Kibicowska Warszawa

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Stpne

Re: Kibicowska Warszawa

Post autor: Stpne »

Hal9000 pisze: 02.12.2025, 16:26 Nikogo nikt nie przytulał. Stara Polonia była prawa, to małolaty brały najpierw panczurów (...)
Rozumiem, że robisz na odcinku propagandy i jak wielu propagandystów coraz częściej nawet nie chcesz skonfrontować tej propagandy z rzeczywistością. W tym przypadku problem jest np. taki, że na początku lat '90 część ludzi z obu ekip się znała. Podobnie z subkultur z różnych stron barykady. Nie było dla nikogo w Warszawie żadną tajemnicą, że przygarnięcie brudasów było jednoosobową inicjatywą B. krótko po utracie głównej wtedy flagi "Polonia", gdy ścieżki autokarów obu warszawskich ekip przecięły się na wyjazdowym szlaku. Pomysł polegał na tym, że anarchiści byli jedyną siłą w mieście, która toczyła mniej-więcej wyrównaną walkę z łysymi, stanowiącymi wtedy trzon młodej Legii.

Jedna rzecz, to rzucanie demagogicznych mantr w odpowiedzi na fakty podpierane źródłami. Tu mówimy o historii, którą niektórzy z nas po prostu sami przeżyli. Jeden ze znanych punków korzystających z zaproszenia B. jakiś czas wcześniej był moim kumplem z podstawówki. Później trafialiśmy na siebie przy okazji koncertów, czy na osiedlu. Daruj więc już sobie to KSP-SciFi :)

Tu wspomniana flaga kończy żywot na Legia-KSP '93

Obrazek
iparts.pl
czehulov

Post autor: czehulov »

Najzabawniejsze z tą całą antifą jest to, że jeszcze sporo czasu po "wykopaniu" tych pazi z Kamiennej można było ich zobaczyć na wyjazdach :). A co do protestu Enigmy z właścicielem to zapewne skończy się na pyskówce na facebooku jak to już miało swego czasu miejsce.
extremalny_korbelis

Post autor: extremalny_korbelis »

Nie jest tajemnicą, że w ostatniej oficjalnej ustawce KSP, czyli ponad dekadę temu z Jagiellonią, mocno wspomagano się antifą i proszono o ogarnięcie ludzi do bicia.
Natomiast podejrzewam, ze większość osób z tamtych czasów, już dawno nie aktywna. A i tej antify, co była na KSP 15-20 lat temu, to pod względem sportowym pewnie już długo w Wawie nie będzie, o ile kiedykolwiek.
czehulov

Jakieś dwa lata temu Ultras Enigma potrafiła się wykłócać z francuzem na facebooku wstawiając nawet zdjęcie giętej stadionowej jako spełniony kibicowski obowiązek i wsparcie dla klubu ;) Oczywiście to była ironia z ich strony, ale to już o czyms świadczy, że wchodza z nim w dyskusje na social mediach co jest zabawne i infantylne. Polonia prezentuje taki poziom Bohemians Pragi i to się nigdy nie zmieni. Osiedlowy klub, który coś tam poultrasi i pojeździ garstką na wyjazdy, ale czy warto się na to czaić? Raz na jakiś czas coś pokrzyczy, ale szybko zostanie sprowadzone do parteru - po prostu działają na tyle na ile im Legia pozwoli.
DennisWise

Post autor: DennisWise »

"Problemy z płatnością za mieszkanie
W lutym tego roku „szczęśliwa rodzina”, czyli Marek H. z partnerką i trójką dzieci wprowadzili się do mieszkania. Ale już po dwóch miesiącach mężczyzna przestał regularnie opłacać należności. Niedługo później przestał płacić w ogóle.
- Minął maj, czerwiec, lipiec i wciąż nie płacili. Pisałam, telefonowałam i jeździłam do nich. Słuchałam historii, że czeka na pieniądze, że ktoś jest mu winien pieniądze. Że na pewno się rozliczą. Jak dobrze pamiętam zalegał wówczas 7 tys. złotych – mówi pani Olga.
Przez kilka miesięcy bezradna kobieta spłacała prócz raty kredytu czynsz do spółdzielni i opłacała media. Jednocześnie liczyła na to, że problemy najemcy są rzeczywiście chwilowe i niebawem spłaci swój dług.
- Muszę płacić 3 tys. złotych samej raty kredytu – zaznacza pani Olga.
- Żal mi córki. Mieszkamy razem i widzę, że jest cały czas w biegu. Nie ma jak odpocząć, martwi się, jak zarobić, żeby wszystko opłacić i nie mieć długów – mówi pani Halina.
Pani Olga stara się wiązać koniec z końcem, biorąc w fabryce nadgodziny. Pracuje także w weekendy nawet po 12 godzin. Jej 10-letnim dziś synem opiekuje się babcia.
- Muszę ciągle pracować. Wiem, że przez to syn nie spędza ze mną czasu – ubolewa kobieta.
- Ona nie śpi w nocy, bo martwi się. Nie wie, gdzie szukać pomocy – mówi pani Halina.
- Wtedy zaczęłam szukać, kim jest wynajmujący. Kiedy wpisałam jego dane do internetu, to zobaczyłam nagrania. Opowiadał, co on robi z ludźmi. Zaczęłam się bać, bo zrozumiałam, z kim naprawdę mam do czynienia – podkreśla pani Olga.
Mężczyzna, który zajmuje mieszkanie pani Olgi, to 44-letni Marek H. ps. „Hanior”, jeden z najbardziej znanych stadionowych bandytów w Polsce."

Ukrainki robią po fabrykach na warszawskiego Escobara z kartelu Agrykola. I jeszcze reportaż dali z nim pod blokiem. Hahaha.
suomi

Post autor: suomi »

Nurni F. pisze: 03.12.2025, 10:15
czehulov pisze: 03.12.2025, 09:31 (...) A co do protestu Enigmy z właścicielem to zapewne skończy się na pyskówce na facebooku jak to już miało swego czasu miejsce.
To oczywiste, że nic nie zrobią, za dużo do stracenia. Tam sprawa jest bardzo prosta- jest jeden jedyny sponsor, który jednocześnie jest właścicielem. W przypadku klubu takiego jak Polonia wiadomo, że ktoś taki jak Francuz trafia się raz na sto lat. Jak podziękuje za współprace, zabierze zabawki i da nogę, to Polonii nie ma, ale to tak dosłownie- mogą sobie zaczynać od A klasy. Także honorowo zacisną zęby i dadzą sobie dalej pluć w twarz.

Inna sprawa, że tam dużej części osób takie "incydenty" jak spalona flaga rzeczywiście przeszkadzają, tam chodzi sporo osób, które poszukują zupełnie innego klimatu, niż przy Łazienkowskiej, gdzie zdaniem tych ludzi jest chamstwo, wyzwiska, brak kultury, a Polonia jest / powinna być alternatywą dla chamstwa z Legii. Polonia zawsze miała ofertę dla środowisk "alternatywnych", dla lewactwa, dla Antify, ale też po prostu dla ludzi, którzy nie chcą wulgarnych przyśpiewek itd. Akcji "Czarni Kulturalni" ostatecznie nie wymyślił Nitot, on tylko chce jej kontynuacji.

Francuz chce zrobić przy Konwiktorskiej klub, który jest w pełni tolerancyjny, otwarty na odmienności, wolny od nienawiści czy agresji. Klub przyjazny LGBT, imigrantom, mniejszościom. Jeśli kibice Polonii nic nie zrobią w tym przypadku, gdy klub nakłada na nich kolejne represje, to będzie de facto oznaczało, że nie robią niczego, by te zapędy właściciela powstrzymać. No ale jak powiedziałem- za duże ryzyko, że Francuz się zawinie, nikt z nim na wojnę zapewne nie pójdzie.
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś Polonia uchodziła za klub inteligencji. Chodzili tam aktorzy, artyści. I to odróżniało ich nie tylko od Legii, ale właściwie żaden klub w Polsce nie miał takiej łatki jak czasami mają kluby angielskie : Klub klasy pracującej, klub klasy wyższej i tak dalej. Gdy w innych klubach rządzą ekipy i są na tyle widoczne, że kojarzymy te kluby z ekipami to Polonia często kojarzyła się z Friedmannem, Listkiewiczem i tego typu osobowościami. Gdyby hipotetycznie ekipa Polonii poszła w tą stronę - zajęła się śpiewaniem, oprawami i kreowaniem pozytywnego wizerunku Polonii mogłaby ściągnąć do siebie ludzi szukających czegoś innego niż na Legii. Równocześnie mogliby po cichu bez rozgłosu krzewić kulturę fizyczną, sprawdzać się w boju i zdobywać szacunek kibicowskiej Polski jako ekipa, która robi mało szumu wokół siebie. Tymczasem oni postanowili upodobnić się do reszty Polski tak naprawdę nie mając na to potencjału. Szaliki, przyśpiewki anty, palenie flag i tak naprawdę na tym to się skończy, że za chwilę prezes ich zdelegalizuje.
Stpne

Już człowiek z Ruchu napisał ci wczoraj kim jesteś i jaką masz siłę przebicia :) Cóż..., internetowa czerwona armia w natarciu :) W sumie chyba dobrze, że ogarnięty Widzew nie ma... siły przebicia, by coś zrobić z tą trzódką. Urocze to wszystko :)
Porto.Tekila

Post autor: Porto.Tekila »

Stopne coś jednak jest w tam co napisał, skoro gość ma cały czas kontakt z ludźmi z żylety,pomagają mu igp.
Stpne

Ale skąd wiadomo, że tak jest? Z TVN? Z youtube? Zgodziłbym się raczej z tym co napisał Bylismy Tu. Chociaż i to ma obiektywne przyczyny, czego najlepszym dowodem jest fakt, że nie słychać z żadnego miasta w Polsce, by współpracujące szmaty były dojeżdżane.
Towariszcz Komandir

Post autor: Towariszcz Komandir »

Coś mi śmierdzi ta cała sprawa. Tvn to jest jedna wielka manipulacja i ściema a wy to łykacie jak młode pelikany. hanna ma zapewnioną dożywotnią ochronę, więc wątpie, żeby ktos ot tak sobie ujawniał miejsce jego zamieszkania. Chyba, że w celu zmylenia tropu.
Spaacerowicz

Post autor: Spaacerowicz »

suomi pisze: 05.12.2025, 00:34 [

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś Polonia uchodziła za klub inteligencji. Chodzili tam aktorzy, artyści. I to odróżniało ich nie tylko od Legii, ale właściwie żaden klub w Polsce nie miał takiej łatki jak czasami mają kluby angielskie : Klub klasy pracującej, klub klasy wyższej i tak dalej. Gdy w innych klubach rządzą ekipy i są na tyle widoczne, że kojarzymy te kluby z ekipami to Polonia często kojarzyła się z Friedmannem, Listkiewiczem i tego typu osobowościami.
Pamiętam jeszcze Oleksego, chyba był nawet w radzie nadzorczej za czasów Wojciechowskiego.
Porto.Tekila

Post autor: Porto.Tekila »

A tak , o co chodzi z tym tvn? Jakiś wywiad zrobili? Gdzieś będzie występował? Sorki nie oglądam i serio pytam. Wiedziałem że na youtub była jakaś rozmowo nim.
suomi

Spaacerowicz pisze: 06.12.2025, 09:40
suomi pisze: 05.12.2025, 00:34 [

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś Polonia uchodziła za klub inteligencji. Chodzili tam aktorzy, artyści. I to odróżniało ich nie tylko od Legii, ale właściwie żaden klub w Polsce nie miał takiej łatki jak czasami mają kluby angielskie : Klub klasy pracującej, klub klasy wyższej i tak dalej. Gdy w innych klubach rządzą ekipy i są na tyle widoczne, że kojarzymy te kluby z ekipami to Polonia często kojarzyła się z Friedmannem, Listkiewiczem i tego typu osobowościami.
Pamiętam jeszcze Oleksego, chyba był nawet w radzie nadzorczej za czasów Wojciechowskiego.
Przewalało się tam trochę tych znanych ludzi i Polonia jako jedyny klub nie kojarzyła mi się stricte z kibolami mimo, że od zawsze jakaś garstka w jeansach tam się przewijała, ale tymi osobistościami, dziedzińcem i inteligenckim klimacikiem. I było to w Polsce coś innego. Teraz nie śledzę tak losów Polonii, ale chyba to już tam zanika, a może się mylę. W każdym bądź razie wtedy wzbudzali w Polsce jako taką sympatię, nawet zgód mieli sporo, teraz nie wiem jak tam jest.
czehulov

Gówno jest. Została im zgoda z Realem Saragossa, chociaż ciężko mówić tam o zgodzie, prędzej to jakieś internetowe znajomości jeżeli chcemy być złośliwy ;) co do konfliktu z prezesem to już się zaczyna wojna… na komentarze na fb, jak parowar temu :) https://www.facebook.com/share/p/14VD5g ... tid=wwXIfr
Północ86

Post autor: Północ86 »

W jakiej największej liczbie na wyjeździe poza Warszawą była Polonia?
Dezzon

Post autor: Dezzon »

Północ86 pisze: 07.12.2025, 01:26 W jakiej największej liczbie na wyjeździe poza Warszawą była Polonia?
Jak dobrze kojarzę to Płock pod koniec poprzedniego sezonu. Z 5-6 stówek chyba ich było.
Baryła90s

Post autor: Baryła90s »

Właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałem. Trzymajcie się w tej Warszawie, albo i nie.
maystero

Post autor: maystero »

Telefon od Starucha wcale nie ustawiony :)))

Ludzie miesiacami nie moga sie dozdzwonić a Piotruś szcześciarz i od razu trafił na okienko pogodowe hehe. Stano to jednak umie w marketing.
czehulov

Baryła90s pisze: 07.12.2025, 11:01 Właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałem. Trzymajcie się w tej Warszawie, albo i nie.
Typowe „niech ktoś” :) eot.
navijaci88

Post autor: navijaci88 »

Kibice to element gry politycznej i do tego są wykorzystywani. Karol Nawrocki opiera się na danym typie elektoratu, a Platforma na innym, który również jest liczny i gdyby prezydent z Platformy ułaskawił takiego Starucha to straciłby mnóstwo głosów.
maystero

Post autor: maystero »

Tak jest że każdy cos z tego ugra. Staruchowi mogą odwiesić zakaz a jego telefon cytuja wszystkie duże portale.
Stpne

Jakuszyn pisze: 07.12.2025, 11:51 No to kuźwa jak to jest?
Oczywiście inaczej. Rzucasz tu pakiet swoich opinii jako fakty i oczekujesz, by ktoś się serio odnosił. Co do filmiku, który wrzuciłeś napiszę tyle, że w Warszawie nie ma czegoś takiego jak "Park Świętokrzyski". I taka to dyskusja.
Matteunhos

Post autor: Matteunhos »

Stpne pisze: 07.12.2025, 12:19
Oczywiście inaczej. Rzucasz tu pakiet swoich opinii jako fakty i oczekujesz, by ktoś się serio odnosił. Co do filmiku, który wrzuciłeś napiszę tyle, że w Warszawie nie ma czegoś takiego jak "Park Świętokrzyski". I taka to dyskusja.
Panowie, nie ma takiego parku, więc nie ma tematu :))) Idźcie Familiadę oglądać !
Stpne

Kto, co lubi :) Nie ma tematu w takiej wersji, jaką przedstawiają fundatorzy fikcyjnego parku w naszym mieście i tyle.
Spaacerowicz

Post autor: Spaacerowicz »

navijaci88 pisze: 07.12.2025, 12:03 Kibice to element gry politycznej i do tego są wykorzystywani. Karol Nawrocki opiera się na danym typie elektoratu, a Platforma na innym, który również jest liczny i gdyby prezydent z Platformy ułaskawił takiego Starucha to straciłby mnóstwo głosów.
Co ku***? Czyli przez ponad 30 lat byłem wykorzystywany politycznie. Aha.
Kepi

Post autor: Kepi »

Na Legii mają teraz inne problemy niż Ukraińcy panoszący się po ulicach Warszawy. Nie wiedzą jak wybrnąć z sytuacji przed swoimi kibicami którzy domagają się jakichś kroków ze strony tedków ale ci nic nie robią bo siedzą u Darka w kieszeni od momentu zawieszenia 1 meczowego bojkotu. Nie zawracajcie im gitary Stanowskim i Ukrami.
kivloff

Post autor: kivloff »

Rozkminy kumate jak te o Ruchu. Ale ładnie spuściłeś uszka po sobie jak cię zgodowicz podsumował. :D Ja cię nie podpuszczam, ale nie wysrasz jeszcze raz w tamtym temacie, że jesteś zdziwiony czemu Ruch wyszedł z Legią. :D
mjRTS

Post autor: mjRTS »

Stpne pisze: 07.12.2025, 12:19
https://eko.um.warszawa.pl/parki
Możesz już dyskutować. Cóż, strona Trzaskowskiego, więc to pewnie fałsz. Niestety, zdjęć z Trybuny Ludu nie mam. Dozo może będzie miał. Miłego wieczoru fani archiwów.
Stpne

Cóż, ja o istnieniu tego "parku" dowiedziałem się z wrzuconego tu filmiku. Nikt w Warszawie tak nie mówi, ani nie nazywa kępy drzew wokół PKiN jakimś "parkiem". Dziwne, że pochodząc z czerwonej krainy nie masz zdjęć z "Trybuny Ludu". Chociaż już mniej dziwne, że wirtualni czerwoni "najeżdżają" warszawski temat nie mając literalnie nic do napisania. Co do archiwów zaś, za Piłsudskim: "Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku, teraźniejszości ani prawa do przyszłości". Nie jest to wielka filozofia. Ale dla niektórych do przepracowania.

PS A że Trzaskowski ma na drugie Fałsz, to zupełnie inna rzecz :)
K_89

Post autor: K_89 »

mjRTS pisze: 07.12.2025, 19:08 Niestety, zdjęć z Trybuny Ludu nie mam. Dozo może będzie miał. Miłego wieczoru fani archiwów.
„Trybuna Ludu” nie pojawiałaby się tu w ogóle, gdyby pewien forumowy polonista — który widzi ją w każdym skanie niczym paranoiczny egzorcyzmator — nie próbował na siłę wcisnąć jej do każdej dyskusji.

Nikt z ludzi faktycznie siedzących w archiwach nie zawracałby sobie tym głowy, gdyby czerwonoarmijni bracia z Widzewa nie wpadali tu co jakiś czas niczym spalony meteor i nie wyciągali z przeszłości spraw, których… sami nie ogarniają.

Bo gdy ktoś nie zna własnych ciemnych kart, to potem naprawdę zaczyna mu się mieszać „Trybuna Ludu” z „Dziennikiem Łódzkim”, propaganda z faktografią i zwykłe źródła prasowe z radosną mitologią rodem z własnego podwórka.

I wtedy mamy klasyk: najgłośniej o manipulacji krzyczą ci, którzy nawet nie wiedzą, jak wyglądały gazety, na które się powołują.
suomi

https://www.facebook.com/reel/854795327044514

Co ma oznaczać ten rosyjski okrzyk wojskowy ?
mjRTS

Post autor: mjRTS »

Stpne pisze: 07.12.2025, 19:42 Cóż, ja o istnieniu tego "parku" dowiedziałem się z wrzuconego tu filmiku. Nikt w Warszawie tak nie mówi, ani nie nazywa kępy drzew wokół PKiN jakimś "parkiem". Dziwne, że pochodząc z czerwonej krainy nie masz zdjęć z "Trybuny Ludu". Chociaż już mniej dziwne, że wirtualni czerwoni "najeżdżają" warszawski temat nie mając literalnie nic do napisania. Co do archiwów zaś, za Piłsudskim: "Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku, teraźniejszości ani prawa do przyszłości". Nie jest to wielka filozofia. Ale dla niektórych do przepracowania.

PS A że Trzaskowski ma na drugie Fałsz, to zupełnie inna rzecz :)
Marszałek mówił wiele rzeczy. Również np. że "Racja jest jak d***. Każdy ma swoją." Wy swoją, my swoją. Mam trochę rodziny w Warszawie i spytałem o park. Odpowiedzi pół na pół. Czyli w połowie Ci uwierzę. :) Miłego.
Stpne

Napiszę w głębokiej tajemnicy, że "sprawdzenie", którego dokonałeś zupełnie w niczym nie zmienia faktu, że u nas po prostu tak się nie mówi. I akurat to jest warszawska racja :) Miłego.
Hal9000

Post autor: Hal9000 »

„Z dziada pradziada”
On nie mówi tego serio, tylko ironicznie.
Stpne

suomi pisze: 09.12.2025, 12:14 W stolicy mieszka tak mało przedwojennych mieszkańców i ich rodzin, że trafienie go na takim forum to jak 6 w totka.
Dzień dobry :) (z przedwojennej rodziny, a nie przedwojenny mieszkaniec :)). Masz gdzieś tę 6?
suomi

Stpne pisze: 09.12.2025, 12:27
suomi pisze: 09.12.2025, 12:14 W stolicy mieszka tak mało przedwojennych mieszkańców i ich rodzin, że trafienie go na takim forum to jak 6 w totka.
Dzień dobry :) (z przedwojennej rodziny, a nie przedwojenny mieszkaniec :)). Masz gdzieś tę 6?
Jeżeli to prawda to zwracam honor, ale to nie zmienia faktu, że jesteś w bardzo dużej mniejszości.
yalla

Post autor: yalla »

Hal9000 pisze: 09.12.2025, 10:07 „Z dziada pradziada”
On nie mówi tego serio, tylko ironicznie.
Wyłapałem ironię i nawiązanie do tego że Legioniści są przyjezdni tylko a prawdziwa warszawska inteligencja i stołeczna krew to tylko na KSP ewentualnie. No ale niestety źle trafił bo u mnie Warszawa z "dziada, pradziada", konkretniej z Żoliborza, więc też mocno stołeczna dzielnica, zatem ironia nie trafiła, niczym Arkadiusz Milik do pustej bramki. Tak ogólnie to jak się zastanowię to duży % znajomych z (L) z warszawskich dzielnic ma mocne korzenie stołeczne, no ale przecież "to nie może być prawda, Legia tylko spoza Warszawy".
leonidas88

Post autor: leonidas88 »

Kiedyś przeglądałem forum "czarnych kulturalnych" i to co mi się mocno rzuciło w oczy, iż wielu z tych najbardziej się udzielających,przyjechało do Warszawy skądś? Nie wiem czy nie połowa tych typów? Podejrzewam,że jak ktoś od dziecka nie cierpiał Legii,a po przeprowadzce do Stolicy chciał się zaangażować w kibolstwo,to miał tylko jeden wybór.
To tylko moje przemyślenia,nikt nie musi się z tym zgadzać,ale z tą Warszawskoscią kibiców Polonii to bym polemizował.
suomi

Jeżeli chodzi o zwykłych kibiców, pikników to studenci Łódź, Białystok, region Śląska i tak dalej rzeczywiście wybierają Polonię, ale nie są to takie liczby i takie zaangażowanie, żeby zaraz szyć flagę Łódź i nazywać się fan clubem. Legia potrafi wywiesić cały sektor flag z nazwami różnych miejscowości. Chodzą, bo lubią piłkę i to jest najbliższy wybór, a Legii nie znoszą. Cracovia też uchodziła za klub inteligencji, klasy wyższej, ale chyba ciężko dzisiaj patrząc na to co tam się dzieje nazwać to inteligencją.
yalla

Post autor: yalla »

leonidas88 pisze: 10.12.2025, 13:29 Kiedyś przeglądałem forum "czarnych kulturalnych" i to co mi się mocno rzuciło w oczy, iż wielu z tych najbardziej się udzielających,przyjechało do Warszawy skądś? Nie wiem czy nie połowa tych typów? Podejrzewam,że jak ktoś od dziecka nie cierpiał Legii,a po przeprowadzce do Stolicy chciał się zaangażować w kibolstwo,to miał tylko jeden wybór.
To tylko moje przemyślenia,nikt nie musi się z tym zgadzać,ale z tą Warszawskoscią kibiców Polonii to bym polemizował.
Kiedyś grupki z Iłowa (obok Działdowa), Wołomina (+ lider KSP stamtąd), Izabelina, dziś jakieś grafiki w stylu Węgrowa, Polonijnych Przedmieść itp. Sporo tego. Gdyby tak zliczyć ratio rodowitych do ogółu młyna, to myślę że porównywalnie z Legią ;)
ODPOWIEDZ