Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

kibiccc1

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: kibiccc1 »

To prawda, że Olkusz jest mocno podzielony? Niby zarówno KSC, TSW, ale również Gieksa i Zagłębie Sosnowiec... Ktoś ma wiarygodne info w tej kwestii?
iparts.pl
B. Ricci

Post autor: B. Ricci »

kibiccc1 pisze: 15.08.2025, 21:01 To prawda, że Olkusz jest mocno podzielony? Niby zarówno KSC, TSW, ale również Gieksa i Zagłębie Sosnowiec... Ktoś ma wiarygodne info w tej kwestii?

Jeżeli chodzi o Zagłębie czy GKS, to byli, są i pewnie będą zawsze na osiedlach Słowiki (ZS) czy Pakuska (GKS) - na przestrzeni lat mieli lepsze i gorsze momenty, natomiast to nie jest jakaś nowość, że tam są.

KSC to było kilka, może w porywach kilkanaście osób, natomiast tutaj może niech ktoś inny się wypowie.
kibiccc1

B. Ricci pisze: 15.08.2025, 23:40
kibiccc1 pisze: 15.08.2025, 21:01 To prawda, że Olkusz jest mocno podzielony? Niby zarówno KSC, TSW, ale również Gieksa i Zagłębie Sosnowiec... Ktoś ma wiarygodne info w tej kwestii?

Jeżeli chodzi o Zagłębie czy GKS, to byli, są i pewnie będą zawsze na osiedlach Słowiki (ZS) czy Pakuska (GKS) - na przestrzeni lat mieli lepsze i gorsze momenty, natomiast to nie jest jakaś nowość, że tam są.

KSC to było kilka, może w porywach kilkanaście osób, natomiast tutaj może niech ktoś inny się wypowie.
Ok dzięki wielkie, a jak to wygląda jesli chodzi o sytuację na mieście? Czy to kiedyś czy dziś ?

No i oczywiście jak to wygląda jeżeli chodzi o Wisłę? Dominacja jeśli chodzi jako ogół?
Niepierdol

Post autor: Niepierdol »

Młody miś wozi się już na wolności, zwłaszcza po Skawinie. On sztywny czy 60tka?
factoryproject

Post autor: factoryproject »

Olkusz stał się sypialnią między Krakowem a szeroko pojętym Ślaskiem.
Owszem wszystkie 3 kluby działają aktywnie, ale wg mnie już nie tak aktywnie jak dawniej.
Kilka lat temu układ sil wg mnie procentowo:
Wisła 70, GKS i Zagłębie po 15, Cracovia to jednostki których już nie ma.
Teraz Wisła to 40 GKS i Zagłebie po 30...
Pisze oczywiście o osobach jeżdżących na mecze.
To że Zagłębię miało swoje 5 minut..no cóż...
Na Wisle, podziały. Wszyscy chyba wiedzą OCB przez zmiany z TKWM na WRWE a nie każdemu się to spodobało...

Obecnie
Widzę ludzi w barwach wszystkich 3 klubów.
Widzę graffiti i tu nowe, i tu i tu zniszczone.
Wszystkie 3 ekipy aktywne ale chyba szybko nie będzie dominacji jakaś miała Wisła kilka lat temu.
Bo dobrze pamiętam czasy jak na Zagłebie jeździło 5-10 osób i nie odmalowywali swojego "najważniejszego" graffa przez długi czas.
Mam nadzieje że wpis wyczerpujący, a może ktoś uzupełni moją wypowiedź.
P.S. Pisze jako osoba już nie aktywna, ale obserwująca scenę kibicowską.
Mareczek86

Post autor: Mareczek86 »

Niepierdol pisze: 16.08.2025, 17:35 Młody miś wozi się już na wolności, zwłaszcza po Skawinie. On sztywny czy 60tka?
W 2017 DPK i dostał 7 lat, "teraz' dostał 6 lat, ale prokurator chce więcej.
kibiccc1

factoryproject pisze: 16.08.2025, 22:51
Olkusz stał się sypialnią między Krakowem a szeroko pojętym Ślaskiem.
Owszem wszystkie 3 kluby działają aktywnie, ale wg mnie już nie tak aktywnie jak dawniej.
Kilka lat temu układ sil wg mnie procentowo:
Wisła 70, GKS i Zagłębie po 15, Cracovia to jednostki których już nie ma.
Teraz Wisła to 40 GKS i Zagłebie po 30...
Pisze oczywiście o osobach jeżdżących na mecze.
To że Zagłębię miało swoje 5 minut..no cóż...
Na Wisle, podziały. Wszyscy chyba wiedzą OCB przez zmiany z TKWM na WRWE a nie każdemu się to spodobało...

Obecnie
Widzę ludzi w barwach wszystkich 3 klubów.
Widzę graffiti i tu nowe, i tu i tu zniszczone.
Wszystkie 3 ekipy aktywne ale chyba szybko nie będzie dominacji jakaś miała Wisła kilka lat temu.
Bo dobrze pamiętam czasy jak na Zagłebie jeździło 5-10 osób i nie odmalowywali swojego "najważniejszego" graffa przez długi czas.
Mam nadzieje że wpis wyczerpujący, a może ktoś uzupełni moją wypowiedź.
P.S. Pisze jako osoba już nie aktywna, ale obserwująca scenę kibicowską.
Dzieki pozdro
kibiccc1

Niepierdol pisze: 16.08.2025, 17:35 Młody miś wozi się już na wolności, zwłaszcza po Skawinie. On sztywny czy 60tka?
a stary sie wozi normalnie po miescie?
obserwator17

Post autor: obserwator17 »

kibiccc1 pisze: 17.08.2025, 10:51
a stary sie wozi normalnie po miescie?
A nie?
Taksepatrze

Post autor: Taksepatrze »

Tymczasem tydzien przed meczem Wisly Kraków ze Śląskiem Wrocław nie ma juz wejsciówek do nabycia. Wszysto sie wysprzedalo momentalnie i komplet 33 tysiące ludzi obejrzy to spotkanie.
RaryTaS

Post autor: RaryTaS »

hanka to wiadomo bita rura ale w czasach gdy działał czy to na Legii czy na mieście to był czołową postacią w tedkach a jak drugi raz poszedł leżeć to już mu nikt nie pomógł więc to właśnie pokazuje tę lojalność.
Jak jest interes to jest dobrze a potem radź sobie sam.

Mareczek86 ma rację.
Rynek nie znosi próżni więc zawsze będą chętni by zarabiać w taki sposób.Rok polatasz z tematem i jak ktoś ma głowę na karku to zarobiony hajs pomnoży już w legalny sposób.Jak go powiną to pójdzie do kryminału na 3 lata,wyskoczy i będzie żył na poziomie.Grubsze ryby(np sharksi)nie będą musieli już do końca życia pracować.
Ja mimo wszystko cieszę się że chodzę do normalnej pracy i nie muszę się oglądać za siebie.Bez stresu że psy mi wjadą na kwadrat o 6 rano.
kibiccc1

Są tu na osoby które są w stanie opisać osobe Dzidka?
Philipsp

Post autor: Philipsp »

Sharksi nie będą musieli pracować do końca życia ? Chyba się filmów naoglądałeś, poczytaj trochę papiery jakie tam zarobki były a po procesach to podejrzewam że większość startuje wygolona do zera
halodrol

Post autor: halodrol »

Dokładnie. Troszkę się doedukujcie też jak wyglądają zobowiązania w sprawach karnych dotyczących zaboru mienia itd i jakie ma to przełożenie na wyroki i późniejsze ewentualne wyjścia warunkowe jeśli te zobowiązania olejesz. Naprawdę wielu miało tam łeb na karku i sobie odłożyło, ale jeszcze więcej przećpało wszystko albo przepuściło w kasynach itd.
"Do końca życia" to nie muszą pracować niektóre persony z dawnego gangu Pyzy z lat 90'
fonobar

Post autor: fonobar »

kibiccc1 pisze: 18.08.2025, 21:21 Są tu na osoby które są w stanie opisać osobe Dzidka?
Był zapaśnikiem, piłkarzem, potem kierowcą TransBudzie, teraz jest królem życia
Śnieżnobiały

Post autor: Śnieżnobiały »

Ogólnie dobry chłopak. Zawsze na klatce dzień dobry mówił.
katanaczio

Post autor: katanaczio »

Lubił boks.

I szermierkę.
WieszWięcej

Post autor: WieszWięcej »

Jest coś na rzeczy w tym co mówi Dzigi, że "według Cracovii był najlepszy na sprzęt w Krakowie"?
Ie_suiveur

Post autor: Ie_suiveur »

DennisWise pisze: 20.08.2025, 01:07 Rak słynnych puszek to prawie taki jak rak mma i 5 treningów dziennie.
Ja rozumiem, że możesz uderzać w zarobki poszczególnych osób, bo zazdrość jest naturalną rzeczą psychologiczną. Szczególnie jak się jest u dołu społeczeństwa (nikomu nie umniejszając oraz tobie), więc ten problem materialny próbuję zrozumieć.

Ale to, że ktoś trenuje to jest złe? Że ktoś uprawia sport, który kształtuje też osobowość powinien być piętnowany?
Ja też kumam, że i finanse mogą tobie nie pozwolić na czynne trenowanie takich sportów, ale przecież nie musisz mieć pieniędzy by poćwiczyć w domu, czy też zgadać się z kumplami (jeśli takowych masz), którzy ogarniają „ciut” więcej i z nimi się doszkolić.
Młodzi ludzie, którzy nigdy nie byli na macie myślą, że do sportów walki trzeba mieć pieniądze i przede wszystkim „psychę”. Domyślam się, że psychę masz, bo rysujesz się na ostrego zawodnika, ale nie przejmuj się tym brakiem pieniędzy. Dla chcącego nic trudnego. Pewnie z wiekiem i jak się ustatkujesz jakoś stabilnie w społeczeństwie to i będziesz miał tę kabzę by pójść pierwszy raz na trening. Wszystko przed tobą.
WieszWięcej

Post autor: WieszWięcej »

Cały Kraków go ogląda, niby dlaczego miałoby by być wstyd akurat mi?

Byłem w tym mieście 2 razy w życiu, dla mnie to totalna abstrakcja o czym on gada.

Ale to, że nie możecie sobie z nim dać rady też o czymś świadczy.
Po drugie - forma pytania wskazuje, że chyba jednak nie wierzę, a jestem ciekawy tego, co on mówi.
Ie_suiveur

DennisWise pisze: 20.08.2025, 23:50
Ie_suiveur pisze: 20.08.2025, 14:25 Ale to, że ktoś trenuje to jest złe? Że ktoś uprawia sport, który kształtuje też osobowość powinien być piętnowany?
No po sławnym Denisie…
To ten DenisWise w końcu trenuje czy nie?
Ie_suiveur pisze: 20.08.2025, 14:25
DennisWise pisze: 20.08.2025, 01:07 Rak słynnych puszek to prawie taki jak rak mma i 5 treningów dziennie.
Ja rozumiem, że możesz uderzać w zarobki poszczególnych osób, bo zazdrość jest naturalną rzeczą psychologiczną. Szczególnie jak się jest u dołu społeczeństwa (nikomu nie umniejszając oraz tobie), więc ten problem materialny próbuję zrozumieć.

Ale to, że ktoś trenuje to jest złe? Że ktoś uprawia sport, który kształtuje też osobowość powinien być piętnowany?
Ja też kumam, że i finanse mogą tobie nie pozwolić na czynne trenowanie takich sportów, ale przecież nie musisz mieć pieniędzy by poćwiczyć w domu, czy też zgadać się z kumplami (jeśli takowych masz), którzy ogarniają „ciut” więcej i z nimi się doszkolić.
Młodzi ludzie, którzy nigdy nie byli na macie myślą, że do sportów walki trzeba mieć pieniądze i przede wszystkim „psychę”. Domyślam się, że psychę masz, bo rysujesz się na ostrego zawodnika, ale nie przejmuj się tym brakiem pieniędzy. Dla chcącego nic trudnego. Pewnie z wiekiem i jak się ustatkujesz jakoś stabilnie w społeczeństwie to i będziesz miał tę kabzę by pójść pierwszy raz na trening. Wszystko przed tobą.
Bo chodzi mi o ogół, nie obchodzą mnie pojedyncze skrajności.
Chodziło mi, że jakikolwiek sport kształtuje.
Niektóre sporty rzeczywiście kosztują. Ale jak pisałem, po tym jak wejdziesz w dojrzałe życie to pewnie będziesz mógł spróbować jakichkolwiek sportów - nawet może przy jakimś beneficie sportowym, jak będziesz miał pracę, będziesz mógł to doświadczyć - i to niekoniecznie sportów walki musisz próbować, tylko jakaś dużo lżejszą dyscyplina, która ci leży.
DennisWise

Post autor: DennisWise »

Ie_suiveur pisze: 21.08.2025, 11:24

Jutro zaczynam zbierać obserwujących na tik toku jak krakowska chuliganeria https://www.tiktok.com/@tomek.white. Mój kanał będzie się nazywał @renomabiletydokontroli. Zachęcam do obserwowania i dania serduszek. Pozdro i z fartem.
Ie_suiveur

DennisWise pisze: 21.08.2025, 13:04
Ie_suiveur pisze: 21.08.2025, 11:24

Jutro zaczynam zbierać obserwujących na tik toku jak krakowska chuliganeria https://www.tiktok.com/@tomek.white. Mój kanał będzie się nazywał @renomabiletydokontroli. Zachęcam do obserwowania i dania serduszek. Pozdro i z fartem.
Nie sądziłem, że jesteś taka medialna, że masz parcie na szkło. Czyli jakieś tam możliwości finansowe zdobędziesz by zacząć treningi?
obserwatorr88

Post autor: obserwatorr88 »

NA którym meczu wisiała ostatni raz flaga wisła sharks ? w którym to było roku ?
factoryproject

Post autor: factoryproject »

obserwatorr88 pisze: 21.08.2025, 23:28 NA którym meczu wisiała ostatni raz flaga wisła sharks ? w którym to było roku ?
www.google.pl

Minuta szukania...Naprawdę jesteście wszyscy tak leniwi że musicie tutaj pytać ?
obserwatorr88

Post autor: obserwatorr88 »

factoryproject pisze: 21.08.2025, 23:53
obserwatorr88 pisze: 21.08.2025, 23:28 NA którym meczu wisiała ostatni raz flaga wisła sharks ? w którym to było roku ?
www.google.pl

Minuta szukania...Naprawdę jesteście wszyscy tak leniwi że musicie tutaj pytać ?
Ktoś cie pytał ? Nie chce ci sie odpisywać to nie pisz nic.
kibiccc1

Co ma ukazać scena w 33 sekundzie? Jesteśmy mocni tylko w 5 z gazem kopiąc leżącego? Serio?
yyyco

Post autor: yyyco »

Czy na Garbarni coś się dzieje, czy wszystko zgasło po upadku klubu?
Wiadomo, że tam nigdy nie było jakichś cudów, ale kilka lat temu w czasach 2 i 1 ligi jakiś mały młynek kręcili i chyba nawet pojawiali się czasem na wyjazdach.
qwepoi

Post autor: qwepoi »

yyyco pisze: 02.09.2025, 17:31 Czy na Garbarni coś się dzieje, czy wszystko zgasło po upadku klubu?
Wiadomo, że tam nigdy nie było jakichś cudów, ale kilka lat temu w czasach 2 i 1 ligi jakiś mały młynek kręcili i chyba nawet pojawiali się czasem na wyjazdach.
Na inaugurację 4 ligi coś u siebie odpalili. W dopingu brali udział Starsi ludzie jak i malolaci. Na wyjazdach pewnie po kilka osób incognito. Piknikowi kibice ogółem można powiedzieć.
Tygryskrk

Post autor: Tygryskrk »

Witam a jak wygląda sytuacja na Bieżanowie ,Azorach Łagiewnikach ?kiedyś bastiony Wisły a teraz chyba Cracovia tam dominuje ? Czy jest tam jeszcze jakaś aktywna Wisła w ogóle?i jak to jest na Dębinkach bo tam chyba głównie Wisła a ostatnio było zdjęcie typów w koszulkach Dębniki Cracovia
kibiccc1

Tygryskrk pisze: 02.09.2025, 18:35 Witam a jak wygląda sytuacja na Bieżanowie ,Azorach Łagiewnikach ?kiedyś bastiony Wisły a teraz chyba Cracovia tam dominuje ? Czy jest tam jeszcze jakaś aktywna Wisła w ogóle?i jak to jest na Dębinkach bo tam chyba głównie Wisła a ostatnio było zdjęcie typów w koszulkach Dębniki Cracovia
Azory więcej Wisły, ale Cracovia jest.
Bieżanów Wisła, ale pustynia kibicowsko.
Na starych Łagiewnikach KSC reszta Wiślacka.
S.J.

Post autor: S.J. »

Młoda Ferajna to nie trenuje czasami w Wisła Fight Club który założył Misiek i rekiny ?? Normalne pytanie ,bez żadnej napinki ;)
Marakan

Post autor: Marakan »

S.J. pisze: 03.09.2025, 00:40 Młoda Ferajna to nie trenuje czasami w Wisła Fight Club który założył Misiek i rekiny ?? Normalne pytanie ,bez żadnej napinki ;)

Tak to jest to, myślałem że przejął to ktoś jak siłownię, ale widzę ze jest dalej
eNGie

Post autor: eNGie »

halodrol pisze: 03.09.2025, 08:58 Jprdl... Przecież te sale treningowe są na hali TS Wisła. Gdzie mają trenować jak nie na Wiśle? I co ma misiek do tego? Pomieszczenia wróciły do TS a skoro są już wykończone pod treningi sztuk walki to co mają stać puste?
ku*** pomyślcie czasem zanim coś napiszecie.

Aha i za czasów sharksów nazywało się to Trenuj Sporty Walki a teraz jak jakimś cudem zauważyliście nazywa się Wisła Fight Club.
A siłownia "White Star Power"
pee

Post autor: pee »

halodrol pisze: 03.09.2025, 08:58 Jprdl... Przecież te sale treningowe są na hali TS Wisła. Gdzie mają trenować jak nie na Wiśle? I co ma misiek do tego? Pomieszczenia wróciły do TS a skoro są już wykończone pod treningi sztuk walki to co mają stać puste?
ku*** pomyślcie czasem zanim coś napiszecie.

Aha i za czasów sharksów nazywało się to Trenuj Sporty Walki a teraz jak jakimś cudem zauważyliście nazywa się Wisła Fight Club.
Mnie to bardziej zastanawia po co Oni trenują jak z nikim bez sprzętu się nie biją niż to gdzie trenują.
obserwator17

Post autor: obserwator17 »

przeraża mnie to co tutaj jest pisane haha to forum już od jakiegos czasu wygląda jak sekcja komentarzy na facebooku stadionowi oprawcy XD
kibiccc1

obserwator17 pisze: 03.09.2025, 20:10 przeraża mnie to co tutaj jest pisane haha to forum już od jakiegos czasu wygląda jak sekcja komentarzy na facebooku stadionowi oprawcy XD
a co Cię przeraża? Prawda pisana o Wiśle?
Psiak

Post autor: Psiak »

halodrol pisze: 22.06.2025, 20:18 Tak tylko do odpowiedzi Psiaka na mój post, to ja absolutnie nie mam zamiaru się sprzeczać zwłaszcza, że w tych latach to jeszcze nie wiedziałem co jest pięć. Mój post był odpowiedzią na to, że dopiero po roku 2000 zaczęły się tworzyć ekipy takie jak teraz a w domyśle autora chodziło jak sądzę o gangsterkę i lans i stąd moja odpowiedź, że na KSC to się zaczęło dużo wcześniej i że moim zdaniem byli prekursorami takiego stylu - a dla odmiany Wisła została daleko w polu w okolicach 95-96.
Sory, trochę inaczej to wygląda jak przeczyta się twojego posta. Mniejsza z tym zresztą.
To Cracovia uczyła się huliganki od Wisły i na Wiśle. W takich tematach jak np wjazd pod kasy czy rozebranie gościa (huligan kontra zwykły kibic), Wisła wyprzedziła Cracovię o kilka lat.

Obrazek

San Marino- Polska 93 Kilku chłopaków z naszej ekipy (czapeczki) załapało się na tej fotce. M.in Ś. P Bystry i Ś. P Kajstak. Tak wyglądaliśmy od mniej więcej 91-92 roku. Wcześniej ubiór bardziej typowy dla skinheads. Oczywiście w Krakowie na różnego rodzaju akcje chodziło się bez barw.
Chuligańska flaga z symbolem (a nie z hasłem Official Hooligans które było dość popularne na stadionach ) Nie przypominam sobie żeby Cracovia lub nawet jakaś inna ekipa w Polsce miała podobną symbolikę w tamtym czasie. Dodam, że od 90 roku wieszaliśmy bandere piracką.
A propos, Ś .P Kajstak zawsze powtarzał, ze "Cracovia bez sprzętu jest h*** warta"

Sory, że po takim czasie.
Stpne

Post autor: Stpne »

Przez symbol OH rozumiesz buldoga?
ODPOWIEDZ