Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

yyyco

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: yyyco »

Siders pisze: 14.09.2025, 11:42 W dodatku ta od lat miała dobre kontakty z Widzewem, KKS Kalisz czy Wisłą. No ale jak wiadomo gdy kilka ekip coś boli potrafią rozdmuchać to na cały kibicowski kraj.
Lech zamienił Bałtyk na Arkę, Widzew na ŁKS, Ruch na Górnik i kilka innych kwiatków i nikt z tym problemu nie miał. Podwójne standardy.
Pogoń miała "od kilku lat" dobre kontakty z Wisłą?
iparts.pl
Ie_suiveur

Post autor: Ie_suiveur »

navijaci88 pisze: 14.09.2025, 08:30 Mnie trapi od jakiegoś czasu czy grupy Ultras, które masowo robią oprawy praktycznie co kolejkę, a ich poziom jest coraz wyższy korzystają z usług profesjonalistów lub osób nie związanych z klimatem
To twoja ekipa korzysta z profesjonalnych usług ultras?
Grubo tam macie.

Skąd u was pomysł na coś takiego?
Malolat_93

Post autor: Malolat_93 »

Ie_suiveur pisze: 14.09.2025, 22:07
navijaci88 pisze: 14.09.2025, 08:30 Mnie trapi od jakiegoś czasu czy grupy Ultras, które masowo robią oprawy praktycznie co kolejkę, a ich poziom jest coraz wyższy korzystają z usług profesjonalistów lub osób nie związanych z klimatem
To twoja ekipa korzysta z profesjonalnych usług ultras?
Grubo tam macie.

Skąd u was pomysł na coś takiego?
A Slavia robi tak zajebiste oprawy co mecz to nie jest efekt osób z zewnątrz? Myślisz że klub nie sponsoruje opraw bądź nie ma tam osób trzecich? Oprawy szczególnie takie efektowne to praca kilkunastu osób dzień i noc więc daje do myślenia
Grokas

Post autor: Grokas »

Taksepatrze pisze: 14.09.2025, 13:04 Warto tutaj też dodać, że zgoda Wisły z Ruchem czy Widzewem (aktualnie uklad), to wszystko zatoczyło koło, bo zaczęło sie od silnej zgody w latach 80 (pamiętam jak przez mgłę jako szczawik tą zgode). Pamietam też jak duzo ludzi z Wisly (starszych) żyło sentymentem do byłej juz zgody z Ruchem a Ci wykroili flagę Chłopcy z Reymonta ;) W pozniejszych latach ja osobiście uważałem zgodę Wisly z Lechią jako cos nietykalnego, cos w rodzaju rodziny w dosłownym tego słowa znaczeniu, coś co nie miało prawa byc zerwane żadną siłą, a jednak. Teraz szlak kibicowski zatyczył wspomniane kolo i żyje się dalej. Przetasowania były są i będą.
Od bardzo dawna Ruch był waszą ostrą "Kosą"
Jak graliście z Ruchem to cały czas latała przyśpiewka....."Śpiewają miasta..."
Na każdych meczach były "matki" pozdrawiane

To jest ten "szacunek"????

Każdy rozgarnięty wie dlaczego powstał ten "układ"

Z biegiem czasu praktycznie jest to już mocna "zgoda"

Wystarczyło napisać prawdę o tym układzie a nie pierdolenie i "szacunku"
eNGie

Post autor: eNGie »

Grokas pisze: 15.09.2025, 18:24
Taksepatrze pisze: 14.09.2025, 13:04 Warto tutaj też dodać, że zgoda Wisły z Ruchem czy Widzewem (aktualnie uklad), to wszystko zatoczyło koło, bo zaczęło sie od silnej zgody w latach 80 (pamiętam jak przez mgłę jako szczawik tą zgode). Pamietam też jak duzo ludzi z Wisly (starszych) żyło sentymentem do byłej juz zgody z Ruchem a Ci wykroili flagę Chłopcy z Reymonta ;) W pozniejszych latach ja osobiście uważałem zgodę Wisly z Lechią jako cos nietykalnego, cos w rodzaju rodziny w dosłownym tego słowa znaczeniu, coś co nie miało prawa byc zerwane żadną siłą, a jednak. Teraz szlak kibicowski zatyczył wspomniane kolo i żyje się dalej. Przetasowania były są i będą.
Od bardzo dawna Ruch był waszą ostrą "Kosą"
Jak graliście z Ruchem to cały czas latała przyśpiewka....."Śpiewają miasta..."
Na każdych meczach były "matki" pozdrawiane

To jest ten "szacunek"????

Każdy rozgarnięty wie dlaczego powstał ten "układ"

Z biegiem czasu praktycznie jest to już mocna "zgoda"

Wystarczyło napisać prawdę o tym układzie a nie pierdolenie i "szacunku"
Kiedy przy okazji meczu Ruchu z Wisłą została skrojona flaga "Chłopcy z Reymonta" i jeszcze mała z herbem, to relacje były bliskie, można było pomyśleć, że przejdą w układ/zgodę. Ruch wykorzystał, że flagi nie pojechały pociągiem tylko autem i skroił. To było ponad 20 lat temu.
HalaMadrid06

Post autor: HalaMadrid06 »

Gdzie zobaczę frekwencje w polskich 3 ligach? Czy gdzieś to jest upublicznione?
Graczyk_1

Post autor: Graczyk_1 »

szkieletor123 pisze: 13.09.2025, 22:58 Nie pojmuje jak to jest z tymi przerzutami i ekipami co ich przyjmują jak osoby z Barlinka co śmigały na Stal Gorzów, a teraz jeżdżą z Pogonią na wyjazdy i Pogoni to nie przeszkadza? Albo jak Cracovia przyjmuje osoby z Wisły i razem jeżdżą?
Też nie pojmuje jak można tolerować przerzutów na których są chociażby zdjęcia, że wcześniej latali gdzieś indziej w ekipie. Składaki o tych barlineckich
https://www.facebook.com/share/174BxhGkjg/
https://www.facebook.com/share/p/1acVgZ3JWV/
Porto.Tekila

Post autor: Porto.Tekila »

Już odczepcie się od tego MW10.Łks go traktuje jak swojego.
Gerd323

Post autor: Gerd323 »

HalaMadrid06 pisze: 29.09.2025, 20:03 Gdzie zobaczę frekwencje w polskich 3 ligach? Czy gdzieś to jest upublicznione?
Nie ma obowiązku podawania frekwencji przez kluby 3 ligi. Niektóre dostępne są na 90minut
lubię czytać książki

Post autor: lubię czytać książki »

Nawrocki nie jest w rządzie, najpierw sięgnij po podstawową wiedzę, a później bierz się za politykę.
szkieletor123

Post autor: szkieletor123 »

Jest jakiś FC danej drużyny który jest na tyle aktywny, że jeżdżą cały czas na daną drużynę, a mają do nich ( swojej drużyny) od 200 km w górę ?
szpak

Post autor: szpak »

Chyba trochę jest takich FC, przychodzą mi do głowy Dzierżoniów i Staszów na Ruchu, Mława na Lechii, Pisz na Arce, Chełmża, Brodnica na Legii, Grudziądz, Kwidzyn na Widzewie. Pewnie znajdzie się więcej.
szkieletor123

Post autor: szkieletor123 »

O faktycznie jest tego sporo :) ciekawe co ekipy skłoniło do jeżdżenia na w/w kluby. Ale to już by musieli sami to opisać.
Foremny

Post autor: Foremny »

szpak pisze: 05.10.2025, 18:56 Chyba trochę jest takich FC, przychodzą mi do głowy Dzierżoniów i Staszów na Ruchu, Mława na Lechii, Pisz na Arce, Chełmża, Brodnica na Legii, Grudziądz, Kwidzyn na Widzewie. Pewnie znajdzie się więcej.
W Mławie jest również Legia, natomiast w Grudziądzu nie ma od lat.
Ziomeczek2727

Post autor: Ziomeczek2727 »

szkieletor123 pisze: 05.10.2025, 18:23 Jest jakiś FC danej drużyny który jest na tyle aktywny, że jeżdżą cały czas na daną drużynę, a mają do nich ( swojej drużyny) od 200 km w górę ?
Fc Lubelskie na Arkę,chyba najdalej oddalony fc
Ie_suiveur

Post autor: Ie_suiveur »

Porto.Tekila pisze: 30.09.2025, 09:24 Już odczepcie się od tego MW10.Łks go traktuje jak swojego.
To ŁKS akceptuje tego przerzuta? Myślałem zawsze, że ŁKS to ekipa z charakterem. Ale może go potrzebują u siebie.
le_suiveur

Post autor: le_suiveur »

Szymon Apteka (GKS Tychy) odp. na pyt. DLACZEGO NIE JEŻDŻĘ NA MECZE, KTO BYŁ NA LIPACH.PODZIĘKOWANIA DLA LUDZI!!
https://www.youtube.com/watch?v=ffmRWVzw-Dw
Jakuszyn

Post autor: Jakuszyn »

Stpne dobrze, że przynajmniej problem dostrzegasz. Jeżeli jesteś Warszawiakiem z dziada pradziada to możliwe, że ciebie też to wkurwia. Wątpię czy akurat ludzie z Białego robią z siebie ''warszawian'', bo to bardziej domena tych wszystkich co się zjechali z mazowieckich miasteczek i wioch. Jak jeździsz na wakacje w Polskę to może wiesz o czym piszę.
Stpne

Post autor: Stpne »

Oczywiście, że wiem, chociaż mam wrażenie, że apogeum tego było w latach '90 (bo też wakacyjne melanże wtedy były bardziej "ofensywne"). U nas wtedy przy świątecznym stole chodziły nawet żarty, żeby jednak przenieśli stolicę do Krakowa (w nawiązaniu do ówczesnego "hitu" Sikorowskiego), żeby już się tyle "tego" nie sprowadzało. Mylisz się jednak, że to jakoś specjalnie dotyczy Mazowsza. Wystarczy spojrzeć choćby na zachowanie celebrytów. Praktycznie nikt z nich nie jest z Warszawy, a to oni właśnie tworzą wizerunek "warszawki". Ludziom ze wschodniej ściany (chociaż ogólnie ich cenię) - też odbija. A z racji relatywnie małych odległości jest ich u nas wielu. I różnie wygląda ich "przystosowanie się".
PolnocnaStrona

Post autor: PolnocnaStrona »

szkieletor123 pisze: 05.10.2025, 18:23 Jest jakiś FC danej drużyny który jest na tyle aktywny, że jeżdżą cały czas na daną drużynę, a mają do nich ( swojej drużyny) od 200 km w górę ?
200 km to dość sporo, już ponad setka do miasta swojej drużyny to dużo. Na Widzewie do tych aktywnych od lat dalekich FC zaliczymy : FC Drezdenko(Lubuskie- ponad 350 km), FC Chełm (podobnie tylko na wschód), FC Południe, WfcG. Widzewiacy jeździli, jeżdżą też z Wałcza i okolic ale nie wiem czy aktualnie można mówić tu o FC a także uaktywnili się mocniej w ostatnich latach kibice RTS-u z Zielonej Góry czy Lubawki ale tu sytuacja podobna jak do Wałcza.
Dodatkowo ponad 100 km to Koźminek, Kalisz, Opatówek, Końskie, Skarżysko, Starachowice. Mazowieckie to już powiedzmy do 100 km.
Psoriasis

Post autor: Psoriasis »

PolnocnaStrona pisze: 11.10.2025, 12:19
200 km to dość sporo, już ponad setka do miasta swojej drużyny to dużo. Na Widzewie do tych aktywnych od lat dalekich FC zaliczymy : FC Drezdenko(Lubuskie- ponad 350 km), FC Chełm (podobnie tylko na wschód), FC Południe, WfcG. Widzewiacy jeździli, jeżdżą też z Wałcza i okolic ale nie wiem czy aktualnie można mówić tu o FC a także uaktywnili się mocniej w ostatnich latach kibice RTS-u z Zielonej Góry czy Lubawki ale tu sytuacja podobna jak do Wałcza.
Dodatkowo ponad 100 km to Koźminek, Kalisz, Opatówek, Końskie, Skarżysko, Starachowice. Mazowieckie to już powiedzmy do 100 km.
Może lepiej napisz, gdzie was nie ma. Będzie szybciej...
Porto.Tekila

Post autor: Porto.Tekila »

Już nawet nie można normalnie odpisać bo komuś odrazu zwieracze puszczają.
Malolat_93

Fc Chełm istnieje tylko z flagi obecnie :) z tego co mi wiadomo już dosyć dawno temu zostali wytępieni zarówno przez chełmianka jak i lubelski Motor.
490

Post autor: 490 »

Kto jako pierwszy zapoczątkował używanie symbolu "H" jako znak chuligański? Oczywiście wiem, że była taka marka odzieżowa, natomiast od kiedy w, którym kraju/ekipie rozwinęło się to najprędzej? Kiedyś wydawało mi się, że ów symbol nie był aż tak często spotykany za granicą, ale może mam mgłę w pamięci.
Pamiętam, że kiedyś ten symbol traktowano bardzo poważnie. Nie mógł byle "szczur" założyć odzieży z tym znakiem, podobnie jak w Triadzie nie każdy mógł nosić anty Wisłe, ale wiadomo- to jak ze wszystkim zeszło na psy i pojawiła sie lanserka.
dokuro

Post autor: dokuro »

Malolat_93 pisze: 11.10.2025, 17:23
Fc Chełm istnieje tylko z flagi obecnie :) z tego co mi wiadomo już dosyć dawno temu zostali wytępieni zarówno przez chełmianka jak i lubelski Motor.

Dokładnie. Informacje są już dawno nieaktualne. Wałcz to resztki typy pod 50. Grudziądz to historia pozostałości jeżdżą.
Adamowski

Post autor: Adamowski »

Widzisz Małolat, nie do końca masz rację.
Jesteś z Motoru, więc swoje wiesz.
Ale podpowiem ci, że regularnie na Widzewa lata stamtąd po kilkunastu ludzi. Choć sportowcami już ich nie nazwę.
Oczywiście bez jakiegokolwiek podlotu do obecnej ekipy Chełmianki czy do was.
Pewnie kilometry i lata degrengolady na Widzewie zrobiły swoje.
PolnocnaStrona

Post autor: PolnocnaStrona »

Chciałem być obiektywny dlatego podzieliłem te FC, miejscowości na grupy i wg mnie to co napisałem jest prawdziwe. Fakt że Chełm liczbowo to nie to samo co 15-20 lat wstecz ale to chyba nie dziwne jak to miasto oddalone o 350 km od Łodzi i mają w regionie aktualnie ekstraklasowy silny Motor i miejscową Chełmiankę. Nie mniej jednak kilkunastu chłopów z tej okolicy cały czas jeździ na Widzew. Ciężko tam o młodzież co jest zrozumiałe. WfcG(Kwidzyn i Grudziądz) to też nie to samo co w latach ubiegłych, historia raczej wałkowana ale też nie wyginęli całkowicie.
Niestety z tymi bardzo oddalonymi fan-clubami widać że z kolejnymi latami z reguły ludzi tam ubywa i ciężko utrzymać się kilkanaście lat.
AMF1948

Post autor: AMF1948 »

490 pisze: 11.10.2025, 17:26 Kto jako pierwszy zapoczątkował używanie symbolu "H" jako znak chuligański? Oczywiście wiem, że była taka marka odzieżowa, natomiast od kiedy w, którym kraju/ekipie rozwinęło się to najprędzej? Kiedyś wydawało mi się, że ów symbol nie był aż tak często spotykany za granicą, ale może mam mgłę w pamięci.
Pamiętam, że kiedyś ten symbol traktowano bardzo poważnie. Nie mógł byle "szczur" założyć odzieży z tym znakiem, podobnie jak w Triadzie nie każdy mógł nosić anty Wisłe, ale wiadomo- to jak ze wszystkim zeszło na psy i pojawiła sie lanserka.
H to już nawet wydział do zwalczania pseudokibiców ma. Kiedyś to jak widziano kogoś w Everlast czy Lonsdale to już trzeba było się zastanowić czy się odezwać. Takie czasy że kto chce produkuję odzież i kto chce to kupi.
Malolat_93

Adamowski pisze: 11.10.2025, 20:25
Ale podpowiem ci, że regularnie na Widzewa lata stamtąd po kilkunastu ludzi. Choć sportowcami już ich nie nazwę.
Cień poprzedniego składu a latają tylko z sentymentu i przywiązania :)
Adamowski

Post autor: Adamowski »

Malolat_93 pisze: 13.10.2025, 16:25
Adamowski pisze: 11.10.2025, 20:25

Cień poprzedniego składu a latają tylko z sentymentu i przywiązania :)
Co nie zmienia faktu, że są, jest ich sporo.
Faktem jest też Twoje określenie "zostali wytępieni".
Wy jako Motor nikogo nie wytępiliście.
Chłopaki powyrastali, pozakładali rodziny, rozjechali się zapewne w różne strony świata za chlebem.
Ale jeździli na 4 ligę setki kilometrów nawet po upadku Widzewa.
O sportowcach nie ma co rozmawiać.
Ale to chyba dla każdego racjonalnie myślącego jest normalne.
Z mojej strony koniec tematu. Nie jestem uoprawniony aby rozkminiać
490

Post autor: 490 »

AMF1948 pisze: 12.10.2025, 15:18
490 pisze: 11.10.2025, 17:26 Kto jako pierwszy zapoczątkował używanie symbolu "H" jako znak chuligański? Oczywiście wiem, że była taka marka odzieżowa, natomiast od kiedy w, którym kraju/ekipie rozwinęło się to najprędzej? Kiedyś wydawało mi się, że ów symbol nie był aż tak często spotykany za granicą, ale może mam mgłę w pamięci.
H to już nawet wydział do zwalczania pseudokibiców ma. Kiedyś to jak widziano kogoś w Everlast czy Lonsdale to już trzeba było się zastanowić czy się odezwać. Takie czasy że kto chce produkuję odzież i kto chce to kupi.
Ok, dopisałeś coś co już sam potrafiłem ustalić :) A znasz odpowiedz na moje pytanie?
HalaMadrid06

Post autor: HalaMadrid06 »

Które drużyny wystawiają młyn na hokeju
eNGie

Post autor: eNGie »

HalaMadrid06 pisze: 23.10.2025, 09:23 Które drużyny wystawiają młyn na hokeju
Większość.
Jarcar

Post autor: Jarcar »

eNGie pisze: 23.10.2025, 09:26
HalaMadrid06 pisze: 23.10.2025, 09:23 Które drużyny wystawiają młyn na hokeju
Większość.
Tak spojrzałem z ciekawości to rzeczywiście większość to uznane marki na tle kibicowskiej Polski, a STS Sanok i Energa Toruń jak? Mają własnych kibiców?
qwepoi

Post autor: qwepoi »

Energa Toruń swego czasu na wyjazdach bluzgała na Elane. Osobiście miałem okazję ich zobaczyć - piknik skład. Wypić, zjeść coś pokrzyczec i do domu.

Sanok również - piknik skład.
dee facto

Post autor: dee facto »

Adamowski i to jest super że młodzież z Chełma woli Chełmianke a nie widzew,który jest upokarzany na każdym kroku w swoim mieście od dekady,to samo w Bełchatowie wolą GKS,w Grudziądzu Olimpię/GKM,w Częstochowie Raków.
Januszex

Post autor: Januszex »

Da się znaleźć jakąś relację ze starcia Ruchu z Lechem w 2010r, kiedy to Niebiescy jechali do Lubina, a Lech do Zabrza?
le_suiveur

Post autor: le_suiveur »

Januszex pisze: 02.11.2025, 20:33 Da się znaleźć jakąś relację ze starcia Ruchu z Lechem w 2010r, kiedy to Niebiescy jechali do Lubina, a Lech do Zabrza?
https://pyrusy.pl/relacje-z-meczow/gorn ... 4-10-2010/
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

le_suiveur pisze: 02.11.2025, 20:49
Januszex pisze: 02.11.2025, 20:33 Da się znaleźć jakąś relację ze starcia Ruchu z Lechem w 2010r, kiedy to Niebiescy jechali do Lubina, a Lech do Zabrza?
https://pyrusy.pl/relacje-z-meczow/gorn ... 4-10-2010/
Szkoda, że nie jest dopisane, że to nie 1000 Ruchu brało udział w "zdezorientowaniu", a głównie poszczególne FC Ruchu.
Oldfreak

Post autor: Oldfreak »

Ja nie rozumiem jak mozna w swoim mieście nie takim małym kibicować większemu klubowi i to odległemu.Np mieszkać w Grudziądzu,Bełchatowie,Częstochowie i jezdzić na Widzew.Gdzie hasło wspieraj swój lokalny klub?Gdzie lokalny patriotyzm?Gdzie walka o honor miasta.Tylko stać z Widzewem i ublizać na swoje miasto.I nie tylko o Widzew tutaj chodzi,
ODPOWIEDZ