Województwo Pomorskie

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ling

Re: Województwo Pomorskie

Post autor: ling »

Arka Wejherowo i Gryf Wejherowo to te same ekipy czy każdy działa na własne konto ? I jak wygląda sytuacja między nimi jeżeli to różne ekipy
iparts.pl
Dżolo Rypandolo

Post autor: Dżolo Rypandolo »

Olimpia Grudziądz na Arce gościnnie niezłe jajca :)
Tak wogole to GKM barwami pasuje do Arki a Olimpia do Lechii :)
60sekund

Post autor: 60sekund »

Jajca są tylko z ekip, które były samodzielne a stały się fan clubem większej ekipy vide Jeziorak. Już kij z tym, że zanim Jeziorak stal się fan clubem Lechii zapraszali do siebie Gryf Wejherowo i uczestniczyli w turnieju organizowanym przez fc Arki z Wejherowa :)))
tak tylko pytam

Post autor: tak tylko pytam »

ling pisze: 18.04.2026, 22:47 Arka Wejherowo i Gryf Wejherowo to te same ekipy czy każdy działa na własne konto ?
Te same ekipy.
AjDontKer

Post autor: AjDontKer »

Jak wygląda sytuacja w Bożympolu Wielkim? Stali się już oficjalnie fan clubem Arki? Widzę, że miejscowa strona kibicowska znikła, jest za to gdyńska wersja. To efekt konfliktu z klubem, czy pójścia już z pędem w stronę Arki?
[email protected]

Post autor: [email protected] »

W pierwszej kolejności Bożepole to od zawsze FC Arki. Po prostu lokalny Sokół awansował do 4 ligi, ale ultrasowanie nie spodobało się klubowi. Sokół i FC Arki to ci sami ludzie.
kómaty

Post autor: kómaty »

od dłuższego czasu się zastanawiam: czy Arkowcy z Osowy to rodowici gdańszczanie czy poprostu osoby, które się tam przeprowadziły?
Rokass

Post autor: Rokass »

kómaty pisze: 20.05.2026, 22:58 od dłuższego czasu się zastanawiam: czy Arkowcy z Osowy to rodowici gdańszczanie czy poprostu osoby, które się tam przeprowadziły?
nie no serio? co raz lepsze te pytania. Jak nie o jakaś wioche w ktorej mieszka 1000 osob to o dwóch osobach co sie przeprowadziły z jednego miasta do drugiego w regionie derbowym...co następne? jaki rozmiar buta nosi jakis ultras czy co je na obiad gniazdowy w gdyni czy przy jakiej pogodzie najlepiej rozwija sie sektorówki na pomorzu...
kómaty

Post autor: kómaty »

Rokass pisze: 22.05.2026, 11:07
kómaty pisze: 20.05.2026, 22:58 od dłuższego czasu się zastanawiam: czy Arkowcy z Osowy to rodowici gdańszczanie czy poprostu osoby, które się tam przeprowadziły?
nie no serio? co raz lepsze te pytania. Jak nie o jakaś wioche w ktorej mieszka 1000 osob to o dwóch osobach co sie przeprowadziły z jednego miasta do drugiego w regionie derbowym...co następne? jaki rozmiar buta nosi jakis ultras czy co je na obiad gniazdowy w gdyni czy przy jakiej pogodzie najlepiej rozwija sie sektorówki na pomorzu...
nie wiem co dziwnego w tym pytaniu. Są rodowici Nowotarżanie, którzy są Lechistami, Arka ma kibiców w Kurowie to jestem w stanie uwierzyć, że są też gdańscy Arkowcy (poniekąd znam nawet takie przypadki, ale to pikniki, a nie fanatycy). Poza tym trzeba być nieco obiektywnym, wedle relacji Arka Gdynia Osowa było ich 15 na derbach także ktoś tam jeździ. Zresztą na Osowie widziałem więcej wlepek Arki niż w Sopocie. Także nie rozumiem spiny.
BANita31

Post autor: BANita31 »

kómaty pisze: 22.05.2026, 14:12
Rokass pisze: 22.05.2026, 11:07
nie wiem co dziwnego w tym pytaniu. Są rodowici Nowotarżanie, którzy są Lechistami, Arka ma kibiców w Kurowie to jestem w stanie uwierzyć, że są też gdańscy Arkowcy (poniekąd znam nawet takie przypadki, ale to pikniki, a nie fanatycy). Poza tym trzeba być nieco obiektywnym, wedle relacji Arka Gdynia Osowa było ich 15 na derbach także ktoś tam jeździ. Zresztą na Osowie widziałem więcej wlepek Arki niż w Sopocie. Także nie rozumiem spiny.
Ooo.. Pojawił się temat Arki i to jeszcze tej '' z Gdańska''
Mam przekonanie graniczące z pewnością, że zaraz pojawi się Mr Big lub htsk5 coś tam, w zależności od tego, który akurat dziś ma dyżur na tym zacnym portalu.
Oni dokładnie i obiektywnie odpowiedzą na nurtujące ciebie pytania.

A tak całkiem serio to znam osobiście wielu ludzi, którzy mieszkają w Gdańsku i kibicują Arce. Jakiś tam odsetek jest rodowitymi gdańszczanami, czego jestem przykładem. To samo zapewne w drugą stronę. Wielu Lechistów mieszka w Gdyni i część z nich jest rodowitymi gdynianami, taka specyfika '' Trójmiasta "
Faktem jest jednak to, że ani Śledzie mieszkający w Gdańsku i okolicach, ani Betony mieszkające w Gdyni i miejscowościach do niej przyległych, nie wychylają się ze swoją przynależnością klubową, gdyż jedni i drudzy doskonale zdają sobie sprawę, jak to by się dla nich skończyło.
Można powiedzieć, ze granicę wyznacza Sopot, który od zawszę był terenem Lechii choć sporo ludzi z tego miasta jezdziło i nadal jezdzi na Arkę.
Tereny na północ od Sopotu to Arka, tereny na południe ( wyjątkiem jest Tczew) to Lechia.
Trytytka

Post autor: Trytytka »

Żebyś Ty banita pisał tak jak htsk. Miło czasem poczytać posty jego i kilku innych osób, rzeczowo, bez napinki.
Dżolo Rypandolo

Pytanie o mecz Lechia - Legia z września 1995r. - czy na tym meczu na stadionie przy Traugutta obok sektora gości była obecna... Arka ?? Oczywiście oddzielona psiarzami zarówno od gości jak i gospodarzy. Jak to sie wtedy stało że Arkowcy wbili na stadion ?
Stpne

Post autor: Stpne »

Była Arka. To były czasy, gdy ekipy podkreślały swoją obecność "w okolicy". My bywaliśmy na Gwardii W. (np, Gwardia - Ruch, normalny młyn (L), jakieś 300 os.). Na naszym finale PP z Lechem w Łodzi były obie tamtejsze ekipy. Po prostu psy ani organizatorzy nie robili problemów z wejściem, czy dotarciem na stadion.

Arkę na tym meczu, poza kordonem i ogrodzeniem, oddzielał od nas jeden sektor, więc odbywały się wymiany zdań między znającymi się ludźmi z czołówek. Wtedy też odnotowano pierwszego murzyna w polskiej ekipie, co zaowocowało lecącym z naszego sektora hitem "murzyn-gamoniu, jeździłeś kiedyś na słoniu?!" :)
Dżolo Rypandolo

Myślę że nie ma co porównywać waszej obecności na trybunach Gwardii Wwa która nie miała ani młyna ani kibiców do obecności Arki tuż obok młyna Lechii :)
Stpne

Chodziło o zasadę. Wtedy na Gwardii było nas ponad trzykrotnie mniej, niż Ruchu, który walczył o powrót do ówczesnej 1 ligi, czyli aktualnej ekstraklapy. I w sumie dzieliła nas niewiele większa odległość, niż w Gdańsku z Arką, tyle że bez ogrodzenia i z dość małą liczbą psów. Na Gwardia - KSC też nie chodziło o Gwardię :)

W Gdańsku Arka została wprowadzona wejściem dla przyjezdnych i posadzona na sektorze buforowym (a nie koło młyna Lechii - na Traugutta to był przeciwległy łuk/zakole). Czyli byli "alternatywnymi przyjezdnymi" bez szans na kontakt z Lechią w okolicach stadionu. W tym sensie u nas na Gwardii mogło być ciekawiej - na przykładowym meczu z Cracovią zresztą było, tyle, że z nieco zaskakującym finałem.

Mój poprzedni wpis sprowadzał się do tego, że ekipy wystawiały młyny na nieswoich meczach (i poza meczami zgód na danym terenie), bo na to pozwalała psiarnia i organizatorzy. Przyzwalanie się skończyło, to zjawisko wymarło.
BaltykOldSchool

Post autor: BaltykOldSchool »

Takie to były czasy...

Mała kontrola, pełen chaos i zupełnie inny świat kibicowski niż dziś. Na naszych najważniejszych meczach pojawiała się solidna ekipa Arki czy to na meczu z Ruchem, Wisłą, derbach z Lechią czy ciekawa sytuacja podczas Bałtyk - Zawisza, co opisał Szczurek w swojej książce.

Ale i my potrafiliśmy pojawić się na Gdańsku na Lechia - Arka, choć wtedy nie sympatyzowaliśmy z żadną ze stron. Byliśmy po prostu swoją, zorganizowaną grupą zaznaczyć obecność.

Ciekawym wydarzeniem był mecz towarzyski Trójmiasto vs Werder Brema. To był totalny kocioł. Na wchodzących kibiców Bałtyku rzucili się wtedy zjednoczeni kibice Arki i Lechii, którzy akurat na ten mecz mieli pakt. Z nami już niekoniecznie. Młócka na maxa. Nie do pomyślenia dziś.

Potem miasto, dworce, ciągnące się godzinami bitki i chaos, którego dziś praktycznie nie da się już zobaczyć. Inne czasy, inne zasady, inny klimat.

Surowy, niepowtarzalny klimat i emocje. I zero konsekwencji.
Obrazek
Rokass

Post autor: Rokass »

Ja nie wiem czy to kwestia, ze jestescie , tego samego miasta czy jaki c***, ale w Gdyni to chyba po prostu z pokolenia na pokolenie wyrastacie na bajkopisarzy. Jak nie jedni to drudzy. Lechia i Arka sie na was rzuciły...Jeszcze moze sciagneli zgody na was. No daj że spokoj chlopie. Mamy 2026, a wiadomo jak wychodza wspinki i czesto nie mozna nawet pewnych rzeczy juz teraz zweryfikowac. Bylo jak bylo, obie strony wiedza. Wy nigdy zadna strona w Trojmiescie nie byliscie. Po co to w ogole wracac do tego co bylo 30 lat temu?
BaltykOldSchool

Nie próbuję z Bałtyku robić nie wiadomo kogo ani pisać legend. Po prostu opisałem sytuację tak, jak ją pamiętam. Dla mnie i ludzi, z którymi tam byłem, wyglądało to właśnie tak, że na tym meczu Arka i Lechia miały pakt i razem ruszyły na nas. Nie było tak? To mi opisz a nie się unosisz i mnie poniżasz bo ja jestem z nic nieznaczącego Bałtyku. Ja o szacunek nie pytam ja o niego walczyłem ale wiadomo jak jest z perspektywy większej ekipy. Mamy inne wspomnienia. Mieliście układ na ten mecz z pewnych powodów i tyle. Mógłnym tu rzucać inwektywy, że po prostu kłamiesz albo nie masz pojęcia ale właśnie to mnie na forum wkurwia u innych. Jestem w kryzysie wieku i sobie wspominam fajne czasy. Wy mieliście układ a że my nie byliśmy dla Arki i Lechii partnerem to nas nie zaproszono. Mimo że bardzo staraliśmy się obu tym stronom pokazać że jednak jest trzecia ekipa w Trójmieście. Przecież to sama prawda. Nie pisałem, że „ściągnęliście zgody na Bałtyk” ani że świat się wokół nas kręcił. Wręcz przeciwnie, napisałem, że realnie niewiele a dla Was jeszcze mniej wtedy znaczyliśmy.

Tak to pamiętam i tyle.
Ja nie piszę formazonów ani nie próbuję budować legendy. Nie mam w tym żadnego celu. Po prostu opisuję rzeczy tak, jak je pamiętam. Jeśli ty pamiętasz to inaczej, to spoko - napisz swoją wersję. Ale po co od razu wyzywać ludzi od bajkopisarzy?
To były dzikie czasy, dużo chaosu, dużo spontanu i każdy pamięta pewne akcje trochę inaczej. Byliśmy małą ekipą, która też jeździła i miała swoje akcje oraz wspomnienia. I właśnie o tym jest ta dyskusja.
A to, że jesteś z większej ekipy, I mi imputijesz niczego nie zmienia. Nie przestraszy mnie to ani nie zaimponuje mi po 30 latach. Każdy ma swoje wspomnienia i swoją perspektywę. Ja swoje napisałem i tyle.
Obrazek
Soczek01

Post autor: Soczek01 »

BaltykOldSchool pisze: 29.05.2026, 11:39 Nie próbuję z Bałtyku robić nie wiadomo kogo ani pisać legend. Po prostu opisałem sytuację tak, jak ją pamiętam. Dla mnie i ludzi, z którymi tam byłem, wyglądało to właśnie tak, że na tym meczu Arka i Lechia miały pakt i razem ruszyły na nas. Nie było tak? To mi opisz a nie się unosisz i mnie poniżasz bo ja jestem z nic nieznaczącego Bałtyku. Ja o szacunek nie pytam ja o niego walczyłem ale wiadomo jak jest z perspektywy większej ekipy. Mamy inne wspomnienia. Mieliście układ na ten mecz z pewnych powodów i tyle. Mógłnym tu rzucać inwektywy, że po prostu kłamiesz albo nie masz pojęcia ale właśnie to mnie na forum wkurwia u innych. Jestem w kryzysie wieku i sobie wspominam fajne czasy. Wy mieliście układ a że my nie byliśmy dla Arki i Lechii partnerem to nas nie zaproszono. Mimo że bardzo staraliśmy się obu tym stronom pokazać że jednak jest trzecia ekipa w Trójmieście. Przecież to sama prawda. Nie pisałem, że „ściągnęliście zgody na Bałtyk” ani że świat się wokół nas kręcił. Wręcz przeciwnie, napisałem, że realnie niewiele a dla Was jeszcze mniej wtedy znaczyliśmy.

Tak to pamiętam i tyle.
Ja nie piszę formazonów ani nie próbuję budować legendy. Nie mam w tym żadnego celu. Po prostu opisuję rzeczy tak, jak je pamiętam. Jeśli ty pamiętasz to inaczej, to spoko - napisz swoją wersję. Ale po co od razu wyzywać ludzi od bajkopisarzy?
To były dzikie czasy, dużo chaosu, dużo spontanu i każdy pamięta pewne akcje trochę inaczej. Byliśmy małą ekipą, która też jeździła i miała swoje akcje oraz wspomnienia. I właśnie o tym jest ta dyskusja.
A to, że jesteś z większej ekipy, I mi imputijesz niczego nie zmienia. Nie przestraszy mnie to ani nie zaimponuje mi po 30 latach. Każdy ma swoje wspomnienia i swoją perspektywę. Ja swoje napisałem i tyle.
Ja p******* stary weź już odpuść. Każdy twój post na pierdyliard linijek i nostalgiczne opowiadanie przesiąknięte wyidealizowanym obrazem

Bałtyk to nie łatwa droga
Bałtyk to nie wybór dla każdego
Bałtyk to honor i zasady
Bałtyk to tamto

ku*** filozofii tyle że 200 lat temu byś się urodził i by cię w książkach opisywali albo po prostu siedzisz z butelką trunku przy monitorze jak facet w kryzysie wieku średniego i nostalgicznie oddajesz sie wyidealizowanym wspomnieniom jakie ma tu każdy

Byla ekipa, wytępił was lokalny rywal, została garstka wiernych, jeździcie sobie na mecze i c***, tyle, nie ma tu co dorabiać wielkiej historii. Takich przypadków w kibicowskiej Polsce jest od c****, ale czytając ciebie mam wrażenie, że zagłębiam się w jakąś powieść cofającą mnie do romantycznej epoki walk o niepodległość i filozoficznych rozważań o wolności, męstwie, honorze, nadzie i c*** wie co jeszcze.
BaltykOldSchool

To ku*** nie czytaj.
Obrazek
cpcasual

Post autor: cpcasual »

Możesz napisać swoją ksywę? Ewentualnie na priv? I czy byłeś na reprezentacji w Brukseli w 2004?
GŁOS PRAWDY W TWOIM DOMU
Miszmasz

Post autor: Miszmasz »

Pisz normalnie nie wiem na c*** się tu sapią, nie muszą czytać
Taksepatrze

Post autor: Taksepatrze »

Jeden z nielicznych normalnych, piszacy bez napinki i sie chlopa czepiają. Pisz, pisz. Fajnie sie czyta Twoje posty o Bałtyku.
BaltykOldSchool

Byłem w Brukseli. Jechałem autokarem z Zagłębiem S., Stalą i Resovią Rzeszów i innymi, ciekawy to był dwupiętrowy autokar. Chętnie pier.dolnę o tym pełno linijek w innym temacie.

Spiny są jak się pojawi coś niewygodnego dla dużych firm albo jak ktoś ma dość Bałtyku czyli często. Nic się nie zmienia. Nasza historia jest kur.wa romatyczna jak Reduta Ordona! I nie będzie mi tu jeden z drugim limitu linijek ustanawiał.

Piszę to co wiem, to co przeżyłem i tak jak to widziałem. O wielu wydarzeniach wiem, o wielu ekipach mam zdanie. W przeciwieństwie do innych tematów nie poniżam, nie wywyższam, nie rzucam nazwiskami czy ksywami chyba że ktoś pyta a i tak uważam co piszę.

Piszę sobie tak jak napisałem sam prześmiewczo z siebie. Mam kur.wa prawie 4 dychy i pełno wspomnień. Ale nie jestem na tyle ciekawy co mój kolega z Arki Szczurek, pozdrawiam. Więc książki nie napiszę. A tu sobie będę wspominał.

Ani Arce ani Lechii ani Gryfowi, Czy innym tu nie uwałaczam. Kur.wa nikomu nie uwłaczam bo swoje wiem. Jeden się buja z takim towarzystwem drugi z innym i to nas oddziela, generalnie. Bo indywidualnie rzadko ktoś jest po prostu świetnym fajterem lub strategiem, motywatorem. Jesteś w czymś lepszy ode mnie? Ja nie staram się być lepszy od Ciebie. Jestem sobą. Dlatego zostałem przy romatycznym Bałtyku bez przyszłości. Nie dlatego że jak jeden drugim z wielkich ekip sugerujecie jestem nic nieznaczącym zjebem
To mój wybór. Ale nie jesteś lepszym fanatykiem. Jesteś ku.rwa taki sam czy jesteś za Arką czy Lechią czy za Bałtykiem czy za Małapanwą Ozimek! Ja jestem z Bałtyku więc o Bałtyku dużo linijek napiszę a i o innych też bo Was znam gagadki ;)

Jak się.komuś nie podoba że długie wpisy niech przewija do jednozdaniowej napinki. Wolisz czytać kto komu kut.asa do du.py wysyła? To przewiń. Wolisz czytać kto jest cw.elem a kto rządzi w mieście X to przewiń. Moich postów nie czytaj bo się zdenerwujesz.

Nie strasz, bo to internet, nie uwłaczaj, bo to interent. Gadaj normalnie. Przedstaw swoje zdanie, swoją perspektywę a wiele tematów będzie dużo ciekawszych. I uważaj...czasami coś może być przedstawione inaczej niż Ty o tym myślisz. Kulturanie przedstaw swoją wersję. Nie spinaj się.

Więcej w spinki się nie wdaję. Piszę swoje bo lubię.
Obrazek
pablowejherowo

Post autor: pablowejherowo »

Fakt jest taki, ze rzeczywiście na Reprezentacji Wybrzeża - Werder Brema i Arka i Lechia rzuciły się na Bałtyk. Arka raczej dobiegła tylko do wyjścia ze stadionu natomiast Lechia jak wynikało z ich opowieści goniła Bałtyk aż na dworzec. Na stadionie nawet nie było widać Bałtyku tylko usłyszeliśmy za plecami jak wchodzili okrzyk Bałtyk Gdynia i wszyscy lecieli za nimi bez namysłu czy jest z nimi pakt czy nie. Później oczywiście w zinach Bałtyku i chyba Pogoni Lębork można było wyczytać, że to w sumie ich zwycięstwo bo musieliśmy połączyć siły, żeby ich pokonać ale takie były czasy, że w tych zinach pisywało się różne bzdury. To tak bez spiny. Nie raz też jak się jechało na mecz z Wejherowa albo w drodze powrotnej to ten Bałtyk w Rumii stał i się biegało za nimi. Tak jak i czasem Lechia w Janowie gdzie raz Wejherowo dosyć mocno dostało po głowach. Sam muszę przyznać, że raz od tego Bałtyku dostałem po głowie w Wielkim Kacku gdy jechaliśmy na mecz Kaszubia - Gryf. Miałem wtedy przy sobie dwie flagi Gryfa, które udało się obronić. Fajne czasy do wspominania. Niech młodzież żałuje.
Stpne

Tylko potwierdzę ( ;) ), że w rozmowach z nami relacja Lechii z tego meczu była podobna.
BaltykOldSchool

Tak rzeczywiście Lechia nie tylko pogoniła nas do dworca na Politechnikę ale jakimś cudem atakowali jeszcze we Wrzeszczu i na Zaspie.

W zinach niestety tak jak mówi kolega z Wejherowa, było przekręcane prawie zawsze. Wiadomo, że naprawdę było w******* i ucieczka. Ale my się serio cieszyliśmy z tego, że tam pojechaliśmy dużą grupą, na pewny dym, że na początku się chwilę postawiliśmy choć nie mieliśmy szans i dostaliśmy po głowach, że potem na dworcach wyskakiwaliśmy z pociągu i były wymiany, już mniejsze ale były. Od nas wiele porozwalanych głów no po prostu w*******. Ale ryje zajarane "aleee był kocioł"!

I w sumie podsumowując "ten Bałtyk" to dla nas samo podjęcie walki z Arką bądż Lechią było już powodem do świętowania. Nawet po porażkach. Przyznam po latach, że można było się mniej wozić i była część aktywnych która z tym walczyła i chciała działać skromnie bez rozgłosu. Ja niestety byłem tym wożącym się za małolata, zresztą dziś to powtarzam młodym żeby nie pisali po netach. Oni mówią, że jak nic nie robią typu ostatni transparent to i tak jest tak samo. A tak to przynajmniej jest też czasami wesoło. A tak samo czyli na przykład podjeżdża auto z typami w kominiarkach do dziewczyny jeszcze niepełnoletniego Kadłuba i straszą że jak będzie dalej chodził na Bałtyk to go dojadą. Ale czy to stary czy młody od zawsze są polowania na pojedyncze osoby. Taki mamy klimat.

Co do Kaszubia - Gryf to pamiętam jak w Wielkim Kacku walczyliście. Nie mogliśmy się dostać do pociągu, z kilku stron próbowaliśmy. Nie wiedziałem, że tam były dwie flagi. Brawo za postawe.
Obrazek
enrico palazzo

Post autor: enrico palazzo »

Masz , jak piszesz prawie 4 dychy i byłeś w ekipie Bałtyku na meczu R.W. - Werder w 1997 r. ?
Taksepatrze

Wtedy nie było ekip, w sensie selekcji, albo dopiero raczokowaly, czy dopiero co sie tworzyly, lub juz trwaly, ale wciaz wiele osob sie napierdalało nie bedac w tzw. ekipie. Ja sam jestem ciut starszy od kolegi a pamietam awantury w ktorych uczestniczylem jalo nastolatek w latach 90 - ich połowie. Doslownie jako dzieciak. Takie byly czasy.
Taksepatrze

BałtykOldSchool, opiszesz jakies przygody z krakowskimi ekipami ? Chętnie poczytam cos dłuższego, czy to z repki, czy nawet takie, kiedy Arka goscila u siebie Cracovie czy Lechia Wisłe. Okiem kibica Bałtyku.
BaltykOldSchool

"Masz , jak piszesz prawie 4 dychy i byłeś w ekipie Bałtyku na meczu R.W. - Werder w 1997 r. ?"

Kolego, rozumiemn, że niemiałby to sensu Mam trochę więcej niż 40 ale w pewnym wieku to prawie 40 ;) miałem wtedy 17 lat. Nazwisko i pesel podam kiedy indziej. :))) a co do pierwszych awantur to chyba 1993 tak jak napisał drugi kolega bardzo wcześnie się zaczynało. Ale to w takich spontanach. Bo na wyjazdy już była czasami selekcja. Np.
jak był autokar miejsc 45 a przyszło więcej osób to małolaty zostawały niestety. Była taka chu.juowa sytuacja przed wyjazdem na Zawisze gdy autokar odjechał z Witomina a na "porzuconych" małolatów czekała Arka. Mega kulawy przykład jak nasi starzy nie ogarniali tematu. Przykład nie gloryfikowania Bałtyku - dla tych co mi zarzucają romantyczność - zresztą kolejny. Nie dziwie się że się po takich lipnych akcjach niektórzy poprzerzucali. Bez wsparcia od swoich bez nawet szacunku. Kiedyś nawet z kasy trzeba było wyslakiwać żeby stary chuligan miał na piwko. Na szczęście byli tacy ludzie jak Rafał "Łysy", którzy o nas po prostu dbali i zawsze odejmowali sobie żebyśmy na wyjeździe byli najedzenie. Brali na siebie w******* żebyśmy my mogli uciec.

Pozdrowienia do Olsztyna dla starszych kolegów którzy kiedyś w ten sposób uratowali mnie i kilku innych małolatów przed atakiem głównej bandy z Z.R. na czele na moście Redłowie. Wzięli na siebie atak a nam kazali po prostu spi.erdalać i się ratować. Niestety uciekłem wtedy. Wróciłem gdy już było po wszystkim.

Taksepatrze pisze:
"BałtykOldSchool, opiszesz jakies przygody z krakowskimi ekipami ? Chętnie poczytam cos dłuższego, czy to z repki, czy nawet takie, kiedy Arka goscila u siebie Cracovie czy Lechia Wisłe. Okiem kibica Bałtyku.
Nie miałem dużo kontaktów z Krakowiakami. Na Wisła-Bałtyk na wyjeżdzie nie byłem nie załapałem się. Na Wiśle u siebie byłem ale kontaktu nie było wcale. W latach już 2000 Bałtyl był na turnieju Hutnika."

Ja osobiście mam bardzo wesołe wspomnienia z Cracovią. Spotkaliśmy się w sklepie nocnym w Gdyni. Pewien znany kronikarz z Arki przyprowadził kolegów z Cracovii po piwko i chipsy. Liczby podobne. Oni w wiatrówkach my też takie czasy. Ale był tylko jeden z Arki. Reszta Cracovia, której z bliska w życiu nie widzieliśmy oni nas też nie. To są lata dwutysięczne noc przed meczem. Zamiast się spinać wymieniliśmy kulturalnie cześć i wyszliśmy ze sklepu. Porozmawialiśmy, poweryfikowaliśmy tego kronikarza trochę na wesoło, Cracovia ... poczęstowała nas tymi chipsami co im kupił. Rzucili do kolegi - Ty co ty żeś gadał o nich, fajny ten Bałtyk. Życzyliśmy sobie powodzenia i się rozeszliśmy. :)

PS: Coś zjebałem z cytatami. Napiszę jeszcze bo tu i pytanie o wiek i o ksywke było. Dostęp do tego konta ma kilka osób. Oczywiście teraz piszę ja co widać po mojej wku.rwiającej niektórych aktywności. Ale tak właśnie mi się wzięło na wspominki i pozazdrościłem starszemu koledze Andrzejowi z Arki bo fajnie się jego książkę czytało mimo innej perspektywy. Ja książki pisał nie będę. A tu mam możliwość ... napisać parę rozdziałów ;) jak ktoś naprawdę musi wiedzieć kto zacz to można to ogarnąć przez wspólnych znajomych z życia którzy są na tym forum od jego początku. Pozdrawiam.
Obrazek
cpcasual

Jankes? 😀

Napisz jeszcze co się podziało z Gołym, że tak mu na łeb poszło i zwariował? Za dużo alko, dragów czy po prostu zgłupiał?
GŁOS PRAWDY W TWOIM DOMU
BaltykOldSchool

Goły rzeczywiście oszalał. Wolałbym już o nim nie pisać. Kiedyś dobry fanatyk. Kompletnie zwariował. Żyje w jakimś wyimaginowanym świecie. Zostawmy go.
Obrazek
Oldfreak

Post autor: Oldfreak »

Bałtyk,może książki nie napiszesz.Ale mógłbyś fajne teksty pisac do TMK.Wiadomo że czasy Łysego,Gołego,Jankesa,Kategorie C to fajne przygody.
ślusarz

Post autor: ślusarz »

Bałtykowcu kojarzysz może gościa od was o ksywie Sęp albo Sempu? Jeśli mnie pamięć nie myli był z rocznika 1982. Jakieś 20 lat temu siedziałem z nim na dołku po jednym z meczów kadry. Łysego było dane mi poznać podczas meczów reprezentacji i mam bardzo dobre zdanie o nim, taki 100% fanatyk z krwi i kości. Gdy ja zaczynałem przygodę w kibicowanie w połowie lat 90 to tacy ludzie byli przykładem dla wielu młodych.
Stpne

A tu podrzucona mi przez fejsa fotka ze wspomnianego tu niedawno Lechia-Legia 1995. Ekipa z dogasającą racą to Arka.

Obrazek
BaltykOldSchool

Oldfreak pisze: 31.05.2026, 17:00 Bałtyk,może książki nie napiszesz.Ale mógłbyś fajne teksty pisac do TMK.Wiadomo że czasy Łysego,Gołego,Jankesa,Kategorie C to fajne przygody.
Dziękuję, ale nie mógłbym tam swobodnie pisać przemyśleń jakichś, które są tylko moje. Byłoby to brane mimowolnie za to co myślą wszyscy czy większość na Bałtyku. Poza tym niektóre rzeczy, o których tu sobie gawędzimy nieprzeszłyby cenzury ;)
ślusarz pisze: 31.05.2026, 18:07 Bałtykowcu kojarzysz może gościa od was o ksywie Sęp albo Sempu? Jeśli mnie pamięć nie myli był z rocznika 1982. Jakieś 20 lat temu siedziałem z nim na dołku po jednym z meczów kadry. Łysego było dane mi poznać podczas meczów reprezentacji i mam bardzo dobre zdanie o nim, taki 100% fanatyk z krwi i kości. Gdy ja zaczynałem przygodę w kibicowanie w połowie lat 90 to tacy ludzie byli przykładem dla wielu młodych.
Oczywiście, że znam Sępa. Chłopak o skromnych warunkach fizycznych ale ogromnym serduchu do kibolki. Dobry fanatyk.

A Łysy niestety nie zniósł dobrze zmian zachodzącym w naszym świecie. Jak piszesz był 100% taki jak należy. Bił się zawsze choć wygrywał rzadko. Czy spontany czy proponowane bitki czy to z Arką czy z Lechią po kilku, czy z Zawiszą w Laskowicach, no było tego multum - Rafał nie uciekał tylko dobra to jedziemy. Zawsze pomagał młodym. Mam cudowne wspomnienia z małoletnich lat właśnie dzięki niemu. Jak ktoś chce czytać to.proszę:

Schemat wyjazdu na drugi koniec Polski był taki że zbiórka u była na Monte Cassino w Sopocie niedaleko fontanny gdzie Łysy pracował w budce z kurczakami z rożna. Kilka kurczaków do torby, jakieś bułki, zbiórka na kilka piwek, jakaś wódka czy wino chu.jowe czasami i na pociąg - tam imprezka zawsze wesoło i zawsze na alercie bo trzeba przejechać Gdańsk potem Bydgoszcz, Poznań. Po drodze Łysy uwielbiał integracje z pasażerami. Czy to programy artystyczne, czy podryw szarmancki, czy debaty polityczno historyczne. Wesołe teksty do kanarzycy. Ogólnie wypas intelektualny. A jak przyszło co do czego przepoczwarzał się w chamskiego chuligana. Zawsze brał na siebie, tak tak można kiedyś tak było zrobić, mandaty za brak biletu za całą grupę, że on i tak nie zapłaci a żeby młodzi problemów nie mieli.

Czasami myślę, że gdyby widział co się dzieje w Europie, w Polsce, wreszcie w Gdyni i Lęborku ból egzystencjonalny dla tego ancymona byłby nieowyobrażalny.

Suma sumarum nie byłoby Bałtyku bez Łysego.
Obrazek
cpcasual

Co znaczy, że nie wytrzymał zmian w naszym świecie? W takim razie w późniejszym etapie życia coś musiało się z psychiką stać, że zrobił co zrobił.

Ja Łysego i Gołego poznałem w Brukseli, gdzieś chyba w centrum tego brudnego miasta na zbiórce. Nie wiem kim Ty jesteś ale ciebie pewnie też bo kilku was było. Flagę mieliście na pewno.
Był też chyba Ogór biznesmen, co się z nim dzieje aktualnie?
GŁOS PRAWDY W TWOIM DOMU
BaltykOldSchool

Jak kiedyś kogoś od nas spotkasz na pewno pogadacie o tym co się stało.

Ogór ma się dobrze nic się nie zmienił.

A Bruksela...nie chce zaśmiecać tematu "tym Bałtykiem" bo rozumiem, że mogę wku.rwiać. Sporo nas było jak na wyjazd zagraniczny i na nas. Więc jak kiedyś gdzieś będzie okazja to opiszę bo to było kino na kółkach co tam się odjedwabniło. Niedoszła ustawka z Belgami, gonitwy z psami i chowanie się w ZOO w nocy, akwarium i inne niezbędne na wyjeździe akcesoria, zbiorowe udawanie padaczki, przejęcie budki z hamburgerami, psiura dobra d*** mówiąca po polsku no kino, czarny pies mówiący po rosyjsku myślący, że w ten sposób nas ogarnie i załagodzi sprawy, helikopter, kur.wy, restauracje ... tylko Smerfetki i jej małych niebieskich krasnoludków tam jedynie brakowało i byłby komplet. A było tego dużo więcej.

Doskonale rozumiem stare załogi i kolegów z różnych ekip, że dalej śmigają na kadrę za granicę bo tam wciąż mamy swój klimat chociaż trochę.
Obrazek
Oldfreak

Post autor: Oldfreak »

BaltykOldSchool pisze: 01.06.2026, 09:58 Jak kiedyś kogoś od nas spotkasz na pewno pogadacie o tym co się stało.

Ogór ma się dobrze nic się nie zmienił.

A Bruksela...nie chce zaśmiecać tematu "tym Bałtykiem" bo rozumiem, że mogę wku.rwiać. Sporo nas było jak na wyjazd zagraniczny i na nas. Więc jak kiedyś gdzieś będzie okazja to opiszę bo to było kino na kółkach co tam się odjedwabniło. Niedoszła ustawka z Belgami, gonitwy z psami i chowanie się w ZOO w nocy, akwarium i inne niezbędne na wyjeździe akcesoria, zbiorowe udawanie padaczki, przejęcie budki z hamburgerami, psiura dobra d*** mówiąca po polsku no kino, czarny pies mówiący po rosyjsku myślący, że w ten sposób nas ogarnie i załagodzi sprawy, helikopter, kur.wy, restauracje ... tylko Smerfetki i jej małych niebieskich krasnoludków tam jedynie brakowało i byłby komplet. A było tego dużo więcej.

Doskonale rozumiem stare załogi i kolegów z różnych ekip, że dalej śmigają na kadrę za granicę bo tam wciąż mamy swój klimat chociaż trochę.
I takich użytkowników jak Ty tutaj brakuje.Opisujących,śmieszne,awanturnicze,dawne przygody.
ODPOWIEDZ