Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Mlody95

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: Mlody95 »

piącha pisze: 29.01.2026, 18:14 Obrazek
https://zapodaj.net/images/8d103a6449827.jpg
na Wiśle nie ma jakiejś selekcji kto jeździ na zgody?
podobne obrazki takiego "mocnego wsparcia Wisły" widzieliśmy już przy okazji meczów tarnowskiej i oświęcimskiej Unii
no ale to jednak wydawałoby się prestiżowy turniej Remi Cup na którym przez lata pojawiały się solidnie wyselekcjonowane składy..
chyba że mamy rozumieć że to jest obecnie pierwszy garnitur Wisły
a 7 lat po rozpadzie WSH to zbyt krótki czas na jakiekolwiek odbudowanie ekipy?
Niestety tylko taką ekipę udało się zebrać, reszta dochodzi do siebie po starciu z jednym z mocniejszych pasiastych fc, który to wpadł na wiślacką zbiórkę...

https://zapodaj.net/plik-pGdcH4QtQc
iparts.pl
Koper1910

Post autor: Koper1910 »

Co za dzban XD wkleił młodych z Makowa i chce dać do zrozumienia że tak wygląda siła tego fc hahaha

Zresztą wystarczy wejść na profil ,obejżeć pare zdjęć z galeri by rozwiać twoją propagande .

https://www.facebook.com/profile.php?id ... &sk=photos
Mlody95

Koper1910 pisze: 30.01.2026, 13:14 Co za dzban XD wkleił młodych z Makowa i chce dać do zrozumienia że tak wygląda siła tego fc hahaha

Zresztą wystarczy wejść na profil ,obejżeć pare zdjęć z galeri by rozwiać twoją propagande .

https://www.facebook.com/profile.php?id ... &sk=photos
"Dzbanie" - a post na który odpowiadałem co za zdjęcie wstawił i do czego nawiązywał? 🤣
Gablota

Post autor: Gablota »

Na taką małą halę gdzie są raczej wyselekcjonowane składy to szkoda brać takich ogórków po 40 kg, bo po prostu szkoda miejsca na hali, a ich czas jeszcze przyjdzie na takie turnieje, rozumiem wyjazdy mecze itp ale nie takie turnieje żeby zabierać dzieci.
Karpiu

Post autor: Karpiu »

Wszedłem na profil FC Maków i jest tam wspólna fota z pejasami z Izraela. Prywatne kontakty tego FC czy Cracovia ma z nimi jakiś układ?
Jordan22

Post autor: Jordan22 »

Mam pytanie odnosnie Pradnika Białego. Kiedys tam rekiny miały swoje centrum .Jak to teraz wyglada po ich upadku. Flagi Wisły nie ma na meczach.
eNGie

Post autor: eNGie »

Jordan22 pisze: 01.02.2026, 15:17 Mam pytanie odnosnie Pradnika Białego. Kiedys tam rekiny miały swoje centrum .Jak to teraz wyglada po ich upadku. Flagi Wisły nie ma na meczach.
Nie tylko flaga Prądnika Białego nie jest wywieszana, podobnie inne flagi z rekinem. Np. Qrdwanów, Grzegórzki, Płaszów Stary.
Leoś Kotwica

Post autor: Leoś Kotwica »

Dozo przekaż mi wszystkie papiery na priv i będziemy to rozkminiać na comiesięcznym spotkaniu PZGNW. Niedawno dołączył do ekipy Malicha a decydujący głos mają Heniek i Maks Czapka ze Szczecina.
Leśny Węgorz

Post autor: Leśny Węgorz »

Gość obiektywny pisze: 02.02.2026, 17:51 wytłumaczy ktoś (bez napinki) skąd wzięło się używanie skrótu JKG&KZM - tak właśnie zapisanego?
przecież JaGiellońsKie?
więc chyba powinno być JGK&KZM ?
Pierwsze dwie litery w JGK budzą pewnie skojarzenia z Cracovią, stąd też używany jest skrót JKG. Co ciekawe tego samego skrótu używali(lub nadal używają?) kibice HKSu.
Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 »

Gość obiektywny pisze: 02.02.2026, 17:51 wytłumaczy ktoś (bez napinki) skąd wzięło się używanie skrótu JKG&KZM - tak właśnie zapisanego?
przecież JaGiellońsKie?
więc chyba powinno być JGK&KZM ?
W latach 90tych zwlaszcza w pierwszej polowie Jagiellonskie bylo osiedlem Hutnika i tamtejsi kibice uzywali wlasnie skrotu JKG. Prawde mowiac nikt do konca nie wie czemu te litery byly tak ulozone, ale jeden ze starszych opowiadal mi ze kiedys po prostu ktos napsial na murze 'Hutnik JKG" (pewnie przez pomylke) i tak zostalo.Potem gdy osiedle z roznych powodow zmienilo wiare, to czesto kibice Wisly z KZM i Jagiellonskiego uzywali skrotko JKG jako - Jagiellonskie Kazimierzowskie Gang.

Swoja droga ciekawe to byly czasy, kiedy kibice Hutnika z Piastow i Jagiellonskiego czesto bili sie miedzy soba, ze wzgledu wlasnie na przynaleznosc osiedlowa (PTW z JKG po prostu nigdy sie nie lubilo). Z dekade pozniej czesc tych osob juz w noych barwach (PTW Cracovia i JKG Wisla) dalej ze soba walczyli, ale teraz mieli chociaz podkladke klubowa :)
WieszWięcej

Post autor: WieszWięcej »

Zawsze mnie ciekawiło, jak wyglądał proces przerzucania się osiedli?

Decyzja jednej charyzmatycznej osoby to spowodowała, czy może osiedle było ostro dojeżdżane i dostało ultimatum: albo zmieniacie barwy, albo będziemy was dalej tępić?

Czy są jakieś osiedla, które zmieniły barwy więcej niż jeden raz?
cpcasual

Post autor: cpcasual »

Początkowo tak to wyglądało, w późniejszych czasach potrafili przekupić pieniędzmi
Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 »

WieszWięcej pisze: 04.02.2026, 09:40 Zawsze mnie ciekawiło, jak wyglądał proces przerzucania się osiedli?

Decyzja jednej charyzmatycznej osoby to spowodowała, czy może osiedle było ostro dojeżdżane i dostało ultimatum: albo zmieniacie barwy, albo będziemy was dalej tępić?

Czy są jakieś osiedla, które zmieniły barwy więcej niż jeden raz?
W roznych czasach roznie to wygladalo. Najczesciej jakas grupa osob poznawala wplywowe osoby z drugiego klubu i dostawala szanse cos osiagnac w nowym srodowisku.W latach 90tych czesto bylo tez tak ze malolaty zmienialy strony, a starzy im odpuszczali i tak sie to toczylo.

Zmian w 2 lub nawet 3 strony bylo sporo. Pierwsza z brzegu kojarzy sie Przy Arka , ktora najpierw byla za Wisla, potem za KSC, a ostatnio znowu powiedzmy, ze rzadzi tam Wisla.

W Starej Hucie bylo kilka osiedli, ktore przerzucily sie z Hutnika na Pasy, ale gdy te popularne przerzuty z osiedla sie wykruszyly to osiedla spowrotem wpadaly w orbite wplywow HKS. Takie pierwsze, ktore przychodza mi do glowy to Stalowe,Centrum B czy Zielone.

Byly tez osiedla, na ktorych TSW mialo duzo do powiedzenia, ale sie wykruszyli i mldozi wybrali Hutnika: Willowe,Urocze czy po czescie Kolorowe, a kiedys Zeslawice.
halodrol

Post autor: halodrol »

To jest w ogóle temat rzeka i tak, faktycznie po pierwsze przekabacenie jednej znaczącej persony lub po prostu jej wybór a ewentualnie później dojeżdżanie. Przynajmniej z naszego punktu widzenia.
Na Wiśle pierwsze co kojarze to niejaki Si. ze Złotego Wieku, który przy wsparciu nowych kolegów przeciągnął większość złotówki plus poboczne słabe osiedla typu Kombatantów i Tysiąlecia. Póżniej na 2PL sprowadził się znany i (nie)lubiany Mongolczyk i to wystarczyło. Na Przy Arce słynny Janusz, ale to już powiedzmy że inna liga i tak PA poszło całe.
Na Hutniku podobnie kojarzę - ale to może hmmm kolega wyżej poprawi - Wzgórza Krzesławickie, gdzie HKS miał lepsze osiedle i gdzie wystarczyło obiecać pieniążka ich liderowi Ła. (a może to byli bracia?) i już za chwile pasy ze Wzgórz przez chwilę miały top ekipę w Hucie.

Dla odmiany na Kazimierzu po prostu spokojnie przedstawiano możliwości zrobienia kariery finansowej a biorąc pod uwagę jak biedną i patologiczną dzielnicą był wówczas Kazimierz i jakie ananasy go zamieszkiwały to zadanie było ułatwione.

Na południu to inaczej wyglądało bo np czyszczenie Wisły na Prokocimiu Starym i kawałku Nowego to już była rzeźnia.

A rozchodziło się oczywiście o możliwość zarabiania pieniędzy ale dlaczego te pieniądze trzymały się od połowy lat 90' właśnie przy Cracovii a nie przy Wiśle to już długi, długi temat na cały rozdział.
Leoś Kotwica

Będąc na miejscu kibiców z Krakowa to starałbym się fakt przerzutów ukrywać przed światem a tu halodrol ładnie się rozpisał na ten temat i pewnie jest z tego dumny, że latał za panem x czy y z sikierą by dzień później już z nim zbijać piątki, walić białego węgorza i browara i gonić wspólnie z nowym przyjacielem jego byłych kolegów. Czy cały Kraków to stan umysłu czy tylko Nowa Huta która defakto z Krakowem ma niewiele wspólnego bo przecież tam 90% to przybysze z 4 stron świata? ToWarzySzu halodrol a co na temat tych wszystkich konfidentów napiszesz? Skąd się to wzięło że akurat w Krakowie jest taka plaga? Mógłbyś przedstawić genezę tego?
swrs1982

Post autor: swrs1982 »

Z tego co kojarzę to Złoty Wiek trzymał się najdłużej z wiślackich osiedli w tamtych okolicach (wyłączając same Mistrzejowice) a Tysiąclecia zmieniło barwy wcześniej i bardziej pod wpływem Oświecenia. Ale może ktoś z TSW/KSC mnie poprawi.
Co do Przy Arki to ciekawą sprawą jest to że osiedle nie ważne pod czyim wpływem ale zawsze było mocne. Za czasów Dąbrowszczaków spora ekipa Wisły, w czasach panowania tam Cracovii potrafili gryźć Wisłę z Kazimierzowskiego i Lotniska lepiej niż Albertyńskie i Niepodległości.
Jeśli chodzi o Stalowe to zdecydowanie bardziej kojarzy mi się z mieszanką Hutnika i Wisły (pamiętam nawet że kiedyś zupełnie przypadkowo trafiliśmy kilku przed jakimś meczem wiślackiej koszykówki i odpuściliśmy - to były czasy kiedy bardziej skupialiśmy się na młodych przerzutach na Cracovię) a Cracovia bardziej pojawiła się w tamtych okolicach na Szkolnym.
Ze wspominanych osiedli w Starej Hucie to najsensowniejszą paczkę miała Wisła na Kolorowym (chociaż nawet w czasach swojego najwyższego lotu nie miała tam do powiedzenia więcej niż my) które tak swoją drogą generalnie zawsze było mocnym kibicowsko osiedlem. Ta "Wiślackość" Willowego to wzięła się ich etnicznej odmienności :) za wielu z nich to na mecze raczej nie jeździło. Tak swoją drogą to przypomniała mi się akcja z cyganami z Willowego kiedy jeden z nich próbował tak nieudolnie nastraszyć nas mołotowem, że koktajl spadł w sam środek ich ekipy :).
WieszWięcej

Dzięki za możliwość zrozumienia krakowskiego fenomenu.

Ciekawi mnie jeszcze jedno: czy przerzuty były traktowane na równym poziomie, co nieprzerzucony trzon ekipy, czy jednak zawsze była wobec nich jakaś dodatkowa dawka rezerwy oraz nieufności i piastowali drugorzędną rolę przez względy historyczne?

Z tego co jest powszechnie wiadome jeden z liderów Arki miał przeszłość w Bałtyku, a później stał się bardzo ważną postacią na Ejsmonda, więc jak widać takie ruchy są możliwe.
cpcasual

Na Bałtyk chodził Mari który zginął na Grabiszyńskiej. W ogóle śmieszyły wywiady z uszolem który kłamał że z Bałtykiem nic ich nie łączyło a w 92 czy 93 mieli jeszcze zgodę i flaga Bałtyku wisiała w Poznaniu. Podobnie Rybak który twierdził, że Bałtyku było kilka osób zawsze. Szkoda że początkiem lat 90 na derbach Bałtyku było 1000 osób 😅 to że później Arka ich wykończyła to swoją drogą ale te kłamstwa i hipokryzja z małymi wyjątkami wśród kibiców zawsze mnie brzydziła
Dżolo Rypandolo

Post autor: Dżolo Rypandolo »

Leo z Kotwicy czemu tak się spinasz w temacie Królewskiego Grodu Kraka ?
Jeszcze rozumiem gdyby Kotwa była Lechią, Arką czy Pogonią.

Co do tekstów powyyżej - to fakt zgoda Kolejorza z Bałykiem jest w historii polskiego ruchu hools mocno cicha :))
Oleole11

Post autor: Oleole11 »

halodrol pisze: 04.02.2026, 15:23 Na Wiśle pierwsze co kojarze to niejaki Si. ze Złotego Wieku, który przy wsparciu nowych kolegów przeciągnął większość złotówki plus poboczne słabe osiedla typu Kombatantów i Tysiąlecia. Póżniej na 2PL sprowadził się znany i (nie)lubiany Mongolczyk i to wystarczyło. Na Przy Arce słynny Janusz, ale to już powiedzmy że inna liga i tak PA poszło całe.
Na Hutniku podobnie kojarzę - ale to może hmmm kolega wyżej poprawi - Wzgórza Krzesławickie, gdzie HKS miał lepsze osiedle i gdzie wystarczyło obiecać pieniążka ich liderowi Ła. (a może to byli bracia?) i już za chwile pasy ze Wzgórz przez chwilę miały top ekipę w Hucie.
odnosnie Silvera z ZW to czy nie zważył sie na linie niedługo pózniej? Na WZG to byli bracia Ł, w stronę KSC poszedł młodszy, straszy został na Hutniku. Co ciekawe przez pewien okres czasu bracia sie dojeżdzali i to dosyć mocno nawet ze sprzętem :) ot taki klimat
Leoś Kotwica

Dżolo Rypandolo pisze: 04.02.2026, 22:36 Leo z Kotwicy czemu tak się spinasz w temacie Królewskiego Grodu Kraka ?
Jeszcze rozumiem gdyby Kotwa była Lechią, Arką czy Pogonią.

Co do tekstów powyyżej - to fakt zgoda Kolejorza z Bałykiem jest w historii polskiego ruchu hools mocno cicha :))
Ryju nie jestem z Kotwy. Leoś Kotwica to postać serialowa.

Widzę, że poruszyliście temat słynnego Kornasia. Chłop musi być niesamowitym świrem i ostrym zawodnikiem że w pojedynkę mu się udało przerzucić całe osiedle. Ja to już gdzieś słyszałem ale wziąłem to bardziej za miejską legendę tak jak to, ze inny ostry zawodnik z KSC dał córce na imię Cracovia.
ts06

Post autor: ts06 »

Z ekipą, nie sam;), nie róbcie z niego boga, trochę farta też miał.
kaelowiec
Kontakt:

Post autor: kaelowiec »

skoro padła rozkmina skrótku JKG , i padła też nazwa Dąbrowszczaków, to chyba dobry moment abym zadał pytanie które do dzisiaj mi chodzi po głowie jak przejeżdżam przez tamtejsze okolice

tu mały wtręt dla młodszych : za komuny większość ulic/osiedli miało nazyw od patronów komunistycznych , a po "skończeniu" sie komuny rada miasta krakowa słusznie te nazwy wyjebala do śmietnika

i tu moje pytanie: dlaczego "ulica" przyjęła chętnie nazwy nowych osiedli wszędzie a na XXX-lecia , nadal się tak mówi a nie Krowodrza Górka ?

a przecież takie Albertyńskie to było XX-lecia , Przy Arce to było Dąbrowszczaków , Bronowice Nowe to był Widok itd
WieszWięcej

Co jakiś czas wyświetla mi się działalność medialna najbardziej znanego, obok Tycy, kibica Cracovii.
Gość jest nieźle nawiedzony w kwestii PiS i Ukrainy.

- Żaden oficjalny "banderyzm" nie istnieje (to określenie występuje głownie w Polsce i w Rosji), a niemal całość kultu jest obecnie raczej ikoniczna i antyrosyjska ze względu na antysowieckie postawy powojennej UPA i użyteczność tego kultu w czasie wojny.
Wcześniej występowała w narracji nacjonalistów i również przeciwko Rosji (UNA-UNSO, Swoboda itd, z którymi flirtował np. Juszczenko, przez Rosję jak wiemy znienawidzony) - pisał miesiąc temu.

On jeszcze w ogóle się pojawia na trybunach?
halodrol

Post autor: halodrol »

Ale o kim wgl mowa? O ich dawnym młynowym?
cpcasual

Autora książki Miasto noży, należy dodać 😅
kaelowiec
Kontakt:

Post autor: kaelowiec »

pamiętajcie o RoManie ;)
swrs1982

Post autor: swrs1982 »

kaelowiec pisze: 06.02.2026, 10:15 skoro padła rozkmina skrótku JKG , i padła też nazwa Dąbrowszczaków, to chyba dobry moment abym zadał pytanie które do dzisiaj mi chodzi po głowie jak przejeżdżam przez tamtejsze okolice

tu mały wtręt dla młodszych : za komuny większość ulic/osiedli miało nazyw od patronów komunistycznych , a po "skończeniu" sie komuny rada miasta krakowa słusznie te nazwy wyjebala do śmietnika

i tu moje pytanie: dlaczego "ulica" przyjęła chętnie nazwy nowych osiedli wszędzie a na XXX-lecia , nadal się tak mówi a nie Krowodrza Górka ?

a przecież takie Albertyńskie to było XX-lecia , Przy Arce to było Dąbrowszczaków , Bronowice Nowe to był Widok itd
Zmiany nazw osiedli z Dąbrowszczaków na Przy Arce oraz XX Lecia na Albertyńskie zgrały się całkiem nieźle w czasie ze zmianą sympatii klubowych na wspominanych osiedlach. Niedobitki/nieprzerzutki Wisły z Albertyńskiego miały chyba nawet swoją flagę właśnie z napisem XX Lecia.
Osoby z tamtych osiedli chodzące na Hutnik nie wracały (z tego co pamiętam) do dawnych nazw swoich osiedli tylko zgodnie mówiły Albertyńskie/Przy Arce.

Co do Krowodrzy Górki i XXX Lecia to mogę tylko gdybać ale może sensowniej było zachować odrębną nazwę od Starej Krowodrzy która przez lata była mocno kojarzona z Wisłą. Tutaj jednak mogę tylko gdybać.
WieszWięcej

Jak dla mnie jego poglądy są ostro lewicowe - przecież jest związany z „Niezależną”, przybudówką PiS, czyli partią, która wywróciła strukturę etniczną Polski do góry nogami poprzez masową migrację.

Nie śledzę go jakoś ostro, ale widziałem, że ostatnio się odpalił do tego stopnia, że cisnął wszystkim, którzy nie nagłośnili zbiórki dla Kijowa.

xD
Jan Barbados

Post autor: Jan Barbados »

Nie. Nie ty będziesz decydował z kim mam dyskutować i do czego wrócimy. Zobaczymy ew. jak już wytrzeźwiejesz i przejdą kosmarne wizje "milionów z przyznanym obywatelstwem".
Jan Barbados

A rządy PiS, chociaż niedoskonałe, były jak do tej pory najlepszymi dla Polski od czasów drugiej wojny światowej. No bo kogo wolałeś? Konkretnie. Bo dużego wyboru nie ma. Komuchów? Czy tuskowców z post-PZPRowcami?
Możliwe, że kiedyś będzie rządził ktoś lepszy, ale póki co nie da się stworzyć rządu z kilkunastoprocentowym poparciem, zwłaszcza jak już się między sobą żrą. Konfa pozostaje ciekawostką dla zbuntowanych dzieci, tak jak kiedyś z różnych opcji Palikot, Partia Piwa, Kukiz (akurat z nich najlepszy) itp. Ale bez szans na władzę.
Jan Barbados

No ale gdzie te "miliony" z obywatelstwem?
WieszWięcej

Taka ciekawostka krakowska:

„W ostatnich pięciu latach niemal trzykrotnie w stosunku do 2019 roku wzrosła liczba przypadków wirusa HIV w Małopolsce. Sanepid wskazuje na związek z przyjazdem uchodźców z Ukrainy, gdzie wskaźnik zakażeń jest pięciokrotnie wyższy.”

https://www.rp.pl/choroby/art41813381-w ... w-piec-lat
obserwator17

Post autor: obserwator17 »

WieszWięcej pisze: 10.02.2026, 07:39 Taka ciekawostka krakowska:

„W ostatnich pięciu latach niemal trzykrotnie w stosunku do 2019 roku wzrosła liczba przypadków wirusa HIV w Małopolsce. Sanepid wskazuje na związek z przyjazdem uchodźców z Ukrainy, gdzie wskaźnik zakażeń jest pięciokrotnie wyższy.”

https://www.rp.pl/choroby/art41813381-w ... w-piec-lat
Tak się konczy poprawnosc polityczna i emocjonalny szantaż.
Koper1910

Post autor: Koper1910 »

Ukraińcy na pierwszym.
Taksepatrze

Post autor: Taksepatrze »

Wisła 8 dni przed meczem z Wieczystą ma już ponad 25 koła sprzedanych biletów. Komplecik ponad 30 tys sie zapewne szykuje. Jest rozmach.
Jan Barbados

Temat jest krakowski i zasrywanie go przez nas oznacza brak szacunku, więc tylko ostatnie pozwolę sobie zauważyć, że samego ŁKS-u trenuje aktualnie (lekko licząc) dziesięć razy więcej ludzi i kiedy tylko spróbują podskoczyć to będzie jeden jedyny raz.
padawan

Post autor: padawan »

Lepiej nie bo jeszcze wejdzie na stadion, a tam już licho ze sprzętem i będzie po flagach.
Mlody95

padawan pisze: 12.02.2026, 21:37 Lepiej nie bo jeszcze wejdzie na stadion, a tam już licho ze sprzętem i będzie po flagach.
No cóż, byli tacy co próbowali, spytaj ich kolegów czy polecają taką rozrywkę 😅
WieszWięcej

Trafiłem na obszerny materiał z meczu ŁKS - Cracovia z 2003 roku i bardzo zaskoczyła mnie forma, w jakiej pokazała się wtedy Craxa - nabity sektor, prezentacje, które wtedy mogły robić wrażenie.

Czy to był najmocniejszy okres Cracovii w historii i czy w tamtym czasie już można było mówić o dobrych relacjach z rodowitymi?
W sieci jest zdjęcie, gdzie ktoś z ŁKS’u rozmawia z Metalem na dole sektora, tuż obok flagi Polonii Warszawa, która była już kosą łodzian w tamtym okresie, a mimo to chyba nie została tknięta, co jest dość wymowne.

http://terazpasy.pl/Publicystyka/artyku ... ie_zabilem

https://m.youtube.com/watch?v=Q8_pnnojN ... IDIwMDM%3D
ODPOWIEDZ