Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

GieKSiarz00

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: GieKSiarz00 »

thelastboyscout pisze: 08.07.2026, 22:52 Temat Śląsko-Zagłębiowski to teraz kółko dyskusyjne nt. architektury i estetyki poszczególnych miast?
Nie, ale c**** się dzieje, to i można podyskutować na temat naszego regionu.
iparts.pl
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

Wooooooooo! Niesamowita historia Polaku!
Piatek Trzynastego

Post autor: Piatek Trzynastego »

amaris pisze: 09.07.2026, 08:13 czego się spodziewać po takim Widzewie, gdy na meczu z nimi wywiesiliście wielkie płótno "Dziś Kosovo, jutro Śląsk" bez żadnej reakcji z ich strony, no ale powszechnie wiadomo że Widzew i honor to oksymoron
Czerwone parówki stały też za płótnem Cska z carskim godłem gdzie pod skrzydłami dwugłowego orła są małe herby podbitych krajów i wśród nich Polski.
kómaty

Post autor: kómaty »

Piatek Trzynastego pisze: 09.07.2026, 13:43 Czerwone parówki stały też za płótnem Cska z carskim godłem gdzie pod skrzydłami dwugłowego orła są małe herby podbitych krajów i wśród nich Polski.
pamiętasz może na jakim meczu to było? bo jedyne co pamiętam to małą flagę CSKA na derbach Łodzi i nic więcej nie znalazłem.
Piatek Trzynastego

Post autor: Piatek Trzynastego »

kómaty pisze: 09.07.2026, 14:49
Piatek Trzynastego pisze: 09.07.2026, 13:43 Czerwone parówki stały też za płótnem Cska z carskim godłem gdzie pod skrzydłami dwugłowego orła są małe herby podbitych krajów i wśród nich Polski.
pamiętasz może na jakim meczu to było? bo jedyne co pamiętam to małą flagę CSKA na derbach Łodzi i nic więcej nie znalazłem.
Gdzieś na Bałkanach, na pewno po 2012.
B. Ricci

Post autor: B. Ricci »

Wiadomo, że to bardzo antypolskie i antypatriotyczne zachowanie, że Widzew trzyma z CSKA. Lech czy Jaga ze Spartakiem, to już jest nic złego. ;)
Gogeta

Post autor: Gogeta »

Zawijać mi się stąd, tematy wam sie pomyliły 🙄
19seba20

Post autor: 19seba20 »

benoit pisze: 10.07.2026, 11:34

Zabawane tez jest jak oni pisza ze wracaja, no po tym wpi.erdolu od Slavii to napewno mocno wracaja ale wkoncu wypłakali ten remis, bo chlopaki z Pragii do dzisiaj maja inne zdanie co do tej walki.
Chłopaki z Pragi ....chyba tej warszawskiej Pragi. Zgodzili się na remis więc jest remis.
Napisz jeszcze jak bastowali a później znowu uczestniczyli w bitce....no i dopisz ilu wśród nich było Ukraińców
Obiektywnie01

Post autor: Obiektywnie01 »

Ktoś orientuje się jak wygląda sytuacja na Halembie w Rudzie Śląskiej?
Podobno trzyma to Ruch, ale na samym wjeździe jest dobrze widoczny graf z "pozdrowieniami" dla konfidentów.
Jak to wpłynęło na układ sił w tej dzielnicy?
Kibic_janusz

Post autor: Kibic_janusz »

benoit pisze: 10.07.2026, 11:34 ich zawodnik płacze w oświadczeniu, jak mu zdjeli walke na UFC, gdzie Lechia wbiła na ważenie
O kogo chodzi, co to była za akcja?
zero osiem

Post autor: zero osiem »

odjechaliscie od glownego zagadnienia, nie rozjebujcie tematu, rozmowa byla o tym dlaczego kibice rucha smierdza.
moze chodzi o to, ze w calym chorzowie jest tylko 6 rossmanow (zolnierzy wrzesnia, 16 lipca, wolnosci 26, parkowa, kosciuszki i strzelcow bytomskich 42A) a w polskich miastach zblizonej wielkosci jednak dostepnosc dezodorantow jest lepsza, kwestia tez innych srodkow czystosci
Stachu Wirażka

Post autor: Stachu Wirażka »

oldfreak jest z Lecha a nie Gieksy. Oberschlesien to jawne nawiązanie do niemieckiego Śląska. Można używać nazwy Górny Śląsk ale po co lepiej używać oberschlesien i zaprzeczać, że to nie ma nic wspólnego z niemcami. bez napinki zaraz wam to wyjaśni.
zabarsking

Post autor: zabarsking »

Stachu Wirażka pisze: 10.07.2026, 23:14 oldfreak jest z Lecha a nie Gieksy. Oberschlesien to jawne nawiązanie do niemieckiego Śląska. Można używać nazwy Górny Śląsk ale po co lepiej używać oberschlesien i zaprzeczać, że to nie ma nic wspólnego z niemcami. bez napinki zaraz wam to wyjaśni.
Nie bronię tego troglodyty, który w poprzednich wiadomościach pisał, że Polacy to najeźdzcy, ale jest w tym sporo prawdy, że na Śląsku przez wieki przecinały się zarówno polskie, jak i niemieckie oraz czeskie wpływy.

Zbigniew Rokita, pisarz że Śląska, w swojej książce-reportażu o Górnym Śląsku ("Aglo") sam wymienia swoich krewnych, wśród których byli zarówno Polacy, jak i Niemcy. Takich Ślązaków jest, a przynajmniej było, sporo.
Więc o sam fakt odwoływania się do niemieckiej spuścizny dziedzictwa Śląska nie jest niczym złym, skoro była ona w historii wielu rodzin równie istotna co spuścizna polska.
Problem leży w tym, że Ruch, odwołując się niemieckiej tożsamości, równolegle uderza w Polskę.
Gablota

Post autor: Gablota »

Wydaje mi się że Fc D. to nie uważają się ani za Polaków ani za Niemców tylko właśnie za Ślązaków, poprawcie mnie jeśli się mylę.
Gablota

Poważnie ??? i w żadnej innej ekipie w Polsce nie było dziar np. ze swastyką itp? To jest to potężne uderzenie w Polskę?
zabarsking

Gablota pisze: 11.07.2026, 16:25 Poważnie ??? i w żadnej innej ekipie w Polsce nie było dziar np. ze swastyką itp? To jest to potężne uderzenie w Polskę?
To nie.
Ale już tłumne i powtarzające się gwizdanie na polski hymn już tak.
kómaty

Gogeta pisze: 11.07.2026, 16:49
Przecież to jest bzdura. Był jeden taki mecz kilkanaście lat temu gdzie jakieś osoby tam gwizdały i non stop na tym jest opierana ta teza tego wygwizdywania hymnu
a zagłuszenie hymnu na meczu Polonia Warszawa - Ruch Chorzów? to było rok temu i nikt nie wkręci mi, że to przypadek. chyba, że przypadkowo zaczęli też od razu krzyczeć "Górny Śląsk".
kómaty

Obserwujacy

Post autor: Obserwujacy »

W Rudzie Śląskiej na dzielnicy Halemba sytuacja wygląda następująco są jedni i drudzy Halemba 1 większość kibiców Ruchu Halemba 2 tzw końcówa to 99% kibiców Gornika. Kibice Ruchu na Halembie bardziej mogą liczyć na kolegów z innych dzielnic niż kibice Górnika dlatego większości się wydaje że Halemba jest za Ruchem.
scania

Post autor: scania »

kómaty pisze: 11.07.2026, 18:47
Przecież to jest bzdura. Był jeden taki mecz kilkanaście lat temu gdzie jakieś osoby tam gwizdały i non stop na tym jest opierana ta teza tego wygwizdywania hymnu
a zagłuszenie hymnu na meczu Polonia Warszawa - Ruch Chorzów? to było rok temu i nikt nie wkręci mi, że to przypadek. chyba, że przypadkowo zaczęli też od razu krzyczeć "Górny Śląsk".
Byłeś na tym meczu? Czy sugerujesz się tym co usłyszałeś w TV? Ja byłem na tym meczu i nawet nie wiedziałem że puszczony jest hymn Polski .
@Gogeta nie ma co tłumaczyć przekonywać oni i tak wiedzą lepiej od ludzi tu mieszkających.
kómaty

scania pisze: 11.07.2026, 20:08
Byłeś na tym meczu? Czy sugerujesz się tym co usłyszałeś w TV? Ja byłem na tym meczu i nawet nie wiedziałem że puszczony jest hymn Polski .
@Gogeta nie ma co tłumaczyć przekonywać oni i tak wiedzą lepiej od ludzi tu mieszkających.
intrygujące... rozumiem, że "Górny Śląsk" przypadkowo zaczeliście krzyczeć i nie miało to nic związanego z hymnem? to i tak tylko kropla w morzu waszej antypolskości, do której w sumie raz się przyznajecie, a raz wypieracie. ustalcie jedną wersję wydarzeń i będzie łatwiej.

P.S. co do odniesień nazistowskich w innych ekipach to nie są one proniemieckie, tylko prorasistowskie.
212

Post autor: 212 »

kómaty pisze: 11.07.2026, 18:47
https://youtu.be/XqCdnM-zYLA?t=1180
to te zagluszanie. jedni spiewaja, jedni stoja.
GŚ po nie jest przypadkowe. Jedni to potraktuja jako oddzielnosc, inni jako GŚ jako perle w koronie jak masz w tych komentarzach pod grafika ze Swietem Niepodlegosci.
tam tez jest pelen przekroj, ale nawet liczac ze wszystkie komentarze sa negatywne (a nie sa), to lajkow jest duzo wiecej.
https://youtu.be/zn1AY18XSnQ?t=8
tu wycinek sprzed 2 lat.
tez nie bedzie pasowal do narracji.

ostatnie gwizdy na hymn to były jak byl on stosowany instrumentalnie, miedzy spiewami "Polska bez Slaska", zeby pokazywac odrebnosc.
nawet ten final PP na Śląskim, to byla wtedy rzecz absolutnie marginalna.
swoja droga z biegiem lat rosnie % spiewajacych w stosunku do milczacych.
Adamowski

Post autor: Adamowski »

Stachu Wirażka pisze: 10.07.2026, 23:14 oldfreak jest z Lecha a nie Gieksy. Oberschlesien to jawne nawiązanie do niemieckiego Śląska. Można używać nazwy Górny Śląsk ale po co lepiej używać oberschlesien i zaprzeczać, że to nie ma nic wspólnego z niemcami. bez napinki zaraz wam to wyjaśni.
A do czego nawiązaniem jest przyśpiewka:
"naszym wzorem jest -Rudolf Hess"?
kómaty

Adamowski pisze: 11.07.2026, 21:25
jest to przyśpiewka nacechowana rasistowsko, nie antypolsko
212

Post autor: 212 »

kómaty pisze: 11.07.2026, 21:44
ostatnio czesto argumentacje tego typu slyszalem.
nastroje banderowskie na ukrainie wcale nie sa antypolskie, tylko antyrosyjskie.
Stachu Wirażka

Post autor: Stachu Wirażka »

Jakby tak podczas meczu Polska-Niemcy przejść się po familokach i po knajpach w Chorzowie, Świętochłowicach, Rudzie Śląskiej to by się okazało, że sporo ludzi kibicuje Niemcom.
kómaty

212 pisze: 11.07.2026, 22:02
nastroje banderowskie na ukrainie wcale nie sa antypolskie, tylko antyrosyjskie.
nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych i uwierz mi, że wiem co mówię, bo sam widziałem jak osoby śpiewające ów przyśpiewkę, śpiewają również hymn Polski - w przeciwieństwie do wielu chorzowskich. jest tak wiele arguemntów za proniemieckością Ruchu, że dziwi mnie w ogóle, że ktoś jeszcze próbuje wmawiać, że to mit i sytuacja nie istnieje.
1. gwizdanie na hymn, zagłuszanie go lub nieśpiewanie
2. niemieckie flagi wywieszane na meczach
3. flaga "Oberschlesien" - czemu nie po polsku tylko po niemiecku? nie chce mi się wierzyć, że przypadek
4. "c*** z waszym polskim jesteśmy narodem śląskim"
5. komentarze pod postem Ruchu z okazji 11 listopada mówią same za siebie.

bądzmy poważni i nie porównujmy tego do neonazioli w innych ekipach, bo to są skrajni prawicowcy i rasiści. W żadnej innej ekipie nie ma takich kwiatków jak w 5. powyższych punktach (ewentualnie u innych śląskich ekip), a myślę, że przykładów można znaleźć więcej.

nie twierdzę, że wszyscy kibice Ruchu są proniemieccy, ale mam znakomite podejrzenie, że odsetek osób pałających sympatią do naszych zachodnich sąsiadów jest ponad przeciętnie wysoki.
kómaty

Gogeta pisze: 12.07.2026, 00:03 To wypie**laj dalej czytać komentarze pod postami na fejsbuku, co za ananasy sie tu wypisują
odnosisz się do jednego z 5. puntków i to najmniej istotnego. ale spoko pod tym postem to Twoi kumple się na tym "fejsbuku" wypowiadają, a nie ja.
Obserwujacy

Post autor: Obserwujacy »

Po twoim niku smiem twierdzić że jesteś za ruchem i dla ciebie też wszędzie jest ruch nawet na dzikim zachodzie ale to mnie nie interesuje też nie lubię bawić się w procenty no nigdy nie można określić na tych podstawach gdzie kogo ile jest. Powiem Ci jedno jak myślisz że w Rudzie Śląskiej na Halembie jest 70% ruchu to myśl tak dalej ale dobrze sam wiesz ze tak nie jest ale ok wmawiaj to sobie tak długo aż sam w to uwierzysz
Pitfas

Post autor: Pitfas »

kómaty pisze: 11.07.2026, 23:31
212 pisze: 11.07.2026, 22:02

nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych i uwierz mi, że wiem co mówię, bo sam widziałem jak osoby śpiewające ów przyśpiewkę, śpiewają również hymn Polski - w przeciwieństwie do wielu chorzowskich. jest tak wiele arguemntów za proniemieckością Ruchu, że dziwi mnie w ogóle, że ktoś jeszcze próbuje wmawiać, że to mit i sytuacja nie istnieje.
1. gwizdanie na hymn, zagłuszanie go lub nieśpiewanie
2. niemieckie flagi wywieszane na meczach
3. flaga "Oberschlesien" - czemu nie po polsku tylko po niemiecku? nie chce mi się wierzyć, że przypadek
4. "c*** z waszym polskim jesteśmy narodem śląskim"
5. komentarze pod postem Ruchu z okazji 11 listopada mówią same za siebie.

bądzmy poważni i nie porównujmy tego do neonazioli w innych ekipach, bo to są skrajni prawicowcy i rasiści. W żadnej innej ekipie nie ma takich kwiatków jak w 5. powyższych punktach (ewentualnie u innych śląskich ekip), a myślę, że przykładów można znaleźć więcej.

nie twierdzę, że wszyscy kibice Ruchu są proniemieccy, ale mam znakomite podejrzenie, że odsetek osób pałających sympatią do naszych zachodnich sąsiadów jest ponad przeciętnie wysoki.
Skąd jesteś?
kómaty

Pitfas pisze: 12.07.2026, 08:33
Skąd jesteś?
Gdańsk
MałoMiasteczkowy

Post autor: MałoMiasteczkowy »

Co się wczoraj działo w Żywcu na gali?
Lucymek

Post autor: Lucymek »

Klimat Ruchu oddaje klimat rdzennych Slazakow. Kazdy czuje sie Slazakiem, ktos tam czuje sie Polakiem, ktos bardziej Niemcem. Ale nikt nikomu nie nakazuje odgornie jak ma sie czuc. Poczatki obecnego wieku to czas kiedy Niemcy byly w porownaniu z Polska rajem a i duzo Slazakow ucierpialo przy zamykaniu zakladow pracy, wiec wtedy bylo duzo akcentow pro-niemieckim na Ruchu i w wielu przypadkach niechec do Polski. Dzisiaj w PL bardzi sie poprawilo a zycie w Niemczech nie jest juz tak rozowe i przyszlosc ich stoi pod znakiem zapytania, wiec tych akcentow jest mniej.
Lucymek

Post autor: Lucymek »

Lucymek pisze: 12.07.2026, 11:51 Klimat Ruchu oddaje klimat rdzennych Slazakow. Kazdy czuje sie Slazakiem, ktos tam czuje sie Polakiem, ktos bardziej Niemcem. Ale nikt nikomu nie nakazuje odgornie jak ma sie czuc. Poczatki obecnego wieku to czas kiedy Niemcy byly w porownaniu z Polska rajem a i duzo Slazakow ucierpialo przy zamykaniu zakladow pracy, wiec wtedy bylo duzo akcentow pro-niemieckim na Ruchu i w wielu przypadkach niechec do Polski. Dzisiaj w PL bardzi sie poprawilo a zycie w Niemczech nie jest juz tak rozowe i przyszlosc ich stoi pod znakiem zapytania, wiec tych akcentow jest mniej.
Niewtajemniczonym tez powiem,ze wielu Slazkow tak naprawde mogloby byc Niemcami gdyby chcieli, wystarczy, ze np twoja babcia urodzila sie w takim Bytomiu jak byl niemiecki lub w innym miescie i to uprawnia to tego.
Gablota

Lucymek pisze: 12.07.2026, 12:01
Lucymek pisze: 12.07.2026, 11:51 Klimat Ruchu oddaje klimat rdzennych Slazakow. Kazdy czuje sie Slazakiem, ktos tam czuje sie Polakiem, ktos bardziej Niemcem. Ale nikt nikomu nie nakazuje odgornie jak ma sie czuc. Poczatki obecnego wieku to czas kiedy Niemcy byly w porownaniu z Polska rajem a i duzo Slazakow ucierpialo przy zamykaniu zakladow pracy, wiec wtedy bylo duzo akcentow pro-niemieckim na Ruchu i w wielu przypadkach niechec do Polski. Dzisiaj w PL bardzi sie poprawilo a zycie w Niemczech nie jest juz tak rozowe i przyszlosc ich stoi pod znakiem zapytania, wiec tych akcentow jest mniej.
Niewtajemniczonym tez powiem,ze wielu Slazkow tak naprawde mogloby byc Niemcami gdyby chcieli, wystarczy, ze np twoja babcia urodzila sie w takim Bytomiu jak byl niemiecki lub w innym miescie i to uprawnia to tego.
„Gdyby chcieli” a więc może ten „zły” Ruch nie jest tak pro niemiecki i anty polski jak niektórzy to przedstawiają i zapewne by chcieli…
zabarsking

Gablota pisze: 12.07.2026, 12:23
Lucymek pisze: 12.07.2026, 12:01
„Gdyby chcieli” a więc może ten „zły” Ruch nie jest tak pro niemiecki i anty polski jak niektórzy to przedstawiają i zapewne by chcieli…
Wypowiadamy się na temat pewnego socjologicznego ewenementu, jakim jest obecność niemieckich akcentów w Ruchu, który w tej sprawie wyróżnia się nawet na tle innych śląskich klubów. Jeśli o mnie chodzi, to ja tego nawet nie oceniam. Nawet bym powiedział, że w kontekście historii Śląska naturalnym jest, że jakieś wpływy niemieckie są obecne. Nie jest żadną zbrodnią posiadanie niemieckich korzeni i podkreślanie tych korzeni. Krzywe jest jedynie gwizdanie na polski hymn. Skoro - jak twierdzicie - obecnie tego gwizdania wśród Niebieskich nie ma, to pozostaje trzymać kciuki, żeby tak pozostało.
Gablota

Można już chyba zakończyć te dywagacje na temat polskości albo anty polskości kibiców Ruchu, idzie to w dobrą stronę, oby ta część która gwizda albo ma w d**** hymn Polski poszła po rozum do głowy i poczytała o historii swojego klubu bo jest to jedna z najlepszych historii w polskiej piłce nożnej. Ruch to najbardziej śląski klub ale i najbardziej Polski na Śląsku.
brutunio

Post autor: brutunio »

Obserwujacy pisze: 12.07.2026, 06:52 Po twoim niku smiem twierdzić że jesteś za ruchem i dla ciebie też wszędzie jest ruch nawet na dzikim zachodzie ale to mnie nie interesuje też nie lubię bawić się w procenty no nigdy nie można określić na tych podstawach gdzie kogo ile jest. Powiem Ci jedno jak myślisz że w Rudzie Śląskiej na Halembie jest 70% ruchu to myśl tak dalej ale dobrze sam wiesz ze tak nie jest ale ok wmawiaj to sobie tak długo aż sam w to uwierzysz
Na Halembie nie zobaczysz nikogo w barwach taka jest prawda chyba nie zaprzeczysz? :)
Korfanciorz

Post autor: Korfanciorz »

Gablota pisze: 12.07.2026, 14:13 Można już chyba zakończyć te dywagacje na temat polskości albo anty polskości kibiców Ruchu, idzie to w dobrą stronę, oby ta część która gwizda albo ma w d**** hymn Polski poszła po rozum do głowy i poczytała o historii swojego klubu bo jest to jedna z najlepszych historii w polskiej piłce nożnej. Ruch to najbardziej śląski klub ale i najbardziej Polski na Śląsku.
Najbardziej polskim klubem na Górnym Śląsku jest Górnik Zabrze, ponieważ jako jedyny z wiodących klubów na Śląsku, ma w swoich barwach biel oraz czerwień (przedzielone błękitem), które celowo nawiązują do polskości tego zasłużonego klubu.
ODPOWIEDZ