Stachu Wirażka pisze: 11.07.2026, 22:18
Jakby tak podczas meczu Polska-Niemcy przejść się po familokach i po knajpach w Chorzowie, Świętochłowicach, Rudzie Śląskiej to by się okazało, że sporo ludzi kibicuje Niemcom.
absolutna bzdura.
wspominam konkurs skoków narciarskich przed meczem Ruch jakies 15 lat temu w knajpie sasiadujacej ze stadionem.
wszyscy kibicowali Stochowi. wszyscy mieli w d**** jak skoczy Wellinger czy Freund.
roznica jaka jest miedzy reszta Polski, ze nie ma do Nimiec nienawisci (umowmy sie, czesc naszych dziadkow byla w Wehrmachcie a nie Wehrmacht ich zabijal) nie jest tak, ze wszyscy kibicuja zeby przegrali. Dla wielu bedzie to reprezentacja drugiego wyboru.
Czesto kibicvowano za nimi jak tam grlai jeszcze Slazacy jak Podolski i Klose.
teraz z wymieraniem starszych pokolen, brakiem Slazakow w skladzie, multi kulti u Niemcow, to nie widac do nich sympatii, zwlaszcza wsrod mlodziezy.
AMF1948 pisze: 11.07.2026, 22:11
212 pisze: 11.07.2026, 22:02
kómaty pisze: 11.07.2026, 21:44
jest to przyśpiewka nacechowana rasistowsko, nie antypolsko
ostatnio czesto argumentacje tego typu slyszalem.
nastroje banderowskie na ukrainie wcale nie sa antypolskie, tylko antyrosyjskie.
A kogo mordowali ? Najpierw byli pro sowieccy, potem pro nazizm , a potem mordowali Polaków na potęgę.
chyba nie zrozumiałeś.
ja wyśmiewam tę argumentację. nie ma czegoś takiego jak śpiewanie prohess dla rasizmu wykluczając antypolonizm.
kómaty pisze: 11.07.2026, 23:31
212 pisze: 11.07.2026, 22:02
kómaty pisze: 11.07.2026, 21:44
jest to przyśpiewka nacechowana rasistowsko, nie antypolsko
ostatnio czesto argumentacje tego typu slyszalem.
nastroje banderowskie na ukrainie wcale nie sa antypolskie, tylko antyrosyjskie.
nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych i uwierz mi, że wiem co mówię, bo sam widziałem jak osoby śpiewające ów przyśpiewkę, śpiewają również hymn Polski - w przeciwieństwie do wielu chorzowskich. jest tak wiele arguemntów za proniemieckością Ruchu, że dziwi mnie w ogóle, że ktoś jeszcze próbuje wmawiać, że to mit i sytuacja nie istnieje.
1. gwizdanie na hymn, zagłuszanie go lub nieśpiewanie
2. niemieckie flagi wywieszane na meczach
3. flaga "Oberschlesien" - czemu nie po polsku tylko po niemiecku? nie chce mi się wierzyć, że przypadek
4. "c*** z waszym polskim jesteśmy narodem śląskim"
5. komentarze pod postem Ruchu z okazji 11 listopada mówią same za siebie.
bądzmy poważni i nie porównujmy tego do neonazioli w innych ekipach, bo to są skrajni prawicowcy i rasiści. W żadnej innej ekipie nie ma takich kwiatków jak w 5. powyższych punktach (ewentualnie u innych śląskich ekip), a myślę, że przykładów można znaleźć więcej.
nie twierdzę, że wszyscy kibice Ruchu są proniemieccy, ale mam znakomite podejrzenie, że odsetek osób pałających sympatią do naszych zachodnich sąsiadów jest ponad przeciętnie wysoki.
dostales argumenty i fakty i dalej swoje.
1) gdzie masz te gwizdanie lub zagluszanie?
nie spiewanie? oczywiscie. nikt nie przeczy, ze czesc kibicow Ruchu, ale ogolnie ludzi na Ślasku identyfikuje sie jako Slązacy, a bardzo mala czesc nawet jako Niemcy. trudno o cos innego w regionie, ktory wewnatrz Polski jest niecale 100 lat (w tym kilkadziesiat nielubianego PRLu) a nie byl wczesniej 700 lat.
2) gdzie Ty widziales w ostatnie 20 lat niemiecka flage?
3) mi sie nie chce wierzyc, ze Chuligani Wolnego Miasta nie ma niemieckich konetacji. i takich przykladow znajdziesz wiecej
4) to a apropos ostnich slysznaych gwizdow na hymn. odpowiedz na prowokacyjne haslo "co wy spiewacie jak wy polskiego nie znacie". czyli wielcy patrioci przyjezdzaja na Śląsk i zamiast dbac o integralnosc calej RP rzucaja hasła, ktore maja spowodowac, ze ktos sie nie poczuje Polakiem. No to dostawali taka kontre.
5) to juz ci odpisalem. sprawdz ratio. ilu zalajkowalo identyfikujac sie z postem, ilu skomentowalo w kontrze. GŚ to nie Mazowsze, zeby był monoetniczny i wszyscy odczuwali ta sama tozsamosc. Swoja droga jest w Polsce 100 innych, wiekszych zagrozen monoetnicznosci niz wymierajacy Niemcy na GŚ.