Cały ten wątek zaczął się od tego, bo ktoś wyżej zapytał skąd akurat kibice Ruchu przedstawiają najbardziej pro górnośląską narracje z wszystkich ekip na Górnym Śląsku. Wyraziłem subiektywną opinie, że spowodowane to tym, że Chorzów i fancluby Ruchu to miejscowości bardziej zdominowane przez autochtonów niżeli Zabrze i fancluby Górnika, podobnie jest z innymi klubami w regionie. Jako potwierdzenie mojej teorii dałem statystyki do deklaracji narodowości śląskiej, w większości tam gdzie najwięcej procent deklaracji tam kibicuje się Ruchowi.Goral74 pisze: ↑02.12.2024, 09:02W Biskupicach też większość już "mówi" co nie znaczy nie są Ślązakami od pokoleń. Nie wiem komu kibicujesz niemniej kopnij się na Wolkę w Chorzowie, usłyszysz w zdecydowanej większości polski nie śląski (może repatrianci ? nie wiem nie rozróżniam).... Miejsc na Śląsku gdzie faktycznie jeszcze się w większości "godo" jest coraz mniej. Nie licząc gmin ROW, wskazałbym głównie Rudę Śląską i Świętochłowice. I powiem Ci żę godające dzielnice tych miast kibicują głównie Górnikowi. Ruda 1 (historycznie najstarsza część Rudy) czy Lipiny i stara część Chropaczowa. Nie twierdzę żę Górnik jest bardziej czy mniej Śląski natomiast epatowanie śląskością przez Ruch jest mało poważne.
Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
-
Co kierowało niebieskimi, że nie uhonorowali pamięci Jasia Furtoka? Argument o braku tego samego wobec Cieślika to farmazon
-
W ch** to mamy. Idź poszukaj w temacie z zeszłej kolejki odpowiedzi na twoje pytanie
Nie wchodzę w słowne przepychanki z forumowymi napinatorami
Subiektywne zdanie kibica Ruchu
-
Popłacz się.Czosnek1001 pisze: ↑03.12.2024, 22:37Co kierowało niebieskimi, że nie uhonorowali pamięci Jasia Furtoka? Argument o braku tego samego wobec Cieślika to farmazon
-
Wiesz diabeł tkwi w szczegółach... deklaracje.... dam przykład Chorzów Stary niejaki Dymos N bardzo w porządku gość (znany na rewirze) Grek z pochodzenia i wlepka na kompie "To My naród Śląski" ....... bez problemu walnie deklaracje :) takich Ślazaków, czy polskich patriotów jest dziś na pęczki :) Niemniej Twoje wytłumaczenie w teorii bardzo logiczne i sensowne.Silesia 90 pisze: ↑03.12.2024, 16:51Cały ten wątek zaczął się od tego, bo ktoś wyżej zapytał skąd akurat kibice Ruchu przedstawiają najbardziej pro górnośląską narracje z wszystkich ekip na Górnym Śląsku. Wyraziłem subiektywną opinie, że spowodowane to tym, że Chorzów i fancluby Ruchu to miejscowości bardziej zdominowane przez autochtonów niżeli Zabrze i fancluby Górnika, podobnie jest z innymi klubami w regionie. Jako potwierdzenie mojej teorii dałem statystyki do deklaracji narodowości śląskiej, w większości tam gdzie najwięcej procent deklaracji tam kibicuje się Ruchowi.Goral74 pisze: ↑02.12.2024, 09:02W Biskupicach też większość już "mówi" co nie znaczy nie są Ślązakami od pokoleń. Nie wiem komu kibicujesz niemniej kopnij się na Wolkę w Chorzowie, usłyszysz w zdecydowanej większości polski nie śląski (może repatrianci ? nie wiem nie rozróżniam).... Miejsc na Śląsku gdzie faktycznie jeszcze się w większości "godo" jest coraz mniej. Nie licząc gmin ROW, wskazałbym głównie Rudę Śląską i Świętochłowice. I powiem Ci żę godające dzielnice tych miast kibicują głównie Górnikowi. Ruda 1 (historycznie najstarsza część Rudy) czy Lipiny i stara część Chropaczowa. Nie twierdzę żę Górnik jest bardziej czy mniej Śląski natomiast epatowanie śląskością przez Ruch jest mało poważne.
-
Wyście są zjebani w tym Chorzowie xD
-
Jakiś czas temu Piast wytrzepał jakąś flagę Górnika, jeśli dobrze pamiętam na jakiś działkach.Ma ktoś foto tej flagi ? Pamietam, że zdjęcie było w necie, ale jak szukałem to nie mogłem znaleźć.
-
To nie łazi czasem o fana z Łabęd (reprezentacyjna)?tak tylko pytam pisze: ↑06.12.2024, 14:49Jakiś czas temu Piast wytrzepał jakąś flagę Górnika, jeśli dobrze pamiętam na jakiś działkach.Ma ktoś foto tej flagi ? Pamietam, że zdjęcie było w necie, ale jak szukałem to nie mogłem znaleźć.
-
Ruch zyskał za to że jakiś czas temu podjechali pod pomnik ofiar rzezi wołyńskiej i wielu w tym ja myślało, że podjęli kroki, żeby powoli ściągać z siebie łatkę anty Polaków i folksdojczy. No i na tym się chyba skończyło, bo ostatnio znowu pokazali swoje antypolskie oblicze. Chodzi oczywiście o to, że nie było minuty ciszy dla 36krotnego reprezentanta Polski, Jana Furtoka. Wstyd panowie, wstyd. Cała Polska się dostosowała a wy nie. Założę się, że Jan Furtok był nie tylko zwolennikiem Gieksy ale również innych śląskich klubów, bo po prostu zależało mu by piłka na Górnym Śląsku się rozwijała, by śląskie kluby zdobywały sukcesy.
-
Spóźniłeś się kilka dni z tymi żalami, temat przerobiony w komentarzach kolejki
Nie wchodzę w słowne przepychanki z forumowymi napinatorami
-
No i c*** jaka szkoda, znów wracamy do punktu wyjścia anty Polaków i Volksdeutschy. :(Prawo i pięść pisze: ↑06.12.2024, 18:22Ruch zyskał za to że jakiś czas temu podjechali pod pomnik ofiar rzezi wołyńskiej i wielu w tym ja myślało, że podjęli kroki, żeby powoli ściągać z siebie łatkę anty Polaków i folksdojczy. No i na tym się chyba skończyło, bo ostatnio znowu pokazali swoje antypolskie oblicze. Chodzi oczywiście o to, że nie było minuty ciszy dla 36krotnego reprezentanta Polski, Jana Furtoka. Wstyd panowie, wstyd. Cała Polska się dostosowała a wy nie. Założę się, że Jan Furtok był nie tylko zwolennikiem Gieksy ale również innych śląskich klubów, bo po prostu zależało mu by piłka na Górnym Śląsku się rozwijała, by śląskie kluby zdobywały sukcesy.
-
Skad wzial sie ten swoisty "pakt o nieagresje" miedzy Polonia a Ruchem ktory trwa jakos troche mniej niz 20 lat juz? Wczesniej te dwa kluby to byla ostra kosa. Warto tez zaznaczyc,ze zaczatki tego specyficznego "ukladu" byly w czasach kiedy Ruch byl naprawde topowo chuliganski, wiec trudno byloby mowic,ze bylo to spowodowane (ze strony Ruchu) jakas potrzeba zmniejszenia ilosci konkurentow w regionie (ktorymi z calym szacunkiem do nich Polonia od ponad dwoch dekad nigdy nie byla).
-
Polonia Bytom i Ruch Chorzów mają wspólnych wrogów, a nic tak nie łączy jak właśnie wspólny wróg - w tym przypadku Górnik Zabrze i GKS Katowice.
-
Był też taki krótki okres, że Ruch grał na olimpijskiej parę meczów kiedy obydwie drużyny jeszcze były w ekstraklasie. To też ich trochę "zbliżyło" do siebie. Jak już wspomniano o Bytomiu to wrażenie robi liczba kibiców z tego miasta na meczach Ruchu. W momencie gdy kibiców Górnika można spotkać na dwóch dzielnicach, które de facto są wioskami jak Górniki i Stolarzowice, to kibice Ruchu chyba rozsiani są po wszystkich pozostałych dzielnicach na czele z Łagiewnikami. Może ktoś z Ruchu się wypowie jak to wygląda dokładniej?
-
Kibiców Górnika w Bytomiu jest dużo . Mowa o samym Bytomiu. Oczywiście nie ma co mówić o tym że to jakiś FC ,ale jednak są. Na Karbiu, na Miechowicach znam osobiście kilka osób. Wiadomo że część to miejscowi , część osób które po prostu tam kupiły mieszkanie .Silesia 90 pisze: ↑07.12.2024, 16:31Był też taki krótki okres, że Ruch grał na olimpijskiej parę meczów kiedy obydwie drużyny jeszcze były w ekstraklasie. To też ich trochę "zbliżyło" do siebie. Jak już wspomniano o Bytomiu to wrażenie robi liczba kibiców z tego miasta na meczach Ruchu. W momencie gdy kibiców Górnika można spotkać na dwóch dzielnicach, które de facto są wioskami jak Górniki i Stolarzowice, to kibice Ruchu chyba rozsiani są po wszystkich pozostałych dzielnicach na czele z Łagiewnikami. Może ktoś z Ruchu się wypowie jak to wygląda dokładniej?
Fac Fideli Sis Fidelis
-
To nie Ruch grał na olimpijskiej, tylko Polonia na cichej
-
Ruch po prostu nie zwalcza się z ekipami z regionu które są kosami GKSKSG czyli Polonią Bytom Gks Jastrzębie czy Piast Gliwice.Tutaj nie ma co rozkminiać.Jeszcze 7 lat temu ekipa psycho fans miała dobre relacje z zsh czyli też z mocną kosą Katowic i Zabrza.Jeździli na treningi wspólne interesy i niewiele brakło by z tego był jakiś układ chuligański czym zapewne Zagłębie Sosnowiec zakończyło by sobie zgodę z Legią.
''A w pudle padaka już mało kto grypsuje złodziej na złodzieja administracji kabluje...''
-
Jak już to Polonia grała przy Cichej 6 i na Stadionie Śląskim.Silesia 90 pisze: ↑07.12.2024, 16:31Był też taki krótki okres, że Ruch grał na olimpijskiej parę meczów kiedy obydwie drużyny jeszcze były w ekstraklasie. To też ich trochę "zbliżyło" do siebie.
Łagiewniki to Bastion Ruchu w Bytomiu, reszta rozsiana po dzielnicach. Oprócz Łagiewnik, najliczniejsze wg mnie są Szombierki.Silesia 90 pisze: ↑07.12.2024, 16:31Jak już wspomniano o Bytomiu to wrażenie robi liczba kibiców z tego miasta na meczach Ruchu. W momencie gdy kibiców Górnika można spotkać na dwóch dzielnicach, które de facto są wioskami jak Górniki i Stolarzowice, to kibice Ruchu chyba rozsiani są po wszystkich pozostałych dzielnicach na czele z Łagiewnikami. Może ktoś z Ruchu się wypowie jak to wygląda dokładniej?
-
Fakt że niby „najbardziej śląski” klub się przez chwilę wąchał z Sosnowcem to brzmi jak żart.Prawilnyy pisze: ↑07.12.2024, 18:29Ruch po prostu nie zwalcza się z ekipami z regionu które są kosami GKSKSG czyli Polonią Bytom Gks Jastrzębie czy Piast Gliwice.Tutaj nie ma co rozkminiać.Jeszcze 7 lat temu ekipa psycho fans miała dobre relacje z zsh czyli też z mocną kosą Katowic i Zabrza.Jeździli na treningi wspólne interesy i niewiele brakło by z tego był jakiś układ chuligański czym zapewne Zagłębie Sosnowiec zakończyło by sobie zgodę z Legią.
Nie wyobrażam se że kibice nie powiązani z PF akceptowali by barwy zagłębia bo ktoś se tam interesy robi czy trenuje razem
-
Czy kogoś może czymś jeszcze zaskoczyć, ta banda c**** ?
Dobre. Wątpia,he he..
Dobre. Wątpia,he he..
-
Jakby się po jakiejś akcji nie sprzedali to byłbym zaskoczony, więc tak 
-
Nie, to nie chodzi o tą flagę.Jabollo pisze: ↑06.12.2024, 17:58To nie łazi czasem o fana z Łabęd (reprezentacyjna)?tak tylko pytam pisze: ↑06.12.2024, 14:49Jakiś czas temu Piast wytrzepał jakąś flagę Górnika, jeśli dobrze pamiętam na jakiś działkach.Ma ktoś foto tej flagi ? Pamietam, że zdjęcie było w necie, ale jak szukałem to nie mogłem znaleźć.
Flaga, o której pisałem wcześniej, prawdopodobnie nawet nie wisiała na meczu Górnika.
-
Czy na Piaście Cieszyn ktokolwiek działa lub działał?
Ruch lewostronny jest dla lewaków
-
Czy funkcjonuje jeszcze FC Górnika Lubliniec? To, że kibice są i jeżdżą na mecze to wiadomo, ale czy to jest to w jakikolwiek sposób zorganizowana grupa albo każdy jeździ sobie jak chce? W ostatnim czasie zdaje się, że FC Ruchu w mieście i okolicy jest bardziej zorganizowany. Ktoś się wypowie kto zna lepiej sytuacje?
I czy są znajdą się tam jakieś jednostki Rakowa? Bo, że np. na żużel na Włókniarza do Częstochowy ludzie z Lublińca i okolic jeżdżą to oczywiste.
Nie spodziewam się po żadnej z stron jakiejś dużej aktywności i podejrzewam, że kibicowanie raczej sprowadza się do piknikowego spokojnego kibicowania z racji na daleką odległość do Zabrza, Chorzowa czy ewentualnie Częstochowy, natomiast interesuje mnie obiektywnie kogo więcej i kto lepiej się organizuje.
I czy są znajdą się tam jakieś jednostki Rakowa? Bo, że np. na żużel na Włókniarza do Częstochowy ludzie z Lublińca i okolic jeżdżą to oczywiste.
Nie spodziewam się po żadnej z stron jakiejś dużej aktywności i podejrzewam, że kibicowanie raczej sprowadza się do piknikowego spokojnego kibicowania z racji na daleką odległość do Zabrza, Chorzowa czy ewentualnie Częstochowy, natomiast interesuje mnie obiektywnie kogo więcej i kto lepiej się organizuje.
-
To nie STS gamoniu.
-
O co chodzi z Bravo Boys w temacie Młodych Katowic?
-
https://www.youtube.com/watch?v=bZgb0sD4WDg dokument jest o Ruchu, natomiast jest na tyle obszerny, że mowa w nim o prawie każdym śląskim klubie, dlatego publikuje, bo uważam, że kibic każdej drużyny powinien posłuchać.
-
-
-
Pier.. O Ruchu a Bravo B.. To Gks Katowice.. Co za łeb
-
-
Dzisiaj ciekawa gala w Zawierciu gdzie Zagłębie z Ruchem siedzą w zasadzie na jednej trybunie. Znak czasów
-
dziwi Cie ze mozna sie dogadac? Para lat wstecz było podobnie. To nie mecz..
-
słowo klucz . z kibicowaniem to ma za mało wspólnego.
kiedyś było hasło takie " nie jeździsz , nie ćwiczysz to się nie liczysz" z którego wykreślono "nie jeździsz" na potrzeby czasów.
-
Masz racje dziwne czasy kiedyś nie do pomyślenia takie dogadywanie się zwłaszcza taka kosa Śląsko - Dąbrowska
Ino GieKSa
-
Wisła wczoraj chciała odwiedzić zagłębie na gali ale ruch się nje zgodził bo mieli dogadane a szkoda
-
Kiedyś to niedopomyślenia?
Kiedyś to nawet zgody Śląsko Dąbrowskie były....
Rzeź Wołyńska - pamiętajmy o tej nie wygodnej dla naszych rządzących zbrodni!
-
Odniesie się ktoś z Zagłębia do tematu tego ścierwa Mahdi Ayari ? Dlaczego to gówno tolerujecie u siebie ? Ile Wy tego macie w swoich szeregach ? To nie pierwszy ciapaty u Was.Już kilka lat temu Wam takich wypominano.Czas leci, a w Zagłębiu bez zmian.
-
ale masz coś jeszcze mu do zarzucenia czy tylko to, że jest "ciapatym ścierwem/gównem" ?
-
ku*** aż się wpisze. Ty tak poważnie?Blablabla11 pisze: ↑15.12.2024, 15:05ale masz coś jeszcze mu do zarzucenia czy tylko to, że jest "ciapatym ścierwem/gównem" ?