Wiara i kibice

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Pozytywny

Post autor: Pozytywny » 19.12.2007, 18:39

ja myślę, że to zależy od kibiców ( klub katolicki,prawosławny etc).
Obrazek

iparts.pl
Bez pozdrowień

Re: Wiara i kibice

Post autor: Bez pozdrowień » 19.12.2007, 18:43

Wizard pisze:Co sadicie o mieszniu wiary w ruch kibicowski ?

Pisze bo spotkalem sie z avatarem na jednym for tory przedtsawial matke boska w barwach jednego klubu..

Dla mnie to 2 odrebne sprawy a Wy jak myslicie ?
a ja myślę, że to już przesada :shock:
WYPRZEDAŻ KOSZULEK PATRIOCI EDYCJA IV , CENA TYLKO 29.99 ZŁ ! http://kibice.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=13857

"rezygnując z wartości, tracimy poczucie wspólnoty, tracimy Polskę. Nie ma wolności bez wartości."

Chino XL

Post autor: Chino XL » 19.12.2007, 18:58

Wklej, każdy będzie chciał zobaczyć.

A co do wiary, wolny kraj... Jeżeli jakaś ekipa czuje taką potrzebę to może przyjąć nazwę "Obroncy Jerusalem", "Synowie Mahometa", "Rycerze NMP"czy "Brygada Ateiści '2012". Jeżeli te nazwy wyrażają w 100% ich przekonanie to czemu nie? Skoro są ekipy polityczne, to czemu nie może być (anty)religijnych?

Choć tak naprawdę calokształt ekipy (chodzi mi nie o jakieś 20-30 osobowe grupy, tylko całe młyny, kluby) powinien być apolityczny i areligijny, bo nigdzie na świecie nie jest tak, że cały stadion ma identyczne zapatrywania. Stąd póżniej może dochodzić do mniejszych bądż większych konfliktow.

Bo tak naprawdę moją religią jest mój klub.
No Pasaran, krzyczeli komuniści
No Pasaran a jednak my przeszliśmy

CKOCD

Post autor: CKOCD » 19.12.2007, 18:58

Obrazek ?

kawa1984

Post autor: kawa1984 » 19.12.2007, 19:07

a czy nie należy potraktować tego z lekkim przymrużeniem oka? W "Świecie wg Kiepskich" też kiedyś był odcinek o zacieku na suficie i nazwali go Matka boska Kiepska..Nikt wtedy nie robił halo i nie jechał na producentów serialu

więcej dystansu panowie
..:: CWKS LEGIA WARSZAWA::..

Bez pozdrowień

Post autor: Bez pozdrowień » 19.12.2007, 19:17

kawa1984 pisze:a czy nie należy potraktować tego z lekkim przymrużeniem oka? W "Świecie wg Kiepskich" też kiedyś był odcinek o zacieku na suficie i nazwali go Matka boska Kiepska..Nikt wtedy nie robił halo i nie jechał na producentów serialu

więcej dystansu panowie
mi ten odcinek się też nie podobał i miałem do niego taki sam stosunek jak do tej koszulki
WYPRZEDAŻ KOSZULEK PATRIOCI EDYCJA IV , CENA TYLKO 29.99 ZŁ ! http://kibice.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=13857

"rezygnując z wartości, tracimy poczucie wspólnoty, tracimy Polskę. Nie ma wolności bez wartości."

moranka

Re: Wiara i kibice

Post autor: moranka » 19.12.2007, 19:34

Bez pozdrowień pisze:
Wizard pisze:Co sadicie o mieszniu wiary w ruch kibicowski ?

Pisze bo spotkalem sie z avatarem na jednym for tory przedtsawial matke boska w barwach jednego klubu..

Dla mnie to 2 odrebne sprawy a Wy jak myslicie ?
a ja myślę, że to już przesada :shock:
I to calkowita po cholere mieszac religie w ruch kibicowski :roll:

AndyKSG

Post autor: AndyKSG » 19.12.2007, 20:31

ale stwarzacie Górnik ma fane od lat "WYZNAWCY GÓRNIKA" jak to odbierzecie? :roll:

Jakub

Post autor: Jakub » 19.12.2007, 20:34

Jak dla mnie to bardzo duża przesada coś takiego..Myślę że nie powinno się na trybunach pokazywać przekazywać ani nawet w najmniejszym stopniu podejmować tematów wyznaniowych.
Brodnica FC Legia

pasikonik

Post autor: pasikonik » 19.12.2007, 20:37

a flaga - W Imię Ojca i Syna i Arka Gdynia?

;-)

bez przesady, to juz jest indywidualna sprawa danej ekipy.
Obrazek
[link]

winston

Post autor: winston » 19.12.2007, 22:07

w moim odczuciu to co piszecie w powyższych postach można odebrać dwuznacznie to to co jest na tej koszulce jest jak najbradzij jednoznaczne

Michał z Łodzi

Post autor: Michał z Łodzi » 19.12.2007, 22:14

Jeden wierzy w Boga, dla drugiego klub jest religią, trzeci hoduje rybki akwariowe. Każdy musi mieć w życiu coś swojego, co daje mu oparcie, otuchę itd. Każdy ma swoje priorytety, jednego dnia klub jest najważniejszy, drugiego na pierwszym miejscu jest dziewczyna.
I fanatyzm kibiicowski porównałbym do fanatyzmu religijnego. My wrzucamy kasę do puszek na oprawy, inni przelewają swoje emerytury na konto ojca dyrektora.
Ja to tak postrzegam.

Edit: przeczytałem swój wpis i doszedłem do wniosku, że jest nie na temat :)

(L)ictre

Post autor: (L)ictre » 19.12.2007, 22:36

CKOCD pisze:Obrazek ?
dla mnie np. to jednaj juz troche przesada ...jednak to zalezy od stopnia naszej wiary ...
W Wielkim mieście Warszawa pyry na obiad sie zjada.

Sztygar

Post autor: Sztygar » 19.12.2007, 22:48

o ile mnie pamięc nie myli to na vlepce wydanej przez jakiś klub są jakieś motywy które pasowały by do tego tematu ...
Hasło na vlepie było mniej wiecej takiej treści TYLKO (jakis klub) reszta kutasy i jakieś motywy ale moge sie mylić :!:

Lele_WLAWOWO_GKS

Post autor: Lele_WLAWOWO_GKS » 20.12.2007, 11:11

Ja jestem wierzacym, praktykujacym katolikiem i jestem wrazliwy na wszelkie ataki na moj religie. Nasz kraj od samego poczatku przyjal taka wiare jaka przyjal, Nasza "trzeciomajowa" konstytucja zaczynala sie od okreslenia tematu wyznania. Dlatego jesli ktos ma inna wiare powinien soe stosowac, a swoje poglady moglby uzewnetrzniac na przyklad w Czechac gdzie wiekszosc ludzi to ateisci. Haslo "Wyznawcy Gornika", czy innego klubu to jak dla mnie nie zawiera nic zlego. Ale juz haslo Arki troszeczke przesadzona. Byly tez inne hasla "Wyznawcy Falubazu", czy "Falubaz Alleluja". To ostatnie przy okazji swiat Wielkanocnych.
Tak samo jak kilku przedmowcow, jestem za tym aby polityki i religii nie narzucac na trybunach. To samo jesli chodzi o inne sprawy osobiste. Milosc do klubu powinna laczyc, a wtracanie takich rzeczy raczej temu nie pomaga.

Wesolych Swiat :)
Wybrzeże Gdańsk FC Władysławowo

fryzjer

Post autor: fryzjer » 20.12.2007, 12:46

AndyKSG pisze:ale stwarzacie Górnik ma fane od lat "WYZNAWCY GÓRNIKA" jak to odbierzecie? :roll:
Chociaż nie przepadam za Górnikiem (delikatnie mówiąc :lol: ) to uważam że to jest zupełnie coś innego. fana "Wyznawcy Górnika" nie porusza żadnej konkretnej religii itp. Słowo "Wyznawcy" nie dotyczy przecież tylko religii i można to różnie interpretować , nie widzę w tym haśle nic niestosownego.

Natomiast kompletna przesada to już dla mnie jest to hasło z koszulki co kolega wyżej wkleił. Dodam że nie jestem jakimś wielkim katolikiem itp ale uważam że takie mieszanie wiary z kibicowaniem jest nie potrzebne...

tlen

Post autor: tlen » 20.12.2007, 13:01

"Sluchaj Jezu jak cie blaga lud , z Jagiellonii mistrza Polski zrob"

Jedna z moich ulubionych przyspiewek. Bardzo stara zreszta ;)

Torfiorz

Post autor: Torfiorz » 20.12.2007, 13:28

Lele_WLAWOWO_GKS pisze:Ja jestem wierzacym, praktykujacym katolikiem i jestem wrazliwy na wszelkie ataki na moj religie. Nasz kraj od samego poczatku przyjal taka wiare jaka przyjal, Nasza "trzeciomajowa" konstytucja zaczynala sie od okreslenia tematu wyznania. Dlatego jesli ktos ma inna wiare powinien soe stosowac, a swoje poglady moglby uzewnetrzniac na przyklad w Czechac gdzie wiekszosc ludzi to ateisci. Haslo "Wyznawcy Gornika", czy innego klubu to jak dla mnie nie zawiera nic zlego. Ale juz haslo Arki troszeczke przesadzona. Byly tez inne hasla "Wyznawcy Falubazu", czy "Falubaz Alleluja". To ostatnie przy okazji swiat Wielkanocnych.
Tak samo jak kilku przedmowcow, jestem za tym aby polityki i religii nie narzucac na trybunach. To samo jesli chodzi o inne sprawy osobiste. Milosc do klubu powinna laczyc, a wtracanie takich rzeczy raczej temu nie pomaga.

Wesolych Swiat :)
Prawie w 100% się z tobą zgadzam. To prawie to zaznaczony kawałek twojej wypowiedzi. Otóż ta sama konstytucja, na którą się powołujesz, daje każdemu obywatelowi swobodę wyznania i przekonań.

Co do reszty twojego tekstu 100% poparcia.
[link]
Szycie flag na płot, sektorówek, machajek ...
Hafty, naszywki, poduszki, rękawiczki, bluzy, spodnie dresowe, czapki polarowe i rybaczki ...

Żoliborski

Post autor: Żoliborski » 20.12.2007, 14:19

Mnie też się nie podoba ta koszulka, tak jak większość osób z Legii, więc nie wiem o czym ma byćta dyskusja...
Zrobił je dla zarobku jakiś typ i tyle...
Obrazek

H8

Post autor: H8 » 20.12.2007, 16:33

Nie będziesz brał imienia Boga twego nadaremno
grg

Tuls

Post autor: Tuls » 20.12.2007, 18:00

W moim odczuciu koszulka trochę przesadzona.Może to w jakimś stopniu obrażać ludzi wierzących i praktykujących , dla których symbolika religijna jest istotnym elementem życia.

Kibicowanie , religia , ktoś napisał , że także polityka powinny być sferami , które funkcjonują oddzielnie - chociaż jak wiadomo szczególnie widać oddziaływanie polityki na kibicowanie.

Idąc tym tokiem rozumowania także fana Arki "W imię Ojca i Syna i Arka Gdynia" jest całkowicie nietrafiona według mnie.Natomiast "Wyznawcy Górnika" to całkowicie inna sprawa - tutaj kibice podkreślają wiarę we własny klub ;)

tlen pisze:"Sluchaj Jezu jak cie blaga lud , z Jagiellonii mistrza Polski zrob"

Jedna z moich ulubionych przyspiewek. Bardzo stara zreszta ;)

Słuchaj Jezu jak Cie błaga lud , zrób z Lechijki mistrza Polska zrób ;)
Pieśń , która chyba się zadomowiła nie tylko w Gdańsku , Bstoku czy też Chorzowie , ale pewnie i w wielu innych miejscach.

ziomek

Post autor: ziomek » 20.12.2007, 18:09

Wzór jak wzór, ale dziwi , ze może wzbudzać tak wiele kontrowersji... W końcu jeżeli wierzymy, że Bóg stworzył nas na Swój obraz i podobieństwo to i poczucie humoru tez powinine mieć. Zresztą w Ameryce Płd, która jest znacznei bardziej katolicka wizerunek Matki Boskiej czy Jezusa tez jest w różny sposób wykorzystywany i jakoś nikt nie lametuje, że obraza itd.
Większa obrazą dla Boga sa promocje dokonywane przy okazji każdego wyjazdu niż Matka Boska w barwach Legii... No chyba, ze kogoś obraża to, iż jest Ona w barwach Legii a nie np. Widzewa :lol:
A co do "naszej wiary od początku" to myslę, ze mogłaby tu wybuchnąc bardzo ciekawa dyskusja :twisted:

only_twsm[E]

Post autor: only_twsm[E] » 20.12.2007, 18:20

no a Elana ma taka ;p

Słuchaj Jezu jak Cię błaga lud
wróć Elanie drugą ligę wróć
niechaj będzie jak za dawnych lat
A dostaniesz w zamian żółto-niebieski kwiat.

Kiju

Post autor: Kiju » 20.12.2007, 18:32

(L)ictre pisze:
dla mnie np. to jednaj juz troche przesada ...jednak to zalezy od stopnia naszej wiary ...

troche przesada??

To jest dramat ku*** mac... :x
Obrazek

212
Post autor: 212 » 20.12.2007, 19:33

w Buenos Aires to np można sobie bezproblemowo kupić różaniec w barwach klubowych i czy inne tego typu rzeczy. W Santiago pod ścianą, gdzie zamieszczano swoje podziękowania religijne, wisiały opaski klubowe.
Szokuje, z drugiej strony "proście o co tylko chcecie"

Madball

Post autor: Madball » 20.12.2007, 19:40

only_twsm[E] pisze:no a Elana ma taka ;p

Nie tylko Elana śpiewa tą piosenke,dużo ekip ma ja w swoim repertuarze.
A co do tematu to sa jakieś granice których nie powinno sie przekraczac ale tez bez przesady.
Obrazek

Lele_WLAWOWO_GKS

Post autor: Lele_WLAWOWO_GKS » 20.12.2007, 20:12

Wizard pisze:Moim zdaniem - ogolne odniesienie sie do wiary typu wyznawcy Gornika ok

Ale juz konkret pisanie czyli Matka Boska Lazienkowska to przesada
Tak, masz racje, bo czy slowo "Wyznawcy" to symbol religijny?
Wybrzeże Gdańsk FC Władysławowo

only_twsm[E]

Post autor: only_twsm[E] » 20.12.2007, 20:46

Madball pisze:
only_twsm[E] pisze:no a Elana ma taka ;p

Nie tylko Elana śpiewa tą piosenke,dużo ekip ma ja w swoim repertuarze.
A co do tematu to sa jakieś granice których nie powinno sie przekraczac ale tez bez przesady.
wiem wiem ze inne kluby tez taka maja pioseneczke ;p hehe tylko ja napisalem ze Elana ma tez taka i tak u nas jest spiewana :)
Pozdrawiam

Radog78

Post autor: Radog78 » 20.12.2007, 23:41

Kiju pisze:
(L)ictre pisze:

troche przesada??

To jest dramat ku*** mac... :x
Nic dodać nic ująć, poprostu żenada.

Nic niemam do mieszania religi do ruchu kibicowskiego, bo niema nic złego w podkreślaniu swej przynależności religijnej. Nie widzę nic złego w haśle typu Bóg, Honor, Ojczyzna. Tekst "Wyznawcy Górnika" raczej z religią nic wspólnego nie maja i nikogo nie obraża.
Zupełnie inna sprawa to koszula Legii, jest to robienie sobie kpin i obrażanie symboli religijnych, to samo tyczy się flagi Arki i prostackiej przyśpiewki tu cytowanej.
p.s. I jeszcze się dwie strony licytujcie u kogo jest śpiewana, bo jest taka zajebista

arturo

Post autor: arturo » 26.12.2007, 11:06

Lele_WLAWOWO_GKS pisze:
Wizard pisze:Moim zdaniem - ogolne odniesienie sie do wiary typu wyznawcy Gornika ok

Ale juz konkret pisanie czyli Matka Boska Lazienkowska to przesada
Tak, masz racje, bo czy slowo "Wyznawcy" to symbol religijny?
A nawet jesli by bylo symbolem religijnym to ta flaga nie drazni mnie jako katolika a zas koszulka z MBł bardzo :!: I kazdy kto mysli podobnie ma prawo z krytykowac ta koszu(L)ke :roll:

ODPOWIEDZ