Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Jest na Górnym Śląsku jakaś ekipa, która jest całościowo prośląska poza Ruchem? Albo bardziej prośląska niż propolska i nie identyfikująca się jako grupa z ruchem patriotycznym?
Wiadomo, że ludzi deklarujących się jako "wyłącznie Ślązacy" można spotkać w każdej ekipie, ale ogólnie Górnik czy GieKSa identyfikują się z Patriotyzmem, co widać po oprawach i inicjatywach. Wydaje mi się, że Ruch to ewenement i całościowo wszystkie inne ekipy działają patriotycznie.
Wytłumaczy mi ktoś, skąd ten fenomen, że Ruch jest taki antypolski i prośląski jako jedyna ekipa? Dla mnie to obce tereny, mieszkam kilkaset kilometrów od Górnego Śląska, byłem tam tylko przejazdem i tego fenomenu nie kumam.
Aż dziwne, że na Ruchu nie ma przynajmniej jakiegoś podziału, tylko całość w 100 % "Oberschlesien".
Wiadomo, że ludzi deklarujących się jako "wyłącznie Ślązacy" można spotkać w każdej ekipie, ale ogólnie Górnik czy GieKSa identyfikują się z Patriotyzmem, co widać po oprawach i inicjatywach. Wydaje mi się, że Ruch to ewenement i całościowo wszystkie inne ekipy działają patriotycznie.
Wytłumaczy mi ktoś, skąd ten fenomen, że Ruch jest taki antypolski i prośląski jako jedyna ekipa? Dla mnie to obce tereny, mieszkam kilkaset kilometrów od Górnego Śląska, byłem tam tylko przejazdem i tego fenomenu nie kumam.
Aż dziwne, że na Ruchu nie ma przynajmniej jakiegoś podziału, tylko całość w 100 % "Oberschlesien".
-
Ale jest podział, mają jeszcze takich którym bliżej do Niemiec niż Polski oraz nazioli robiących chociażby grafy z hitlerem
-
Mordo, My to w ogóle chcemy się odłączyć od Polski.
-
Czosnek1001 pisze: ↑26.11.2024, 19:04Ale jest podział, mają jeszcze takich którym bliżej do Niemiec niż Polski oraz nazioli robiących chociażby grafy z hitlerem
Jeszcze mamy kontakty z al kaida i kilku członków kartelu sinaloa
-
Nie bronie kibiców Ruchu, ale zdziwił byś się ilu ma tatuaże patriotyczne.Soczek01 pisze: ↑26.11.2024, 18:24Jest na Górnym Śląsku jakaś ekipa, która jest całościowo prośląska poza Ruchem? Albo bardziej prośląska niż propolska i nie identyfikująca się jako grupa z ruchem patriotycznym?
Fac Fideli Sis Fidelis
-
Z Orłem Wehrmachtu?AMF1948 pisze: ↑26.11.2024, 19:47Nie bronie kibiców Ruchu, ale zdziwił byś się ilu ma tatuaże patriotyczne.Soczek01 pisze: ↑26.11.2024, 18:24Jest na Górnym Śląsku jakaś ekipa, która jest całościowo prośląska poza Ruchem? Albo bardziej prośląska niż propolska i nie identyfikująca się jako grupa z ruchem patriotycznym?
-
Ja znam odpowiedź na to pytanie. Ruch powstał przed drugą światową w 1920 roku na polskiej części Śląska i wtedy juz zgromadził w innych śląskich miastach w Polsce sporo kibiców, jak Katowice, Świętochłowice, Siemianowice i inne. Górnika wtedy jeszcze nie było, a Zabrze było w niemieckiej Śląsku. Po drugiej światowej Zabrze, Gliwice jak i cały pozostały Gorny i Dolny Śląsk włączono do Polski, a bardzo dużo niemieckiej społeczności opuściło to miasta i w ich przybyli mieszkańcy zza Buga, czyli z ziem, które Polska straciła na rzecz ZSRR, w międzyczasie powstał Górnik i tam zaczęto mu kibicować. W dużym uproszczeniu kibice Ruchu to bardziej autochtoni, kibice Górnika to bardziej ludność napływowa. Na Gorniku rzecz jasna też są kibice prośląscy, ale to głównie mieszkańcy wiosek i miast, które rownież były w Polsce przed drugą światową czyli trójkolorowa część Rudy Śląskiej ( przed drugim wydaniem chaji światowej było to kilka osobnych miejscowości) trójkolorowej części Piekar Śląskich i Tarnowskich Gór oraz Rybnika.Soczek01 pisze: ↑26.11.2024, 18:24Jest na Górnym Śląsku jakaś ekipa, która jest całościowo prośląska poza Ruchem? Albo bardziej prośląska niż propolska i nie identyfikująca się jako grupa z ruchem patriotycznym?
Swoją TG i Piekary stanowią swego rodzaju fenonem, że jest tam tyle Górnika, bo trochę jakby się wyłamały z tego schematu. To nieco urproszczenie, ale na rozkład sił na Śląsku jak i właśnie prośląskość i patriotyzm spory wplyw miały owczesne granice. W Gliwicach to nie wiem czy w ogole jeszcze ktoś godo po śląsku.
-
To jest wlasnie piekno Slaska. Mozesz deklarowac sie jakos 100% slazak i nic wiecej, jako polski slazak, albo niemiecki slazak. Ludzie generalnie zawsze byli chill i bardzo tolerancyjni. Na takim Ruchu Slaskosc to wspolny mianownik ktory jest "promowany", nie wazne czy ktos jest polskim patriotom jak wielu z ich dzialaczy albo nie czuje sie za bardzo polakiem jak na przyklad Fan Club Deutschland.
-
Uprzedzam, to jest tendencja, nie reguła i pytanie, nie stwierdzenie!
Czy może przyczyną być to, że Ruch zrzesza po prostu stosunkowo największą liczbę Ślązaków, którzy dominują na ich trybunach. Tereny przez nich zdominowane np. w Katowicach, to częściej kolebka śląskości, a osiedla nowsze, z płyty niekoniecznie.
80% ludzi na takim Tauzenie czy oś. Gwiazdach, mają wspólnego ze Śląskiem tyle, że się na nim urodzili, starzy są spod Lublina. Odwrotnie pewnie będzie na Szopienicach czy Nikiszowcu.
Czy może przyczyną być to, że Ruch zrzesza po prostu stosunkowo największą liczbę Ślązaków, którzy dominują na ich trybunach. Tereny przez nich zdominowane np. w Katowicach, to częściej kolebka śląskości, a osiedla nowsze, z płyty niekoniecznie.
80% ludzi na takim Tauzenie czy oś. Gwiazdach, mają wspólnego ze Śląskiem tyle, że się na nim urodzili, starzy są spod Lublina. Odwrotnie pewnie będzie na Szopienicach czy Nikiszowcu.
-
Nie , normalne. Ale widzę że nie ma sensu z tobą gadać.Soczek01 pisze: ↑26.11.2024, 20:40Z Orłem Wehrmachtu?AMF1948 pisze: ↑26.11.2024, 19:47Nie bronie kibiców Ruchu, ale zdziwił byś się ilu ma tatuaże patriotyczne.Soczek01 pisze: ↑26.11.2024, 18:24Jest na Górnym Śląsku jakaś ekipa, która jest całościowo prośląska poza Ruchem? Albo bardziej prośląska niż propolska i nie identyfikująca się jako grupa z ruchem patriotycznym?
Fac Fideli Sis Fidelis
-
Byku, znam kogoś kto zna kogoś kto ma szwagra, którego brat był w Piekarach Śląskich i wiem, że kibice Górnika to w ogromnej większości mieszkańcy Osiedla Wieczorka i okolic. To bloki z przyjezdnymi z całej Polski (nie ma co się wstydzić, tak to kiedyś wyglądało).Silesia 90 pisze: ↑26.11.2024, 20:58Ja znam odpowiedź na to pytanie. Ruch powstał przed drugą światową w 1920 roku na polskiej części Śląska i wtedy juz zgromadził w innych śląskich miastach w Polsce sporo kibiców, jak Katowice, Świętochłowice, Siemianowice i inne. Górnika wtedy jeszcze nie było, a Zabrze było w niemieckiej Śląsku. Po drugiej światowej Zabrze, Gliwice jak i cały pozostały Gorny i Dolny Śląsk włączono do Polski, a bardzo dużo niemieckiej społeczności opuściło to miasta i w ich przybyli mieszkańcy zza Buga, czyli z ziem, które Polska straciła na rzecz ZSRR, w międzyczasie powstał Górnik i tam zaczęto mu kibicować. W dużym uproszczeniu kibice Ruchu to bardziej autochtoni, kibice Górnika to bardziej ludność napływowa. Na Gorniku rzecz jasna też są kibice prośląscy, ale to głównie mieszkańcy wiosek i miast, które rownież były w Polsce przed drugą światową czyli trójkolorowa część Rudy Śląskiej ( przed drugim wydaniem chaji światowej było to kilka osobnych miejscowości) trójkolorowej części Piekar Śląskich i Tarnowskich Gór oraz Rybnika.Soczek01 pisze: ↑26.11.2024, 18:24Jest na Górnym Śląsku jakaś ekipa, która jest całościowo prośląska poza Ruchem? Albo bardziej prośląska niż propolska i nie identyfikująca się jako grupa z ruchem patriotycznym?
Swoją TG i Piekary stanowią swego rodzaju fenonem, że jest tam tyle Górnika, bo trochę jakby się wyłamały z tego schematu. To nieco urproszczenie, ale na rozkład sił na Śląsku jak i właśnie prośląskość i patriotyzm spory wplyw miały owczesne granice. W Gliwicach to nie wiem czy w ogole jeszcze ktoś godo po śląsku.
Typowo śląskie dzielnice Piekar są niebieskie.
-
Jest jeszcze kwestia, że na tych dzielnicach często mieszkają rodziny z pokolenia na pokolenie, gdzie nie ma pieniędzy żeby się stamtąd wynieść. Nikt nie chciałby świadomie mieszkać w starym zgrzybialym familoku z kiblem na korytarzu dzielonym z sąsiadami. Teraz z Nikisza robi się atrakcje turystyczna Katowic, ale jeszcze parenascie lat temu nikt z „zewnątrz” się tam nie pokazywał bo do domu wracałby w samych galotach.na_chwile pisze: ↑26.11.2024, 23:38Uprzedzam, to jest tendencja, nie reguła i pytanie, nie stwierdzenie!
-
-
Największe skupisko niebieskich w Piekarach to os.Manhatan.Osiedle powstało dla napływowych pracowników kopalnii Andaluzja.bez pośpiechu pisze: ↑27.11.2024, 11:45Byku, znam kogoś kto zna kogoś kto ma szwagra, którego brat był w Piekarach Śląskich i wiem, że kibice Górnika to w ogromnej większości mieszkańcy Osiedla Wieczorka i okolic. To bloki z przyjezdnymi z całej Polski (nie ma co się wstydzić, tak to kiedyś wyglądało).Silesia 90 pisze: ↑26.11.2024, 20:58Ja znam odpowiedź na to pytanie. Ruch powstał przed drugą światową w 1920 roku na polskiej części Śląska i wtedy juz zgromadził w innych śląskich miastach w Polsce sporo kibiców, jak Katowice, Świętochłowice, Siemianowice i inne. Górnika wtedy jeszcze nie było, a Zabrze było w niemieckiej Śląsku. Po drugiej światowej Zabrze, Gliwice jak i cały pozostały Gorny i Dolny Śląsk włączono do Polski, a bardzo dużo niemieckiej społeczności opuściło to miasta i w ich przybyli mieszkańcy zza Buga, czyli z ziem, które Polska straciła na rzecz ZSRR, w międzyczasie powstał Górnik i tam zaczęto mu kibicować. W dużym uproszczeniu kibice Ruchu to bardziej autochtoni, kibice Górnika to bardziej ludność napływowa. Na Gorniku rzecz jasna też są kibice prośląscy, ale to głównie mieszkańcy wiosek i miast, które rownież były w Polsce przed drugą światową czyli trójkolorowa część Rudy Śląskiej ( przed drugim wydaniem chaji światowej było to kilka osobnych miejscowości) trójkolorowej części Piekar Śląskich i Tarnowskich Gór oraz Rybnika.Soczek01 pisze: ↑26.11.2024, 18:24Jest na Górnym Śląsku jakaś ekipa, która jest całościowo prośląska poza Ruchem? Albo bardziej prośląska niż propolska i nie identyfikująca się jako grupa z ruchem patriotycznym?
Typowo śląskie dzielnice Piekar są niebieskie.
-
Przecież ty sam jesteś ludność napływowa z Danzig. ;)
-
Szarlej i Centrum to typowo Śląskie dzielnice i są z Górnika.Os.Wieczorka Stare też Śląskie w 90% Nowe podobnie moze80% Buczka bardziej z przyjezdnymi .
Niebieskie dzielnice też Brzeziny,Dąbrówka Wlk.Kamien ,Kozłowa Góra to Śląskie dzielnice oś."Manhattan "dużo napływowych także jest po równo.
Niebieskie dzielnice też Brzeziny,Dąbrówka Wlk.Kamien ,Kozłowa Góra to Śląskie dzielnice oś."Manhattan "dużo napływowych także jest po równo.
-
tinypic.host/image/55af7c0505a90-o-large.2I8Pqe
Pany tutaj mapka i dane z ostatniego spisu ludności i deklaracji narodowości śląskiej.
Co się rzuca jako pierwsze w oczy? To, że w czołówce, najbardziej na czerwono są miasta/powiaty, które po powstaniach śląskich trafiły do polskiej części Śląska. A co z tego wynika? To, że są bardziej zamieszkane przez autochtonów, tam już w latach 1920-1939 kibicowało się Ruchowi. Po drugiej światowej nie uciekło i/lub nie wypędzono stamtąd aż tylu Niemców co z niemieckiej części Śląska i tym samym nie przyjechało aż tylu Lwowiaków co do Bytomia, Zabrza i Gliwic czy Opola.
Dopiero 12 na tej liście jest powiat strzelecki, który był do 1945 niemiecki. Potem znowu Rybnik, Lubliniecki, Mysłowice były polskie.
Co jeszcze można wyczytać z mapki? To, że w dużej przewadze miejscowości z przewagą deklaracji śląskiej zdominowane są przez Ruch, a te gdzie przeważa Górnik jest znacznie mniej tej deklaracji, z resztą nie tylko Górnik, ale też inne kluby.
Oczywiście są wyjątki za Górnikiem jak już podzielona po połowie Ruda i Piekary, czy przeważający w Rybniku i Powiecie Rybnickim Górnik lub fenomenalny powiat tarnogórski, który jest trochę kibicowską i narodowością wieżą babel, ale on zasługuje też na osobny post z tego względu, że to misz-masz miast, miasteczek i wiosek oraz jednej gminy w ogóle nie leżącej na Śląsku ( Ożarowice/tereny lotniska). W powiecie jest też bardzo śląski Radzionków gdzie kibicuje się Ruchowi Radzionków czy Polonii, czy mniejsze miejscowości za Ruchem.
Także myślę, że mapka rozwieje wiele wątpliwości i da odpowiedzi na pewne pytania.
Zabrze-Gliwice Ślązaków mało dlatego Górnik i Piast są propolskie ; z resztą Piast został założony przez Lwowiaków, a rodowitym Ślązakom, którzytam grali nie pozwalano używać słów jak torman, bal, tor itp.Bytom podobnie.
Jastrzębie i Tychy też daleko na tej liście co też przenosi się na trybuny. To akurat były wioski do 1945, później wybudowano osiedla dookoła i większość mieszkańców stanowią ludność z centralnej Polski.
Pany tutaj mapka i dane z ostatniego spisu ludności i deklaracji narodowości śląskiej.
Co się rzuca jako pierwsze w oczy? To, że w czołówce, najbardziej na czerwono są miasta/powiaty, które po powstaniach śląskich trafiły do polskiej części Śląska. A co z tego wynika? To, że są bardziej zamieszkane przez autochtonów, tam już w latach 1920-1939 kibicowało się Ruchowi. Po drugiej światowej nie uciekło i/lub nie wypędzono stamtąd aż tylu Niemców co z niemieckiej części Śląska i tym samym nie przyjechało aż tylu Lwowiaków co do Bytomia, Zabrza i Gliwic czy Opola.
Dopiero 12 na tej liście jest powiat strzelecki, który był do 1945 niemiecki. Potem znowu Rybnik, Lubliniecki, Mysłowice były polskie.
Co jeszcze można wyczytać z mapki? To, że w dużej przewadze miejscowości z przewagą deklaracji śląskiej zdominowane są przez Ruch, a te gdzie przeważa Górnik jest znacznie mniej tej deklaracji, z resztą nie tylko Górnik, ale też inne kluby.
Oczywiście są wyjątki za Górnikiem jak już podzielona po połowie Ruda i Piekary, czy przeważający w Rybniku i Powiecie Rybnickim Górnik lub fenomenalny powiat tarnogórski, który jest trochę kibicowską i narodowością wieżą babel, ale on zasługuje też na osobny post z tego względu, że to misz-masz miast, miasteczek i wiosek oraz jednej gminy w ogóle nie leżącej na Śląsku ( Ożarowice/tereny lotniska). W powiecie jest też bardzo śląski Radzionków gdzie kibicuje się Ruchowi Radzionków czy Polonii, czy mniejsze miejscowości za Ruchem.
Także myślę, że mapka rozwieje wiele wątpliwości i da odpowiedzi na pewne pytania.
Zabrze-Gliwice Ślązaków mało dlatego Górnik i Piast są propolskie ; z resztą Piast został założony przez Lwowiaków, a rodowitym Ślązakom, którzytam grali nie pozwalano używać słów jak torman, bal, tor itp.Bytom podobnie.
Jastrzębie i Tychy też daleko na tej liście co też przenosi się na trybuny. To akurat były wioski do 1945, później wybudowano osiedla dookoła i większość mieszkańców stanowią ludność z centralnej Polski.
-
A jak to było z kibicowaniem przed wojną w samym Chorzowie? Przed wojną był tam klub AKS Chorzów (Konigshutte), był to klub niemiecki w przeciwieństwie do Ruchu Hajduki Wielkie (późniejszy Batory), który był klubem ściśle powiązanym z ruchem powstańców śląskich, którzy chcieli przynależeć do Polski. Czy między Ruchem, a AKS była tzw kosa jeśli można to tak nazwać w tamtych czasach? Bo, że były napięcia między Polakami i Niemcami ze Śląska w kontekście piłki nożnej w tamtym okresie wiadomo np. przy okazji meczu Wisły Kraków z innym niemieckim klubem ze Śląska 1. FC Katowice decydującym o mistrzostwie 1927.
-
Jestem.Zapewne jak nie jeden twój ziomal po szalu:)
Tylko nie wiem po co pisać farmazony.
-
Nie chce niszczyć waszego bastionu prawdziwej śląskości ale zdaje mi się że szefem stowarzyszenia był rodowity Ślązak z Zamościa. A drugi rodowity jeździł na groby we wszystkich świętych do Skalbmierza czy Pińczowa. Poza tym o ile słuch mnie nie mylił w centrum Katowic w tamtym roku to Ukraińców i ruskich jest już więcej na Śląsku niż Ślązaków. Tak więc Ślązacy bojący się polonizacji zostaną w szybkim tempie poddani ukrainizacji i rusyfikacji. Chyba nawet za komuny się to nie udało na taką skalę jak Wielkiej Wolnej Polsce. Zamiast Pyrsk będzie Privit.
-
Jakiś talent pisze o ludności Zabrza zza Buga..... :) skocz debilu do Biskupic, Mikulczyc, Pawłowa, Kończyc czy na Rokitę to się przekonasz czemu tak Cię nazwałem... Ludzie z innych części Polski pojawili się na Śląsku w związku z pracą w kopalniach Na całym Śląsku zaznaczam. Ludzie ze wschodu osiedlili się na Śląsku w Bytomiu i centrum Gliwic ( stąd Polonia i Piast mają barwy i herb na wzór klubów Lwowskich ) Okolice Gliwic, część dzielnic nawet po 45 roku mimo swego pochodzenia zostało w domach. W Górniku na początku grali zawodnicy z Preusen Hindenburg (niemiecka nazwa Zabrza) mający polsko/niemieckie nazwiska i mówiący w obu językach... Tak oto wyjechali do Niemiec a ich miejsce zajęli hadziaje :)
Co do ludzi kibicujących Ruchowi i deklarującym narodowość śląską to zaprzeczają historii własnego klubu który został założony jako klub symbolizujący dążenie Śląska do Polski. Symbolem niech będzie śp. Gerard Cieślik pochowany w dresie reprezentacji Polski (jakoś nie Śląska czy nawet Ruchu)
Śląsk jest częścią Polski czy się to komuś podoba czy nie, jest regionem z piękną tradycją, gwarą i dużym poczuciem tożsamości. Tylko i aż tyle
Co do ludzi kibicujących Ruchowi i deklarującym narodowość śląską to zaprzeczają historii własnego klubu który został założony jako klub symbolizujący dążenie Śląska do Polski. Symbolem niech będzie śp. Gerard Cieślik pochowany w dresie reprezentacji Polski (jakoś nie Śląska czy nawet Ruchu)
Śląsk jest częścią Polski czy się to komuś podoba czy nie, jest regionem z piękną tradycją, gwarą i dużym poczuciem tożsamości. Tylko i aż tyle
-
przed wojną były Wielkie Hajduki z Ruchem i Królewska Huta z AKSem.zetor pisze: ↑28.11.2024, 12:48A jak to było z kibicowaniem przed wojną w samym Chorzowie? Przed wojną był tam klub AKS Chorzów (Konigshutte), był to klub niemiecki w przeciwieństwie do Ruchu Hajduki Wielkie (późniejszy Batory), który był klubem ściśle powiązanym z ruchem powstańców śląskich, którzy chcieli przynależeć do Polski. Czy między Ruchem, a AKS była tzw kosa jeśli można to tak nazwać w tamtych czasach? Bo, że były napięcia między Polakami i Niemcami ze Śląska w kontekście piłki nożnej w tamtym okresie wiadomo np. przy okazji meczu Wisły Kraków z innym niemieckim klubem ze Śląska 1. FC Katowice decydującym o mistrzostwie 1927.
w 1934 do Królewskiej Huty włączono wieś Chorzów - dzisiejszy Chorzów Stary.
po wojnie wszystko połączono w jedno miasto - Chorzów.
takze przed wojna to nie byla taka sytuacja, ze mamy jedno miasto i czesc mieszkancow kibicuje jednym, a czesc drugim.
mielismy rozne miasta.
jeszcze w PRL byly napiecia miedzy oboma klubami, jak mozna to tak ujac.
AKS zostawal stopniowo marginalizowany we wszystkich sekcjach, czesto wiązało sie to z fuzjami z innymi mniejszymi chorzowskimi klubami jak Wyzwolenie, czy Chorzowianka.
jak doszlo do nazwijmy to wspolczesnego kibolstwa, to AKS juz byl klubem 3 ligowym, gdzie publike stanowily dziadki. na przelomie lat 90/00 niebieska mlodziez z okolicy obecnego stadionu probowala prowadzic doping. przez pewien czas, chyba przed powstaniem Spartana, w sekcji zapasniczej AKS tez trenowali kibice Ruchu.
obecny AKS to amatorskie granie, jedna z kilku szkolek w Chorzowie i sekcja lekkoatletyczna, w ktorej pierwsze kroki stawial Mistrz Olimpijski z Tokio - Kajetano Duszyński.
-
Dlaczego zrezygnowano z AKSu a Ruch poszedł tak do góry ?212 pisze: ↑29.11.2024, 13:50przed wojną były Wielkie Hajduki z Ruchem i Królewska Huta z AKSem.zetor pisze: ↑28.11.2024, 12:48A jak to było z kibicowaniem przed wojną w samym Chorzowie? Przed wojną był tam klub AKS Chorzów (Konigshutte), był to klub niemiecki w przeciwieństwie do Ruchu Hajduki Wielkie (późniejszy Batory), który był klubem ściśle powiązanym z ruchem powstańców śląskich, którzy chcieli przynależeć do Polski. Czy między Ruchem, a AKS była tzw kosa jeśli można to tak nazwać w tamtych czasach? Bo, że były napięcia między Polakami i Niemcami ze Śląska w kontekście piłki nożnej w tamtym okresie wiadomo np. przy okazji meczu Wisły Kraków z innym niemieckim klubem ze Śląska 1. FC Katowice decydującym o mistrzostwie 1927.
takze przed wojna to nie byla taka sytuacja, ze mamy jedno miasto i czesc mieszkancow kibicuje jednym, a czesc drugim.
mielismy rozne miasta.
AKS zostawal stopniowo marginalizowany we wszystkich sekcjach, czesto wiązało sie to z fuzjami z innymi mniejszymi chorzowskimi klubami jak Wyzwolenie, czy Chorzowianka.
jak doszlo do nazwijmy to wspolczesnego kibolstwa, to AKS juz byl klubem 3 ligowym, gdzie publike stanowily dziadki. na przelomie lat 90/00 niebieska mlodziez z okolicy obecnego stadionu probowala prowadzic doping. przez pewien czas, chyba przed powstaniem Spartana, w sekcji zapasniczej AKS tez trenowali kibice Ruchu.
obecny AKS to amatorskie granie, jedna z kilku szkolek w Chorzowie i sekcja lekkoatletyczna, w ktorej pierwsze kroki stawial Mistrz Olimpijski z Tokio - Kajetano Duszyński.
Fac Fideli Sis Fidelis
-
Wiele lat temu na koszykówce działały Bobry Bytom. Ktoś coś więcej na temat tej ekipy ? Mieli zgody, układy ? Co się stało, że przestali działać ? Może jakieś foto ?
-
chyba nie mozna powiedziec, ze Ruch poszedl do gory.AMF1948 pisze: ↑29.11.2024, 15:11Dlaczego zrezygnowano z AKSu a Ruch poszedł tak do góry ?212 pisze: ↑29.11.2024, 13:50przed wojną były Wielkie Hajduki z Ruchem i Królewska Huta z AKSem.zetor pisze: ↑28.11.2024, 12:48A jak to było z kibicowaniem przed wojną w samym Chorzowie? Przed wojną był tam klub AKS Chorzów (Konigshutte), był to klub niemiecki w przeciwieństwie do Ruchu Hajduki Wielkie (późniejszy Batory), który był klubem ściśle powiązanym z ruchem powstańców śląskich, którzy chcieli przynależeć do Polski. Czy między Ruchem, a AKS była tzw kosa jeśli można to tak nazwać w tamtych czasach? Bo, że były napięcia między Polakami i Niemcami ze Śląska w kontekście piłki nożnej w tamtym okresie wiadomo np. przy okazji meczu Wisły Kraków z innym niemieckim klubem ze Śląska 1. FC Katowice decydującym o mistrzostwie 1927.
mielismy rozne miasta.
Najlepsze lata Ruchu to lata 30. Przed wojna to byla absolutna dominacja w polskiej pilce, nie tylko Mistrzostwa 33, 34, 35, 36, 38, lider w 39, ale i przewaga organizacyjna i finansowa. budzet Ruchu przed wojna byl na poziomie zsumowanego budzetu calej reszty ligi.
oba kluby nie byly wladzy ludowej na reke*. Ruch to sportowy symbol II RP, a wszystko co sie z nia wiazalo komunisci chcieli zacierac. AKS cierpal za swoja, nie wiem czy to odpowiednie slowo, niemieckosc. Klub byl zalozony w 1909 roku, czyli jak Polski nie bylo na mapach, to jak w II WŚ Niemcy weszli na Slask to potraktowano jako swoj i przerobiono na Germania Konigshutte pod ktora nazwa odnosili sukcesy. krotko po wojnie jeszcze odnosili pilkarskie sukcesy, stajac na ligowym podium. w 54 roku bezpowrotnie spadli z 1 ligi.
wydaje mi sie, ze na powolny upadek AKSu wpłynely 2 fakty.
AKS od wladzy ludowej nie dostal zakladu pracy, ktory opiekowalby sie klubem. tak to za komuny wygladalo, ze kluby byly resortowe. resort lozyl srodki na dzialalnosc klubu i zapewnial zatrudnienie sportowcom. w AKSie tego braklo.
ludnosc z niemieckim korzeniami, ktora kibicowala AKSowi roznymi falami albo opuszczala Śląsk albo byla co raz bardziej spolszczona.
w tej chiwli juz tylko absolutne dziadki pamietaja AKS jako rywala Ruchu. dla nawet juz starych chopow, to sympatyczny klub w okolicy, na ktorego stadion chodzili na jakies spartakiady, ogladali ich pilkarki reczne w mlodosci w Ekstraklasie etc.
mimo to AKS był mocny w wielu sekcjach i np w lekkoatletyce wychował taka postac jak Halina Górecka:
[link]
*oczywiscie zdarzali sie poszczegolni towarzysze, ktorzy byli sympatykami klubu i np. potrafili zablokowac transfer Cieślika do Warszawy, ale mam na mysli ogolne nastawienie.
-
@AMF1948- W latach 50tych na AKS skończyło się granie w najwyższej klasie rozgrywkowej. Ruch już w tych latach miał sporo mistrzostw na koncie. Czytając różne artykuły na temat AKS mam wrażenie że "robiono" wszystko żeby ten klub za dużo nie osiągnął. Mimo to zdobyli wicemistrzostwo i chyba 3 razy 3 plac. Pozdro
-
chyba po prostu wraz z upadkiem klubu Bobry jakies ponad 20 lat temu.tak tylko pytam pisze: ↑29.11.2024, 15:37Wiele lat temu na koszykówce działały Bobry Bytom. Ktoś coś więcej na temat tej ekipy ? Mieli zgody, układy ? Co się stało, że przestali działać ? Może jakieś foto ?
jak dobrze kojarze, to raczej bylo kibicowanie na bazie popularnosci NBA wtedy w Polsce, a nie zgody/uklady i takie klimaty.
Obecnie w Bytomiu sekcje koszykarska prowadzi Polonia. graja bodajze w 2 lidze, w nowo wybudowanej hali obok stadionu Szombierek.
-

Dobrze to wyglada jeśli chodzi o GieKSe i Ruch statystycznie na 6 meczy GieKSa ma najwiecej kibiców na mecz w całej lidze Ruch 11 meczy wyjazdowych też bardzo dobra liczba.
-
Dzięki Panowie za odpowiedź. Mimo wrogości fajnie poznać różne historie.
Fac Fideli Sis Fidelis
-
Mówisz, rzecz jasna, o centrum Bytomia, nie o jego siłowo wtłoczonych w ramach granic miasta dzielnicach. W Szombierkach istniał bardzo silny nurt prośląski, bo to miejscowość, która do końca II wojny światowej była niezależna od Bytomia i tutaj nie osiedlono terenów repatriantami zza Buga. Stąd zaraz po wojnie, gdy do Bytomia sprowadzono 100 tysięcy mieszkańców Kresów Wschodnich, istniała bardzo duża niechęć między rdzennymi mieszkańcami tych ziem - Szombierkorzami, a tymi, którzy do Bytomia zostali sprowadzeni "na chwilę", a ostatecznie dożywotnio. Ten konflikt dało się wyczuwać bardzo długie lata, jeszcze w latach 80. XX wieku miały miejsce antagonizmy na tle etnicznym.Silesia 90 pisze: ↑28.11.2024, 12:10Zresztą Piast został założony przez lwowiaków, a rodowitym Ślązakom, którzy tam grali nie pozwalano używać słów jak torman, bal, tor itp. Bytom podobnie.
Jedyne, co mieli, to kosę :) Nie lubili się z kibicami Pogoni Ruda Śląska. Kibice Bobrów mieli swoje flagi i szale. Przez bardzo długie lata, nawet w XXI wieku na głównej ulicy miasta, naprzeciwko sądu rejonowego wisiał szyld "Stowarzyszenie Sympatyków Bobry Bytom", gdzie kibice Bobrów mieli swoją siedzibę.tak tylko pytam pisze: ↑29.11.2024, 15:37Wiele lat temu na koszykówce działały Bobry Bytom. Ktoś coś więcej na temat tej ekipy? Mieli zgody, układy? Co się stało, że przestali działać? Może jakieś foto?
Nie do końca. W Polsce ruch kibicowski na koszykówce stał na niezłym poziomie. Było parę kapel z solidnym dorobkiem i to czysto kibicowskim. To właśnie lata prosperity NBA i przez to w jakimś stopniu komercjalizacji koszykówki w Polsce doprowadziły do wyparcia fanatyzmu z trybun hal koszykarskich, a także i siatkarskich (bo i tam się działo nie raz i nie dwa).
Zgadza się. Gwoli ścisłości - pierwotna hala klubu znajdowała się w innej części Szombierek, niedaleko elektrowni, na granicy z dzielnicą Bobrek. Bo zresztą od nazwy tej dzielnicy i tam stacjonującej huty wzięła się rdzenna nazwa Stal Bobrek Bytom, przemianowana po latach na Bobry (wszak huta upadła i przestała być tytularnym sponsorem). Ktoś nie znający tej drogi nazewnictwa zapewne nierzadko zastanawiał się skąd bobry w zadymionym i usianym kominami Bytomiu :). Nazwa nie pochodziła od sympatycznych zwierząt (choć ich wizerunek później uczyniono nieodłącznym elementem herbu oraz maskotką klubową).

-
Busta pisze: ↑29.11.2024, 18:10https://zapodaj.net/plik-IZt5Yl5MiI
Dobrze to wyglada jeśli chodzi o GieKSe i Ruch statystycznie na 6 meczy GieKSa ma najwiecej kibiców na mecz w całej lidze Ruch 11 meczy wyjazdowych też bardzo dobra liczba.
Ruch sporo meczy zagrał na wyjeździe bo śląski był zajęty. Ogólnie trochę nie wiem w jakiej sytuacji są niebiescy, bo niby chcą stadionu ale pewnym jest że nawet jeśli powstanie to 20k jest absolutnym maksimum. Chorzów jest zadłużonym wypzidowem i nie ma opcji na więcej. Z drugiej strony mogą grać na śląskimi i robić mecze jak z widzewem. Zaraz mecz z Wisłą i pewnie będzie podobnie. Na swoim stadionie by takiego wyniku nigdy nie zrobili.
Co do wyjazdów Gieksy to zawsze dobrze jeździli, będąc w 1 lidze zjadali większość ekstraklasy a teraz mając okazję grać z takimi markami jak Lech czy Legia to pokazują klasę. Biorąc pod uwagę że mają przed sobą jeszcze Lechię Szczecin czy Białystok to jestem w stanie się założyć że gieksa w rankingu stadionowych skończy na 1 miejscu
-
Najgorszym miejscem do życia ewentualnie jednym z najgorszych to Zabrze i Bytom. Zabrze ma konkretny stadion i Ruch na to też zasługuje.Czosnek1001 pisze: ↑30.11.2024, 22:15Busta pisze: ↑29.11.2024, 18:10https://zapodaj.net/plik-IZt5Yl5MiI
Ruch sporo meczy zagrał na wyjeździe bo śląski był zajęty. Ogólnie trochę nie wiem w jakiej sytuacji są niebiescy, bo niby chcą stadionu ale pewnym jest że nawet jeśli powstanie to 20k jest absolutnym maksimum. Chorzów jest zadłużonym wypzidowem i nie ma opcji na więcej. Z drugiej strony mogą grać na śląskimi i robić mecze jak z widzewem. Zaraz mecz z Wisłą i pewnie będzie podobnie. Na swoim stadionie by takiego wyniku nigdy nie zrobili.
Co do wyjazdów Gieksy to zawsze dobrze jeździli, będąc w 1 lidze zjadali większość ekstraklasy a teraz mając okazję grać z takimi markami jak Lech czy Legia to pokazują klasę. Biorąc pod uwagę że mają przed sobą jeszcze Lechię Szczecin czy Białystok to jestem w stanie się założyć że gieksa w rankingu stadionowych skończy na 1 miejscu
-
Gieksa jeździ znakomicie, ważne żeby utrzymali ten trend.
Takich zrywów było sporo po awansie do ekstraklasy. Zweryfikuje ich poniedziałkowy wyjazd, w miejsca które wcześniej odwiedzili. Powodzenia!
Takich zrywów było sporo po awansie do ekstraklasy. Zweryfikuje ich poniedziałkowy wyjazd, w miejsca które wcześniej odwiedzili. Powodzenia!
-
Byłem w części tych dzielnic idioto i poznałem kilka ludzi, bywałem w sklepach, jeździłem 83 przez Helenke, Rokitnicę i Mikulczyce i na pewno rzadziej słyszy się tam śląski. O Biskupicach się nie wypowiem. Kończyce i Pawłów to wioski, które w przeciwieństwie do pozostałych dzielnic Zabrza po powstaniach śląskich trafiły w polskie ręce i nie było tam repatriacji. Główna ulica Mikulczyc to ulica Tarnopolska, czyżby mieszkańcy chcieli nawiązać tym do swoich korzeni?Goral74 pisze: ↑29.11.2024, 10:23Jakiś talent pisze o ludności Zabrza zza Buga..... :) skocz debilu do Biskupic, Mikulczyc, Pawłowa, Kończyc czy na Rokitę to się przekonasz czemu tak Cię nazwałem... Ludzie z innych części Polski pojawili się na Śląsku w związku z pracą w kopalniach Na całym Śląsku zaznaczam. Ludzie ze wschodu osiedlili się na Śląsku w Bytomiu i centrum Gliwic ( stąd Polonia i Piast mają barwy i herb na wzór klubów Lwowskich ) Okolice Gliwic, część dzielnic nawet po 45 roku mimo swego pochodzenia zostało w domach. W Górniku na początku grali zawodnicy z Preusen Hindenburg (niemiecka nazwa Zabrza) mający polsko/niemieckie nazwiska i mówiący w obu językach... Tak oto wyjechali do Niemiec a ich miejsce zajęli hadziaje :)
-
W Biskupicach też większość już "mówi" co nie znaczy nie są Ślązakami od pokoleń. Nie wiem komu kibicujesz niemniej kopnij się na Wolkę w Chorzowie, usłyszysz w zdecydowanej większości polski nie śląski (może repatrianci ? nie wiem nie rozróżniam).... Miejsc na Śląsku gdzie faktycznie jeszcze się w większości "godo" jest coraz mniej. Nie licząc gmin ROW, wskazałbym głównie Rudę Śląską i Świętochłowice. I powiem Ci żę godające dzielnice tych miast kibicują głównie Górnikowi. Ruda 1 (historycznie najstarsza część Rudy) czy Lipiny i stara część Chropaczowa. Nie twierdzę żę Górnik jest bardziej czy mniej Śląski natomiast epatowanie śląskością przez Ruch jest mało poważne.
-
Prawda jest taka że w większych miastach jest większa rotacja ludzi. Nawet w takiej Rudzie czy Chorzowie na codzien nie usłyszycie tyle śląskiego co w mniejszych miejscowościach (szczególnie tych o niskiej zabudowie) powiatu rybnickiego, mikołowskiego i wodzisławskiego. Tam śląski jest "pierwszym wyborem", spolecznosci się znają i większość "godo".

-
Mógłby ktoś po krotce opisać Piekary jak z aktywnością w mieście? Czy któraś strona ( Ruch lub KSG ) ganiają się z Polonią z sąsiadujących rewirów?
-
Na granicy Bytomia z Piekarami (dzielnica Ruchu) są/były, całkiem niedawno, obok siebie nieruszone grafy w takiej samej stylistyce, po jednej stronie "Ruch wita" , po drugiej "Polonia wita". Wiec ganianek pewnie brak, jak juz to bardziej w samych Piekarach miedzy R a KSG
-
-
dzialaly konkretnie tylko sportowo kibicow tez jakis mieli ale widocznych jedynie jak byly derby z Pogonia Ruda Slaskatak tylko pytam pisze: ↑29.11.2024, 15:37Wiele lat temu na koszykówce działały Bobry Bytom. Ktoś coś więcej na temat tej ekipy ? Mieli zgody, układy ? Co się stało, że przestali działać ? Może jakieś foto ?
wszystko jeblo na Bobrach jak i Pogoni ze wzgledow finansowych a byly to dobre druzyny Ekstraklasowe