Śnieżnobiały pisze: 17.09.2024, 09:00
No tak, Polonii należy się stadion jak psu buda. Idąc tym tokiem myślenia niech Poznań wybuduje stadion dla Warty na 10 czy 15 k, bo też sobie mogą ubzdurać, że im się stadion należy jak psu buda. Frekwencję macie na podobnym poziomie.
Ojoj, ilu uczciwych i sprawiedliwych kibiców Legii się zebrało, co za solidarność z poznańskim Lechem.
Tak Warta też jest niegodziwie i niesprawiedliwe potraktowana. Jej kłopoty wynikają w ogromnej większości z tego, że nie mają areny z prawdziwego zdarzenia i muszą pętać się po obcych boiskach i stadionach, często oddalonych od Poznania kilkadziesiąt kilometrów i płacić słono za to z własnej kieszeni.
Śnieżnobiały pisze: 17.09.2024, 09:00
No tak, Polonii należy się stadion jak psu buda. Idąc tym tokiem myślenia niech Poznań wybuduje stadion dla Warty na 10 czy 15 k, bo też sobie mogą ubzdurać, że im się stadion należy jak psu buda. Frekwencję macie na podobnym poziomie.
Ojoj, ilu uczciwych i sprawiedliwych kibiców Legii się zebrało, co za solidarność z poznańskim Lechem.
Tak Warta też jest niegodziwie i niesprawiedliwe potraktowana. Jej kłopoty wynikają w ogromnej większości z tego, że nie mają areny z prawdziwego zdarzenia i muszą pętać się po obcych boiskach i stadionach, często oddalonych od Poznania kilkadziesiąt kilometrów i płacić słono za to z własnej kieszeni.
Wiadomo, gdyby mieli stadion na 15k miejsc, to przyszliby sponsorzy i klub regularnie grałby w Lidze Mistrzów. Przecież to oczywiste - wystarczy tylko mieć duże ambicje, chcieć być wielkim klubem, dostać nowy obiekt i reszta to już w zasadzie samograj. Spójrzmy na taką Wisłę Płock, Arkę, ŁKS, Wisłę Kraków, Zagłębie Sosnowiec czy GKS Tychy. Oni wszyscy są już wpisani na listę i to tylko kwestia czasu aż UEFA rozpatrzy podanie o dopisanie tych drużyn do europejskich pucharów. Nie wiem czemu tego jeszcze nie zrobili, ale może po prostu czekają aż skończy się budowa stadionu w Opolu i wtedy zamierzają zmienić regulamin rozgrywek.
Tak powinni grać na wałach ziemnych jak do tej pory.
Jednak czasy są już inne, a Polska staje się zamożnym państwem, wbrew temu co wielu „Polaków” by chciało.
Mówimy o normalnych, godnych standardach, o cywilizowanych warunkach, a nie jak za króla Ćwieczka.
Żałujesz im tych stadionów? Mają teraz bazę by cokolwiek budować. Na starych obiektach skazani byliby na kompletny zastój albo całkowite zniknięcie.
Hal9000 pisze: 17.09.2024, 00:11
Strona klubowa na kilka minut przed meczem z Odrą podawała 2365 zakupionych biletów (rejestrowanych przez system sprzedaży). Polonia jest 4 czy tam 5 siłą stolicy, to czego się spodziewacie? Za to byłem dzień wcześniej na meczu 2 siły stolicy i zastanawiam się czy było tam chociaż 150 osób?
To dlatego, że potrzebują nowego stadionu, na 15k ludzi.
Oni mają już nowy stadion, na Łazienkowskiej 3.
Skoro już sobie docinacie w temacie Hutnika Warszawa to chciałbym spytać o temat który nurtuje mnie od dawna.
Czy to prawda że w okolicach 2010 r. Hutnik złożył Polonii propozycję sparingu bez piłek ale H Polonii mieli wykręcić się weselem kolegi? Nigdzie nie udało mi się tego potwierdzić a wydawało mi się że info mam od dość wiarygodnej osoby.
Hal9000 pisze: 17.09.2024, 10:54
Tak powinni grać na wałach ziemnych jak do tej pory.
Jednak czasy są już inne, a Polska staje się zamożnym państwem, wbrew temu co wielu „Polaków” by chciało.
Mówimy o normalnych, godnych standardach, o cywilizowanych warunkach, a nie jak za króla Ćwieczka.
Żałujesz im tych stadionów? Mają teraz bazę by cokolwiek budować. Na starych obiektach skazani byliby na kompletny zastój albo całkowite zniknięcie.
No dobrze, to wróćmy do Warty Poznań, bo to jest akurat bardzo ciekawy przypadek. Warta podobnie jak Polonia jest klubem w jakimś tam stopniu zasłużonym dla polskiej piłki i podobnie jak Polonia funkcjonuje w mieście/regionie całkowicie zdominowanym przez lokalnego, bardziej utytułowanego rywala. Złośliwy mógłby powiedzieć, że łączy Was także związek z Grodziskiem Wielkopolskim, choć jedni muszą tam jeździć, aby otrzymać licencję, a drudzy po prostu ją tam kupili.
Oba kluby borykają się też z podobnym problemem - brakiem dostępu do nowoczesnej infrastruktury. Polonia może rozgrywać mecze przy Konwiktorskiej, natomiast Warta znajduje się w położeniu o wiele gorszym, bo spotkania domowe rozgrywa w oddalonym o kilkadziesiąt kilometrów Grodzisku Wielkopolskim. Warta świadoma swojego położenia i miejsca w szeregu przedstawiła więc plan rozwoju klubu, w którym zgłosiła zapotrzebowanie na nowy stadion o pojemności... 4,5 tysiąca miejsc.
To może jako przeciętny klub ze szczebla centralnego i bez zaplecza kibicowskiego warto byłoby się zreflektować i urealnić swoje oczekiwania, a nie pisać głupoty o zapotrzebowaniu na 15k, które nie ma żadnego logicznego uzasadnienia?
Holione pisze: 17.09.2024, 13:55
To może jako przeciętny klub ze szczebla centralnego i bez zaplecza kibicowskiego warto byłoby się zreflektować i urealnić swoje oczekiwania, a nie pisać głupoty o zapotrzebowaniu na 15k, które nie ma żadnego logicznego uzasadnienia?
Zapomnij. "Dajta nam stadion". Argumenty Hal9000 to tylko "bo Legia".
Przecież to logiczne, że Legionistom nie na rękę jest nowy stadion dla Polonii, bo mają świadomość, że nowy obiekt przyciągnie sporo kibiców czy to uśpionych czy nowych. Dla kibiców Legii jest dobrze jak jest czyli, że na Polonię chodzi po 2 tysiące. Myślę, że jakby na nowym stadionie pojawiło się na kilku meczach 10-15 tysięcy ludzi to Legioniści musieliby zmienić retorykę. Na razie cały czas twierdzą, że w Warszawie nie ma Polonii.
A kogóż by innego? To turbo-atletki ze szkoły Lempart. Jak tu się nie bać. W końcu nieprzypadkowo powstał hit z końca XX w.: "To nie są żarty - Polonia ma mistrza w karty!". A przecież wtedy czas atletek jeszcze nie nadszedł... Teraz to się dopiero dzieje :)
Tacy bohaterzy, że będą krzyczeć do pustego sektora: Polonia to stara... W sumie szkoda, że nie wpuszczają KSP, byłoby wiadomo czy im skroili flagę czy nie.
Hal9000 pisze: 17.09.2024, 19:09
Tym bardziej dziwne, że taki strach ich obleciał.
Żeby wiedzieć o co naprawdę może chodzić, wystarczy... chodzić na mecze. Na początek własnej drużyny :) (np. z Arką) Inna rzecz, że te wykwity w kontekście Siedlec najlepiej pokazują miejsce KSP... w Warszawie. Ale to też wymaga chwili refleksji, z którą na paru ostatnich stronach tego wątku jest pewien problem.
Hal9000 pisze: 17.09.2024, 19:56
Te Siedlce to która siła stolicy?
Ustaw się na nich. Ale najpierw ustawcie się z Hutnikiem. Jeżeli chcesz mierzyć kogokolwiek przez pryzmat ilości kibiców na stadionie to wracaj do szeregu z takimi drużynami jak Ternalica albo Puszczą.
Raiden pisze: 17.09.2024, 18:45
Przecież to logiczne, że Legionistom nie na rękę jest nowy stadion dla Polonii, bo mają świadomość, że nowy obiekt przyciągnie sporo kibiców czy to uśpionych czy nowych. Dla kibiców Legii jest dobrze jak jest czyli, że na Polonię chodzi po 2 tysiące. Myślę, że jakby na nowym stadionie pojawiło się na kilku meczach 10-15 tysięcy ludzi to Legioniści musieliby zmienić retorykę. Na razie cały czas twierdzą, że w Warszawie nie ma Polonii.
I to się nie zmieni niezależnie od tego czy na Polonii średnia frekwencja będzie wynosiła 5, 10 czy 15 tysięcy widzów. Jeżeli po tylu wpisach w tym temacie nadal nie rozumiesz do czego odnosi się to hasło, to szczerze współczuję, bo tego nie da się klarowniej wytłumaczyć.
A zmieniając temat stadionu...Czy obie ekipy warszawskie bojkotują klub sztuk walki Academia Gorilla, czy zdarza się tam trenować ludziom z ekipy, mimo antifiarskich korzeni?
extremalny_korbelis pisze: 19.09.2024, 14:50
A zmieniając temat stadionu...Czy obie ekipy warszawskie bojkotują klub sztuk walki Academia Gorilla, czy zdarza się tam trenować ludziom z ekipy, mimo antifiarskich korzeni?
extremalny_korbelis pisze: 19.09.2024, 14:50
Kilka lat temu ze względów zawodowych bywałem w Warszawie i zdarzyło mi się uczęszczać na treningi w kilku klubach, w tym kilkanaście razy w Gorili. Parę razy był ktoś w koszulce Legii na treningu, albo w ochraniaczu na szczękę w ich barwach, ale ewidentnie to nie był typ ludzi/kibiców, których można było spotkać np. w Aligatores, czyli dziary legijne, gadżety osiedlowe w szatni i typowe przesiąknięcie klimatem wypisane na twarzy. ;)
Ale w czym problem? Na wyjazd można jechać pod stadion.
Tak jak to zrobił Ciechanów ze zgodami w ubiegłym roku, kiedy wpadł do Warszawy na mecz z rezerwami Polonii, ale niestety mundurowi zatrzymali ich pod Arkadią ;)
Podobno Enigma w posiadaniu flagi Pogoni Siedlce, do tego pare fantów, bardzo fajnie niech się coś dzieje, bo podobno Polonia juz dawno miała nie istnieć.. ;)
obserwator17 pisze: 22.09.2024, 21:47
Podobno Enigma w posiadaniu flagi Pogoni Siedlce, do tego pare fantów, bardzo fajnie niech się coś dzieje, bo podobno Polonia juz dawno miała nie istnieć.. ;)
Pogoń naprawiała kamerę i kołowrotek to mogła zapomnieć o flagach i gadżetach. Niehonorowa akcja Polonistów ;-)
lubię czytać książki pisze: 22.09.2024, 22:01
Polonia kroi Pogoni flagi, a Pogoń śpiewa j...ać Polonię do zamkniętego sektora gości ;-) I to jest ten mocny fc Legii? ;-)
Swego czasu Świt na patencie odbił z rąk Polonii swoją flagę, więc o legijne FC się nie martw.
Janusz z prostej pisze: 22.09.2024, 22:07
Pogoń naprawiała kamerę i kołowrotek to mogła zapomnieć o flagach i gadżetach. Niehonorowa akcja Polonistów ;-)
Ale się Januszu kibicowania dzisiaj wzmożyłeś :) To były inne mecze. A ja jestem ciekaw relacji na koncie enigmy na fb z tej kolejki. Spotkanie z jakąś 7 (?) siłą stolicy.
Janusz z prostej pisze: 22.09.2024, 22:07
Ale się Januszu kibicowania dzisiaj wzmożyłeś :) To były inne mecze. A ja jestem ciekaw relacji na koncie enigmy na fb z tej kolejki. Spotkanie z jakąś 7 (?) siłą stolicy.
No też jestem ciekawy bo z gołymi rękami i to w dwukrotnej przewadze podobno było grube uciekano dopiero z siekierami i maczetami jak oni odjeżdżali entuzjazm do niszczenia aut był większy. Jak się do tego mają transparenty przeciwko Wiśle 🤨
Hal9000 pisze: 22.09.2024, 22:30
A Świt Nowy Dwór Mazowiecki, to która siła stolicy?
Ja tylko podtrzymuję twoją "logikę" dot. zakresu pojęcia "stolicy". W tej kolejce KSP zweryfikowało swój poziom. Jak napisałem - czekamy na relację enigmy (może być enigmatyczna, ale w kontekście dzisiaj puszczonych Siedlec sprzed pewnego czasu - jakaś by się przydała).
No dobrze, wiem, w Nowym Dworze to wiemy jak jest, ale ile kibiców DRUGIEJ SIŁY Stolicy pofatygowało się do Przysuchy, bo nigdzie nie mogę znaleźć? Tak zwani Chłopcy z Bie(L)an.