Małopolska kibolska

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, LechiaCHWM, Zorientowany

Taksepatrze

Re: Małopolska kibolska

Post autor: Taksepatrze »

Swego czasu pamietam, że w Brzesku było dużo wiślaków. A co tam słychać w Gorlicach? Glinik to w 100% niezalezna ekipa czy są tam osoby pro Wisła/Widzew ?
iparts.pl
tak tylko pytam

Post autor: tak tylko pytam »

O Gdowie, ktoś coś napisze ? Domyślam się, że nie ma tam nic wielkiego, ale właśnie...widziałem ostatnio wydane gadżety Cracovii z fc Gdów i trochę mnie to zaskoczyło (tak wiem, że wydanie gadżetów, to nic nie znaczy.Zwłaszcza w dzisiejszych czasach).
Barczysty

Post autor: Barczysty »

A czy to prawda że Okocimski i Beskid maja sie ku sobie ? Bo chodzą głosy że Beskid obecny na turnieju w Brzesku
subiektywnie

Post autor: subiektywnie »

w miare kumaty pisze: 08.09.2026, 12:15 Brzesko całkowicie zdominowane przez Okocimiski Ale kiedyś jednak byli pro-Wisła (Świta mi powrót z jakiegoś meczu Wisły, gdzie szczycili się zdemolowaniem lokomotywy) i bardzo długo mieli kontakty z wiślakami z Bochni. Wydaje mi się, że urwało się to wraz z upadkiem zgody z Unia i początkiem układu Unia-Wisła.
ale kiedy ta lokomotywa jechała? pewnie jeszcze w '90tych?
już tyle pokoleń zdążyło sie przemielić że to że kiedyś jakimś starym było blisko nie znaczy że dziś małolaci w wieku ich synów tak samo na to patrzą

a w ostatnich latach reputacja Wisły poleciała na łeb na szyje i nawet takie ekipy którym nigdy nie będzie blisko do Cracovii i teoretycznie bliżej im do Wisły to jednak nie chcą być z nią kojarzone: Okocimski, Glinik, nawet Unia Tarnów chyba już ma dosyć telenoweli jaką kilkukrotnie zapewniała im Wisła a z Podkarpacia to niby dlaczego Polonia Przemyśl wybrała Stal a nie Wisłę?

jedynie dziwi postawa Unii Oświęcim bo akurat ona była cięta na Wisłę kiedy jeszcze nie miała tak spapranej reputacji a paradoksalnie teraz sie zbliżyli no ale wszystko przez Ruch
shoe1984

Post autor: shoe1984 »

subiektywnie pisze: 08.09.2026, 16:43
w miare kumaty pisze: 08.09.2026, 12:15 Brzesko całkowicie zdominowane przez Okocimiski Ale kiedyś jednak byli pro-Wisła (Świta mi powrót z jakiegoś meczu Wisły, gdzie szczycili się zdemolowaniem lokomotywy) i bardzo długo mieli kontakty z wiślakami z Bochni. Wydaje mi się, że urwało się to wraz z upadkiem zgody z Unia i początkiem układu Unia-Wisła.
już tyle pokoleń zdążyło sie przemielić że to że kiedyś jakimś starym było blisko nie znaczy że dziś małolaci w wieku ich synów tak samo na to patrzą

a w ostatnich latach reputacja Wisły poleciała na łeb na szyje i nawet takie ekipy którym nigdy nie będzie blisko do Cracovii i teoretycznie bliżej im do Wisły to jednak nie chcą być z nią kojarzone: Okocimski, Glinik, nawet Unia Tarnów chyba już ma dosyć telenoweli jaką kilkukrotnie zapewniała im Wisła a z Podkarpacia to niby dlaczego Polonia Przemyśl wybrała Stal a nie Wisłę?

jedynie dziwi postawa Unii Oświęcim bo akurat ona była cięta na Wisłę kiedy jeszcze nie miała tak spapranej reputacji a paradoksalnie teraz sie zbliżyli no ale wszystko przez Ruch
nie mieli żadnego wsparcia z strony Wisły wiec wybrali w ultimatum Stal Rzeszów, nadal sporo osob z Przemysla jedzi na Wisłe i barwy Wisły są widoczne
subiektywnie

Karpiu pisze: 07.09.2026, 11:00 Wspólne bluzgi na Unię i Orła Dębno :)
podobno na Okocimski też coś leciało, to już nie wspólnie? nagle sama Tovia? dziwne
Uniafans

Post autor: Uniafans »

subiektywnie pisze: 08.09.2026, 16:43

Fakt jest taki Że Oświęcimska Unia zbliżyła się do Wisły przez Ruch, Obie strony też zrozumiały że tak będzie lepiej dla każdego w obecnej sytuacji, Ale najciekawiej jest z Wiślackimi Brzeszczami którzy dalej nie są do Unii przekonani, nie jeżdżą do nich na mecze a kiedy Wisła na swoich meczach pozdrawia Oświęcimian to Brzeszcze milczą
KCH_TSW

Post autor: KCH_TSW »

Przez cały czas, który ja pamiętam w Oświęcimiu były chłopaki, które kibicowały Wiśle i hokejowej Unii. Teraz Unia Oświęcim ma swój najlepszy czas i to wykorzystuje. Nie wiem jak długo to potrwa, ale moim zdaniem nie potrwa wiecznie. Pozdrawianie ich na meczu Wisły budzi u mnie jedynie uśmiech i nostalgię za minionymi czasami, gdzie ekipa tego pokroju była co najwyżej mocnym FC.
I nie piszę tego z zazdrosnego "chrzanowskiego" punktu widzenia, bo z tego co wiem, Unia miała powody żeby przyjechać i wyjaśnić moich młodszych kolegów.
Karpiu

Post autor: Karpiu »

Z tym, że Unia Oświęcim z małego miasta ma lepszy skład niż Wisła :)
Zgredek1906

Post autor: Zgredek1906 »

Z tym brakiem pozdrowień ze strony Brzeszcz czy Podhala to mit, wiadomo że każdy ma swoje spostrzeżenia na temat zgód czy układów i jedni mają lepszy kontakt z Oświęcimiem inni z Widzewem a jeszcze inni z Ruchem czy Slovanem ale nie ma z tego powodu żadnych zgrzytów i nie ma się tutaj czego doszukiwać.
subiektywnie

rozwaliło mnie jak ktoś podsumował ostatnią relacje Tarnovii z wyjazdu do Gnojnika

padły tam słowa że "lokalsom hasło piłka nożna dla kibiców nie jest obce"

a ktoś skomentował:

- piłka nożna dla kibiców... a na Tarnovii sektor gości zarósł krzakami..

trafione w sedno ;D
Karpiu

Ale po co im sektor gości skoro w tej buraczanej lidze nie ma ekip żadnych i stąd na siłę próbują pompować mecze ze Stróżami czy Gnojnikiem jako "hit". Niedługo najnudniejsze derby. Ciekawe co tym razem pokażą obie strony
Taksepatrze

Karpiu pisze: 09.09.2026, 14:25 Z tym, że Unia Oświęcim z małego miasta ma lepszy skład niż Wisła :)
3-4 FC Wisły zebrałyby podobny sklad jak Unia. Np. Bochnia + Sucha + Chrzanów + Brzeszcze. A gdzie reszta FC Wisły :) O Krakowie nawet nie mówie. Bądzmy poważni.
Jackass

Post autor: Jackass »

To sa wlasnie te farmazony powielane przez wszystkich zawistnych chcacych umniejszyc Wisle. Wy w ogole macie w glowie pojecie skali? Juz nie raz tutaj czytalem, ze jakies male ekipy maja lepszy sklad niz Wisla :) 10 x 10 do lat 16 to i kopciuszek z malej wsi moze najebac reprezentacji z topu. Wisla jest w stanie jezdzic na kilka tys. fanatykow a ilosc ludzi kibicujacych Wisle w Krakowie i malopolsce oznacza, E jak jest potrzeba to zebranie 500 glow dobrego skladu nie stanowi problemu - przynajmniej czesc tego zawistnego antywislackiego forum moglaby sie cyckiem pobawic do takich fotek :) Ja wiem, ze nie beda to zabijaki jak rekiny, ale na takie tuzy jak Glogowy, Leczne i inne napinary wystarczy 1 osiedle z Krakowa albo liczniejsze FC - taka prawda., ale sa inni i beda inni, moze wieksi i silniejsi niz rekiny. Wisla se wzgledu na skale zawsze bedzie w topie i zawsze beda na Wisle ludzie lubiacy mocniejsze wrazenia, wbijcie sobie to do lba raz na zawsze.
Absokutnie nie pije tutaj do wspomnianej Unii, ktora lubie i szanuje, ale przewijalo sie nie raz porownywanie Wisly do klubow z innego swiata sceny i choc Wisle chuligansko na rece daleko do najlepszych w tej chwili przez specyfike miasta, to z wiekszoscia napinaczy poradzilaby sobie gladziutko.
wafel10

Post autor: wafel10 »

Jackass pisze: 10.09.2026, 00:08 To sa wlasnie te farmazony powielane przez wszystkich zawistnych chcacych umniejszyc Wisle. Wy w ogole macie w glowie pojecie skali? Juz nie raz tutaj czytalem, ze jakies male ekipy maja lepszy sklad niz Wisla :) 10 x 10 do lat 16 to i kopciuszek z malej wsi moze najebac reprezentacji z topu. Wisla jest w stanie jezdzic na kilka tys. fanatykow a ilosc ludzi kibicujacych Wisle w Krakowie i malopolsce oznacza, E jak jest potrzeba to zebranie 500 glow dobrego skladu nie stanowi problemu - przynajmniej czesc tego zawistnego antywislackiego forum moglaby sie cyckiem pobawic do takich fotek :) Ja wiem, ze nie beda to zabijaki jak rekiny, ale na takie tuzy jak Glogowy, Leczne i inne napinary wystarczy 1 osiedle z Krakowa albo liczniejsze FC - taka prawda., ale sa inni i beda inni, moze wieksi i silniejsi niz rekiny. Wisla se wzgledu na skale zawsze bedzie w topie i zawsze beda na Wisle ludzie lubiacy mocniejsze wrazenia, wbijcie sobie to do lba raz na zawsze.
Absokutnie nie pije tutaj do wspomnianej Unii, ktora lubie i szanuje, ale przewijalo sie nie raz porownywanie Wisly do klubow z innego swiata sceny i choc Wisle chuligansko na rece daleko do najlepszych w tej chwili przez specyfike miasta, to z wiekszoscia napinaczy poradzilaby sobie gladziutko.
Które osiedle czy ktore FC banda na bande przejedzie sie po Gorniku Łęczna czy Chrobrym? :)
Mattyso

Post autor: Mattyso »

Dopóki się te twoje "terminatory" z nikim nie ustawia i nie sprawdzą, takie twoje pier...enie nie ma sensu i możesz je włożyć między bajki a fantasy.
subiektywnie

brawo dla Glinika za niewpuszczenie nożowników z Tarnowa... a nie czekaj.. to nie z tego powodu wczorajsze, wyjazdowe ZERO? ;D
Karpiu

Taksepatrze pisze: 09.09.2026, 21:15
Karpiu pisze: 09.09.2026, 14:25 Z tym, że Unia Oświęcim z małego miasta ma lepszy skład niż Wisła :)
3-4 FC Wisły zebrałyby podobny sklad jak Unia. Np. Bochnia + Sucha + Chrzanów + Brzeszcze. A gdzie reszta FC Wisły :) O Krakowie nawet nie mówie. Bądzmy poważni.
To ciekawe co mówisz, niby taki potencjał a ciężko dostrzec kogoś normalnych gabarytów, a za chuliganów robią upośledzone dzieci
Taksepatrze

Karpiu pisze: 10.09.2026, 11:50
To ciekawe co mówisz, niby taki potencjał a ciężko dostrzec kogoś normalnych gabarytów, a za chuliganów robią upośledzone dzieci
Wiesz co kolego, daleko mi do oceniania chlopakow po gabarytach, ale widzac pierwszy lepszy sklad w/w FC Wisły tudziez np z Suchej Beskidzkiej, to nie wygladają na uposledzonych dzieci ;) To tylko jeden FC. Dodaj do tego ze dwa, trzy FC z innych miast i juz sie uzbiera wizualny oraz ilosciowy sklad Uni Oświęcim. A gdzie reszta FC ktorych Wisła ma od groma? Gdzie cały Kraków? No badz prosze cie powazny.

https://zapodaj.net/plik-sUFE7hD28W
nieskumalemtypa

Post autor: nieskumalemtypa »

Na tym zdjęciu stoi między innymi S który z SB nie jest, abstrahując od reszty.
Karpiu

Wiesz co, bardziej kojarzę ekipy "sportowe" krakowskich ekip przez pryzmat tego: https://zapodaj.net/plik-R0G8Iue3h5
I tym podobnym :) Miałem przyjemność poznać parę osób z "klimatu" w dawnych latach, którzy sepleniacym głosem dukali że po co ćwiczyć jak jest Amfa i sprzęty heh
Taksepatrze

Wlasnie ludzie mają błedne myslenie nt. krakusów. Zdzwiwilbys sie ile osob trenuje. Sam sie zdziwilem nie tak dawno temu. Owszem, mlodych chudych i przecpanych chlopakow tez jest od wuja. Tym niemniej jednak gadanie ze ludzie z Oswiecimia maja lepszy sklad niz cala Wisla totalnie mija sie z prawdą, gdzie tak jak mowie jakby sie zabrała Bochnia + Sucha + Zabierzów to wizualnie i liczebnie wygladaliby nie gorzej od chlopakow z calego Oswiecimia. A dodaj do tego Chrzanow, Brzeszcze, Olkusz, Gdow, Myslenice, Jaworzno, cale Podhale, Limanowa, Krzeszowice, Dobczyce, Skawina, Pińczów, Słomniki itd. Itd. to już w ogole nie ma o czym tak naprawde rozmawiać. A gdzie jeszcze sam Kraków :)
kirkonq

Post autor: kirkonq »

nieskumalemtypa pisze: 10.09.2026, 14:13 Na tym zdjęciu stoi między innymi S który z SB nie jest, abstrahując od reszty.
także p. z dębnik :D więc foto raczej pomieszanie z poplątaniem
subiektywnie

nurtował mnie temat klatki na Tarnovii więc zasięgnąłem języka i okazuje się że stadion jest własnością klubu przez co miasto nie może nic tam zrobić

więc pretensje o jego stan w tym wieloletni brak możliwości przyjmowania gości spada na klub i kibiców co troche gryzie sie z tymi ich hasłami o piłce nożnej dla kibiców...
Thuglife1971

Post autor: Thuglife1971 »

Taksepatrze pisze: 10.09.2026, 13:14

Wiesz co kolego, daleko mi do oceniania chlopakow po gabarytach, ale widzac pierwszy lepszy sklad w/w FC Wisły tudziez np z Suchej Beskidzkiej, to nie wygladają na uposledzonych dzieci ;) To tylko jeden FC. Dodaj do tego ze dwa, trzy FC z innych miast i juz sie uzbiera wizualny oraz ilosciowy sklad Uni Oświęcim. A gdzie reszta FC ktorych Wisła ma od groma? Gdzie cały Kraków? No badz prosze cie powazny.

Jak wy się bić nie umiecie tylko na sprzęt jesteście mocni a co do zdjęcia Fc sucha to każdy może szpryce przyjąć i 3 miesiące budować formę a i tak c**** to zmieni !
Wyjdźcie do kogoś ale z Honorem o ile wiecie co te słowo znaczy
SchabZaBrata

Post autor: SchabZaBrata »

Thuglife1971 pisze: wczoraj, 12:58 każdy może szpryce przyjąć i 3 miesiące budować formę
To nie o to chodzi? Przecież wszyscy się jarają zdjęciami z gołymi klatami, jakie wielkie, silne i męskie samce alfa pozują.
A potem wychodzą do lasu - dwa razy w roku, raz 20x20, drugi raz 15x15. A na zdjęciu 100 chłopa :) Ale jak coś to wszyscy trenują!
Zastanów się poważnie o czym w ogóle piszesz i jakie to ma przełożenie na realia.
shoe1984

Post autor: shoe1984 »

SchabZaBrata pisze: wczoraj, 13:11
Thuglife1971 pisze: wczoraj, 12:58 każdy może szpryce przyjąć i 3 miesiące budować formę
To nie o to chodzi? Przecież wszyscy się jarają zdjęciami z gołymi klatami, jakie wielkie, silne i męskie samce alfa pozują.
A potem wychodzą do lasu - dwa razy w roku, raz 20x20, drugi raz 15x15. A na zdjęciu 100 chłopa :) Ale jak coś to wszyscy trenują!
Zastanów się poważnie o czym w ogóle piszesz i jakie to ma przełożenie na realia.
. Dajcie spokój z tym honorem , gdyby Sosnowiec i Bielsko miało honor nie atakowaliby z zaskoczenia , a tak gaz nie pomógł i groźne niby na salkach z Algierczykami
Taksepatrze

Gadka byla o czyms innym - porównaniu wizualnych skladow Uni Oswiecim i Wisły Krakow ;) To raz. Dwa, co masz na mysli piszac o honorze? Lech z Masterem na wakacjach? Pozniej chlopy nawet za to niepogonione, preżące sie na zdjeciach po wygraniu majstra. Śląsk tolerujacy przez lata sprzet na Wiśle, a teraz nagle sie tym srzetem brzydzacy? Legia rozpruwajaca sie na transie czy dojezdzajaca sprzetem Polonie? Ekipy handlujace inżynierami? Ataki na chlopow przy kobietach? Dzganie i bicie kobiet? Trenowanie i trzymanie z opalonymi? Jezdzenie po ciuchu ze sprzetem? Ustawki z ludzmi w skladach co z kibicowaniem nie maja nic wspolnego? Kazdy w Polsce ma cos za uszami. Wszyscy sa hipokrytami. Temu nikt Wiśle nie bedzie ustalał zasad co i jak mają robic. Tak bylo za moich czasow i mam nadzieje, ze tak jest rowniez po dzis dzień.
w miare kumaty

Post autor: w miare kumaty »

shoe1984 pisze: wczoraj, 15:41
SchabZaBrata pisze: wczoraj, 13:11
. Dajcie spokój z tym honorem , gdyby Sosnowiec i Bielsko miało honor nie atakowaliby z zaskoczenia , a tak gaz nie pomógł i groźne niby na salkach z Algierczykami
Piękna narracja. Sam wymyśliłeś czy juz oficjalna wasza wersja? Teraz trzeba Wisłę wcześniej informować, że planowany jest atak, bo inaczej niehonorowo. W waszym przypadku, to pasuje wysłać jeszcze poslancs z dwoma nagimi mieczami (a jeszcze lepiej fiskarsami).

Skoro zaatakowali was niehonorowo, to czemu pozniej nie potrafiliście honorowo wyjasnic sprawy? A no tak, zapomniałem … bo Wisła jest zbyt wielka, żeby ktoś jej dawał propozycje i jeśli już to ma być na waszych warunkach.

Odłóż chłopie Mefedron bo ci szkodzi.
Karpiu

subiektywnie pisze: 10.09.2026, 20:36 nurtował mnie temat klatki na Tarnovii więc zasięgnąłem języka i okazuje się że stadion jest własnością klubu przez co miasto nie może nic tam zrobić

więc pretensje o jego stan w tym wieloletni brak możliwości przyjmowania gości spada na klub i kibiców co troche gryzie sie z tymi ich hasłami o piłce nożnej dla kibiców...
Tu się nie zgodzę kolego, bo kibice Tarnovii sami zrobili klatkę by przyjąć gości z Gorlic. I to by było na tyle z wizyt gości przy Banderowskiego. Chyba że Unia w okolicy stadionu podczas derbów czy jakieś dzieciaki / pikniki. To były początki "nowej" Tarnovii, która miała solidną pakę (kto bywał na kadrze ten widział skład). Wg mnie ogrmny potencjał niestety zmarnowany, a myślałem że powstanie jakaś realna siła w Małopolsce.

OKS - Beskid, dwie niezależne ekipy w województwie, fajnie jakby się zmotywowali i wyszli z tego marazmu. Małopolska potrzebuję różnorodności, a nie tylko pod butem wielkiego brata z Krakowa.
B. Ricci

Post autor: B. Ricci »

Thuglife1971 pisze: wczoraj, 12:58
Taksepatrze pisze: 10.09.2026, 13:14

Jak wy się bić nie umiecie tylko na sprzęt jesteście mocni a co do zdjęcia Fc sucha to każdy może szpryce przyjąć i 3 miesiące budować formę a i tak c**** to zmieni !
Wyjdźcie do kogoś ale z Honorem o ile wiecie co te słowo znaczy
Tak jak GKS Tychy do Gieksy w parku lata temu? :)
ODPOWIEDZ