Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

swrs1982

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: swrs1982 »

obserwator17 pisze: 11.08.2024, 17:18 Skoro wbiło tutaj parę starszych osób w związku z tym mam pytanie, czy Devilisi w latach 90 od razu po uformowaniu mieli podjazd do JG czy zajęło to trochę czasu aż szansy się wyrównały? Czy Devilisi byliby znaczącą ekipą na tle np Arki Gdynia czy Legii Warszawa gdyby nie używali sprzętu? I jak to się finalnie stało że devilsi osłabli a na ich miejsce wskoczyli sharksi którzy jak wiadomo chcieli może trochę więcej uszczypnąć z krakowskiego półświatka.

Formujący się Devilsi to głównie młodzieży ze szkół średnich (może ktoś z Wisły mnie poprawi) i według mnie sami nie mieli absolutnie podjazdu do czołówki Cracovii (mówię o ich początkach). Bez sprzętu od Legii i Arki wyłapaliby szybciutko. Sharksi powstali wcześniej od Devilsów i przez parę lat ekipy te działały równolegle. "Wchłonięcie" Devilsów przez Sharksów miało miejsce w okolicach akcji z Neo (może też ktoś z Wisły mnie poprawi).
Absolutnie nie ujmuje Devilsom, którzy byli bardzo aktywni, o czym przekonałem się osobiście. Część z nich wyrosła później na czołowe postacie na Wiśle (mówię o erze przedmiśkowej).
iparts.pl
ts06

Post autor: ts06 »

Co ciekawe Devilsi mieli własną stronę internetową, gdzie opisywali swoje akcje. Gdzie wjechali, ilu pocięli itp.I ta strona hulała przez jakiś czas, beż żadnych konsekwencji prawnych. Teraz to nie do pomyślenia.
w miare kumaty

Post autor: w miare kumaty »

ts06 pisze: 11.08.2024, 17:44 Co ciekawe Devilsi mieli własną stronę internetową, gdzie opisywali swoje akcje. Gdzie wjechali, ilu pocięli itp.I ta strona hulała przez jakiś czas, beż żadnych konsekwencji prawnych. Teraz to nie do pomyślenia.
Pamietam to, wrzucali tam tez zdjecia kibicow z drugiej strony Blon z opisem gdzie mieszkaja lub do jakiej szkoly chodza. Opisy byly niby prawdziwe, ale bardzo ubarwiane - zreszta podobnie bylo ze stronami Arki i LKSu. O dziwo nie przypominam sobie strony Widzewa z tamtych czasow.
Leśny Węgorz

Post autor: Leśny Węgorz »

Tak w temacie lat 90. Dałby radę opisać ktoś obiektywnie top 3 najbardziej zajawione osiedla z obu stron?
Miszmasz

Post autor: Miszmasz »

Przy okazji coś o słynnej awanturze między ekipami Wisły pod chyba hotelem europejskim, nie wiem czy gdzieś latał opis. Chodzi o to co to za składu były, jakie liczby. Mam nadzieję że nie pomieszalem nic
Oldfreak

Post autor: Oldfreak »

W Fan Śląsk pisano że Devils to młodsi bracia Sharksów.
ts06

Post autor: ts06 »

Leśny Węgorz pisze: 11.08.2024, 18:25 Tak w temacie lat 90. Dałby radę opisać ktoś obiektywnie top 3 najbardziej zajawione osiedla z obu stron?
Wtedy praktycznie wszystkie osiedla był zajawione, ale jeśli chodzi o liczby to subiektywnie.
Wisła - Prądnik Czerwony, Azory, Bieżanów/Qrdwanów.
Cracovia - Oświecenia, Prokocim/Kozłówek, Siemaszki/XXX lecia, może Piastów można by dorzucić jak sąsiadce udało się przerzucić to osiedle w całości.
rozkminiacz

Post autor: rozkminiacz »

w miare kumaty pisze: 11.08.2024, 17:54
ts06 pisze: 11.08.2024, 17:44 Co ciekawe Devilsi mieli własną stronę internetową, gdzie opisywali swoje akcje. Gdzie wjechali, ilu pocięli itp.I ta strona hulała przez jakiś czas, beż żadnych konsekwencji prawnych. Teraz to nie do pomyślenia.
Pamietam to, wrzucali tam tez zdjecia kibicow z drugiej strony Blon z opisem gdzie mieszkaja lub do jakiej szkoly chodza. Opisy byly niby prawdziwe, ale bardzo ubarwiane - zreszta podobnie bylo ze stronami Arki i LKSu. O dziwo nie przypominam sobie strony Widzewa z tamtych czasow.
Gdyby ktoś tylko pamiętał jakiś adres to to jest do odzyskania.
Mareczek86

Post autor: Mareczek86 »

Kiedyś osiedla zajawione na jeden czy drugi klub, a teraz "chwalą się", że jadą na mecz w 10-20 osób.
obserwator17

Post autor: obserwator17 »

Ktoś ogarnięty mógłby jeszcze polecić mi może jakąś książkę o krakowskich klimatach z lat 90 bądź ogólnie książkę o klimatach kibicowskich/skinheadowskich właśnie z tamtych czasów?
swrs1982

Tak swoją drogą to o kryzysie H Wisły najlepiej świadczy to że Wiślacy licytują się na to, kto i kiedy powiedział o ich ekipie że dobrze wygląda. Przed laty mieli ekipę która po prostu nie kalkulowała i robiła swoje i nie wspominała że ktoś powiedział jak to ładnie wyglądal
obserwator17

Czy moze ktos przyblizyc postac Pilsona z Azorow ktory byl aktywny w latach +/- 2000? Pytam bo kiedys u mnie na rejonie krazyly plotki i legendy na jego temat, a ze postac juz jest od jakiegos czasu 'Świętej Pamięci' - to pomyślałem ze zapytam, moze ktos zna kojarzy, może ktoś coś o nim słyszał?
factoryproject

Post autor: factoryproject »

Małopolska kibolska pisze: 12.08.2024, 20:22
"mistrzowie ciętej riposty"? "krakowski styl"?
przecież tam powinno być:
"frajerski styl", albo "nie potrafimy się bić na łapy"
Jedz na mecz i im to powiedz w twarz.
Bo pisać to sobie możemy wszyscy, wszystko.
kaelowiec
Kontakt:

Post autor: kaelowiec »

czemu Neon sie przerzucił to mniej więcej wiadomo, a dlaczego sie wyhuśtał ?
Jacula20

Post autor: Jacula20 »

2T4 na trybunach Wisła-Ruch?
kibiccc1

Post autor: kibiccc1 »

Jacula20 pisze: 12.08.2024, 23:36 2T4 na trybunach Wisła-Ruch?
???
kaelowiec
Kontakt:

Po kilku latach mozolnej wspinaczki Wieczysta weszła na salony (szczebel centralny), i w weekend pierwsza konfrontacja z prawdziwego zdarzenia

Wieczysta - Hutnik

jaki obstawiacie scenariusz :

młodzież z Olszy ?
odrzuty z TSW ?
cały stadion niebieski ?

z ciekawością to obserwuje

a i chciałem podkreślić najważniejszą rzecz z posta Dennis Wise

ZALEŻY O KTÓRY ROK CHODZI

Devilsi zaczynal w 98 , a śmierć Fujina to 2004
Misiek (ale i czołówka Pasów) na MW chodzili jeszcze wcześniej 95-97 , działalności M w UPR to lata już po 2000

z perspektywy 2024 to się zaciera, ale jednak pomiędzy 97 a 2004 to minęła można powiedzieć cała epoka prawie
KCH_TSW

Post autor: KCH_TSW »

kaelowiec pisze: 12.08.2024, 23:33 czemu Neon sie przerzucił to mniej więcej wiadomo, a dlaczego sie wyhuśtał ?
Pamiętajmy, że nie był tam sam i konsekwencje zabicia Fujina wziął na klatę, żeby towarzysz mógł w sądzie mówić jak bohatersko próbował go ratować.
DennisWise pisze: 13.08.2024, 01:46 O tego z Jaworzna chodziło mi o gościa co zginął w wypadku ale też nie pamiętam już dobrze jaki był rok,
Leniu zginął w 2007.
zbeer91

Post autor: zbeer91 »

obserwator17 pisze: 11.08.2024, 22:55 Ktoś ogarnięty mógłby jeszcze polecić mi może jakąś książkę o krakowskich klimatach z lat 90 bądź ogólnie książkę o klimatach kibicowskich/skinheadowskich właśnie z tamtych czasów?
Miasto noży traktuje o klimatach kibicowskich Krakowa,podobno pisał ją gniazdowy Cracovi podobno,czytałem i mam na stanie nie jest zła ale jak się miała do rzeczywistości nie wiem bo chłonę wszystko o tej tematyce więc zakupiłem,pozdro
DennisWise

Post autor: DennisWise »

swrs1982 pisze: 13.08.2024, 13:58 Mi to nie mieści się w głowie jak można pisać takie farmazony jak to, że Leniu był Devilsem. Leniu z Jaworzna był jednym z czołowym WSH i nie miał nic wspólnego z kształtowaniem się Devilsów. Jeszcze mieszacie w to jakiś Olkusz. Sharks byli ekipą chuligańsko starszą od Devilsów, innego kalibru. Devilsi biegali niemal wyłącznie po Krakowie,
A skąd ja dokładnie mogę wiedzieć czy był Smokiem, Rekinem czy Diabłem. Bo to chyba nazwy tych waszych wiślackich wojowników z tamtych czasów. i w którym dokładnie roku. I jeszcze jeśli twój rok ur. 1982 to skąd ty możesz wiedzieć że sharks byli starsi od devilsów skoro ci powstali gdzieś koło 1998-99 r jak rozumiem jako dziecko śledziłeś rozwój sharksów. Z tego co pamiętam to wisiała wtedy flaga Dragoons a nie WSH, a musiało to być przed 1998 rokiem. Dodatkowo skoro w imieniu kibiców Wisły w telewizji w 1998 (?) roku wypowiadał się u Wrony gość z Olkusza to chyba musiał być częścią jakiejś waszej grupy skoro został oddelegowany do telewizji, no chyba że w Gdańsku oddelegowali odpowiednie osoby a w Krakowie poszedł jakiś wacek. Tylko że wacki wtedy do Szczecina na wyjazdy gdzie można było z 10 razy dostać po głowie w tej i z powrotem nie jeździli. Jeżeli WSH byli taką starą ekipą dlaczego pojawili się dopiero w 2007 u tego aktora z WH w reportażu a do telewizji 10 lat wcześniej puszczali janków i to nawet nie z Krakowa? Z tego co kojarzę to był chłop co zina wydawał ale też mogę się mylić i zaraz będziecie płakać jak z tym z Jaworzna czy był w Dragoons, Devils czy Sharks. Moim zdaniem to on za tamtych czasów był w GKS a nie w WSH ale też mogę się mylić i źle kojarzyć niektóre fakty. Jakąś książkę niech napisze Misiek jak Masa czy w 1998 jak rzucał w Dino Baggio to był Smokiem Wawelskim, Rekinem Brodatym czy Diabłem Tasmańskim.
kibiccc1

Jaki był najliczniejszy wyjazd kibiców Wisły i Cracovii po roku 2000?
Adik

Post autor: Adik »

Cracovii to chyba Jaworzno (2003) 1800
swrs1982

DennisWise pisze: 13.08.2024, 17:59
swrs1982 pisze: 13.08.2024, 13:58 Mi to nie mieści się w głowie jak można pisać takie farmazony jak to, że Leniu był Devilsem. Leniu z Jaworzna był jednym z czołowym WSH i nie miał nic wspólnego z kształtowaniem się Devilsów. Jeszcze mieszacie w to jakiś Olkusz. Sharks byli ekipą chuligańsko starszą od Devilsów, innego kalibru. Devilsi biegali niemal wyłącznie po Krakowie,
A skąd ja dokładnie mogę wiedzieć czy był Smokiem, Rekinem czy Diabłem. Bo to chyba nazwy tych waszych wiślackich wojowników z tamtych czasów. i w którym dokładnie roku. I jeszcze jeśli twój rok ur. 1982 to skąd ty możesz wiedzieć że sharks byli starsi od devilsów skoro ci powstali gdzieś koło 1998-99 r jak rozumiem jako dziecko śledziłeś rozwój sharksów. Z tego co pamiętam to wisiała wtedy flaga Dragoons a nie WSH, a musiało to być przed 1998 rokiem. Dodatkowo skoro w imieniu kibiców Wisły w telewizji w 1998 (?) roku wypowiadał się u Wrony gość z Olkusza to chyba musiał być częścią jakiejś waszej grupy skoro został oddelegowany do telewizji, no chyba że w Gdańsku oddelegowali odpowiednie osoby a w Krakowie poszedł jakiś wacek. Tylko że wacki wtedy do Szczecina na wyjazdy gdzie można było z 10 razy dostać po głowie w tej i z powrotem nie jeździli. Jeżeli WSH byli taką starą ekipą dlaczego pojawili się dopiero w 2007 u tego aktora z WH w reportażu a do telewizji 10 lat wcześniej puszczali janków i to nawet nie z Krakowa? Z tego co kojarzę to był chłop co zina wydawał ale też mogę się mylić i zaraz będziecie płakać jak z tym z Jaworzna czy był w Dragoons, Devils czy Sharks. Moim zdaniem to on za tamtych czasów był w GKS a nie w WSH ale też mogę się mylić i źle kojarzyć niektóre fakty. Jakąś książkę niech napisze Misiek jak Masa czy w 1998 jak rzucał w Dino Baggio to był Smokiem Wawelskim, Rekinem Brodatym czy Diabłem Tasmańskim.
Po pierwsze to nie jestem kibicem Wisły. Ale żebyś to skumał musiałbyś umieć czytać ze zrozumieniem. Wtedy może byś to rozgryzł. Jak niewiele wiesz i zamierzasz się napinać to nie ze mną. Skończyłem z Tobą dyskusję bo Ty wiedzę czerpiesz z jakichś reportaży (tak swoją drogą to ciekawe są dzieje jego bohaterów z obu stron, które niestety odbiły się też kurewskim rykoszetem na trzeciej ekipie z tego miasta).
obserwator17

Jacula20 pisze: 12.08.2024, 23:36 2T4 na trybunach Wisła-Ruch?
apropo raperów, szkoda ze nikt z Wisły nie robi i sumie nie robił w krakowskim rapie na większą/bardziej znaną skalę. Boczek i CAS - Hutnik, Arczi Szajka i Zetbees Cracovia a jeśli chodzi o jakiegoś rapera za Wisłą co by był znany na trochę większą skalę to niema, szkoda bo jak na tak duży klub to aż dziwne.
swrs1982

Krakowscy raperzy z wiadomych względów woleli unikać pucowania się do przynależności klubowej (łatwo mogli narazić się na nieprzyjemności podczas koncertów czy w jakichkolwiek innych okolicznościach gdyby poniosło się z kim sympatyzują). Związki Szajki z Cracovią określiłbym jako miękkie/bardzo miękkie chociaż Arczi miał w swoim bliskim otoczeniu ludzi mocno udzielających się na Cracovii (wspomniałem o nich nawet w temacie świętokrzyskim). Natomiast z Cracovią utożsamiała się rapowa grupa D.R.I.M. Część z nich osiedlowo działała trochę na Cracovii. Byli ze Starych Grzegórzek. Natomiast chyba CAS i WDP to pierwsze tak rozpoznawalne rapowe ekipy, tak mocno opowiadające się po czyjejś stronie i tak mocno uczestniczące w życiu kibicowskim.
Mastif

Post autor: Mastif »

A do czego Ci ta wiedza i co zmieni to w Twoim życiu? Chcesz ksywkę? imię? nazwisko?
kibiccc1

pro100wryj pisze: 13.08.2024, 22:48 https://youtu.be/3o1MqjIDiLU?si=4Q7G7W8oHzujRs9Q
Co to za typ się wypowiada w 2:25 ?
Marek P. jest w materiale
kaelowiec
Kontakt:

DennisWise pisze: 13.08.2024, 17:59

właśnie dokładnie jak jest z 1982 to doskonale wiedział co sie dzieje w 1996, 1997 , bo miał wtedy 14-15 lat wiec nie był żadnym dzieckiem tylko normalnie biegającym(początkującym), bo w takie to było te nasze lata 90-te ;)
swrs1982

FIRMA zawsze oficjalnie zaprzeczała swoim związkom z Cracovią ale pewnym wyjątkiem jest zdjęcie Popka (tak na marginesie gościa który przyplątał się Legnicy) z meczu z ekipą Pasów. W większości Firmowcy (mówię w tym momencie o raperach) wywodzili się z rejonów kibicujących Cracovii i na takich przesiadywali. Pewnym wyjątkiem był Bosski Roman bo on pochodził chyba z Prądnika. Do tego powiązania Firmowców z "miastem" gdzie w czasie gdy się wybijali pierwsze skrzypce grała Cracovia no i teledysk w Tarnowie na którym był chłopak w koszulce Cracovii. Z Cracovią związany był oczywiście jeszcze Ośwa z Logo Dzielnicy.
Mertens

Post autor: Mertens »

swrs1982 pisze: 13.08.2024, 23:59 FIRMA zawsze oficjalnie zaprzeczała swoim związkom z Cracovią ale pewnym wyjątkiem jest zdjęcie Popka (tak na marginesie gościa który przyplątał się Legnicy) z meczu z ekipą Pasów. W większości Firmowcy (mówię w tym momencie o raperach) wywodzili się z rejonów kibicujących Cracovii i na takich przesiadywali. Pewnym wyjątkiem był Bosski Roman bo on pochodził chyba z Prądnika. Do tego powiązania Firmowców z "miastem" gdzie w czasie gdy się wybijali pierwsze skrzypce grała Cracovia no i teledysk w Tarnowie na którym był chłopak w koszulce Cracovii. Z Cracovią związany był oczywiście jeszcze Ośwa z Logo Dzielnicy.
A Ośwa to czasem nie przerzut z Wisły na Cracovię?
StarykoŃ

Post autor: StarykoŃ »

Firma została wyjaśniona wTarnowie na koncercie i ostatecznie zaprzeczyła sympatii do Cracovii.
Śnieżnobiały

Post autor: Śnieżnobiały »

Firma to się kreowała na wielkich uliczników i ostrzaków a po latach po kolei ich życie zweryfikowało. Tadek i Boski się obsrali przed jednym typem, późniejszym konfidentem, a Popuś outlaw to zwykły farmazon z przećpanym mózgiem.
obserwator17

https://imgur.com/a/hXE8dAW

swoją drogą ciekawe jak bedą wygladac ich koncerty skoro chłopaki tak mocno akcentują swoją przynależność.
swrs1982

Kończąc temat raperów to przypomniało mi się jeszcze że przecież znany redaktor, twórca książki "Miasto Noży" również rapował jako Haze.
kibiccc1

Czy ktoś może opowiedzieć coś więcej o D z WSH? Jak to się stało, że znalazł się w Krakowie? Ciekawa postać o której tak naprawdę niewiele wiadomo.
ling

Post autor: ling »

obserwator17 pisze: 14.08.2024, 09:02 https://imgur.com/a/hXE8dAW

swoją drogą ciekawe jak bedą wygladac ich koncerty skoro chłopaki tak mocno akcentują swoją przynależność.
Widziałem ich na jakimś koncercie z Bonusem RPK we Wrocławiu. Z KSC jeszcze Nizioł trzyma.
berserkergang

Post autor: berserkergang »

Jeśli chodzi o raperów to wszyscy wiemy, jak jest po teledysku Arcziego i Kaczego. Liczy się kasa.
swrs1982

ling pisze: 14.08.2024, 17:15
obserwator17 pisze: 14.08.2024, 09:02 https://imgur.com/a/hXE8dAW

Widziałem ich na jakimś koncercie z Bonusem RPK we Wrocławiu. Z KSC jeszcze Nizioł trzyma.
Nizioł nie był nawet na 10 meczach Cracovii, a cała Szajka w swoich początkach (to zaznaczam) wzbudzała bardziej śmiech wśród kibiców Hutnika wsloldzielących z nimi osiedla. Nizioł ma też dobrych znajomych za HKS.
swrs1982

Śnieżnobiały pisze: 14.08.2024, 08:24 Firma to się kreowała na wielkich uliczników i ostrzaków a po latach po kolei ich życie zweryfikowało. Tadek i Boski się obsrali przed jednym typem, późniejszym konfidentem, a Popuś outlaw to zwykły farmazon z przećpanym mózgiem.

Kończąc temat FIRMY (bo to jednak nie jest raczej kibicowski wątek) to przecież sami raperzy zgodę do nazwania swojego składu otrzymali dzięki rodzinnym powiązaniom Tadkaz ludźmi którzy którzy tworzyli prawdziwą Firmę. Bo ludzie spoza Krk (a i sporą część Krakusów) nie zdają sobie sprawy z tego że Firma była solidną miejską organizacją pozasportową ;) Zresztą mówiło się o tym że rymujące chłopaki zarobiły malutki procent na sprzedaży ciuchów JP bo pewna osoba z góry Firmy położyła na tym łapę (nie wiem ile w tym prawdy). Więc o ile rozumiem śmiechy z tych raperów o tyle zaznaczam że Firmę tworzyły osoby znacznie potężniejsze niż legnicki ćpun.
Fakt że młodzież z Cracovii bardzo chciała "Upasiaścić" raperów z Firmy, ale oni starali się od tego odżegnywać (co nie zawsze im się udawało). Podobnie było z Karrambą kiedy nagrał diss na Borixona (jego druga kswya to rekin) i mniej mądrzy małolaci myśleli że to pocisk na ekipę Wisły. Najgorzej wyszedł na tym Karramba (gość w latach 90tych sympatyzujących z Cracovią że względu na trenowanie hokeja i zamieszkiwanie zdecydowanie biało-czerwonej części Kurdwanowa) który oberwał z tego powodu od Wisły.

Natomiast ewidentnie brakowało w Krakowie ulicznych raperów którym można było zarzucić związki z Wisłą. Zresztą Cracovia była ekipą widoczną na koncertach (utrudniali zresztą życie koncertującym w Krakowie Moleście i ZiP Składowi). Na początku XX w. ekipa Pasów była bardzo widoczna podczas rapowych imprez w Krk.
factoryproject

Post autor: factoryproject »

Ciekawe, czemu posty znikają.
Co to za forum...
Przynajmniej tyle dobrego że było parę rzetelnych postów.
ODPOWIEDZ