EuroInfo
-
-
-
Wiem że nawijka już nieco przedawniona, ale pozwolę sobie dorzucić kilka ciekawostek, bo jestem w temacie.Inter pisze:Wiadomo, ze rzadzi tam Levski i CSKA. Maja najwiecej fanów. Sytuacja podobna jak w Krakowie czy w Łodzi...Siera pisze:Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja w stolicy Bułgarii.
Są tam 4 kluby pierwszo ligowe.
CSKA Sofia
Levski Sofia
Lokomotiv Sofia
Slavia Sofia
Chodzi mi o to kto rządzi, czy się nienawidzą , moze jakies układy ?
Dla ciekawosci: srednia widzów na Levskim w minionym sezonie to ponad 7.000, na CSKA 2.500, czyli nie za duzo. Ale potrafia sie sprezyc na derby i wazniejsze pojedynki, gdzie przychodzi ich po 17 (Levski), czy 8 tys. (CSKA). Jesli chodzi o chuliganke, to nie jestem specjalista, ale nietrudno wydedukowac, ze sily mniej wiecej wyrównane i raz jedni, raz drudzy góra (jak w naszych wymienionych wczesniej miastach). Levski troszke liczniejsza ekipa, co widac chocby po frekwencji, ale CSKA bardziej radykalni (skrajne prawo), ze wspomne tylko o grupie "CSKA SS Front".. Ultrasowo jedni i drudzy potrafią zadzialac, choc mnie osobiscie bardziej podchodza oprawy CSKA; sa po prostu ladniejsze dla oka.
Lokomotiv, to szanowana ekipa, mimo, ze sa grupa mniej liczna niz dwie opisane wyzej. Na meczach frekw. to w zaleznosci od róznych okolicznosci 500-5.000 luda. W mlynie 50-400. Swietnie zorganizowani, zaliczaja wyjazdy, maja ciekawe oprawy i kilka osób od mocniejszych wrazen...
Slavia, to najmniej liczna ekipa, generalnie olewana przez liczace sie ekipy w Bulgarii. Na meczach róznie, ale generalnie malo ludzi: 200-3.000 (zródla niekompletne i diametralnie rózne; wyciagnalem srednia). W mlynie 20-70 osób. Ponizej fotka kibiców, przyznam, ze bylem w lekkim szoku![]()
Jeszcze ciekawostka: kogo nie spytac z kibiców innej druzyny kto jest ich najwieksza kosa, to 90% powie - Levski. Najbardziej znienawidzona ekipa w Bulgarii. O zgodach czy ukladach nic nie wiem, ale chetnie sie dowiem, jak ktos cos wie...
Porównanie Sofii do Łodzi jak najbardziej trafne (ujmując to że, w Łodzi są tylko dwie siły

W Sofii istniał kiedyś zwyczaj (zapewne nie spotykany nigdzie indziej), wrzucania skrojonych szali na wysokie drzewa. W celu zaprezentowania zdobyczy, tak by każdy widzial kto stracił. Jednak nie trwało to długo, dość szybko zamieniono drzewo na ogień.
Fani Levskiego dość często nazywają kibiców CSKA Turkami. Natomiast CSKA jeździ sympatykom Levskiego od Cyganów. Ma to związek z tym że ich stadion znajduje się na obrzeżach Sofii, w najbardziej cygańskiej dzielnicy. Ogólnie większość stadionowych wrzutów w Bułgarii, to właśnie Turki i Cyganie. Kibice Lokomotivu (zarówno tego stołecznego, jak i tego z Plovdiv) skandując "Loko, Loko, Loko", zawsze w odpowiedzi rywali słyszą "Doko, Doko, Doko". Jak udało mi się później ustalić, "Doko" to popularne cygańskiego imię.
Padło jeszcze pytanie o zgody, wiem że CSKA miało kiedyś bliższe kontakty z Partizanem Belgrad. Tyle że nić więcej na ten temat nie mogę powiedzieć.
Jeżeli chodzi o Loko i Slavie, wszystko dokładnie tak jak w zacytowanym przeze mnie poście.
Better Dead Than Red...
-
Kibice Olympique Marsylia, podróżujący autokarem na wyjazd do Le Havre, mieli wypadek w wyniku którego ponad 30 osób odniosło obrażenia, a 2 osoby zginęły.
Info zasłyszane wczoraj podczas transmisji meczu Girondins Bordeaux-FC Nantes. Mecz poprzedziła minuta ciszy na cześć ofiar tego wypadku.
pozdro
Info zasłyszane wczoraj podczas transmisji meczu Girondins Bordeaux-FC Nantes. Mecz poprzedziła minuta ciszy na cześć ofiar tego wypadku.
pozdro
molti ci hanno visto nascere, nessuno ci vedra morire!!!
Liberta' per gli Ultras!!!
Liberta' per gli Ultras!!!
-
Dodam tylko że był to autokar grupy MTP z trybuny północnej i kilka osób jest w szpitalu w stanie krytycznym.milan club polonia pisze:Kibice Olympique Marsylia, podróżujący autokarem na wyjazd do Le Havre, mieli wypadek w wyniku którego ponad 30 osób odniosło obrażenia, a 2 osoby zginęły.
pozdro
Ciekawe rzeczy dzieją się ostatnio we Włoszech...
http://www.youtube.com/watch?v=cJZa8vL3ItQ
Zadyma pomiędzy kibicami Romy na wyjeździe w Mediolanie. Chodzi o to, że jakiś czas temu na trasie w miejscowości Montepulciano ultrasi Napoli w samochodach zaatakowali busa jednej z głównych grup Curva Sud Romy - Ultras Romani. Romaniści nie dość, że nie podjęli walki i zabarykadowali się w busie, to później sprzedali na policji dokładne numery blach aut Neapolitańskich ultras, przez co oczywiście mieli oni później grube problemy z psami.
Od tego momentu kilka grup z Curva Sud nie chce mieć nic wspólnego z Ultras Romani i żąda od nich wyniesienia się z Curva Sud, bądź całkowitego zakończenia działalności. Na meczach niektóre grupy nawet przesiadły się z Sud na trybunę "Tevere" żeby nie siedzieć obok sprzedawczyków.
Na wyżej umieszczonym filmiku z Mediolanu właśnie Ultras Romani 'ponoszą konsekwencje' za swoją postawę...
-
Kibic Laziofan pisze:jakie źródło ??Ultras Widzew pisze:Dodam tylko że był to autokar grupy MTP z trybuny północnej i kilka osób jest w szpitalu w stanie krytycznym.milan club polonia pisze:Kibice Olympique Marsylia, podróżujący autokarem na wyjazd do Le Havre, mieli wypadek w wyniku którego ponad 30 osób odniosło obrażenia, a 2 osoby zginęły.
pozdro
Ciekawe rzeczy dzieją się ostatnio we Włoszech...
http://www.youtube.com/watch?v=cJZa8vL3ItQ
Zadyma pomiędzy kibicami Romy na wyjeździe w Mediolanie. Chodzi o to, że jakiś czas temu na trasie w miejscowości Montepulciano ultrasi Napoli w samochodach zaatakowali busa jednej z głównych grup Curva Sud Romy - Ultras Romani. Romaniści nie dość, że nie podjęli walki i zabarykadowali się w busie, to później sprzedali na policji dokładne numery blach aut Neapolitańskich ultras, przez co oczywiście mieli oni później grube problemy z psami.
Od tego momentu kilka grup z Curva Sud nie chce mieć nic wspólnego z Ultras Romani i żąda od nich wyniesienia się z Curva Sud, bądź całkowitego zakończenia działalności. Na meczach niektóre grupy nawet przesiadły się z Sud na trybunę "Tevere" żeby nie siedzieć obok sprzedawczyków.
Na wyżej umieszczonym filmiku z Mediolanu właśnie Ultras Romani 'ponoszą konsekwencje' za swoją postawę...

-
-
Z tego co wiem to po meczu zgarneli 11tu kolesi o rzucenie petardy hukowej, ktora wyjebala gdzies kolo bramkarza Rapidu i (podobno, wiece jak to aktorzy na boiskachmacias_VG pisze:Właściwie to w Austrii piro jest nielegalne, ale czasami przymykaja oko na mecze derbowe. Czy teraz Rapid dostanie za to jakąś karę okaże się, ale najprawdopodobniej nie.Lon(RKS)don pisze:dostana kare za race czy u nich to legal
Dodam, że 11 kibiców Austri ma zakaz stadionowy właśnie za race.

-
Az tak zle to nie jest...macias_VG pisze:Petarde rzuciły dzieciaki w wieku 14-15 lat.pompon88 pisze:Z tego co wiem to po meczu zgarneli 11tu kolesi o rzucenie petardy hukowej, ktora wyjebala gdzies kolo bramkarza Rapidu i (podobno, wiece jak to aktorzy na boiskachmacias_VG pisze: Właściwie to w Austrii piro jest nielegalne, ale czasami przymykaja oko na mecze derbowe. Czy teraz Rapid dostanie za to jakąś karę okaże się, ale najprawdopodobniej nie.
Dodam, że 11 kibiców Austri ma zakaz stadionowy właśnie za race.) powazniej uszkodzila mu sluch... Pozdro
Tak to prawda o tym uchu, największe prawdopodobieństwo jest takie, że nie będzie na te uchu słyszał...
P.S. Na wczorajszym meczu Austrii W. wisialo pare flag do gory kolami, inne wisialy normalnie...
lepszego zdjecia narazie nie ma.

-
Co do tego dymu kibiców Romy tzn. wyjebywania ze swoich sektorów Ultras Romani za załosne,niegodne zachowanie przy okazji "spotkania"Napoli to jest napisane o tym na forach kibiców AS Romy(zarówno włoskich jak i polskich) i to własnie dzieki nim samym ten temat sie pojawił w ogólnej swiadomosci kibiców...
-
W tym roku w Rzymie widziałem typa z Interu, we Florencji gościa w koszulce Lazio i mase dzieciaków, które chodziły w najróżniejszych barwach włoskich, więc albo to desperaci (Ci starsi) albo nie bojący się konsekwencji. Co do dniu meczu to nie wiem, ale tak na codzień nie widziałem, żeby to komuś przeszkadzało.
-
-
panowie jakies zdjecia z celtic-rangers? zwlaszcza rangersow
a tutaj filmy z tego "porwania" pociagu
- http://pl.youtube.com/watch?v=utlAAv-dd-A
- http://pl.youtube.com/watch?v=FYOf5SzSnEk
- http://pl.youtube.com/watch?v=Ks0gne0c5d8
- http://pl.youtube.com/watch?v=f9-qX2fichs
a tutaj filmy z tego "porwania" pociagu
- http://pl.youtube.com/watch?v=utlAAv-dd-A
- http://pl.youtube.com/watch?v=FYOf5SzSnEk
- http://pl.youtube.com/watch?v=Ks0gne0c5d8
- http://pl.youtube.com/watch?v=f9-qX2fichs
j****
-
-
Do MCP.
Temat był już wałkowany, Wy macie swoje argumenty przeciwnicy w tym ja mamy swoje ale zapytam: dlaczego nie zainteresowaliście się jakąś inną włoską drużyną ? tylko akurat Milan … ??? w serie C też są różne drużyny z fajnych miast słonecznej Italii.…
Jak dla mnie to nie ma na to wytłumaczenia. Po ostatnich doniesieniach prasowych czekam na rozkwit rzeszy fanów MC w Polsce. Może pojawią się przerzuty ot choćby z MCP.
Generalnie to ten temat kibicowania zagranicznym drużynom mi zwisa ale nie wytrzymałem i muszę to skomentować. Robicie obciach nam Polakom kibicując tym Barcelonom, Realom i Milanom. Polska Wam śmierdzi że musicie swe sympatie przenosić za granicę. ??? a jeżeli już to dlaczego nie Venezia, Pisa, Brescia, Ankona, Catania ??? Tak Was Kaka z Didą oczarowali ???
U mnie całkowity brak zrozumienia.
Myślę że Większość osób mnie zrozumie. Mniejszość potępi.
Temat był już wałkowany, Wy macie swoje argumenty przeciwnicy w tym ja mamy swoje ale zapytam: dlaczego nie zainteresowaliście się jakąś inną włoską drużyną ? tylko akurat Milan … ??? w serie C też są różne drużyny z fajnych miast słonecznej Italii.…
Jak dla mnie to nie ma na to wytłumaczenia. Po ostatnich doniesieniach prasowych czekam na rozkwit rzeszy fanów MC w Polsce. Może pojawią się przerzuty ot choćby z MCP.
Generalnie to ten temat kibicowania zagranicznym drużynom mi zwisa ale nie wytrzymałem i muszę to skomentować. Robicie obciach nam Polakom kibicując tym Barcelonom, Realom i Milanom. Polska Wam śmierdzi że musicie swe sympatie przenosić za granicę. ??? a jeżeli już to dlaczego nie Venezia, Pisa, Brescia, Ankona, Catania ??? Tak Was Kaka z Didą oczarowali ???
U mnie całkowity brak zrozumienia.
Myślę że Większość osób mnie zrozumie. Mniejszość potępi.
-
Pewnie powód był ten sam dla którego Ty zacząłes kibicowac Polonii a nie Szombierkom czy Ruchowi Radzionków !Kibic PB pisze:Do MCP.
Temat był już wałkowany, Wy macie swoje argumenty przeciwnicy w tym ja mamy swoje ale zapytam: dlaczego nie zainteresowaliście się jakąś inną włoską drużyną ? tylko akurat Milan … ???

-
Wzięło mnie napisanie postów dziś w nocy więc coś ode mnie w związku z poruszonym problemem przez Kibica PB jako, że przynależałem do MCP
Otóż kibicuję Milanowi od 94 roku zafascynowany grą Savicevicia w szczytowym okresie mojej miłości do tego klubu zdecydowałem się przystąpić do MCP przez jakiś okres czasu opłacałem nawet składki, ale pewnego dnia obudziłem się i uświadomiłem sobie to co piszesz właśnie i masz w tym wiele racji nie można kochać dwóch klubów i w jakiś sposób po równo obdarzać je miłością krótko mówiąc albo pipki albo rybki dlatego stwierdziłem, że w chuju mam cały Milan moim jedynym klubem na którym się wychowałem i który jest najbliższy memu sercu jest Lech i tak już będzie na wieki wieków amen, a takie dzielenie miłości na pół jest bezsensu i sam jako kibol Lecha nie chciał bym aby powiedzmy w Niemczech czy Czechach organizowali się frajerzy o których nic nie wiem i aktywnie wspierali mój klub. Kibicem Milanu natomiast pozostałem tylko w sensie kanapowym. Wiem, że moje poglądy są może ortodoksyjne ale mam do tego prawo i jestem zdania, że każdy powinien wspierać klub który jest najbliżej jego miejsca urodzenia. Krótko mówiąc SUPPORT YOUR LOCAL FOOTBALL TEAM jak ma napisane któryś z forumowiczów w sygnaturce.
Otóż kibicuję Milanowi od 94 roku zafascynowany grą Savicevicia w szczytowym okresie mojej miłości do tego klubu zdecydowałem się przystąpić do MCP przez jakiś okres czasu opłacałem nawet składki, ale pewnego dnia obudziłem się i uświadomiłem sobie to co piszesz właśnie i masz w tym wiele racji nie można kochać dwóch klubów i w jakiś sposób po równo obdarzać je miłością krótko mówiąc albo pipki albo rybki dlatego stwierdziłem, że w chuju mam cały Milan moim jedynym klubem na którym się wychowałem i który jest najbliższy memu sercu jest Lech i tak już będzie na wieki wieków amen, a takie dzielenie miłości na pół jest bezsensu i sam jako kibol Lecha nie chciał bym aby powiedzmy w Niemczech czy Czechach organizowali się frajerzy o których nic nie wiem i aktywnie wspierali mój klub. Kibicem Milanu natomiast pozostałem tylko w sensie kanapowym. Wiem, że moje poglądy są może ortodoksyjne ale mam do tego prawo i jestem zdania, że każdy powinien wspierać klub który jest najbliżej jego miejsca urodzenia. Krótko mówiąc SUPPORT YOUR LOCAL FOOTBALL TEAM jak ma napisane któryś z forumowiczów w sygnaturce.
Lech Poznań
-