Kibicowska Warszawa
Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany
Re: Kibicowska Warszawa
Uroczy jest ten stanowczy ton pytań ze strony kogoś, kto wciąż nie chce się tu przyznać do własnego klubu - KSP. Mógłbym zlać, ale z myślą o innych czytelnikach mogę odpowiedzieć :) Zgodę Olimpii z ŁKS-em zakończyli łomżanie po tym, gdy na Legia II - ŁKS nasi pozbawili ich flag. Ale ta zgoda wcześniej miała miejsce i tyle. Łomża nie była też jakoś miastem legijnym, tzn. ludzie stamtąd jeździli i nadal jeżdżą na mecze przy Ł3 i w tej kwestii nic się nie zmieniło. Natomiast nigdy nie było tam FC Legii.
Czytanie ze zrozumieniem, edycja 2026.
Ja nie pytałem, czy Polonia jest warta zgody z jakimś Huraganem a niegodna np Płocka czy Kielc, tylko czy tam w ogóle jest jakaś kumata grupa, która mogłaby z jakąś ekipą porozmawiać, przedstawić jakieś plany, zacząć od nowa zabawę w układy itd
Bo mi się wydaje, że już nie.
Ja nie pytałem, czy Polonia jest warta zgody z jakimś Huraganem a niegodna np Płocka czy Kielc, tylko czy tam w ogóle jest jakaś kumata grupa, która mogłaby z jakąś ekipą porozmawiać, przedstawić jakieś plany, zacząć od nowa zabawę w układy itd
Bo mi się wydaje, że już nie.
Wiadomo, że nie ma tam nikogo takiego. Ciekawe gdzie te rozmowy w Warszawie miałyby się odbyć? Chyba na komendzie
Już się tak nie podniecajcie tym jaka to Legia jest super a Polonia jaka dziadowska.
Nie dziwne, że Polonia w Warszawie nie może rozwinąć skrzydeł skoro w tym samym czasie gdy Legia odnosiła największe sukcesy w ogromnej ilości na skalę krajową, to Polonia kopała się po pastwiskach na peryferiach futbolu.
Legia ma od 15 lat najnowocześniejszy stadion w Polsce a Polonia skansen bez podstawowych warunków sanitarnych.
Legia jest hołubiona przez warszawski samorząd Polonia oszukiwana i lekceważona.
Nie dziwne, że Polonia w Warszawie nie może rozwinąć skrzydeł skoro w tym samym czasie gdy Legia odnosiła największe sukcesy w ogromnej ilości na skalę krajową, to Polonia kopała się po pastwiskach na peryferiach futbolu.
Legia ma od 15 lat najnowocześniejszy stadion w Polsce a Polonia skansen bez podstawowych warunków sanitarnych.
Legia jest hołubiona przez warszawski samorząd Polonia oszukiwana i lekceważona.
W latach 2013–2025 drużyna piłkarska Legii Warszawa zdobyła łącznie 12 trofeów na arenie krajowej, dominując w polskim futbolu. Największe sukcesy zespołu obejmują 6 tytułów mistrza Polski oraz 6 Pucharów Polski .Główne Sukcesy (2013–2025)Mistrzostwo Polski (6x): 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2020.Puchar Polski (6x): 2013, 2015, 2016, 2018, 2023, 2025.Superpuchar Polski (1x): 2023 .Rozbicie na sezonySezon 2012/2013: Mistrzostwo Polski i Puchar Polski (Dublet).Sezon 2013/2014: Mistrzostwo Polski.Sezon 2014/2015: Puchar Polski.Sezon 2015/2016: Mistrzostwo Polski i Puchar Polski (Dublet).Sezon 2016/2017: Mistrzostwo Polski.Sezon 2017/2018: Mistrzostwo Polski i Puchar Polski (Dublet).Sezon 2019/2020: Mistrzostwo Polski.Sezon 2020/2021: Mistrzostwo Polski.Sezon 2022/2023: Puchar Polski.Sezon 2024/2025: Puchar Polski.Sukcesy EuropejskieAwans do fazy grupowej Ligi Mistrzów UEFA (sezon 2016/2017).Czterokrotny awans do fazy grupowej Ligi Europy UEFA.Występy w fazie pucharowej Ligi Konferencji UEFA, w tym dotarcie do ćwierćfinału .Dodatkowo, w 2025 roku ogromny sukces odniosła sekcja koszykarska Legii Warszawa . Drużyna została mistrzem Polski, zdobywając swój ósmy tytuł w historii i pierwszy po 56 latach przerwy, pokonując w finałach ORLEN Basket Ligi zespół Startu Lublin .
-
Stachu Wirażka
Odnośnie tego dokumentu, o którym wczoraj pisałem to mi tam głównie 2 wypowedzi zapadły w głowie. Jerzy Piekarzewski powiedział, że Polonia trafiła pod biedny resort jakim była kolej. Jak mieli jakiegoś dobrego wychowanka to biorąc to szedł do wojska czyli do Legii. W Polonii było sporo żołnierzy Armii Krajowej, więc w czasach powojennych też mieli z tego tytułu kłopoty. W Legii piłkarze dostawali mieszkania, w Polonii nie było na to szans.
Ogólnie fajnie przedstawiona historia klubu z Konwiktorskiej. Do momentu przyjścia Romanowskiego przez dziesięciolecia klepali biedę, prezes Piekarzewski nawet mieszkanie na Nowolipkach sprzedał, żeby pieniądze przeznaczyć na swój ukochany klub. Jak ktoś nie oglądał to pewnie znajdzie gdzieś w necie.
ps. Za chwilę pewnie pojawi się tu K89 i zacznie pisać, że w tym dokumencie to same farmazony.
Tak się zastanawiam co by było gdyby to Polonia trafiła pod jakiś bogatszy resort. Czy ewentualne sukcesy sprawiłyby, że Warszawa dziś byłaby podzielona mniej więcej na połowę tak jak np. Łódź.
Ogólnie fajnie przedstawiona historia klubu z Konwiktorskiej. Do momentu przyjścia Romanowskiego przez dziesięciolecia klepali biedę, prezes Piekarzewski nawet mieszkanie na Nowolipkach sprzedał, żeby pieniądze przeznaczyć na swój ukochany klub. Jak ktoś nie oglądał to pewnie znajdzie gdzieś w necie.
ps. Za chwilę pewnie pojawi się tu K89 i zacznie pisać, że w tym dokumencie to same farmazony.
Tak się zastanawiam co by było gdyby to Polonia trafiła pod jakiś bogatszy resort. Czy ewentualne sukcesy sprawiłyby, że Warszawa dziś byłaby podzielona mniej więcej na połowę tak jak np. Łódź.
Ale po co Ci w ogóle ja, skoro możesz te informacje zweryfikować zupełnie sam? Wystarczy wziąć do ręki niezależną publikację, która nie wyszła spod pióra osoby emocjonalnie związanej klubem:Stachu Wirażka pisze: 01.07.2026, 16:56 ps. Za chwilę pewnie pojawi się tu K89 i zacznie pisać, że w tym dokumencie to same farmazony.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/225270/ ... ech-klubow
Dowiesz się z niej m.in., że Polonii nikt odgórnie kolei nie narzucił – sami szukali tego patronatu, bo gwarantował przetrwanie i centralną pozycję w zrzeszeniu. Przeczytasz także o czystce i przeglądzie kadrowym pod koniec 1948 roku, po którym w żadnym polskim klubie nie było już ludzi „ideologicznie niepewnych”, w tym byłych żołnierzy AK. Dowiesz się również, jak ta rzekoma „banda młodych, zdolnych poborowych” na początku lat 50. dbała o „atmosferę” w klubie i specyficzne relacje ze starszym pokoleniem... 😂 Czytanie naprawdę rozjaśnia horyzonty 😉
A ten dokument, na który się powołujesz, to klasyczna laurka pisana według starej zasady „o zmarłych dobrze albo wcale”. Czy wspomniano tam choć słowem o ciemniejszych kartach z biografii tego człowieka? Zakładam, że nie.
https://pilkarskamafia.blogspot.com/201 ... szawa.htmlGdy ja przyjechałem na stadion to podeszli do mnie i przywitali się ze mną i sędziami asystentami panowie Ruszkiewicz i Piekarzewski. Pamiętam, że jednym z moich asystentów był Dariusz Ignatowski, drugiego nie pamiętam, to był sędzia z innego rejonu, z listy centralnej. Ruszkiewicz zaproponował mi pieniądze za osiągnięcie zwycięstwa przez Polonię w tym meczu. On podał kwotę w złotówkach - były to pieniądze rzędu 5 tys. zł, dokładnie nie pamiętam, ale pamiętam ile pieniędzy dostałem po meczu.
(...)
Okazało się, że tam było 1000 dolarów i chyba 1000 zł. Pamiętam, że w momencie kiedy Ruszkiewicz mi przekazywał pieniądze powiedział, że to są jego i Piekarzewskiego pieniądze, że w ten sposób oni wspierają klub ze swoich pieniędzy. W rozmowach z Ruszkiewiczem i Piekarzewskim nie był poruszany temat obserwatora, jego wtajemniczenia w układ i ewentualnego zapewnienia dobrej noty dla mnie.(...) A Polonia Warszawa to był jeden z faworytów części ludzi PZPN, w tym Listkiewicza.
(...)
Skontaktowałem prezesa Piekarzewskiego i Ruszkowskiego z Polonii Warszawa z (Ryszardem) F. Ja pamiętam, że byłem na jednym z meczów Polonii w Warszawie jako obserwator. To było jakiś czas przed tym meczem co w zarzucie (chodzi o zarzut dotyczący próby ustawianie meczu Lecha Poznań z Polonią Warszawa w maju 2004 - dopisek dpanek). Tam rozmawiali ze mną panowie Piekarzewski i Ruszkowski z Polonii.
Mnie z kolei znacznie bardziej zastanawia, co by było, gdyby Warszawianka nie trafiła pod skrzydła najbiedniejszego pionu, jakim była spółdzielczość pracy. To oni byli realną ofiarą systemu komunistycznego. Klub podpadł Gwardii, bo podebrał jej znanego lekkoatletę, przez co członkowie Warszawianki byli regularnie szykanowani i wzywani na milicyjne przesłuchania do Pałacu Mostowskich.Stachu Wirażka pisze: 01.07.2026, 16:56 Tak się zastanawiam co by było gdyby to Polonia trafiła pod jakiś bogatszy resort. Czy ewentualne sukcesy sprawiłyby, że Warszawa dziś byłaby podzielona mniej więcej na połowę tak jak np. Łódź.
Jeśli chcesz szukać rzeczywistej, krwawej ofiary tamtego ustroju, to spójrz właśnie na Warszawiankę – jeden z trzech największych klubów przedwojennej stolicy, który został przez komunę zadeptany tak skutecznie, że nie podniósł się do dziś, a pamięta o nim jedynie garstka pasjonatów, bo nie stanowią żadnej alternatywy dla złej Legii 😎
O czym tu gadać Polonia to banda frajerow i kapusi . Predstawiciele Enigmy w kominiarkach wskazywali ochronie kto ma prawo wejść na derby kto nie . Cipy dekady bez eliminacji żaden szanujący się warszawiak nie przyłączy się do tej bandy chu.a
Miałem nadzieję, że nie dasz się sprowokować ;) Po raz milionpincetósmy mamy tu przewijać, dlaczego np. sekcje lekkoatletyczna czy koszykarska KSP odnosiły największe sukcesy przy wsparciu "czynników partyjnych i państwowych" w ramach tego samego kolejowego pionu, a piłkarska mimo wchodzenia czerwonym w odwłok nie bardzo? :)K_89 pisze: 01.07.2026, 23:10Ale po co Ci w ogóle ja, skoro możesz te informacje zweryfikować zupełnie sam?Stachu Wirażka pisze: 01.07.2026, 16:56 ps. Za chwilę pewnie pojawi się tu K89 i zacznie pisać, że w tym dokumencie to same farmazony.
Co za skowyt! Miło się czyta.
Zapomniałeś dodać sekcję szachową i motorowodniaka Marszałka.
A może biografie tych panów?
Włodek Oliwa
Jurek Bordziłowski
generał broni ludowego Wojska Polskiego, żołnierz GL i AL,funkcjonariusz MO, zastępca dowódcy,
Stasio Popławski
i inni

Można wklejać bez końca. No trochę tego jest ;-)
Zapomniałeś dodać sekcję szachową i motorowodniaka Marszałka.
A może biografie tych panów?
Włodek Oliwa
Jurek Bordziłowski
generał broni ludowego Wojska Polskiego, żołnierz GL i AL,funkcjonariusz MO, zastępca dowódcy,
Stasio Popławskii inni

Można wklejać bez końca. No trochę tego jest ;-)
Naprawdę? Proszę bardzo - trochę rozkęćmy imprezę i wrzućmy jakiś nowy materiał w ten nudny jak czarna... martyrologia wątek. Oto postać znana. Ikona KSP. Żaden inny przedstawiciel tego klubu nie odniesie już większych sukcesów sportowych. PRL się skończył.
Jej fan z... Federacji Anarchistycznej w 2018 z pewnym uznaniem zwrócił uwagę na kilka drobiazgów.
Mamy tu "bingo" rzeczy przyklejanych przez czarną propagandę przedstawicielom Legii. Chyba jednak zbytek skromności :)
PS Dla niezorientowanych - Federacja Anarchistyczna to zaplecze antify.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Irena_Szewi%C5%84skaIrena Kirszenstein-Szewińska[2] (ur. 24 maja 1946 w Leningradzie, zm. 29 czerwca 2018 w Warszawie[3]) – polska lekkoatletka specjalizująca się w biegach sprinterskich i skoku w dal, a po zakończeniu kariery działaczka krajowych i międzynarodowych organizacji sportowych; dama Orderu Orła Białego.
Należała do najbardziej utytułowanych polskich sportowców i najwybitniejszych lekkoatletek w historii: stawała na podium na czterech kolejnych igrzyskach olimpijskich.
Siedmiokrotna medalistka igrzysk olimpijskich (3 medale złote, 2 srebrne i 2 brązowe) oraz szesnastokrotna medalistka mistrzostw Europy (10 medali na otwartym stadionie i 6 w hali)[4]. Wielokrotna reprezentantka Polski w meczach międzypaństwowych i Pucharze Europy[5]. W latach 1965–1979 zdobyła 24 medale mistrzostw Polski w biegu na 100 metrów, 200 metrów, 400 metrów, w sztafecie 4 × 100 metrów oraz w skoku w dal
Jej fan z... Federacji Anarchistycznej w 2018 z pewnym uznaniem zwrócił uwagę na kilka drobiazgów.
https://federacja-anarchistyczna.pl/201 ... ewinskiej/(…) Nie będę rozpisywał się o sportowej karierze Szewińskiej, bo to, co osiągnęła jest wszystkim powszechnie znane. Ciekawe jest to, co robiła po zakończeniu kariery sportowej w końcu lat siedemdziesiątych XX wieku. Media publikując oficjalną sylwetkę zmarłej spuszczają zasłonę milczenia nad przeszłością mistrzyni, wszak o zmarłym nie wolno mówić źle lub w złym świetle prezentować. Szewińska w latach 1984-1989 należała do prorządowego PRON – Patriotycznego Ruchu Odrodzenia Narodowego.
„Patriotyczny Ruch Odrodzenia Narodowego (PRON) – fasadowa organizacja polityczna (początkowo pod nazwą Obywatelskie Komitety Ocalenia Narodowego) utworzona w 1982 r. w okresie stanu wojennego przez PZPR i podporządkowane jej stronnictwa polityczne oraz prorządowe organizacje katolickie w celu propagandowego wykazania poparcia społeczeństwa dla władz, a w szczególności wprowadzenia stanu wojennego. PRON miał nawiązywać do tradycji działalności Frontu Jedności Narodu, jednoczącego patriotycznie nastawionych Polaków różnych orientacji politycznych i światopoglądowych (stąd istotny był udział organizacji katolickich)”.
fragment „Wikipedii”
W 1989 roku startowała do wyborów parlamentarnych z list PZPR. Przeszłość polityczna nie przeszkadzała Irenie Szewińskiej w działalności sportowej w postkomunistycznej rzeczywistości po 1989 roku. Wszak nikt nie winił sportowców, przynajmniej większości, o wygrywanie na międzynarodowych zawodach w okresie PRL-u. Tu moje uznanie dla Ireny Szewińskiej, ani razu nie potępiła czy nie wyraziła się krytycznie o państwie, które reprezentowała na międzynarodowych zawodach. Miała świadomość, że chociaż polski sport nie dawał takich możliwości, jak na zachodzie, to jednak był powszechny dla całego społeczeństwa. Od 1980 do 2009 roku zasiadała w zarządzie Polskiego Związku Lekkiej Atletyki, a w latach 1997-2009 była jego prezesem.
Mamy tu "bingo" rzeczy przyklejanych przez czarną propagandę przedstawicielom Legii. Chyba jednak zbytek skromności :)
PS Dla niezorientowanych - Federacja Anarchistyczna to zaplecze antify.
Kompromituj się dalej.
Tak Szewińska i jej sukcesy budowały ruch kibicowski na Polonii.
A wydatki, budżet na lekkoatletykę na Polonii to jaki stanowił procent wydatków na sekcję piłki nożnej Legii.
Rozumiem, źe jest symetryzm między piłką nożną (najpopularniejszą dyscypliną świata) a sportem indywidualnym?
Tak Szewińska i jej sukcesy budowały ruch kibicowski na Polonii.
A wydatki, budżet na lekkoatletykę na Polonii to jaki stanowił procent wydatków na sekcję piłki nożnej Legii.
Rozumiem, źe jest symetryzm między piłką nożną (najpopularniejszą dyscypliną świata) a sportem indywidualnym?
A co mają powojenni prezesi Legii do ruchu kibicowskiego przy Ł3 chociażby z lat 90tych i obecnych?
Make you an offer you can't refuse You've only got your soul to lose... Eternally... let yourself go!
-
leonidas88
Halinka jest przekonana,iż Ci panowie rozkręcali ruch ultras i hooligans na Legii..
A tak serio, to chyba każdy wie, że fani Legii,obok Lechii, Śląska, i co ciekawe Wisły, najbardziej się kojarzą z oporem wobec władz,milicji, demonstracji w latach słusznie minionych. Na pewno jeszcze wiele innych klubów, w tym uczestniczyło,ale o sąsiadce nie bywało zbyt głośno w tym kontekście..
Moje pierwsze mecze nr Legii,były w połowie lat 80-ych i pamiętam,że bardzo często były nasze prowakacje,bójki z milicja,pałowania, ucieczki przed nyskami, bądź ich kamionka itd.
A tak serio, to chyba każdy wie, że fani Legii,obok Lechii, Śląska, i co ciekawe Wisły, najbardziej się kojarzą z oporem wobec władz,milicji, demonstracji w latach słusznie minionych. Na pewno jeszcze wiele innych klubów, w tym uczestniczyło,ale o sąsiadce nie bywało zbyt głośno w tym kontekście..
Moje pierwsze mecze nr Legii,były w połowie lat 80-ych i pamiętam,że bardzo często były nasze prowakacje,bójki z milicja,pałowania, ucieczki przed nyskami, bądź ich kamionka itd.
Bardzo dużo, zbudowali klub oparty o resort siłowy PRL, który z założenia miał być wizytówką PRL, miał osiągać czołowe wyniki w polskim futbolu, i osiągać sukcesy na arenie międzynarodowej. Wszystko to zaistniało.czehulov pisze: 02.07.2026, 12:17 A co mają powojenni prezesi Legii do ruchu kibicowskiego przy Ł3 chociażby z lat 90tych i obecnych?
Już te przesłanki i wprowadzenie tego w życie, przy jednoczesnym zdegradowaniu i marginalnej roli Polonii w polskiej piłce nożnej, dodając czynnik czasu 40 lat, doprowadziło do przemeblowania sympatii w Warszawie. Później przyszedł czas po peerelu i trudno nie wykorzystać takiej szansy jaką zwietrzył komuch Walter, który wolał przejąć klub z dużym potencjałem kibicowskim wyhodowanym przez komunę. Doprowadził do jeszcze większej polaryzacji budując Legii najnowocześniejszy stadion w Polsce, który dał gigantyczne warunki biznesowe i sportowe dla Legii. Jednocześnie Polonia od blisko 20 lat jest mamiona i oszukiwana, gra na starym rozpadającym się stadionie, gdzie nawet kibli nie ma, nie mówiąc już o jakichkolwiek innych podstawowych udogodnieniach, które powinny być w XXI wieku.
Tu nie ma innego wytłumaczenia jesteście kibicami sukcesu.
Polonia to stolicy duma, was by nie było gdyby nie komuna.
-
fiestaamericana
właśnie te polonistki to były z antify czy "prawej strony" trybun polonii?asmodeL pisze: 01.07.2026, 23:19 O czym tu gadać Polonia to banda frajerow i kapusi . Predstawiciele Enigmy w kominiarkach wskazywali ochronie kto ma prawo wejść na derby kto nie . Cipy dekady bez eliminacji żaden szanujący się warszawiak nie przyłączy się do tej bandy chu.a

-
leonidas88
Halinka Ty tylko w kółko Walter i stadion, a zupełnie zapominasz o takiej waszej kreaturze jak Oleksym,czy Olejniczaku?
I jeszcze jedno.. Wojciechowski najpierw chciał połączyć Groclin że Śląskiem, w niesportowy sposób ich awansować i przy okazji zniszczyć Grodzisk.. Kibice Śląska bardzo mocno zaprotestowali i poszedł do was.. a Wy? Nadstawiłscie Józkowi tyłek, żeby tylko był u was, Groclin się nie liczył,.. jak to było.. WSZYSTKICH WAS KUPIMY!
A x Królem jak było? GKs miał honor, a wy znowu jak d****, jak barany na rzeź poszliście za nim debile..
To jest właśnie wasz honor i charakter..
Ale wiem, jakbyście tylko mieli nowy stadion, to ho ho
I jeszcze jedno.. Wojciechowski najpierw chciał połączyć Groclin że Śląskiem, w niesportowy sposób ich awansować i przy okazji zniszczyć Grodzisk.. Kibice Śląska bardzo mocno zaprotestowali i poszedł do was.. a Wy? Nadstawiłscie Józkowi tyłek, żeby tylko był u was, Groclin się nie liczył,.. jak to było.. WSZYSTKICH WAS KUPIMY!
A x Królem jak było? GKs miał honor, a wy znowu jak d****, jak barany na rzeź poszliście za nim debile..
To jest właśnie wasz honor i charakter..
Ale wiem, jakbyście tylko mieli nowy stadion, to ho ho
Was reaktywowała milicja. gdybyście osiągneli sukces zblizony do Legii pod względem sportowym to byś inaczej śpiewał o braku wpływu na obecny ruch kibicowski na Konwiktorskiej. Przestań robić z siebie ofiarę. Już zawsze będziecie na poziomie takiego Podbeskidzia albo Termaliki pod względem opraw czy wyjazdów, pogódź się z tym.Hal9000 pisze: 02.07.2026, 13:00Bardzo dużo, zbudowali klub oparty o resort siłowy PRL, który z założenia miał być wizytówką PRL, miał osiągać czołowe wyniki w polskim futbolu, i osiągać sukcesy na arenie międzynarodowej. Wszystko to zaistniało.czehulov pisze: 02.07.2026, 12:17 A co mają powojenni prezesi Legii do ruchu kibicowskiego przy Ł3 chociażby z lat 90tych i obecnych?
Już te przesłanki i wprowadzenie tego w życie, przy jednoczesnym zdegradowaniu i marginalnej roli Polonii w polskiej piłce nożnej, dodając czynnik czasu 40 lat, doprowadziło do przemeblowania sympatii w Warszawie. Później przyszedł czas po peerelu i trudno nie wykorzystać takiej szansy jaką zwietrzył komuch Walter, który wolał przejąć klub z dużym potencjałem kibicowskim wyhodowanym przez komunę. Doprowadził do jeszcze większej polaryzacji budując Legii najnowocześniejszy stadion w Polsce, który dał gigantyczne warunki biznesowe i sportowe dla Legii. Jednocześnie Polonia od blisko 20 lat jest mamiona i oszukiwana, gra na starym rozpadającym się stadionie, gdzie nawet kibli nie ma, nie mówiąc już o jakichkolwiek innych podstawowych udogodnieniach, które powinny być w XXI wieku.
Tu nie ma innego wytłumaczenia jesteście kibicami sukcesu.
Polonia to stolicy duma, was by nie było gdyby nie komuna.
Make you an offer you can't refuse You've only got your soul to lose... Eternally... let yourself go!
Serio?
Większość prezesów Legii Warszawa w okresie PRL należała do PZPR. Było to bezpośrednio związane ze statusem klubu, który funkcjonował jako Centralny Wojskowy Klub Sportowy (CWKS), podlegający pod Ministerstwo Obrony Narodowej. W strukturach wojskowych tamtego okresu stanowiska dowódcze i kierownicze w klubach o tak strategicznym znaczeniu były ściśle powiązane z legitymacją partyjną. Z racji swoich funkcji i powiązań z resortami siłowymi, większość prezesów i członków zarządu sympatyzowała z linią partii lub była bezpośrednimi członkami PZPR.
A ty mi tu wyjeżdżasz z oprawami. Nie byłoby żadnych opraw jakby czerwoni generałowie nie zbudowali wam klubu z sukcesami od strony czysto sportowej. Pogódź się z tym.
Większość prezesów Legii Warszawa w okresie PRL należała do PZPR. Było to bezpośrednio związane ze statusem klubu, który funkcjonował jako Centralny Wojskowy Klub Sportowy (CWKS), podlegający pod Ministerstwo Obrony Narodowej. W strukturach wojskowych tamtego okresu stanowiska dowódcze i kierownicze w klubach o tak strategicznym znaczeniu były ściśle powiązane z legitymacją partyjną. Z racji swoich funkcji i powiązań z resortami siłowymi, większość prezesów i członków zarządu sympatyzowała z linią partii lub była bezpośrednimi członkami PZPR.
A ty mi tu wyjeżdżasz z oprawami. Nie byłoby żadnych opraw jakby czerwoni generałowie nie zbudowali wam klubu z sukcesami od strony czysto sportowej. Pogódź się z tym.
-
WieszWięcej
Jakie były losy tego typa na Polonii po ujawnieniu tych zdjęć?fiestaamericana pisze: 02.07.2026, 13:04właśnie te polonistki to były z antify czy "prawej strony" trybun polonii?asmodeL pisze: 01.07.2026, 23:19 O czym tu gadać Polonia to banda frajerow i kapusi . Predstawiciele Enigmy w kominiarkach wskazywali ochronie kto ma prawo wejść na derby kto nie . Cipy dekady bez eliminacji żaden szanujący się warszawiak nie przyłączy się do tej bandy chu.a
![]()
Nadal latał na mecze?
Ty nam powiedz :) Już was tu ładnie nie raz podsumowali, że najpierw się prujecie, potem coś zmalujecie, nastepnie są konsekwencje i znowu długo długo nic i tak co nowe pokolenie.
-
zero osiem
tylko jedna ekipa w historii, wkrotce wasi przyjaciele, zrobila oprawe z wizerunkiem komunistycznego zbrodniarza, stuprocentowo zydowskiego pochodzenia, syna mosze i frymy, stalinowskiego pulkownika z informacji wojskowejHal9000 pisze: 02.07.2026, 14:46 A ty mi tu wyjeżdżasz z oprawami. Nie byłoby żadnych opraw jakby czerwoni generałowie nie zbudowali wam klubu z sukcesami od strony czysto sportowej. Pogódź się z tym.
-
zero osiem
...nota bene urodzonego w W-wie, czyli mozna sobie wyobrazic ze gdyby nie rozkaz dla niego i polecenie partyjne utworzenia w Lodzi czerwonego smietnika, konkurencyjnego dla miejskiego klubu sprzed obu wojen, to moglby sprawic jako wybitny semicki handlarz, kretacz i lapowkarz, ze jednak polonia wygrywalaby z juve i manchesterem i teraz ona mialaby te miliardy pikoli oraz karnety wyprzedane na sto lat do przodu :)
Tam obok stoi właśnie Piekarzewski zachęcający Enigmowcow do kapowania takie to wzorce są brane na sztandary przez obecnych Polonistów i ich przydupasow z Zydzewa.WieszWięcej pisze: 02.07.2026, 15:01Jakie były losy tego typa na Polonii po ujawnieniu tych zdjęć?fiestaamericana pisze: 02.07.2026, 13:04właśnie te polonistki to były z antify czy "prawej strony" trybun polonii?asmodeL pisze: 01.07.2026, 23:19 O czym tu gadać Polonia to banda frajerow i kapusi . Predstawiciele Enigmy w kominiarkach wskazywali ochronie kto ma prawo wejść na derby kto nie . Cipy dekady bez eliminacji żaden szanujący się warszawiak nie przyłączy się do tej bandy chu.a
![]()
Nadal latał na mecze?
-
Stachu Wirażka
To się nie dzieje. Ja tu stricte o Piekarzewskim czy tylko i wyłącznie piłce nożnej a typ wyjeżdża z sekcją lekkoatletyczną i koszykarską.Stpne pisze: 01.07.2026, 23:27Miałem nadzieję, że nie dasz się sprowokować ;) Po raz milionpincetósmy mamy tu przewijać, dlaczego np. sekcje lekkoatletyczna czy koszykarska KSP odnosiły największe sukcesy przy wsparciu "czynników partyjnych i państwowych" w ramach tego samego kolejowego pionu, a piłkarska mimo wchodzenia czerwonym w odwłok nie bardzo? :)K_89 pisze: 01.07.2026, 23:10Ale po co Ci w ogóle ja, skoro możesz te informacje zweryfikować zupełnie sam?Stachu Wirażka pisze: 01.07.2026, 16:56 ps. Za chwilę pewnie pojawi się tu K89 i zacznie pisać, że w tym dokumencie to same farmazony.
Tak jak pisałem w którymś z postów, wiem jakie były czasy i nie chciałbym robić zarzutu z tego, ze akurat Legia była pod wpływowym wojskowym patronatem a Polonia pod biednym kolejarskim. Po prostu napisałem, że ciekawy dokument o Polonii i facecie, który całe swoje życie poświęcił ukochanemu klubowi. Sprzedał nawet mieszkanie, żeby finansowo wesprzeć klub.
Zlecieli się tu legioniści, którzy nie mogą przepalić faktów, że piłkarska Polonia była biedna jak mysz kościelna i przetrwała dzięki takim ludziom jak bohater dokumentu. Jak to mają w zwyczaju manipulują pisząc o sukcesach lekkoatletów i koszykarzy i wchodzeniu czerwonym w odwłok.
K89 też jest dobry z tym zarzutem, że Piekarzewski mecze kupował. W tamtych czasach to każdy klub był umoczony w handel, jeden mniej drugi bardziej. Piłkarski poker i różne spółdzielnie to był chleb powszedni. No ale pewnie Legia była w tym aspekcie czysta jak łza ;)
Także ja o tym, że gość poświęcił całe swoje życie klubowi a legioniści na to, że chłopu się zdarzyło mieć konszachty z Fryzjerem. Grubo.
Nie odpisujcie nawet, bo ja swoje zdanie sobie już wyrobiłem na podstawie tego dokumentu i zwyczajnie nie chce mi się tych waszych manipulacji czytać.
asmodel, byłeś tam, że mówisz o jakimś namawianiu do kapowania? Serio jesteś aż takim ignorantem, żeby prezesa mieszać w klimaty kibicowskie? Nie jestem z Polonii ani Widzewa co można wywnioskować z niektórych postów. Uwierz, że nie tylko kibice Polonii i Widzewa znają wasze podejście do tych spraw.
Tak byłem poleciałem na innej bramce u frajera w kominiarce, razem z kilkoma innymi od nas . Ogólnie z 300 się przedostało i na krytej był nasz doping . Piekarzewski właśnie taką metodę zaproponował abyśmy nie weszli na zdjęciu masz go jak dopilnowuje kapowania . Mógł sobie i matkę sprzedać dla Polonii , zastosował metody konfidenckie zaakceptowane przez Enigmę i wykonane . Nie ma tłumaczenia dla frajerstwa dlatego żaden normalny Warszawiak a tym bardziej miastowy nie dołączy do tej bandy ch… Teraz rozumiesz dlaczego nie mają szans na odrodzenie ? Brak kręgosłupa moralnego
Typie, cytujesz normalnych ludzi, manipulujesz, po czym czegoś tam sobie życzysz w sprawie odpowiedzi. Otóż to ty z Piekarzewskiego robisz kryształ, bo obejrzałeś laurkę, a nie my robimy kryształ z Legii. A fakt, że nie ogarniasz drobiazgu, że jeżeli w tym samym pionie (kolejowym) był cały klub, którego część sekcji była w krajowej czołówce, a akurat piłkarska nie - to trudności były raczej w gospodarowaniu zasobami sekcji, a nie w pionie ogarniającym klub... To nie jest problem kogokolwiek. Poza tobą.Stachu Wirażka pisze: 02.07.2026, 17:22 Nie odpisujcie nawet, bo ja swoje zdanie sobie już wyrobiłem na podstawie tego dokumentu i zwyczajnie nie chce mi się tych waszych manipulacji czytać.
Ja dobrze pamiętam ten mecz, tam było jawne kapowanie, to było dość głośne w kibicowskiej Polsce z dowodami w postaci zdjęć itp
Już za samo to powinni być wykluczeni. Ja się Legii w ogóle nie dziwię że ich lali na Marszu i wywózki robili. Jeszcze wcześniej wyłapali chyba po mordzie w Katowicach przez Giekse na sektorze.
Już za samo to powinni być wykluczeni. Ja się Legii w ogóle nie dziwię że ich lali na Marszu i wywózki robili. Jeszcze wcześniej wyłapali chyba po mordzie w Katowicach przez Giekse na sektorze.
-
zero osiem
ale jestes z gts i wszystko jasne, dlatego juz lepiej o dawnych zaleznosciach resortowych klubow a tym bardziej kapusiach nie wspominaj
Oczywiście, wszyscy wiemy. Brak kibiców, brak ekipy do bicia, brak kumatych co mogliby rozmawiać o zawiązaniu zgody. Skoro ta Polonia taka niegroźna i żałosna to przestańcie zrywać vlepy, pozwólcie Enigmie malować grafy i chodzić w barwach. Przecież chyba nie boicie się, że nastanie moda na Polonię, prawda? ;)asmodeL pisze: 02.07.2026, 17:29 Tak byłem poleciałem na innej bramce u frajera w kominiarce, razem z kilkoma innymi od nas . Ogólnie z 300 się przedostało i na krytej był nasz doping . Piekarzewski właśnie taką metodę zaproponował abyśmy nie weszli na zdjęciu masz go jak dopilnowuje kapowania . Mógł sobie i matkę sprzedać dla Polonii , zastosował metody konfidenckie zaakceptowane przez Enigmę i wykonane . Nie ma tłumaczenia dla frajerstwa dlatego żaden normalny Warszawiak a tym bardziej miastowy nie dołączy do tej bandy ch… Teraz rozumiesz dlaczego nie mają szans na odrodzenie ? Brak kręgosłupa moralnego
Nie mamy się czego bać właśnie dlatego, że nie pozwalamy, prawda? ;)
Nie pozwala się frajerstwu epatować frajerskimi zachowaniami byłaby to akceptacja tego. Być może gdzieś tam na to jest przyzwolenie ale w Warszawie nie będzie to tolerowane . Dlatego są i będą ganiani , mogą istnieć jako coś na zasadzie AKA Zły lub inny wynalazek vide Szombierki . Nie o strach chodzi a o zasady i co ważniejsze całkowitą dominację . Taki Kraków , Łódź , Rzeszów może mówić że to dobrze dla współzawodnictwa i przygód , ale każdy z nich chciałby tak zdominować przeciwnika jak my Polonię na przestrzeni wielu pokoleń .tomek048 pisze: 02.07.2026, 18:45Oczywiście, wszyscy wiemy. Brak kibiców, brak ekipy do bicia, brak kumatych co mogliby rozmawiać o zawiązaniu zgody. Skoro ta Polonia taka niegroźna i żałosna to przestańcie zrywać vlepy, pozwólcie Enigmie malować grafy i chodzić w barwach. Przecież chyba nie boicie się, że nastanie moda na Polonię, prawda? ;)asmodeL pisze: 02.07.2026, 17:29 Tak byłem poleciałem na innej bramce u frajera w kominiarce, razem z kilkoma innymi od nas . Ogólnie z 300 się przedostało i na krytej był nasz doping . Piekarzewski właśnie taką metodę zaproponował abyśmy nie weszli na zdjęciu masz go jak dopilnowuje kapowania . Mógł sobie i matkę sprzedać dla Polonii , zastosował metody konfidenckie zaakceptowane przez Enigmę i wykonane . Nie ma tłumaczenia dla frajerstwa dlatego żaden normalny Warszawiak a tym bardziej miastowy nie dołączy do tej bandy ch… Teraz rozumiesz dlaczego nie mają szans na odrodzenie ? Brak kręgosłupa moralnego
Ale im wolno współpracować z ochroną i stać wspólnie na sektorze, jeździć na wyjazdy. Wolno z takiego powodu że jak Legia dostawała stadion, to oni musieli jezdzić po pastwiskach wiec pobite gary. Halina juz wam to wytlumaczy. Co prawda masa ekip w Polsce tez jezdzi po pastwiskach i mimo to nie toleruje u siebie frajerstwa ale to nie ma znaczenia.
A ty tomek, może nie mów Legii co ma robić, co? Nikt nie pytał o twoje upośledzone osądy
A ty tomek, może nie mów Legii co ma robić, co? Nikt nie pytał o twoje upośledzone osądy
-
Stachu Wirażka
Casual ty wszystko pamiętasz ale problem jest taki, że to wszystko co wiesz to informacje z internetu.bgh1930 pisze: 02.07.2026, 17:58 Ja dobrze pamiętam ten mecz, tam było jawne kapowanie, to było dość głośne w kibicowskiej Polsce z dowodami w postaci zdjęć itp
Jeszcze nie było internetu, wszystkie info z dawnych lat mam z Przeglądu Sportowego
Widzisz, świat, w którym sekcje są autonomiczne i funkcjonują jako odrębne byty prawne działające jedynie pod jednym szyldem, to melodia współczesna. W tamtym czasie każda sekcja podlegała pod tę samą centralę, jaką był KKS Polonia z siedzibą na Konwiktorskiej. Wszystkie sekcje miały tego samego prezesa (co najwyżej innych kierowników) i wszystkie czerpały fundusze z tego samego źródła. Gdyby władza ludowa chciała niszczyć klub, uderzyłaby bezpośrednio w tę centralę. Twierdzenie, że klub był bezwzględnie prześladowany przez system, podczas gdy ta sama centrala wyprodukowała dla PRL-u kilku utytułowanych olimpijczyków w innych sekcjach, jest po prostu kompletnie pozbawione logiki.Stachu Wirażka pisze: 02.07.2026, 17:22 dzięki takim ludziom jak bohater dokumentu[/b]. Jak to mają w zwyczaju manipulują pisząc o sukcesach lekkoatletów i koszykarzy i wchodzeniu czerwonym w odwłok.
Dostałeś już idealny przykład Warszawianki. W tamtym przypadku resortowi bezpieczeństwa naraziła się wyłącznie sekcja lekkoatletyczna, a milicja i SB szukały haków nie na kierownika lekkoatletów, tylko na prezesa całego klubu, Mirosława Grochowskiego – szefa krawieckiej spółdzielni pracy „Strój”. Wtedy każdy doskonale wiedział, kto rządzi klubem i w kogo należy uderzyć, by zaszkodzić całej strukturze.
Tylko widzisz, ja jakoś nie słyszałem, aby w prokuratorskich zeznaniach dotyczących afery fryzjerskiej pojawiał się np. Lucjan Brychczy, honorowy prezes czy jakikolwiek inny legendarny działacz z Koła Seniorów CWKS Legia, który osobiście umawiał się z sędzią na dworcu i w restauracji hotelowej ustalał stawkę za drukowanie meczu. Na tym polega ta subtelna różnica. Jeżeli z racji czyjegoś historycznego autorytetu wolisz ślepo łykać każde jego podkoloryzowane wspomnienie, to polecam najpierw głęboko się zastanowić, czy krystaliczna uczciwość na pewno była mocną stroną tej postaci.Stachu Wirażka pisze: 02.07.2026, 17:22 K89 też jest dobry z tym zarzutem, że Piekarzewski mecze kupował. W tamtych czasach to każdy klub był umoczony w handel, jeden mniej drugi bardziej. Piłkarski poker i różne spółdzielnie to był chleb powszedni. No ale pewnie Legia była w tym aspekcie czysta jak łza ;)
-
lubię czytać książki
A jak zachowała się Olimpia, która pewnie była obecna na tym meczu? Patrzyła jak TB biją ich zgodowiczów? A może obstali za zgodowiczami?Stpne pisze: 01.07.2026, 00:05 Uroczy jest ten stanowczy ton pytań ze strony kogoś, kto wciąż nie chce się tu przyznać do własnego klubu - KSP. Mógłbym zlać, ale z myślą o innych czytelnikach mogę odpowiedzieć :) Zgodę Olimpii z ŁKS-em zakończyli łomżanie po tym, gdy na Legia II - ŁKS nasi pozbawili ich flag. Ale ta zgoda wcześniej miała miejsce i tyle. Łomża nie była też jakoś miastem legijnym, tzn. ludzie stamtąd jeździli i nadal jeżdżą na mecze przy Ł3 i w tej kwestii nic się nie zmieniło. Natomiast nigdy nie było tam FC Legii.
A co do asmodeL - podejrzewam, że Polonię macie dobrze rozkminioną - więc proste pytanie - czy typ w chuście chodzi na Polonię czy został pogoniony? Druga sprawa, co Enigma ma do tego typa skoro jak były tamte derby to Enigma jeszcze nie istniała?
No, nie :) Na to odpowiem, gdy w końcu się przyznasz do własnego klubu (KSP), którego najwyraźniej wstydzisz się nawet w necie. Wirtualny "bezklubowy" "egzaminator" się znalazł :)lubię czytać książki pisze: 02.07.2026, 22:03A jak zachowała się Olimpia, która pewnie była obecna na tym meczu? Patrzyła jak TB biją ich zgodowiczów? A może obstali za zgodowiczami?Stpne pisze: 01.07.2026, 00:05 Uroczy jest ten stanowczy ton pytań ze strony kogoś, kto wciąż nie chce się tu przyznać do własnego klubu - KSP. Mógłbym zlać, ale z myślą o innych czytelnikach mogę odpowiedzieć :) Zgodę Olimpii z ŁKS-em zakończyli łomżanie po tym, gdy na Legia II - ŁKS nasi pozbawili ich flag. Ale ta zgoda wcześniej miała miejsce i tyle. Łomża nie była też jakoś miastem legijnym, tzn. ludzie stamtąd jeździli i nadal jeżdżą na mecze przy Ł3 i w tej kwestii nic się nie zmieniło. Natomiast nigdy nie było tam FC Legii.
Czarne uniwersum to niesamowite miejsce. Ale ciekawe.
-
fiestaamericana
Zdjęcie, które wkleiłem jest z derbów w 2006 roku. enigma powstała w 2004 co mi właśnie podpowiedział gpt....lubię czytać książki pisze: 02.07.2026, 22:03 Druga sprawa, co Enigma ma do tego typa skoro jak były tamte derby to Enigma jeszcze nie istniała?
Nie pozostaje mi nic innego jak napisać.. czarne uniwersum to niesamowite miejsce. Ale ciekawe :D
-
lubię czytać książki
No i myślisz, że grupa ultras po roku czy dwóch odpowiadała za takie rzeczy?
Aha, widzę koledzy cwane lisy, pomijają niewygodne pytania. Tak samo jak wcześniej z przerzutem czy bratem po szalu, który w dość dziwnych okolicznościach opuścił areszt.
Aha, widzę koledzy cwane lisy, pomijają niewygodne pytania. Tak samo jak wcześniej z przerzutem czy bratem po szalu, który w dość dziwnych okolicznościach opuścił areszt.