Lubelszczyzna
Moderatorzy: Automoderation, LechiaCHWM, Zorientowany
Re: Lubelszczyzna
Może sie myle ale te wszystkie okołolubelskie neutrale to długo nie wytrzymają i kiedyś komuś puszczą nerwy.
-
prawdomównyziom
Tak jak ktoś wyżej wspomniał, poszło o to że Motor zaczął mieć układ z Hetmanem, a że Chełmianka ostra kosa z Hetman to charakternie odbili. Co do sytuacji Motor - Górnik to zainteresowani wiedzą, tylko czy ktoś z Motoru chciałby się o tym wypowiedzieć hehe :)
-
nieproszeni goście
Temat był tutaj swego czasu wałkowany, ale nie ma potrzeby wyjaśniać go w tym miejscu:) Wesołych Świąt!
Jeżdżą cały czas. Stary dobry FCpikol_EZD pisze: 21.07.2025, 12:52 Z Janowa Lubelskiego ktoś jeszcze jeździ na Stalówkę czy pustynia?
Dzięki za odp i Wesołych Świąt ;) !nieproszeni goście pisze: 22.12.2025, 11:46Temat był tutaj swego czasu wałkowany, ale nie ma potrzeby wyjaśniać go w tym miejscu:) Wesołych Świąt!
Chelmianka nie odbiła a została odbita ,nie masz o czymś pojęcia to nie pisz.....Chelmianka miała powiedziane,że ma nie atakowac wracającego Hetmana z naszego meczu I że będzie układ, nie dostosowali się,dodatkowo jeszcze w tamtym czasie nie było za bardzo z kim od nich rozmawiac o tym i zostało im podziękowania, tyle w temacie.Co do układu z Górnikiem,nikt nie musi się wypowiadać bo dwie strony wiedzą co i jak i każdy ma swoje spojrzenie na daną sprawę, jeśli się orientujesz to wiem o jakiej kwestii mam na myśli i jakich osób dotyczyła i tyle w temacie...prawdomównyziom pisze: 20.12.2025, 01:12Tak jak ktoś wyżej wspomniał, poszło o to że Motor zaczął mieć układ z Hetmanem, a że Chełmianka ostra kosa z Hetman to charakternie odbili. Co do sytuacji Motor - Górnik to zainteresowani wiedzą, tylko czy ktoś z Motoru chciałby się o tym wypowiedzieć hehe :)
Nie chcę wkładać ponownie kija w mrowisko, ale to co napisałeś to tylko mały lolo.mr_who pisze: 19.12.2025, 13:46Z Chełmianka to była zgoda a nie układ, zakończona w 2018 (trwała od lat 80). Poszło o atak Chełmianki na Hetman. A co do Górnika, to pewnych rzeczy z internetu się nie da dowiedzieć.
Sprawy czysto poza kibicowskie.
Ale jak ktoś już to napisał.
Zainteresowani wiedzą, sprawy załatwione.
Kto był też w temacie to dobrze wiedział,że już wcześniej relacje na linii Motor-Chełmianka były chłodne z racji brzdur odnosnie Motoru roznosił późniejszych kapuś Ko... z Chelmianki.Bylo jak było zgoda padła a Chelmiance niech się wiedzie jak najlepiej,bo ja zawsze będę miał do nich sentyment jak i do starszych z Chełmianki pamiętam jeszcze czasy 2002 gdzie trzymał u nich to nijakie Szeryf..Nie jest jednak prawdą ,że to oni odbili sami jak również nie jest prawdą,że Motor nie chciał rozmawiac z Chelmianką w tym temacie ,problem natomiast był taki,że na tamten czas nie było niestety za bardzo z kim rozmawiać...
-
Malolat_93
Avia w podsumowaniu swojego roku nie wspomniała o niezbyt udanym spotkaniu świątecznym?
-
Jeden3Jeden2
A wydarzyło się coś takiego co jest warte wspomnienia ? Chyba że info tylko dla kumatych :)Malolat_93 pisze: 02.01.2026, 14:02 Avia w podsumowaniu swojego roku nie wspomniała o niezbyt udanym spotkaniu świątecznym?
Wydarzyło. Ciężkie nokauty.
Motor?Jeden3Jeden2 pisze: 25.01.2026, 09:57A wydarzyło się coś takiego co jest warte wspomnienia ? Chyba że info tylko dla kumatych :)Malolat_93 pisze: 02.01.2026, 14:02 Avia w podsumowaniu swojego roku nie wspomniała o niezbyt udanym spotkaniu świątecznym?
10 Górnik Łęczna vs 10 Odra Wodzisław (open)
Włodawa i okolice, komu kibicują? Motor, Chełmianka, pustynia kibicowska?
-
Jeden3Jeden2
Biały, pisze: 02.03.2026, 16:24 Włodawa i okolice, komu kibicują? Motor, Chełmianka, pustynia kibicowska?
Jest lokalna Włodawianka , kiedyś w skromnych liczbach działali nie mam pojęcia jak teraz. W tamtych okolicach spotkasz raczej więcej barw Legii jak Motoru czy Chełmianki. Z resztą kiedyś doszło do awantury na murawie , gdzie Chełmianka wysypała się na Włodawiankę ale to chyba jeszcze przed 2010 rokiem.
Zależy co masz na myśli pisząc okolice. Pobliskie rejony wokół to praktycznie wioski więc nie dzieje się tam nic - jest tam tylko znana "Okuninka".Biały, pisze: 02.03.2026, 16:24 Włodawa i okolice, komu kibicują? Motor, Chełmianka, pustynia kibicowska?
Pierwsze miejscowości o jakich można mówić że ktoś jeździ i jakoś się organizuje to Urszulin/Cyców na południowy zachód +/20 KM od Włodawy i to są tereny pro Górnik. Na południe strikte do samego Chełma nie dzieje się nic, północ to samo - pewno bliżej Białej Podlaskiej może ktoś tam jeździ na AZS ale po drodze nie ma jakiś "aglomeracji" i są to po prostu pustynie. Co do samej Włodawy to wymierające miasto a młodzi raczej ulatniają się w Polskę. Ktoś tam pojedzie do Warszawy na mecz, parę osób przyjeżdża do Łęcznej, ktoś tam pewnie raz na jakiś czas odwiedzi Lublin. Starsza część mieszkańców pojawi się na miejscowym Klubie ale są to po prostu oglądacze piłki i żyją sobie swoim życiem. Ogólnie ludzie w tym mieście Ci młodsi którzy mogli by coś się organizować mają wyjebane na piłkę i kibicowanie. Odległość też robi swoje bo najbliżej z jakiś kibicowskich ekip jest AZS/Górnik/Chełmianka ale mówimy o odległości +/- 70 KM więc sporo. Jak to ktoś kiedyś powiedział tam nie ma nawet z kim rozmawiać
Generalnie sam powiat + miejscowości na północ w pasie nadbużańskim. Czyli tam pewnie pustynia + blizej Białej pewnie ktoś się znajdzie pro AZS/Legia? Sama Włodawianka kiedyś orbitowała wokół jakiegoś większego klubu? Zdziwiło mnie też, że mignęła mi jakaś strona brudasów z tych okolic
Dzięki panowie za odpowiedzi
-
Spaacerowicz
A Włodawianka nie miała przypadkiem jakiejś zgody z Lublinianką? Wiadomo, że to inna skala i proporcje ale świtają mi jakieś ich pozytywne relacje. No chyba, że coś mi się tylko przyśniło.
-
blekitna ostryga
Jaka sytuacja jest na Lubelszczyźnie. Jakie stosunek ma Avia do Motoru, Avia do Chełmianki czy Górnika? Z każdym Avia na Lubelszczyźnie ma kosę?
W ogole jakie mają zgody i kosy?
W ogole jakie mają zgody i kosy?
Szczerze? Nie wyobrażam sobie że można zadać pytanie jaki ma stosunek Avia do motoru:) Motor Hetman Chełmianka Górnik kosa. Pozytywnie z Ładą Biłgoraj
-
blekitna ostryga
Nie wiem co za bardzo się dzieje na Lubelszczyźnie, dlatego pytam
Dlaczego Avia nie poszła w stronę Motoru? Taki Górnik, Hetman mają dobre relacje. Avia ma taką bandę żeby przeciwstawić się Motorowi?
Dlaczego Avia nie poszła w stronę Motoru? Taki Górnik, Hetman mają dobre relacje. Avia ma taką bandę żeby przeciwstawić się Motorowi?
OK, zlituję się. Po pierwsze - Świdnik jest miastem planowanym i napływowym, powstałym w latach 50. Po drugie - czasach narodzin jako takiego ruchu kibicowskiego Avia miała sportowo najlepszy czas, grała w lidze centralnej i była taką quasi-derbową alternatywą dla Motoru.
Jeśli już szukać analogii to w Nowej Hucie. Tylko tam Hutnik wykluł się z Wisły, a sama Nowa Huta pozostała podzielona.
Jak rodził się ruch kibicowski w Świdniku i czy od początku był "antylubelski" - to już niech ktoś stamtąd opisze.
Jeśli już szukać analogii to w Nowej Hucie. Tylko tam Hutnik wykluł się z Wisły, a sama Nowa Huta pozostała podzielona.
Jak rodził się ruch kibicowski w Świdniku i czy od początku był "antylubelski" - to już niech ktoś stamtąd opisze.
-
Jeden3Jeden2
Nie jestem z żadnej z obu ekip , ale widziałem wywiad Avii w TMK i jak dobrze pamiętam momentem przełomowym w relacji Avia - Motor było to że Świdniczanie wsparli Polonię Warszawę (mieli zgodę/układ) podczas ich meczu z Motorem, gdzie Motor grał wtedy o awans do jakiejś ligi i trzymał w tamtym okresie z Legią. Potem gdy doszło do meczu obu ekip doszło do grubej awantury i tak to się chyba zaczeło, ewentualnie ktoś z obu ekip może poprawić jeżeli się pomyliłem. Dodatkowo też bliskość miast sprawia że obie strony mogły sobie jeździć na wycieczki "turystyczne"kat. pisze: 05.04.2026, 15:34 OK, zlituję się. Po pierwsze - Świdnik jest miastem planowanym i napływowym, powstałym w latach 50. Po drugie - czasach narodzin jako takiego ruchu kibicowskiego Avia miała sportowo najlepszy czas, grała w lidze centralnej i była taką quasi-derbową alternatywą dla Motoru.
Jesteś bardzo mądry, tekst na poziomie dwunastolatka ze slumsów. To że avia do nikogo nie wyjdzie i z nikim się nie umówi jest prawdą.
Akurat znam chłopa ze Świdnika że starej gwardii który jeździł w latach 90 i mówił mi kiedyś że Motor miał czasem sytuacje że zaliczali wtopy i Avia potrafiła im się przeciwstawić
-
Malolat_93
nie trzeba iść w lata 90 tylko wspomnieć parę lat temu nie udany podjazd na turniej Avii i zaliczenie mega wtopy przez Motor . Swoją drogą potencjał na Avii widać bo zaliczyli ostatnio parę wyjazdów w dobry liczbach lecz Motor gasi zapał co jakiś czas i tak wkoło.. Chociażby tamto roczny śledzik który nie wypalił.
Avie to przyszły sezon w 2lidze zweryfikuje....chyba że będą jezdzic na wybrane bliskie wyjazdy ;)
-
Jeden3Jeden2
Chełmianka w TMK miała kompletnie inne zdanie na ten tematsmola pisze: 11.04.2026, 10:27 Jesteś bardzo mądry, tekst na poziomie dwunastolatka ze slumsów. To że avia do nikogo nie wyjdzie i z nikim się nie umówi jest prawdą.
-
Malolat_93
Będą jeździc ale albo w dużej liczbie 100+ albo w ogóle :) Swego czasu ekipa z 1 ligi i chyba ekstraklasy robiła tak że jak nie zebrała większej liczby to nie ruszała. Więc to żadna ujma 😉 Ewentualnie nowa rodzinka będzie wspierać. Chociaż spójrzmy na Łade Biłgoraj i jej wyjazdy na które jeżdżą chyba regularnie nawet.
-
Piknik1991
Najpierw to niech awansują
-
haaland000
Dziwi mnie fakt, że Motor jeszcze nie zrobił porządku z Avią. Przecież Świdnik jest jak dzielnica Lublina.
Na śledziku zostali sprasowani przez BMH i sporą część zaliczyła szpital. Nie było się czym chwalić więc cisza w tym temacie z ich strony.haaland000 pisze: 10.08.2026, 13:41 Dziwi mnie fakt, że Motor jeszcze nie zrobił porządku z Avią. Przecież Świdnik jest jak dzielnica Lublina.
Druga okazja była podczas wyjazdu na mecz PP ale avii zabrakło chęci do starcia
-
FanObiektywny
Cisza ze strony Avii tak samo jak i cisza ze strony Motoru w temacie gali w Kaliszu, drogi na wspólny trening z Hetmanem i kilku innych sytuacjach w ostatnim czasie 😉Mutant34 pisze: 11.08.2026, 13:04Na śledziku zostali sprasowani przez BMH i sporą część zaliczyła szpital. Nie było się czym chwalić więc cisza w tym temacie z ich strony.haaland000 pisze: 10.08.2026, 13:41 Dziwi mnie fakt, że Motor jeszcze nie zrobił porządku z Avią. Przecież Świdnik jest jak dzielnica Lublina.
-
grzegorz1955x14
farmazon z wyjazdem na pp. obie strony byly w obstawie nie bylo szans na starcie.Mutant34 pisze: 11.08.2026, 13:04Na śledziku zostali sprasowani przez BMH i sporą część zaliczyła szpital. Nie było się czym chwalić więc cisza w tym temacie z ich strony.haaland000 pisze: 10.08.2026, 13:41 Dziwi mnie fakt, że Motor jeszcze nie zrobił porządku z Avią. Przecież Świdnik jest jak dzielnica Lublina.
Wymień te kilka sytuacji z „ostatniego czasu”.FanObiektywny pisze: 11.08.2026, 14:27Cisza ze strony Avii tak samo jak i cisza ze strony Motoru w temacie gali w Kaliszu, drogi na wspólny trening z Hetmanem i kilku innych sytuacjach w ostatnim czasie 😉Mutant34 pisze: 11.08.2026, 13:04Na śledziku zostali sprasowani przez BMH i sporą część zaliczyła szpital. Nie było się czym chwalić więc cisza w tym temacie z ich strony.haaland000 pisze: 10.08.2026, 13:41 Dziwi mnie fakt, że Motor jeszcze nie zrobił porządku z Avią. Przecież Świdnik jest jak dzielnica Lublina.
Kalisz został złapany na gali a rewanżu nie chcą.
Odnośnie treningu jak nie masz wiedzy to nie klep.
Bo trening się odbył a trafionych zostaje kilka aut które jechały na wyjazd Hetman.
W rewanżu atakowana jest stalowa która nie ma ochoty wyjść z autokaru pod Rzeszowem przy jednej kabarynie
Podkarpacia koalicja odmówiła spotkania w lesie z Motorem i Hetmanem w różnych konfiguracjach liczbowych itp.
-
ministerwojny
Zapomniałeś jeszcze wspomnieć o Śląsku, poza tym dodaj jeszcze że Hetman odmówił spotkania pewnej grupie gdzie dostali telefon.Mutant34 pisze: 11.08.2026, 15:40Wymień te kilka sytuacji z „ostatniego czasu”.FanObiektywny pisze: 11.08.2026, 14:27Cisza ze strony Avii tak samo jak i cisza ze strony Motoru w temacie gali w Kaliszu, drogi na wspólny trening z Hetmanem i kilku innych sytuacjach w ostatnim czasie 😉Mutant34 pisze: 11.08.2026, 13:04
Na śledziku zostali sprasowani przez BMH i sporą część zaliczyła szpital. Nie było się czym chwalić więc cisza w tym temacie z ich strony.
Bo trening się odbył a trafionych zostaje kilka aut które jechały na wyjazd Hetman.
W rewanżu atakowana jest stalowa która nie ma ochoty wyjść z autokaru pod Rzeszowem przy jednej kabarynie
Podkarpacia koalicja odmówiła spotkania w lesie z Motorem i Hetmanem w różnych konfiguracjach liczbowych itp.
Ze Śląskiem odmówili a ostatnie propozycje były bez Śląska na Motor i Hetman i także była odmowa.ministerwojny pisze: 11.08.2026, 18:28Zapomniałeś jeszcze wspomnieć o Śląsku, poza tym dodaj jeszcze że Hetman odmówił spotkania pewnej grupie gdzie dostali telefon.Mutant34 pisze: 11.08.2026, 15:40Wymień te kilka sytuacji z „ostatniego czasu”.FanObiektywny pisze: 11.08.2026, 14:27
Cisza ze strony Avii tak samo jak i cisza ze strony Motoru w temacie gali w Kaliszu, drogi na wspólny trening z Hetmanem i kilku innych sytuacjach w ostatnim czasie 😉
Komu Hetman rzekomo odmówił?
-
FanObiektywny
Mam pytanie do kogoś z Górnika Łęczna, może ktoś taki tu jest. Bardziej priorytetowo traktujecie wyjazdy na układ niż za swoim klubem? Pojechanie w dniu swojego wyjazdu w większej liczbie na wyjazd układowicza niż na własny wygląd trochę słabo.
-
JurekKiler77
Właśnie z Orlętami jest oficjalny układ bo pamiętam jak prowadzący doping podczas meczu ze Stalą Rzeszów ogłosił Orlęta jako układowicza ale z tego co mi się wydaje nigdzie nie ma tego oficjalnie ogłoszonego?FanObiektywny pisze: wczoraj, 09:51 Mam pytanie do kogoś z Górnika Łęczna, może ktoś taki tu jest. Bardziej priorytetowo traktujecie wyjazdy na układ niż za swoim klubem? Pojechanie w dniu swojego wyjazdu w większej liczbie na wyjazd układowicza niż na własny wygląd trochę słabo.
Dlaczego twierdzisz, że priorytetowo ? Była potrzeba być tu i była potrzeba pojechać ze wsparciem. To, że liczba delikatnie była większa w Biłgoraju niż we Wrocławiu nie sprawia, że czyjeś wyjazdy traktujemy priorytetowo bo najważniejszy u nas zawsze jest Górnik. Czynników takich liczb na owych wyjazdach jest kilka.FanObiektywny pisze: wczoraj, 09:51 Mam pytanie do kogoś z Górnika Łęczna, może ktoś taki tu jest. Bardziej priorytetowo traktujecie wyjazdy na układ niż za swoim klubem? Pojechanie w dniu swojego wyjazdu w większej liczbie na wyjazd układowicza niż na własny wygląd trochę słabo.
Raz że wyjazd +/-140 km a prawie 600 km to różnica - nie każdy może sobie pozwolić jechać na cały dzień w trasę z różnych względów czasowych/rodzinnych etc. a tu jednak w porywach do 7h jesteś z powrotem w domu
Dwa są ludzie, którzy nie pracują(młodzież) lub mają na utrzymaniu Rodziny i nie każdy może sobie pozwolić wyjebać 300 zł żeby pojechać na drugi koniec Polski żeby oglądać kopaninę z drużyną juniorów Śląska Wrocław.
Trzy z całym szacunkiem ale Śląsk II Wrocław nikogo tu nie "grzeje". W sensie dopiero co robiliśmy rekordowy swój wyjazd do Wrocławia na mecz z 1 drużyną (byliśmy w 107 os) a teraz po sezonie gdzie ze 3 mecze wygraliśmy, spadliśmy z hukiem gramy z II zespołem. I można sobie gadać że dla fanatyka to nie ma znaczenia itd. Też jestem tego zdania i osobiście wisi mi to z kim gramy, ale życie weryfikuję i pokazuje że jednak na mecze "ciekawsze" łatwiej zebrać ludzi. Przez 15 lat graliśmy z renomowanymi markami czy drużynami które mają kiboli teraz przychodzi nam grać ze Świtem Szczecin czy Śląskiem II Wrocław gdzie jest folklor- ciężej się zebrać w takich okolicznościach, rzekłbym że dla nas to nowość i trzeba się "oswoić" z nową rzeczywistością. Okres wakacyjny też swoje robi.
Cztery po wydarzeniach z ostatniego meczu derbowego część składu musiała odpuścić ten wojaż.
Pięć przypominam, że Łęczna ma ok 20k mieszkańców. Tu wystarczy, że ktoś wyjedzie na wakacje, ktoś ma wesele, ktoś ma przypał, nie każdy dostanie wolne i zaraz to widać. Tu liczy się każdy człowiek. Inaczej jak z 500 wyjazdowiczów nie pojedzie 100, tego tak nie widać a inaczej jak ze 150 nie pojedzie 50 - mam nadzieję że wiesz o co chodzi. Nie jesteśmy Legią czy Lechem że pojedzie tu 400 os a tam 100 i rotacja ludzi na wyjazdach jest taka że jak 4 wyjazdy sobie odpuścisz to nikt tego nie zauważy a na Twoje miejsce będzie 5-ciu następnych.
Ostatnio czytałem relacje że z BAŁUT które mają 150k mieszkańców na wyjeździe Widzewa w Białym było 20 os. Inne uważane za "mocne" FC czy Osiedla które są wielokrotnie większe od Łęcznej kręcą dużo mniejsze liczby od nas w przekroju rund/sezonów - np Starogard, Ruda z obu stron, Piła czy Tczew. My jak w takich liczbach jedziemy to jest po nas jechane.
I żeby była jasność nie neguję chujowej liczby z naszej strony na którą nie ma wytłumaczenia. Nie neguję, że we wszystkich ekipach ludzie pracują, nie mają sary, mają rodziny etc. Staliśmy się zakładnikami swoich wyników, które jak na potencjał ludzki robiliśmy/robimy ponad stan i każda słabsza liczba nasza jest piętnowana.
Pamiętaj też, że nasze położenie jest o tyle słabe, że wszędzie mamy daleko a w tym sezonie po za 2-3 "bliskimi" wyjazdami po 200km i Świdnikiem reszta to wszystko 450-700 km gdzie musisz w trasie spędzić cały dzień a czasami i ponad dobę a ten sezon to chyba będzie w ogóle rekordowy pod względem przejechanych kilometrów. Pamiętaj, że od 20 lat nie zaliczyliśmy 0 wyjazdowego. Nie traktuj tego jako tłumaczenie bo wymagamy od siebie, wiemy że stać nas na więcej i jesteśmy świadomi że liczba c****** wręcz jest powodem do wstydu, ale czasami trzeba szerzej na pewne rzeczy spojrzeć. I nigdy nie było u nas polityki odpuszczania swojego meczu dla kogoś.