Małopolska kibolska
Moderatorzy: Automoderation, LechiaCHWM, Zorientowany
-
tak tylko pytam
Re: Małopolska kibolska
O Gdowie, ktoś coś napisze ? Domyślam się, że nie ma tam nic wielkiego, ale właśnie...widziałem ostatnio wydane gadżety Cracovii z fc Gdów i trochę mnie to zaskoczyło (tak wiem, że wydanie gadżetów, to nic nie znaczy.Zwłaszcza w dzisiejszych czasach).
A czy to prawda że Okocimski i Beskid maja sie ku sobie ? Bo chodzą głosy że Beskid obecny na turnieju w Brzesku
-
subiektywnie
ale kiedy ta lokomotywa jechała? pewnie jeszcze w '90tych?w miare kumaty pisze: 08.09.2026, 12:15 Brzesko całkowicie zdominowane przez Okocimiski Ale kiedyś jednak byli pro-Wisła (Świta mi powrót z jakiegoś meczu Wisły, gdzie szczycili się zdemolowaniem lokomotywy) i bardzo długo mieli kontakty z wiślakami z Bochni. Wydaje mi się, że urwało się to wraz z upadkiem zgody z Unia i początkiem układu Unia-Wisła.
już tyle pokoleń zdążyło sie przemielić że to że kiedyś jakimś starym było blisko nie znaczy że dziś małolaci w wieku ich synów tak samo na to patrzą
a w ostatnich latach reputacja Wisły poleciała na łeb na szyje i nawet takie ekipy którym nigdy nie będzie blisko do Cracovii i teoretycznie bliżej im do Wisły to jednak nie chcą być z nią kojarzone: Okocimski, Glinik, nawet Unia Tarnów chyba już ma dosyć telenoweli jaką kilkukrotnie zapewniała im Wisła a z Podkarpacia to niby dlaczego Polonia Przemyśl wybrała Stal a nie Wisłę?
jedynie dziwi postawa Unii Oświęcim bo akurat ona była cięta na Wisłę kiedy jeszcze nie miała tak spapranej reputacji a paradoksalnie teraz sie zbliżyli no ale wszystko przez Ruch
nie mieli żadnego wsparcia z strony Wisły wiec wybrali w ultimatum Stal Rzeszów, nadal sporo osob z Przemysla jedzi na Wisłe i barwy Wisły są widocznesubiektywnie pisze: 08.09.2026, 16:43ale kiedy ta lokomotywa jechała? pewnie jeszcze w '90tych?w miare kumaty pisze: 08.09.2026, 12:15 Brzesko całkowicie zdominowane przez Okocimiski Ale kiedyś jednak byli pro-Wisła (Świta mi powrót z jakiegoś meczu Wisły, gdzie szczycili się zdemolowaniem lokomotywy) i bardzo długo mieli kontakty z wiślakami z Bochni. Wydaje mi się, że urwało się to wraz z upadkiem zgody z Unia i początkiem układu Unia-Wisła.
już tyle pokoleń zdążyło sie przemielić że to że kiedyś jakimś starym było blisko nie znaczy że dziś małolaci w wieku ich synów tak samo na to patrzą
a w ostatnich latach reputacja Wisły poleciała na łeb na szyje i nawet takie ekipy którym nigdy nie będzie blisko do Cracovii i teoretycznie bliżej im do Wisły to jednak nie chcą być z nią kojarzone: Okocimski, Glinik, nawet Unia Tarnów chyba już ma dosyć telenoweli jaką kilkukrotnie zapewniała im Wisła a z Podkarpacia to niby dlaczego Polonia Przemyśl wybrała Stal a nie Wisłę?
jedynie dziwi postawa Unii Oświęcim bo akurat ona była cięta na Wisłę kiedy jeszcze nie miała tak spapranej reputacji a paradoksalnie teraz sie zbliżyli no ale wszystko przez Ruch
-
subiektywnie
podobno na Okocimski też coś leciało, to już nie wspólnie? nagle sama Tovia? dziwne
Fakt jest taki Że Oświęcimska Unia zbliżyła się do Wisły przez Ruch, Obie strony też zrozumiały że tak będzie lepiej dla każdego w obecnej sytuacji, Ale najciekawiej jest z Wiślackimi Brzeszczami którzy dalej nie są do Unii przekonani, nie jeżdżą do nich na mecze a kiedy Wisła na swoich meczach pozdrawia Oświęcimian to Brzeszcze milcząsubiektywnie pisze: 08.09.2026, 16:43ale kiedy ta lokomotywa jechała? pewnie jeszcze w '90tych?w miare kumaty pisze: 08.09.2026, 12:15 Brzesko całkowicie zdominowane przez Okocimiski Ale kiedyś jednak byli pro-Wisła (Świta mi powrót z jakiegoś meczu Wisły, gdzie szczycili się zdemolowaniem lokomotywy) i bardzo długo mieli kontakty z wiślakami z Bochni. Wydaje mi się, że urwało się to wraz z upadkiem zgody z Unia i początkiem układu Unia-Wisła.
Przez cały czas, który ja pamiętam w Oświęcimiu były chłopaki, które kibicowały Wiśle i hokejowej Unii. Teraz Unia Oświęcim ma swój najlepszy czas i to wykorzystuje. Nie wiem jak długo to potrwa, ale moim zdaniem nie potrwa wiecznie. Pozdrawianie ich na meczu Wisły budzi u mnie jedynie uśmiech i nostalgię za minionymi czasami, gdzie ekipa tego pokroju była co najwyżej mocnym FC.
I nie piszę tego z zazdrosnego "chrzanowskiego" punktu widzenia, bo z tego co wiem, Unia miała powody żeby przyjechać i wyjaśnić moich młodszych kolegów.
I nie piszę tego z zazdrosnego "chrzanowskiego" punktu widzenia, bo z tego co wiem, Unia miała powody żeby przyjechać i wyjaśnić moich młodszych kolegów.
Z tym, że Unia Oświęcim z małego miasta ma lepszy skład niż Wisła :)
-
Zgredek1906
Z tym brakiem pozdrowień ze strony Brzeszcz czy Podhala to mit, wiadomo że każdy ma swoje spostrzeżenia na temat zgód czy układów i jedni mają lepszy kontakt z Oświęcimiem inni z Widzewem a jeszcze inni z Ruchem czy Slovanem ale nie ma z tego powodu żadnych zgrzytów i nie ma się tutaj czego doszukiwać.
-
subiektywnie
rozwaliło mnie jak ktoś podsumował ostatnią relacje Tarnovii z wyjazdu do Gnojnika
padły tam słowa że "lokalsom hasło piłka nożna dla kibiców nie jest obce"
a ktoś skomentował:
- piłka nożna dla kibiców... a na Tarnovii sektor gości zarósł krzakami..
trafione w sedno ;D
padły tam słowa że "lokalsom hasło piłka nożna dla kibiców nie jest obce"
a ktoś skomentował:
- piłka nożna dla kibiców... a na Tarnovii sektor gości zarósł krzakami..
trafione w sedno ;D
Ale po co im sektor gości skoro w tej buraczanej lidze nie ma ekip żadnych i stąd na siłę próbują pompować mecze ze Stróżami czy Gnojnikiem jako "hit". Niedługo najnudniejsze derby. Ciekawe co tym razem pokażą obie strony
-
Taksepatrze
3-4 FC Wisły zebrałyby podobny sklad jak Unia. Np. Bochnia + Sucha + Chrzanów + Brzeszcze. A gdzie reszta FC Wisły :) O Krakowie nawet nie mówie. Bądzmy poważni.Karpiu pisze: 09.09.2026, 14:25 Z tym, że Unia Oświęcim z małego miasta ma lepszy skład niż Wisła :)
-
nieskumalemtypa
Na tym zdjęciu stoi między innymi S który z SB nie jest, abstrahując od reszty.
Wiesz co, bardziej kojarzę ekipy "sportowe" krakowskich ekip przez pryzmat tego: https://zapodaj.net/plik-R0G8Iue3h5
I tym podobnym :) Miałem przyjemność poznać parę osób z "klimatu" w dawnych latach, którzy sepleniacym głosem dukali że po co ćwiczyć jak jest Amfa i sprzęty heh
I tym podobnym :) Miałem przyjemność poznać parę osób z "klimatu" w dawnych latach, którzy sepleniacym głosem dukali że po co ćwiczyć jak jest Amfa i sprzęty heh
-
Taksepatrze
Wlasnie ludzie mają błedne myslenie nt. krakusów. Zdzwiwilbys sie ile osob trenuje. Sam sie zdziwilem nie tak dawno temu. Owszem, mlodych chudych i przecpanych chlopakow tez jest od wuja. Tym niemniej jednak gadanie ze ludzie z Oswiecimia maja lepszy sklad niz cala Wisla totalnie mija sie z prawdą, gdzie tak jak mowie jakby sie zabrała Bochnia + Sucha + Zabierzów to wizualnie i liczebnie wygladaliby nie gorzej od chlopakow z calego Oswiecimia. A dodaj do tego Chrzanow, Brzeszcze, Olkusz, Gdow, Myslenice, Jaworzno, cale Podhale, Limanowa, Krzeszowice, Dobczyce, Skawina, Pińczów, Słomniki itd. Itd. to już w ogole nie ma o czym tak naprawde rozmawiać. A gdzie jeszcze sam Kraków :)
także p. z dębnik :D więc foto raczej pomieszanie z poplątaniemnieskumalemtypa pisze: 10.09.2026, 14:13 Na tym zdjęciu stoi między innymi S który z SB nie jest, abstrahując od reszty.
-
subiektywnie
nurtował mnie temat klatki na Tarnovii więc zasięgnąłem języka i okazuje się że stadion jest własnością klubu przez co miasto nie może nic tam zrobić
więc pretensje o jego stan w tym wieloletni brak możliwości przyjmowania gości spada na klub i kibiców co troche gryzie sie z tymi ich hasłami o piłce nożnej dla kibiców...
więc pretensje o jego stan w tym wieloletni brak możliwości przyjmowania gości spada na klub i kibiców co troche gryzie sie z tymi ich hasłami o piłce nożnej dla kibiców...
Tu się nie zgodzę kolego, bo kibice Tarnovii sami zrobili klatkę by przyjąć gości z Gorlic. I to by było na tyle z wizyt gości przy Banderowskiego. Chyba że Unia w okolicy stadionu podczas derbów czy jakieś dzieciaki / pikniki. To były początki "nowej" Tarnovii, która miała solidną pakę (kto bywał na kadrze ten widział skład). Wg mnie ogrmny potencjał niestety zmarnowany, a myślałem że powstanie jakaś realna siła w Małopolsce.subiektywnie pisze: 10.09.2026, 20:36 nurtował mnie temat klatki na Tarnovii więc zasięgnąłem języka i okazuje się że stadion jest własnością klubu przez co miasto nie może nic tam zrobić
OKS - Beskid, dwie niezależne ekipy w województwie, fajnie jakby się zmotywowali i wyszli z tego marazmu. Małopolska potrzebuję różnorodności, a nie tylko pod butem wielkiego brata z Krakowa.
-
Kingkong22
Jak już coś to z Bandrowskiego a nie Banderowskiego...Karpiu pisze: 11.09.2026, 21:19Tu się nie zgodzę kolego, bo kibice Tarnovii sami zrobili klatkę by przyjąć gości z Gorlic. I to by było na tyle z wizyt gości przy Banderowskiego. Chyba że Unia w okolicy stadionu podczas derbów czy jakieś dzieciaki / pikniki. To były początki "nowej" Tarnovii, która miała solidną pakę (kto bywał na kadrze ten widział skład). Wg mnie ogrmny potencjał niestety zmarnowany, a myślałem że powstanie jakaś realna siła w Małopolsce.subiektywnie pisze: 10.09.2026, 20:36 nurtował mnie temat klatki na Tarnovii więc zasięgnąłem języka i okazuje się że stadion jest własnością klubu przez co miasto nie może nic tam zrobić
OKS - Beskid, dwie niezależne ekipy w województwie, fajnie jakby się zmotywowali i wyszli z tego marazmu. Małopolska potrzebuję różnorodności, a nie tylko pod butem wielkiego brata z Krakowa.
Druga sprawa- początki " Nowej Tarnovii" to przegonienie uni na meczu Tarnovia- Wisła Szczucin w 2014 roku.
Trzecia sprawa- Klatka klatką,ale wokół klatki brak sektora buforowego,odzielajacego kibiców gości od kibiców gospodarzy.Kolejne, wejście na sektor gości jest od strony głównego wejścia na stadion, więc ciężko byłoby zabezpieczyć wejście zoorganizowaniej grupy kibiców przyjezdnych .Nie jest tajemnicą, że stadion Tarnovii wymaga modernizacji,ale jest potencjał,aby w przyszłości gościć na nim ekipy przyjezdne.
Chyba w ubiegłym sezonie, Ekipa Jordana Jordanów gościła w wydzielonym sektorze gości na głównej trybunie ,niedaleko młyna gospodarzy.
W tym sezonie, grupka ludzi z Dąbrowy Tarnowskiej była widoczna na trybunie kamiennej ,więc nieprawdą jest,że Tarnovia nie przyjmuje kibiców przyjezdnych.
-
Kibic_janusz
Polan Żabno jeszcze działa jakkolwiek?Kingkong22 pisze: 12.09.2026, 23:34
Ps. Dąbrovia to już chyba nie to pokolenie.Dzieciaczki coś tam jeszcze pokrzyczą i z Żabnem się na vlepy "biją" w swoich miasteczkach.
Mnie zastanawia jak to jest, że parę wsi czy tam małych miasteczek w okolicy Tarnowa, próbuje coś działać na własne konto lub jeździć do Krakowa zamiast naturalnie jeździć na tarnowskie ekipy??
Tarnów od zawsze miał fanklubowy problem i małą siłę przyciągania.
Akurat obwarzanek tarnowski zawsze był prounijny, ale już miasteczka byłego województwa miały wyjebane (wiadomo - Dębica i Bochnia to już inne strefy). Czasem coś tam w Tuchowie i Wojniczu podziałali i tyle.
Wyjątkiem był żużel, gdzie zjeżdżał cały region i tak by to działało, gdyby piłka była na jako takim poziomie i była priorytetowa w okolicy (piszę o nowszych czasach, lata 90. to fenomen zaniedbania kibicowskiego na Unii, ale też czasy niepopularne dla przyciągania tłumów na stadion).
Akurat obwarzanek tarnowski zawsze był prounijny, ale już miasteczka byłego województwa miały wyjebane (wiadomo - Dębica i Bochnia to już inne strefy). Czasem coś tam w Tuchowie i Wojniczu podziałali i tyle.
Wyjątkiem był żużel, gdzie zjeżdżał cały region i tak by to działało, gdyby piłka była na jako takim poziomie i była priorytetowa w okolicy (piszę o nowszych czasach, lata 90. to fenomen zaniedbania kibicowskiego na Unii, ale też czasy niepopularne dla przyciągania tłumów na stadion).
Swego czasu dosyć zgrabnie jeździli na Tarnovię z Woli Lubeckiej.
Jaka siłę przyciągania może mieć kopanie na piątym i szóstym poziomie? W podobnych ligach grają lokalne kluby z powiatu. Ludzi z okolicznych wiosek mocno ściągał żużel bo tam miał najwięcej entuzjastów.
-
Szalik_Z_Fredzlami
Dokładnie, niewiele tam raczej było fc na przestrzeni lat. A jeśli były, to kilkuosobowe najwyżej. I zgadzam się, zdecydowanym wyjątkiem był żużel - ale tam mam wrażenie jeździło się na "na żużel na Unii" - a nie na samą Unię.kat. pisze: 13.09.2026, 15:02 Tarnów od zawsze miał fanklubowy problem i małą siłę przyciągania.
Trochę inaczej widzę lata 90, chyba że mówisz tylko o Unii - bo np dla Okocimskiego - to lata 90te/'00 to najlepsze lata w historii klubu, piłkarsko i kibicowsko. Tarnovia chyba zresztą też nieźle sobie wtedy radziła, dla Bocheńskiego lata 90 to też rozkwit kibicowski, przede wszystkim w kontaktach z Wisłą i początku większych wyjazdów tam właśnie.
I fakt, taka Dębica, Bochnia, Brzesko - zawsze miały wywalone na bycie fc czegokolwiek z Tarnowa. Dębica lokalna, Brzesko lokalne, Bochnia pro Wisła. Zero Tarnowa (poza dawną zgodą OKS)
Unia w latach 90. też była sportowo regionalną potęgą, ale kibicowsko było jak było - potencjał niby wielki, a kilkunastu Toviaków siało popłoch. Żużel i kosz (bardziej) utrzymywały życie kibicowskie na Unii, na piłce była padaka i radość, gdy zebrało się nas 20.
Co do żużla, to oczywiście, że był piknik i nijak nie przekładało się to na sytuację kibicowską. No ale było jednak bezpieczniej niż gdy się kręciło młyn w kilka osób na piłce ;)
Dębica i Bochnia to ogólnie uznawały woj. tarnowskie za upokorzenie - nawet wśród zwykłych ludzi była antypatia do Tarnowa jako stolicy :) Oba miasta ciążyły w przeciwnym kierunku (Dębica akurat kibicowsko na Śląsk).
Co do żużla, to oczywiście, że był piknik i nijak nie przekładało się to na sytuację kibicowską. No ale było jednak bezpieczniej niż gdy się kręciło młyn w kilka osób na piłce ;)
Dębica i Bochnia to ogólnie uznawały woj. tarnowskie za upokorzenie - nawet wśród zwykłych ludzi była antypatia do Tarnowa jako stolicy :) Oba miasta ciążyły w przeciwnym kierunku (Dębica akurat kibicowsko na Śląsk).
Generalnie od jakiegoś czasu jest spory wysyp nowych ekip z małych miejscowości co widać na social mediach - nawet jeśli to chwilowe zajawki to fajnie, że ten ruch nie umiera tak jak sporo osób prorokowało, ale z moich obserwacji są to małe ekipki które chcą się pobawić na meczach a niekoniecznie narażać innej ekipie za to że pójdą w stronę X czy Y, zwłaszcza jeśli mowa o Tarnowie.Karpiu pisze: 13.09.2026, 14:51 Mnie zastanawia jak to jest, że parę wsi czy tam małych miasteczek w okolicy Tarnowa, próbuje coś działać na własne konto lub jeździć do Krakowa zamiast naturalnie jeździć na tarnowskie ekipy??
-
w miare kumaty
Jakos na przelomie wiekow mieliscie wyjazd na koszykowke gdzies na Gorny Slask (albo Sosnowiec)? Byl Was caly autokar wraz z Brzeskiem. Przed dotarciem na miejsce zatrzymaliscie sie na jakiejs stacji i ktos wykonal telefon po eskorte. Po tej sytuacji Okocimski zerwal z Wami zgode. Ciekaw jestem czy po tylu latach bedziesz w stanie to zdarzenie potwierdzic, albo jednoznacznie zdementowac (jesli druga opcja, to napisz czemu OkS zerwal z Wami zgode za pierwszym razem)kat. pisze: 13.09.2026, 18:51 Unia w latach 90. też była sportowo regionalną potęgą, ale kibicowsko było jak było - potencjał niby wielki, a kilkunastu Toviaków siało popłoch. Żużel i kosz (bardziej) utrzymywały życie kibicowskie na Unii, na piłce była padaka i radość, gdy zebrało się nas 20.
Zgoda nie padła z inicjatywy Okocimskiego.
-
w miare kumaty
Czyli farmazon?
-
Szalik_Z_Fredzlami
O, a kogo? Jezioraka? 😁🙈
Dawaj, chętnie posłucham.
Inna ekipa przyjechała wtedy na nasz mecz i rozdała karty. KMWTW ;)
-
Szalik_Z_Fredzlami
Nie no, te karty to już wam rozdawali trochę wcześniej ;)
A Okocimski delikatnie mówiąc wielkim fanem tego waszego włażenia im do d@py nie był i jasno to od początku komunikował. I jeśli kmwtw - to tobie zresztą też;)
Ale ok, niech będzie 👋🏼
Szaliku szanowny z frędzlami - ale temat tyczy końca PIERWSZEJ zgody w roku bodajże 1999. i wracającego farmazonu, że Piwosze zerwali ją po jakiejś krzywej akcji.
-
Kingkong22
Czy Wisła jeszcze pozdrawia Unię T na meczach?
-
w miare kumaty
Ok, dzięki za ustosunkowanie się. Czyli jednak farmazon. Nie wiem czy wracający, ale taką wersję dostałem od kumatego typa z Okocimskiego w czasach kiedy nie było smartfonów, a ludzie używali jeszcze IRCa czy ICQ. Młodzież niech sobie googluje o czym pisze.kat. pisze: 14.09.2026, 11:54 Szaliku szanowny z frędzlami - ale temat tyczy końca PIERWSZEJ zgody w roku bodajże 1999. i wracającego farmazonu, że Piwosze zerwali ją po jakiejś krzywej akcji.
Cóż, wtedy każdy pisał różne rzeczy.
To był chyba pierwszy sensowny wyjazd Unii na piłkę od lat. W naszej historii jest napisane, że jechaliśmy na kosę - to też farmazon. Ale relacje były słabe. U nas ekipa się kształtowała, jedna z czołowych postaci była mocno przeciwko tej zgodzie. Były jeszcze rozmowy w naszym sektorze - koniec końców uznaliśmy, że idziemy swoimi drogami. Bez spin i afer.
To był chyba pierwszy sensowny wyjazd Unii na piłkę od lat. W naszej historii jest napisane, że jechaliśmy na kosę - to też farmazon. Ale relacje były słabe. U nas ekipa się kształtowała, jedna z czołowych postaci była mocno przeciwko tej zgodzie. Były jeszcze rozmowy w naszym sektorze - koniec końców uznaliśmy, że idziemy swoimi drogami. Bez spin i afer.
-
subiektywnie
pewne jest jedno: trzeciej zgody na linii Tarnów - Brzesko już nigdy nie będzie, bardziej prawdopodobna wydaje sie kosa biorąc pod uwagę z kim zwąchali sie Piwosze... nijako uwiarygodniając teze kto wystawił koalicji temat turnieju w Radłowie...
-
tak tylko pytam
Proponuję raz na zawsze zakończyć dyskusję w tym temacie o Tarnowie przez osoby, które wiedzą co najwyżej tyle, ile wyczytają w necie, plus to co sobie sami dopowiedzą, albo uroi się w ich głowie.
Osobą z Tarnowa proponuję nie odpisywać takim użytkownikom.
subiektywnie to kolejne konto karpia.
Osobą z Tarnowa proponuję nie odpisywać takim użytkownikom.
subiektywnie to kolejne konto karpia.
Już niedługo rozpoczną się najnudniejsze derby w Poslce. Ciśnienie w mieście jest wysokie, kibice Tovii w emocjach nie ogarnęli który jest rok i powiesili transparent z datą 16.09.25. Do tej pory doszło do przepychanek na profilach obu ekip, gdzie kibice Tovii (grupa SH) wypomina rywalom słaba formę fizyczną, ponieważ to oni idą pieszo na mecz, podczas gdy Unia jedzie pociągiem... Na pewno swoich ziomali wesprze solidnie Cracovia. Unia nie ma tego szczęścia i nie może liczyć na żadne wsparcie. Więc czy to będzie pojedynek Dawida z Goliatem? Bardzo jestem ciekaw Unii, ich ostatnia forma do mocnych raczej nie należy, ale cóż... Derby rządzą się swoimi prawami