Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany
-
Stachu Wirażka
Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
oldfreak jest z Lecha a nie Gieksy. Oberschlesien to jawne nawiązanie do niemieckiego Śląska. Można używać nazwy Górny Śląsk ale po co lepiej używać oberschlesien i zaprzeczać, że to nie ma nic wspólnego z niemcami. bez napinki zaraz wam to wyjaśni.
-
zabarsking
Nie bronię tego troglodyty, który w poprzednich wiadomościach pisał, że Polacy to najeźdzcy, ale jest w tym sporo prawdy, że na Śląsku przez wieki przecinały się zarówno polskie, jak i niemieckie oraz czeskie wpływy.Stachu Wirażka pisze: 10.07.2026, 23:14 oldfreak jest z Lecha a nie Gieksy. Oberschlesien to jawne nawiązanie do niemieckiego Śląska. Można używać nazwy Górny Śląsk ale po co lepiej używać oberschlesien i zaprzeczać, że to nie ma nic wspólnego z niemcami. bez napinki zaraz wam to wyjaśni.
Zbigniew Rokita, pisarz że Śląska, w swojej książce-reportażu o Górnym Śląsku ("Aglo") sam wymienia swoich krewnych, wśród których byli zarówno Polacy, jak i Niemcy. Takich Ślązaków jest, a przynajmniej było, sporo.
Więc o sam fakt odwoływania się do niemieckiej spuścizny dziedzictwa Śląska nie jest niczym złym, skoro była ona w historii wielu rodzin równie istotna co spuścizna polska.
Problem leży w tym, że Ruch, odwołując się niemieckiej tożsamości, równolegle uderza w Polskę.
Już bez przesady w którym miejscu ten Ruch tak uderza w Polskę ? Pełno tam chłopów z Polskimi dziarami, są też tacy co uważają się tylko za Ślązaków, ale takich co mają dziary Niemieckie i śpiewają hymn Niemiecki to chyba nie ma?
Najwięcej takich jest na emigracji w Niemczech, tam się mocno identyfikują ze szwabami
Wydaje mi się że Fc D. to nie uważają się ani za Polaków ani za Niemców tylko właśnie za Ślązaków, poprawcie mnie jeśli się mylę.
-
GieKSiarz00
Przecież typ z Ruchu miał tatuaż z symbolem III Rzeszy.Gablota pisze: 11.07.2026, 12:08 Już bez przesady w którym miejscu ten Ruch tak uderza w Polskę ? Pełno tam chłopów z Polskimi dziarami, są też tacy co uważają się tylko za Ślązaków, ale takich co mają dziary Niemieckie i śpiewają hymn Niemiecki to chyba nie ma?
Poważnie ??? i w żadnej innej ekipie w Polsce nie było dziar np. ze swastyką itp? To jest to potężne uderzenie w Polskę?
-
zabarsking
To nie.Gablota pisze: 11.07.2026, 16:25 Poważnie ??? i w żadnej innej ekipie w Polsce nie było dziar np. ze swastyką itp? To jest to potężne uderzenie w Polskę?
Ale już tłumne i powtarzające się gwizdanie na polski hymn już tak.
Przecież to jest bzdura. Był jeden taki mecz kilkanaście lat temu gdzie jakieś osoby tam gwizdały i non stop na tym jest opierana ta teza tego wygwizdywania hymnu. I takie czosnki jak ty powielają bzdury że "tłumne i powtarzajace się gwizdanie" i dlatego ta legenda nadal żyje. W zeszłym sezonie nawet odśpiewali u siebie hymn, na stadionie były polskie flagi ale do ruchu i tak sie trzeba dojebać bo gwizdali naście lat temu na jednym meczuzabarsking pisze: 11.07.2026, 16:40To nie.Gablota pisze: 11.07.2026, 16:25 Poważnie ??? i w żadnej innej ekipie w Polsce nie było dziar np. ze swastyką itp? To jest to potężne uderzenie w Polskę?
Ale już tłumne i powtarzające się gwizdanie na polski hymn już tak.
W tej kwesti jest też duża poprawa bo część z kibiców śpiewa hymn , część milczy i część (baranów) siedzi gada i ma wyjebane… ale napewno kibice Ruchu nie są ANTY Polscy bo w takim razie osoby które nawet są w ekipie z wydziaranym orłem były by raczej gonione.
a zagłuszenie hymnu na meczu Polonia Warszawa - Ruch Chorzów? to było rok temu i nikt nie wkręci mi, że to przypadek. chyba, że przypadkowo zaczęli też od razu krzyczeć "Górny Śląsk".Gogeta pisze: 11.07.2026, 16:49
Przecież to jest bzdura. Był jeden taki mecz kilkanaście lat temu gdzie jakieś osoby tam gwizdały i non stop na tym jest opierana ta teza tego wygwizdywania hymnu
-
wezstoperan
W okolicach 2007-2010 kibice Ruchu byli dosyć mocno związani z RAŚ(ruch autonomii Śląska) do momentu aż gruby z tego ugrupowania zaczął pierdolić o tym, że Śląsk powinien zostać przyłączony do Niemiec ;)
Dziś gruby już się nie udziela na RAŚu bo wyszło sporo ciekawych papierów na niego i spierdolił do Holandii czy Niemiec. Chociaż jeszcze w bodajże 2015 czy kiedy tam były wybory próbował wrócić, ale to właśnie pewna osoba z Ruchu go sprowadziła na ziemie i od tamtego czasu grubas zniknął.
Kto wie, może właśnie z tego powodu RAŚ dziś walczy co najwyżej o uznanie gwary śląskiej jako oficjalny język ;)
Poza tym, na MN ludzi z Chorzowa zawsze pełno, więc pierdolenie że kibole Ruchu są antypolscy to pierdolenie.
Dziś gruby już się nie udziela na RAŚu bo wyszło sporo ciekawych papierów na niego i spierdolił do Holandii czy Niemiec. Chociaż jeszcze w bodajże 2015 czy kiedy tam były wybory próbował wrócić, ale to właśnie pewna osoba z Ruchu go sprowadziła na ziemie i od tamtego czasu grubas zniknął.
Kto wie, może właśnie z tego powodu RAŚ dziś walczy co najwyżej o uznanie gwary śląskiej jako oficjalny język ;)
Poza tym, na MN ludzi z Chorzowa zawsze pełno, więc pierdolenie że kibole Ruchu są antypolscy to pierdolenie.
Ty tak poważnie? na Lechii masz sporo takich osób nawet flage z Rudolfem Hessem mieli, swastyki wieszała Legia , Resovia , ŁKS,Raków , Polonia Bytom( po 2000 roku ) tak na szybko a Ty wyjedzasz ze chłop z Ruchu ma dziare z jakims wiatrakiem, ile masz lat tak poważnie?GieKSiarz00 pisze: 11.07.2026, 15:09Przecież typ z Ruchu miał tatuaż z symbolem III Rzeszy.Gablota pisze: 11.07.2026, 12:08 Już bez przesady w którym miejscu ten Ruch tak uderza w Polskę ? Pełno tam chłopów z Polskimi dziarami, są też tacy co uważają się tylko za Ślązaków, ale takich co mają dziary Niemieckie i śpiewają hymn Niemiecki to chyba nie ma?
-
Obserwujacy
W Rudzie Śląskiej na dzielnicy Halemba sytuacja wygląda następująco są jedni i drudzy Halemba 1 większość kibiców Ruchu Halemba 2 tzw końcówa to 99% kibiców Gornika. Kibice Ruchu na Halembie bardziej mogą liczyć na kolegów z innych dzielnic niż kibice Górnika dlatego większości się wydaje że Halemba jest za Ruchem.
Byłeś na tym meczu? Czy sugerujesz się tym co usłyszałeś w TV? Ja byłem na tym meczu i nawet nie wiedziałem że puszczony jest hymn Polski .kómaty pisze: 11.07.2026, 18:47a zagłuszenie hymnu na meczu Polonia Warszawa - Ruch Chorzów? to było rok temu i nikt nie wkręci mi, że to przypadek. chyba, że przypadkowo zaczęli też od razu krzyczeć "Górny Śląsk".Gogeta pisze: 11.07.2026, 16:49
Przecież to jest bzdura. Był jeden taki mecz kilkanaście lat temu gdzie jakieś osoby tam gwizdały i non stop na tym jest opierana ta teza tego wygwizdywania hymnu
@Gogeta nie ma co tłumaczyć przekonywać oni i tak wiedzą lepiej od ludzi tu mieszkających.
intrygujące... rozumiem, że "Górny Śląsk" przypadkowo zaczeliście krzyczeć i nie miało to nic związanego z hymnem? to i tak tylko kropla w morzu waszej antypolskości, do której w sumie raz się przyznajecie, a raz wypieracie. ustalcie jedną wersję wydarzeń i będzie łatwiej.scania pisze: 11.07.2026, 20:08
Byłeś na tym meczu? Czy sugerujesz się tym co usłyszałeś w TV? Ja byłem na tym meczu i nawet nie wiedziałem że puszczony jest hymn Polski .
@Gogeta nie ma co tłumaczyć przekonywać oni i tak wiedzą lepiej od ludzi tu mieszkających.
P.S. co do odniesień nazistowskich w innych ekipach to nie są one proniemieckie, tylko prorasistowskie.
https://youtu.be/XqCdnM-zYLA?t=1180kómaty pisze: 11.07.2026, 18:47a zagłuszenie hymnu na meczu Polonia Warszawa - Ruch Chorzów? to było rok temu i nikt nie wkręci mi, że to przypadek. chyba, że przypadkowo zaczęli też od razu krzyczeć "Górny Śląsk".Gogeta pisze: 11.07.2026, 16:49
to te zagluszanie. jedni spiewaja, jedni stoja.
GŚ po nie jest przypadkowe. Jedni to potraktuja jako oddzielnosc, inni jako GŚ jako perle w koronie jak masz w tych komentarzach pod grafika ze Swietem Niepodlegosci.
tam tez jest pelen przekroj, ale nawet liczac ze wszystkie komentarze sa negatywne (a nie sa), to lajkow jest duzo wiecej.
https://youtu.be/zn1AY18XSnQ?t=8
tu wycinek sprzed 2 lat.
tez nie bedzie pasowal do narracji.
ostatnie gwizdy na hymn to były jak byl on stosowany instrumentalnie, miedzy spiewami "Polska bez Slaska", zeby pokazywac odrebnosc.
nawet ten final PP na Śląskim, to byla wtedy rzecz absolutnie marginalna.
swoja droga z biegiem lat rosnie % spiewajacych w stosunku do milczacych.
-
Korfanciorz
Panowie, ustalmy jedną rzecz. Górny Śląsk w gwarze śląskiej to Górny Ślonsk, a Oberschlesien to nazwa po niemiecku. Ta flaga to takie typowe "wchodzenie do czterech liter" swoim krewnym, którzy po kilku latach zamieszkiwania germańskiej krainy, w wielu przypadkach czuli się bardziej niemieccy od rodowitych Niemców i zapominali o własnej tożsamości, języku, historii. A sami Niemcy, jaki muszą mieć z tego ubaw? Pewnie mawiają między sobą: "Popatrz, my im kiedyś Auschwitz, a oni nam teraz Oberschlesien". Faktycznie Psycho Fans :)
ZABRZAŃSCY GÓRNICY - TRÓJKOLOROWI ŻABOLE Z TORCIDY
A do czego nawiązaniem jest przyśpiewka:Stachu Wirażka pisze: 10.07.2026, 23:14 oldfreak jest z Lecha a nie Gieksy. Oberschlesien to jawne nawiązanie do niemieckiego Śląska. Można używać nazwy Górny Śląsk ale po co lepiej używać oberschlesien i zaprzeczać, że to nie ma nic wspólnego z niemcami. bez napinki zaraz wam to wyjaśni.
"naszym wzorem jest -Rudolf Hess"?
-
zabarsking
Dokładnie. Jakoś nasza zabrzańska emigracja nazwała się Torcida Germany", a nie "Torcida Deutschland". Także różnica subtelna, ale i znaczna. 🙂Korfanciorz pisze: 11.07.2026, 21:21 Panowie, ustalmy jedną rzecz. Górny Śląsk w gwarze śląskiej to Górny Ślonsk, a Oberschlesien to nazwa po niemiecku. Ta flaga to takie typowe "wchodzenie do czterech liter" swoim krewnym, którzy po kilku latach zamieszkiwania germańskiej krainy, w wielu przypadkach czuli się bardziej niemieccy od rodowitych Niemców i zapominali o własnej tożsamości, języku, historii. A sami Niemcy, jaki muszą mieć z tego ubaw? Pewnie mawiają między sobą: "Popatrz, my im kiedyś Auschwitz, a oni nam teraz Oberschlesien". Faktycznie Psycho Fans :)
jest to przyśpiewka nacechowana rasistowsko, nie antypolskoAdamowski pisze: 11.07.2026, 21:25
A do czego nawiązaniem jest przyśpiewka:
"naszym wzorem jest -Rudolf Hess"?
ostatnio czesto argumentacje tego typu slyszalem.
nastroje banderowskie na ukrainie wcale nie sa antypolskie, tylko antyrosyjskie.
Tacy znajdą się i u Ciebie na Gieksie ,bo sam widziałem , i na Górniku i Ruchu, pewnie też i w Polonii . Nie bronie Ruchu , ale pierdolenie że oni są tylko niemieccy to jest chore. Dużo chłopaków od nich są za równo Ślązakami jak i Polakami .GieKSiarz00 pisze: 11.07.2026, 15:09Przecież typ z Ruchu miał tatuaż z symbolem III Rzeszy.Gablota pisze: 11.07.2026, 12:08 Już bez przesady w którym miejscu ten Ruch tak uderza w Polskę ? Pełno tam chłopów z Polskimi dziarami, są też tacy co uważają się tylko za Ślązaków, ale takich co mają dziary Niemieckie i śpiewają hymn Niemiecki to chyba nie ma?
Fac Fideli Sis Fidelis
A kogo mordowali ? Najpierw byli pro sowieccy, potem pro nazizm , a potem mordowali Polaków na potęgę.212 pisze: 11.07.2026, 22:02ostatnio czesto argumentacje tego typu slyszalem.
nastroje banderowskie na ukrainie wcale nie sa antypolskie, tylko antyrosyjskie.
Fac Fideli Sis Fidelis
-
Stachu Wirażka
Jakby tak podczas meczu Polska-Niemcy przejść się po familokach i po knajpach w Chorzowie, Świętochłowicach, Rudzie Śląskiej to by się okazało, że sporo ludzi kibicuje Niemcom.
weź wytrzeźwiej , widziałes gadzety tej torcida germany? https://kubkigornik.pl/kubki/fan-cluby/ ... any-czarnyzabarsking pisze: 11.07.2026, 21:28Dokładnie. Jakoś nasza zabrzańska emigracja nazwała się Torcida Germany", a nie "Torcida Deutschland". Także różnica subtelna, ale i znaczna. 🙂Korfanciorz pisze: 11.07.2026, 21:21 Panowie, ustalmy jedną rzecz. Górny Śląsk w gwarze śląskiej to Górny Ślonsk, a Oberschlesien to nazwa po niemiecku. Ta flaga to takie typowe "wchodzenie do czterech liter" swoim krewnym, którzy po kilku latach zamieszkiwania germańskiej krainy, w wielu przypadkach czuli się bardziej niemieccy od rodowitych Niemców i zapominali o własnej tożsamości, języku, historii. A sami Niemcy, jaki muszą mieć z tego ubaw? Pewnie mawiają między sobą: "Popatrz, my im kiedyś Auschwitz, a oni nam teraz Oberschlesien". Faktycznie Psycho Fans :)
-
dumaihonor
Skąd jesteś? Ja z jednego z tych miast i piszesz bzdury.Stachu Wirażka pisze: 11.07.2026, 22:18 Jakby tak podczas meczu Polska-Niemcy przejść się po familokach i po knajpach w Chorzowie, Świętochłowicach, Rudzie Śląskiej to by się okazało, że sporo ludzi kibicuje Niemcom.
Wszystko :)AMF1948 pisze: 11.07.2026, 22:02Tacy znajdą się i u Ciebie na Gieksie ,bo sam widziałem , i na Górniku i Ruchu, pewnie też i w Polonii . Nie bronie Ruchu , ale pierdolenie że oni są tylko niemieccy to jest chore. Dużo chłopaków od nich są za równo Ślązakami jak i Polakami .GieKSiarz00 pisze: 11.07.2026, 15:09Przecież typ z Ruchu miał tatuaż z symbolem III Rzeszy.Gablota pisze: 11.07.2026, 12:08 Już bez przesady w którym miejscu ten Ruch tak uderza w Polskę ? Pełno tam chłopów z Polskimi dziarami, są też tacy co uważają się tylko za Ślązaków, ale takich co mają dziary Niemieckie i śpiewają hymn Niemiecki to chyba nie ma?
nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych i uwierz mi, że wiem co mówię, bo sam widziałem jak osoby śpiewające ów przyśpiewkę, śpiewają również hymn Polski - w przeciwieństwie do wielu chorzowskich. jest tak wiele arguemntów za proniemieckością Ruchu, że dziwi mnie w ogóle, że ktoś jeszcze próbuje wmawiać, że to mit i sytuacja nie istnieje.212 pisze: 11.07.2026, 22:02ostatnio czesto argumentacje tego typu slyszalem.
1. gwizdanie na hymn, zagłuszanie go lub nieśpiewanie
2. niemieckie flagi wywieszane na meczach
3. flaga "Oberschlesien" - czemu nie po polsku tylko po niemiecku? nie chce mi się wierzyć, że przypadek
4. "c*** z waszym polskim jesteśmy narodem śląskim"
5. komentarze pod postem Ruchu z okazji 11 listopada mówią same za siebie.
bądzmy poważni i nie porównujmy tego do neonazioli w innych ekipach, bo to są skrajni prawicowcy i rasiści. W żadnej innej ekipie nie ma takich kwiatków jak w 5. powyższych punktach (ewentualnie u innych śląskich ekip), a myślę, że przykładów można znaleźć więcej.
nie twierdzę, że wszyscy kibice Ruchu są proniemieccy, ale mam znakomite podejrzenie, że odsetek osób pałających sympatią do naszych zachodnich sąsiadów jest ponad przeciętnie wysoki.
To wypie**laj dalej czytać komentarze pod postami na fejsbuku, co za ananasy sie tu wypisują
odnosisz się do jednego z 5. puntków i to najmniej istotnego. ale spoko pod tym postem to Twoi kumple się na tym "fejsbuku" wypowiadają, a nie ja.Gogeta pisze: 12.07.2026, 00:03 To wypie**laj dalej czytać komentarze pod postami na fejsbuku, co za ananasy sie tu wypisują
absolutna bzdura.Stachu Wirażka pisze: 11.07.2026, 22:18 Jakby tak podczas meczu Polska-Niemcy przejść się po familokach i po knajpach w Chorzowie, Świętochłowicach, Rudzie Śląskiej to by się okazało, że sporo ludzi kibicuje Niemcom.
wspominam konkurs skoków narciarskich przed meczem Ruch jakies 15 lat temu w knajpie sasiadujacej ze stadionem.
wszyscy kibicowali Stochowi. wszyscy mieli w d**** jak skoczy Wellinger czy Freund.
roznica jaka jest miedzy reszta Polski, ze nie ma do Nimiec nienawisci (umowmy sie, czesc naszych dziadkow byla w Wehrmachcie a nie Wehrmacht ich zabijal) nie jest tak, ze wszyscy kibicuja zeby przegrali. Dla wielu bedzie to reprezentacja drugiego wyboru.
Czesto kibicvowano za nimi jak tam grlai jeszcze Slazacy jak Podolski i Klose.
teraz z wymieraniem starszych pokolen, brakiem Slazakow w skladzie, multi kulti u Niemcow, to nie widac do nich sympatii, zwlaszcza wsrod mlodziezy.
chyba nie zrozumiałeś.AMF1948 pisze: 11.07.2026, 22:11A kogo mordowali ? Najpierw byli pro sowieccy, potem pro nazizm , a potem mordowali Polaków na potęgę.
ja wyśmiewam tę argumentację. nie ma czegoś takiego jak śpiewanie prohess dla rasizmu wykluczając antypolonizm.
dostales argumenty i fakty i dalej swoje.kómaty pisze: 11.07.2026, 23:31nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych i uwierz mi, że wiem co mówię, bo sam widziałem jak osoby śpiewające ów przyśpiewkę, śpiewają również hymn Polski - w przeciwieństwie do wielu chorzowskich. jest tak wiele arguemntów za proniemieckością Ruchu, że dziwi mnie w ogóle, że ktoś jeszcze próbuje wmawiać, że to mit i sytuacja nie istnieje.
3. flaga "Oberschlesien" - czemu nie po polsku tylko po niemiecku? nie chce mi się wierzyć, że przypadek
bądzmy poważni i nie porównujmy tego do neonazioli w innych ekipach, bo to są skrajni prawicowcy i rasiści. W żadnej innej ekipie nie ma takich kwiatków jak w 5. powyższych punktach (ewentualnie u innych śląskich ekip), a myślę, że przykładów można znaleźć więcej.
nie twierdzę, że wszyscy kibice Ruchu są proniemieccy, ale mam znakomite podejrzenie, że odsetek osób pałających sympatią do naszych zachodnich sąsiadów jest ponad przeciętnie wysoki.
1) gdzie masz te gwizdanie lub zagluszanie?
nie spiewanie? oczywiscie. nikt nie przeczy, ze czesc kibicow Ruchu, ale ogolnie ludzi na Ślasku identyfikuje sie jako Slązacy, a bardzo mala czesc nawet jako Niemcy. trudno o cos innego w regionie, ktory wewnatrz Polski jest niecale 100 lat (w tym kilkadziesiat nielubianego PRLu) a nie byl wczesniej 700 lat.
2) gdzie Ty widziales w ostatnie 20 lat niemiecka flage?
3) mi sie nie chce wierzyc, ze Chuligani Wolnego Miasta nie ma niemieckich konetacji. i takich przykladow znajdziesz wiecej
4) to a apropos ostnich slysznaych gwizdow na hymn. odpowiedz na prowokacyjne haslo "co wy spiewacie jak wy polskiego nie znacie". czyli wielcy patrioci przyjezdzaja na Śląsk i zamiast dbac o integralnosc calej RP rzucaja hasła, ktore maja spowodowac, ze ktos sie nie poczuje Polakiem. No to dostawali taka kontre.
5) to juz ci odpisalem. sprawdz ratio. ilu zalajkowalo identyfikujac sie z postem, ilu skomentowalo w kontrze. GŚ to nie Mazowsze, zeby był monoetniczny i wszyscy odczuwali ta sama tozsamosc. Swoja droga jest w Polsce 100 innych, wiekszych zagrozen monoetnicznosci niz wymierajacy Niemcy na GŚ.
-
GieKSiarz00
Ja nie twierdzę, że takich osób nie ma w innych ekipach. Wjebałem tylko takie info przy okazji tematu o niemieckości Ruchu, ot taki przypadek.shoe1984 pisze: 11.07.2026, 19:52Ty tak poważnie? na Lechii masz sporo takich osób nawet flage z Rudolfem Hessem mieli, swastyki wieszała Legia , Resovia , ŁKS,Raków , Polonia Bytom( po 2000 roku ) tak na szybko a Ty wyjedzasz ze chłop z Ruchu ma dziare z jakims wiatrakiem, ile masz lat tak poważnie?GieKSiarz00 pisze: 11.07.2026, 15:09Przecież typ z Ruchu miał tatuaż z symbolem III Rzeszy.Gablota pisze: 11.07.2026, 12:08 Już bez przesady w którym miejscu ten Ruch tak uderza w Polskę ? Pełno tam chłopów z Polskimi dziarami, są też tacy co uważają się tylko za Ślązaków, ale takich co mają dziary Niemieckie i śpiewają hymn Niemiecki to chyba nie ma?
Misiu kolorowy Halemba to 70% (nie lubię się bawić w procenty)Ruch a twoje pierdolenie tego nie zmieniObserwujacy pisze: 11.07.2026, 19:58 W Rudzie Śląskiej na dzielnicy Halemba sytuacja wygląda następująco są jedni i drudzy Halemba 1 większość kibiców Ruchu Halemba 2 tzw końcówa to 99% kibiców Gornika. Kibice Ruchu na Halembie bardziej mogą liczyć na kolegów z innych dzielnic niż kibice Górnika dlatego większości się wydaje że Halemba jest za Ruchem.
-
Obserwujacy
Po twoim niku smiem twierdzić że jesteś za ruchem i dla ciebie też wszędzie jest ruch nawet na dzikim zachodzie ale to mnie nie interesuje też nie lubię bawić się w procenty no nigdy nie można określić na tych podstawach gdzie kogo ile jest. Powiem Ci jedno jak myślisz że w Rudzie Śląskiej na Halembie jest 70% ruchu to myśl tak dalej ale dobrze sam wiesz ze tak nie jest ale ok wmawiaj to sobie tak długo aż sam w to uwierzysz
Skąd jesteś?kómaty pisze: 11.07.2026, 23:31nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych i uwierz mi, że wiem co mówię, bo sam widziałem jak osoby śpiewające ów przyśpiewkę, śpiewają również hymn Polski - w przeciwieństwie do wielu chorzowskich. jest tak wiele arguemntów za proniemieckością Ruchu, że dziwi mnie w ogóle, że ktoś jeszcze próbuje wmawiać, że to mit i sytuacja nie istnieje.
Tak „kómaty” masz rację Ruch jest proniemiecki i antypolski bez dwóch zdań, wiszą same niemieckie flagi w języku polskim nie ma ani jednej, niektórzy dziarają sobie orła Polskiego żeby zmylić resztę kibiców w Polsce, piosenki na meczach głównie w języku niemieckim, a jak leci hymn Polski to nikt nie śpiewa za to niemiecki hymn jest spiewany przynajmniej co drugi mecz. Wygrałeś, sprawa jest zero jedynkowa.
-
zabarsking
Tu nie chodzi o to, że Ruch jako taki jest 100% antypolski. Chodzi o to, że w Ruchu jest przyzwolenie na gwizdanie na polski hymn. I ja tu już nawet nie oceniam, czy to dobre, czy złe. Mnie to osobiście nie jest w stanie obrazić. Po prostu jeśli prześledzisz różne śląskie ugrupowania (i nie mam tu na myśli tylko swojego Górnika ale chociażby takiego Piasta czy GKS Tychy), to takich niemieckich akcentów tam nie uświadczysz. Plus obstawiam w ciemno, że jakby któryś gwizdał na polski hymn to byłby szybko postawiony do pionu.Gablota pisze: 12.07.2026, 10:03 Tak „kómaty” masz rację Ruch jest proniemiecki i antypolski bez dwóch zdań, wiszą same niemieckie flagi w języku polskim nie ma ani jednej, niektórzy dziarają sobie orła Polskiego żeby zmylić resztę kibiców w Polsce, piosenki na meczach głównie w języku niemieckim, a jak leci hymn Polski to nikt nie śpiewa za to niemiecki hymn jest spiewany przynajmniej co drugi mecz. Wygrałeś, sprawa jest zero jedynkowa.
Po prostu Ruch jest w tym zakresie ewenementem. Co jest w sumie tragikomicznym absurdem, biorąc pod uwagę, że Ruch ma całkiem piękną historię klubu zbudowanego wokół Polskiego Komisariatu Plebiscytowego.