Komentarze / FotoVideo / Relacje 27-30.09.2024

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

bez-napinki

Re: Komentarze / FotoVideo / Relacje 27-30.09.2024

Post autor: bez-napinki » 03.10.2024, 08:27

To na ilu forach i grupach kibicowskich Ruchu jesteś inteligencie? Będziemy wywieszać niemieckie flagi ze swastykami, Adolfem, Hessem i c*** ci na imię patriotko za 5 PLN.

iparts.pl
Bebok

Post autor: Bebok » 03.10.2024, 09:22

Bardzo daleko mi do Ruchu, ale jak kolejny raz czytam jakieś wysrywy pseudo patriotów, znających temat Górnego Śląska, z tego co im powiedział Sebix z bloku obok (taki sam "patryjota" z 5 zł), to mnie w d**** szczypie. Kibice Ruchu złożyli wieniec, ale pewnie w środku jest bomba, która wybuchnie gdy pojawi się tam więcej "patryjotów". Bo to nie możliwe, żeby ci Niemcy, czuli się Polakami, toż to ekstremiści, jak hamas. Do tego mówią po niemiecku. Co z tego, że w gwarze Śląskiej są naleciałości, również czeskie i staropolskie, a głównym składnikiem jest język polski, stąd gwara. Oczywiście, wszystkim steruje RAŚ, który na Śląsku ma poparcie kilkukrotnie mniejsze, niż w Warszawie lewica. A potem zdziwienie, że na Śląsku pojawiają się antypolskie nastroje. Kolego cytujący tutaj RAŚowską gazetkę propagandową, kup sobie lepiej jakąś książkę, zamiast wspierać tutaj wywrotowców, a i jeszcze zapytaj kolegów z Sosnowca o flagę "czerwone zagłębie", on pewnie jest mocno pro Polska :D

Montanista

Post autor: Montanista » 03.10.2024, 09:31

212 pisze:
02.10.2024, 23:18
gwizdy to byly jak ktos sobie dupe hymnem wycieral i stosowal go forme klubowej przepychanki.
z okazji 11 XI, 15 VIII, czy finalow PP gwizdow nie bylo.
Warto przypomnieć, że wielokrotnie w szczególności w meczach z Ruchem, dało się usłyszeć "Polska, Polska bez Śląska".
amaris pisze: to, że GŚ miał autonomię po I WŚ, to wiedza ma poziomie podstawówki.
Jeżeli nie rozróżniasz czasów międzywojennych od obecnych, to mi cię po prostu żal. Wtedy na GŚ opcja była bardzo prosta, albo jesteś za PL, albo za DE, autonomiści byli marginesem. Teraz jest zupełnie inaczej.
No właśnie. Czasy się zmieniły, świat poszedł naprzód. Teraz jest 3-cia opcja i m.in. ludzie mieszkający na GŚ starają się w nią wpisać.
amaris pisze:Zdecydowana większość osób nie rozumie, co robi RAŚ. Oni mają dokładnie taką samą taktykę, jak ruchy LGBT, taktyka salami, powoli realizują swoje cele. Teraz przyzwyczają ludzi do słowa autonomia, kusząc nawet nie-Ślązaków na GŚ tym, że zły polski rząd w Warszawie zabiera z GŚ zbyt wiele podatków, a gdy nastanie autonomia, to te pieniądze zostaną na GŚ i będą lepiej wydawane.
Przykładem jak te rządy dbają o Ślask jest np. zawarta umowa społeczna związana z dekarbonizacja.
amaris pisze:Oczywiście gdyby doszło do ustanowienia autonomii, wprowadzą obowiązkowe lekcje śląskiego w szkole i będą tam promowali antypolską historię regionu. W ten sposób chcą wykształcić nowy naród, antypolski śląski naród powiązany silnie z Niemcami.
Co bardzo ważne, ten projekt jest rozpisany na dekady!
Historia jest taka, że kilka wieków do tyłu polski król oddał w lenno ksiestwa Ślaskie, te które chciały przejść pod innego władcę. Z czasem wszystkie przeszły, bo jakoś na przełomie XIV/XV w. inny król nie miał także ochoty o nie walczyć. W Polskie granicę Śląsk częściowo trafił po IWŚ. Po walkach m.in. w 3 powstaniach. W jaki sposób obchodzisz ich pamięć i dlaczego tak słabo, że o tym nie usłyszałem? Ustalmy czy to wina przemilczenia przez media, czy tego o czym napisałem na początku -> przyśpiewka na stadionach o Polsce bez Ślaska.
Jako kibic powinieneś mieć też elemartarna wiedzę o tym, że mimo wymieszania związanego z rynkiem pracy, mieszkaniowym aglomeracja nazywa się ślasko-zaglebiowska?
Jak poczytasz o przesiedleniach które miały miejsce po II WŚ, z terenów na prawo od linii wytyczonej przez Curzona, to może ogarniesz dlaczego na Dolnym Śląsku i w zachodniej części GŚ nie ma "ruchów autonomicznych". Nie wiem też czy wiesz, ale w zachodniej części Górnego Śląska są miejscowości o dwujęzycznych nazwach. I czasem są to nazwy w języku śląskim, a czasem nie.

scania

Post autor: scania » 03.10.2024, 09:41

Panowie kto pierwszy wrzuci fotki z "Bitwy pod Grunwaldem"? :)) Widzę że niektórzy się tu nieźle rozkręcili ;)

Rozsadnychultaj88

Post autor: Rozsadnychultaj88 » 03.10.2024, 10:15

scania pisze:
03.10.2024, 09:41
Panowie kto pierwszy wrzuci fotki z "Bitwy pod Grunwaldem"? :)) Widzę że niektórzy się tu nieźle rozkręcili ;)
No dokładnie ja czekam aż tematb przerodzi się w temat Cracovii bombardowania Izraela i Jude gangu w schronach

Stpne

Post autor: Stpne » 03.10.2024, 10:50

scania pisze:
03.10.2024, 09:41
Proszę bardzo :)

[link]

Montanista

Post autor: Montanista » 03.10.2024, 11:36

Nie ten region i nie ten rywal.
Ważne że w temacie niejako związanym z polskością zabrał głos typ odwołujący się do ósemek 🤣

Rozsadnychultaj88

Post autor: Rozsadnychultaj88 » 03.10.2024, 12:11

Montanista pisze:
03.10.2024, 11:36
Nie ten region i nie ten rywal.
Ważne że w temacie niejako związanym z polskością zabrał głos typ odwołujący się do ósemek 🤣
To akurat data urodzenia celne spostrzeżenie ale mylące ;)

Goral74

Post autor: Goral74 » 03.10.2024, 12:29

Do bez-napinki... Niejaki G. Cieślik, pewnie kojarzysz, mówił że mu się źle robi na widok flag ober... odchodził z tego świata w dresie reprezentacji Polski... jak nikt łączył stare pokolenia ludzi Ruchu (znał ich) z kolejnymi... "Ruch" to nazwa która symbolizowała dążenie Śląska do Polski co podkreślał nie wspominając słowem o autonomii itp. Jak możesz kibicować takiemu klubowi, mając teki a nie inne poglądy ?
Szacunek dla tych pod pomnikiem przed Stalową Wolą od kibica Górnika Zabrze który nie ma się za żadnego wielkiego patriotę ale zdecydowanie Ślązaka i Polaka.
Jeśli komuś z Polską nie po drodze, to jak sądzę ma odpowiednie papiery po przodkach i wypad. Większość Ślązaków czuje się Polakami.. bez-napinki

bez-napinki

Post autor: bez-napinki » 03.10.2024, 12:33

Spoko, stań sobie pod flagą PATRIOCI i cześć. Ja ci nie będę nic tłumaczyć ani siebie tłumaczyć.

amaris

Post autor: amaris » 03.10.2024, 13:34

Zabawne, jak tu niektórzy odwracają kota ogonem, a co najlepsze jako wiedzę tajemną i objawioną piszą tu truizmy, rzeczy, które osoba, jeżeli interesuję się w jakikolwiek sposób historią Polski, ma w małym palcu :D
Mógłbym tu sporo napisać o historii Śląska, gwarze, powojennych niepodległościowcach śląskich od Latacza i Reginków po I WŚ, autonomii w czasach międzywojennych, powojennych przesiedleniach po II WŚ, ale to nie rozprawa historyczna i nie to forum.
Najważniejsze, jest to, że od kilkudziesięciu lat w Chorzowie na trybunach wspierano antypolski kurs: Niemcy, RAŚ, separatyzm itp. Odcinanie się więc teraz w 2024 od półoficjalnego organu owego RASiu na polskim forum kibicowskim doskonale rozumiem, bo gdy Polak czyta tekst o "Śląskich żołnierzach niezłomnych" czyli o Werwolf to nawet najgłupszemu i najbardziej zdemoralizowanemu zgodowiczowi się nożyk w kieszeni otwiera :) Tak kibice Reichu Chorzów, gdy powstawały owe wklejane przeze mnie teksty ze Śluńskiego Cajtunga, wy wtedy czynnie popieraliście ten RAŚ i nie mieliście z tym problemu :)
Co do genezy okrzyków "Polska bez Śląska", to były one reakcją na częste wywieszanie niemieckich flag na różnych stadionach GŚ. Najpierw były niemieckie flagi, później PbŚ, więc warto o tym pamiętać, kto swoimi działaniami je wywołał.

Co do obecnych separatystów, to mają plan rozpisany na wiele dekad, więc to, że spadło im obecnie poparcie, niewiele znaczy w długim okresie czasu, bo weszli do głównego nurtu polityki. Niedawno udało im się przekonać większość polskich lub raczej polskojęzycznych posłów do głosowania za uznaniem śląskiej gwary za język regionalny, co pociąga za sobą finansowanie dobrowolnej nauki śląskiego w szkołach, możliwość dwujęzycznych tablic z nazwami miejscowości itd. Zablokował to vetem Duda. Działają więc cierpliwie taktyką salami, aż do pełnego sukcesu. Co może dokonać mała zdeterminowana grupa, pokazują środowiska LGBT na całym świecie, również w Polsce. Jak to się zmieniło z ich statusem u nas, gdy byli małą pogardzaną grupą i w latach 90 prosili w mediach tylko o to, żeby ich nie bić na ulicach, żeby dać im żyć w ukryciu itd. 30 lat i obecnie oficjalnie domagają się ślubów, adopcji dzieci i włączenia spod krytyki w postaci penalizowania tzw. mowy nienawiści. Wystarczyło 30 lat zaledwie, by przeorać głowy większości polskiego społeczeństwa, które było przecież bardziej zaimpregnowane przeciwko temu, było bardziej religijne niż obecne pokolenia...
Ślązakowcy mogą liczyć na mniej lub bardziej dyskretne poparcie w Niemczech, różne środowiskach rewizjonistów, Wypędzonych, a i BND z sympatią na pewno ich obserwuje, a i bardzo możliwe, że wspiera. Mają również poparcie wśród rodzimych lewaków, którzy wstydzą się polskości i wszystko, co tę polskość osłabia, będzie przez nich wspierane, nawet inny nacjonalizm, śląski nacjonalizm. Stąd też zmiana kursu RAŚ na bardziej liberalny obyczajowo, dzięki temu mogą liczyć na wsparcie liberalnego salonu, a to bardzo ważne, bo daje parasol ochronny i wpływy w mediach. Społeczeństwo i tak nam się laicyzuje, by nie powiedzieć lgbtuje, więc w długim okresie czasu nic na tym nie stracą, a zyskują obecnie bardzo silnego sojusznika.
Czy tacy ludzie, z takim poparciem mogą być groźni dla Polski? Odpowiedź wydaję mi się oczywista, a kto ich najbardziej popierał na GŚ? Nasi milusińscy z Reichu Chorzów...
Ciekawe co się będzie działo na kolejnym meczu/meczach, bo większość kibiców wyrażała u nich mniejsze lub większe oburzenie złożeniem wieńca pod pomnikiem ofiar Rzezi Wołyńskiej, a nie da się stać w tej sytuacji w rozkroku, albo jest się polskim patriotą, albo wspiera się śląski separatyzm. Albo albo...

bez-napinki

Post autor: bez-napinki » 03.10.2024, 14:18

Dobra odklejka, walcz dalej mistrzu. Serio myślisz, że nas to obchodzi?

To my naród śląski! Oberschlesien!

amaris

Post autor: amaris » 03.10.2024, 14:35

Zabawny jesteś. Po paru minutach odpowiadasz na mojego posta, czyli cały dzień czekałeś na niego, ale jednocześnie się zarzekasz, że nic cię on nie obchodzi :D Prawdziwy śluński mistrz logiki :D

Ja gardzę antypolakami, więc mam twoje zdanie w bardzo głębokim poważaniu, ale warto uświadamiać innych, w jaką grę grają separatyści, bo wielu tego nie rozumie...

A my swoje: j.ebać folskdojczy i ich "patriotyczne" polskie zgody i FC.

scania

Post autor: scania » 03.10.2024, 17:27

amaris pisze:
03.10.2024, 14:35
Zabawny jesteś. Po paru minutach odpowiadasz na mojego posta, czyli cały dzień czekałeś na niego, ale jednocześnie się zarzekasz, że nic cię on nie obchodzi :D Prawdziwy śluński mistrz logiki :D

Ja gardzę antypolakami, więc mam twoje zdanie w bardzo głębokim poważaniu, ale warto uświadamiać innych, w jaką grę grają separatyści, bo wielu tego nie rozumie...

Folskdojczy???

Pasierb Bogdana

Post autor: Pasierb Bogdana » 03.10.2024, 17:34

To co było kiedyś na Ruchu a co jest teraz to i tak są dwa inne światy. Pokolenie 2000+ zaczyna dochodzić do głosu, więc to nie są ludzie ślepo wierzący w jakieś narody śląskie, autonomie czy gówniane pro szwabskie sRAŚie na których spędy chodzi garstka ludzi. Kto by się spodziewał po Ruchu, że pojadą z wieńcem pod pomnik upamiętniający ofiary Rzezi Wołyńskiej, kto by się spodziewał że będą śpiewać hymn na Wiśle. Normalnieje to tam i być może zmierza w kierunku takim jak w innych ekipach ze Śląska czyli miłość i szacunek do regionu ale najważniejsza jest Polska.
To co tu pisze bez-napinki to raczej głos starszego pokolenia(roczniki 80 i starsze) ale tacy ludzie już tam powoli maja niewiele do powiedzenia. Może tak być że za niedługo już żadnych flag oberscheisen czy to my naród śląski na Ruchu się nie uświadczy. Mnie to tam w sumie rybka, ale im mniej ludzi w Polsce mówiący o jakichś autonomiach tym lepiej dla Polski.

RaryTaS

Post autor: RaryTaS » 03.10.2024, 18:45

Grubo tu jedzie ta legijna propagandzistka amaris.Weź się lepiej pedaLe za uświadamianie ludzi i porządki w swoim mieście które jest najbardziej lewackie w Polsce. Lgbt,multikulti,lewactwo,spedalenie wśród młodzieży, wyborcy trzaskowskiego a ten tu będzie elaboraty pisał na temat Górnego Śląska i wkręcał jakieś bajki o pro niemieckim Ruchu, który tysiącami chodzi na marsze raś. Zajmij się swoim podwórkiem cwelasie bo zgrywasz tu wielkiego patriotę więc rób porządki w swoim mieście.
A kogo tam jebiesz to się nie liczy bo damskie się nie liczą.ciebie za to j**** trzaskowski.

kibol32

Post autor: kibol32 » 03.10.2024, 20:33

Ten Trzaskowski z tej samej partii co pani Zdanowska z Łodzi? Trzaskowski 57,40%, Hanna Zdanowska 59,30. Ojej :)

wielkipigmej

Post autor: wielkipigmej » 03.10.2024, 21:46

Polska bez mazoWSZA. Za każdym razem gdy stolice mamy na tym zadupiu, nasza Ojczyzna zalicza regularne wpierdole a kraj regres gospodarczy, a obecnie też demograficzny . MazoWSZAk to nie Polak, mazoWSZAk to czerwonorusin, różnią się tylko językiem i religią, mental ten sam.

Ujmujm

Post autor: Ujmujm » 04.10.2024, 05:20

RaryTaS pisze:
03.10.2024, 18:45
Grubo tu jedzie ta legijna propagandzistka amaris.Weź się lepiej pedaLe za uświadamianie ludzi i porządki w swoim mieście które jest najbardziej lewackie w Polsce. Lgbt,multikulti,lewactwo,spedalenie wśród młodzieży, wyborcy trzaskowskiego a ten tu będzie elaboraty pisał na temat Górnego Śląska i wkręcał jakieś bajki o pro niemieckim Ruchu, który tysiącami chodzi na marsze raś. Zajmij się swoim podwórkiem cwelasie bo zgrywasz tu wielkiego patriotę więc rób porządki w swoim mieście.
A kogo tam jebiesz to się nie liczy bo damskie się nie liczą.ciebie za to j**** trzaskowski.
I c*** jak w każdym.temacie musi się pojawić przyglupi żyd i wpierdolic swoje 3 grosze,c**** wiedząc o temacie.

zgredzik

Post autor: zgredzik » 04.10.2024, 07:39

kibol32 pisze:
03.10.2024, 20:33
Ten Trzaskowski z tej samej partii co pani Zdanowska z Łodzi? Trzaskowski 57,40%, Hanna Zdanowska 59,30. Ojej :)
Jak chciałeś się przypierdolić do Widzewa, to Ci z lekka nie wyszło. Hanka Galeriamka - mówi ci to coś?

Adamowski

Post autor: Adamowski » 04.10.2024, 08:28

amaris pisze:
03.10.2024, 14:35

Że też takie qrwy jak ty mają tutaj takie audytorium. Szok.

PanTuNieStał

Post autor: PanTuNieStał » 04.10.2024, 08:35

Akurat Hanka to pupilka kibiców ŁKS od wielu lat , to dzięki niej doszło w Łodzi do przekrętu przy budowie stadionów , dzięki któremu Infrastruktura na Łksie to przeszło 300 baniek , na Widzewie to 139 baniek wliczając w to przebudowę ulic. Także ten łksowi est bardzo pod rękę PO, i to od lat. No ale my tu nie o tym .
"Dokladnie tak jest. Nawet widzewiak z Łodzi to jest j***** wieśniak a Łksiak z Poddebic będzie rodowity wynika to po prostu z przydomku. ŁKS- rodowici, Widzew- wieśniaki." :lol: :lol:

Jarcar

Post autor: Jarcar » 04.10.2024, 08:46

PanTuNieStał pisze:
04.10.2024, 08:35
Akurat Hanka to pupilka kibiców ŁKS od wielu lat , to dzięki niej doszło w Łodzi do przekrętu przy budowie stadionów , dzięki któremu Infrastruktura na Łksie to przeszło 300 baniek , na Widzewie to 139 baniek wliczając w to przebudowę ulic. Także ten łksowi est bardzo pod rękę PO, i to od lat. No ale my tu nie o tym .
Ech... Nie chcę mi się w to wchodzić i rozpierdalać kolejnego tematu tłumacząc, że ŁKS oddał swoje tereny miastu w zamian za budowę bazy treningowej i rozbudowę stadion. To jest już tak przeruchany temat, że aż szkoda gadać. Bawi mnie tylko to, że już ładnych paręnaście lat temu wyzywaliście nas od ,,dajdajów'' tylko po to by samemu przyjąć takie zachowanie. Ciężko też nazywać polityka kibicem jakiegoś klubu, ale choćby z racji miejsca urodzenia to rzeczywiście Zdanowskiej bliżej do ŁKSu niż do Widzewa, chociaż przy otwarciu trybuny czy pełnego stadionu były na nią gwizdy, chyba przy otwarciu całego.
Łódzki Klub Sportowy jedynym słusznym wyborem,
nigdy nie zejdę na złą stronę.

Adamowski

Post autor: Adamowski » 04.10.2024, 09:08

Jarcar pisze:
04.10.2024, 08:46
PanTuNieStał pisze:
04.10.2024, 08:35
Ech... Nie chcę mi się w to wchodzić i rozpierdalać kolejnego tematu tłumacząc, że ŁKS oddał swoje tereny miastu w zamian za budowę bazy treningowej i rozbudowę stadion. To jest już tak przeruchany temat, że aż szkoda gadać. Bawi mnie tylko to, że już ładnych paręnaście lat temu wyzywaliście nas od ,,dajdajów'' tylko po to by samemu przyjąć takie zachowanie. Ciężko też nazywać polityka kibicem jakiegoś klubu, ale choćby z racji miejsca urodzenia to rzeczywiście Zdanowskiej bliżej do ŁKSu niż do Widzewa, chociaż przy otwarciu trybuny czy pełnego stadionu były na nią gwizdy, chyba przy otwarciu całego.
Skoro nie chcesz rozwalać tematu, to nie kłam.
ŁKS oddał tereny za długi, wiedząc, że u was i tak nic innego nie powstanie niż stadion. To była tylko kwestia własności gruntów. Bardzo dobry artykuł napisał redaktorek na łamach Przeglądu Sportowego.
NA szybko cytat, reszta pod linkiem dla zainteresowanych.

"(...) Może klub był wówczas w opłakanej sytuacji finansowej, może miał tak ogromne długi, że dogadał się z miastem na zasadzie: my wam przekażemy tereny, a wy nam darujecie. (...)

[link]

Kłamstwo powtórzone sto razy nie stanie się prawdą.
To mój jedyny głos w tej dyskusji. "Aby nie rozwalać tematu".

czehulov

Post autor: czehulov » 04.10.2024, 09:30

zgredzik pisze:
04.10.2024, 07:39
kibol32 pisze:
Jak chciałeś się przypierdolić do Widzewa, to Ci z lekka nie wyszło. Hanka Galeriamka - mówi ci to coś?
Ten o d****, ty o kupie. widzewiak gada o sytuacji wśród młodzieży i zwala wszystko na prezydenta Warszawy, więc kolega analogicznie przytoczył kto rządzi w Łodzi. Nikomu tu nie chodziło o sympatie klubowe. Najwidoczniej w Łodzi od walenia dykty już wam się w głowie pierdoli.
Make you an offer you can't refuse You've only got your soul to lose... Eternally... let yourself go!

kibol32

Post autor: kibol32 » 04.10.2024, 10:16

zgredzik pisze:
kibol32 pisze:
Ja się do nikogo nie przypierdalam (może oprócz kojotson, patrick coś tam). Zwracam uwagę, ze wszystkie duże miasta są pro Koalicja Obywatelska, a niemal wszystkie bardziej PiS - chyba wszędzie w Europie mniejsze ośrodki lamentują nad zepsuciem obyczajów w metropoliach, a większe mają ich za zacofanych wieśniaków. Chyba nie ma żadnej stolicy wojewódzkiej bardziej konserwatywnej niż losowe małe miasto powiatowe.

Gdyby porozmawiać o tym bez emocji, to nie wiem czy Poznań nie okazał by się najbardziej postępowym polskim miastem, a przed wojną był największym bastionem umiarkowanej endecji. Kibice to inny temat.

potwierdzoneinfo

Post autor: potwierdzoneinfo » 04.10.2024, 10:30

zgredzik pisze:
kibol32 pisze:
wy to sami najlepiej potraficie przypierdolić samym sobie. typ wyrzyguje komuś PO (słusznie, j**** PO), alr chyba sklerotyk zapomniał, że sami OFICJALNIE startowaliście i popieraliście listy SLD. także o czym ty tu chcesz strugać mędrca CZERWONOARMISTO?
ŚMIERĆ WROGOM OJCZYZNY ! ! !

DennisWise

Post autor: DennisWise » 04.10.2024, 14:08

potwierdzoneinfo pisze:
04.10.2024, 10:30
zgredzik pisze:
kibol32 pisze:
wy to sami najlepiej potraficie przypierdolić samym sobie. typ wyrzyguje komuś PO (słusznie, j**** PO), alr chyba sklerotyk zapomniał, że sami OFICJALNIE startowaliście i popieraliście listy SLD. także o czym ty tu chcesz strugać mędrca CZERWONOARMISTO?
Jest kilka miast w Polsce (nie tylko tych największych) gdzie od wielu lat bierze się forsę (w różnych formach) od prezydentów związanych z PO, SLD czy teraz KO Lewica/Razem. W zamian znane osoby na trybunach robią kampanię, chodzą na popijawy dla krawaciarzy albo ustawiają się do wspólnych zdjęć. Dziś Żołnierze Wyklęci jutro kampania dla postkomunisty. Rządzą całkowicie pieniądze i znajomości tego co przy korycie. Najpopularniejszą obecnie formą wsparcia jest dotacja od prezydenta miasta na kluby walki związane z danym klubem.

yyyco

Post autor: yyyco » 04.10.2024, 14:54

DennisWise pisze:
04.10.2024, 14:08
potwierdzoneinfo pisze:
zgredzik pisze:

Jest kilka miast w Polsce (nie tylko tych największych) gdzie od wielu lat bierze się forsę (w różnych formach) od prezydentów związanych z PO, SLD czy teraz KO Lewica/Razem. W zamian znane osoby na trybunach robią kampanię, chodzą na popijawy dla krawaciarzy albo ustawiają się do wspólnych zdjęć. Dziś Żołnierze Wyklęci jutro kampania dla postkomunisty. Rządzą całkowicie pieniądze i znajomości tego co przy korycie. Najpopularniejszą obecnie formą wsparcia jest dotacja od prezydenta miasta na kluby walki związane z danym klubem.
Możesz podać konkretne przykłady uczestniczenia przez grupy kibicowskie w kampaniach "centrolewu", czy tak tylko się wyżaliłeś bez większego sensu?

DennisWise

Post autor: DennisWise » 05.10.2024, 00:31

yyyco pisze:
04.10.2024, 14:54
DennisWise pisze:
04.10.2024, 14:08
potwierdzoneinfo pisze:

Możesz podać konkretne przykłady uczestniczenia przez grupy kibicowskie w kampaniach "centrolewu", czy tak tylko się wyżaliłeś bez większego sensu?
Gdzie napisałem o całych grupach? Pisałem słowo "osoby". Z tym że niektóre osoby mogą mieć taki wpływ że cały stadion nie będzie bluzgał na niezbyt lubianego włodarza miejskiego. Bo się antagonistom władzy czy sił politycznych tego zabroni. W zamian prezydent będzie pamiętał przy następnej kampanii wyborczej. I sypnie jakąś dotacją na dobro "wybranego ogółu" albo prywatny interes zainteresowanych. Panie prezydencie pana my nie jebali na stadionie to teraz potrzeba kontraktu na jakieś inwestycje miejskie które wykona zaprzyjaźniona firma Seba joint venture. Dofinansowanie można dostać do wszystkiego od cateringu, koszenia miejskiej zieleni przez budowlankę aż po wspomniane kluby sportów walki. Może w Warszawie wszyscy tacy bogaci że grosza od Trzaskowskiego by nie wzięli ale w mniejszych miastach do 150-200 tys mieszkańców to żyła złota którą przyjmą z pocałowaniem ręki.

ODPOWIEDZ