Moda stadionowa - casual

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

havamal

Moda stadionowa - casual

Post autor: havamal »

yo :wink:

Ostatnio zauważyłem (i pewnie nie tylko ja), że coraz większe uznanie wśród polskiej braci kibicowskiej zdobywa styl potocznie zwany "casual" (wzorowany na angolach). wystarczy rzucić okiem na takiego allegro- kiedyś ciężko było znaleźć niezwykle popularną czapeczkę Burberry (słynna krata) na tym portalu, a teraz? conajmniej 10 aktywnych aukcji a czapeczki nie rzadko schodzą po 100zł i więcej :shock: Podobnie sytuacja ma się z ulubioną marką angoli- Stone Island. Kiedyś próżno szukać było ciuchów tej marki na aukjach, obecnie nawet same przypinki (te z logiem które są zazwyczaj na boku rękawa) schodzą nawet po 50zł. Przykłady można mnożyć...ale skąd się to bierze? Czyżby fascynajcja takimi filmami jak "Green Street Hooligans" czy "Football Factory"? A może poprostu znudzenie tym ulicznym stylem polskich trybun?
Ostatnio głośno było w HP o przypałowych kurtkach Casual ze sklepiku TMK- które schodziły jak ciepłe bułeczki. Straszne.

Zachęcam do dyskusji nie tylko o tym nowym trendzie ale i generalnie o modzie stadionowej :mrgreen:

Temat można wywalić do hp, choć wydaje mi się, że tu lepiej pasuje.
iparts.pl
(L)o

Post autor: (L)o »

http://pl.youtube.com/watch?v=XHhbDkziVE0

http://pl.youtube.com/watch?v=5HMSpjVkD ... re=related

Bardzo fajny filmik o modzie stadionowej.

Ale nie wydaje mi sie zeby w Polsce "casual" zadomowil sie na stale.U nas bardzo wazne sa barwy itd. A jakby wszyscy chodzili w czarnych kurtkach,jeansach i bialych adidasach to co bysmy kroili? Anglicy lubia ten styl nawet niekoniecznie wszystko musi byc SI,FP,HL,B itd.Musi poprostu wygaldac normalnie,tak jak chodzisz po ulicy.No i oczywiscie latwiej "zniknacw tlumie" w czasie jakieszadymy.
A1986

Post autor: A1986 »

Lekki OT, ale po linkach kolegi wyżej dotarłem do takiego filmiku: http://pl.youtube.com/watch?v=Byl5Dx6Et70 Nie znam się na chuligaństwie ale jak tak wygląda wyspiarskie hooligans to ja wysiadam. Nie wiem, czy to ogólna praktyka w UK - takie pokazówki? I czy to się zalicza do tego stylu casual?
yogiPOLSKA

Post autor: yogiPOLSKA »

Mi osobiscie sie styl Angielski nie podoba. Styl uliczny preferuje:)
DOLNOSLAZAK

Post autor: DOLNOSLAZAK »

Prawda jest taka, że w Polsce ubierając się na styl Casual bardziej się rzucasz w oczy niż "normalnie".
Yellow Horde

Post autor: Yellow Horde »

DOLNOSLAZAK pisze:Prawda jest taka, że w Polsce ubierając się na styl Casual bardziej się rzucasz w oczy niż "normalnie".
Nie zgodzę się z przedmówcą.
Casual czyli z ang normalny, zwyczajny. Jak dla mnie, żeby ubierac sie w tym stylu, wcale nie trzeba mieć markowych angielskich ciuchów.

Uważasz, że chłopak w dżinsach, zwykłej kurtce bardziej rzuca sie w oczy, niż gość w dresach i np w kurtce Hooligana???

Nie szata zdobi człowieka i tak liczy sie tylko charakter.
NOWY(L)

Post autor: NOWY(L) »

no coz moje zdanie jest takie"polscy kibice powinni sami sobie stworzyc swoj styl tj.ciuchy.Pewnie ze łatwo sciagnac cos od angoli, tylko czy to jest ok?nie lepiej miec cos swojego?.no i jeszcze ceny-niekazdego stac na oryginały ich marek .
havamal

Możliwe jest, że casual się nie zakorzeni w polskiej strukturze kibicowskiej, napewno nie na taką skalę jak np w Bułgarii, gdzie pewne ekipy sikają na myśl o angolach.

Weźmy taki Lokomotiv Plovdiv (polecam strone: http://www.lautahools.org/)- charakteryzują się totalnym casualem, ponoć lubią ubierać się w lumpexach ;)

Co do tego, czy casual się wyróżnia z tłumu. Wiadomo,ten typowo angielski wzór http://szablony.freeware.info.pl/background.html - krata burberry, stone island może mocno kontrastować z popularnym w Polsce pretorianami, everlastami, bad boyami etc.

W ogóle możemy prześledzić tutaj modę stadionową w całej Europie jak się komuś nudzi ;) Bo zaciekawiło mnie czy 'polski styl' jest odwzorowywany gdzieś, czy może on sam jest kopią innego. Napewno w Polsce, Czechach, może we wschodnich Niemczech moda jest mniej więcej zbliżona, czyli styl typowo uliczny właśnie: Lonsdale, Everlast, Bad Boy. Np w takiej Rosji popularne są właśnie angielskie marki: Stone island właśnie, henri lloyd, cp company. Holandia, Benelux generalnie to też głównie casual. Na Bałkanach różnie. W takim Partizanie Belgrad nacisk jest głównie na ubiór ściśle powiążany z klubem- czyli koszulki z nazwami ekip, herbami klubu, zgód, nazy fan clubów itd.
Kurde, można opisywac i opisywać ;)

zachęcam do dyskusji, pozdro ;)
zadyma_w_stodole_

Post autor: zadyma_w_stodole_ »

wezcie ludzie napiszcie co to jest ten casual bo ja jestem z tzw. ciemnogrodu

z góry dzięki
nisc_PL

Post autor: nisc_PL »

ja tam juz jakies 6 lat temu smigalem se w paul&shark czy timberland,nie jakies tam fascynacje filmami tylko jakosc tych ciuchow to podstawa.pozdro
BISKUP2

Post autor: BISKUP2 »

wyglada na to ze nie jestem kibicem :? nie mam nic z Lonsdale,Burberry,SI,Lacoste,Umbro,Bad Boya,-no ku*** zero kumatosci u mnie

podbijam pytanie malpy bo ja tez zielony w tym jestem :?
havamal

BISKUP2 pisze:wyglada na to ze nie jestem kibicem :? nie mam nic z Lonsdale,Burberry,SI,Lacoste,Umbro,Bad Boya,-no ku*** zero kumatosci u mnie

nie czepiaj się, bo nikt nigdzie nie stwierdził, że od stroju zależy to czy jesteś kibicem czy nie. A ww. przez Ciebie marki poprostu dominują na stadionie- sam przyznasz.
Honky

Post autor: Honky »

przyznaje się,

uwielbiam angielski styl, lubię się ubrać w markowe ciuchy, a nie w dresy i bluzy z wielkim napisem Hooligans.

dobrze czuje się jak wyglądam schludnie i tyle. niektórzy zwracają na to uwagę inni nie.
(L)o

Post autor: (L)o »

Kiwa jako tako widze chyba ze nie masz pojecia o czym mowisz.
A1986

Post autor: A1986 »

W Polsce raczej do takiego stricte casualowego stylu nie dojdzie. Fakt na pewno część osób się tak ubiera, ale z kolei inni noszą rzeczy: Pittbulla, H, Lonsa, Everlasta, jeszcze inni: Reserved, Reporter, Diverse, House, Smiths, Cropp itd. Także bez obaw - nie dojdzie do jakiegoś z góry narzuconego nurtu :P
Błond

Post autor: Błond »

Mnie rozpierdala jak niektóre europejski ekipy mają na swoich flagach znaczki Stone Island. Wielka flaga, a na niej Stone Island :lol:
Spartak Moskwa, Anderlecht to pierwsze ekipy, które mi na myśl przyszły. Nie mówię rzecz jasna o ich jakości.

A oto przemiana Lokomotiv Plovdiv:
Obrazek

:lol:

W Europie to różnie bywa. Jednak większość zachodniej Europy + Skandynawia, naśladuje angielski styl, we wschodniej bywa różnie.
Tu np CSKA Sofia, choć kilka lat temu:
http://i12.tinypic.com/6jbaz2x.jpg
MCO

Post autor: MCO »

Z tego co slyszalem to chyba Dynamo Minsk wybralo "polski" styl a nie "rosyjski" tzn angielski.

Jako ze mamy nudna przerwe zimowa i wielu emigrantow to moze ktos opisze jak wyglada moda stadionowa w innych krajach?

Temat bardzo ciekawy
havamal

Błond pisze:

A oto przemiana Lokomotiv Plovdiv:
Obrazek

:lol:
haha :D :D

Casual to generalnie popularne słowo wśród hulsów. Jak sie nazywa ekipa mocnych wrażeń Zeljeznicara Sarajevo? "The Casuals". Anderlechtu? "Brussels Casuals Service", w temacie Specyficzne Fotki jest też ciekawe zdjęcie kibiców Barcelony z flagą "Casuals" i nieudolnym logiem bodajże umbro :wink:

http://lautahools.org/forum/viewtopic.p ... start=1215 dla tych co nie bardzo wiedzą o czym mowa ;)
dxd

Post autor: dxd »

u mnie w meiscie na stadionie przewazaje jednak firmy typowo sportowe czyli nike adidas reebok puma umbro a widze ze w calej polsce to albo casual albo everlasty :roll: ja chyba w jakims dziwnym miescie mieszkam :roll: :roll: :roll:
puszczyk

Post autor: puszczyk »

Styl casual jest tym co generalnie wyróżnia angoli na tle ekip z innych krajów, zdaje sie że w jednym z odcinków The Real Football Factory jak Danny jeździł po wyspach zahaczyli właśnie o temat ubiorów w stylu casual.
Podaj pod tym linkiem http://pl.youtube.com/watch?v=19dpYG4SaXU mniej wiecej od 5 minuty jest o tym mowa
I z tego co zrozumiałem to tak jak dla większości z nas wyróżnikiem przynależności do określonego środowiska w tym wypadku kibiców jest nosić marki typu Pit Bull i pochodne angole z wielką estymą traktują ubieranie sie w bardzo markowe ciuchy właśnie typu Burebrry, Lacoste i inne z wyższej półki. Doszło nawet do tego że firma Burberry wycofała sie z szycia słynnych czapeczek z daszkiem bo największym powodzeniem cieszyły sie one właśnie u kiboli angielskich którzy traktowali je jako jeden z synonimów imperium brytyjskiego. Zdaje sie że więcej na ten temat możena przeczytać pod tym linkiem

W dodatku w połowie lat 90. Burberry stał się ulubioną marką piłkarskich chuliganów. Wydawało się, że jest skazany na bankructwo

http://www.wprost.pl/ar/?O=81036&C=57
http://serwisy.gazeta.pl/logo/1,66909,3932656.html

Co do tego czy styl casual sie u nas przyjmie czy nie? Ja jestem zdania że raczej nie, a napewno nie w takim wydaniu jak ma to miejsce na wyspach. Po pierwsze ciuchy lacoste są bardzo drogie sam ma jedną polówke i sweter i nie wyobrażam sobie że na wyjazd dajmy na to do Białegostoku gdzie płot jest wysmarowany jakimś gównem ubiore sie w ciuchy na które ciężko pracowałem, dostane z gazu pieprzowego w Łęcznej, a w drodze powrotnej z Krakowa w specjalu bede spał w takich ciuchach na podłodze a kumple dodatkowo obleją mnie browarem. Po prostu wygodniej założyć mi bluzę klubową z kapturem w której od dawna jeżdze i która jest moim stałym uniformem wyjazdowym.

Podsumowując moją wypowiedź chce stwierdzic że najbardziej podoba mi sie styl ubioru polskich kibiców taki jaki jest czyli różnorodny, ale najbardziej gustownie wyglądały sektory w połowie lat 90 3/4 w pomarańczowych flakach to dopiero robiło i robi wrażenie na fotkach.

Zachęcam do dyskusji innych użytkowników tego forum bo temat jeden z ciekawszych jaki pojawił sie ostatnimi czasy. Jestem ciekaw zwłaszcza spostrzeżeń kibiców pracujących na wyspach, na pewno możecie wnieśc wiele ciekawych wątków do tej dyskusji
Pozytywny

Post autor: Pozytywny »

Mi się taki styl podoba.

Ale i tak wolę moje martensy, dżinsy i płaszczyk 8)
RHP

Post autor: RHP »

Akurat pomiędzy Lonsdale i Everlastem a np. Pit Bullem, Bad Boyem, Pretorianem czy Hooliganem jest trochę różnica...
Zi@@M

Post autor: Zi@@M »

A co jak ktos np. lubi sie tak ubierac i pieerdoli go czy jest to marka utozsamniana z ruchem hools?
Sory ale np. moga mi sie podobac rzeczy Fred Perry czy tam Stone Island i np. moge sie w ogole nie interesowac pilka nozna, po prostu moze to jest w moim stylu i lubie sie tak ubierac?
Support28

Post autor: Support28 »

MCO pisze:Z tego co slyszalem to chyba Dynamo Minsk wybralo "polski" styl a nie "rosyjski" tzn angielski.

Jako ze mamy nudna przerwe zimowa i wielu emigrantow to moze ktos opisze jak wyglada moda stadionowa w innych krajach?

Temat bardzo ciekawy
Wręcz przeciwnie, Dynamowcy bardzo lubią modę Casual - lads82.com
Total

Post autor: Total »

Jak dla mnie ten styl angielski to świetna sprawa. Sam staram się tak upodabniać do tego stylu. Tak w ogóle to podobają mi się ciuchy z stone island, fred perry czy burberry.
Zwykłe dzinsy, zwykła kurteczka, polo, sweterek fajna sprawa :)

PS. Nie chodzę w dresach bo po prostu nie lubię. Nie chodzę w bluzach z firmy doberman, hooligan i innymi podobnymi. Czasami założę zwykłą bluzę z kapturem.
paw

Post autor: paw »

ani stone island i burberry ani lons i pretorian na awanturze nie pomogą
Błond

Post autor: Błond »

paw pisze:ani stone island i burberry ani lons i pretorian na awanturze nie pomogą

prawda, ale Ameryki tym nie odkryłeś.
MCO

Post autor: MCO »

Support28 pisze:
MCO pisze:Z tego co slyszalem to chyba Dynamo Minsk wybralo "polski" styl a nie "rosyjski" tzn angielski.

Temat bardzo ciekawy
Wręcz przeciwnie, Dynamowcy bardzo lubią modę Casual - lads82.com
Nie no popatrzcie na fotki. Istny polski styl :wink:
As

Post autor: As »

Angielski styl jest fajny, kazdy potrafi docenic jakosc wykonania i klase 'angielskich' producentow. Niestety jak na Polskie warunki cena za wspomniana wyzej "zwyklą kurtkę' Freda Perry czy SI sa niebotyczne.
Lechita

Post autor: Lechita »

Mi zdecydowanie bardziej podoba sie polski styl, który jest dużo bardziej charakterny i zadziorny niż grzeczny i jakby bez wyrazu styl angielski.
allegro

Post autor: allegro »

Styl casual w Anglii zaczal sie z chwila kiedy psiarnia wziela sie za chuliganerie.
Angole musieli znalesc jakis sposob aby sie nie wyrozniac z tlumu i znalezli. Ciuchy Fred Perry, Burberry, Henri Lloyd itp - byly bardzo popularne dlugo przed tym jak spodobaly sie angielskim lads, ktorzy nie chcac sie wyrozniac przyjeli mode typowa dla wyspiarskiej sredniozamoznej mlodziezy i ulicy.
http://www.essay.republika.pl/inwestycje.html
Dlaczego dla nas ciuchy te sa niebotycznie drogie?
Anglik zarabia srednio 7-8funta na godzine. Polo Fred Perry mozna kupic juz za 30-40 funtow, a na wyprzedazy za 25. Co to wiec za wydatek kupic koszulke za 5-6h roboty?

To tak jak dla nas. Mlody Polak kibic w moze zarabiac 5-7zł/godzine. Za pieniadze z 6-7godzin pracy mozna kupic w centrum handlowym koszulke polo jakiegos carry czy cos.

Tam po prostu juest wyzszy standard zycia. Moim zdaniem brakuje nam do tego z 20lat.
No, ale Tusk obiecal nam juz druga Irlandie niedlugo :D
havamal

PDG Fans pisze:wiec bez sensu tu sie rozpisujecie ze casula to angielsie marki takie jak wyzej wymienione w bulgarii to pewnie vertusy i bluza fubu - rozne kraje rozne skojarzenia
troche się mylisz- przyjżyj się takiemu Loko Plovdiv.
Bob Niefart

Post autor: Bob Niefart »

Przesadzacie panowie, kraj bidny raczej więc zapewne po napływie takiej mody ludzie się tym mocno fascynują. Przecież u nas też można wyciągnąć zdjęcie ekipy z lat 90 wczesnych i teraz i będzie niemalże nie do poznania. Fakt śmiesznie sie tym troche ten Lokomotiv sugeruje no ale cóż.
Lord of North

Post autor: Lord of North »

Ja ostatnio zauważyłem,że w Polsce staje się bardzo popularna marka niemiecka Thor Steinar,która jakością i tzw. trendy nie odbiega od firm angielskich.Wielkim plusem tej firmy jak dla mnie jest również przesłanie na tych rzeczach.
Q

Post autor: Q »

Lord of North pisze:Ja ostatnio zauważyłem,że w Polsce staje się bardzo popularna marka niemiecka Thor Steinar,która jakością i tzw. trendy nie odbiega od firm angielskich.Wielkim plusem tej firmy jak dla mnie jest również przesłanie na tych rzeczach.
Szkoda tylko, że duża część osób w tych rzeczach nie wie jakie maą przesłanie.
Dzyn

Post autor: Dzyn »

Lechita pisze:Ciuchy Everlasta, Lonsdalea czy innych Pit Bulli też są drogie a jednak one a nie angielski casual przeważa u polskich kibiców.
bo Everlasty i Lonsdale kupisz na bazarku, poczakaj aż zaczną podrabiac Burberry, czy inne Fred Perry.
1968

Post autor: 1968 »

Dzyn pisze:
Lechita pisze:Ciuchy Everlasta, Lonsdalea czy innych Pit Bulli też są drogie a jednak one a nie angielski casual przeważa u polskich kibiców.
bo Everlasty i Lonsdale kupisz na bazarku, poczakaj aż zaczną podrabiac Burberry, czy inne Fred Perry.
Burberry podrabiają już dawno - na allegro pewnie z połowa to podróby :)
majki

Post autor: majki »

wielka szkoda jest wycofanie czapek burberry
u mnie w miescie (nancy) jest sklep burberry i troche mnie zniesmaczaja tylko ceny bo towar pierwsza klasa
rozumiem koszula 100euro ale kurde szalik za 250 ojro to juz lekka przesada
;]

Post autor: ;] »

majki pisze:wielka szkoda jest wycofanie czapek burberry
u mnie w miescie (nancy) jest sklep burberry i troche mnie zniesmaczaja tylko ceny bo towar pierwsza klasa
rozumiem koszula 100euro ale kurde szalik za 250 ojro to juz lekka przesada
w Warszawie w CH Panorama,kaszmirowy szalik kosztuje bodaj 1150zł.Reszta drogo,ale już lepiej,ale i tak chujowy wybór;)
ODPOWIEDZ