Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

DiglettOi

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: DiglettOi »

HalaMadrid06 pisze: 11.08.2024, 02:14 Najdalszy fan club? Tylko taki realnie dzialajacy a nie typu Pogoń Szczecin fc Jaworzno czy Lechia fc Nowy Targ..
Legia ze Szczecinka? Bo Kołobrzescy legioniści raczej tak do konca otwarcie nie dzialali/działają?

Był/jest jeszcze Fc Pogoni Szczecin z Opola Lubelskiego, tylko jak to tam funkcjonowało to nie mam pojecia
iparts.pl
HalaMadrid06

Post autor: HalaMadrid06 »

Puchatek84 pisze: 11.08.2024, 09:46
Mojżesz pisze: 11.08.2024, 09:36
Adik pisze: 11.08.2024, 08:14

Do głowy przychodzi mi Cracovia Londyn
Kwestia interpretacji słowa realny. Mieszkając w innym kraju ciężko działać realnie tzn brać udział w rywalizacji osiedlowej z jakąś inną ekipą sąsiadującą, malowaniu grafów , uczestnictwo w meczach domowych czy wyjazdowych, gościna przyjaciół. Na pewno Wisłoka Chicago to ciekawy przypadek.
Te najdalsze to przychodzi mi na myśl Legia Nowy York i właśnie Wisłoka Chicago... Pytanie co autor miał na myśli . Te są najdalsze.. Tylko to one nie biorą udziału w " codziennym" życiu danej ekipy .. a ich działanie ogranicza się do wizyt kilka razy do roku i pomoc w finansowaniu pewnych inicjatyw..
Chodzi mi o polskie FC
Mertens

Post autor: Mertens »

HalaMadrid06 pisze: 11.08.2024, 02:14 Najdalszy fan club? Tylko taki realnie dzialajacy a nie typu Pogoń Szczecin fc Jaworzno czy Lechia fc Nowy Targ..
Naszym najdalszym FC jest chyba Dzierżoniów, tak na szybko z głowy. Od Chorzowa 200km z kawałkiem.
490

Post autor: 490 »

Czy Legia wjezdajac na turniej Korony skroiła flagę " Kielecka ulica z Koroną do końca życia" ? i jakie jeszcze flagi poszły się wtedy chędożyć?
OldTimeGoodTime

Post autor: OldTimeGoodTime »

Mertens pisze: 11.08.2024, 18:42
Naszym najdalszym FC jest chyba Dzierżoniów, tak na szybko z głowy. Od Chorzowa 200km z kawałkiem.
Na Widzewie takim najdalszym FC jest Drezdenko. Mówię o FC który ma autentycznie coś do powiedzenia u siebie w mieście. Organizuje się, robi różne akcje kibicowskie. Wspominanie kilku osób które sobie gdzieś tam pojadą nie ma sensu.
Incognito_444444

Post autor: Incognito_444444 »

plemplem81 pisze: 06.08.2024, 22:09
Incognito_444444 pisze: 31.07.2024, 22:51Jak wyglądają relacje między Górnikiem Zabrze, a Szombierkami Bytom? (Tak wiem że Szombierki nie mają imponującej liczby kibiców)
Nikt na to nie odpowie, bo nikt z Górnika Zabrze nie zaprząta sobie głowy Szombierkami, a z kibiców GKS Szombierki nie ma tu żadnej osoby, która kiedyś działała. Ja to forum przeglądam już ze zwykłego przyzwyczajenia. A że stary ze mnie człowiek, więc mogę trochę historię tych relacji napomknąć.
Górnik Zabrze nigdy nie był lubianą grupą kibiców przez Szombierkorzy. Brało się to głównie z faktu, że dzielnica Szombierki graniczy z dzielnicami Rudy Śląskiej opanowanymi przez zabrzan - mowa o Goduli oraz Orzegowie. Tu mowa o czasach, gdy Zieloni grali jeszcze na jako takim poziomie piłkarskim (typu I-II liga). Później w dalszej części XXI wieku doszedł konflikt z prozabrzańską Slavią Ruda Śląska, więc te relacje nigdy nie miały prawa być nawet poprawne.
Podobnie, gdy pytałeś o kontakty Szombrów z fanatykami chorzowskiego Ruchu, tak i tu zrobię zestawienie sezonami, gdy cokolwiek działo się między obiema grupami kibiców. Opisy pochodzą z historii kibicowskiej Zielonych.

1990/1991
Dobrze wyjazdu do Bytomia nie będą wspominać kibice Ostrovii Ostrów Wielkopolski, którzy pojawili się w Bytomiu w 6 osób, ale wyruszono razem z nimi w pociągu powrotnym z Bytomia i na kolejnej stacji Bytom-Karb Ostrovianie zostali już zbici. Wysiadkę z pociągu Szombierkorze zaplanowali w Tarnowskich Górach, a tam ich pechem na swój mecz zbierali się miejscowi kibice Górnika Zabrze, którzy przegonili Zielonych.

1992/1993
Poza tym wyjazdowo bez szału – Szombry były na Widzewie w 39, na Stali Mielec w 37, na Pogoni Szczecin w 2, na GKS-ie Katowice w blisko 50, na Górniku Zabrze w ponad 100 (w drodze powrotnej w tramwaju zafundowana została kamionka przez zabrzan).

1997/1998
Władze miejskie zamiast utrzymywać dwie biedy postanowiły stworzyć jedną – Polonię/Szombierki Bytom – klub, który nie był akceptowany przez żadną ze stron. Mecze były rozgrywane naprzemiennie – raz na stadionie Szombierek, raz na stadionie Polonii – tyle, że tylko na Polonii był prowadzony doping, jakby to była Polonia. Kibice Zielonych zupełnie tego tworu nie akceptowali, także i z tego powodu, że ich prawowite Szombry de facto zajęły w poprzednim sezonie miejsce spadkowe i powinny były grać w III lidze. Mecze rozgrywane w Szombierkach odbywały się w ciszy, bez dopingu, bez fanatyków. Na płocie smętnie powiewała flaga z napisem "Polonia-Szombierki Bytom" wykonana przez jakichś niedorozwojów z klubu, a jej finał mógł być jeden jedyny – po jednym z meczów w jej posiadanie weszli fani zabrzańskiego Górnika. Rywali do jej przejęcia nie mieli żadnych, bo z tą flagą nie identyfikował się żaden fanatyk Szombrów.

1998/1999
Wyjazd na Walkę Zabrze w 59 osób zakończył się kamionką ze strony miejscowych, a jeszcze w trakcie meczu doszło do ganianek na linii obu ekip. Później przyszło bytomianom odwiedzić boczne boisko zabrzańskiego Górnika, bo tam grały rezerwy tego klubu, z którymi potykały się Szombry. 20 osób z Bytomia wraz z flagą wyjechało z Zabrza bez szwanku, mimo że w trakcie meczu miejscowi chuligani obiecywali coś zupełnie odwrotnego.

1999/2000
Domowa potyczka z prozabrzańską Concordią Knurów stała się areną ciekawych wydarzeń. Przyjezdni obecni byli w 19 osób. Na trybunach pojawiła się także kilkunastoosobowa delegacja ekipy Polonii Bytom. W trakcie meczu jeden z chuliganów Polonii ruszył po flagę Szombrów zrywając ją z płotu. Z 50-osobowego młyna Zielonych ruszyła delegacja i po kilkudziesięciometrowym pościgu udało się złapać agresora odbierając mu flagę. Rozjuszeni fanatycy Zielonych po meczu ruszyli całym młynem na przyjezdnych, których musiała ochraniać policja.

2000/2001
W 19 osób Zieloni pojechali na mecz z rezerwami Górnika Zabrze rozgrywającego swoje mecze w Tarnowskich Górach. Tamże nie próżnowali lokalni chuligani Górnika, którzy wystawili skład po drugiej stronie trybun. W trakcie meczu obie ekipy starły się na koronie stadionu Gwarka z finałem korzystnym dla Szombrów.

2001/2002
5 osób pojawiło się na rezerwach Górnika Zabrze, na inaugurację sezonu ligowego, gdzie wizytację złożyła doborowa 15-osobowa banda Torcidy, jednak odmówiono zabrzanom walki w równych proporcjach liczbowych.

2003/2004
Wyróżnić można częste starcia z kibicami Górnika Zabrze z pobliskiej Rudy Śląskiej, którzy często zapuszczali się na południową dzielnicę Bytomia. Zaliczonych zostało również kilka wyjazdów Szombierek, z których najciekawszy przypadł na Slavię Ruda Śląska, gdzie wybrało się w sumie 31 osób (w tym 12 Szczakowianka Jaworzno). Po wyjściu głównej grupy z autobusu miejskiego w Rudzie Śląskiej, przyjezdnych zatakowała około 50-osobowa grupa chuliganów Górnika Zabrze ze sprzętem, co spowodowało ucieczkę przyjezdnych, którzy finalnie na stadion nie dotarli. Żabole trafiają natomiast dwóch małolatów z Jaworzna, którzy tracą małą flagę Szczakowianki ("1923") oraz transparent antyunijny. Trafiony został również samochód zmotoryzowanych fanów Szombierek, w którym Torcida zostawia na pamiątkę wbitą siekierę.

2004/2005
Kolejnym meczem na stadionie przy ulicy Modrzewskiego było spotkanie ze Slavią Ruda Śląska, której kibice w przeciwności do bardziej renomowanych rywali nie zawiedli i zjawili się w Szombierkach w 30 osób, jednak towarzyszyła im spora obstawa policji. Szombry w młynie zbierają się w około 40 osób, a doping obu ekipek zdominowały wzajemne bluzgi. Po meczu miejscowi usiłują zaatakować przyjezdnych, co jednak udaremniają spore oddziały psów, z którymi dochodzi do ganianek w przystadionowym parku.
Na wyjazd do Rudy Śląskiej (Slavia) autobusem miejskim pojechało 25 bytomian. Na meczu Slavia wystawia młyn, a ponadto ataku koroną stadionu próbowali miejscowi chuligani Górnika w 40 osób, jednak policja tym razem była dobrze przygotowana na ewentualne harce.
Zwieńczeniem zasadniczej części sezonu było spotkanie ze Spartą Lubliniec, które elektryzowało tym bardziej z uwagi na fakt, iż kibice z Lublińca wiosną zbratali się z kibicami wyjątkowo wówczas nielubianej na Szombierkach Slavii Ruda Śląska (zarówno Sparta, jak i Slavia to fan cluby Górnika Zabrze). Niestety pech chciał, że dokładnie tego samego dnia o tej samej godzinie rozgrywany był w Bytomiu baraż pomiędzy Polonią Bytom i Szczakowianką Jaworzno, co sprawiło, że Zieloni musieli odpuścić wspieranie swoich ziomali na bardzo atrakcyjnym meczu przy ulicy Olimpijskiej. Spodziewając się wizyty Żaboli, Szombry już na długo przed meczem zbierają się w okolicach stadionu w 30 osób składu. Również przed meczem na stadion od strony Rudy Śląskiej wchodzi TRŚL (około 40-50 osób), na miejscu nie było jeszcze wówczas policji, zatem miejscowi wybiegają naprzeciw rywalom, klaszcząc w dłonie, jednakże goście przed samym starciem wyciągają sprzęt, co powoduje odwrót Szombierek. Potem dochodzi jeszcze do kilku strać mniejszych grupek na oraz w okolicach stadionu, a wszelkie harce kończy pojawienie się psów.

2005/2006
Bytomianie pojechali w 11 osób na Górnika Wesoła (fan club Górnika Zabrze), gdzie weszli w trakcie meczu przez płot i próbowali wjechać miejscowym w młyn, ale wszystko zostało zastopowane przez siły porządkowe.

2008/2009
Następnie miał miejsce ciekawy wyjazd do Tworoga na mecz z miejscową Spartą, gdzie busem dotarło 21 osób (w tym 8 Ruch Radzionków). Na meczu w podobnej liczbie stawili się okoliczni Żabole dopingujący również Spartę. W drugiej połowie Szombry atakują miejscowych po steku wyzwisk w stronę matek bytomian. Miejscowi stawiają opór, w wyniku czego na murawie i trybunach dochodzi do awantury z użyciem tego, co było pod ręką - i tak w powietrzu latały butelki po i z piwem oraz rower (mecz przerwany). Starcie kończy się zwycięstwem przyjezdnych, którzy obijają oraz przeganiają miejscowych. Po wszystkim Szombry ładują się do busa i opuszczają obiekt, zanim pojawiła się na nim policja.

2009/2010
Z wyjazdów zaliczono w 25 na Tempo Paniówki, gdzie na przyjezdnych czekała ekipa Górnika Zabrze, jednakże telefoniczne rozmowy na temat ewentualnego „spotkania” nie przynoszą rezultatu, a gdy Zieloni podjeżdżają pod stadion jest już na nim sporo policji. Po meczu Torcida trafia natomiast jedno auto Szombierek, jednakże zachowują się honorowo nie obijając pasażerów i umawiając się na inny termin.

2010/2011
Sezon rozpoczął się niemrawo – wyjazdem zaliczonymi w 15 osób w większości piknikowego składu na ŁTS Łabędy (po meczu pod stadionem czekał Górnik w około 20 osób, jednak widząc głównie piknikowy skład, odpuścili).
Tydzień później Zielona Hołota w 9 osób wspomagała Szczakowiankę Jaworzno podczas wyjazdu na Slavię Ruda Śląska. Podczas meczu przyjezdnych dwukrotnie próbują zaatakować chuligani Górnika z Rudy Śląskiej, a drugi z ataków kończy się konkretną awanturą TRŚL z policją.

2011/2012
Następnie w środku tygodnia na Górnika Wesoła pojechało 31 osób. Po meczu atakują miejscowi, jednak zaliczają oklep ze strony fanów Szombierek.
W pucharach los zetknął Zielonych z Concordią Knurów, zatem w środku tygodnia do Knurowa udało się 11 osób, a przy okazji meczu Zielona Hołota odbyła sparing z Concordią po 9 osób, który zakończył się zwycięstwem gospodarzy.

Tyle historii. W zasadzie to już prehistorii. Na Szombrach kibicowsko już nic nie ma i zakładam, niemal granicząc z pewnością, że nigdy nie będzie, bo nie ma nikogo, kto by tam mógł coś więcej aktywnie podziałać i taki ciężar gatunkowy udźwignąć.
Dzięki za odpowiedź. Odpowiem ci na twoje zakończenie. Może i jestem jeszcze dość młody to niestety znam większość historii Szombierek i wiem że kibicowsko leżymy, ale we mnie jest wiara i miłość do tego klubu jak do niczego na tym świecie. Prędzej się powieszę niż będę kibicował zastanej Polonii. Ino Szombry. Już niedługo Młode Szombierki zaczną działać
Dezzon

Post autor: Dezzon »

Co oznacza skrót na fladze Arki z Tczewa. TWPAG??

Kojarzyłem tylko Tczewska Patologia Arka Gdynia
JankoRossi

Post autor: JankoRossi »

Dezzon pisze: 13.08.2024, 18:20 Co oznacza skrót na fladze Arki z Tczewa. TWPAG??

Kojarzyłem tylko Tczewska Patologia Arka Gdynia
Jedyne co kojarzę to właśnie chyba jakieś graffiti Tczewa z Wejherowem i tam też był skrót TWPAG( Tczewsko-Wejherowska Patologia AG ) jeśli się mylę i chodzi o coś innego proszę o poprawę
Stanisława Worcella

Post autor: Stanisława Worcella »

Swego czasu kojarzę flagę Świdnica w barwach Zagłębia Lubin,czy ten FC dalej jest aktywny? I czy oprócz tego w Świdnicy znajdą się inni kibice z Dolnego Śląska? ( Nie mam na myśli Polonii).
ling

Post autor: ling »

Czy marka Charakterni jest związana z jakąś ekipą tak jak np. Pitbull - Lech ?
rkon

Post autor: rkon »

W ramach ciekawostki w temacie Szombiersko-Zabrzańskim, to na Goduli była kilkunastoosobowa grupa fanów Szombierek, która była jednocześnie prawie w całości kibicami Górnika. W większości chłopy z brzuszkami 35+ ;) Nie mniej jednak - zdarzało się (wbrew logice), że na mecze Szombierek wybierało się kilku(nastu?) chłopaków odwiedzających na co dzień stadion przy ulicy Roosevelta 81 (żeby nikt tylko nie pomyślał, że chodziło o jakichś regularnych chuliganów to od razu prostuję, że nie). Raz spora grupę kibiców z Goduli wyczaiła Polonia (aczkolwiek też nie jakaś potężną bandą) i tak się skonfundowali, że finalnie jak stali wcześniej, tak stali dalej, a Godula normalnie, pieszo, wróciła do siebie - to jakieś 15 min. spacerem. Dodatkowo, na Goduli mieściła się nieistniejąca już knajpa gdzie po jednym z awansów GKS odbyła się regularna libacja alkoholowa z udziałem kibiców/pilkarzy Szombier.

Oczywiście, opisywane zdarzenia miały miejsce, jak dobrze pamiętam, 12-14 lat temu i raczej poza ww. „dziadkami” nikt z Goduli już na mecze do Bytomia nie uczęszcza.
małyPolak

Post autor: małyPolak »

Lech vs Eintracht to była umawiana bitka bandami czy spontaniczna awantura ???
blekitna ostryga

Post autor: blekitna ostryga »

W którą stronę zmierza Jagiellonia? Lecha i ŁKSu?
Ziomeczek2727

Post autor: Ziomeczek2727 »

Siema.Taka rozkmina mnie naszła,jaka ekipa ma najlepsze fc?
Kalafior11

Post autor: Kalafior11 »

Czemu Ruch ma aż tak mocną kosę z Arką Gdynia?
Soczek01

Post autor: Soczek01 »

Czy dla Lecha Cracovia to jest w ogóle jeszcze jakaś wartościowa zgoda, czy utrzymywana z szacunku dla tradycji i jest ŁKS i dopiero potem...Arka i reszta?
Ziomeczek2727

Post autor: Ziomeczek2727 »

Siema!Nie wiem czy to odpowiedni kanał do tego,ale przychodzę z pytaniem,jak wg was wygląda aktualny podział sil w kraju?Jak dla mnie wygląda to w ten sposób
1.Sosnowiec
2Lech
3ŁKS
4Ruch
5Arka
Kalafior11

Post autor: Kalafior11 »

rkon pisze: 20.08.2024, 14:55 W ramach ciekawostki w temacie Szombiersko-Zabrzańskim, to na Goduli była kilkunastoosobowa grupa fanów Szombierek, która była jednocześnie prawie w całości kibicami Górnika. W większości chłopy z brzuszkami 35+ ;) Nie mniej jednak - zdarzało się (wbrew logice), że na mecze Szombierek wybierało się kilku(nastu?) chłopaków odwiedzających na co dzień stadion przy ulicy Roosevelta 81 (żeby nikt tylko nie pomyślał, że chodziło o jakichś regularnych chuliganów to od razu prostuję, że nie). Raz spora grupę kibiców z Goduli wyczaiła Polonia (aczkolwiek też nie jakaś potężną bandą) i tak się skonfundowali, że finalnie jak stali wcześniej, tak stali dalej, a Godula normalnie, pieszo, wróciła do siebie - to jakieś 15 min. spacerem. Dodatkowo, na Goduli mieściła się nieistniejąca już knajpa gdzie po jednym z awansów GKS odbyła się regularna libacja alkoholowa z udziałem kibiców/pilkarzy Szombier.

Oczywiście, opisywane zdarzenia miały miejsce, jak dobrze pamiętam, 12-14 lat temu i raczej poza ww. „dziadkami” nikt z Goduli już na mecze do Bytomia nie uczęszcza.
Ale na Ruchu jak słyszą o Szombierkach to również dażą ta drużynę sympatią i raczej złego słowa na Ruchu nie usłyszysz o szombrach. Skąd taka fascynacja Szombierkami na Śląsku?
KebabiarzKrk1312

Post autor: KebabiarzKrk1312 »

Normalny95 pisze: 22.08.2024, 21:47
Soczek01 pisze: 22.08.2024, 21:35 Czy dla Lecha Cracovia to jest w ogóle jeszcze jakaś wartościowa zgoda, czy utrzymywana z szacunku dla tradycji i jest ŁKS i dopiero potem...Arka i reszta?
Po niedawnych fotkach z wakacji w Tajlandii było blisko zakończenia tej zgody... ;)
Jeżeli ocenisz to z perspektywy komputera to być może masz rację. Przy całej sytuacji bardzo mocno zareagował ŁKS a mimo to ta zgoda jest bardzo mocna obecnie…
Proof

Post autor: Proof »

Normalny95 pisze: 25.08.2024, 12:51
KebabiarzKrk1312 pisze: 25.08.2024, 12:36
Normalny95 pisze: 22.08.2024, 21:47

Po niedawnych fotkach z wakacji w Tajlandii było blisko zakończenia tej zgody... ;)
Jeżeli ocenisz to z perspektywy komputera to być może masz rację. Przy całej sytuacji bardzo mocno zareagował ŁKS a mimo to ta zgoda jest bardzo mocna obecnie…
No myślę, że nie ma co sie licytować kto z jakiej perspektywy to ocenia i kto bardziej kumaty w tej kwestii. Fakty są takie, że Lech tym wyjazdem z M. sam podrzucił kukułcze jajo swojemu obozowi... ;)
Nie martw sie o zgody Lecha były są i będą, czy to z Cracovią czy ŁKS czy Arka z która od 6-7 lat ludzie na tym forum wrózą upadek.
fasci_nation

Post autor: fasci_nation »

Skąd u kibiców Zagłębia Sosnowiec oprócz barw klubowych są także czarno-białe? Zieliński pisał, że wzięło się to jeszcze w latach 80., a powodem był konflikt na linii kibice-klub. Ktoś mógłby rozwinąć??

Post autor: oRt »

Kalafior11 pisze: 25.08.2024, 01:46
rkon pisze: 20.08.2024, 14:55 W ramach ciekawostki w temacie Szombiersko-Zabrzańskim, to na Goduli była kilkunastoosobowa grupa fanów Szombierek, która była jednocześnie prawie w całości kibicami Górnika. W większości chłopy z brzuszkami 35+ ;) Nie mniej jednak - zdarzało się (wbrew logice), że na mecze Szombierek wybierało się kilku(nastu?) chłopaków odwiedzających na co dzień stadion przy ulicy Roosevelta 81 (żeby nikt tylko nie pomyślał, że chodziło o jakichś regularnych chuliganów to od razu prostuję, że nie). Raz spora grupę kibiców z Goduli wyczaiła Polonia (aczkolwiek też nie jakaś potężną bandą) i tak się skonfundowali, że finalnie jak stali wcześniej, tak stali dalej, a Godula normalnie, pieszo, wróciła do siebie - to jakieś 15 min. spacerem. Dodatkowo, na Goduli mieściła się nieistniejąca już knajpa gdzie po jednym z awansów GKS odbyła się regularna libacja alkoholowa z udziałem kibiców/pilkarzy Szombier.

Ale na Ruchu jak słyszą o Szombierkach to również dażą ta drużynę sympatią i raczej złego słowa na Ruchu nie usłyszysz o szombrach. Skąd taka fascynacja Szombierkami na Śląsku?
Czy fascynacja to bym nie przesadzał, ale swego czasu się mówiło, że Szombry to klub Ślonzoków(tych co się uchowali w Bytomiu), a Polonia Lwowioków.
bywalec_stadionów

Post autor: bywalec_stadionów »

Być może weźmiecie mnie za ignoranta, ale skąd się wziął identyczny motyw tła na niektórych flagach narodowych?

Dla przykładu:

Obrazek
B. Ricci

Post autor: B. Ricci »

Obrazek stąd.
mlody_kibic

Post autor: mlody_kibic »

bywalec_stadionów pisze: 12.11.2024, 18:00 Być może weźmiecie mnie za ignoranta, ale skąd się wziął identyczny motyw tła na niektórych flagach narodowych?

Dla przykładu:

Obrazek
Dużo więcej ekip niż te trzy ma na stanie ten motyw
B. Ricci

Post autor: B. Ricci »

Na pewno Motor Lublin, Resovia Rzeszów, Odra Opole, Raków Częstochowa jeszcze.
total1908

Post autor: total1908 »

Ad wyżej. No i co w związku z tym?
bywalec_stadionów

Post autor: bywalec_stadionów »

Tak czułem, że gdzieś z "tej strony" mogła przyjść inspiracja. Dzieki.
Dezzon

Post autor: Dezzon »

Kto pierwszy miał flagę Bielszczanie?

Czy Podbeskidzie straciło ją na rzecz BKSu, czy Stal uszyła sobie taką samą na ich wzór w swoich barwach?
wielkipigmej

Post autor: wielkipigmej »

Pięć największych awantur Legii w Polsce, ale poza MazoWSZEm po 1989 roku to....
Stpne

Post autor: Stpne »

Na tym biednym forum zajmujesz się głównie Legią i nie wiesz takich rzeczy? :)
zgredzik

Post autor: zgredzik »

Kiedy i jaka ekipa ze szczebla centralnego (ekstraklasa, 1 i 2 liga) jechała ostatnio rejsówką na wyjazd?
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

My w zeszłym sezonie na Raków Cz-wa, ale pewnie ktoś już po drodze zaliczył wyjazd "rejsówką".
Znawca GŚ

Post autor: Znawca GŚ »

bez-napinki pisze: 03.12.2024, 18:54 My w zeszłym sezonie na Raków Cz-wa, ale pewnie ktoś już po drodze zaliczył wyjazd "rejsówką".
Ostatnio Jaga w Zabrzu.
AMF1948

Post autor: AMF1948 »

Pytanie do Lechii do czego nawiązuje ta flaga z przekreślonym cze ? Wiem anty komunizm. Tylko że w Polsce dalej mamy ich reprezentantów.
Stpne

Post autor: Stpne »

Nikt z Lechii nie odpowiedział, mają swój mecz i takie tam. Napiszę, bo znałem śp. pierwszego właściciela tej flagi. Na przełomie wieków nie tylko wśród lewactwa, ale w szerokiej pop-kulturze była mocna moda na wizerunek che. Takie były reakcje. Nie tylko zresztą na Lechii ;)

Obrazek
Kamilzon

Post autor: Kamilzon »

Ostatnio rozkminiałem ile jest wersji przyśpiewki "...boją się nas kibice angielscy..." i kto był pierwszy z tą przyśpiewką?

Legia ma "Czarna eLka w kółeczku się mieni..." Wiślacy mają "Biała gwiazda na niebie się mieni..." Lech ma "Niebiski z białym na niebie się mieni..."
Z tego co wiem swoje wersje mają takze kibice, WKSu, ZS, Pogoni, Arki etc..
ze stadionu

Post autor: ze stadionu »

Kamilzon pisze: 08.12.2024, 11:53 Ostatnio rozkminiałem ile jest wersji przyśpiewki "...boją się nas kibice angielscy..." i kto był pierwszy z tą przyśpiewką?

Legia ma "Czarna eLka w kółeczku się mieni..." Wiślacy mają "Biała gwiazda na niebie się mieni..." Lech ma "Niebiski z białym na niebie się mieni..."
Z tego co wiem swoje wersje mają takze kibice, WKSu, ZS, Pogoni, Arki etc..
W latach 90siątych ta przyśpiewka była zarzucana chyba na każdym stadionie w Polsce bez względu na ligę
UrzadSkarbowy

Post autor: UrzadSkarbowy »

AMF1948 pisze: 07.12.2024, 15:09 Pytanie do Lechii do czego nawiązuje ta flaga z przekreślonym cze ? Wiem anty komunizm. Tylko że w Polsce dalej mamy ich reprezentantów.
Młodsi mogą nie pamiętać, ale kilkanaście lat temu ciuchy z tym petem można było znaleźć w sieciówkach w galeriach handlowych, pamiętam, że były jakieś afery medialne o to.

Znalazłem parę informacji prasowych (przepraszam za kulawe źródła, ale nic innego nie mogłem znaleźć)

https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Ko ... 56861.html

https://niezalezna.pl/polska/45777-sprz ... stuj/45777

https://wyborcza.pl/7,75398,14582380,po ... z-che.html

https://wiadomosci.wp.pl/trzy-lata-wiez ... 413400768a
UrzadSkarbowy

Post autor: UrzadSkarbowy »

UrzadSkarbowy pisze: 09.12.2024, 03:53
AMF1948 pisze: 07.12.2024, 15:09 Pytanie do Lechii do czego nawiązuje ta flaga z przekreślonym cze ? Wiem anty komunizm. Tylko że w Polsce dalej mamy ich reprezentantów.
Młodsi mogą nie pamiętać, ale kilkanaście lat temu ciuchy z tym petem można było znaleźć w sieciówkach w galeriach handlowych, pamiętam, że były jakieś afery medialne o to.

Znalazłem parę informacji prasowych (przepraszam za kulawe źródła, ale nic innego nie mogłem znaleźć)

https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Ko ... 56861.html

https://niezalezna.pl/polska/45777-sprz ... stuj/45777

https://wyborcza.pl/7,75398,14582380,po ... z-che.html

https://wiadomosci.wp.pl/trzy-lata-wiez ... 413400768a
sorry nie doczytałem, że pytasz kogoś z Lechii z tym tematem, oczywiście nie repezentuje LG.

Jeszcze dodam, że niektórzy nawet nie wiedzieli za co wyłapali oklep i kim jest ten c*** na koszulce której go nosili - nie wiem jakim hujem che stał się tak popularny
ODPOWIEDZ