Ale jak mozna coś wam odebrac jak to do was nie należy?Mieszkacie to sobie mieszkajcie w każdej chwili możecie wyjechac nikt za wami nie będzie w Polsce płakał.Dyskusja bez sensu proponuje zamknąc tematviceroy pisze:Po co Prowokowac hymnem Giekse ? to ze gwizdzą na hymn jest oczywiste , z tego powodu ze hymn spiewany to prowokacja szczegolnie na G.Sląsku , z Wielokultultorowoscia sie zgadzam;]
PS.A innych kulturowosci Pro sląskich niema? To ze u was w Opolskim , jak i Dolnosląskim niema slązaków , mylicie sie i hasła na flagach typu Sląsk Opolski Zawsze Polski jest bez sensu Opole to sląsk i sa tam slązacy jak i w Dolnosląskim , sama Zielona Góra To tez sląsk i nikt tego nam niezabierze Historia Godna Pochwał i tyle w temacie.
url=[link]][/url]
[link]

Komentarze I i II Liga 14.03-16.03
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
-
-
- ostatnie ostrzeżenie
myślę, że przeciętny Polak nie jest w stanie tego zrozumieć. Po wojnie i po okresie stalinowskim Polska stała się jednokulturowa i po prostu nudna i teraz przeciętny Polak trafia na region zróżnicowany jest to dla niego szokiem. Nie wspominam nawet dzieci przesiedlonych ze wschodnich terytoriów którzy traktują Wrocław jak polskie miastoviceroy pisze:Po co Prowokowac hymnem Giekse ? to ze gwizdzą na hymn jest oczywiste , z tego powodu ze hymn spiewany to prowokacja szczegolnie na G.Sląsku , z Wielokultultorowoscia sie zgadzam;]
PS.A innych kulturowosci Pro sląskich niema? To ze u was w Opolskim , jak i Dolnosląskim niema slązaków , mylicie sie i hasła na flagach typu Sląsk Opolski Zawsze Polski jest bez sensu Opole to sląsk i sa tam slązacy jak i w Dolnosląskim , sama Zielona Góra To tez sląsk i nikt tego nam niezabierze Historia Godna Pochwał i tyle w temacie.
url=[link]][/url]
[link]

WŁADCY OCEANÓW
-
Coz, Ciebie to wkur...Romano pisze:To w ramach wielokulturowości proponuje zawiesic flage izraela
i ewentualnie tęczową ,bo pewnie kilku gejów sie tam znajdzie![]()
Jak mnie wkur......takie tłumaczenia

A dla nas, Slazakow, to powod do dumy, ze nasza kultura i tozsamosc spoleczenstwa jest tak bogata.

Hmmm to jedna sprawa, ale raczej wieksze znaczenie ma to, ze jest wielu Slazakow czujacych tozsamosc niemiecka, ale mieszkajacych tutaj caly czas.Sztygar pisze:przecież wiadomo że wielu kibiców z tych rejonów wyjechało do Niemiec i okazjonalnie pojawiają sie na meczach swoich klubów .
W dolnoslaskim to faktycznie absolutny margines i praktycznie mozna powiedziec ze nie ma tam Slazakow, ale w Opolskim (zachodnia czesc Gornego Slaska) to akurat sa. Tyle ze raczej nie w Opolu czy Kedzierzynie.viceroy pisze:PS.A innych kulturowosci Pro sląskich niema? To ze u was w Opolskim , jak i Dolnosląskim niema slązaków , mylicie sie i hasła na flagach typu Sląsk Opolski Zawsze Polski jest bez sensu Opole to sląsk i sa tam slązacy jak i w Dolnosląskim , sama Zielona Góra To tez sląsk i nikt tego nam niezabierze Historia Godna Pochwał i tyle w temacie.
Ale na innych terenach to np. wiekszosc wladz samorzadowych jest z mniejszosci niemieckiej, a w wielu Slazakach jest zywa niemiecka tozsamosc narodowa (oczywiscie deklarowanie narodowosci Slaskiej rowniez jest powszechne, co pokazaly wyniki spisu powszechnego).
-
-
Prosta Rada , spiewac mozecie na reprezentacji czy to w Chorzowie czy Warszawie czy gdziekolwiek , swoje przywiązanie do Polski mozna w inny sposób demonstrowac , to ze bedziecie nawiązywac do Polskich zwyczajów Slązaków niezmieni stanu rzeczy są tacy jacy są jak bedzie autonomia to bedzie swiety spokój bez prowokacji Hanysy to MY!
Jeszcze nawiąze do pewnej piosenki "Sląski charakter wole walki reprezentujemy sobą "
Jeszcze nawiąze do pewnej piosenki "Sląski charakter wole walki reprezentujemy sobą "

Gůrny Ślůnsk , Freistaat Bayern , Euskadi Vasca
-
- ostatnie ostrzeżenie
Nie będziesz nam mówił gdzie czy kiedy mamy śpiewać hymn własnego kraju we WŁASNYM kraju!viceroy pisze:Prosta Rada , spiewac mozecie na reprezentacji czy to w Chorzowie czy Warszawie czy gdziekolwiek , swoje przywiązanie do Polski mozna w inny sposób demonstrowac , to ze bedziecie nawiązywac do Polskich zwyczajów Slązaków niezmieni stanu rzeczy są tacy jacy są jak bedzie autonomia to bedzie swiety spokój bez prowokacji Hanysy to MY!
Wisła Pany
-
kawał c**** pisze:Nie będziesz nam mówił gdzie czy kiedy mamy śpiewać hymn własnego kraju we WŁASNYM kraju!viceroy pisze:Prosta Rada , spiewac mozecie na reprezentacji czy to w Chorzowie czy Warszawie czy gdziekolwiek , swoje przywiązanie do Polski mozna w inny sposób demonstrowac , to ze bedziecie nawiązywac do Polskich zwyczajów Slązaków niezmieni stanu rzeczy są tacy jacy są jak bedzie autonomia to bedzie swiety spokój bez prowokacji Hanysy to MY!
Jakoś widzieliście niemiecka flagę (pierwsze o tym słyszę, może ktoś zapoda foto), ale zaraz kolo waszego sektora wisiala fana Małopolski z pięknym białym orzełkiem na czerwonym tle. Nie wiem jak Wy ale dla mnie jest to oznaka polskości :]
Co do hymnu - byłem na tym meczu i tak jak moje ziomki NIE SłYSZELIśMY HYMNU! Gwizdy były, ale związane z sytuacją na boisku, sędzia ewidentnie gwizdał pod Was!
POLSKA - BIAłO CZERWONI!!
GKS KATOWICE 1964
pozdrawiam
GKS KATOWICE 1964
-
No właśnie, jedno zachowanie warte drugiego - jedni się gwiżdżą a drudzy sobie śpiewają hymn bez znaczącego powodu
Ty chyba sobie nie zdajesz sprawy co to jest hymn, to nie jest zwykła piosenka stadionowa. Macie żal do Gieksy że go nie szanują a sami go nie szanujecie. Jak chodziz najebany po mieście to też sobie śpiewasz ? Myśliz ze to jest oznaka szacunku do niego ?Nie będziesz nam mówił gdzie czy kiedy mamy śpiewać hymn własnego kraju we WŁASNYM kraju!

-
lks na derbach lodzi tez posluguje sie hymnem w celu prowokacji. to ze od nas ktos w tym momencie gwizdze jest spowodowane tym ze spiewaja go tylko w celu prowokacji i mysle ze w przypadku gieksy bylo podobnie (nie pisze tu o wszystkich). jestem ciekaw czy slask zawsze spiewa hymn na meczach czy akurat tego dnia poczuli taka potrzebe. zwykla prowokacja z ich strony i tyle i osobiscie bardziej mnie trzesie na mysl o uzywaniu hymnu w takim celu niz ze ktos na to wkurwiony w czasie spiewania hymnu gwizdal.
-
A ja mam pytanie do kibiców WKS-u ..
W jakim celu odspiewaliscie ten hymn? bo moim skromnym zdaniem bylo to jedynie zrobione w celu prowokacji co nijak sie ma do patriotyzmu i milosci do Ojczyzny.Hymn jest dumą narodu,swoistą relikwią i nie nalezy go wykorzystywac w tak błachych sprawach jak mecz II ligi pilkarskiej,to tylko moje zdanie ale zalożę się ze wielu kibiców się ze mna zgodzi,zastanówcie sie sami Kibice Śląska którzy uwarzacie się za Polskich Patriotów..
pozdrawiam
W jakim celu odspiewaliscie ten hymn? bo moim skromnym zdaniem bylo to jedynie zrobione w celu prowokacji co nijak sie ma do patriotyzmu i milosci do Ojczyzny.Hymn jest dumą narodu,swoistą relikwią i nie nalezy go wykorzystywac w tak błachych sprawach jak mecz II ligi pilkarskiej,to tylko moje zdanie ale zalożę się ze wielu kibiców się ze mna zgodzi,zastanówcie sie sami Kibice Śląska którzy uwarzacie się za Polskich Patriotów..
pozdrawiam
-
dziękujemy za głossikor(L) pisze:Pocieszające jest to, że na Śląsku jest więcej polaków niż ślązaków i wasze głupie plany o autonomii nie mają szans

pozatym nie będe negował samego wykonania hymnu , ale przy jego wykonaniu powinna być nalezyta postawa a nie że połowa w tym czasie dłubie w nosie , inni palą peta a inni siedzą ...
hymn tylko na reprezentacji
-
NIe od dzis wiadomo ze patriotyzm (lokalny czy narodowy) budzi sie w Polakach po spozyciu sporej ilosci alkoholu
Wspominaja juz o tym utwory literackie czy opracowania historyczne począwszy od Sarmacji XVI w, a skonczywszy na Polsce Ludowej i czasach obecnych. Nie sadze aby ktos swym stanem trzezwosci chciał obrażac nasz narodowy symbol - po prostu taka nasza natura - wylewni stajemy sie po paru głębszych 

-
Autonomia formalnie istnieje, bo zostala przez wladze PRL zniesiona bezprawnie (bez zgody Sejmu Slaskiego, ktory to wg przepisow musial taka zgode wydac). Trzeba jedynie spowodowac, aby panstwo polskie to respektowalo.sikor(L) pisze:Pocieszające jest to, że na Śląsku jest więcej polaków niż ślązaków i wasze głupie plany o autonomii nie mają szans
Autonomia bedzie sluzyla wszystkim mieszkancom, zagladanie ludziom "w metryke" nie ma tu nic do rzeczy.
Zaryzykowalbym nawet stwierdzenie, ze na dzien dzisiejszy najprawdopodobniej wiekszosc zwolennikow autonomii to Slazacy narodowosci polskiej.
A o wyniki ew. plebiscytu w sprawie wprowadzenia/odzyskania autonomii nawet na dzien dzisiejszy bylbym spokojny.

Co wiecej, czas dziala w pewnym sensie na nasza korzysc, bo tendencja popracia jest rosnaca.
Nie mam watpliwosci, ze predzej czy pozniej do odzyskania przez Gorny Slask (nie wiem jak z reszta Slaska) autonomii dojdzie.

-
- ostatnie ostrzeżenie
Kraj i państwo w rozumieniu potocznym to synonimy i to też miałem na myśli. Krajem też określa się jakąś mniejszą jednostkę administracyjną danego państwa jak np. Kraj Basków, ale o czymś takim jak kraj śląski, górnoślązaków etc. nie słyszałem, i całe szczęście.kkr pisze:Mylisz pojecia.kawał c**** pisze:Nie będziesz nam mówił gdzie czy kiedy mamy śpiewać hymn własnego kraju we WŁASNYM kraju!
Gorny Slask (nie caly) lezy w panstwie Polska, ale nie w kraju Polska.

Więc wytłumacz mi proszę na czym polega różnica między państwem Polska a krajem Polska w Twoim rozumieniu?
Wisła Pany
-
- ostatnie ostrzeżenie
-
Nie porównuje,chciałem tylko zarysować sytuację abyś poczuł się tak jak ja czytając Twojego i Tobie podobnych posty pełne tego typu usmieszków(
) i drwin.Dzisiejsza sytuacja Ślazaków jest już zupełnie inna ,czasy w których Śląskość była nagminnie tępiona już minęły jednak nadal da się odczuć wyrazna niechęć Polaków do GŚ co widać chociażby po Twoich postach w których brak szacunku dla odrębności Górnego Śląska

-
Nie ma, bo co? Bo Ty tak powiedziałeś i koniec dyskusji?Romano pisze:Nie ma co dyskutować o tych sprawach, nie ma żadnego narodu,języka ani autonomi śląskiej nic takiego nie istnieje i na tym proponuje zakończyć dyskusje Lepiej zająć się rozgrywkami piłkarskimi i na tym sie skupić

www.referaty14.blogspot.com - prezentacje maturalne!
-
Język jest na udokumentowaine prosze " řůndzyńi, ślůnsko godka "Romano pisze:Nie ma co dyskutować o tych sprawach, nie ma żadnego narodu,języka ani autonomi śląskiej nic takiego nie istnieje i na tym proponuje zakończyć dyskusje Lepiej zająć się rozgrywkami piłkarskimi i na tym sie skupić
Naród Sląski jest , Chociazby same wychowanie i urodzenie sie na sląsku To narodowosc sląska jak by tak niebyło to by na nas niemówili slązacy tylko przykładowo "Bytomianin czy tudziez inny"
Co do autonomii 6 maja zawetujemy w Wawie na rzecz odzyskania autonomii , w tej chwili jest zniesiona .
Warto zajrzec niekumatym zanim cos napiszą.
[link]
Przaja ci ślůňsků

Gůrny Ślůnsk , Freistaat Bayern , Euskadi Vasca
-
- ostatnie ostrzeżenie
Oj Slazacy.Matka Polska was karmila przez tyle wiekow.Zawsze byliscie Polakami , tak jak gorale , kaszubowie , polanie , wislanie, mazowszanie czy wielkopolanie.Jestescie jednym z plemion , ktore spoltworza narod Polski. Po wejsciu do UE poprzewracalo wam sie w glowach.Ktos napisal ,ze My Polacy nie nawidzimy Slazakow.Ja jakos nic do Slazakow nie mam .Tak samo nie mam zadnych "ale" do gorali , wielkopolan czy innych naszych pelmion.Pewnie o to wszystkim wrogom Polski chodzi , zeby nas wszystkich podzielic i sklocic
POZDRAWIAM

POZDRAWIAM

"ja zyje jak chce ja nic nie musze dlatego mam czysta dusze"
-
-
-
-
Ślązaki... Ja bym ich wszystkich zamknął do getta, będą mieli swoje państwo.
Potomkowie Polaków co sie zjechali z całej Polski za chlebem do kopalni. Kiedyś im sie żyło dobrze, teraz już gorzej to sie w dupach przewraca. A ta ich "gwara"... Już tu były niezłe jaja jak typ napisał coś po śląsku. Okazało się, że to Polski z błędami ortograficznymi.
Pozazdrościć kultury!