Europejskie Puchary 2025/2026 !!

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

suomi

Re: Europejskie Puchary 2025/2026 !!

Post autor: suomi »

kivloff pisze: 05.12.2025, 13:30Ach a więc to jest dlatego wstyd BO TY BYŚ COŚ CHĘTNIE ZOBACZYŁ. Czyli nie taki prawdziwy wstyd, tylko po prostu chciałbyś żeby to inaczej wyglądało.

Dobrze, idźmy dalej. To znaczy ta cała tu rozległa twórczość, to jest jakiś rodzaj apelu, żeby ludzie którzy coś robią, zrobili to inaczej, tak jak ty byś to chętnie widział. Nie tak jak oni to widzą, chcą, jak im pasuje, jak im jest wygodnie. Tylko jak ty byś chciał.

Anglikom się chce oglądać mecze i siedzieć cicho tu, albo głośno tam i to jest ok. A my chcemy sprzedawać gadżety i gnoić lokalnego rywala i to nie jest ok. Bo ty byś chciał inaczej. Anglicy dopingują spontanicznie i to jest ok, a my śpiewamy pół godziny Nie poddawaj się i to nie jest ok. Bo ty byś chciał inaczej.
Tak uważam. Gadżety i zarobek powinien być domeną klubu, a nie kibiców. Kibicowanie powinno być hobby i pasją, a nie pracą i interesem. I nie ma tutaj nic do tego fascynacja żadną sceną kibicowską angielską czy jeszcze inną. Jeżeli chodzi o doping nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do typowego polskiego dopingu dodać trochę spotaniczności.... a że nie poddawaj się nie jest ok nie jest tylko moja opinią, ale to jest opinia wielu kibiców Legii i powinieneś o tym doskonale wiedzieć, że szczególnie Ci, którzy pamiętają starą żyletę uważają, że nie wszystko poszło w dobrą stronę jeżeli chodzi o doping
Czyli rzekomo ty byś to chętnie zobaczył, i dlatego piszesz te apele podszyte manipulacjami i fałszem, ŻEBY TO INNI ZROBILI TAK JAK TY BYŚ CHCIAŁ a samemu nie masz zamiaru kiwnąć palcem, albo nie umiesz zarazić tym kogokolwiek innego, żadnego swojego kolegi, iść na mecz swojego lokalnego Tajfunu Pcim Dolny i tam dopingować jak w Anglii, a potem nam tu pokazać, że w Polsce też się da bez dilerów, przycinek ekipy i tak dalej. Nie, zamiast tego lepiej prowadzić na kibice.net apostolaturę i krytykować coś, co wszystkim poza tobą mniej lub bardziej pasuje. (Nawet jeśli mniej to nie na tyle, żeby się zająć innym hobby).
Pech w tym, że mój lokalny klub jest jednym z największych w Polsce. I mam na stadion kilka minut.

Oczwyście, że w Polsce dałoby się to zrobic bez dilerów, przycinek i tak dalej, ale nie zrobią tego normalni kibice tylko system musi się zmienić. I cała scena by na tym skorzystała. Fascynacja takimi klimatami brzmi trochę jak syndrom sztokholmski. Pomijając już tą Anglie są sceny jak np: Niemiecka, Szwedzka gdzie ten proceder o wiele mniejszy, a sceny kibicowskie mają całkiem niezłe.
No mi to nie brzmi za bardzo prawdopodobne i zostaję przy teorii, że po prostu jesteś tu po to, żeby wytwarzać atmosferę że na polskich trybunach jest chujowo, gdyż wywoływanie takie przeświadczenia z jakiegoś powodu pasuje różnym służbom/antifie/partii razem/komuś innemu*
*niepotrzebne skreślić.
Nie jest to prawdą. Na Polskich trybunach jest inaczej, mamy swoją kulturę, ale pojawiły się pewne patologie, które mi się nie podobają i o nich napisałem. Tobie się podobają i ok. To jest tylko forum. Nawet gdyby służby tutaj pisały i zobrzydzały Tobie kibicowanie to przestałbyś kibicować albo pojechał do Anglii, bo suomi coś napisał ? No zastanów się.
w miare kumaty pisze: 05.12.2025, 14:28 Czekam na odpowiedź w stylu: a bo w Polsce same dilery i gangusy, a w uk to prawdziwi fanatycy, którzy kochają piłkę i ekscytują się tym czy jakiś tam Rooney ma 30 czy 40 asyst.

U nas nie ma, nie było i nie będzie piłki na europejskim poziomie. Największe nazwiska jakie pojawiło się w polskiej lidze, to niejaki Ojija-Ofoe czy jakoś tak (w Legii) czy Stilic (Wisła/Lech). Reszta to no-name’y - które ewentualnie wybiły się później (jak dla przykładu Paulinho czy Lewy). Naprawdę od strony sportowej nie ma się czym ekscytować.

Dlatego jest jak jest i inaczej nie będzie. Na stadion chodzi się dla atmosfery i spotkać znajomych, a nie jarać się poczynaniami Grosickiego, Urbańskiego czy Pululu. Jak mam oglądać mecz w tv to wolę oglądnąć PP Zawisza-Wisła, niż rzekomo topowe Wisła Płock-Rakow. I zgadnij dlaczego.
Racja tylko w 2/3 ligach zachodnich też takich nie uświadczysz.

Oczywiście, że w Polsce nie ma samych dilerów i gangusów, ale skoro jednego dnia kochasz inny klub, drugiego inny to już wiesz kto rozdaje karty nawet jak stanowi 1 % trybun.

W UK oczwiście występuje fanatyzm, ale jest to zupełnie inny fanatyzm niż u nas, który jeszcze jako tako trzyma się w niższych ligach, a w Premiership jest pomału zabijany, a wśród dużych klubów już praktycznie został zabity. Dziadek, który nie opuścił meczu IV ligowego klubu od 20 lat. Dzieciak, który ma 10 lepszych klubów w promieniu 100 km, a chodzi na swój lokalny klub z niższej ligi. Wyjazdy IV -V ligowych ekip w sporych liczbach. To jest fanatyzm. Tylko inni niż w Polsce. U nas ktoś może być fanatykiem i chodzi na kilka meczy w sezonie. Nie jesteś w żadnej grupie to nawet jak chodzisz na wszystkie mecze nie dostaniesz biletu na każdy wyjazd.
iparts.pl
Goral74

Post autor: Goral74 »

w miare kumaty pisze: 05.12.2025, 14:28 Czekam na odpowiedź w stylu: a bo w Polsce same dilery i gangusy, a w uk to prawdziwi fanatycy, którzy kochają piłkę i ekscytują się tym czy jakiś tam Rooney ma 30 czy 40 asyst.

U nas nie ma, nie było i nie będzie piłki na europejskim poziomie. Największe nazwiska jakie pojawiło się w polskiej lidze, to niejaki Ojija-Ofoe czy jakoś tak (w Legii) czy Stilic (Wisła/Lech). Reszta to no-name’y - które ewentualnie wybiły się później (jak dla przykładu Paulinho czy Lewy). Naprawdę od strony sportowej nie ma się czym ekscytować.

Dlatego jest jak jest i inaczej nie będzie. Na stadion chodzi się dla atmosfery i spotkać znajomych, a nie jarać się poczynaniami Grosickiego, Urbańskiego czy Pululu. Jak mam oglądać mecz w tv to wolę oglądnąć PP Zawisza-Wisła, niż rzekomo topowe Wisła Płock-Rakow. I zgadnij dlaczego.
Kolega chyba chciał napisać że w UK jest to bardziej naturalne, spontaniczne... co kto lubi i tu się nie ma co wykłócać... Chyba coraz więcej osób ma dość tych wysportowanych ładnie pachnących złotych chłopaków którzy mecz oglądają tyłem do murawy a darcie ryja jest dla plebsu nie licząc wyjątkowych okazji
kivloff

Post autor: kivloff »

suomi pisze: 05.12.2025, 15:00 Tak uważam. Gadżety i zarobek powinien być domeną klubu, a nie kibiców.
To mniej więcej tak jak opinia zwierzaka w zoo, urodzonego w zoo, który nie wie jak wygląda wolność, i tłumaczy swojemu koledze z jak obsługa zoo mu przynosi jedzenie, wymienia wodę, czyści mu sierść, to to życie w klatce jest w sumie fajne. Otóż gadżety i "zarobek" to jest warunek niezależności trybun. Oddanie tego klubowi to prosta droga do tego, żeby to klub sobie dyktował komu sprzeda bilet, komu pozwoli jechać na wyjazd, a więc też jaki transparent zawiśnie na trybunie, i tak dalej i tym podobne. Nawet na KSP to wiedzą. Więc ktoś kto postuluje takie rzeczy jest albo turbodebilem, albo to ta niezależność jest faktycznym problemem.
suomi pisze: 05.12.2025, 15:00Kibicowanie powinno być hobby i pasją, a nie pracą i interesem.
Tak może napisać wyłącznie ktoś, kto nie wie ile czasu i wysiłku poświęcają ludzie, którzy faktycznie działają, tworzą oprawy, organizują wyjazdy, adwokatów i tego typu aspekty, które są znane aktywnym kibicom, a nie są znane teoretykom internetowym. Zwyczajne populistyczne hasełko, które może się podobać januszom, dzieciom, turbodebilom, silnym razem, albo świadomym zwolnnikom ukrócenia niezależności trybun.

suomi pisze: 05.12.2025, 15:00eżeli chodzi o doping nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do typowego polskiego dopingu dodać trochę spotaniczności.... a że nie poddawaj się nie jest ok nie jest tylko moja opinią, ale to jest opinia wielu kibiców Legii i powinieneś o tym doskonale wiedzieć, że szczególnie Ci, którzy pamiętają starą żyletę uważają, że nie wszystko poszło w dobrą stronę jeżeli chodzi o doping
Rzeczywiście nic nie stoi na przeszkodzie. To jest w zasadzie wyłącznie kwestia gustu. Na Legii przede wszystkim nie mają prawa głosu byty internetowe. Jak ktoś ma uwagi czy spostrzeżenia co do dopingu to wie gdzie się zgłosić i nie ma z tym żadnego problemu. Więc na koniec dnia - nam się podoba śpiewanie "nie poddawaj się" długim ciągiem, a tobie się podoba spontaniczne reagowanie. Tylko że poza dzisiejszymi dwoma postami, ty nie tyle napisałeś raz, czy drugi, że tobie się coś podoba, tylko produkujesz tu całe apele, z których ma wynikać, że to jest jakiś obiektywny fakt, że to co my robimy jest gorsze, a to co robią anglicy w Anglii jest lepsze. Nie jest. Jest inne. Nie podoba się? Idź gdzie indziej.

suomi pisze: 05.12.2025, 15:00 Pech w tym, że mój lokalny klub jest jednym z największych w Polsce. I mam na stadion kilka minut.
A to peszek, westchnął Leszek. I co? Nie chcieli cię posłuchać? No szkoda w c***. To może to nie jest takie fajne jak ci się wydaje, i ci wszyscy którzy sugerują ci żebyś wypierdalał, po prostu wyrażają swój feedback wobec twoich propozycji...
suomi pisze: 05.12.2025, 15:00 Oczwyście, że w Polsce dałoby się to zrobic bez dilerów, przycinek i tak dalej, ale nie zrobią tego normalni kibice tylko system musi się zmienić. I cała scena by na tym skorzystała. Fascynacja takimi klimatami brzmi trochę jak syndrom sztokholmski. Pomijając już tą Anglie są sceny jak np: Niemiecka, Szwedzka gdzie ten proceder o wiele mniejszy, a sceny kibicowskie mają całkiem niezłe.
No ale to już chyba ci setki razy napisano, przecież nie tylko ja, że my mamy wyjebane na te szwedzkie, niemieckie czy angielskie sceny. Nikomu to nie imponuje. Nikt by nie chciał żeby polska scena się zmieniła w którąkolwiek z wymienionych. One są wymieniane jako przykład tego jak byśmy nie chcieli żeby to wyglądało. Poza tym że ty z 5 kont piszesz że się mają całkiem nieźle, to nikt tu by się nie chciał zamienić. To weź tych swoich 4 kolegów co to podobno nie są twoimi pozostałymi kontami, załóżcie klub w B klasie, i odmieńcie oblicze sceny, tej sceny. Ja tu ze swojej strony też apeluje: jak ktoś to czyta i by się chciał przyłączyć do słomka i zrobić ekipę bez dilerów i przycinek to piszcie do niego na priv. Ale dajcie tu spokój na otwartym bo to już się niedobrze robi od tego ciągłego pierdolenia.
suomi pisze: 05.12.2025, 15:00 Nie jest to prawdą. Na Polskich trybunach jest inaczej, mamy swoją kulturę, ale pojawiły się pewne patologie, które mi się nie podobają i o nich napisałem. Tobie się podobają i ok. To jest tylko forum. Nawet gdyby służby tutaj pisały i zobrzydzały Tobie kibicowanie to przestałbyś kibicować albo pojechał do Anglii, bo suomi coś napisał ? No zastanów się.
No już ci pisałem - ja się nie muszę więcej zastanawiać. Ja to opisałem wprost. Ty nie wyrażasz swojej opinii. Ty używasz środków propagandowych, opisanych w podręcznikach jako narzędzia formatowania opinii innych. Skoro istnieją takie metody, skoro są opisane naukowo, i skoro ty z nich korzystasz, jednocześnie wypierasz się tego - to dlaczego miałbym to zbagatelizować, i jednak na słowo ci uwierzyć, że to przypadek, że ty po prostu masz taki styl pisania, że napierdalasz z 5 kont i podklepujesz swoje narracje.
suomi

kivloff pisze: 05.12.2025, 16:25
suomi pisze: 05.12.2025, 15:00 Tak uważam. Gadżety i zarobek powinien być domeną klubu, a nie kibiców.
To mniej więcej tak jak opinia zwierzaka w zoo, urodzonego w zoo, który nie wie jak wygląda wolność, i tłumaczy swojemu koledze z jak obsługa zoo mu przynosi jedzenie, wymienia wodę, czyści mu sierść, to to życie w klatce jest w sumie fajne. Otóż gadżety i "zarobek" to jest warunek niezależności trybun. Oddanie tego klubowi to prosta droga do tego, żeby to klub sobie dyktował komu sprzeda bilet, komu pozwoli jechać na wyjazd, a więc też jaki transparent zawiśnie na trybunie, i tak dalej i tym podobne. Nawet na KSP to wiedzą. Więc ktoś kto postuluje takie rzeczy jest albo turbodebilem, albo to ta niezależność jest faktycznym problemem.
suomi pisze: 05.12.2025, 15:00Kibicowanie powinno być hobby i pasją, a nie pracą i interesem.
Tak może napisać wyłącznie ktoś, kto nie wie ile czasu i wysiłku poświęcają ludzie, którzy faktycznie działają, tworzą oprawy, organizują wyjazdy, adwokatów i tego typu aspekty, które są znane aktywnym kibicom, a nie są znane teoretykom internetowym. Zwyczajne populistyczne hasełko, które może się podobać januszom, dzieciom, turbodebilom, silnym razem, albo świadomym zwolnnikom ukrócenia niezależności trybun.

suomi pisze: 05.12.2025, 15:00eżeli chodzi o doping nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do typowego polskiego dopingu dodać trochę spotaniczności.... a że nie poddawaj się nie jest ok nie jest tylko moja opinią, ale to jest opinia wielu kibiców Legii i powinieneś o tym doskonale wiedzieć, że szczególnie Ci, którzy pamiętają starą żyletę uważają, że nie wszystko poszło w dobrą stronę jeżeli chodzi o doping
Rzeczywiście nic nie stoi na przeszkodzie. To jest w zasadzie wyłącznie kwestia gustu. Na Legii przede wszystkim nie mają prawa głosu byty internetowe. Jak ktoś ma uwagi czy spostrzeżenia co do dopingu to wie gdzie się zgłosić i nie ma z tym żadnego problemu. Więc na koniec dnia - nam się podoba śpiewanie "nie poddawaj się" długim ciągiem, a tobie się podoba spontaniczne reagowanie. Tylko że poza dzisiejszymi dwoma postami, ty nie tyle napisałeś raz, czy drugi, że tobie się coś podoba, tylko produkujesz tu całe apele, z których ma wynikać, że to jest jakiś obiektywny fakt, że to co my robimy jest gorsze, a to co robią anglicy w Anglii jest lepsze. Nie jest. Jest inne. Nie podoba się? Idź gdzie indziej.

suomi pisze: 05.12.2025, 15:00 Pech w tym, że mój lokalny klub jest jednym z największych w Polsce. I mam na stadion kilka minut.
A to peszek, westchnął Leszek. I co? Nie chcieli cię posłuchać? No szkoda w c***. To może to nie jest takie fajne jak ci się wydaje, i ci wszyscy którzy sugerują ci żebyś wypierdalał, po prostu wyrażają swój feedback wobec twoich propozycji...
suomi pisze: 05.12.2025, 15:00 Oczwyście, że w Polsce dałoby się to zrobic bez dilerów, przycinek i tak dalej, ale nie zrobią tego normalni kibice tylko system musi się zmienić. I cała scena by na tym skorzystała. Fascynacja takimi klimatami brzmi trochę jak syndrom sztokholmski. Pomijając już tą Anglie są sceny jak np: Niemiecka, Szwedzka gdzie ten proceder o wiele mniejszy, a sceny kibicowskie mają całkiem niezłe.
No ale to już chyba ci setki razy napisano, przecież nie tylko ja, że my mamy wyjebane na te szwedzkie, niemieckie czy angielskie sceny. Nikomu to nie imponuje. Nikt by nie chciał żeby polska scena się zmieniła w którąkolwiek z wymienionych. One są wymieniane jako przykład tego jak byśmy nie chcieli żeby to wyglądało. Poza tym że ty z 5 kont piszesz że się mają całkiem nieźle, to nikt tu by się nie chciał zamienić. To weź tych swoich 4 kolegów co to podobno nie są twoimi pozostałymi kontami, załóżcie klub w B klasie, i odmieńcie oblicze sceny, tej sceny. Ja tu ze swojej strony też apeluje: jak ktoś to czyta i by się chciał przyłączyć do słomka i zrobić ekipę bez dilerów i przycinek to piszcie do niego na priv. Ale dajcie tu spokój na otwartym bo to już się niedobrze robi od tego ciągłego pierdolenia.
suomi pisze: 05.12.2025, 15:00 Nie jest to prawdą. Na Polskich trybunach jest inaczej, mamy swoją kulturę, ale pojawiły się pewne patologie, które mi się nie podobają i o nich napisałem. Tobie się podobają i ok. To jest tylko forum. Nawet gdyby służby tutaj pisały i zobrzydzały Tobie kibicowanie to przestałbyś kibicować albo pojechał do Anglii, bo suomi coś napisał ? No zastanów się.
No już ci pisałem - ja się nie muszę więcej zastanawiać. Ja to opisałem wprost. Ty nie wyrażasz swojej opinii. Ty używasz środków propagandowych, opisanych w podręcznikach jako narzędzia formatowania opinii innych. Skoro istnieją takie metody, skoro są opisane naukowo, i skoro ty z nich korzystasz, jednocześnie wypierasz się tego - to dlaczego miałbym to zbagatelizować, i jednak na słowo ci uwierzyć, że to przypadek, że ty po prostu masz taki styl pisania, że napierdalasz z 5 kont i podklepujesz swoje narracje.
Sprzedaż gadżetów przez kibiców to dowód niezależności. I nie chodzi o zarobek ? Dobre. I co jest złego w sprawiedliwym rozprowadzaniu biletów przez klub ? Jeżeli chodzisz na wszystkie mecze to przecież i tak bilet dostaniesz. Oczywiście chodziłoby o transparentny system lojalnościowy, a nie rozdawanie biletów pod stołem dla ludzi, którzy nie chodzą na mecze.

Nie chcesz Anglii, Szwecji, Niemiec ok ... Masz prawo. Wolisz oglądać widowiska na pustostanach za publiczne pieniądze, bo tak wygląda 3/4 stadionów w Polsce i słuchać kto jest 60. Mi jednak bardziej podoba się takie widowisko na zwykłym 2 ligowym meczu, ale to kwestia gustu

https://youtube.com/shorts/1opMa_4JoxU? ... vLZzwweIwm
navijaci88

Post autor: navijaci88 »

Ie_suiveur pisze: 05.12.2025, 13:57
navijaci88=suomi pisze: 05.12.2025, 12:57 Opisz najgroźniejsze starcia kibiców w Polsce w ostatnich latach ?
W internecie znajdziesz pełno przykładów, bo pismaki się rozpisywały wiele razy na temat konkretnych starć- o tych, o których mogli wiedzieć. Ale pamiętaj, nie wszystko trafia do internetu.
navijaci88=suomi pisze: 05.12.2025, 12:57 Nigdy mecze nie były tak bezpieczne jak dzisiaj.
To prawda. W całej Europie tak jest. Ale nie jest tak źle jak w porównaniu z brytolami, gdzie angielskie chlejusy musza grzecznie siedzieć, nie wolno im wstać i krzyknąć, muszą usiąść na swoim miejscu jak w kinie i 3 stewardów ustawia całą angielską trybunę w szyku, a tamtejsi nic z tym nie robią, bo nie mogą wyjść na schody, gdyż mają być puste, bo jak nie to 60-letni steward ich ustawi 😂

navijaci88=suomi pisze: 05.12.2025, 12:57 Tacy byli chuligani lat 90. Szczupli chłopcy z blokowisk lubiący rozróby.
A jak był grubszy czy po prostu nie chlał i nie cpał z ciapatymi w londyńskiej bramie, tylko dbał o siebie i lubi po prostu sport to co?
Tam u was w Anglii to robią jakąś selekcję, że jak widać żebra i nie ma 3 zębów z przodu to jest wtedy chuliganem w Anglii? 😀

navijaci88=suomi pisze: 05.12.2025, 12:57 Zatrudnia młodszych kolegów do sprzedaży gadżetów, zbierania do puszki. Rozprowadza bilety, gadżety okolicznościowe, a sam rzadko zakłada szalik.
To jest hit!
Ale zatrudnia ich. A jakąś umowę o dzieło czy jak? Jak wygląda taka rekrutacja „młodego kolegi”?

Wiem, że możesz nie wiedzieć, że bo nie znasz tutaj nikogo, ale jest wielu takich co zakłada szalik.
W takiej Anglii boją się nosić szaliki. Dla nich barwy nic nie znaczą. Przychodzą od razu brudni po robocie na stadion.

suomi pisze: 05.12.2025, 12:57 wcale nie trzeba tutaj od razu robić drugiej Anglii.
Oj,i oby nigdy! Tam to jest po prostu smutno. Przychodzą jakieś janusze, co całe życie siedzą przed telewizorem czy w internecie i są oburzeni jak nie dostaną serwetki do hot doga na cateringu. A jak jego drużyna nie wygrywa to wychodzi ze stadionu 15 minut wcześniej 😀 angielski „fanatyzm”.

Ale może kiedyś wpadniesz do Polski i zobaczysz tutaj zajebisty klimat i jak to wygląda na żywo, a nie w internecie. Internet ci nie odda tych emocji, także może kiedyś przeżyjesz to na żywo ;)
Lecz się chłopcze, może jeszcze da się uratować resztki Twojego mózgu. Chętnie wpadnę i zobaczę ten fanatyzm. Tylko wybierz jakiś klub, gdzie są wyniki, żeby przyszli kibice.
W Anglii nikt nie boi się nosić szalików. Po prostu pielegnują swoją tradycję casual od ponad 40 lat, a nie kopiują z YouTube wszystko jak leci.
https://youtu.be/4tj9TwatVso?si=x08jP9dpaLZFAOra
Stpne

Post autor: Stpne »

Nawet struktura odpowiedzi z wrzuceniem linka identyczna... (jedyna różnica to stopień podkręcenia internetowego "agresora" w narracji)
suomi pisze: 05.12.2025, 16:47 Mi jednak bardziej podoba się takie widowisko na zwykłym 2 ligowym meczu, ale to kwestia gustu
Ale my to wiemy co najmniej od pół roku tych "dyskusji". Już tyle osób pisało właśnie, że to kwestia gustu. Nam się podoba co innego. Jak już wielokrotnie padło - na tym możemy zakończyć.
kivloff

Post autor: kivloff »

suomi pisze: 05.12.2025, 16:47 Sprzedaż gadżetów przez kibiców to dowód niezależności.
I nie chodzi o zarobek ? Dobre. I co jest złego w sprawiedliwym rozprowadzaniu biletów przez klub ? Jeżeli chodzisz na wszystkie mecze to przecież i tak bilet dostaniesz. Oczywiście chodziłoby o transparentny system lojalnościowy, a nie rozdawanie biletów pod stołem dla ludzi, którzy nie chodzą na mecze.
Dowód? To jest WARUNEK a nie dowód. Dowodem to jest to, że np są wieszane transparenty o treści, która się klubom nie podoba. Innym dowodem, na to co się wydarzyć może alternatywnie, może być dalszy ciąg historii z dziewczynami z KSP którzy podpadli właścicielowi paląc flagę Pogoni Siedlce, i który, zdaje się wg ich własnej relacji, wpierdolił właśnie zakazy jakimś losowym kibicom którzy zapewne akurat właśnie chodzą na wszystkie mecze. A zrobił to bo może. Bo się nie boi ich reakcji. Bo bardzo możliwe że oprócz charakteru nie mają zasobów, żeby się mu postawić. Zresztą oprócz zakazów od razu uderzył w ich sprzedaż gadżetów na stadionie. A wracając do poważnych ekip, to na to "rozdawanie biletów pod stołem" to narzekają ci, co właśnie by chcieli tylko chodzić na mecze, i nie udzielać się w żaden inny sposób, ani sportowo, ani organizacyjnie, ani jakoś artystycznie i najlepiej żeby im nie zawracać głowy w tygodniu. Ci z kolei co się udzielają, nie mają z dostępem do biletów zwykle żadnego problemu. Może sobie to zanotuj, bo już ci to pisałem nie raz, a ty dalej próbujesz tu palić głupa i pisać te bajeczki.
suomi pisze: 05.12.2025, 16:47 Nie chcesz Anglii, Szwecji, Niemiec ok ... Masz prawo. Wolisz oglądać widowiska na pustostanach za publiczne pieniądze, bo tak wygląda 3/4 stadionów w Polsce i słuchać kto jest 60. Mi jednak bardziej podoba się takie widowisko na zwykłym 2 ligowym meczu, ale to kwestia gustu
No to omijaj stadiony w Polsce i omijaj forum na którym są fani krzyczenia kto jest 60. Chyba proste. Na c*** to pisać po raz kolejny coś co już wszyscy wiedzą?
w miare kumaty

Post autor: w miare kumaty »

suomi pisze: 05.12.2025, 15:00
Oczwyście, że w Polsce dałoby się to zrobic bez dilerów, przycinek i tak dalej, ale nie zrobią tego normalni kibice tylko system musi się zmienić.
Problem polega na tym, że ty widzisz „przycinkę”, ale nie widzisz tego po co ona jest. Nie rozumiesz, że ludzie wkładają w kibicowanie swoj prywatny czas. Oprawa sama się nie zrobi - to są dni, a nawet czasem tygodnie pracy w kilka, kilkanaście osób. To jest czas którego nie widać, bo efekt końcowy jest widoczny czasem przez ok. minutę na stadionie. Większość osób przychodzi na gotowe, podczas gdy inni organizują transport, dopinają formalności. Ta „przycinka” idzie na różne sprawy okolokibicowskke i jest formą zapłaty za poświęcony czas. Nawet jeśli jakiś procent trafia do prywatnej kieszeni … to co ci do tego? Zazdrościsz? Boli cię to? Wszystko ma być robione charytatywnie? Jak idziesz do roboty, to zostajesz po godzinach za darmo? Niby to tylko hobby, ale jest ono czasochłonne. Myślisz, że ludzie nie rozumieją, że jest „przycinka”? Myślisz, że jak w kółko o niej piszesz, to kogoś (poza pismakami) oświecisz?
Oczywiście, że w Polsce nie ma samych dilerów i gangusów, ale skoro jednego dnia kochasz inny klub, drugiego inny to już wiesz kto rozdaje karty nawet jak stanowi 1 % trybun.
Większość zgód była zakładana w latach 80 lub 90. Nie chodziło wtedy o interesy. W większości były to zgody pijackie, rzadko czysta kalkulacja chuligańska (najlepszy przykład Triada). Większość z tych zgód trzyma się do dziś. Żadna nie powstała „demokratycznie”. Ty chciałbyś zapewne, żeby decydowali wszyscy. Tak nie ma i nie będzie. Wtedy dopiero byś miał skakanie z kwiatka na kwiatek. Takie fikołki jak Wisły z czasów WSH to ewenement na skalę kraju.
U nas ktoś może być fanatykiem i chodzi na kilka meczy w sezonie. Nie jesteś w żadnej grupie to nawet jak chodzisz na wszystkie mecze nie dostaniesz biletu na każdy wyjazd.
Widać, że jesteś tylko teoretykiem, bo Powielasz tą samą bzdurę po raz któryś. Nie znam nikogo kto jeździ na wyjazdy sam i nie ma choćby jednego znajomego. Kiedyś może i były robione selekcje na mecze „podwyższonego ryzyka”. Dziś raczej takiego czegoś już nie uświadczysz (może w niższych ligach). Nie musisz być w grupie, ale jak zaczniesz jeździć to prędzej czy później Twoje grono znajomych się powiększy, staniesz się coraz bardziej rozpoznawalny i łatwiej ci będzie dostać bilet na kolejny wyjazd (nawet jeśli liczba biletów jest ograniczona - wszystko zależy od twojego „stazu”). Jeśli będziesz chodził na każdy mecz i siadał z pilnikami, to oczywiście twój status się nie zmieni - dalej będziesz anonimem, a na wyjazd nie pojedziesz z dwóch powodów:
- nie interesują Cię wyjazdy, bo nadal siedzisz na piknikowej trybunie
- nikt z anonimem na ciekawszy mecz nie chce jechać, bo woli jechać z ludźmi, których zna i wie, że może na nich liczyc.

Jeżdżąc, chcąc - nie chcąc, stajesz się elementem grupy. Nie oznacza ro, że od razu musisz być Psychofanem czy Teddy boyem, ale zaczynasz identyfikować się z grupą.

Założę się, że jeśli jesteś p**** która boi się zacząć jeździć na wyjazdy e Polsce, to i w Anglii na wyjazd byś nie pojechał.
Ie_suiveur

Post autor: Ie_suiveur »

navijaci88=suomi pisze: 05.12.2025, 16:47 Sprzedaż gadżetów przez kibiców to dowód niezależności.
I nie chodzi o zarobek ? Dobre. I co jest złego w sprawiedliwym rozprowadzaniu biletów przez klub ? Jeżeli chodzisz na wszystkie mecze to przecież i tak bilet dostaniesz. Oczywiście chodziłoby o transparentny system lojalnościowy, a nie rozdawanie biletów pod stołem dla ludzi, którzy nie chodzą na mecze.
A ty masz karnet na swój ulubiony klub? Komu kibicujesz?
kivloff pisze: 05.12.2025, 18:15 No to omijaj stadiony w Polsce i omijaj forum na którym są fani krzyczenia kto jest 60. Chyba proste. Na c*** to pisać po raz kolejny coś co już wszyscy wiedzą?
A po to, że za każdego posta ma kilka groszy na pasztet do chleba gdzieś w pokoju na miotły w Anglii. Dlatego napierdala z kilku kont i chyba tajemnicą to nie jest, bo prostym patentem idzie to połączyć 🙂

Żaden dzban, co ma ból d*** o Polskę i scenę kibicowską nie pisałby tutaj takich elaboratów. I to jeszcze z tylu kont. Takich trolli się kupuje za paczkę szlugów, więc koszt żaden, a że musi dorobić, bo zmywak w Anglii nie starcza mu na chleb. Ot cała filozofia tych spierdolonych kont, które mają napędzać tutaj ruch, wyświetlenia, ilość postów. A jak to łatwo podkręcić? A no takim wywoływaniem gadki o niczym. On nie powie za kim jest, bo nigdy w Polsce na stadionie nie był. A takich trolli jest od c**** choćby na Twitterze - tutaj na forum to i tak lajt.

PS. @navijaci88=suomi
c*** kogo obchodzi ta śmierdząca Anglia. W********** na forum z uk dotyczące kibiców i tam wal konia innym anglikom jak ich kochasz 🙂
suomi

w miare kumaty pisze: 05.12.2025, 21:49
suomi pisze: 05.12.2025, 15:00
Oczwyście, że w Polsce dałoby się to zrobic bez dilerów, przycinek i tak dalej, ale nie zrobią tego normalni kibice tylko system musi się zmienić.
Problem polega na tym, że ty widzisz „przycinkę”, ale nie widzisz tego po co ona jest. Nie rozumiesz, że ludzie wkładają w kibicowanie swoj prywatny czas. Oprawa sama się nie zrobi - to są dni, a nawet czasem tygodnie pracy w kilka, kilkanaście osób. To jest czas którego nie widać, bo efekt końcowy jest widoczny czasem przez ok. minutę na stadionie. Większość osób przychodzi na gotowe, podczas gdy inni organizują transport, dopinają formalności. Ta „przycinka” idzie na różne sprawy okolokibicowskke i jest formą zapłaty za poświęcony czas. Nawet jeśli jakiś procent trafia do prywatnej kieszeni … to co ci do tego? Zazdrościsz? Boli cię to? Wszystko ma być robione charytatywnie? Jak idziesz do roboty, to zostajesz po godzinach za darmo? Niby to tylko hobby, ale jest ono czasochłonne. Myślisz, że ludzie nie rozumieją, że jest „przycinka”? Myślisz, że jak w kółko o niej piszesz, to kogoś (poza pismakami) oświecisz?
Większość zgód była zakładana w latach 80 lub 90. Nie chodziło wtedy o interesy. W większości były to zgody pijackie, rzadko czysta kalkulacja chuligańska (najlepszy przykład Triada). Większość z tych zgód trzyma się do dziś. Żadna nie powstała „demokratycznie”. Ty chciałbyś zapewne, żeby decydowali wszyscy. Tak nie ma i nie będzie. Wtedy dopiero byś miał skakanie z kwiatka na kwiatek. Takie fikołki jak Wisły z czasów WSH to ewenement na skalę kraju.
U nas ktoś może być fanatykiem i chodzi na kilka meczy w sezonie. Nie jesteś w żadnej grupie to nawet jak chodzisz na wszystkie mecze nie dostaniesz biletu na każdy wyjazd.
Widać, że jesteś tylko teoretykiem, bo Powielasz tą samą bzdurę po raz któryś. Nie znam nikogo kto jeździ na wyjazdy sam i nie ma choćby jednego znajomego. Kiedyś może i były robione selekcje na mecze „podwyższonego ryzyka”. Dziś raczej takiego czegoś już nie uświadczysz (może w niższych ligach). Nie musisz być w grupie, ale jak zaczniesz jeździć to prędzej czy później Twoje grono znajomych się powiększy, staniesz się coraz bardziej rozpoznawalny i łatwiej ci będzie dostać bilet na kolejny wyjazd (nawet jeśli liczba biletów jest ograniczona - wszystko zależy od twojego „stazu”). Jeśli będziesz chodził na każdy mecz i siadał z pilnikami, to oczywiście twój status się nie zmieni - dalej będziesz anonimem, a na wyjazd nie pojedziesz z dwóch powodów:
- nie interesują Cię wyjazdy, bo nadal siedzisz na piknikowej trybunie
- nikt z anonimem na ciekawszy mecz nie chce jechać, bo woli jechać z ludźmi, których zna i wie, że może na nich liczyc.

Jeżdżąc, chcąc - nie chcąc, stajesz się elementem grupy. Nie oznacza ro, że od razu musisz być Psychofanem czy Teddy boyem, ale zaczynasz identyfikować się z grupą.

Założę się, że jeśli jesteś p**** która boi się zacząć jeździć na wyjazdy e Polsce, to i w Anglii na wyjazd byś nie pojechał.
Nie wchodząc w szczegóły i szanując poświęcony czas na dosyć merytoryczną odpowiedź odpowiem Tobie, że być może u Ciebie jest inaczej. Ja z lat kibicowskiej aktywności ( czyli takiej, że chodziłem i jeździłem na mecze dosyć regularnie ) zapamiętałem to inaczej. Pamiętam jak bilety na derbowe mecze trafiały do osób dla których to był jeden, dwa mecze w sezonie, a ktoś musiał obejść się smakiem, bo nie miał znajomości na górze. Ultras w Polsce odwalają kawał roboty, ale nikt ich do tego nie zmusza. To jest hobby jak sklejanie modeli po pracy. Sam wiesz jak te sprawy i problemy około kibicowskie zmieniły się na przestrzeni lat w stronę mniej związaną z kibicowaniem. Jakby wiem do czego zmierzasz, bronisz dzisiejszej kibicowskiej Polski. Ja pamiętam jeszcze czasy bez Ultras i bez tej całej "wojskowej" otoczki, że wszystko ma być pięknie, równo jak na paradzie wojskowej. Było więcej spontanu w zachowaniu, ubiorze, mniej podziałów i mniej kasy w tym wszystkim. Taki styl w pewnym sensie prezentują niektóre angielskie ekipy w niższych ligach, na których kibicowska młodzież lat 90 w Polsce się wzorowała. Jeżeli dla kogoś Wyspy to Arsenal czy Manchester City to rzeczywiście nie o tym były moje wpisy. Odpisywać nie musisz. Rozumiem Twój punkt widzenia. Pozdrawiam
Ie_suiveur

Post autor: Ie_suiveur »

navijaci88=suomi=katanaczio pisze: 06.12.2025, 08:34 Taki styl w pewnym sensie prezentują niektóre angielskie ekipy w niższych ligach
A ten o tym samym. c*** to kogo obchodzi jak macie tam w Brytanii. Idź se na fora dla tamtejszych.
suomi

c*** kogo obchodzi Twoja opinia i posty cytowane po tygodniu. Nikt już nawet z Tobą nie dyskutuje idioto :D Polskie ekipy są widywane na angielskich stadionach i każdy o tym wie, tylko nie Ty internetowa cipko
0-22

Post autor: 0-22 »

"Atak na S8. Zamaskowani napastnicy wtargnęli do autokaru z kibicami z Hiszpanii."
Szacunek za akcje dla Białegostoku.
maczetatata

Post autor: maczetatata »

Napisz jeszcze kto był dokładnie i adresy podaj, to też będziesz miał szacunek za akcje ale na komendzie.
navijaci88

Bukaneros podobno nie przyjechali
Spaacerowicz

Post autor: Spaacerowicz »

maczetatata pisze: 11.12.2025, 09:34 Napisz jeszcze kto był dokładnie i adresy podaj, to też będziesz miał szacunek za akcje ale na komendzie.
Co za typ. Info hula od rana po "całym" internecie i jest powszechnie znane a ten się spina jak przysłowiowa plandeka.
BekazWas

Post autor: BekazWas »

Przecież to już hula we wszystkich mediach więc co za różnica, że napisał tutaj.
ŚMIERĆ RUSKIM k***** I PUTINOWI
lobik

Post autor: lobik »

A tak bardzo hiszpańskie lewusy chciały miesiąc temu urządzić polowanie na prawicowców z Wielkopolski. Dostały na pízde u siebie, a miesiąc później dostali po głowach w Polsce.
nawijaci-suomi, znowu będzie miał żałobę i zacznie się tu srać.
"...nie pozwól Matko, by szargał Cię semicki pies.."
Marianoo

Post autor: Marianoo »

Ciekaw co Mainz pokaże koło 1800 ma być w Poznaniu.
BekazWas

Już nawet nagrania latają po necie. Jaga ze sprzętem i BARDZO DOBRZE.
Oldfreak

Post autor: Oldfreak »

Brawo Jaga.Dobra akcja.A tu przez ostatnie tygodnie oszołomy pisały że Jaga słaba.
rybak007

Post autor: rybak007 »

maczetatata pisze: 11.12.2025, 09:34 Napisz jeszcze kto był dokładnie i adresy podaj, to też będziesz miał szacunek za akcje ale na komendzie.
w mediach było szybciej niż tutaj na prawilnym forum :D do budy! :D
j**** homopropagande
navijaci88

lobik pisze: 11.12.2025, 09:58 A tak bardzo hiszpańskie lewusy chciały miesiąc temu urządzić polowanie na prawicowców z Wielkopolski. Dostały na pízde u siebie, a miesiąc później dostali po głowach w Polsce.
Ale co się zacznie ? Bukaneros obsrali zbroje i nawet nie przylecieli zostawili swoich pikoli na pastwę losu.
lobik

navijaci88 pisze: 11.12.2025, 10:56
lobik pisze: 11.12.2025, 09:58 A tak bardzo hiszpańskie lewusy chciały miesiąc temu urządzić polowanie na prawicowców z Wielkopolski. Dostały na pízde u siebie, a miesiąc później dostali po głowach w Polsce.
Ale co się zacznie ? Bukaneros obsrali zbroje i nawet nie przylecieli zostawili swoich pikoli na pastwę losu.
A co to jest bukaneros?!?!?
Koło Gospodyń Wiejskich z Valencji? Jakaś nowa kanapka w Subway? A może najnowszy afrodyzjak?
Ty się "bukanerośnij" w pusty leb.
navijaci88

lobik pisze: 11.12.2025, 11:37
Koło Gospodyń Wiejskich z Valencji? Jakaś nowa kanapka w Subway? A może najnowszy afrodyzjak?
A co to jest Psycho Fans czy Teddy Boys ? Jebniety jesteś czy tylko udajesz ? Klub Jagiellonia poprosił o zdjęcie tego meczu podwyższonego ryzyka na zwykły z racji, że oprócz rodzin i jakiś pikników nikt do Polski nie przyjechał. Jak jesteś taki bystry to powinieneś wiedzieć takie rzeczy kumaczu
eRichone

Post autor: eRichone »

A jakby Hiszpanowi od tej pałki głowa spadła byłby bojkot?
To co was łączy to plemienny strach-ks6ks
DennisWise

Post autor: DennisWise »

navijaci88 pisze: 11.12.2025, 11:46

A co to jest Psycho Fans czy Teddy Boys ? Jebniety jesteś czy tylko udajesz ? Klub Jagiellonia poprosił o zdjęcie tego meczu podwyższonego ryzyka na zwykły z racji, że oprócz rodzin i jakiś pikników nikt do Polski nie przyjechał. Jak jesteś taki bystry to powinieneś wiedzieć takie rzeczy kumaczu
Taa do Polski nikt nie przyjechał i dlatego JB z ostrym sprzętem na rodziny. Ale wy macie fantazję.
basalaj

Post autor: basalaj »

BekazWas pisze: 11.12.2025, 10:09 Już nawet nagrania latają po necie. Jaga ze sprzętem i BARDZO DOBRZE.
Skąd wiesz, że ze sprzętem? Bo jakiś pismak tak napisał?
Jakoś psy nic przy nich nie znaleźli oprócz nożyc do przecięcia ogrodzenia.
Pamiętaj, że jak psy nawet znajdą kominiarki czy gaz pieprzowy to od razu robią zdjęcia i chwalą się tym w internecie jak to oni nie powstrzymali bandytów. Jakby znaleźli młotki i pałki to już dawno zdjęcia by latały po necie.
lobik

Ale dalej mi nie wyjaśniłeś tępy deklu, kto to są ci twoi pukaneros(pukają się na wzajem?). Nie wiem, czy oni są groźni? Skoro ich tak reklamujesz, to chyba są.
Nie wiem czy my prawicowi kibole, mamy się cieszyć, że ci groźni wyznawcy lenina nie przyjechali nas tu napíerdalać?
Dowieny się czegoś ciekawego o tych twoich bukaneros?
DennisWise

Post autor: DennisWise »

basalaj pisze: 11.12.2025, 12:29
BekazWas pisze: 11.12.2025, 10:09 Już nawet nagrania latają po necie. Jaga ze sprzętem i BARDZO DOBRZE.
Pamiętaj, że jak psy nawet znajdą kominiarki czy gaz pieprzowy to od razu robią zdjęcia i chwalą się tym w internecie jak to oni nie powstrzymali bandytów. Jakby znaleźli młotki i pałki to już dawno zdjęcia by latały po necie.
Rejestrator samochodowy przecież ich nagrał uzbrojonych jak na wojnę. Dziś to nie 2002 każdy ma przy sobie kamerę albo w aucie. Szansa że na takiej drodze ich nikt nie nagra jest jakieś 5%.
navijaci88

DennisWise pisze: 11.12.2025, 12:08
Taa do Polski nikt nie przyjechał i dlatego JB z ostrym sprzętem na rodziny. Ale wy macie fantazję.
Czy Jagiellonię albo Polaków na bałkańskich wojażach ktoś pyta kto to ? Czy w Amsterdamie pytali ?

Lobik spytaj kogoś z Lecha głąbie
suomi

lobik pisze: 11.12.2025, 09:58nawijaci-suomi, znowu będzie miał żałobę i zacznie się tu srać.
Zapomniałeś o katenaczjo, prawo i pięść i jeszcze 5 nickach pajacu.

Jaga ładna akcja, a jeżeli ekipa Rayo nie przyjechała to świadczy tylko o nich jacy to kibice. Już Sevilla kiedyś pisałam, że oni do Ołomuńca nie pojechali, bo mają wakacje, a flagi wozili w sejfach. Dziwne klimaty tam mają
basalaj

Post autor: basalaj »

DennisWise pisze: 11.12.2025, 12:37
Rejestrator samochodowy przecież ich nagrał uzbrojonych jak na wojnę. Dziś to nie 2002 każdy ma przy sobie kamerę albo w aucie. Szansa że na takiej drodze ich nikt nie nagra jest jakieś 5%.
OK, dopiero teraz widziałem nagranie. Zwracam honor ;)
suomi

basalaj pisze: 11.12.2025, 13:05

Też teraz zobaczyłem to nagranie i jak zatrzymacie to widać w 1/2 sekundzie nieprzypadkowych Hiszpanów, a później dopiero biegnie Jaga w kominiarkach.
BekazWas

Rzeczywiście, dopiero zwróciłem uwagę, że na tym nagraniu to nie jest tylko zawijająca się lub atakująca Jaga tylko goniąca kilku - kilkunastu Hiszpanów. No to nieźle pikniki rzeczywiście...
w miare kumaty

Post autor: w miare kumaty »

suomi pisze: 11.12.2025, 13:31
basalaj pisze: 11.12.2025, 13:05
Też teraz zobaczyłem to nagranie i jak zatrzymacie to widać w 1/2 sekundzie nieprzypadkowych Hiszpanów, a później dopiero biegnie Jaga w kominiarkach.
Niemożliwe. Navijaci pisał, że same rodziny z dziećmi. Ponoć nawet barkę śpiewali, ale po hiszpańsku.
Juri1910

Post autor: Juri1910 »

Nie wiem czym sie tu zachwycac.. Jagiellonia zrobila dokladnie to samo co wielcy kibole tutaj pietnuja i wysmiewają, u siebie akcje a na wyjazdach klops hehe
Taksepatrze

Post autor: Taksepatrze »

Ale chwila, czekaj, bo sie idzie pogubic - bijemy brawo za sprzęt ? To nie wykluczamy Jagi? :)
dave2123

Post autor: dave2123 »

Czerwonych można sprzętem ;)
TadzioNorek

Post autor: TadzioNorek »

Każda ekipa która lata ze sprzętem ma prawo być dojechana przez inną ekipę taka sama "metodą". Brawo dla Jagi i oby to dało przykład innym polskim ekipom aby na ekipy sprzętowe odpowiadały sprzętem a nie klaskaniem łapami i zaproszeniami do lasu.
ODPOWIEDZ