Kibice Made in Germany
Moderator: Automoderation
Re: Kibice Made in Germany
Kiedyś czytałem w TMK opis niemieckiej sceny kibicowskiej. Było tam napisane że w Monachium kibice TSV i Bayernu nie przepadają za sobą. Ale chuligani trzymają się jako reprezentacja miasta. Czy coś się zmieniło?
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna ... i-zasadzke
Na filmie widać tylko ultrasów obu stron.yogi_1981 pisze: 17.05.2023, 19:21 Kiedyś czytałem w TMK opis niemieckiej sceny kibicowskiej. Było tam napisane że w Monachium kibice TSV i Bayernu nie przepadają za sobą. Ale chuligani trzymają się jako reprezentacja miasta. Czy coś się zmieniło?
Od czasu rozwiązania grupy "Alles für München", każda ekipa chuliganow robi swoje.
Ok dzięki
-
bez-napinki
w********** lewary!
-
Ultra_Press
- Kontakt:
D: Türkspor Dortmund - Wuppertaler SV. 2024-07-27
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Qvu-6M-11Kk[/youtube]
D: SSV Ulm 1846 - 1. FC Kaiserslautern. 2024-08-04
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CB51n4g9IFU[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Qvu-6M-11Kk[/youtube]
D: SSV Ulm 1846 - 1. FC Kaiserslautern. 2024-08-04
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CB51n4g9IFU[/youtube]
Opisze ktoś Berlin? Ewentualnie jakaś strona dobra.
-
oldies years
W zachodnich NIemczech zedydowana wiekszosc klubow to lewica, bo ogolnie spoleczenstwo jest tam mocno lewicowe, bez porownania z Polska, co ma zwiazek m.in. z rokiem 1968 i studenckimi ruchami antysystemowymi, ktore sie tam rozwinely- Kibice Bayernu nie roznia sie wiec specjalnie od innych z RFN. Trezba pamietac, ze Monachium to wielkie, kosmpolityczne miasto i konserwatywna jest raczej prowincja Bawarii, o ile w ogole bo w dzsiejszych czasach pare klasycznych pojec nie jest tak oczywistych jak kiedys. Natomiast mocno lewicowa jest bez watpienia glowna grupa ultras Bayernu czyli Schickeria. Ma ona od dawna bardzo bliskie kontakty z St. Pauli i chyba czesciowo ma to wplyw na ich lewicowosc.
Dziękuję za rzeczową odpowiedź.oldies years pisze: 09.04.2025, 07:40 W zachodnich NIemczech zedydowana wiekszosc klubow to lewica, bo ogolnie spoleczenstwo jest tam mocno lewicowe, bez porownania z Polska, co ma zwiazek m.in. z rokiem 1968 i studenckimi ruchami antysystemowymi, ktore sie tam rozwinely- Kibice Bayernu nie roznia sie wiec specjalnie od innych z RFN. Trezba pamietac, ze Monachium to wielkie, kosmpolityczne miasto i konserwatywna jest raczej prowincja Bawarii, o ile w ogole bo w dzsiejszych czasach pare klasycznych pojec nie jest tak oczywistych jak kiedys. Natomiast mocno lewicowa jest bez watpienia glowna grupa ultras Bayernu czyli Schickeria. Ma ona od dawna bardzo bliskie kontakty z St. Pauli i chyba czesciowo ma to wplyw na ich lewicowosc.
-
sprotaviak
Czy mógłby ktoś rzetelnie opisać scenę na Energie Cottbus ? Grupy itd., itp. ? Z góry dzięki. Pozdrawiam.
Dynamo Drezno, Hansa Rostock, TSV 1860, Eintracht Frankfurt, Loko Lipsk (kolejność przypadkowa). Czy właśnie tak wygląda ścisły top pod względem chuliganki w Niemczech ?
Z grubsza takmałyPolak pisze: 31.10.2025, 22:08 Dynamo Drezno, Hansa Rostock, TSV 1860, Eintracht Frankfurt, Loko Lipsk (kolejność przypadkowa). Czy właśnie tak wygląda ścisły top pod względem chuliganki w Niemczech ?
-
YoungFreaks'98
Ktoś w kilku słowach moglby opisać ekipę z Mainz? Typowy dobrze zorganizowany Niemiecki średniak czy można liczyć na coś wiecej w Poznaniu?
Mógłbyś ktoś szczegółowo opisać Berlin?
Jako ciekawostkę dodam, bo wielu z Was moze nie wiedzieć.oldies years pisze: 09.04.2025, 07:40 W zachodnich NIemczech zedydowana wiekszosc klubow to lewica, bo ogolnie spoleczenstwo jest tam mocno lewicowe, bez porownania z Polska, co ma zwiazek m.in. z rokiem 1968 i studenckimi ruchami antysystemowymi, ktore sie tam rozwinely- Kibice Bayernu nie roznia sie wiec specjalnie od innych z RFN. Trezba pamietac, ze Monachium to wielkie, kosmpolityczne miasto i konserwatywna jest raczej prowincja Bawarii, o ile w ogole bo w dzsiejszych czasach pare klasycznych pojec nie jest tak oczywistych jak kiedys. Natomiast mocno lewicowa jest bez watpienia glowna grupa ultras Bayernu czyli Schickeria. Ma ona od dawna bardzo bliskie kontakty z St. Pauli i chyba czesciowo ma to wplyw na ich lewicowosc.
Pokłosiem roku 1968 na świecie, a szczególnie w Europie , był wysyp zachodnich, czerwonych elit. Te wszystkie Timmermansy i inne Merkele to dzieci tamtego okresu. A wiecie kto sypał pieniądze na to? ZSRR... spali groszem na Sorbonę Berkely i inne wielkie uniwersytety, A teraz mamy tego efekty...
-
CelticBhoy
Tyle tylko, że Merkel dorastała w NRD, a nie na "zgniłym" Zachodzie.
Union najsłabszy, nadrabiają grafami, choć często przy okazji malowania mają komitet powitalny z dwóch pozostałych klubów.
BFC i Hertha wyrównany poziom, robią wspólne akcje nieraz.
Dużo ciekawiej jest w Lipsku (LOK vs Chemie) czy mocno nasilona (jeżeli może być jeszcze większa) od zeszłego roku kosa między Hansa a Dynamem D.
-
oldies years
Hej,olek765 pisze: 31.03.2026, 14:02Jako ciekawostkę dodam, bo wielu z Was moze nie wiedzieć.oldies years pisze: 09.04.2025, 07:40 W zachodnich NIemczech zedydowana wiekszosc klubow to lewica, bo ogolnie spoleczenstwo jest tam mocno lewicowe, bez porownania z Polska, co ma zwiazek m.in. z rokiem 1968 i studenckimi ruchami antysystemowymi, ktore sie tam rozwinely- Kibice Bayernu nie roznia sie wiec specjalnie od innych z RFN. Trezba pamietac, ze Monachium to wielkie, kosmpolityczne miasto i konserwatywna jest raczej prowincja Bawarii, o ile w ogole bo w dzsiejszych czasach pare klasycznych pojec nie jest tak oczywistych jak kiedys. Natomiast mocno lewicowa jest bez watpienia glowna grupa ultras Bayernu czyli Schickeria. Ma ona od dawna bardzo bliskie kontakty z St. Pauli i chyba czesciowo ma to wplyw na ich lewicowosc.
Pokłosiem roku 1968 na świecie, a szczególnie w Europie , był wysyp zachodnich, czerwonych elit. Te wszystkie Timmermansy i inne Merkele to dzieci tamtego okresu. A wiecie kto sypał pieniądze na to? ZSRR... spali groszem na Sorbonę Berkely i inne wielkie uniwersytety, A teraz mamy tego efekty...
Tak, ale USA tez sypalo groszem na wszystko, co wiazalo sie z walka z tzw. komunizmem i ZSRR. Wiele krajow i organizacji dolary dostalo, w tym Polska i Solidarnosc. Nasz Karol JP II tez nie zostal papiezem przez przypadek, akurat w czasie kiedy zostal. W innych okolicznosciach politycznych papiezem bylby kolejny Luigi albo Giovanni tak, jak to bylo od wiekow. Reagan i Maggie swoje tu zrobili...A w 1968 roku ruchawki studenckie byly takze w Polsce i raczej ze strony ZSRR inspirowane nie byly. Efektem tego byla tez wtedy wymuszana emigracja wielu Polakow, tzw Zydow, czesto ludzi wyjatkowo zdolnych. Zawyczaj do Niemiec, Szwecji, Austrii, gdzie porobili kariery.
A wracajac do Berlina, w miescie niewiele sie dzieje jak na taka metropolie. Hertha to stary klub Berlina Zachodniego, z duza liczba kibicow, ale nie zawsze tak bylo, bo jak grali w II lidze na starym niewielkim stadionie to i on sie nie zawsze zapelnial. Okazjonalnie teraz sa w stanie zapelnic Stadion Olimpijski w kilkadziesat tysiecy, w tym sporo kobiet 50 plus i facetow 30 plus z ojcami okolo siedemdziesatki. Wszyscy zazwyczaj w barwach. Oczywiscie tez duzo dzieci i ogolnie mldodcianych. W dzielnicy Charlottenburg, gleboki Zachodni Berlin, gdzie gra Hertha, funkcjonuje jescze inny klub o ktorym nikt nie wie, nazywa sie Tennis Borussia Berlin, w skrocie TeBe. Bez sukcesow, mimo ze stary, raz otarl sie chyba o Bundeslige, pare razy w 2 Bundeslidze. Z dosc niewielka grupa kibicow, glownie zamoznych, bo i okolica bardzo bogata.
Union to jak wiadomo klub Berlina Wschodniego, z dzielnicy Köpenick, czyli glebokie NRD. Mial zawsze duzo kibicow bedacych w kontrze do Dynamo Berlin, klubu finansowanego i kierowanego przez Stasi, ktory to zawsze mial malo kibicow i w duzej czesci chuliganow i to konkretnyvch, co trzeba im przyznac. Ogolnie nie powiedzialbym, ze Union jest slaby, ani ze Dynamo mocne, bo na garstce nazioli/chuliganow trudno cos zbudowac zwlasszcza grajac od lat w IV lidze.
C
iekawe jest przy tym ze Dynamo Drezno, rowniez klub Stasi, milicji i organow bezpieczenstwa ma nieustannie bardzo wielu kibicow i jest powszechnie lubiany w Niemczech a Dynam Berlin bylo zawsze powszcehnie znienawidzone. Pod wzgledem stricte chuliganskim Berlin jest slabszy od wielu mniejszych miast, zwlaszcza tych z NRD, nie ma za bardzo o czym mowic.
Chyba nie sądzisz, że w czasie ciężkiej komuny (44-70) do Polski trafiały dolary do walki z komuną? :)oldies years pisze: 01.04.2026, 08:33Hej,olek765 pisze: 31.03.2026, 14:02Jako ciekawostkę dodam, bo wielu z Was moze nie wiedzieć.oldies years pisze: 09.04.2025, 07:40 W zachodnich NIemczech zedydowana wiekszosc klubow to lewica, bo ogolnie spoleczenstwo jest tam mocno lewicowe, bez porownania z Polska, co ma zwiazek m.in. z rokiem 1968 i studenckimi ruchami antysystemowymi, ktore sie tam rozwinely- Kibice Bayernu nie roznia sie wiec specjalnie od innych z RFN. Trezba pamietac, ze Monachium to wielkie, kosmpolityczne miasto i konserwatywna jest raczej prowincja Bawarii, o ile w ogole bo w dzsiejszych czasach pare klasycznych pojec nie jest tak oczywistych jak kiedys. Natomiast mocno lewicowa jest bez watpienia glowna grupa ultras Bayernu czyli Schickeria. Ma ona od dawna bardzo bliskie kontakty z St. Pauli i chyba czesciowo ma to wplyw na ich lewicowosc.
Tak, ale USA tez sypalo groszem na wszystko, co wiazalo sie z walka z tzw. komunizmem i ZSRR. Wiele krajow i organizacji dolary dostalo, w tym Polska i Solidarnosc. Nasz Karol JP II tez nie zostal papiezem przez przypadek, akurat w czasie kiedy zostal. W innych okolicznosciach politycznych papiezem bylby kolejny Luigi albo Giovanni tak, jak to bylo od wiekow. Reagan i Maggie swoje tu zrobili...A w 1968 roku ruchawki studenckie byly takze w Polsce i raczej ze strony ZSRR inspirowane nie byly. Efektem tego byla tez wtedy wymuszana emigracja wielu Polakow, tzw Zydow, czesto ludzi wyjatkowo zdolnych. Zawyczaj do Niemiec, Szwecji, Austrii, gdzie porobili kariery.
Co do '68 u Nas, to po prostu była walka na górze u ruskich przeniesiona na blok socjalistyczny, głównie na Polskę. Związane było to w prosty sposób z wojną na bliskim wschodzie w '67. Mieliśmy amerykańskich żydów kontra radzieckich arabów. No i skoro Izrael był pro USA to w ZSRR twarde głowy uznały, ze trzeba się pozbyć elementu syjonistycznego. Dolary amerykańskie więc w jakiś sposób faktycznie na to wpływały, ale nie tak jak ruble sypane na zachodnie uniwersytety :)
Co się wydarzyło na HSV? Zawsze kojarzyli mi się z prawicą (może mylnie?) mocno walczącą z tęczowym St. Pauli, a tu proszę, lewackie transparenty w młynie. Aż taka przemiana?
Napisałem coś na ten temat kilka stron i lat temu. W sumie niewiele się zmieniło.
Na HSV jest kilka grup lewicowych, np CA, więc to nic dziwnego u nich. To są Niemcy, nie ma tam jednorodności na trybunach w kwestii poglądów grup.yalla pisze: 02.04.2026, 08:26 Co się wydarzyło na HSV? Zawsze kojarzyli mi się z prawicą (może mylnie?) mocno walczącą z tęczowym St. Pauli, a tu proszę, lewackie transparenty w młynie. Aż taka przemiana?
Ok, dzięki, musiałem przeoczyć - już szukam..:FC*SP:. pisze: 02.04.2026, 10:36 Napisałem coś na ten temat kilka stron i lat temu. W sumie niewiele się zmieniło.
Wiem o tym, natomiast kilka ekip kojarzyło mi się zawsze jednoznacznie ideologicznie, niezależnie od grupy, między innymi St. Pauli, HSV czy Hansa Rostock. Zatem wychodzi na to, że myliłem się co do HSV.SectorX pisze: 06.04.2026, 22:36Na HSV jest kilka grup lewicowych, np CA, więc to nic dziwnego u nich. To są Niemcy, nie ma tam jednorodności na trybunach w kwestii poglądów grup.yalla pisze: 02.04.2026, 08:26 Co się wydarzyło na HSV? Zawsze kojarzyli mi się z prawicą (może mylnie?) mocno walczącą z tęczowym St. Pauli, a tu proszę, lewackie transparenty w młynie. Aż taka przemiana?
Do Hansy też się mylisz ;), Block 9A poglądy prawicowe ale Supras Rostock i inne stojące z nimi ekipy z Rostocku czy okolic najbliższych Rostocku już bardziej poglądy lewicowe.yalla pisze: 07.04.2026, 09:33Ok, dzięki, musiałem przeoczyć - już szukam..:FC*SP:. pisze: 02.04.2026, 10:36 Napisałem coś na ten temat kilka stron i lat temu. W sumie niewiele się zmieniło.
Wiem o tym, natomiast kilka ekip kojarzyło mi się zawsze jednoznacznie ideologicznie, niezależnie od grupy, między innymi St. Pauli, HSV czy Hansa Rostock. Zatem wychodzi na to, że myliłem się co do HSV.SectorX pisze: 06.04.2026, 22:36Na HSV jest kilka grup lewicowych, np CA, więc to nic dziwnego u nich. To są Niemcy, nie ma tam jednorodności na trybunach w kwestii poglądów grup.yalla pisze: 02.04.2026, 08:26 Co się wydarzyło na HSV? Zawsze kojarzyli mi się z prawicą (może mylnie?) mocno walczącą z tęczowym St. Pauli, a tu proszę, lewackie transparenty w młynie. Aż taka przemiana?
To czy istnieje w DE w ogóle jakaś ekipa gdzie jest 100% prawicy albo lewicy, jeżeli chodzi o grupy? St. Pauli 100% lewica a brak bandy 100% prawicowej? Nie mówię o jakiejś tam deklaracji "apolityczności" bo dla mnie to znaczy tyle co nic, każda z tych "apolitycznych" grup i tak ma swoje nieoficjalne poglądy w lewo lub w prawo, i nie mówię tylko o DE.SectorX pisze: 07.04.2026, 19:44Do Hansy też się mylisz ;), Block 9A poglądy prawicowe ale Supras Rostock i inne stojące z nimi ekipy z Rostocku czy okolic najbliższych Rostocku już bardziej poglądy lewicowe.yalla pisze: 07.04.2026, 09:33Ok, dzięki, musiałem przeoczyć - już szukam..:FC*SP:. pisze: 02.04.2026, 10:36 Napisałem coś na ten temat kilka stron i lat temu. W sumie niewiele się zmieniło.
Wiem o tym, natomiast kilka ekip kojarzyło mi się zawsze jednoznacznie ideologicznie, niezależnie od grupy, między innymi St. Pauli, HSV czy Hansa Rostock. Zatem wychodzi na to, że myliłem się co do HSV.SectorX pisze: 06.04.2026, 22:36
Na HSV jest kilka grup lewicowych, np CA, więc to nic dziwnego u nich. To są Niemcy, nie ma tam jednorodności na trybunach w kwestii poglądów grup.
Suptras Rostock, jak i współpracująca z nimi ekipa chuligańska Action Connection są apolityczni. Już kiedyś lewaki z Unique Rebels chcieli zrobić z Hansy drugie Sankt Pauli czy inny Babelsberg, ale jak się pojawili na Sudtribune tak szybko z niej zostali wykopani. Z cierkawości mogę powiedzieć, że ludzie z Hansy pojawiali się na marszach prawicowcy w mieście.
Jeśli chodzi o prawe ekipy w DE to są: Energie Cottbus, Chemintzer FC, Halle(HFC Chemie) czy masz pojedyńcze ekipy w rożnych klubach.
Jeśli chodzi o prawe ekipy w DE to są: Energie Cottbus, Chemintzer FC, Halle(HFC Chemie) czy masz pojedyńcze ekipy w rożnych klubach.
Dodałbym jeszcze mocno prawicowy Lok Leipzig
Tam w Rostocku jedna frakcja się wyłamała i są na innej trybunie, chodzi tu bardziej o ludzi stojących bardzo w prawo ;)benoit pisze: 09.04.2026, 11:38 Suptras Rostock, jak i współpracująca z nimi ekipa chuligańska Action Connection są apolityczni. Już kiedyś lewaki z Unique Rebels chcieli zrobić z Hansy drugie Sankt Pauli czy inny Babelsberg, ale jak się pojawili na Sudtribune tak szybko z niej zostali wykopani. Z cierkawości mogę powiedzieć, że ludzie z Hansy pojawiali się na marszach prawicowcy w mieście.
-
Zolnierz Gruchaly
Kibice Hansy Rostock w ponad 6 tyś pojechali do Anglii na SPARING swojego klubu z Watfordem
Absolutnie chora liczba z naszej perspektywy 😳
Jak na dziś wygląda Dynamo Drezno pod kątem poglądów politycznych? Będąc w Dreźnie zauważyłem dużo gadżetów w oficjalnym fanstore z napisem "against racism" ale to pewnie wymysł lewackich władz klubu. Usłyszałem też kiedyś anegdotę, że Dynamo tworzy taką mocno zintegrowaną społeczność, że pomagają sobie życiowo jeden drugiemu żeby nie iść w używki, trenować, że ogólnie są bardzo rodzinni dla siebie. I generalnie nie chodzi o jakieś tam teksty "trenujcie a nie pijcie" tylko faktycznie funkcjonuje to u nich na restrykcyjnym poziomie i ludzie się pilnują, jeden drugiego. To prawda że są tak zintegrowani? Obiło się coś komuś o uszy?
Parę ładnych lat temu Dynamo określało się, że nie stoi po żadnej stronie politycznej, a dla nich liczy się tylko klub. No ale nie jest zaskoczeniem, że w Saksonii prym wiedzie AFD, więc i ludzi ukierunkowanych na prawo raczej nie brakuje ;)yalla pisze: 27.07.2026, 12:06 Jak na dziś wygląda Dynamo Drezno pod kątem poglądów politycznych? Będąc w Dreźnie zauważyłem dużo gadżetów w oficjalnym fanstore z napisem "against racism" ale to pewnie wymysł lewackich władz klubu. Usłyszałem też kiedyś anegdotę, że Dynamo tworzy taką mocno zintegrowaną społeczność, że pomagają sobie życiowo jeden drugiemu żeby nie iść w używki, trenować, że ogólnie są bardzo rodzinni dla siebie. I generalnie nie chodzi o jakieś tam teksty "trenujcie a nie pijcie" tylko faktycznie funkcjonuje to u nich na restrykcyjnym poziomie i ludzie się pilnują, jeden drugiego. To prawda że są tak zintegrowani? Obiło się coś komuś o uszy?
Dzisiaj Dynamo Dresden ma kontakty z Motorem Lublin, zatem nie sądzę by ktoś pozwalał sobie w Polsce na kontakty z lewicowymi kibicami.
A co do społeczności to coś w tym jest. Trzeba wiedzieć, że Drezno jako miasto jest miejscem, które ciągle w historii obrywało po tyłku. Pogromy, zniszczenia wojenne, demokracja ludowa i inne takie ciekawe atrakcje. Dlatego też i mentalność przeciętnego mieszkańca Dresden jest zupełnie inny niż w przypadku takiego mieszkańca Berlina. W nowych landach Niemiec, czyli byłe NRD, panuje silna "Ostalgia", a w Dreźnie jest to myślę, bardziej widoczne. Stamtąd zresztą pochodzi ugrupowanie PEGIDA, będące negatywnie nastawione do islamistów.
Czy faktycznie pilnują się co do alkoholu i innych używek, ani nie potwierdzę, ani nie zaprzeczę. Natomiast zejście z pewnego poziomu im nie grozi.
Wiesz, z perspektywy naszej to chora liczba, a dla Niemców to żaden wyczyn. Wystarczy pojechać na mecz do Berlina, na Herthę i zobaczyć jakie liczby kręcą przyjezdni. W szczególności te ekipy z byłego NRD. U nas jak taki Lech czy Legia zapełni klatkę to już jest przypisywane jako sukces. Tam, delikatnie mówiąc, to kropla w morzu.Zolnierz Gruchaly pisze: 25.07.2026, 13:43 Kibice Hansy Rostock w ponad 6 tyś pojechali do Anglii na SPARING swojego klubu z Watfordem
-
oldies years
hej,Nalesnior pisze: 29.07.2026, 14:52Parę ładnych lat temu Dynamo określało się, że nie stoi po żadnej stronie politycznej, a dla nich liczy się tylko klub. No ale nie jest zaskoczeniem, że w Saksonii prym wiedzie AFD, więc i ludzi ukierunkowanych na prawo raczej nie brakuje ;)yalla pisze: 27.07.2026, 12:06 Jak na dziś wygląda Dynamo Drezno pod kątem poglądów politycznych? Będąc w Dreźnie zauważyłem dużo gadżetów w oficjalnym fanstore z napisem "against racism" ale to pewnie wymysł lewackich władz klubu. Usłyszałem też kiedyś anegdotę, że Dynamo tworzy taką mocno zintegrowaną społeczność, że pomagają sobie życiowo jeden drugiemu żeby nie iść w używki, trenować, że ogólnie są bardzo rodzinni dla siebie. I generalnie nie chodzi o jakieś tam teksty "trenujcie a nie pijcie" tylko faktycznie funkcjonuje to u nich na restrykcyjnym poziomie i ludzie się pilnują, jeden drugiego. To prawda że są tak zintegrowani? Obiło się coś komuś o uszy?
Dzisiaj Dynamo Dresden ma kontakty z Motorem Lublin, zatem nie sądzę by ktoś pozwalał sobie w Polsce na kontakty z lewicowymi kibicami.
A co do społeczności to coś w tym jest. Trzeba wiedzieć, że Drezno jako miasto jest miejscem, które ciągle w historii obrywało po tyłku. Pogromy, zniszczenia wojenne, demokracja ludowa i inne takie ciekawe atrakcje. Dlatego też i mentalność przeciętnego mieszkańca Dresden jest zupełnie inny niż w przypadku takiego mieszkańca Berlina. W nowych landach Niemiec, czyli byłe NRD, panuje silna "Ostalgia", a w Dreźnie jest to myślę, bardziej widoczne. Stamtąd zresztą pochodzi ugrupowanie PEGIDA, będące negatywnie nastawione do islamistów.
Czy faktycznie pilnują się co do alkoholu i innych używek, ani nie potwierdzę, ani nie zaprzeczę. Natomiast zejście z pewnego poziomu im nie grozi.
Wiesz, z perspektywy naszej to chora liczba, a dla Niemców to żaden wyczyn. Wystarczy pojechać na mecz do Berlina, na Herthę i zobaczyć jakie liczby kręcą przyjezdni. W szczególności te ekipy z byłego NRD. U nas jak taki Lech czy Legia zapełni klatkę to już jest przypisywane jako sukces. Tam, delikatnie mówiąc, to kropla w morzu.Zolnierz Gruchaly pisze: 25.07.2026, 13:43 Kibice Hansy Rostock w ponad 6 tyś pojechali do Anglii na SPARING swojego klubu z Watfordem
wtrące się, bo oprócz lig angielskich, niemieckie mnie najbardziej interesują. Bywałem na meczach w NRD i później po zjednoczeniu.
Czyli krótko -Dynamo Drezno - potężna ekip kibicowska, nawet jak na warunki niemieckie. I niebywale wierna, aktywna bez względu na to czy 2 liga czy 3 liga.
Był to w NRD klub resortowy, ale nie jak dawne Dynamo Berlin czyli klub typowo Stasi. Nie mylić z panią Stanisławą, tylko z ich enerdowskim SB. Dlatego mimo wszystko był to numer 1 kibicowsko w NRD, dalej Hansa i może Union. I dzisiaj są potęgą nadal i w skali już całych Niemiec. Czy się wspierają w ramach wspólnoty? Na pewno, ale my w Polsce też się wspieramy, to raczej normalne szczególnie w dużych i licznych ekipach.
Alkohol i używki - bądźmy poważni, wszędzie się piło i pije przy okazji okołomeczowych.
Polityka - za duża społeczność, żeby wszyscy byli za AFD, prawicą, lewicą w jednym szeregu.
Inne ekipy w porównaniu z Dynamo - nie powiedziałbym, że te z byłego NRD brylują. Są i dobrze, nawet te mniejsze typu Halle, Jena itp.
Natomiast jednak BVB, Bayern, Koln, HSV, Pauli, 1860 Monachium, Fortuna, Nurnberg, Hertha, Essen, Waldhof, Saarbrucken i wiele innych są liczniejsi. Wystarczy zerknąć w tabele 2, 3 ligi jakie ekipy tam grają. Ale dla Drezna wielki szacun, mimo że im nie kibicuję.
No co by nie mówić, Dynamo wraz z Hansą to wielkie marki byłego NRD. Ja bym tutaj jeszcze dodał Energie Cottbus, bo też nie są ekipą z pierwszej łapanki. Teraz wrócili do 2. Bundesligi, więc pewnie będą sobie rekompensować niebyt w niższych ligach. Magdeburg też dobrze się prezentuje, a można jeszcze dodać ekipy z Lipska.oldies years pisze: 29.07.2026, 20:16hej,Nalesnior pisze: 29.07.2026, 14:52Parę ładnych lat temu Dynamo określało się, że nie stoi po żadnej stronie politycznej, a dla nich liczy się tylko klub. No ale nie jest zaskoczeniem, że w Saksonii prym wiedzie AFD, więc i ludzi ukierunkowanych na prawo raczej nie brakuje ;)yalla pisze: 27.07.2026, 12:06 Jak na dziś wygląda Dynamo Drezno pod kątem poglądów politycznych? Będąc w Dreźnie zauważyłem dużo gadżetów w oficjalnym fanstore z napisem "against racism" ale to pewnie wymysł lewackich władz klubu. Usłyszałem też kiedyś anegdotę, że Dynamo tworzy taką mocno zintegrowaną społeczność, że pomagają sobie życiowo jeden drugiemu żeby nie iść w używki, trenować, że ogólnie są bardzo rodzinni dla siebie. I generalnie nie chodzi o jakieś tam teksty "trenujcie a nie pijcie" tylko faktycznie funkcjonuje to u nich na restrykcyjnym poziomie i ludzie się pilnują, jeden drugiego. To prawda że są tak zintegrowani? Obiło się coś komuś o uszy?
wtrące się, bo oprócz lig angielskich, niemieckie mnie najbardziej interesują. Bywałem na meczach w NRD i później po zjednoczeniu.
Czyli krótko -Dynamo Drezno - potężna ekip kibicowska, nawet jak na warunki niemieckie. I niebywale wierna, aktywna bez względu na to czy 2 liga czy 3 liga.
Był to w NRD klub resortowy, ale nie jak dawne Dynamo Berlin czyli klub typowo Stasi. Nie mylić z panią Stanisławą, tylko z ich enerdowskim SB. Dlatego mimo wszystko był to numer 1 kibicowsko w NRD, dalej Hansa i może Union. I dzisiaj są potęgą nadal i w skali już całych Niemiec. Czy się wspierają w ramach wspólnoty? Na pewno, ale my w Polsce też się wspieramy, to raczej normalne szczególnie w dużych i licznych ekipach.
Alkohol i używki - bądźmy poważni, wszędzie się piło i pije przy okazji okołomeczowych.
Polityka - za duża społeczność, żeby wszyscy byli za AFD, prawicą, lewicą w jednym szeregu.
Inne ekipy w porównaniu z Dynamo - nie powiedziałbym, że te z byłego NRD brylują. Są i dobrze, nawet te mniejsze typu Halle, Jena itp.
Natomiast jednak BVB, Bayern, Koln, HSV, Pauli, 1860 Monachium, Fortuna, Nurnberg, Hertha, Essen, Waldhof, Saarbrucken i wiele innych są liczniejsi. Wystarczy zerknąć w tabele 2, 3 ligi jakie ekipy tam grają. Ale dla Drezna wielki szacun, mimo że im nie kibicuję.
Swoją drogą, w byłym NRD bardzo popularnym skrótem jest nasze polskie CHWDP zamiast międzynarodowego ACAB ;)
Zdaje się, że Jena ma taką flagę, Dynamo Dresden też, BFC Dynamo również, a na grafach w Cottbus też popularne hasło.
Nalesnior pisze: 29.07.2026, 21:21No co by nie mówić, Dynamo wraz z Hansą to wielkie marki byłego NRD. Ja bym tutaj jeszcze dodał Energie Cottbus, bo też nie są ekipą z pierwszej łapanki. Teraz wrócili do 2. Bundesligi, więc pewnie będą sobie rekompensować niebyt w niższych ligach. Magdeburg też dobrze się prezentuje, a można jeszcze dodać ekipy z Lipska.oldies years pisze: 29.07.2026, 20:16hej,Nalesnior pisze: 29.07.2026, 14:52
Parę ładnych lat temu Dynamo określało się, że nie stoi po żadnej stronie politycznej, a dla nich liczy się tylko klub. No ale nie jest zaskoczeniem, że w Saksonii prym wiedzie AFD, więc i ludzi ukierunkowanych na prawo raczej nie brakuje ;)
Wiesz, z perspektywy naszej to chora liczba, a dla Niemców to żaden wyczyn. Wystarczy pojechać na mecz do Berlina, na Herthę i zobaczyć jakie liczby kręcą przyjezdni. W szczególności te ekipy z byłego NRD. U nas jak taki Lech czy Legia zapełni klatkę to już jest przypisywane jako sukces. Tam, delikatnie mówiąc, to kropla w morzu.
Swoją drogą, w byłym NRD bardzo popularnym skrótem jest nasze polskie CHWDP zamiast międzynarodowego ACAB ;)
Zdaje się, że Jena ma taką flagę, Dynamo Dresden też, BFC Dynamo również, a na grafach w Cottbus też popularne hasło.
Chemie Halle ma też CHWDP w miejscu firmy często na replikach koszulek ;), Chemitzer FC też nieraz używa CHWDP.