ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
kapitan_swir_planeta
autor: kapitan_swir_planeta » 02.08.2024, 17:59
Paweł Michalski pisze: ↑01.08.2024, 11:03
Choć upadek rodzimej sceny kibicowskiej nie jest dla mnie przyjemnym widokiem, to od kilku miesięcy czuję jakąś taką satysfakcję i aż chce się powiedzieć "a nie mówiłem?!?"...
To piwo warzyło się już jakieś 15 lat od kiedy dla części osób ważniejsze od klubu stały się interesy i komercyjne zarabianie na gadżetach, wyjazdach, a im dłużej to trwało, tym bardziej ono kwaśniało. No i doczekaliśmy się chwili, gdy browarnicy w ten czy inny sposób zmuszeni zostali do jego wypicia.
I gdy widzę ten wysryw lamentów o konfidentach 60, potok żalu, jak nisko to wszystko upadło, te wylewne wpisy, chuliganów celebrytów we freak fightach, wywiady, flagi pdw i inne cuda wianki, nie pozostaje mi nic innego, jak usiąść wygodnie w fotelu, z zapasem popcornu i w poczuciu nie do końca spełnionej, ale jednak jakiejś satysfakcji, powiedzieć:
- Na zdrowie Panowie! Bo sami żeście do tego doprowadzili!!!
ps CHWM konfidenci !
Racja. Tak było, to ma miejsce etc. Nie ma z czym polemizować.
Zadam pytanie od końca.
Jak inaczej mogło to Twoim zdaniem wyglądać?
Zwróć uwagę, że w niektórych ekipach, miastowi lub „mlodomiastowi” latali już pod koniec lat 80.
To chyba naturalny kierunek - chłopaki z osiedla chcieli dorobić. Teraz też chcą. I pewnie kiedyś też będą rwać się do gangsterki.
Średnio chce mi się wierzyć, że mógł rozwinąć się jakiś alternatywny scenariusz.
To może nie być kwestia gangusowania samego w sobie, tylko wyższej wykrywalności. Psy zrobiły postep, łapią „piwowarów” - tyle.
Takie jest moje przypuszczenie ale możliwe że się mylę.
Jeśli ktoś jeździł w czasach, gdy nie było mnie jeszcze w planach to chętnie przeczytam kontrę.
Banda antykomuna!
-
berserkergang
Już wyskakiwali starzy, którzy siedzieli za Człowieka i też było podobnie. Jedni poszli w lewo, drudzy w prawo. To błędne koło.
-
GlobiAZR
nieznAJomy1906 pisze: ↑30.07.2024, 00:45
Powiedz jak trzeba pisać, żebyś zrozumiał?
Właśnie stwierdziłem jeden z faktów ze spotkania, a ty w kółko piszesz o spotkaniu i udajesz kumatego. Ja nie zadawałem pytania, bo akurat co nieco wiem o spotkaniu. Nikt z Wisły nie był zainteresowany pseudo neutralnym spotkaniem zydow z ŁKS-u na ich terenie.
GlobiAZR pisze: ↑27.07.2024, 00:05
nieznAJomy1906 pisze: ↑25.07.2024, 01:17
No ciekawe jak wywiążecie się z deklaracji ze spotkania, bo początkowo odmówiliście braku sprzętu w przypadku ataku na trasie.
Co Lechowi i ŁKS się to nie spodobało i widocznie wywarli skutecznie presję :)
Teraz Cracovia cacy a Wisła dalej bee. Takie piękne czasy nastały w Polsce kibolskiej.
Było wystawić delegacje, to byś wiedział, a nie zadawał teraz durne pytania i pierdolił jakieś smuty.
Jakbyś "co nieco widział" to byś miał informacje jak to zostało rozwiązane. Kończę dyskusję małolat.
-
Mualaaaa
Wisła teraz nie ma ekipy.., można cisnąć sharksow i całą zgraje ale za ich czasów to tej ekipy bała się cała Polska dziś nie ma charakternych chłopaków. Na Wiśle same jakieś wychudzone Marzeny z włosami na bibera na sektorze, co jak by była 1 lepsza akcja to wroty do tyłu,Druga Strona teraz ma Znowu swoje 5 minut.
-
Tel
Mualaaaa pisze: ↑03.08.2024, 21:22
Wisła teraz nie ma ekipy.., można cisnąć sharksow i całą zgraje ale za ich czasów to tej ekipy bała się cała Polska dziś nie ma charakternych chłopaków. Na Wiśle same jakieś wychudzone Marzeny z włosami na bibera na sektorze, co jak by była 1 lepsza akcja to wroty do tyłu,Druga Strona teraz ma Znowu swoje 5 minut.

Pierwsza lepszą akcja topowej ekipy i te bibery pogoniły atakujących.
No ku***, czytacie co piszecie? Już brak słów do was.
Co jeden to lepszy pokemon.
-
Pitfas
Mualaaaa pisze: ↑03.08.2024, 21:22
Zawszę mnie bawi argument o wychudzonych chłopakach, to od ilu kg należy się bać przeciwnika? To, że się teściem skujesz, nie czyni z ciebie zawodnika.
Nic tylko tej Wiśle wpadać pod kasy, skoro tak tam źle
-
kibiccc1
Czy 60 z Wisły chodzą na meczę i jeżdżą na wyjazdy?
-
StaryBarbarian
autor: StaryBarbarian » 05.08.2024, 19:24
kibiccc1 pisze: ↑05.08.2024, 18:02
Czy 60 z Wisły chodzą na meczę i jeżdżą na wyjazdy?
tak razem z twoim bratem i kuzynem
-
kibiccc1
Obiektywnie i bez spiny - Widzew akcja roku jak nic.
-
Mastif
kibiccc1 pisze: ↑05.08.2024, 21:21
Akcją roku jest wywieszenie transparentu/oprawy i na widok biegnącej Cracovii po dachu, powrót na sektor i przyglądanie się jak Cracovia go zabiera, wywiesza do góry kołami i pali, bez żadnej reakcji ze strony Widzewa?
W ciekawej alternatywnej rzeczywistości żyjesz, jeśli uważasz to za akcję roku :)
-
kibiccc1
Mastif pisze: ↑05.08.2024, 22:25
Akcją roku jest wywieszenie transparentu/oprawy i na widok biegnącej Cracovii po dachu, powrót na sektor i przyglądanie się jak Cracovia go zabiera, wywiesza do góry kołami i pali, bez żadnej reakcji ze strony Widzewa?
W ciekawej alternatywnej rzeczywistości żyjesz, jeśli uważasz to za akcję roku :)
Ja tego nawet nie skomentuje xDDD
-
Old StyleRDG
Żadna akcja roku kolego ale zajebiście zorganizowana i kreatywna akcja Widzewa w stronę Cracovii.
Reakcja Craxy dobra ale mimo wszystko akcja na plus dla czerwonych a nie pasiaków.
-
ŁBZKochaNajmocniej
autor: ŁBZKochaNajmocniej » 06.08.2024, 00:55
kibiccc1 pisze: ↑05.08.2024, 22:36
Mastif pisze: ↑05.08.2024, 22:25
Ja tego nawet nie skomentuje xDDD
to Cracovia miała zestrzelic tych 2 chłopów na dachu czy obstawić ten dach wcześniej żeby nikt na niego nie wszedł?
działo się, fajna klimatyczna akcja, jak na 2024 to trzeba przyznać że nawet mocna, plusik dla obu ekip, ale to że dwóch chłopa się gdzieś wyspindrało to jest jakaś akcja roku i poniżenie Cracovii? jeśli tak to czemu nie oceniamy jako całość i reakcja jest już nieważna?
To jest kaliber namalowania Lechowego koziołka na sektorze, jak pogoń złapała autora to były propsy, a jak Cracovia w podobny sposób przytomnie reaguje to to już c***, nieważne.
I nie odpisywałbym Ci w ogóle, gdybyś nie uzurpował sobie prawa do wygłoszenia kumatej OBIEKTYWNEJ opinii w temacie. Ochłoń.
-
zgierska
W dzisiejszych czasach wykręcić taką akcję to duży plus.Super pomysł Wyszło bardzo dobrze.A Co do Cracovii szybka reakcja.
-
Mastif
Co jest większą akcją na plus/upokorzeniem rywala ?Wbić na dach nad swoim sektorem i wywiesić niefortunnie transparent "Widzew any" po czym wrócić w pośpiechu do siebie na sektor.. czy wbić na dach, przejść nad sektor gości, skroić ich trans/element oprawy chwilę wcześniej wywieszony przez gości na ich oczach, bez żadnej reakcji z ich strony (mimo możliwości ponownej wbitki na dach), wywiesić go do góry kołami i spalić go na ich oczach?
-
Foremny
Sam fakt takiej akcji na stadionie rywala jest godny pochwały, a, że było to robione w pośpiechu, bo wiadomo psy, ochrona jednym słowem przypał to logiczne, że nikt tam nie stał i nie czekał aż Craxa do nich wybiegnie, może nie do końca po ich myśli, ale za wczorajszą akcję szacunek dla obu ekip według mnie. Druga sprawa, zastanawia mnie czy w Krakowie mają miejsce podjazdy typu solówki, osiedle na osiedle czy coś w tym stylu, czy chłopaki tylko ostrzą sprzęt i po prostu w miasto kogo złapią tego złapią?
-
OldTimeGoodTime
autor: OldTimeGoodTime » 06.08.2024, 14:49
Mastif pisze: ↑06.08.2024, 11:41
Co jest większą akcją na plus/upokorzeniem rywala ?Wbić na dach nad swoim sektorem i wywiesić niefortunnie transparent "Widzew any" po czym wrócić w pośpiechu do siebie na sektor.. czy wbić na dach, przejść nad sektor gości, skroić ich trans/element oprawy chwilę wcześniej wywieszony przez gości na ich oczach, bez żadnej reakcji z ich strony (mimo możliwości ponownej wbitki na dach), wywiesić go do góry kołami i spalić go na ich oczach?
Ile razy wchodziłeś na dach w sektorze gości Cracovii ? (Nie musisz odpowiadać bo wszyscy wiemy ile razy i jak marne masz pojęcie jak wygląda wejście na ten dach). A teraz pomysl sobie (choć wiem że to ciezkie bo jak wyżej napisałem nie masz pojęcia jak się tam wchodzi:))) ile czasu zajęłoby wejście 50 osobom lub więcej w celu konfrontacji z Cracovia.
Wasze la vida loca z koszulek i tatuaży nie zwalnia Was z używania mózgów mastify. I jak wyżej ktoś napisał. Nawet gdyby ktoś tam wyszedł to dziś byłoby kilka grafik RIP SEBA, RIP KRZYSIU. Ale c*** tam. Mastif by uznał ze akcją na plus i to się liczy.
Teraz przepros i W********** gamoniu.
-
zgierska
Mastif przeczytaj co napisałeś..jebnij się w łeb'):) pomyśl i napisz jeszcze raz
-
Mastif
A ty ile razy wchodziłeś na dach w sektorze gości Cracovii ? (Nie musisz odpowiadać bo wszyscy wiemy ile razy i jak marne masz pojęcie jak wygląda wejście na ten dach) chyba, że jesteś zatrudniony w firmie od czyszczenia dachów na Cracovii i popier***łeś z miotłą i mopem po dachu, stąd masz kumate i potwierdzone info gdzie wchodzi się łatwiej a gdzie trudniej.
Nic nie pisałem o łatwości czy trudności wejścia na dach więc nie wiem po ch*j do tego pijesz ale idąc tym tokiem...
Większym kozactwem jest wbić na dach nad swoim sektorem, wywiesić transparent, zostawić go i wrócić na na sektor, czy wbić się na dach na sektorze na drugim końcu stadionu, przejść na dach nad wrogim sektorem, zabrać tenże transparent i wrócić z nim do siebie by następnie wywiesić go do góry nogami i spalić?
Kulturalnie zapytałem, bez ubliżania komukolwiek ani żadnej ze stron i bez personalnych wycieczek.
Ale że jesteś niewychowaną k*rwą prującą się na internecie to odpowiem ci po twojemu.
Gamonia stara k*rwo to se poszukaj w rodzinie.
A "Teraz przepros i W********** gamoniu." To możesz powiedzieć staremu na wigilii, że wychował cię na takiego cw*la zamiast oddać do okna życia lub domu dziecka, wtedy może by wyrosło coś normalnego a nie takie marne kurwisko prujące się na internetach.
A co do zgierskiej-przeczytałem jeszcze raz, jebnąć w łeb mogę Ciebie a teraz pomyśl i napisz coś choć trochę ambitnego, z czym się nie zgadzasz i użyj jakiegoś argumentu.
-
Adamowski
Mastif pisze: ↑06.08.2024, 11:41
Powiem więcej.
Craxa miała cynę od ziomków z Łodzi, że Widzew maluje transa.
Ale pozwolili im go wnieść, wejść na dach i wywiesić.
Wszystko po to aby potem na oczach kumaterii i sędziów Dreedów ogłosić wszem i wobec przygniatające zwycięstwo i poniżenie łodzian, wieszając do góry kołami i paląc trans uznany przez fachowców za fanę (bo przecież trans ma jakieś przesłanie, obrazki, przekreślone herby itp, a ten był całkiem estetyczny (więc na pewno klubowa flaga).
Puknijcie się w puste makówki teoretycy chuligaństwa.
-
Mastif
To teoretycy chuligaństwa mają narrację, że Widzew zrobił akcje roku i upokorzył Cracovię.
A obiektywnie sytuację opisał foremny. W skrócie, plus za akcję dla obu stron i tyle
Jak to mówią, mądremu nie trzeba tłumaczyć, głupi i tak nie zrozumie. Mam nadzieję, że Ty Adamowski teraz zrozumiałeś. :)
-
Laguna
Ten Mastif to jest niezły idiota. Widzew robi zajebistą akcję, wbija na dach na obcym stadionie w pośpiechu trochę sie chłopaki walnęli i wyszło Widzew any a idiota pisze jakieś porównania kto kogo bardziej upokorzył. Pierdolnij się w łeb zjebie, teoretyku ze smartfonem w łapie. W życiu nie uczestniczyłeś w żadnej akcji baranie więc zamknij p****. Ty byś obsrał kalesony stojąc na dachu w swoim bloku a oceniasz takie grube akcje. Tak jak ci już ktoś napisał W********** gamoniu.
-
Misiek90
Wy tryglodyci naprawde ''rozkminiacie'' dla kogo ''na plus'' jest akcja z transparentem z ostatniego meczu Craxy? Ja w to ku*** nie wierze poprostu....ale juz pozwole sobie zabrac glos mianowicie Widzew + 150 punktow w lidze chuliganow akcja mega hardkorowa, cracovia za to jedynie + 100 pkt (byloby +200 gdyby najpierw zrobili sobie zdjecie z transparentem zebrani w kominiarkach i wstawili relacje na jakis fp, dodatkowe 50pkt by dostali gdyby sciagneli transparent w czasie ponizej 5 minut ale jak jeden z poprzednikow napisal i tak gratulacje za szybka reakcje ! widac ze chlopaki nie proznuja...) Akcja ogolnie mega hardkorowa napewno za 15 lat bedziemy o niej czytac w relacjach osob ktore mialy zaszczyt brac udzial w tych harcach dla kogo wiekszy plus? coz tutaj zdania ekspertow z k.net sa niestety podzielone a dzialo sie tyle ze nie jest tak latwo wydac jednostronny werdykt i napewno potrzeba tu jeszcze troche czasu i doglebnej analizy. Swoja droga przypomniala mi sie pewna akcja kiedys wracajac z wakacji przez Wejherowo zauwazylem z ziomkami przedmeczowy transparet tamtejszego fc i go zerwalem. Dla kogo waszym zdaniem akcja ''na plus'' ? dla chlopakow z fc co go wywiesili czy dla mnie? Z gory dzieki za opinie ! pozdro dla wszystkich transparentowcow-hardkorowcow !
-
Mastif
OldTimeGoodTime aka Laguna pajacu piszący z dwóch kont jak nie masz nic mądrego do wniesienia w temacie kibicowskim tylko do napinanie się to utkaj dziurę chociaż w tym temacie i spamuj dalej w łódzkim dwoma kontami na przemian, żeby wylać swoje frustracje z powodu tego że, zawsze chciałeś być chuliganem ale starzy nie chcą puścić cię na mecz.
Temat można uznać za wyczerpany.
-
Adik
AlaskańskiSmok pisze: ↑07.08.2024, 10:49
jest u nas w ekipie taki chlopaczyna ktory co jakis czas mowi ze chcialby prowadzic normalne zycie miec kobiete i chodzic do pracy xD a zawsze konczy sie to tak ze idzie do jakiejs tyrki i po kilku dniach rezygnuje. tak bylo i ostatnio typ poszedl jakiejs firmy cateringowej i oczywiscie okazalo sie ze juz pierwszego dnia pojebal zamowienia i po 4 godzinach rzucil ta robote w pizdu i wrocil do nas. opowiadal o tej sytuacji wczoraj haha dobry wariat a jego pracodawcy do niego wydzwaniali tyle razy ze chlop zmienia numer co miesiac hehe
zmarnowałeś mi ku rwa minute życia
KAWAŁ C.H.U.J.A
-
w miare kumaty
autor: w miare kumaty » 07.08.2024, 15:53
AlaskańskiSmok pisze: ↑07.08.2024, 15:26
lepiej minute poswiecic na zrozumienie ze tylko frajerzy chodza do pracy niz tracic kilkadziesiat godzin tygodniowo na gnicie w pierdolonej tyrce
ja nie musze chodzic do tyrki bo handluje narkotykami i z tego sie utrzymuje dzisiaj naliczylem kilku mlodych dilerow i jestem 40k do przodu
A mama pozwala Ci grac w to GTA ?
-
obserwator17
Tyle ciekawych rzeczy dzieje sie ostatnio w Krakowie, wchodzę na forum poczytać co tam jak tam a goscie sie spinają czy ciężko wejść na dach i kto ile razy wchodził na dach.. Masakra. Mam wrazenie ze teraz na forum przewijane jest tylko to co stadionowioprawcy dodadza na fb. Plus jest tego tylko taki ze jak jakis pies loguje sie na forum zeby poczytac i widzi ze typy kloca sie o dach albo o jakies wymyslone spotkanie to bardzo szybko sie z niego ewakuuje.
Prosiła żebym pokazał jej Kraków,
Puścił chłopaków z baraków i zabrał na Legia-Raków
-
490
nieznAJomy1906 pisze: ↑06.08.2024, 21:50
Nie ma co się spinać. Obiektywnie - wielki plus dla obu stron. Dla Widzewa za mega fajną rozkminke, a dla „Rzymian” za szybką i konkretną reakcję jak na nich. Do tych co gadają że Widzew „obsrał” sie starcia banda na bandę na dachu - jebnijcie się w łeb. Takie starcie to nie byłby akt odwagi czy honoru, ale głupoty totalnej. Tak jak ktoś wyżej opisał, mielibyśmy z jednej i drugiej strony dziś transparenty z ksywami ŚP i RIP oraz skandal na całą Polskę, który miałby wymiar polityczny i byłoby znów przejebane jak za czasów rządów tfuska 10 lat temu.
Rzymian?
-
donguralesko
Żydów, gość z ekipy która po mieście porusza się kanałami, w dniu ich meczu można wyłapać na zęby 100 metrów pod stadionem( wyciągnęli za wcześnie barwy, bo myśleli że już bezpiecznie). Nie jeżdżą na wyjazdy bo są obsrani by o tym porozmawiać, napisał "jak na nich"... nie wierzę, gdyby był to ktoś z Widzewa machnął bym ręką, ale wiślak:)
-
GlobiAZR
cyklop pisze: ↑07.08.2024, 23:36
donguralesko pisze: ↑07.08.2024, 22:18
Żydów, gość z ekipy która po mieście porusza się kanałami, w dniu ich meczu można wyłapać na zęby 100 metrów pod stadionem( wyciągnęli za wcześnie barwy, bo myśleli że już bezpiecznie). Nie jeżdżą na wyjazdy bo są obsrani by o tym porozmawiać, napisał "jak na nich"... nie wierzę, gdyby był to ktoś z Widzewa machnął bym ręką, ale wiślak:)
100m od stadionu to chyba siedzisz w żywopłocie na salwatorze przy waszej hali dla niepełnosprawnych i chyba masz tam darmową wejściówkę ;D
Popierdolić sobie możecie w internecie, tyle Wam zostało
-
maczetatata
Puchatek84 pisze: ↑07.08.2024, 22:31
Bałtyk Gdynia 1930 pisze: ↑07.08.2024, 15:53
Ja trochę inna branża. Dzisiaj byłem na robocie a dokładnie na włamie do hurtowni telewizorów. Po upłynnieniu wszystkiego 100k papieru będzie na głowe
Od tego ćpania pojebało ci się we łbie.. nie byłeś na włamie do hurtowni tylko zajebałeś matce telewizor i wyniosłeś do lombardu.. owszem dostałes 100.. ale zł ... I masz teraz teraz znów na cpańsko... A matka płaczę że ma syna ćpuna i że m jak miłość już nie obejrzy...
Czy ktos moze zbanowac tego zjeba co sie podszywa pod Baltyk Gdynia ? Juz sie czytac tego pierdolonego zjeba nieda.Sluchaj Ty k**** ,wyslij swoj numer Tel na priv ,zobaczymy co to za c*** Tu pisze.
-
Śnieżnobiały
Nie reagujcie na wpisy tej k**** powyżej co tu założyła 30 kont to pójdzie w pizdu.
-
w miare kumaty
autor: w miare kumaty » 08.08.2024, 12:18
wejdz sobie w jego profil -> dodaj do wrogow. Nie bedziesz widzial jego postow. Przy okazji Alaskanski Smok (ten sam typ) i huliganzknet ... zreszta sam wiesz kogo dodawac
-
ban82
Blokowanie nic nie da bo co chwile zjeb sam siebie cytuje.
-
Jackson
PCABG pisze: ↑08.08.2024, 08:36
donguralesko pisze: ↑07.08.2024, 22:18
Haha dzieciaku obsrany zajmij się lepiej kolejnymi 60 i rozjebusami ze swojej rozjebanej ekipy, bo każdy tydzień przynosi kolejne rewelacje. Ilu już koronnych macie ?Te dzieci obsrane schowane za tą „Cracovia Hooligans” od treningów z Tychami czy Sandecją to teraz wasza ekipa ? Ci co wypierdalali ostatnio w hucie ? Czy te pajace z przedszkola co byli na Tarnovii ?
I co błaźnie z tych waszych rozmów wyszło, was po pierwszym wyjęciu sprzętu wyjaśnią i wam hipokryci z Poznania od Mastera czy innej Łodzi nie pomogą.Po Stali się wam jeszcze udało, następnego razu nie będzie. Zresztą wy się ze wszystkimi liżecie po końcówkach i nikt was atakować nie chce.
Pozdrów Miśka milicyjna parówo wiślacka
-
śląski-obserwator10
autor: śląski-obserwator10 » 08.08.2024, 21:23
Zmiana tematu na jakis normalny.
Sa w Krk jakies przypadki gdzie spektakularnie dzielnia/osiedle calkowiecie zmienio barwy na przestrzeni lat albo nawet dekad?
Kogo jest teraz wiecej w Krk?
Pytam obiektywnie, interesuje mnie tylko mapki kibicowskie
-
WwaNh
śląski-obserwator10 pisze: ↑08.08.2024, 21:23
Sa w Krk jakies przypadki gdzie spektakularnie dzielnia/osiedle calkowiecie zmienio barwy na przestrzeni lat albo nawet dekad?
Jeżeli chodzi o Hutę to Wisła przejęła stery na osiedlu przy Arce na niegdyś jednym z lepszych osiedli Cracovii w tej części Huty ogólnie w tych rejonach Cracovia zaliczyła spory regres a jeżeli chodzi o podział miasta na kibiców Cracovii i Wisły to Hooligansko lepiej wypada Cracovia aniżeli Wisła a frekwencja na meczach i zainteresowaniem zwykłych kibiców Wisła
-
kibiccc1
WwaNh pisze: ↑08.08.2024, 21:44
Jeżeli chodzi o Hutę to Wisła przejęła stery na osiedlu przy Arce na niegdyś jednym z lepszych osiedli Cracovii w tej części Huty ogólnie w tych rejonach Cracovia zaliczyła spory regres a jeżeli chodzi o podział miasta na kibiców Cracovii i Wisły to Hooligansko lepiej wypada Cracovia aniżeli Wisła a frekwencja na meczach i zainteresowaniem zwykłych kibiców Wisła
Przecież PA od wielu lat było pustynią kibicowską. Kiedyś faktycznie Cracovia, ale jakie jedno z lepszych osiedli Cracovii? Później cisza i od niedawna TSW zaczęła tam przejmować ster. (swoją drogą zasługa też pewnie mocnych osiedli obok KZM/JKG).
-
gpa_jones
Przy Arce (wcześniej Dąbrowszczaków) było osiedlem Wisły. Później na fali przerzutów i za sprawą jednej znanej osoby biegającej z mieczem samurajskim (o której niedawno znowu pisali w gazetach w związku z ostatnimi zatrzymaniami) przerzuciło się. Po jednym pokoleniu przerzutów osiedle znowu zaczęło wracać do Wisły, nie bez znaczenia było tu na pewno sąsiedztwo z Kazimierzowskim i Jagiellońskim. Zresztą podobnie Albertyńskie i Niepodległości, też osiedla przerzutów, ale obecnie chyba już nic tam ze strony Cracovii się nie dzieje.
Ogólnie w Krakowie pełno jest takich historii, bo przed latami 90. Cracovia była obecna praktycznie tylko na kilku osiedlach, a nawet takie jakby wydawało się ich obecne bastiony jak Kozłówek czy Prokocim nie kibicowały im w większości. Polecam poczytać starsze strony tego tematu. Do tego ogólnie odnosi się flaga Wierność Wisły.
Cała dzielnica przerzutów to na przykład nowohuckie Mistrzejowice czyli Piastów, Bohaterów Września, Złoty Wiek, Tysiąclecia. Tam praktycznie Cracovii poza jednostkami nie było, a podział był pomiędzy Wisłę i Hutnika z przewagą tych pierwszych. Na fali przerzucania lat 90. i wczesnych 2000. zarówno kibice Hutnika i Wisły stamtąd przerzucili się na Cracovie i teraz ta dzielnica jest kojarzona z nimi. Nadal mieszkają tam oczywiście wierni kibice Wisły czy Hutnika, ale raczej nie mają za dużo do powiedzenia na tych osiedlach. Na Wiśle kiedyś czasem wieszana była ładna flaga Tysiąclecia z wymownym hasłem "Na przekór tym, którzy nas zdradzili i stali się nikim w jednej chwili."
-
pee
gpa_jones pisze: ↑08.08.2024, 23:16
Przy Arce (wcześniej Dąbrowszczaków) było osiedlem Wisły. Później na fali przerzutów i za sprawą jednej znanej osoby biegającej z mieczem samurajskim (o której niedawno znowu pisali w gazetach w związku z ostatnimi zatrzymaniami) przerzuciło się. Po jednym pokoleniu przerzutów osiedle znowu zaczęło wracać do Wisły, nie bez znaczenia było tu na pewno sąsiedztwo z Kazimierzowskim i Jagiellońskim. Zresztą podobnie Albertyńskie i Niepodległości, też osiedla przerzutów, ale obecnie chyba już nic tam ze strony Cracovii się nie dzieje.
Ogólnie w Krakowie pełno jest takich historii, bo przed latami 90. Cracovia była obecna praktycznie tylko na kilku osiedlach, a nawet takie jakby wydawało się ich obecne bastiony jak Kozłówek czy Prokocim nie kibicowały im w większości. Polecam poczytać starsze strony tego tematu. Do tego ogólnie odnosi się flaga Wierność Wisły.
Cała dzielnica przerzutów to na przykład nowohuckie Mistrzejowice czyli Piastów, Bohaterów Września, Złoty Wiek, Tysiąclecia. Tam praktycznie Cracovii poza jednostkami nie było, a podział był pomiędzy Wisłę i Hutnika z przewagą tych pierwszych. Na fali przerzucania lat 90. i wczesnych 2000. zarówno kibice Hutnika i Wisły stamtąd przerzucili się na Cracovie i teraz ta dzielnica jest kojarzona z nimi. Nadal mieszkają tam oczywiście wierni kibice Wisły czy Hutnika, ale raczej nie mają za dużo do powiedzenia na tych osiedlach. Na Wiśle kiedyś czasem wieszana była ładna flaga Tysiąclecia z wymownym hasłem "Na przekór tym, którzy nas zdradzili i stali się nikim w jednej chwili."
Pociągnę ten temat bo mnie bardzo zaciekawił. To,że Cracovia przerzucała całe osiedla to jest wiadoma sprawa ale jak to się stało,że przed latami 90-tymi praktycznie w ogóle nie było Cracovii a za chwilę przejęli prawie pół miasta?
Domyślam się,że odpowiedź będzie brzmiała sprzęt. Tylko czy będąc w tak zdecydowanej mniejszości sam sprzęt by wystarczył by wytępić wroga zwłaszcza takiego którego jest kilka jak nie kilkanaście razy więcej. Wroga,który wtedy miał dobrą bandę. Wroga,który również po ten sprzęt w końcu chwycił a jednak nie był w stanie tego procesu powstrzymać.
Czy ta banda Cracovii była aż tak potężna czy Wisła jednak oprócz liczebności jednak była słaba?