Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Automoderation, LechiaCHWM, Zorientowany
-
Taksepatrze
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Ale że co, że nie ma Cracovii na Śródmieściu czy Proszowicach ? Wspomniane tereny zdaje sie są podzielone. Czy cos sie jednak zmieniło? Na Środmiesciu bywalem czesto ze 20 czy nawet 30 lat temu ;) W Proszowicach nigdy, ale wiem, że obie grupy tam działały - swego czasu przewaga Cracovii.
Jak będę miał czas to może napisze coś więcej na temat HKS/KSC/TSW z początku lat 00 ale tak zagajając temat to powiem że dla mnie wyjazd do Wieliczki na jesieni 2000 i solidne oprawienie ekipy Cracovii (wiadomo że nie topki ale też nie przypadkowej zbieraniny) było jednym z fajniejszych wspomnień ze względu na fakt że jeden z Pasiaków zgubił buta którego oczywiście honorowo mu zwrócono;).Psiak pisze: 20.07.2026, 17:29Poważnie pytasz kiedy biły się nasze bandy w przeszłości?Nowohucianie1950 pisze: 16.07.2026, 19:46Daj przykład kiedy biły się wasze bandy :) No właśnie, żyjesz w Krakowie o myślisz, że tu jakieś walki band będą/były.Psiak pisze: 16.07.2026, 18:16
Zostawcie już te "starcia" Hutnika z Pasami.
To zwykłe osiedlowe podpierdółki byly.
Jedyne swoje (przy udziale Wisły) starcia z Pasami mieliście w drugiej połowie lat 80-tych i poźniej nieznaczne na samym początku lat 90-tych.
Daj przyklad jednego waszego stracie z Cracovią, gdzie biły się wasze bandy!?
To jest oczywiście pytanie retoryczne :D
Starć osiedlowych było od groma, kolejna, która mnie się przypomniała to atak Pasów na nas w Piaskach Wielkich i nasza skuteczna kontrofensywa.Dużo było starć przy okazji spotkań z ich zgodami np na trasie z koalicja Sandecji i Cracovii. Co warte podekreślenia, oba starcia honorowo bez sprzętu. W 2010 roku nasz dywan ich barw nie był dużo krótszy od tego skrojonego wam. Był atak na nas w Muszynie i był też w Krakowie podczas jednego z naszych pobliskich wyjazdów.
Jak teraz tak sie zastanawiam to chyba wiecej razy oni nas atakowali przy okazji wyjazdów niż Wisła.
W tym temacie było przynajmniej kilkanaście jak nie kilkadziesiąt opisywanych starć. Wybacz, ale nie chce mi się szukać ;)
Nie pamiętam by gdzieś był opis waszych starć głównych ekip. Oprócz oczywiście wspomnianych przeze mnie.
Oznaczone jakieś konta co podpisują się "sharksu_1906", na forum wrzuca od razu stały c***, który ciągle pruje się do Wisły na 50 kontach na wszystkich portalach, teraz założył sobie nawet konto na yt z filmikami. No w ogóle nie oczywista prowokacja
-
bez-napinki
Jak Cracovia wrzuca podobne rzeczy (a wrzuca i to wcale nie mniej), to jest ok rozumiem?
-
mateusznow
Dawniej w Krakowie prezentowano dywany, a teraz smyczki na fiskarsach. Wyżej już gość napisał, tak robią obie strony...
Fists pisze: 09.07.2026, 22:02Tak było, tak samo teraz Cracovia przystąpiła do paktu ale dostała warunek że jak użyje sprzętu to Lech zrywa zgodę.Psiak pisze: 09.07.2026, 20:38Kolega mi mówił, że Cracovia zagroziła im, że jeśli go Lech nie pogoni to robią kosę.Fists pisze: 06.07.2026, 22:02
Tak,największa honorowa ekipa która wyznacza standardy.
W Krakowie jak ktoś dał w piec ,potwierdził to zostało to wrzucone na transparent i skończyła się kariera, nawet znajomi którzy wybrali tamtych mają jechane.
W Poznaniu banda która była z przywódcą KONFINDENTEM z JG na wakacjach,razem trenowali nie zrobiła z tym nic i bujają się na nadal na mecze.
Wywiesili transparent i nie było tematu. a teraz błyszczą na galach MMA. Śmiech na sali
P.s każdy kto jest na foto dalej jeździ na Lecha i bierze czynny udział w H.
https://zapodaj.net/plik-IDCxXla2E0
Ponoć to zdjęcie pojawiło się w jakimś TMK, wiesz ocb?
Kompletnie nie rozumiem takich wpisów.. "Tak oczywiście, że jest.." No jest - tak samo jak są kibice Cracovii na Kalinowym i Olszy, ale również znajdzie sie jakiś fan TSW na Siemaszkach. Po co pisać o pojedynczych jednostkach? Nigdy nie było Wisły na Złotym Wieku tak samo jak i na Tysiąclecia. To że jeden z drugim zrobili sobie tam vlepki to nie znaczy, ze cokolwiek znaczyli na tym osiedlu.Nowohucianie1950 pisze: 13.07.2026, 09:03 Nie chce mi się cytować każdego , a było parę pytań i odniesień do mnie więc odpsize tak zbiorczo:
1.Wisła na Mistrzejowicach:
Tak oczywiście, że jest, w sumie zapomniałem wypisać malutkiego osiedla Mistrzejowice Nowe, które kibicuje Wiśle. Kiedyś TSW było też na dole Piastów, ale po pewnych wydarzeniach już ich tam nie ma. Na Złotym Wieku w jego dolnej części niegdyś Wisła pomimo, że w mniejszości to trzymała się dość mocno, ale dzisiaj to już też zostały jednostki.Inna sprawa, że Pasy pomimo, że trzymają to osiedle są cieniem ekipy sprzed lat.Swego czasu u góry Tysiąclecia była też grupka Wisły, ale chyba ich już nie ma.Przynajmniej jedna osoba, która znałem za TSW stamta się wyprowadziła lata temu.
2.Starcia Hutnika z Pasami:
Pewnie, że tak. W latach 2001-2006 na Centrum to własnie KSC było głownym wrogiem i starcia była praktycznie co tydzień. Kiedyś gdzieś to opisywałem tutaj. Ostatnia wieksza akcja to pewnie pocięcie naszych małolatów na Stalowym przez pewna znana postać z KSC , która z tego co mi wiaodmo jest w odosobnieniu.Faktem jest jednak to, że Pasy rzadko atakowały nasze rejony i poszczególnych ludzi o nas w sposób zorganizowany toteż dużo mniej było takich akcji.
3.Barwy na Wzgórzach:
Mówiłem o siłowni. Na osiedlach czasem można kogoś spotkać w innych.
4.Wisła, wynajmowanei stadionu i oprawa:
Szacunek dla Wisły za tą oprawę. Przypier**lanie się do nich o wynajem stadionu jest śmieszne.Każdy kto ma olej w głowie wie jak jest i, że kibice tutaj raczej nie mają za wiele do gadania.Inna sprawa to oczywiśćie żenujący trasnaparent z popieraniem ex prezydenta MiszCZalskiego. Ta skaza już na zawsze zostanie na Wiśle, że poprali tego człowieka w momencie gdy każdy w tym mieście był przeciw niemu (prócz skrajnego lewactwa i kolesi).
Kompletnie nie rozumiem takich wpisów.. "Tak oczywiście, że jest.." No jest - tak samo jak są kibice Cracovii na Kalinowym i Olszy, ale również znajdzie sie jakiś fan TSW na Siemaszkach. Po co pisać o pojedynczych jednostkach? Nigdy nie było Wisły na Złotym Wieku tak samo jak i na Tysiąclecia. To że jeden z drugim zrobili sobie tam vlepki to nie znaczy, ze cokolwiek znaczyli na tym osiedlu.
[/quote]
ale że jak "nigdy"?! Przecież tam była sama Wisła do początku lat 2000, a że się szmaciarze potem poprzerzucali to inna sprawa. No ale teza, że "nigdy" jest zupełnie fałszywa i świadczy o ignorancji.
[/quote]
ale że jak "nigdy"?! Przecież tam była sama Wisła do początku lat 2000, a że się szmaciarze potem poprzerzucali to inna sprawa. No ale teza, że "nigdy" jest zupełnie fałszywa i świadczy o ignorancji.
-
..::1952::..
Ja pamiętam przed laty flagę "Złoty Wiek" na Wiślę, więc chyba jednak ktoś tam musiał być.kibiccc1 pisze: 25.07.2026, 09:50 Po co pisać o pojedynczych jednostkach? Nigdy nie było Wisły na Złotym Wieku tak samo jak i na Tysiąclecia. To że jeden z drugim zrobili sobie tam vlepki to nie znaczy, ze cokolwiek znaczyli na tym osiedlu.
Złotówka to było jedno z mocniejszych wiślackich osiedli w NH. na wjazdy często tam były zbiórki, podobnie jak wiślacka była Bohaterka, Tysiąclecia, czy nawet Piastów. Normalnie z pętli jeździło się na mecze.
-
..::1952::..
Z Piastowa też pamiętam flagi na Wiśle, zwłaszcza jedną, sporych rozmiarów.
Natomiast małą "Piastów TS Wisła" skroiła Stal Mielec.
-
tak tylko pytam
Nie kompromituj się.Ja znam przykład z lat 80., gdzie 2 ekipy z Małopolski umówiły się na walkę, do której ostatecznie nie doszło.Ale żadna z tych stron nie twierdzi, że byli prekursorami ustawek w Polsce:-).Psiak pisze: 20.07.2026, 17:57tak tylko pytam pisze: 08.07.2026, 10:01Wymień te ustawki Wisły:-).Psiak pisze: 07.07.2026, 16:37 Judokami Wisły? Ha, ha... czyli nie tylko jesteśmy prekursorami ustawek na ręce, ale tez prekursorami zabierania zawodników na te ustawki :)Masz pogrubione poniżej.tak tylko pytam pisze: 18.07.2026, 15:57Serio, bierzesz na poważnie Psiaka, który twierdzi, że Wisła to prekursorzy ustawek ? :-)factoryproject pisze: 16.07.2026, 22:07 Nie tylko jak widzę konto typu Psiak założone np. w 2014 roku czy tam 2019 to jakoś barziej jemu ufam.
Zresztą mam plan by pokazać taką listę ogarniętych osób.
Jak będziesz "pokazywał" taką listę, to Psiaka tam nie umieszczaj.
Dokładnie 16.08.1995 ! Z godzinę przed meczem !Psiak pisze: 07.07.2026, 17:29 Prozpozycja Wisły bitki na ręce gruby czas przed tym jak "kibicowska Polska " na to w ogóle wpadła.
Zawsze możesz podać polską ekipę, którą przed tą datą zaproponowała innej polskiej ekipie bitke na ręce i obojętne mi jest, czy była to propozycja walki banda na bandę, czy propozycja bitki na liczby.
Myśmy wtedy proponowali i przyjęli każdą opcję.
Jesteś prawdopodobnie jedyną osoba na świecie, która uważa Wisłę za prekursorów ustawek w Polsce, pomimo, że Wisła jako Wisła z nikim, nigdy nie wyszła do umawianej walki.
Proponowaliście komuś "ustawkę" i przez ponad 30 nie wyszliście do żadnej.Na dzień dzisiejszy, to Wy nawet ze Szczakowianką Jaworzno, czy Zniczem Pruszków nie wyjdziecie, więc szkoda czasu na pisanie o "ustawkach" Wisły.
Unia Tarnów
-
Huncwot Łapa
Nie skroiła, tylko ukradli z bagażnika samochodu, który się zepsuł i nikogo przy nim nie było...::1952::.. pisze: 25.07.2026, 14:49 Z Piastowa też pamiętam flagi na Wiśle, zwłaszcza jedną, sporych rozmiarów.
-
rozpuszczalnik1906
Mieli czekać aż ktoś wróci i podejmie walkę, czy jak? Sam bym "kradł" flagę z takiego auta.Huncwot Łapa pisze: 26.07.2026, 16:07Nie skroiła, tylko ukradli z bagażnika samochodu, który się zepsuł i nikogo przy nim nie było...::1952::.. pisze: 25.07.2026, 14:49 Z Piastowa też pamiętam flagi na Wiśle, zwłaszcza jedną, sporych rozmiarów.
PS. Nie znam okoliczności tego wydarzenia - zaznaczam tylko.
Przed ostania strona w temacie TMK
Czy są jakieś mocne osiedla w Krakowie gdzie dosłownie ulica dzieli pomiedzy KSC i TSW ? MI na myśl przychodzi od razu Kurdwanów i turniejowa chociaż i na turniejowej podobno troche Cracovii.
Ruczaj, Kurdwanów, Azory.kibiccc1 pisze: 28.07.2026, 16:41 Czy są jakieś mocne osiedla w Krakowie gdzie dosłownie ulica dzieli pomiedzy KSC i TSW ? MI na myśl przychodzi od razu Kurdwanów i turniejowa chociaż i na turniejowej podobno troche Cracovii.
chodzi mi o konkretne ulice , wiem ze azory w tym temacie są mocne, ale konkrety?
Hahaha byłem dzisiaj na Azorach pierwszy raz od kilkunastu lat,więc wspomnienia wrociły na tyle że aż odpaliłem FB miejscowej Cracovii i Wisły. Na tej drugiej akurat świeży temat o przerzutach,wbijam tutaj temat o Azorach.Azory,stacja na Łobzowie,wieżowce przy Kijowskiej Wisły tam było najebane jak w ulu.
-
Wiślak z (5)
Tyle że Kijowska to już nie Azory a "Piątka". Granica Azorów to linia kolejowa między Wybickiego a Wrocławską.. A w wieżowcach wzdłuż Kijowskiej dalej Wisła.rympałek pisze: 28.07.2026, 19:54 Hahaha byłem dzisiaj na Azorach pierwszy raz od kilkunastu lat,więc wspomnienia wrociły na tyle że aż odpaliłem FB miejscowej Cracovii i Wisły. Na tej drugiej akurat świeży temat o przerzutach,wbijam tutaj temat o Azorach.Azory,stacja na Łobzowie,wieżowce przy Kijowskiej Wisły tam było najebane jak w ulu.
Serio???
Chodziło mi o obszar na którym ostatnią rzeczą nad ktorą się zastanawiałem było czy akurat jestem na Azorach czy po przekroczeniu Wrocławskiej na Krowodrzy.
Chodziło mi o obszar na którym ostatnią rzeczą nad ktorą się zastanawiałem było czy akurat jestem na Azorach czy po przekroczeniu Wrocławskiej na Krowodrzy.
Toś pierd.lną teraz :D :D :Dtak tylko pytam pisze: 26.07.2026, 14:38Nie kompromituj się.Ja znam przykład z lat 80., gdzie 2 ekipy z Małopolski umówiły się na walkę, do której ostatecznie nie doszło.Ale żadna z tych stron nie twierdzi, że byli prekursorami ustawek w Polsce:-).Psiak pisze: 20.07.2026, 17:57Masz pogrubione poniżej.tak tylko pytam pisze: 18.07.2026, 15:57
Serio, bierzesz na poważnie Psiaka, który twierdzi, że Wisła to prekursorzy ustawek ? :-)
Jak będziesz "pokazywał" taką listę, to Psiaka tam nie umieszczaj.
Dokładnie 16.08.1995 ! Z godzinę przed meczem !Psiak pisze: 07.07.2026, 17:29 Prozpozycja Wisły bitki na ręce gruby czas przed tym jak "kibicowska Polska " na to w ogóle wpadła.
Zawsze możesz podać polską ekipę, którą przed tą datą zaproponowała innej polskiej ekipie bitke na ręce i obojętne mi jest, czy była to propozycja walki banda na bandę, czy propozycja bitki na liczby.
Myśmy wtedy proponowali i przyjęli każdą opcję.
Jesteś prawdopodobnie jedyną osoba na świecie, która uważa Wisłę za prekursorów ustawek w Polsce, pomimo, że Wisła jako Wisła z nikim, nigdy nie wyszła do umawianej walki.
Proponowaliście komuś "ustawkę" i przez ponad 30 nie wyszliście do żadnej.Na dzień dzisiejszy, to Wy nawet ze Szczakowianką Jaworzno, czy Zniczem Pruszków nie wyjdziecie, więc szkoda czasu na pisanie o "ustawkach" Wisły.
Unia Tarnów
16.08.1995 roku doszło do umówionego (na stadionie) starcia po meczu Francja - Polska !!! Fakt, że jedna z ekip złamała umowę i wyciągnęła sprzęt nie ma tu żadnego znaczenia.
To, że czegoś nie przeczytałeś np na "Polish Holligans" nie znaczy, że tego nie było.
Może i jestem jedyną osobą na świecie, która uważa Wisłę za prekursorów w tym aspekcie, ale takie są niestety (dla ciebie) fakty.
Zresztą, gdybyś przynajmniej trochę umiaru zachował w swojej ocenie to opisałbym ci jeszcze jedną ustawkę na gruncie krakowskim, która odbyła się niecały rok później, a tak szkoda mi po prostu na ciebie czasu.
Wisła zarówno na ZW jak i BW czy Piastów była bardzo mocna, ale w zasadzie hurtowo zmieniła barwy. Tak jak Hutnik głównie z Piastów, bo to osiedle było akurat najmocniej podzielone na Mistrzejowicach między Wisłę i Hutnik.kibiccc1 pisze: 25.07.2026, 09:50Kompletnie nie rozumiem takich wpisów.. "Tak oczywiście, że jest.." No jest - tak samo jak są kibice Cracovii na Kalinowym i Olszy, ale również znajdzie sie jakiś fan TSW na Siemaszkach. Po co pisać o pojedynczych jednostkach? Nigdy nie było Wisły na Złotym Wieku tak samo jak i na Tysiąclecia. To że jeden z drugim zrobili sobie tam vlepki to nie znaczy, ze cokolwiek znaczyli na tym osiedlu.Nowohucianie1950 pisze: 13.07.2026, 09:03 Nie chce mi się cytować każdego , a było parę pytań i odniesień do mnie więc odpsize tak zbiorczo:
Tak oczywiście, że jest, w sumie zapomniałem wypisać malutkiego osiedla Mistrzejowice Nowe, które kibicuje Wiśle. Kiedyś TSW było też na dole Piastów, ale po pewnych wydarzeniach już ich tam nie ma. Na Złotym Wieku w jego dolnej części niegdyś Wisła pomimo, że w mniejszości to trzymała się dość mocno, ale dzisiaj to już też zostały jednostki.Inna sprawa, że Pasy pomimo, że trzymają to osiedle są cieniem ekipy sprzed lat.Swego czasu u góry Tysiąclecia była też grupka Wisły, ale chyba ich już nie ma.Przynajmniej jedna osoba, która znałem za TSW stamta się wyprowadziła lata temu.
Pewnie, że tak. W latach 2001-2006 na Centrum to własnie KSC było głownym wrogiem i starcia była praktycznie co tydzień. Kiedyś gdzieś to opisywałem tutaj. Ostatnia wieksza akcja to pewnie pocięcie naszych małolatów na Stalowym przez pewna znana postać z KSC , która z tego co mi wiaodmo jest w odosobnieniu.Faktem jest jednak to, że Pasy rzadko atakowały nasze rejony i poszczególnych ludzi o nas w sposób zorganizowany toteż dużo mniej było takich akcji.
3.Barwy na Wzgórzach:
Szacunek dla Wisły za tą oprawę. Przypier**lanie się do nich o wynajem stadionu jest śmieszne.Każdy kto ma olej w głowie wie jak jest i, że kibice tutaj raczej nie mają za wiele do gadania.Inna sprawa to oczywiśćie żenujący trasnaparent z popieraniem ex prezydenta MiszCZalskiego. Ta skaza już na zawsze zostanie na Wiśle, że poprali tego człowieka w momencie gdy każdy w tym mieście był przeciw niemu (prócz skrajnego lewactwa i kolesi).
Mam ci napisać jakie mocne persony się "sfrajerzyły" i co w pewnym okresie czasu znaczyły na Kałuży?
takPsiak pisze: 31.07.2026, 13:33Wisła zarówno na ZW jak i BW czy Piastów była bardzo mocna, ale w zasadzie hurtowo zmieniła barwy. Tak jak Hutnik głównie z Piastów, bo to osiedle było akurat najmocniej podzielone na Mistrzejowicach między Wisłę i Hutnik.kibiccc1 pisze: 25.07.2026, 09:50Kompletnie nie rozumiem takich wpisów.. "Tak oczywiście, że jest.." No jest - tak samo jak są kibice Cracovii na Kalinowym i Olszy, ale również znajdzie sie jakiś fan TSW na Siemaszkach. Po co pisać o pojedynczych jednostkach? Nigdy nie było Wisły na Złotym Wieku tak samo jak i na Tysiąclecia. To że jeden z drugim zrobili sobie tam vlepki to nie znaczy, ze cokolwiek znaczyli na tym osiedlu.Nowohucianie1950 pisze: 13.07.2026, 09:03 Nie chce mi się cytować każdego , a było parę pytań i odniesień do mnie więc odpsize tak zbiorczo:
3.Barwy na Wzgórzach:
Mam ci napisać jakie mocne persony się "sfrajerzyły" i co w pewnym okresie czasu znaczyły na Kałuży?
-
Taksepatrze
Obecni decyzyjni na Wiśle pilnują sobie tematu Wieczystej? Żeby za x lat historia sie nie powtórzyła jak z Hutnikiem, gdzie tez na początku byla sielanka i Wisla tworzyla tam młyn. Patrząc obecnie na frekwencje Wieczystej i to jak klub sie rozwija, to robi to wrażenie. Wiadomo, że duza wiekszosc, to tez kibice Wisły, ale mimo wszystko bym pilnował tematu, zeby za naście lat nie bylo problemu.
To były dwie różne dekady.Taksepatrze pisze: 02.08.2026, 13:36 Obecni decyzyjni na Wiśle pilnują sobie tematu Wieczystej? Żeby za x lat historia sie nie powtórzyła jak z Hutnikiem, gdzie tez na początku byla sielanka i Wisla tworzyla tam młyn. Patrząc obecnie na frekwencje Wieczystej i to jak klub sie rozwija, to robi to wrażenie. Wiadomo, że duza wiekszosc, to tez kibice Wisły, ale mimo wszystko bym pilnował tematu, zeby za naście lat nie bylo problemu.
-
obsetwator
to p****** ten zmywak,wracaj i pilnuj ,zeby sytuacja nie wymknela sie z spod kontroli...Taksepatrze pisze: 02.08.2026, 13:36 Obecni decyzyjni na Wiśle pilnują sobie tematu Wieczystej? Żeby za x lat historia sie nie powtórzyła jak z Hutnikiem, gdzie tez na początku byla sielanka i Wisla tworzyla tam młyn. Patrząc obecnie na frekwencje Wieczystej i to jak klub sie rozwija, to robi to wrażenie. Wiadomo, że duza wiekszosc, to tez kibice Wisły, ale mimo wszystko bym pilnował tematu, zeby za naście lat nie bylo problemu.
Na BW to hujnik byl,a pytales o akcje na derbach z hujnikiem,to te cioty chowaly sie za milicja,ale fakt ktos tam na Dabiu dostal. Obecnie ta Osoba od Nas mieszka w UK. Piastów tez hujnik,mieszkając na BW wiele lat gts mial dwa bloki ukrytych ciot.Psiak pisze: 31.07.2026, 13:33Wisła zarówno na ZW jak i BW czy Piastów była bardzo mocna, ale w zasadzie hurtowo zmieniła barwy. Tak jak Hutnik głównie z Piastów, bo to osiedle było akurat najmocniej podzielone na Mistrzejowicach między Wisłę i Hutnik.kibiccc1 pisze: 25.07.2026, 09:50Kompletnie nie rozumiem takich wpisów.. "Tak oczywiście, że jest.." No jest - tak samo jak są kibice Cracovii na Kalinowym i Olszy, ale również znajdzie sie jakiś fan TSW na Siemaszkach. Po co pisać o pojedynczych jednostkach? Nigdy nie było Wisły na Złotym Wieku tak samo jak i na Tysiąclecia. To że jeden z drugim zrobili sobie tam vlepki to nie znaczy, ze cokolwiek znaczyli na tym osiedlu.Nowohucianie1950 pisze: 13.07.2026, 09:03 Nie chce mi się cytować każdego , a było parę pytań i odniesień do mnie więc odpsize tak zbiorczo:
3.Barwy na Wzgórzach:
nadal czekam na to. Dlaczego cisza?Psiak pisze: 31.07.2026, 13:33Wisła zarówno na ZW jak i BW czy Piastów była bardzo mocna, ale w zasadzie hurtowo zmieniła barwy. Tak jak Hutnik głównie z Piastów, bo to osiedle było akurat najmocniej podzielone na Mistrzejowicach między Wisłę i Hutnik.kibiccc1 pisze: 25.07.2026, 09:50Kompletnie nie rozumiem takich wpisów.. "Tak oczywiście, że jest.." No jest - tak samo jak są kibice Cracovii na Kalinowym i Olszy, ale również znajdzie sie jakiś fan TSW na Siemaszkach. Po co pisać o pojedynczych jednostkach? Nigdy nie było Wisły na Złotym Wieku tak samo jak i na Tysiąclecia. To że jeden z drugim zrobili sobie tam vlepki to nie znaczy, ze cokolwiek znaczyli na tym osiedlu.Nowohucianie1950 pisze: 13.07.2026, 09:03 Nie chce mi się cytować każdego , a było parę pytań i odniesień do mnie więc odpsize tak zbiorczo:
3.Barwy na Wzgórzach:
Generalnie to nie odpisuje nowo zarejestrowanym forumowiczom, ale jeśli twierdzisz, że gts miał dwa bloki na BW to tutaj chyba coś jest nie tak.BIA1906 pisze: 02.08.2026, 16:51Na BW to hujnik byl,a pytales o akcje na derbach z hujnikiem,to te cioty chowaly sie za milicja,ale fakt ktos tam na Dabiu dostal. Obecnie ta Osoba od Nas mieszka w UK. Piastów tez hujnik,mieszkając na BW wiele lat gts mial dwa bloki ukrytych ciot.Psiak pisze: 31.07.2026, 13:33Wisła zarówno na ZW jak i BW czy Piastów była bardzo mocna, ale w zasadzie hurtowo zmieniła barwy. Tak jak Hutnik głównie z Piastów, bo to osiedle było akurat najmocniej podzielone na Mistrzejowicach między Wisłę i Hutnik.kibiccc1 pisze: 25.07.2026, 09:50
Kompletnie nie rozumiem takich wpisów.. "Tak oczywiście, że jest.." No jest - tak samo jak są kibice Cracovii na Kalinowym i Olszy, ale również znajdzie sie jakiś fan TSW na Siemaszkach. Po co pisać o pojedynczych jednostkach? Nigdy nie było Wisły na Złotym Wieku tak samo jak i na Tysiąclecia. To że jeden z drugim zrobili sobie tam vlepki to nie znaczy, ze cokolwiek znaczyli na tym osiedlu.
Chłop którego zalinkowałem wyżej trzymał całe BW i akurat na niego "nie było gościa".
Jeździli dość znaczną ekipą z tego osiedla. Prędzej bym obstawił, że tam oprócz Wisły był Hutnik niż Cracovia, choć wiem, że wcześniejsze przerzuty też tam mieszkały, np G (coś ci to powie kibicc1?).
Amennrth pisze: 07.07.2026, 13:08 Amaris w moim odczuciu to niezbyt udanie zestawiasz dwa rozne miasta i dwie calkiem rozne epoki.
Kompletnie nie bierzesz pod uwage tego ze wtedy nie bylo na skale masowa aut, zupelnie nie bylo telefonow komorkowych, internetu itd itp
Przeplyw infornacji byl wiec 5 razy dluzszy.
Organizacja sensowna byla 5 razy ciezsza.
O tym ze ktos sie przerzucil bywalo ze dowiadywano sie po paru dobrych tygodniach a w tym czasie druga strona miala eldorado z wykorzystaniem cennych informacji.
Nawet odpowiedz na akcje to przeciez nie bylo jak teraz ze w chwile ktos sie zdzwania tylko rewanz czesto bywal po kilku tygodniach o ile.
Sama chuliganka i kibicowanie bylo inne przeciez.
Partyzantka miejska to nie spotkania w lesie ani nawet na trasie.
Ekipa AW nie spadla z kosmosu z ostrym sprzetem na spokojne miasto Krakow tylko wyrosla z tego miasta i pi razy drzwi polowie tego miasta na reke bylo w jakis sposob to co sie zaczelo dziac, fama rosla, Polska sie patrzyla z zainteresowaniem i na swoj sposob sporej czesci to imponowalo przeciez.
Czas reakcji byl jaki byl, wazne ze reakcja byla. Nie potrzebne były bojkoty, działacze, wojewodowie itd itp
Taka nasza historia. Pkt widzenia zalezy od niejsca siedzenia. Czasem jednak warto wsadzic noge w czyjes buty, pokminuc nad ciagiem wydarzen, przyczynami, skutkami...
Wisła złotego wieku... kiedy ta wisła tam była?
25 lat temu xD
Złoty wiek w II połowie lat 90 to edno z najmocniejszych i najliczniejszych na Wiśle w Hucie. Często się zbierali na mecze, wsiadali na 1000lecia tak że nie dało się do 139 wejść :), widziałem jak wsiadali też na oświecenia bo robili sobie przemarsz. Bohaterów września dół był za Wisła też ich trochę było, jeszcze nie było dwóch bloków na dole ( łąka gdzie wesołe miasteczko przyjeżdżało) Piastów dolne wieżowce i puchatki - Wisła. wyżej niewiem zawsze był tam hutnik że swoją wielką flaga HUTNIK PIASTÓW. Zasadniczo Hutnik po za stara Huta był na górnym Piastów i górnym Bohaterów. I na teraz wiślackim Jagiellońskim. Ale mogę się mylić :) tak coś kojarzę
Silver był meteorem,szybko skończył pod sklepem
-
katanaczio
No niestety to jest polityka, taka sama jak polityka w wydaniu sejmowym, państwowym czy każdym innym. Dla lidera najważniejsze jest utrzymanie władzy i swoich przydupasów i jeśli przy tym można rozwijać organizację to jest pięknie, natomiast jeśli trzeba krnąbrnych ukrócić kosztem całości - no trudno, władza najważniejsza, a koszula bliższa ciału. Zajebisty boom na Wisłę z ery Cupiała, poparty WSH w klimatach miejskich można było przekuć nad zdominowaniem miasta i nie tylko no ale są sprawy ważne i ważniejsze - jak ktoś chciał biegać za Wisłą a nie dla WSH to się okazywało, że jednak Wisła nie jest najważniejsza...Gnujj pisze: 07.08.2026, 16:56
Przeciez ten chlop i jego przydupasy (wliczajac brata) liczebnosc osob biegajacych na Wisle zmniejszali co najmniej o polowe, robiac to z premedytacja.
Boom na Wisłę z czasów Cupiała nie miał kompletnie nic wspólnego z tym wszystkim. Telefonika weszła w 1998, a okres 1996-2002 (mniej więcej) to najlepszy czas dla (wówczas 3 i 2 ligowej) Cracovii chuligańsko w mieście. Nawet na bodaj Prokocimiu albo Kozłówku napisali wtedy na murze bardzo trafnie "Wy macie mistrza, my mamy chuliganów". Potem nadal Cracovia była mocna ale na Wiśle wyłoniła się nowa, młoda grupa, która podjęła rękawicę (a raczej sprzęt) i z czasem siły zaczęły się wyrównywać na kolejną dekadę. A jeszcze później szala się odwróciła i nawiązując do wyników piłkarskich, to dominacja Wisły w mieście przypadła na okres, gdy Wisła już nie zdobywała tytułów, a sportowo oba kluby były na podobnym poziomie.katanaczio pisze: 07.08.2026, 17:57No niestety to jest polityka, taka sama jak polityka w wydaniu sejmowym, państwowym czy każdym innym. Dla lidera najważniejsze jest utrzymanie władzy i swoich przydupasów i jeśli przy tym można rozwijać organizację to jest pięknie, natomiast jeśli trzeba krnąbrnych ukrócić kosztem całości - no trudno, władza najważniejsza, a koszula bliższa ciału. Zajebisty boom na Wisłę z ery Cupiała, poparty WSH w klimatach miejskich można było przekuć nad zdominowaniem miasta i nie tylko no ale są sprawy ważne i ważniejsze - jak ktoś chciał biegać za Wisłą a nie dla WSH to się okazywało, że jednak Wisła nie jest najważniejsza...Gnujj pisze: 07.08.2026, 16:56
Przeciez ten chlop i jego przydupasy (wliczajac brata) liczebnosc osob biegajacych na Wisle zmniejszali co najmniej o polowe, robiac to z premedytacja.
Z perspektywy wielu lat, to ta sama ekipa Wisłę uratowała na przełomie wieków i później zniszczyła od środka.
-
katanaczio
Można zaryzykować twierdzenie, że właśnie z wczesnym Cupiałem zaistniał i wybił się Paweł M., a resztę tej historii to już znacie. Nie mówię, że forma kopaczy ma jakiekolwiek przełożenie na miasto, ale jeśli każdy małolat na osiedlowym boisku kopie piłkę w koszulce Żurawskiego to jak myślisz - za kilka lat z której strony barykady będzie miał ostrzejszych kolegów z którymi będzie chciał coś ogarniać? Sukces piłkarzyków na pewno nie przeszkadza w budowaniu ekipy, wystarczy umieć go wykorzystać.boazeria pisze: 07.08.2026, 18:43
Boom na Wisłę z czasów Cupiała nie miał kompletnie nic wspólnego z tym wszystkim.
-
Taksepatrze
Napis na Prokocimiu na żółtym budynku, chyba to przychodnia byla, brzmial dokladnie Wy macie mistrza, My mamy chilganów. Dosc wtedy popularne haslo.
Jak już jesteśmy przy przerzutach to tak na szybko Południe Krakowa
taki Rudy był z Bieżanowa ksywa chyba koń? przerzut
Olek przerzut,jego kolega przyniósł flagę na Cracovię taką biała co wisiała na Jezioraku Official Hooligans
Tyca przerzut pod koniec lat 80 jeździł jeszcze na Wisłę napewno był w Katowicach?
Kuźma z Piasków też przerzut
Kowal z Prokocimia już Ś.P też jeździł na Wisłę,przerzut.
Jakby tak pare osób z Wisły zebrało w kupę kto był w latach 90 za Wisłą a później poszedł na Pasy to by się okazało że tam Wisła to im zrobiła 60-70% ekipy.
Jest tu parę osób co trzyma fason i można porozmawiać a trolli bym uwalił i nie karmił w sieci.
taki Rudy był z Bieżanowa ksywa chyba koń? przerzut
Olek przerzut,jego kolega przyniósł flagę na Cracovię taką biała co wisiała na Jezioraku Official Hooligans
Tyca przerzut pod koniec lat 80 jeździł jeszcze na Wisłę napewno był w Katowicach?
Kuźma z Piasków też przerzut
Kowal z Prokocimia już Ś.P też jeździł na Wisłę,przerzut.
Jakby tak pare osób z Wisły zebrało w kupę kto był w latach 90 za Wisłą a później poszedł na Pasy to by się okazało że tam Wisła to im zrobiła 60-70% ekipy.
Jest tu parę osób co trzyma fason i można porozmawiać a trolli bym uwalił i nie karmił w sieci.

https://zapodaj.net/plik-IDCxXla2E0