziom nieosiągalny dla Williego Oviedo, pewnego speca z telewizji wenezuelskiej. Wygląda na to, że polscy sprawozdawcy nie muszą mieć kompleksów...
[link]
Ruda Śląska Zawsze Z Ruchem!
-
-
-
-
najlepszy był ten żul , no ku*** mać 
w reportażu nie pokazana nawet JEDNA rozbita szyba w samochodzie, ale wielka afera.. no i te dwie laski które dostały zakazy, które pewnie były w pierwszym rzędzie i rzucały racami i kamykami w policję.
i głupie pytanie "a może pan zasłużył?"
idzie się pośmiać z takich reportaży, ale z drugiej strony smutne jest to że nie ma ANI jednego takiego programu który będzie obiektywny, stanie w obronie kibiców i ukara bandytów w niebieskich mundurach.
nie oglądałem od początku więc jak da się to jakoś ściągnąć na dysk to proszę o wrzutkę.
obejrzeć poprzez link wyżej nie mogę.

w reportażu nie pokazana nawet JEDNA rozbita szyba w samochodzie, ale wielka afera.. no i te dwie laski które dostały zakazy, które pewnie były w pierwszym rzędzie i rzucały racami i kamykami w policję.
i głupie pytanie "a może pan zasłużył?"

idzie się pośmiać z takich reportaży, ale z drugiej strony smutne jest to że nie ma ANI jednego takiego programu który będzie obiektywny, stanie w obronie kibiców i ukara bandytów w niebieskich mundurach.
nie oglądałem od początku więc jak da się to jakoś ściągnąć na dysk to proszę o wrzutkę.
obejrzeć poprzez link wyżej nie mogę.
-
-
[link]
"Miasto: Warszawa Warszawa
Data dodania: 09/09/2008
Szukam osób, które zgodzą sie wypowiedziec do kamery na temat tego , co to znaczy byc kibice. Szukam rodzica z dzieckiem, który np chodzi z dzieckiem na mecze, albo chcialby chodzic ale sie boi, normalnego kibica:) oraz kogos kto bral udzial w jakis zameiszkach.
Chodzi o krótką wypowiedz, ale musi to byc osoba, która nie boi sie kamery.
Nagranie w czwartek, warszawa.
karolina, 660 536 243 "

"Miasto: Warszawa Warszawa
Data dodania: 09/09/2008
Szukam osób, które zgodzą sie wypowiedziec do kamery na temat tego , co to znaczy byc kibice. Szukam rodzica z dzieckiem, który np chodzi z dzieckiem na mecze, albo chcialby chodzic ale sie boi, normalnego kibica:) oraz kogos kto bral udzial w jakis zameiszkach.
Chodzi o krótką wypowiedz, ale musi to byc osoba, która nie boi sie kamery.
Nagranie w czwartek, warszawa.
karolina, 660 536 243 "

-
Apropos Karoliny to tutaj, możecie posłuchać rozmowy jednego kibica z nią. Niezłe jaja
[link]
Druga część mojego postu, to jednostronne pytanie tvn czy to możliwe, że " kibole mogą mieć rację ". Zachęcam wszystkich kibiców, niezależnie od barw klubowych, aby głosowali na tak, pokażmy śmieciom, żeby się zdziwili. Oni przecież nie wiedzą kto głosuje, tylko widzą wynik, a jak zobaczą powyżej 90 % że kibice mają racje to im gul skoczy. Musimy grać na nosie nieobiektywnym mediom
[link]

[link]
Druga część mojego postu, to jednostronne pytanie tvn czy to możliwe, że " kibole mogą mieć rację ". Zachęcam wszystkich kibiców, niezależnie od barw klubowych, aby głosowali na tak, pokażmy śmieciom, żeby się zdziwili. Oni przecież nie wiedzą kto głosuje, tylko widzą wynik, a jak zobaczą powyżej 90 % że kibice mają racje to im gul skoczy. Musimy grać na nosie nieobiektywnym mediom

[link]
-
-
-
nie chciał bym chwalić dnia przed zachodem słońca ale portal weszlo.pl może byc naszym jedynym propagandoym poplecznikiem medianym......Nszego Dziennika raczej większośc ludzi nie traktuje powaznie a dla weszlo.pl wypowiadał się juz Kowalczyk teraz Borek(ale w innej sprawie) a sam portal był cytowany na wp.pl.....wiadomo o co chodzi
-
mnie najbardziej zaskoczyła zmiana w [link] niektórych mediów- wczoraj w TVP przy okazji informacji o składaniu zażaleń, odwołań pani z Panoramy mówiła już o "742 zatrzymanych w zeszłym tygodniu kibicach(!!)"- nie było już nic o bandytach, pseudokibicach, chuliganach itp. :lol: -ciekawe jak to wygląda w tvn-ogląda ktoś tę stacje??
Alfaholicy ze wschodniej Polski stolicy!
-
Nie wiem jak to jest w telewizji TVN przedstawiane... W internecie (strona TVN) również pisze o KIBICACH a nie KIBOLACH 

Ostatnio zmieniony 11.09.2008, 10:41 przez michal1989, łącznie zmieniany 1 raz.