Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

KSGKSW

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: KSGKSW »

Goral74 pisze: 04.09.2024, 09:55 Wirek - najbardziej podzielona obecnie dzielnica, historycznie dzielnica Górnika ale w ostatnich latach Ruch tam sporo zyskał, ogólnie nie ma co się bawić w proporcje. Okolice Plazy mocno wymieszane, na wschód coraz więcej R, na zachód KSG.
Nowy Bytom (Fryna) - tak jak z Halembą, kiedyś mocne KSG obecnie praktycznie sam Ruch

Panie Dynia porównaj swoje 2 ostatnie wpisy
Z mojej strony koniec bo faktycznie niczego dobrego z tego przerzucania się nie będzie
Co jak co,ale Dynia opisał Wirek całkiem dobrze.
iparts.pl
Silesia 90

Post autor: Silesia 90 »

Co do Rudy Śląskiej, to osobiście znam dwóch przerzutów z Górnika na Ruch.
Jeden z Wirka, drugi z Nowego Bytomia :)

Była poruszona Ruda Śląska, Katowice i Gliwice.

Jak jest w Tarnowskich Górach obecnie? Tam jest teraz duża moda na przeprowadzki z całej aglomeracji. Za dzieciaka pamiętam silny FC Górnika. Teraz widzę po social mediach, że nadal działają, ale widzę, że na Ruch też TG jeździ. I czy w Tarnowskich są może jacyś kibice innych klubów? Piasta (blisko do Gliwic) Polonii, GieKSy lub Rakowa?
Goral74

Post autor: Goral74 »

Ogólnie rzecz biorąc silny Górnik W TG to historia, nawet Piast ich leje, oczywiście coś tam jest ale kto konkretniejszy to się przerzucił coś jak w Rudzie No i bardzo dobrze, rzec można zaskakująco dobrze ilościowo Ruch (jakościowo też coraz lepiej) no i swoje zaczyna ogarniać na Górach Piast i Raków o których wspomniałeś :)
Bartek_KSG

Post autor: Bartek_KSG »

Silesia 90 pisze: 04.09.2024, 10:08 Co do Rudy Śląskiej, to osobiście znam dwóch przerzutów z Górnika na Ruch.
Jeden z Wirka, drugi z Nowego Bytomia :)

Była poruszona Ruda Śląska, Katowice i Gliwice.

Jak jest w Tarnowskich Górach obecnie? Tam jest teraz duża moda na przeprowadzki z całej aglomeracji. Za dzieciaka pamiętam silny FC Górnika. Teraz widzę po social mediach, że nadal działają, ale widzę, że na Ruch też TG jeździ. I czy w Tarnowskich są może jacyś kibice innych klubów? Piasta (blisko do Gliwic) Polonii, GieKSy lub Rakowa?
Wiesz, że tym forum ludzie nie rozumieją ironii?

Wracając do pytania w TG Górnik trzyma cały czas ten sam poziom. FC był mocny chuligańsko ale w latach 90. Teraz to taki typowy FC który nie ma z kim walczyć na swoim terenie, więc pewnie więcej biesiaduje.

Piasta i Rakowa brak. W odległości prostej do Gliwic, jak i Cze-wy są FC Górnika.

Z Ruchu jednostki nie ujawniają się na mieście. TG to na tyle małe i specyficzne miasto, że się ludzie znają (nawet wrogów).
Jest jeszcze GKS, na pewno jakieś starsze pokolenie Cidroków się znajdzie. Kiedyś był nawet koleś jeżdżący z TG na Zagłębie :)
Goral74

jak czy tam wpisy niektórych to sam się zastanawiam czy przypadkiem nie ironizują :) ale masz rację Bartek
Natiste

Post autor: Natiste »

Liczby ktecoce się ok 100 osób lub więcej to naprawdę jednostki z TG:)
Jabollo

Post autor: Jabollo »

Natiste pisze: 04.09.2024, 11:34 Liczby ktecoce się ok 100 osób lub więcej to naprawdę jednostki z TG:)
Tak samo jak z Gliwic, nie????
Goral74

Czy Świony z ok. 200 kibicami Górnika na meczu są miastem Ruchu ? Natiste możesz napisać ?
Natiste

Gliwic nie ma nawet w pierwszej 30 wg miast top wg frekwencji więc nie wiem o czym piszesz TG 14te.
Co mnie Swiony gadamy o TG z których jeżdżą jednostki, z Górnikiem Łeczna 81 osób.
KSGKSW

Natiste pisze: 04.09.2024, 13:09 Gliwic nie ma nawet w pierwszej 30 wg miast top wg frekwencji więc nie wiem o czym piszesz TG 14te.
Co mnie Swiony gadamy o TG z których jeżdżą jednostki, z Górnikiem Łeczna 81 osób.
Jak na prawie 70tys mieszkańców to jednak jednostki prawda ?
Goral74

Natiste pisze: 04.09.2024, 13:09 Gliwic nie ma nawet w pierwszej 30 wg miast top wg frekwencji więc nie wiem o czym piszesz TG 14te.
Człowieku jak to co Cię Świony
1. Tarnowskie Góry - miasto 60 tysi ludzi na Ruch jeździ jak piszesz ok 100 i zaznaczasz że te TG wcale nie są takie tylko Górnika
2. Świętochłowice - miasto 50 tysi ludzi na Górnika jeździ ok 200 i na pytanie czy Świony są niebieskie odpisujesz "co mnie Świony gadamy o TG"

Całe te pierdolenie powinno się sprowadzać do frekwencji na meczach w jakiejś dłuższej perspektywie i każdy dostanie odpowiedź kto ma więcej kibiców, bez gadki skąd itp. bo to jest Górny Śląsk to wszyscy są wszędzie
dyniadynia

Post autor: dyniadynia »

Goral74 pisze: 04.09.2024, 13:41
1. Tarnowskie Góry - miasto 60 tysi ludzi na Ruch jeździ jak piszesz ok 100 i zaznaczasz że te TG wcale nie są takie tylko Górnika
2. Świętochłowice - miasto 50 tysi ludzi na Górnika jeździ ok 200 i na pytanie czy Świony są niebieskie odpisujesz "co mnie Świony gadamy o TG"

Całe te pierdolenie powinno się sprowadzać do frekwencji na meczach w jakiejś dłuższej perspektywie i każdy dostanie odpowiedź kto ma więcej kibiców, bez gadki skąd itp. bo to jest Górny Śląsk to wszyscy są wszędzie
Skąd info o 2 stówach na KSG ze Świon?
Goral74

z klubu
Natiste

Czyli Górnika też jeżdżą jednostki jak na 70 tys mieszkańców i miasto Ksg
Silesia 90

Goral74 pisze: 04.09.2024, 13:41

Tarnowskie Góry to specyficzne miasto, bo na zboczu aglomeracji, nie są tak dobrze skomunikowane z okolicami stadionu Ruchu ( Cichą) I stadionem Górnika. Świętochłowice to chwila moment przez DTŚ, pełno autobusów i tramwajów. Kolejna sprawa do TG i do wioch wokół się przeprowadza dużo ludzi z Bytomia, Zabrza, Rudy czy Chorzowa i to też powoduje pewne zmiany w tym FC. Świętochłowice to się bardziej wyludniają, ewentualnie przeprowadzają się studenci i inni, których nie stać na mieszkania w Katowicach.
Goral74

XXXXKK pisze: 04.09.2024, 13:58 Trzeba rozróżnić miasto Tarnowskie Góry od powiatu tarnogórskiego. Tarnowskie Góry są w 100% ksg, ale w okolicznych wioskach już tak nie jest.

A co do Świętochłowic to Górnik ma tam część Lipin, więc tych sytuacji nie można porównywać. Zresztą liczby z meczów nie są miarodajne bo przeprowadzki itd

Więc siw goral uspokój bo próbujesz tu ironizować po tym jak ktoś napisał, że obiektywnie Górnik dużo terwnów potracił w Rudzie Śląskiej w ostatnich 10 latach
Nie ironizuję.. twierdzę że całe te pisanie jest gówno warte... może zrozumiesz jak ja kibic Górnik napiszę, jestem z Rudy 1, grafy, barwy itp. sam Górnik a co 3 albo 4 mieszkaniec na pytanie komu kibicuje odpowie że Ruchowi. Jeśli zaczniesz pisać o ekipach że to o to chodzi to Ci powiem że widziałem malarzy z Ruchu na Wirku... Wiek na oko jak moja córka ok 10/12 lat Przecież nawet nie ciulna go w leb bo wstyd... A Puc. czy jak mu tam to ku*** kolega... dajcie spokój
KSGKSW

Goral74 pisze: 04.09.2024, 14:10
XXXXKK pisze: 04.09.2024, 13:58 Trzeba rozróżnić miasto Tarnowskie Góry od powiatu tarnogórskiego. Tarnowskie Góry są w 100% ksg, ale w okolicznych wioskach już tak nie jest.

A co do Świętochłowic to Górnik ma tam część Lipin, więc tych sytuacji nie można porównywać. Zresztą liczby z meczów nie są miarodajne bo przeprowadzki itd

Więc siw goral uspokój bo próbujesz tu ironizować po tym jak ktoś napisał, że obiektywnie Górnik dużo terwnów potracił w Rudzie Śląskiej w ostatnich 10 latach
Nie ironizuję.. twierdzę że całe te pisanie jest gówno warte... może zrozumiesz jak ja kibic Górnik napiszę, jestem z Rudy 1, grafy, barwy itp. sam Górnik a co 3 albo 4 mieszkaniec na pytanie komu kibicuje odpowie że Ruchowi. Jeśli zaczniesz pisać o ekipach że to o to chodzi to Ci powiem że widziałem malarzy z Ruchu na Wirku... Wiek na oko jak moja córka ok 10/12 lat Przecież nawet nie ciulna go w leb bo wstyd... A Puc. czy jak mu tam to ku*** kolega... dajcie spokój
Ale od tego się właśnie zaczyna . Takie malarze są w każdej ekipie . I później z takich malarzy rosną,a może bardziej rośli Chuligani .
dyniadynia

Goral74 pisze: 04.09.2024, 13:54z klubu
Jakiś link? albo przynajmniej po jakim szpilu to było podawane?
Goral74

KSGKSW pisze: 04.09.2024, 14:42
Goral74 pisze: 04.09.2024, 14:10

Ale od tego się właśnie zaczyna . Takie malarze są w każdej ekipie . I później z takich malarzy rosną,a może bardziej rośli Chuligani .
Zatem co ? napierdolić dziecku czy zaprowadzić do domu i najebać staremu ? ku*** kapa jak stary będzie kolegą z Górnika :) Śmieję się ale wiem o czym piszesz i tacy malarze są faktycznie wszędzie Do Pana Nastie który tam o jednostkach dalej nawija... bez urazy ale nie dogadamy się :) Wspomniałeś o "h" niech się dzieje tylko na normalnych zasadach :)
Jabollo

Post autor: Jabollo »

dyniadynia pisze: 04.09.2024, 14:51
https://www.facebook.com/story.php?stor ... 4755304378
Goral74

co Ty ku*** chcesz ? linka ? p******* Rywalizacja Gmin czy powiatów kwestia bodaj miesiąca Świony - ilość punktów : 3 (miasto do 50 koła ) coś koło 140 biorących udział w zabawie do tego mniej zabawowi
KSGKSW

Goral74 pisze: 04.09.2024, 15:07
co Ty ku*** chcesz ? linka ? p******* Rywalizacja Gmin czy powiatów kwestia bodaj miesiąca Świony - ilość punktów : 3 (miasto do 50 koła ) coś koło 140 biorących udział w zabawie do tego mniej zabawowi
Ale po co od razu tak wulgarnie ? Człowiek normalnie zapytał.
Goral74

KSGKSW pisze: 04.09.2024, 15:32

Ale po co od razu tak wulgarnie ? Człowiek normalnie zapytał.
Przepraszam człowieka ale skoro napisałem skąd info to po co drążyć...
dyniadynia

Kur** człowieku po co ta napinka? Normalnie się pytam bo nie widziałem u was takiego info o frekwencji jak jest np na Ruchu a ty do mnie wylatujesz jakbym tu prowadził jakąś napinke jak rozmawiam z każdym, w tym z twoimi kolegami po szalu na normalnym poziomie.

Swoją drogą - nie wiem skąd masz te 200 głów ze Świon:
Pierwszy mecz (z Pogonią) Świony mają 411 pkt czyli dzieląc to na 3 wychodzi 137 głów.
Drugi mecz (z Rakowem) Świony mają 549 punktów czyli urósł wynik o 138 co dzieląc przez 3 daje 46 głów.

Ale ode mnie już tyle bo widzę, ze bez sensu tu normalnie dyskutować jak juz rzeczywiscie dochodzi do jakichś ciekawszych tematów niż 10 konto tej samej osoby i wciepywanie sobie od złodzieji i rozjebusow. Elo.
Goral74

dyniadynia pisze: 04.09.2024, 15:56

Kur** człowieku po co ta napinka? Normalnie się pytam bo nie widziałem u was takiego info o frekwencji jak jest np na Ruchu a ty do mnie wylatujesz jakbym tu prowadził jakąś napinke jak rozmawiam z każdym, w tym z twoimi kolegami po szalu na normalnym poziomie.

Swoją drogą - nie wiem skąd masz te 200 głów ze Świon:
Pierwszy mecz (z Pogonią) Świony mają 411 pkt czyli dzieląc to na 3 wychodzi 137 głów.
Drugi mecz (z Rakowem) Świony mają 549 punktów czyli urósł wynik o 138 co dzieląc przez 3 daje 46 głów.

Ale ode mnie już tyle bo widzę, ze bez sensu tu normalnie dyskutować jak juz rzeczywiscie dochodzi do jakichś ciekawszych tematów niż 10 konto tej samej osoby i wciepywanie sobie od złodzieji i rozjebusow. Elo.
1 Przeprosiłem
2. Na ostatnim meczu 549 pkt tj. 183 kibiców co kolega Ci podesłał (nie zauważyłeś ? :) )
3. Pisałem ok 200 ponieważ nie wszyscy biorą udział w w/w zabawie
Kalafior11

Post autor: Kalafior11 »

Kiedyś się słyszało Że w Katowicach Górnik miał spiny z GieKSa o tereny nawet podczas zgody. Jest to nadal aktualny temat? Gdzie w Katowicach jest Górnik? Ligota?
Czosnek1001

Post autor: Czosnek1001 »

Lata temu na panewnikach był górnik.
Ale to mówimy o jakichś 20 latach i więcej
Dziś oczywiście mieszkają tu kibice Górnika tak jak i kibice wielu innych drużyn (choćby przyjezdni), ale nie ma aktualnie żadnego zorganizowanego FC.
Z resztą ksgks nie ma zbyt wielu wspólnych terenów, Wesoła, Żory i może parę mniejszych miejscowości
Silesia 90

Wiele górnośląskich miast jest takie "pomieszane" gdyż dawniej wiele dzielnic dzisiejszych miast było osobnymi wsiami lub miasteczkami wchłoniętymi do większych miast. Np. Łabędy były kiedyś osobnym tworem i gdyby nadal tak było to były by osobnym FC jak np. FC Pyskowice czy FC Toszek, a tak należą pod FC Gliwice. Podobnie było z Szopienicami, teraz wszyscy mieszkańcy tej dzielnicy kupią bilety na Ruch, to potem widnieją jako Katowice, gdyby ich Katowice nie wciągnęły to byłby osobny FC.
Bytomski Karb i Rozbark też kiedyś były osobnymi organizmami, ale w tym przypadku akurat wszyscy kibicują Polonii, więc kibicowsko nie ma to znaczenia. Abstrachując gdyby np. Tarnowskie Góry wchłonęły sąsiednie niebieskie Nakło, to nagle ilość FC kibiców w TG by wzrosła.
lnv

Post autor: lnv »

Tarnowskie Góry to 90% Górnik. 10% pozostałe kluby: Cidry, PB i Ruch Chorzów. Barwy można zobaczyć tylko Górnika.
Powiat tarnogóski to również przewaga Górnika, ale już nie taka duża (Kalety, Nakło - Ruch Chorzów, Radzionków - Cidry, PB, Świerklaniec podzielony, Miasteczko Śląskie - Górnik).
Ogólnie w mieście się nic nie dzieje, starsi mieszkańcy (pikniki) za Górnikiem i to powoduje, że przechodzi ten KGS z pokolenia na pokolenie. Młodzież wybiera facebooka zamiast stadion, więc jak na tak duże miasto, z dużym potencjałem gówno się dzieje i FC nie są mocne.
KSGKSW

Silesia 90 pisze: 04.09.2024, 18:40 Wiele górnośląskich miast jest takie "pomieszane" gdyż dawniej wiele dzielnic dzisiejszych miast było osobnymi wsiami lub miasteczkami wchłoniętymi do większych miast. Np. Łabędy były kiedyś osobnym tworem i gdyby nadal tak było to były by osobnym FC jak np. FC Pyskowice czy FC Toszek, a tak należą pod FC Gliwice. Podobnie było z Szopienicami, teraz wszyscy mieszkańcy tej dzielnicy kupią bilety na Ruch, to potem widnieją jako Katowice, gdyby ich Katowice nie wciągnęły to byłby osobny FC.
Bytomski Karb i Rozbark też kiedyś były osobnymi organizmami, ale w tym przypadku akurat wszyscy kibicują Polonii, więc kibicowsko nie ma to znaczenia. Abstrachując gdyby np. Tarnowskie Góry wchłonęły sąsiednie niebieskie Nakło, to nagle ilość FC kibiców w TG by wzrosła.
Pyskowice to nie fc Gliwice.
eragsm

Post autor: eragsm »

Co to się stanęło Tyscy pogonił Ruch? No nie świat się kończy hehe
Ino GieKSa
PolowaPolski

Post autor: PolowaPolski »

eragsm pisze: 04.09.2024, 21:13 Co to się stanęło Tyscy pogonił Ruch? No nie świat się kończy hehe
Przeciez to jest kompromitacja Ruchu to so co sie wydarzylo.
buhu321

Post autor: buhu321 »

PolowaPolski pisze: 04.09.2024, 21:14
eragsm pisze: 04.09.2024, 21:13 Co to się stanęło Tyscy pogonił Ruch? No nie świat się kończy hehe
Przeciez to jest kompromitacja Ruchu to so co sie wydarzylo.
zaczyna sie :D
WŁADCY CENTRALNEJ POLSKI
Malolat_93

Post autor: Malolat_93 »

Bez starcia poprostu uciec? I nie Ruch mam na myśli PF-ki a jakis fc czy osiedle ich bo nie łapie czasem czy to FC czy jakieś osiedla
A.C.A.B
Mattyso

Post autor: Mattyso »

Kompromitacja to za malo powiedzane, było ich 3,4 razy więcej, zaczęli rzucać racami, a na koniec spierdolilido tego w dwie ekipy
ChzB

Post autor: ChzB »

Ruch - dyzma naszych czasow na gornym slasku..

jak to bylo na jednej z ich flag? nie pytamy ilu jest wrogow tylko gdzie oni sa? heee

nagroda kompromitacji roku juz przyznana..
Ciężary na mase ?! Na masę najlepsze są wafelki i ptasie mleczko.
Kalafior11

Post autor: Kalafior11 »

Ruch kompromitacja totalna. BPM powinno zostać rozwiązane.
Czosnek1001

Post autor: Czosnek1001 »

Jak dzbany gonią ruch to świat się chyba kończy
krokiet_z_grzybami

Post autor: krokiet_z_grzybami »

O ku***, oceniając sytuację po filmiku który lata w internecie to po prostu zastanawiam się co tam się odjebało? Ruchu się wydaje dwa razy więcej i zaczynają spierdalać jeszcze przed starciem i to przed (z całym szacunkiem ale Gks-em Tychy to raczej nie jest topowa banda) chyba naprawdę jakiś mega kryzys w Ruchu. No chyba że tam nie byli żadni chuligani tylko same jakieś pikole, ale nie wydaje mi się bo sądząc po grafikach to wywieszali jakiś transparent ubliżający właśnie Tyszanom. Szok, jeszcze pare lat temu nie do pomyslenia, myślę, ze za czasów starej dobrej PFki to sytuacja bylaby dokladnie odwrotna, ze w jakieś 40typa przegonili by setke Tyskich
Dresiarz

Post autor: Dresiarz »

Z racji powrotu do szkoły,czas na naukę fizyki: Ruch a = ∆ v ∆ t . A całkiem poważnie, bardzo dobrze, że tak się stało.Zapewne miało to wyglądać tak: Wpadniemy na pewniaka zrobić groźną "chuligańską" zapowiedź na mecz GKS Tychy -Ruch,z resztą jakich pełno w tych czasach, później będziemy próbować ośmieszać nią rywala w internecie. Co może pójść nie tak, przecież Tyscy nie mogą nam zagrozić?... Ale życie chciało inaczej, transparent powędrował do przeciwnika i ktoś kto miał zostać ośmieszony w internecie, ośmieszył przeciwnika w realu. Brawo dla Tyskich za rozkminienie przeciwnika. Niech się dzieje.
ODPOWIEDZ