Derby Ruch - Gornik

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

3:2 dla Ruchu
Gra zdecydowanie po stronie Niebieskich - zasłużone zwycięstwo.
Na trybunach ( patrząc z pnkt widzenia telewizji ) czasami o wiele bardziej słyszalny Górnik ( co dziwi, zwłaszcza po strzelonych bramkach przez Niebieskich )
Dobre racowisko :)
iparts.pl
havamal

Post autor: havamal »

może darujmy sobie ocenę ekip przez pryzmat TV, zwłaszcza jeśli chodzi o doping (patrz rozmieszczenie sektorów).
Jednak na podstawie TV, można dać + Górnikowi za race ;)
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Na plus:

+ frekwencja (to chyba oczywiste)
+ dobry doping (w telewizji doping Górnika wydawał się wyraźniejszy)
+ kilka sektórówek
+ konkretne racowisko w sektorze gości

Dodatkowo Górnik miał trochę transparentów, Ruch flag "machajek" :)

Co do samego meczu, to gra mogła się podobać (wynik 3:2 dla Ruchu).
mb_1906

Post autor: mb_1906 »

Z perspektywy TV:
- świetne derby
- świetna piłka
- lepiej słyszany Górnik (wiem, TV nie zawsze obiektywne) no i bardzo ładne racowisko
- podejrzewam, że wiele osób żałowało, że na Śląskim nie ma dachu. Pogoda nie zachęcała do piłkarskiej fiesty :)
LukasGKS

Post autor: LukasGKS »

przejezdzalem obok Slaskiego wracajac z uczelni, bylo pare minut po 16 i okolice stadionu to był poligon policyjny :lol:
Desmond

Post autor: Desmond »

Mam mały niedosyt jeżeli chodzi o oprawę. Tutaj wg. mnie Górnik lepszy (race) super to wyglądało. Ruch tylko sektorówki. Spodziewałem sie więcej bo obu ekipach, zwłaszcza Ruchu. Jeżeli chodzi o aspekt piłkarski Ruch był lepszy. Górnikom w II połowie jakby zabrakło chęci (No może z paroma wyjątkami i mam tu na myśli m.in. Jerzego Brzęczka). Generalnie bardzo dobry mecz, obfity w ciekawe akcje i walkę. Szkoda, że sędzia często dawał d*** :| Jeżeli chodzi o słyszalność to z tym rożnie. Górnik często przeważał za sprawą dłuższych przyśpiewek. I tutaj na korzyść Górnika ten aspekt. Generalnie Bardzo dobre derby. Na cała ocenę patrze poprzez pryzmat TV, bo derby "spędziłem" przed telewizorem ;)
Ostatnio zmieniony 02.03.2008, 19:02 przez Desmond, łącznie zmieniany 1 raz.
Patton

Post autor: Patton »

Nie ma to jak opinia Gieksiarza, jak zawsze obiektywna :) Powiem tak - kto chociaz raz byl, ten wie jak ciezko prowadzic doping na Slaskim. Ja osobiscie czuje niedosyt co do Gornika, bo 2 polowa to slaby doping z ich strony, do tego gdzie te 50 tys na oprawe? :wink: Bylo dobrze jak na nasz 1 mecz z taka publika na tym stadionie. Wazne sa 3 punkty, wazne jest 30 tys kibicow Ruchu ( oczywiscie wsrod nas 80% to Gornik :lol: ). Wazne jest to co zrobilismy, cala organizacja. Teraz marsz w gore, po swoje :P
bin

Post autor: bin »

Panowie - zanim jeszcze raz napiszecie kto byl lepszy kibicowsko zastanowcie sie co to znaczy. Jeszcze nie tak dawno potencjal kibicowski udowadnialo sie piesciami, nie gardlami. Krzykiem dzis kazda ekipa moze duzo halasu narobic. Bez aluzji do kazdej ze stron.
havamal

Post autor: havamal »

mnie też generalnie mało obchodzą kwestie kto był głosniejszy, kto miał więcej baloników i flag.
chciałbym wiedzieć właściwie jedno: ile Atleti na Śląskim?:wink:

pozdro
mumin1920

Post autor: mumin1920 »

w pierwszej polowie doping na + dla zaboli, w drugiej w ogole nieslyszalni

ps. jestem kibicem Ruchu :lol:
Patton

Czlowieku daj nam dach i 3,4 mecze to pogadamy. Tak ciezko wam zrozumiec, ze my jako Ruch gralismy chyba pierwszy raz z taka publika od niepamietnych czasow!!?? Wszystkiego trzeba sie nauczyc. Ale widze, ze liczba Ruchu oscylujaca w przedziale 25-30 zaczyna niektorym nie byc w smak :wink: Jest dobrze - 4 lata w 2 lidze, prawie spadek do 3... To sie nazywa powRot kRola :shock:
Pozytywny

Post autor: Pozytywny »

Z perspektywy oglądania meczu w TV doping troche na korzyść Górnika. Świetne racowisko zrobili.

Ruch też elegancko, pojedyńcze przyśpiewki zadawały ciary nawet w TV.

Ciekawe derby, piłkarsko Ruch co pokazał wynik.
Severius_Snape

Post autor: Severius_Snape »

Jak zaprezentowały się zgody ?
Siera

Post autor: Siera »

Pierwsza połowa doping mysle ze z lekka przewaga dla Gornika.
W drugiej natomiast zdecydowana przewaga Ruchu.
Ultras myśle ze fajne z oby dwóch stron i efektowne race..
WIELKIE DERBY SLASKA pełną gębą... :) pozdro
Taki Jeden

Post autor: Taki Jeden »

Derby jakby nie było wyszły, choć oglądanie meczu na sopcascie wszystkiego nie pokazuje.. Z opraw zauważyłem konkretne racowisko Górnika które zajebiscie wyglądało, flagowisko Ruchu, sektorówek nie widziałem.. Co do dopingu dobrze słyszalny Ruch jak i Górnik. W wydarzeniach pokazali licza grupę w barwach biało-zielonych stawiam, że to Wisłoka wspierająca Górnik?
radzionnu

Post autor: radzionnu »

Sprobuje obiektywnie:doping 1 polowa dla gosci, 2 polowa juz zdecydowanie dla nas.pogoda na maxa c******.ludzie powiedzcie :czego wy sie spodziewaliscie po oprawach?piszecie ze wiecej,ale konkretnie.racowisko gosci eleganckie.u nas na uznanie zasluguja sektorowki(twarze) ogolnie oby wiecej takich meczow.atmosfera lepsza niz na reprezentacji.no i piekne zwyciestwo.
Sportowa_D

Post autor: Sportowa_D »

radzionnu pisze:atmosfera lepsza niz na reprezentacji.no i piekne zwyciestwo.
Na jakiej reprezentacji? Przecież Wy reprezentacji nie macie :lol:
Jakoś nie zauważyłem rewelacyjnej atmosfery, tylko co drugi ryk to wyzwiska na Górnik...
P.S

Post autor: P.S »

Malo wazne jest kto zaprezentowal sie lepiej, bo nie da rady tego obiektywnie ocenic( zwlaszcza sprzed telewizora ). Obie ekipy zaprezentowaly sie konkretnie i na tym powinna zakonczyc sie dyskusja, a nie smieszna gadka i proba przekonania kogos za wszelka cene , ze ktos byl lepszy.
Patton

Sportowa_D pisze:
radzionnu pisze:atmosfera lepsza niz na reprezentacji.no i piekne zwyciestwo.
Na jakiej reprezentacji? Przecież Wy reprezentacji nie macie :lol:
Jakoś nie zauważyłem rewelacyjnej atmosfery, tylko co drugi ryk to wyzwiska na Górnik...
Idz juz spac, bo zamulasz 8) Dobre racowisko Gornika, my rezygnujemy z piro z prostego powodu - na Widzew chcemy sie stawic w dobrej liczbie :wink:
Joker

Post autor: Joker »

A może ktoś napisac ilu bylo zgodowiczów i układowiczów z kibicami Ruchu i Górnika?
LabedyKSG

Post autor: LabedyKSG »

http://i25.tinypic.com/674944.jpg

z mojej strony derby naprawde konkret .. wynik mowi sam za siebie Ruch lepszy pilkarsko czy kibicowsko? nie mnie to oceniac bo bede zajebiscie obiektywny :lol: Fc Gliwice zbiorka miazga :shock: dziekujemy kibicom Piasta jak to oni powiedzieli niech zabole z Gliwic poczuja sie raz ze sa u siebie haha pozdrawiam tych ze smiesznych kibicow :D

pytanko z mojej strony ... jaki jest rekord jesli chodzi o odpalone race w Polsce .. :) cos mi sie wydaje ze rekordzik zmienia wlasciciela ale o szczegolach nie bede pisal bo nie jestem upowazniony

BYLE WIECEJ TAKICH MECZY
zieLoNy1910

Post autor: zieLoNy1910 »

Bardzo fajne Derby. Jako obserwator z sopcasta ;) jestem zadowolony. Co do dopingu rzeczywiście Górnik lepiej słyszalny, ale to telewizja i wydaje mi się, że "młyn" Górnika był bliżej środka stadionu, zatem lepiej słyszalny, ale w tv ;), a Ruch zoorganizowany był bardziej za bramką, gdzie jak wiadomo odległość do murawy jest znacznie większa. Z resztą jak sami mówią trudno ogarnąć taki tłum ludzi. Ładne oprawy, racowisko też, ale tak naprawde dużo rac na dużym obszarze zawsze robi wrażenie. Ogólnie cały mecz bardzo przyjemnie się oglądało, niezwykły hałas. Czekać aż tylko zrobią te stadiony po 30 tys i ujrzymy więcej takich efektownych meczy.
piter

Post autor: piter »

Severius_Snape pisze:Jak zaprezentowały się zgody ?

również jestem ciekawy w jakich liczbach pojawiły się zgody obydwu ekip
pasikonik

Post autor: pasikonik »

LabedyKSG pisze:pytanko z mojej strony ... jaki jest rekord jesli chodzi o odpalone race w Polsce .. :) cos mi sie wydaje ze rekordzik zmienia wlasciciela ale o szczegolach nie bede pisal bo nie jestem upowazniony

BYLE WIECEJ TAKICH MECZY
ŁKS łódź - Wisła Kraków,

400 rac:
http://pl.youtube.com/watch?v=IIXFAp85ycY
Bogdan Adamiec

Post autor: Bogdan Adamiec »

Patton pisze:Czlowieku daj nam dach i 3,4 mecze to pogadamy. Tak ciezko wam zrozumiec, ze my jako Ruch gralismy chyba pierwszy raz z taka publika od niepamietnych czasow!!?? Wszystkiego trzeba sie nauczyc. Ale widze, ze liczba Ruchu oscylujaca w przedziale 25-30 zaczyna niektorym nie byc w smak :wink: Jest dobrze - 4 lata w 2 lidze, prawie spadek do 3... To sie nazywa powRot kRola :shock:
a może najpierw podgrzewaną płyte?:-) 25-30 to Wasza liczba? gratulacje za obiektywizm.Tak samo gdy piszesz ze to byl Wasz pierwszy mecz przy takiej publice na tym stadionie, a Górnika który?Zobaczymy Ksieciuniu jak przyjdą mecze "bez ciśnień" w co przekuliście te derby.Według mnie (jeśli chodzi o ultraske) to gdyby nie racowisko Górnika i Wasze sektorówki na poczatku szpilu to nie bylo by sie czym zachwycać(pomijając liczbe kibiców z obydwu stron).Może pogoda troszke popsuła zabawe..może...Nie piszesz o GieKSie-GieKSa tam nie grała :D
Teraz gratuluje Wam liczby kibiców i zwycięstwa bo byliscie na boisku lepsi.
ArekPiast

Post autor: ArekPiast »

LabedyKSG napisał:
dziekujemy kibicom Piasta jak to oni powiedzieli niech zabole z Gliwic poczuja sie raz ze sa u siebie haha pozdrawiam tych ze smiesznych kibicow
Po co ta spinka?? Przecież każda ekipa może przejechać przez każde miasto w obstawie psiarni. Zbiórki początkowej na dworcu w Gliwicach nie mieliście lecz byliście tylko przejazdem... Co do dopingu kibiców erki to wiadomo, że ciężko opanować taką liczbę osób aby był równy doping. Na Polska - Belgia było podobnie. Jedni śpiewali to a drudzy to. Czasem udało się wspólnie coś zaśpiewać.
BzL

Post autor: BzL »

Jako obserwator wybrałem sie na "DERBY" wraz z kolegą.
Wybraliśmy sie pod stadion oczywiście bez biletów ale szybko je nabyliśm od pewnych kibiców.
Co do meczu to zasłuzęnie Ruch wygrał (mogło paść więcej bramek)

co do atmosfery to doping Ruchu tylko dobry w miejscu gdzie był młyn (czyli za bramką) co do przyśpiewek Ruchu to może z połowa to było je..ć Żaboli :/ ale jak cisneli hej niebiescy ole to nawet nawet :P na sektorze na którym byłem widziaęłm dużo osób które nie było związane z Ruchem (dużo postronnych osób)

Co do zgód to widziani Widzewiadzy,Elana po stronie Ruchu

ROW,GieKSa(układ) rozpoznani po żółtych czapeczka weszli na około 20 min przed meczem po stronie KSG

Co do KSG Doping dość konkretny mieli tylko ? 2 piosenki i raczej śpiewali to z pierdolnięciem

Więc według mnie KSG na trybunach lepszy.
malytgb

Post autor: malytgb »

witam uwazam ze KSG w pierwszej połowie strali sie dopingować +sektorówka na pcozatku ... w drugiej połowie cisza , tylko pokaz rac i strzałów z rakietnicy no no :evil: aa doping kibiców KSG był słyszalny ponieważ kamera z TV była blizej ich sektora :] Ci co byli na meczu pewnie wiedza jak bylo . tyle odemnie
MT06
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: MT06 »

ArekPiast pisze:LabedyKSG napisał:
dziekujemy kibicom Piasta jak to oni powiedzieli niech zabole z Gliwic poczuja sie raz ze sa u siebie haha pozdrawiam tych ze smiesznych kibicow
Po co ta spinka?? Przecież każda ekipa może przejechać przez każde miasto w obstawie psiarni. Zbiórki początkowej na dworcu w Gliwicach nie mieliście lecz byliście tylko przejazdem... Co do dopingu kibiców erki to wiadomo, że ciężko opanować taką liczbę osób aby był równy doping. Na Polska - Belgia było podobnie. Jedni śpiewali to a drudzy to. Czasem udało się wspólnie coś zaśpiewać.
Mielismy zbiorke. Stalismy na tym dworcu 1,5 h zanim pociag przyjechal.
misza

Post autor: misza »

klimat derbow byl wyczuwalny i liczby obu ekip robia wrazenie jednak kibicowsko mecz wedlug mnie slabszy niz np. lech-widzew. oprawy bardzo ladne ale w takim tlumie za duzo przypadkowych osob i widoczne byly spore problemy z organizacja i zgraniem dopingu.
mad22

Post autor: mad22 »

co do meczu piłkarsko Ruch wygrał wiadomo;) na stadionie szczerze nie wiem ja na sektorze Górnika praktycznie ich nie słysząłem (poza paroma wyjątkami) fakt może nie ograniają jeszcze tej publiki;) co do atrakcji- jakie atrakcje??? ja przed i po meczu wyrwałem sie z kordonu i nikogo nie uświadczyłem wokół stadionu oprócz...piwa;) ogólnie derby zajebiste;)
MuRPhY

Post autor: MuRPhY »

wszystkie zgody Ruchu byly na trybunach...
jesli chodzi o Zaboli to swietne racowisko wygladalo to imponujaco...
fajnie wyrozniala sie w Waszym sektorze Wisłoka...

PS... dzialacze np.: Wisły mogliby zobaczyc jak mozna sprawnie bez syfu i nerwow i szybko wpuscic i wypuscic taka mase ludzi na stadion...
naprawde zrobilo to na mnie wielkie wrazenie... zreszta wrzuce tez kamyczek i do swojego ogrodka bo nasi dzialacze tez mogliby pewnie sie wiele nauczyc...

Ruchu nie oceniam bo z perspektywy mlyna Zabscy slyszalni w tylko w przerwach w naszym dopingu... w ogole ciezko tu cokolwiek oceniac...
ciekawe poprawnie wykonane oprawy z obu stron... dobra korba i tylko pogoda nie ulatwiala sprawy...

reszte przemyslen zachowam na potem tzn jak odespie 4 dniowy melanz...
pozdRo Niebiescy!!
kosmalskiP

Post autor: kosmalskiP »

derby zrobiły na mnie spore wraznie (pewnie dlatego ze w Polsce malo jest takich meczów ze przychodzi po 40 tys ludzi)
doping -Górnik lepsze zgranie co dało lepszy efekt dopingu
co do oprawy nie wiem dlaczego ale spodziewałem sie czegos mocnego-jakiejs nowosci nie spotykanej na stadionach w Polsce niestety było (normalnie) i mimo ze nie derby to lepsze na mnie wraznie zrobiła oprawa w meczu Jagi w tej kolejce
Zablokowany