Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
To prawda, że Olkusz jest mocno podzielony? Niby zarówno KSC, TSW, ale również Gieksa i Zagłębie Sosnowiec... Ktoś ma wiarygodne info w tej kwestii?
kibiccc1 pisze: 15.08.2025, 21:01 To prawda, że Olkusz jest mocno podzielony? Niby zarówno KSC, TSW, ale również Gieksa i Zagłębie Sosnowiec... Ktoś ma wiarygodne info w tej kwestii?
Jeżeli chodzi o Zagłębie czy GKS, to byli, są i pewnie będą zawsze na osiedlach Słowiki (ZS) czy Pakuska (GKS) - na przestrzeni lat mieli lepsze i gorsze momenty, natomiast to nie jest jakaś nowość, że tam są.
KSC to było kilka, może w porywach kilkanaście osób, natomiast tutaj może niech ktoś inny się wypowie.
Ok dzięki wielkie, a jak to wygląda jesli chodzi o sytuację na mieście? Czy to kiedyś czy dziś ?B. Ricci pisze: 15.08.2025, 23:40kibiccc1 pisze: 15.08.2025, 21:01 To prawda, że Olkusz jest mocno podzielony? Niby zarówno KSC, TSW, ale również Gieksa i Zagłębie Sosnowiec... Ktoś ma wiarygodne info w tej kwestii?
Jeżeli chodzi o Zagłębie czy GKS, to byli, są i pewnie będą zawsze na osiedlach Słowiki (ZS) czy Pakuska (GKS) - na przestrzeni lat mieli lepsze i gorsze momenty, natomiast to nie jest jakaś nowość, że tam są.
KSC to było kilka, może w porywach kilkanaście osób, natomiast tutaj może niech ktoś inny się wypowie.
No i oczywiście jak to wygląda jeżeli chodzi o Wisłę? Dominacja jeśli chodzi jako ogół?
-
Niepierdol
Młody miś wozi się już na wolności, zwłaszcza po Skawinie. On sztywny czy 60tka?
-
factoryproject
Olkusz stał się sypialnią między Krakowem a szeroko pojętym Ślaskiem.kibiccc1 pisze: 15.08.2025, 21:01 To prawda, że Olkusz jest mocno podzielony? Niby zarówno KSC, TSW, ale również Gieksa i Zagłębie Sosnowiec... Ktoś ma wiarygodne info w tej kwestii?
Owszem wszystkie 3 kluby działają aktywnie, ale wg mnie już nie tak aktywnie jak dawniej.
Kilka lat temu układ sil wg mnie procentowo:
Wisła 70, GKS i Zagłębie po 15, Cracovia to jednostki których już nie ma.
Teraz Wisła to 40 GKS i Zagłebie po 30...
Pisze oczywiście o osobach jeżdżących na mecze.
To że Zagłębię miało swoje 5 minut..no cóż...
Na Wisle, podziały. Wszyscy chyba wiedzą OCB przez zmiany z TKWM na WRWE a nie każdemu się to spodobało...
Obecnie
Widzę ludzi w barwach wszystkich 3 klubów.
Widzę graffiti i tu nowe, i tu i tu zniszczone.
Wszystkie 3 ekipy aktywne ale chyba szybko nie będzie dominacji jakaś miała Wisła kilka lat temu.
Bo dobrze pamiętam czasy jak na Zagłebie jeździło 5-10 osób i nie odmalowywali swojego "najważniejszego" graffa przez długi czas.
Mam nadzieje że wpis wyczerpujący, a może ktoś uzupełni moją wypowiedź.
P.S. Pisze jako osoba już nie aktywna, ale obserwująca scenę kibicowską.
-
Mareczek86
W 2017 DPK i dostał 7 lat, "teraz' dostał 6 lat, ale prokurator chce więcej.Niepierdol pisze: 16.08.2025, 17:35 Młody miś wozi się już na wolności, zwłaszcza po Skawinie. On sztywny czy 60tka?
Dzieki pozdrofactoryproject pisze: 16.08.2025, 22:51Olkusz stał się sypialnią między Krakowem a szeroko pojętym Ślaskiem.kibiccc1 pisze: 15.08.2025, 21:01 To prawda, że Olkusz jest mocno podzielony? Niby zarówno KSC, TSW, ale również Gieksa i Zagłębie Sosnowiec... Ktoś ma wiarygodne info w tej kwestii?
Owszem wszystkie 3 kluby działają aktywnie, ale wg mnie już nie tak aktywnie jak dawniej.
Kilka lat temu układ sil wg mnie procentowo:
Wisła 70, GKS i Zagłębie po 15, Cracovia to jednostki których już nie ma.
Teraz Wisła to 40 GKS i Zagłebie po 30...
Pisze oczywiście o osobach jeżdżących na mecze.
To że Zagłębię miało swoje 5 minut..no cóż...
Na Wisle, podziały. Wszyscy chyba wiedzą OCB przez zmiany z TKWM na WRWE a nie każdemu się to spodobało...
Obecnie
Widzę ludzi w barwach wszystkich 3 klubów.
Widzę graffiti i tu nowe, i tu i tu zniszczone.
Wszystkie 3 ekipy aktywne ale chyba szybko nie będzie dominacji jakaś miała Wisła kilka lat temu.
Bo dobrze pamiętam czasy jak na Zagłebie jeździło 5-10 osób i nie odmalowywali swojego "najważniejszego" graffa przez długi czas.
Mam nadzieje że wpis wyczerpujący, a może ktoś uzupełni moją wypowiedź.
P.S. Pisze jako osoba już nie aktywna, ale obserwująca scenę kibicowską.
a stary sie wozi normalnie po miescie?Niepierdol pisze: 16.08.2025, 17:35 Młody miś wozi się już na wolności, zwłaszcza po Skawinie. On sztywny czy 60tka?
-
obserwator17
A nie?kibiccc1 pisze: 17.08.2025, 10:51a stary sie wozi normalnie po miescie?Niepierdol pisze: 16.08.2025, 17:35 Młody miś wozi się już na wolności, zwłaszcza po Skawinie. On sztywny czy 60tka?
-
Taksepatrze
Tymczasem tydzien przed meczem Wisly Kraków ze Śląskiem Wrocław nie ma juz wejsciówek do nabycia. Wszysto sie wysprzedalo momentalnie i komplet 33 tysiące ludzi obejrzy to spotkanie.
hanka to wiadomo bita rura ale w czasach gdy działał czy to na Legii czy na mieście to był czołową postacią w tedkach a jak drugi raz poszedł leżeć to już mu nikt nie pomógł więc to właśnie pokazuje tę lojalność.
Jak jest interes to jest dobrze a potem radź sobie sam.
Mareczek86 ma rację.
Rynek nie znosi próżni więc zawsze będą chętni by zarabiać w taki sposób.Rok polatasz z tematem i jak ktoś ma głowę na karku to zarobiony hajs pomnoży już w legalny sposób.Jak go powiną to pójdzie do kryminału na 3 lata,wyskoczy i będzie żył na poziomie.Grubsze ryby(np sharksi)nie będą musieli już do końca życia pracować.
Ja mimo wszystko cieszę się że chodzę do normalnej pracy i nie muszę się oglądać za siebie.Bez stresu że psy mi wjadą na kwadrat o 6 rano.
Jak jest interes to jest dobrze a potem radź sobie sam.
Mareczek86 ma rację.
Rynek nie znosi próżni więc zawsze będą chętni by zarabiać w taki sposób.Rok polatasz z tematem i jak ktoś ma głowę na karku to zarobiony hajs pomnoży już w legalny sposób.Jak go powiną to pójdzie do kryminału na 3 lata,wyskoczy i będzie żył na poziomie.Grubsze ryby(np sharksi)nie będą musieli już do końca życia pracować.
Ja mimo wszystko cieszę się że chodzę do normalnej pracy i nie muszę się oglądać za siebie.Bez stresu że psy mi wjadą na kwadrat o 6 rano.
Są tu na osoby które są w stanie opisać osobe Dzidka?
Sharksi nie będą musieli pracować do końca życia ? Chyba się filmów naoglądałeś, poczytaj trochę papiery jakie tam zarobki były a po procesach to podejrzewam że większość startuje wygolona do zera
Dokładnie. Troszkę się doedukujcie też jak wyglądają zobowiązania w sprawach karnych dotyczących zaboru mienia itd i jakie ma to przełożenie na wyroki i późniejsze ewentualne wyjścia warunkowe jeśli te zobowiązania olejesz. Naprawdę wielu miało tam łeb na karku i sobie odłożyło, ale jeszcze więcej przećpało wszystko albo przepuściło w kasynach itd.
"Do końca życia" to nie muszą pracować niektóre persony z dawnego gangu Pyzy z lat 90'
"Do końca życia" to nie muszą pracować niektóre persony z dawnego gangu Pyzy z lat 90'
Był zapaśnikiem, piłkarzem, potem kierowcą TransBudzie, teraz jest królem życia
-
Śnieżnobiały
Ogólnie dobry chłopak. Zawsze na klatce dzień dobry mówił.
-
katanaczio
Lubił boks.
I szermierkę.
I szermierkę.
-
WieszWięcej
Jest coś na rzeczy w tym co mówi Dzigi, że "według Cracovii był najlepszy na sprzęt w Krakowie"?
-
Ie_suiveur
Ja rozumiem, że możesz uderzać w zarobki poszczególnych osób, bo zazdrość jest naturalną rzeczą psychologiczną. Szczególnie jak się jest u dołu społeczeństwa (nikomu nie umniejszając oraz tobie), więc ten problem materialny próbuję zrozumieć.DennisWise pisze: 20.08.2025, 01:07 Rak słynnych puszek to prawie taki jak rak mma i 5 treningów dziennie.
Ale to, że ktoś trenuje to jest złe? Że ktoś uprawia sport, który kształtuje też osobowość powinien być piętnowany?
Ja też kumam, że i finanse mogą tobie nie pozwolić na czynne trenowanie takich sportów, ale przecież nie musisz mieć pieniędzy by poćwiczyć w domu, czy też zgadać się z kumplami (jeśli takowych masz), którzy ogarniają „ciut” więcej i z nimi się doszkolić.
Młodzi ludzie, którzy nigdy nie byli na macie myślą, że do sportów walki trzeba mieć pieniądze i przede wszystkim „psychę”. Domyślam się, że psychę masz, bo rysujesz się na ostrego zawodnika, ale nie przejmuj się tym brakiem pieniędzy. Dla chcącego nic trudnego. Pewnie z wiekiem i jak się ustatkujesz jakoś stabilnie w społeczeństwie to i będziesz miał tę kabzę by pójść pierwszy raz na trening. Wszystko przed tobą.
-
WieszWięcej
Cały Kraków go ogląda, niby dlaczego miałoby by być wstyd akurat mi?
Byłem w tym mieście 2 razy w życiu, dla mnie to totalna abstrakcja o czym on gada.
Ale to, że nie możecie sobie z nim dać rady też o czymś świadczy.
Po drugie - forma pytania wskazuje, że chyba jednak nie wierzę, a jestem ciekawy tego, co on mówi.
Byłem w tym mieście 2 razy w życiu, dla mnie to totalna abstrakcja o czym on gada.
Ale to, że nie możecie sobie z nim dać rady też o czymś świadczy.
Po drugie - forma pytania wskazuje, że chyba jednak nie wierzę, a jestem ciekawy tego, co on mówi.
-
Ie_suiveur
To ten DenisWise w końcu trenuje czy nie?DennisWise pisze: 20.08.2025, 23:50No po sławnym Denisie…Ie_suiveur pisze: 20.08.2025, 14:25 Ale to, że ktoś trenuje to jest złe? Że ktoś uprawia sport, który kształtuje też osobowość powinien być piętnowany?
Bo chodzi mi o ogół, nie obchodzą mnie pojedyncze skrajności.Ie_suiveur pisze: 20.08.2025, 14:25Ja rozumiem, że możesz uderzać w zarobki poszczególnych osób, bo zazdrość jest naturalną rzeczą psychologiczną. Szczególnie jak się jest u dołu społeczeństwa (nikomu nie umniejszając oraz tobie), więc ten problem materialny próbuję zrozumieć.DennisWise pisze: 20.08.2025, 01:07 Rak słynnych puszek to prawie taki jak rak mma i 5 treningów dziennie.
Ale to, że ktoś trenuje to jest złe? Że ktoś uprawia sport, który kształtuje też osobowość powinien być piętnowany?
Ja też kumam, że i finanse mogą tobie nie pozwolić na czynne trenowanie takich sportów, ale przecież nie musisz mieć pieniędzy by poćwiczyć w domu, czy też zgadać się z kumplami (jeśli takowych masz), którzy ogarniają „ciut” więcej i z nimi się doszkolić.
Młodzi ludzie, którzy nigdy nie byli na macie myślą, że do sportów walki trzeba mieć pieniądze i przede wszystkim „psychę”. Domyślam się, że psychę masz, bo rysujesz się na ostrego zawodnika, ale nie przejmuj się tym brakiem pieniędzy. Dla chcącego nic trudnego. Pewnie z wiekiem i jak się ustatkujesz jakoś stabilnie w społeczeństwie to i będziesz miał tę kabzę by pójść pierwszy raz na trening. Wszystko przed tobą.
Chodziło mi, że jakikolwiek sport kształtuje.
Niektóre sporty rzeczywiście kosztują. Ale jak pisałem, po tym jak wejdziesz w dojrzałe życie to pewnie będziesz mógł spróbować jakichkolwiek sportów - nawet może przy jakimś beneficie sportowym, jak będziesz miał pracę, będziesz mógł to doświadczyć - i to niekoniecznie sportów walki musisz próbować, tylko jakaś dużo lżejszą dyscyplina, która ci leży.
-
DennisWise
Jutro zaczynam zbierać obserwujących na tik toku jak krakowska chuliganeria https://www.tiktok.com/@tomek.white. Mój kanał będzie się nazywał @renomabiletydokontroli. Zachęcam do obserwowania i dania serduszek. Pozdro i z fartem.
-
Ie_suiveur
Nie sądziłem, że jesteś taka medialna, że masz parcie na szkło. Czyli jakieś tam możliwości finansowe zdobędziesz by zacząć treningi?DennisWise pisze: 21.08.2025, 13:04Jutro zaczynam zbierać obserwujących na tik toku jak krakowska chuliganeria https://www.tiktok.com/@tomek.white. Mój kanał będzie się nazywał @renomabiletydokontroli. Zachęcam do obserwowania i dania serduszek. Pozdro i z fartem.
-
obserwatorr88
NA którym meczu wisiała ostatni raz flaga wisła sharks ? w którym to było roku ?
-
factoryproject
www.google.plobserwatorr88 pisze: 21.08.2025, 23:28 NA którym meczu wisiała ostatni raz flaga wisła sharks ? w którym to było roku ?
Minuta szukania...Naprawdę jesteście wszyscy tak leniwi że musicie tutaj pytać ?
-
obserwatorr88
Ktoś cie pytał ? Nie chce ci sie odpisywać to nie pisz nic.factoryproject pisze: 21.08.2025, 23:53www.google.plobserwatorr88 pisze: 21.08.2025, 23:28 NA którym meczu wisiała ostatni raz flaga wisła sharks ? w którym to było roku ?
Minuta szukania...Naprawdę jesteście wszyscy tak leniwi że musicie tutaj pytać ?
Co ma ukazać scena w 33 sekundzie? Jesteśmy mocni tylko w 5 z gazem kopiąc leżącego? Serio?
Czy na Garbarni coś się dzieje, czy wszystko zgasło po upadku klubu?
Wiadomo, że tam nigdy nie było jakichś cudów, ale kilka lat temu w czasach 2 i 1 ligi jakiś mały młynek kręcili i chyba nawet pojawiali się czasem na wyjazdach.
Wiadomo, że tam nigdy nie było jakichś cudów, ale kilka lat temu w czasach 2 i 1 ligi jakiś mały młynek kręcili i chyba nawet pojawiali się czasem na wyjazdach.
Na inaugurację 4 ligi coś u siebie odpalili. W dopingu brali udział Starsi ludzie jak i malolaci. Na wyjazdach pewnie po kilka osób incognito. Piknikowi kibice ogółem można powiedzieć.yyyco pisze: 02.09.2025, 17:31 Czy na Garbarni coś się dzieje, czy wszystko zgasło po upadku klubu?
Witam a jak wygląda sytuacja na Bieżanowie ,Azorach Łagiewnikach ?kiedyś bastiony Wisły a teraz chyba Cracovia tam dominuje ? Czy jest tam jeszcze jakaś aktywna Wisła w ogóle?i jak to jest na Dębinkach bo tam chyba głównie Wisła a ostatnio było zdjęcie typów w koszulkach Dębniki Cracovia
Azory więcej Wisły, ale Cracovia jest.Tygryskrk pisze: 02.09.2025, 18:35 Witam a jak wygląda sytuacja na Bieżanowie ,Azorach Łagiewnikach ?kiedyś bastiony Wisły a teraz chyba Cracovia tam dominuje ? Czy jest tam jeszcze jakaś aktywna Wisła w ogóle?i jak to jest na Dębinkach bo tam chyba głównie Wisła a ostatnio było zdjęcie typów w koszulkach Dębniki Cracovia
Bieżanów Wisła, ale pustynia kibicowsko.
Na starych Łagiewnikach KSC reszta Wiślacka.
Młoda Ferajna to nie trenuje czasami w Wisła Fight Club który założył Misiek i rekiny ?? Normalne pytanie ,bez żadnej napinki ;)
S.J. pisze: 03.09.2025, 00:40 Młoda Ferajna to nie trenuje czasami w Wisła Fight Club który założył Misiek i rekiny ?? Normalne pytanie ,bez żadnej napinki ;)
Tak to jest to, myślałem że przejął to ktoś jak siłownię, ale widzę ze jest dalej
A siłownia "White Star Power"halodrol pisze: 03.09.2025, 08:58 Jprdl... Przecież te sale treningowe są na hali TS Wisła. Gdzie mają trenować jak nie na Wiśle? I co ma misiek do tego? Pomieszczenia wróciły do TS a skoro są już wykończone pod treningi sztuk walki to co mają stać puste?
ku*** pomyślcie czasem zanim coś napiszecie.
Aha i za czasów sharksów nazywało się to Trenuj Sporty Walki a teraz jak jakimś cudem zauważyliście nazywa się Wisła Fight Club.
Mnie to bardziej zastanawia po co Oni trenują jak z nikim bez sprzętu się nie biją niż to gdzie trenują.halodrol pisze: 03.09.2025, 08:58 Jprdl... Przecież te sale treningowe są na hali TS Wisła. Gdzie mają trenować jak nie na Wiśle? I co ma misiek do tego? Pomieszczenia wróciły do TS a skoro są już wykończone pod treningi sztuk walki to co mają stać puste?
ku*** pomyślcie czasem zanim coś napiszecie.
Aha i za czasów sharksów nazywało się to Trenuj Sporty Walki a teraz jak jakimś cudem zauważyliście nazywa się Wisła Fight Club.
-
obserwator17
przeraża mnie to co tutaj jest pisane haha to forum już od jakiegos czasu wygląda jak sekcja komentarzy na facebooku stadionowi oprawcy XD
a co Cię przeraża? Prawda pisana o Wiśle?obserwator17 pisze: 03.09.2025, 20:10 przeraża mnie to co tutaj jest pisane haha to forum już od jakiegos czasu wygląda jak sekcja komentarzy na facebooku stadionowi oprawcy XD
Sory, trochę inaczej to wygląda jak przeczyta się twojego posta. Mniejsza z tym zresztą.halodrol pisze: 22.06.2025, 20:18 Tak tylko do odpowiedzi Psiaka na mój post, to ja absolutnie nie mam zamiaru się sprzeczać zwłaszcza, że w tych latach to jeszcze nie wiedziałem co jest pięć. Mój post był odpowiedzią na to, że dopiero po roku 2000 zaczęły się tworzyć ekipy takie jak teraz a w domyśle autora chodziło jak sądzę o gangsterkę i lans i stąd moja odpowiedź, że na KSC to się zaczęło dużo wcześniej i że moim zdaniem byli prekursorami takiego stylu - a dla odmiany Wisła została daleko w polu w okolicach 95-96.
To Cracovia uczyła się huliganki od Wisły i na Wiśle. W takich tematach jak np wjazd pod kasy czy rozebranie gościa (huligan kontra zwykły kibic), Wisła wyprzedziła Cracovię o kilka lat.

San Marino- Polska 93 Kilku chłopaków z naszej ekipy (czapeczki) załapało się na tej fotce. M.in Ś. P Bystry i Ś. P Kajstak. Tak wyglądaliśmy od mniej więcej 91-92 roku. Wcześniej ubiór bardziej typowy dla skinheads. Oczywiście w Krakowie na różnego rodzaju akcje chodziło się bez barw.
Chuligańska flaga z symbolem (a nie z hasłem Official Hooligans które było dość popularne na stadionach ) Nie przypominam sobie żeby Cracovia lub nawet jakaś inna ekipa w Polsce miała podobną symbolikę w tamtym czasie. Dodam, że od 90 roku wieszaliśmy bandere piracką.
A propos, Ś .P Kajstak zawsze powtarzał, ze "Cracovia bez sprzętu jest h*** warta"
Sory, że po takim czasie.
Przez symbol OH rozumiesz buldoga?