Najmniej wykorzystany potencjał

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Egon1983

Najmniej wykorzystany potencjał

Post autor: Egon1983 » 01.07.2025, 20:08

Cześć.
W tym temacie chciałbym się Was dopytać o miasta/ekipy z najmniej wykorzystanym potencjałem w sprawach kibicowskich.
Pierwsze co mi się narzuca to 75 tysięczna Jelenia Góra, później 60 tysięczny Głogów i 124 tysięczne Opole ale również kilka innych mniejszych lub większych miejscowości w których niejednokrotnie stadion znajduje się pośrodku dużego osiedla a frekwencja w młynie przypomina tą z 10 tysięcznych Gorzyc. W wielu miastach takich jak Wałbrzych mecz piłkarski wydaje się być jedyną atrakcją i pomimo kilkunastoletniej banicji w niskich ligach powinien być wypełniony znudzoną młodzieżą ... a nie jest.
Proszę o luźne refleksje i podawanie swoich przykładów. Pozdrawiam.

iparts.pl
Proof

Re: Najmniej wykorzystany potencjał

Post autor: Proof » 01.07.2025, 20:26

Olsztyn i Tarnów mi najszybciej do glowy przychodzi.

Miszmasz

Post autor: Miszmasz » 01.07.2025, 20:54

Warszawa, Toruń, Elbląg, Tarnów

haaland000

Post autor: haaland000 » 01.07.2025, 21:42

Tarnów, Toruń, Jarosław

Ziomeczek2727

Post autor: Ziomeczek2727 » 01.07.2025, 21:56

Mało się o tym mówi,ale Gdynia
Na Arce podział trybun wygląda 70/30 na korzyść fanclubów,a Gdynia to 250k miasto..Gdańsk też nie wygląda dobrze

Xsexx

Post autor: Xsexx » 01.07.2025, 22:01

Wiem że Zawisza piłkarsko jest na dnie ale Bydgoszcz jak na miasto 325 tys ludzi dorównuje drużynie

MDT0000

Post autor: MDT0000 » 02.07.2025, 05:16

Tarnów w latach 2000 był bardzo fajnym miastem derbowym, dużo się działo. Od kilku już dobrych lat pustynia.

Greenheart

Post autor: Greenheart » 02.07.2025, 11:12

Zdecydowanie Tarnów i Chełm

pikol_EZD

Post autor: pikol_EZD » 02.07.2025, 13:13

Zielona Góra, ale tu mam na myśli Lechię a nie Falubaz. Tam króluje żużel, ale jednak żadne inne miasto nie jest tak zdominowane przez żużlową ekipę jak ZG.
Ruch lewostronny jest dla lewaków

Lucymek

Post autor: Lucymek » 02.07.2025, 18:01

Lublin dla mnie, 330k ludzi jakos i nikomu nie ublizajac nie jest to zajebiste miasto a wieloma alternatywami dla kibicowania its.

Proof

Post autor: Proof » 02.07.2025, 18:09

pikol_EZD pisze:
02.07.2025, 13:13
Zielona Góra, ale tu mam na myśli Lechię a nie Falubaz. Tam króluje żużel, ale jednak żadne inne miasto nie jest tak zdominowane przez żużlową ekipę jak ZG.
dla mnie jak juz o Lubuskim gadamy większym fenomenem jest Gorzów Wlkp, tam Zuzel to sport narodowy, pilka jest tam chyba nawet za siatkowka czy koszem ( na pewno pod wzgledem sportowym) Stal zdobywałą medale czy wygrywala lige na mecze chodzilo po komplet kibicow, a mimo to Stilon rządzi tam w mieście i robi co chce. Biorąc pod uwage popularność frekwencje czy inne rzeczy to Stal powinna być topową ekipa w Lubuskim, a wiadomo jak to wygląda i tu na pewno jest mocno niewykorzystany potencjał.

Czarny1946

Post autor: Czarny1946 » 02.07.2025, 18:49

Egon1983 pisze:
01.07.2025, 20:08
Cześć.
W tym temacie chciałbym się Was dopytać o miasta/ekipy z najmniej wykorzystanym potencjałem w sprawach kibicowskich.
Pierwsze co mi się narzuca to 75 tysięczna Jelenia Góra, później 60 tysięczny Głogów i 124 tysięczne Opole ale również kilka innych mniejszych lub większych miejscowości w których niejednokrotnie stadion znajduje się pośrodku dużego osiedla a frekwencja w młynie przypomina tą z 10 tysięcznych Gorzyc. W wielu miastach takich jak Wałbrzych mecz piłkarski wydaje się być jedyną atrakcją i pomimo kilkunastoletniej banicji w niskich ligach powinien być wypełniony znudzoną młodzieżą ... a nie jest.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. W moim głębokim przekonaniu bądź co bądź ale ekipy działające na cały etat jak Chrobry, Odra czy Górnik nie można wrzucać do jednego szeregu z Karkonoszami co działają co najwyżej na umowę zlecenie czy i dzieło. Zobaczcie chociaż liczby wyjazdowe które Karkow. Na 17 wyjazdów ile zaliczyli? Wyjazd na rundę ?

Afrykaner

Post autor: Afrykaner » dzisiaj, 08:46

Egon1983 pisze:
01.07.2025, 20:08
Cześć.
Pytanie czy faktycznie te miasta tyle rzeczywiście liczą, bo właśnie takie ośrodki najszybciej realnie tracą mieszkańców na rzecz Warszawy, Krakowa czy Wrocławia. Po drugie musi być jakiś sensowny poziom sportowy żeby coś się ruszyło, a w takim Tarnowie to prędzej ktoś wsiądzie w auto czy pociąg i dojedzie w godzinę na Wisłę czy Cracovię.

B. Ricci

Post autor: B. Ricci » dzisiaj, 12:02

haaland000 pisze:
01.07.2025, 21:42
Tarnów, Toruń, Jarosław
Z Tarnowem na pewno się zgodzę, ale Jarosław? W dawnych latach oczywiście Swirlandia jeszcze mocniej wyróżniała się pod względem liczebności i h, ale jak na miasto takiej wielkości pokazują się dobrze. Pamiętajmy, że regres liczebności sięga prawie wszystkie ekipy z mniejszych miast.

Co do Torunia też nie jestem do końca przekonany - miasto około 200 tys. mieszkańców i masz dwie ekipy - Elanę, która ma lepsze i gorsze momenty na przestrzeni lat, ale prezentującą jakiś poziom, w dodatku Apator, który na płaszczyźnie h w ogólnym rozrachunku jest daleko od lokalnego rywala, ale jeśli chodzi o zwykłych kibiców walą tam tłumy. Zawsze może być oczywiście lepiej i obydwie ekipy stać na więcej, ale czy taki niewykorzystany potencjał?

Tutaj już prędzej bym Gorzów Wielkopolski wymienił, który też nie jest małym miastem, a jest podobna sytuacja - mniej popularny klub piłkarski, ale silniejszy chuligańsko zdecydowanie oraz popularny żużel, ale kibicowsko od lat Stal leży.

Boni8

Post autor: Boni8 » dzisiaj, 18:24

A według mnie taką ekipą/miastem jest Śląsk Wrocław. Oczywiście nie chcę nic im ujmować bo są liczącą się ekipą w Polsce ale jak na wielkość miasta, mnogość fan clubów itd uważam, że powinni się dużo lepiej prezentować pod każdym względem.

kat.

Post autor: kat. » dzisiaj, 18:40

A tak odwracając trochę pytanie: które około 100-tys. miasto najlepiej wykorzystuje potencjał? Pomijam oczywiście Górny Ślunsk.

Co do Tarnowa to jest kilka czynników. Bliskość Krakowa, brak wielkich tradycji piłkarskich, obecna degrengolada sportowa.
Trochę jak w Lubuskim - Zielonka, Gorzów, tylko tam dalej do Poznania czy Wrocławia.
A Włocławek? Abstrahując od siły ekipy, tam nigdy (?) nie było przynajmniej w teorii samodzielnej bandy.

Proof

Post autor: Proof » dzisiaj, 19:38

Boni8 pisze:
dzisiaj, 18:24
A według mnie taką ekipą/miastem jest Śląsk Wrocław. Oczywiście nie chcę nic im ujmować bo są liczącą się ekipą w Polsce ale jak na wielkość miasta, mnogość fan clubów itd uważam, że powinni się dużo lepiej prezentować pod każdym względem.
Czy ja wiem? daleko mi do Śląska ale w którym miejscu miaja sie lepiej prezentować? pod względem frekwencji poprzedni sezon skończyli na 3 miejscu w ekstraklasie ( średnia powyzej 18 tyś ludzi) sezon dalej tak samo pod wzgledem frekwencji byli na podium, znów tylko Legia i Lech przed nimi. Patrzymy na wyjazdy poprzedni sezon ich średnia to 750-800 osób w sektorze gości czyli są gdzieś na 5 czy 6 miejscu w ekstraklasie, gorzej jezdzily od nich takie ekipy jak Lechia, Motor, Pogoń czy Jagiellonia. Pod względem ultras bez szału ale coś tez troche odpalali i działali. Na pewno Stadion maja za duzy jak na dzisiejszy potencjał, ale wciąz to czołowka w Polsce i raczej zaliczy progres przez te dwa lata niz regres jak np taka Lechia

B. Ricci

Post autor: B. Ricci » dzisiaj, 19:45

kat. pisze:
dzisiaj, 18:40
A tak odwracając trochę pytanie: które około 100-tys. miasto najlepiej wykorzystuje potencjał? Pomijam oczywiście Górny Ślunsk.

Co do Tarnowa to jest kilka czynników. Bliskość Krakowa, brak wielkich tradycji piłkarskich, obecna degrengolada sportowa.
Trochę jak w Lubuskim - Zielonka, Gorzów, tylko tam dalej do Poznania czy Wrocławia.
A Włocławek? Abstrahując od siły ekipy, tam nigdy (?) nie było przynajmniej w teorii samodzielnej bandy.
Do Tarnowa poza czynnikami, które wymieniłeś moim zdaniem jest jeszcze klimat zbliżony do krakowskiego (wraz z konsekwencjami), co sprawia, że jeszcze mniej osób chce się w to bawić.

ODPOWIEDZ