Wiara i kibice
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Wiara i kibice
a ja myślę, że to już przesadaWizard pisze:Co sadicie o mieszniu wiary w ruch kibicowski ?
Pisze bo spotkalem sie z avatarem na jednym for tory przedtsawial matke boska w barwach jednego klubu..
Dla mnie to 2 odrebne sprawy a Wy jak myslicie ?

WYPRZEDAŻ KOSZULEK PATRIOCI EDYCJA IV , CENA TYLKO 29.99 ZŁ ! http://kibice.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=13857
"rezygnując z wartości, tracimy poczucie wspólnoty, tracimy Polskę. Nie ma wolności bez wartości."
"rezygnując z wartości, tracimy poczucie wspólnoty, tracimy Polskę. Nie ma wolności bez wartości."
-
Wklej, każdy będzie chciał zobaczyć.
A co do wiary, wolny kraj... Jeżeli jakaś ekipa czuje taką potrzebę to może przyjąć nazwę "Obroncy Jerusalem", "Synowie Mahometa", "Rycerze NMP"czy "Brygada Ateiści '2012". Jeżeli te nazwy wyrażają w 100% ich przekonanie to czemu nie? Skoro są ekipy polityczne, to czemu nie może być (anty)religijnych?
Choć tak naprawdę calokształt ekipy (chodzi mi nie o jakieś 20-30 osobowe grupy, tylko całe młyny, kluby) powinien być apolityczny i areligijny, bo nigdzie na świecie nie jest tak, że cały stadion ma identyczne zapatrywania. Stąd póżniej może dochodzić do mniejszych bądż większych konfliktow.
Bo tak naprawdę moją religią jest mój klub.
A co do wiary, wolny kraj... Jeżeli jakaś ekipa czuje taką potrzebę to może przyjąć nazwę "Obroncy Jerusalem", "Synowie Mahometa", "Rycerze NMP"czy "Brygada Ateiści '2012". Jeżeli te nazwy wyrażają w 100% ich przekonanie to czemu nie? Skoro są ekipy polityczne, to czemu nie może być (anty)religijnych?
Choć tak naprawdę calokształt ekipy (chodzi mi nie o jakieś 20-30 osobowe grupy, tylko całe młyny, kluby) powinien być apolityczny i areligijny, bo nigdzie na świecie nie jest tak, że cały stadion ma identyczne zapatrywania. Stąd póżniej może dochodzić do mniejszych bądż większych konfliktow.
Bo tak naprawdę moją religią jest mój klub.
No Pasaran, krzyczeli komuniści
No Pasaran a jednak my przeszliśmy
No Pasaran a jednak my przeszliśmy
-
-
mi ten odcinek się też nie podobał i miałem do niego taki sam stosunek jak do tej koszulkikawa1984 pisze:a czy nie należy potraktować tego z lekkim przymrużeniem oka? W "Świecie wg Kiepskich" też kiedyś był odcinek o zacieku na suficie i nazwali go Matka boska Kiepska..Nikt wtedy nie robił halo i nie jechał na producentów serialu
więcej dystansu panowie
WYPRZEDAŻ KOSZULEK PATRIOCI EDYCJA IV , CENA TYLKO 29.99 ZŁ ! http://kibice.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=13857
-
Re: Wiara i kibice
I to calkowita po cholere mieszac religie w ruch kibicowskiBez pozdrowień pisze:a ja myślę, że to już przesadaWizard pisze:Co sadicie o mieszniu wiary w ruch kibicowski ?
Pisze bo spotkalem sie z avatarem na jednym for tory przedtsawial matke boska w barwach jednego klubu..
Dla mnie to 2 odrebne sprawy a Wy jak myslicie ?

-
-
Jeden wierzy w Boga, dla drugiego klub jest religią, trzeci hoduje rybki akwariowe. Każdy musi mieć w życiu coś swojego, co daje mu oparcie, otuchę itd. Każdy ma swoje priorytety, jednego dnia klub jest najważniejszy, drugiego na pierwszym miejscu jest dziewczyna.
I fanatyzm kibiicowski porównałbym do fanatyzmu religijnego. My wrzucamy kasę do puszek na oprawy, inni przelewają swoje emerytury na konto ojca dyrektora.
Ja to tak postrzegam.
Edit: przeczytałem swój wpis i doszedłem do wniosku, że jest nie na temat
I fanatyzm kibiicowski porównałbym do fanatyzmu religijnego. My wrzucamy kasę do puszek na oprawy, inni przelewają swoje emerytury na konto ojca dyrektora.
Ja to tak postrzegam.
Edit: przeczytałem swój wpis i doszedłem do wniosku, że jest nie na temat

-
Ja jestem wierzacym, praktykujacym katolikiem i jestem wrazliwy na wszelkie ataki na moj religie. Nasz kraj od samego poczatku przyjal taka wiare jaka przyjal, Nasza "trzeciomajowa" konstytucja zaczynala sie od okreslenia tematu wyznania. Dlatego jesli ktos ma inna wiare powinien soe stosowac, a swoje poglady moglby uzewnetrzniac na przyklad w Czechac gdzie wiekszosc ludzi to ateisci. Haslo "Wyznawcy Gornika", czy innego klubu to jak dla mnie nie zawiera nic zlego. Ale juz haslo Arki troszeczke przesadzona. Byly tez inne hasla "Wyznawcy Falubazu", czy "Falubaz Alleluja". To ostatnie przy okazji swiat Wielkanocnych.
Tak samo jak kilku przedmowcow, jestem za tym aby polityki i religii nie narzucac na trybunach. To samo jesli chodzi o inne sprawy osobiste. Milosc do klubu powinna laczyc, a wtracanie takich rzeczy raczej temu nie pomaga.
Wesolych Swiat
Tak samo jak kilku przedmowcow, jestem za tym aby polityki i religii nie narzucac na trybunach. To samo jesli chodzi o inne sprawy osobiste. Milosc do klubu powinna laczyc, a wtracanie takich rzeczy raczej temu nie pomaga.
Wesolych Swiat

Wybrzeże Gdańsk FC Władysławowo
-
Chociaż nie przepadam za Górnikiem (delikatnie mówiącAndyKSG pisze:ale stwarzacie Górnik ma fane od lat "WYZNAWCY GÓRNIKA" jak to odbierzecie?

Natomiast kompletna przesada to już dla mnie jest to hasło z koszulki co kolega wyżej wkleił. Dodam że nie jestem jakimś wielkim katolikiem itp ale uważam że takie mieszanie wiary z kibicowaniem jest nie potrzebne...
-
Prawie w 100% się z tobą zgadzam. To prawie to zaznaczony kawałek twojej wypowiedzi. Otóż ta sama konstytucja, na którą się powołujesz, daje każdemu obywatelowi swobodę wyznania i przekonań.Lele_WLAWOWO_GKS pisze:Ja jestem wierzacym, praktykujacym katolikiem i jestem wrazliwy na wszelkie ataki na moj religie. Nasz kraj od samego poczatku przyjal taka wiare jaka przyjal, Nasza "trzeciomajowa" konstytucja zaczynala sie od okreslenia tematu wyznania. Dlatego jesli ktos ma inna wiare powinien soe stosowac, a swoje poglady moglby uzewnetrzniac na przyklad w Czechac gdzie wiekszosc ludzi to ateisci. Haslo "Wyznawcy Gornika", czy innego klubu to jak dla mnie nie zawiera nic zlego. Ale juz haslo Arki troszeczke przesadzona. Byly tez inne hasla "Wyznawcy Falubazu", czy "Falubaz Alleluja". To ostatnie przy okazji swiat Wielkanocnych.
Wesolych Swiat
Co do reszty twojego tekstu 100% poparcia.
[link]
Szycie flag na płot, sektorówek, machajek ...
Hafty, naszywki, poduszki, rękawiczki, bluzy, spodnie dresowe, czapki polarowe i rybaczki ...
Szycie flag na płot, sektorówek, machajek ...
Hafty, naszywki, poduszki, rękawiczki, bluzy, spodnie dresowe, czapki polarowe i rybaczki ...
-
-
W moim odczuciu koszulka trochę przesadzona.Może to w jakimś stopniu obrażać ludzi wierzących i praktykujących , dla których symbolika religijna jest istotnym elementem życia.
Kibicowanie , religia , ktoś napisał , że także polityka powinny być sferami , które funkcjonują oddzielnie - chociaż jak wiadomo szczególnie widać oddziaływanie polityki na kibicowanie.
Idąc tym tokiem rozumowania także fana Arki "W imię Ojca i Syna i Arka Gdynia" jest całkowicie nietrafiona według mnie.Natomiast "Wyznawcy Górnika" to całkowicie inna sprawa - tutaj kibice podkreślają wiarę we własny klub
Słuchaj Jezu jak Cie błaga lud , zrób z Lechijki mistrza Polska zrób
Pieśń , która chyba się zadomowiła nie tylko w Gdańsku , Bstoku czy też Chorzowie , ale pewnie i w wielu innych miejscach.
Kibicowanie , religia , ktoś napisał , że także polityka powinny być sferami , które funkcjonują oddzielnie - chociaż jak wiadomo szczególnie widać oddziaływanie polityki na kibicowanie.
Idąc tym tokiem rozumowania także fana Arki "W imię Ojca i Syna i Arka Gdynia" jest całkowicie nietrafiona według mnie.Natomiast "Wyznawcy Górnika" to całkowicie inna sprawa - tutaj kibice podkreślają wiarę we własny klub

tlen pisze:"Sluchaj Jezu jak cie blaga lud , z Jagiellonii mistrza Polski zrob"
Jedna z moich ulubionych przyspiewek. Bardzo stara zreszta
Słuchaj Jezu jak Cie błaga lud , zrób z Lechijki mistrza Polska zrób

Pieśń , która chyba się zadomowiła nie tylko w Gdańsku , Bstoku czy też Chorzowie , ale pewnie i w wielu innych miejscach.
-
Wzór jak wzór, ale dziwi , ze może wzbudzać tak wiele kontrowersji... W końcu jeżeli wierzymy, że Bóg stworzył nas na Swój obraz i podobieństwo to i poczucie humoru tez powinine mieć. Zresztą w Ameryce Płd, która jest znacznei bardziej katolicka wizerunek Matki Boskiej czy Jezusa tez jest w różny sposób wykorzystywany i jakoś nikt nie lametuje, że obraza itd.
Większa obrazą dla Boga sa promocje dokonywane przy okazji każdego wyjazdu niż Matka Boska w barwach Legii... No chyba, ze kogoś obraża to, iż jest Ona w barwach Legii a nie np. Widzewa
A co do "naszej wiary od początku" to myslę, ze mogłaby tu wybuchnąc bardzo ciekawa dyskusja
Większa obrazą dla Boga sa promocje dokonywane przy okazji każdego wyjazdu niż Matka Boska w barwach Legii... No chyba, ze kogoś obraża to, iż jest Ona w barwach Legii a nie np. Widzewa

A co do "naszej wiary od początku" to myslę, ze mogłaby tu wybuchnąc bardzo ciekawa dyskusja

-
-
-
Nie tylko Elana śpiewa tą piosenke,dużo ekip ma ja w swoim repertuarze.only_twsm[E] pisze:no a Elana ma taka ;p
Słuchaj Jezu jak Cię błaga lud
wróć Elanie drugą ligę wróć
niechaj będzie jak za dawnych lat
A dostaniesz w zamian żółto-niebieski kwiat.
A co do tematu to sa jakieś granice których nie powinno sie przekraczac ale tez bez przesady.

-
-
wiem wiem ze inne kluby tez taka maja pioseneczke ;p hehe tylko ja napisalem ze Elana ma tez taka i tak u nas jest spiewanaMadball pisze:Nie tylko Elana śpiewa tą piosenke,dużo ekip ma ja w swoim repertuarze.only_twsm[E] pisze:no a Elana ma taka ;p
Słuchaj Jezu jak Cię błaga lud
wróć Elanie drugą ligę wróć
niechaj będzie jak za dawnych lat
A dostaniesz w zamian żółto-niebieski kwiat.
A co do tematu to sa jakieś granice których nie powinno sie przekraczac ale tez bez przesady.

Pozdrawiam
-
Nic dodać nic ująć, poprostu żenada.Kiju pisze:(L)ictre pisze:dla mnie np. to jednaj juz troche przesada ...jednak to zalezy od stopnia naszej wiary ...CKOCD pisze:?
troche przesada??
To jest dramat ku*** mac...
Nic niemam do mieszania religi do ruchu kibicowskiego, bo niema nic złego w podkreślaniu swej przynależności religijnej. Nie widzę nic złego w haśle typu Bóg, Honor, Ojczyzna. Tekst "Wyznawcy Górnika" raczej z religią nic wspólnego nie maja i nikogo nie obraża.
Zupełnie inna sprawa to koszula Legii, jest to robienie sobie kpin i obrażanie symboli religijnych, to samo tyczy się flagi Arki i prostackiej przyśpiewki tu cytowanej.
p.s. I jeszcze się dwie strony licytujcie u kogo jest śpiewana, bo jest taka zajebista
-
A nawet jesli by bylo symbolem religijnym to ta flaga nie drazni mnie jako katolika a zas koszulka z MBł bardzoLele_WLAWOWO_GKS pisze:Tak, masz racje, bo czy slowo "Wyznawcy" to symbol religijny?Wizard pisze:Moim zdaniem - ogolne odniesienie sie do wiary typu wyznawcy Gornika ok
Ale juz konkret pisanie czyli Matka Boska Lazienkowska to przesada