Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
212
Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: 212 » 22.07.2021, 20:26

Jessica B. pisze:
18.07.2021, 16:44
Resistance pisze:
18.07.2021, 13:22
Pitfas pisze:
17.07.2021, 13:31

Ale wiesz, że Śląsk na Katowicach się nie kończy?
A wy jesteście pozostałością po armii czerwonej czy carskiej? Tak, tak i zdjęcie Adolfa mamy za obrazem Matki Boskiej. :)
Nie wtrącam się i nie obchodzi mnie ta dyskusja ale przypomniałeś mi o kimś. Znam kolesia (Chorzów) co akurat miał obraz Adolfa w domu i ciężko było się z nim dogadać bo nie znał niektórych polskich słów (napierdzielał w połowie po niemiecku). Z drugiej strony znałem kilka normalnych osób z Rudy/Świętochłowic.
Ja pamiętam jak kilka lat temu mieliśmy zakaz wyjazdowy na całą rundę i pojechaliśmy incognito w kilkanaście osób na wyjazd do Zabrza. Rozproszyliśmy się po całym stadionie w małych grupkach. My w trójkę udaliśmy się w okolice młynu KSG i stamtąd sobie oglądaliśmy okazałe zwycięstwo Mistrza Polski :)
Ale do czego zmierzam - w przerwie meczu postanowiliśmy sobie trochę pochodzić po sektorach gospodarzy.
No i w pewnym momencie patrzę, a tu idzie naprzeciw mnie koleś z Górnika bez koszulki i z szalikiem zawiązanym wokół pasa. Ja tak zerknąłem na jego klatkę piersiową, a tam chłop mam na około 20 centów wytatuowane popiersie Adolfa Hitlera w specyficznej czapce i z podniesioną ręką. Myślę sobie - no nieźle.. Mijamy się, ja patrzę na jego szyję, a tam wytatuowana ta specyficzna gestapowska czaszka i litery SS. Minęliśmy się, odwróciłem za nim głowę, a typek miał na plecach napis "Meine Ehre heißt Treue" :D
Myślałem, że w Zabrzu już nic mnie nie zdziwi. Poszliśmy w stronę cateringu coś sobie kupić. Podchodzę do sprzedawcy, a ten do mnie coś o "wurst", "essen", "brot". No jaja jak berety. Myślałem przez chwilę, że ja na Bundeslidze w Niemczech jestem.
Pamiętam, że na stadionie np. toalety, depozyt były opisane dwujęzycznie - po niemiecku i po polsku.
to jest c***.
ja znam taka ekipe, w ktorej miescie Adolf wymordowal setki tysiecy mieszkancow, a oni na wyjezdzie wieszali swastyke...
ostatnio mniej takich akcji, ale jakis sentyment pozostal, bo ekipa dalej ma flage z cyframi stylizowanymi na swaste.

iparts.pl
Aaabbb2323

Post autor: Aaabbb2323 » 22.07.2021, 22:26

212 pisze:
22.07.2021, 20:26
Jessica B. pisze:
Resistance pisze:

Nie wtrącam się i nie obchodzi mnie ta dyskusja ale przypomniałeś mi o kimś. Znam kolesia (Chorzów) co akurat miał obraz Adolfa w domu i ciężko było się z nim dogadać bo nie znał niektórych polskich słów (napierdzielał w połowie po niemiecku). Z drugiej strony znałem kilka normalnych osób z Rudy/Świętochłowic.
Ja pamiętam jak kilka lat temu mieliśmy zakaz wyjazdowy na całą rundę i pojechaliśmy incognito w kilkanaście osób na wyjazd do Zabrza. Rozproszyliśmy się po całym stadionie w małych grupkach. My w trójkę udaliśmy się w okolice młynu KSG i stamtąd sobie oglądaliśmy okazałe zwycięstwo Mistrza Polski :)
Ale do czego zmierzam - w przerwie meczu postanowiliśmy sobie trochę pochodzić po sektorach gospodarzy.
No i w pewnym momencie patrzę, a tu idzie naprzeciw mnie koleś z Górnika bez koszulki i z szalikiem zawiązanym wokół pasa. Ja tak zerknąłem na jego klatkę piersiową, a tam chłop mam na około 20 centów wytatuowane popiersie Adolfa Hitlera w specyficznej czapce i z podniesioną ręką. Myślę sobie - no nieźle.. Mijamy się, ja patrzę na jego szyję, a tam wytatuowana ta specyficzna gestapowska czaszka i litery SS. Minęliśmy się, odwróciłem za nim głowę, a typek miał na plecach napis "Meine Ehre heißt Treue" :D
Myślałem, że w Zabrzu już nic mnie nie zdziwi. Poszliśmy w stronę cateringu coś sobie kupić. Podchodzę do sprzedawcy, a ten do mnie coś o "wurst", "essen", "brot". No jaja jak berety. Myślałem przez chwilę, że ja na Bundeslidze w Niemczech jestem.
Pamiętam, że na stadionie np. toalety, depozyt były opisane dwujęzycznie - po niemiecku i po polsku.
to jest c***.
ja znam taka ekipe, w ktorej miescie Adolf wymordowal setki tysiecy mieszkancow, a oni na wyjezdzie wieszali swastyke...
ostatnio mniej takich akcji, ale jakis sentyment pozostal, bo ekipa dalej ma flage z cyframi stylizowanymi na swaste.
[link]

212

Post autor: 212 » 23.07.2021, 02:05

Aaabbb2323 pisze:
22.07.2021, 22:26
212 pisze:
Jessica B. pisze:

to jest c***.
[link]
ta, a sierp i młot to tylko narzędzia do pracy, a nie symbole zbrodniczego reżimu.
dziwne, ze nie wykorzystali innego z tych slowianskich symboli, a akurat ten. coz za przypadek.

nie robmy z siebie debili. wplyw nazizmu na swiat byl tak znaczacy, ze symbol ten ma teraz wydzwiek jednoznaczny.

Aaabbb2323

Post autor: Aaabbb2323 » 23.07.2021, 06:07

212 pisze:
23.07.2021, 02:05
Aaabbb2323 pisze:
22.07.2021, 22:26
212 pisze:

to jest c***.
[link]
ta, a sierp i młot to tylko narzędzia do pracy, a nie symbole zbrodniczego reżimu.
dziwne, ze nie wykorzystali innego z tych slowianskich symboli, a akurat ten. coz za przypadek.

nie robmy z siebie debili. wplyw nazizmu na swiat byl tak znaczacy, ze symbol ten ma teraz wydzwiek jednoznaczny.
Porównanie do sierpa całkowicie nietrafione. Symbol swastyki używany był przez setki lat zanim Niemcy nadali mu takie znaczenie, z jakim obecnie ci się kojarzy. Ale cóż- nie odpowiadam za twoje odczucia. Pozdro

bez-napinki

Post autor: bez-napinki » 23.07.2021, 08:23

fan fantik pisze:
22.07.2021, 23:34
23 cm w zwisie pisze:
21.04.2021, 13:35
Obrazek
Obrazek

Ostatnio "Niebieskie Katowice" obchodziły jakiś tam jubileusz. Na obchodach było widocznych wiele flag NK m.in. Ligota, Załęże, Giszowiec, Piotrowice, Panewniki itd. Już nawet nie liczę Szopienic, Janowa, Nikiszowca.

W których dzielnicach Katowice Ruchu jest zdecydowanie najwięcej, a w których pozostały już jakieś szczątkowe ilości ?
Myślałem do tej pory, że Giszowiec albo Zawodzie to tylko GKS jest.
Było wiele flag ...dla większości niezrozumiałych......Kosztują niebieską ekipa widmo gadżety są ekipy nie widać.. poza jednym który z galerii katowickiej wyniósł się huk wie gdzie....Brynów niebieski kto co ?? h** wie.kto było minęło
..Giszowiec niebieski.??? Tak na fejsie istnieją w życiu..nikt ich nie widział..gadżety niby są ekipy Ni ma....ot cały ruch....ok są Szopienice...ale już nie takie czustejedyna enklawa to Nikisz....gdzie każdy zna każdego od min 50 lat...ot i taki mit tych niby Katowic niebieskich...
Sugerujesz, że Gieksa przejmuje Szopienice?
Piszesz jak down, więc sorry, ciężko cię zrozumieć.

Konrado Moreno

Post autor: Konrado Moreno » 23.07.2021, 11:18

fan fantik pisze:
22.07.2021, 23:34
Było wiele flag ...dla większości niezrozumiałych......Kosztują niebieską ekipa widmo gadżety są ekipy nie widać.. poza jednym który z galerii katowickiej wyniósł się huk wie gdzie....Brynów niebieski kto co ?? h** wie.kto było minęło
..Giszowiec niebieski.??? Tak na fejsie istnieją w życiu..nikt ich nie widział..gadżety niby są ekipy Ni ma....ot cały ruch....ok są Szopienice...ale już nie takie czustejedyna enklawa to Nikisz....gdzie każdy zna każdego od min 50 lat...ot i taki mit tych niby Katowic niebieskich...
Ja wiem że Piotrowice, Panewniki i Ligota to nie to co kilka lat temu ale zapomniałeś o tych dzielnicach napisać czy ci literek brakło?

bez-napinki

Post autor: bez-napinki » 23.07.2021, 11:30

wg niego Szopienice już są odbijane, nie ma co dyskutować z idiotą.

mloduksg1

Post autor: mloduksg1 » 24.07.2021, 16:16

bez-napinki pisze:
23.07.2021, 11:30
wg niego Szopienice już są odbijane, nie ma co dyskutować z idiotą.
Gdzie tak napisał?

Falcman

Post autor: Falcman » 29.07.2021, 20:57

a mam pytanie do hanysów - Śląsk Wrocław też jest typowo hanysowym klubem? Ostatni gadałem ze Ślązakiem i gadał właśnie, że Śląsk to śloński klub i we Wrocławiu są hanysy :D

holendrowie i beldzy

Post autor: holendrowie i beldzy » 29.07.2021, 23:10

Oczywiście. To dolnohanysowski klub.
Nie ważne ile masz wyjazdów,ważna jest ilość postów!

masz1308

Post autor: masz1308 » 31.07.2021, 17:34

23 cm w zwisie pisze:
17.07.2021, 16:44
Oczywiście, że Śląsk nie kończy się na Katowicach. Weźmy na ten przykład takie Tychy. Przecież w tym mieście 3/4 ludzi - obecnie już ojców, dziadków itd - przyjechało i zasiedliło Tychy w latach 50-80. Pochodzą w różnych części Polski. Młodzi którzy się tam urodzili w latach 70/80 uważają się za Ślązaków. Ich ojcowie już niekoniecznie. I mam to info z pierwszej ręki od chłopaków z GKS-u :)
Gdyby nie "gorole" to nie miałby w przeszłości kto na kopalniach pracować i Śląsk na pewno by nie był taki jak obecnie.
W Tychach jest już większy problem tam już jest nawet więcej Ukraińców niż Ślązaków ,jak było Euro to rządzili na placu Baczyńskiego jak u Siebie,nie jeden Tyszanin nosił flagę Ukrainy na plecach ,no ale cóż większość tyszan pochodzi z za Buga i tego nie ukrywa

miki80

Post autor: miki80 » 31.07.2021, 20:53

Jessica B. pisze:
Resistance pisze:
Pitfas pisze:
17.07.2021, 13:31

Ale wiesz, że Śląsk na Katowicach się nie kończy?
A wy jesteście pozostałością po armii czerwonej czy carskiej? Tak, tak i zdjęcie Adolfa mamy za obrazem Matki Boskiej. :)
Aż się musiałem po 3 latach zalogować jak zobaczyłem ten gównopost, już nawet hasła nie pamiętałem pół godziny myślałem. Jeżdże na Górnika od końcówki lat 90-tych i NIGDY nie widziałem ani jednej osoby z tatuażem Hitlera, ss czy innych symboli. Nigdy nikt z obsługi nie odzywał się do mnie po niemiecku i nigdy (ani na starym ani na nowym stadionie) nie było w depozytach czy w kiblach napisaów po niemiecku. Jeśli byś napisał tylko o kibicu z nazistowskimi tatuażami i obsłudze mówiącej po nirmiecku to bym mógł jeszcze uwierzyć, że naprawdę trafiłeś na jakiś niesamowity zbieg okoliczności tak wielki jak szanse na trafienie szóstki w totka ale, że napisałeś o napisach po niemiecku na kiblach? To już pokazuje ewidentnie, że albo łżesz jak pies albo się wtedy kompletnie naćpałeś (kompot? klej? inne gówno?). Nir pozdrawiam dzbanie.

ban82

Post autor: ban82 » 31.07.2021, 23:24

Niepotrzebnie durniowi odpowiadasz i go cytujesz.

Bonawentura

Post autor: Bonawentura » 01.08.2021, 11:14

Torcida to najbardziej chyba patriotycznie nastawiona ekipa na Górnym Śląsku. Gratulacje za ostatnią zbiórkę krwi połączona z powstańczym akcentem.
🇵🇱 🇵🇱 🇵🇱

Bonawentura

Post autor: Bonawentura » 01.08.2021, 12:59

Bonawentura pisze:
01.08.2021, 11:14
Torcida to najbardziej chyba patriotycznie nastawiona ekipa na Górnym Śląsku. Gratulacje za ostatnią zbiórkę krwi połączona z powstańczym akcentem.
Tak, szczególnie to jeżdżenie po Górnym Śląsku i zamazywanie grafów patriotycznych świadczy o ich patriotyzmie :D :D :D
[/quote]
To chyba Ruch to robi. Jakieś przykłady, że Torcida zamazuje? Jeśli już tak to pewnie Ci powiązani z RAŚ.
🇵🇱 🇵🇱 🇵🇱

Konrado Moreno

Post autor: Konrado Moreno » 01.08.2021, 14:12

Krzysiu gitbandzior 😎
[link]

nominalny

Post autor: nominalny » 01.08.2021, 16:01

Wariat huligan +10 do respektu, szybką akcja na plus 😅 tak to się robi. Ale tak na serio zwykła ku***, damski bokser j**** go, widać że całe życie spierdala po sieniach po kitrany przed Ruchem to się musi rozładować,
Byliśmy tu 44 lata przed wami więc kogo k**** nazywasz zdrajcami!! Styl życia przekazywany pokoleniami !!

Bonawentura

Post autor: Bonawentura » 02.08.2021, 22:19

[youtube][link][/youtube]
Górnik-Ruch 92'
Po obu stronach wiszą niemieckie flagi.
🇵🇱 🇵🇱 🇵🇱

Bonawentura

Post autor: Bonawentura » 03.08.2021, 08:12

Na Ruchu dalej jest miłośników RFN-u, na Górniku są jeszcze, ale nie w zdecydowanej większości.
🇵🇱 🇵🇱 🇵🇱

kokacola

Post autor: kokacola » 06.08.2021, 13:14

2DZ pisze:
03.08.2021, 07:15
Niedługo potem ich wspólna miłość do eReFeNu zaowocowała zgodą pt. "śląska kiła", przyjaźnią przeciwko polskiej Legii (i ZS?). :)
[/quote]

Spytaj kolegów z Sosnowca jak to w latach 90 wyjeżdżali masowo do Niemiec podcierać d*** niemieckim emerytom, zbierać szparagi i nosić cegły na budowie.
Potem wracali tu na stare śmieci, w zdezelowanych Golfach, chwaląc się niemiecką tablicą rejestracyjną i zasobnością portfela w niemiecki bilon. Na Polskę pluli, bo i były inne czasy. Nie była to Polska, a postkomunistyczne zadupie. (zresztą teraz tej komuny zostało i tak dużo)
Dlatego przytaczanie obrazków z tamtych lat jest bez sensu.

DennisWise

Post autor: DennisWise » 07.08.2021, 16:57

Konrado Moreno pisze:
01.08.2021, 14:12
Krzysiu gitbandzior 😎
[link]
To klub seniora Niebiescy?

Oberschlesien14

Post autor: Oberschlesien14 » 08.08.2021, 03:00

Ruch to akurat powinien być ostatni do wrzucania jakiś filmików jak baba dostaje na łeb bo dobrze wiecie co za rzeczy nie zostały udostępnione całkiem niedawno.
Tutaj normalna akcja z bramki akurat, baba mu jebła butelką więc dostała. Równouprawnienie. Myślę że osoby z bramek z każdej strony miały podobne sytuacje. Tutaj po prostu jest filmik i niektórzy walą pod to konia nie wiedząc nawet, że ich kolega z bramek co weekend jakąś meliniare na kopach z klubu wyprasza.
Co do dziar KSG z emblematami SS, AH itp. Wątpię że jest jakaś ekipa na Śląsku która nie ma nikogo kto sobie w latach 90-00 taka dziare zrobił. Inna moda i klimaty. Ciężko mi uwierzyć, że ktoś jeździ 30 lat i nigdy nikogo nie przyciął z hakenkrojcem hehe. Wiadomo, że ta moda trwała najdłużej na Ruchu(głównie kilka południowych FC, ale niech ktoś ogarnięty z Ruchu mnie poprawi jeśli się mylę). Graf który ktoś wrzucił jako zajebany przez Torcide był zajebany przez Ruch więc każdy coś tam niby wie, ale przesadna pewność siebie potem doprowadza do śmiesznych sytuacji.

Bonawentura

Post autor: Bonawentura » 08.08.2021, 09:21

Teraz na trybunach GÓRNOŚLĄSKICH ekip można zobaczyć praktycznie wszędzie jakąś oprawę patriotyczną czy jakieś tam elementy propolskie można zobaczyć oprócz Ruchu Ch. Ostatnimi czasami to na Górniku bardzo dużo akcentów patriotycznych idzie zauważyć. Co jakieś święto czy wydarzenie to Torcida działa. GKS Jastrzębie oprócz tego, że leży na Śląsku to raczej nikt tam prawie się nie poczuwa jako ślązak :)
🇵🇱 🇵🇱 🇵🇱

Oberschlesien14

Post autor: Oberschlesien14 » 08.08.2021, 12:30

No z tym Jastrzębiem to można polemizować bo choć przyjęło się, że miasto i ich kibice są raczej antyhanysowi to jednak w samym mieście trochę hanysów się nazbiera. Całe południe Górnego Śląska to mocno pro śląski region i nie mówię o kibicach, a o ludziach

hdg

Post autor: hdg » 08.08.2021, 12:56

Bonawentura pisze:
08.08.2021, 09:21
GKS Jastrzębie oprócz tego, że leży na Śląsku to raczej nikt tam prawie się nie poczuwa jako ślązak :)
Hi hi jak wspaniale. Jak w ogóle można żyjąc na Śląsku czuć się Ślązakiem? Przecież to niedopuszczalne

WileKKS

Post autor: WileKKS » 08.08.2021, 13:12

Czy na ulicy Pokoju w Katowicach nadal budynki wyglądają jak w slumsach, np. jak tutaj czy zostały odnowione? [link]
Smutne, że tako piynkno zabudowa tak niszczeje.
Września 100% Lech Poznań!

Bonawentura

Post autor: Bonawentura » 08.08.2021, 13:21

Oberschlesien14 pisze:
08.08.2021, 12:30
No z tym Jastrzębiem to można polemizować bo choć przyjęło się, że miasto i ich kibice są raczej antyhanysowi to jednak w samym mieście trochę hanysów się nazbiera. Całe południe Górnego Śląska to mocno pro śląski region i nie mówię o kibicach, a o ludziach
A w miastach jak to wygląda? Np. Zabrzu, Gliwicach, Tychach czy Bytomiu? Piekary, Ruda, Rybnik czy Mikołów to wiadomo, że to miasta ultraśląskie z ludźmi.
🇵🇱 🇵🇱 🇵🇱

szwadron97

Post autor: szwadron97 » 08.08.2021, 19:18

Ruch z Mysłowic r******** system z tymi koszulkami ze u nich w miescie GieKSa jest niczym ciagle ponizana i bita na odwrot jest raczej 😂

490

Post autor: 490 » 08.08.2021, 21:48

Może ktoś wymyslił fajne hasło i zdecydowali, że dadzą na koszulki z fajnym chuliganskim wzorem ;) Ciekawe jak się czują chłopy co je noszą, ważne ,że prezentują się " kumato"

Bonawentura

Post autor: Bonawentura » 21.08.2021, 13:18

Jutro mecz niemcy-Polska, czyli GKS Katowice kontra Zagłębie Sosnowiec. Zagłębie będzie czy jest zakaz?
🇵🇱 🇵🇱 🇵🇱

Konrado Moreno

Post autor: Konrado Moreno » 21.08.2021, 13:42

Bonawentura pisze:
21.08.2021, 13:18
Jutro mecz niemcy-Polska, czyli GKS Katowice kontra Zagłębie Sosnowiec. Zagłębie będzie czy jest zakaz?
Dopisz sobie w podpisie internetowy ciul i umysłowy niedojebaniec

s80

Post autor: s80 » 22.08.2021, 08:29

telewizor z toshiby wiesz o tym że 60 lat temu Katowice stały się Stalinogrodem. 7 marca 1953 r. by uczcić zmarłego dwa dni wcześniej radzieckiego przywódcę Józefa Stalina. Nazwa obowiązywała do 21 października 1956. Zanisz coś napiszesz zapoznaj się z historią

Bonawentura

Post autor: Bonawentura » 22.08.2021, 10:51

Na Górnym Ślonsku dalej jest najwięcej niemców-hanysów, więc się hanysy nie dziwią, że reszta ich tak określa.
🇵🇱 🇵🇱 🇵🇱

Bonawentura

Post autor: Bonawentura » 22.08.2021, 12:33

Zagłębie ze Slavią? Która ekipa z Pragi jest antypolska? Slavia czy Sparta?
🇵🇱 🇵🇱 🇵🇱

;)

Post autor: ;) » 22.08.2021, 12:36

Sparta jest antypolska. Wyzywali wielokrotnie Polaków od cyganów. Nie przeszkadzało to rzecz jasna Widzewowi w lizaniu sie z nimi po fiutach.

Bonawentura

Post autor: Bonawentura » 22.08.2021, 12:47

;) pisze:
22.08.2021, 12:36
Sparta jest antypolska. Wyzywali wielokrotnie Polaków od cyganów. Nie przeszkadzało to rzecz jasna Widzewowi w lizaniu sie z nimi po fiutach.
Widzew i z niemcami trzyma i z ruskami, a Ruch czy CSKA antypolscy. Ehhh, dziwna ekipa
🇵🇱 🇵🇱 🇵🇱

Pixie

Post autor: Pixie » 22.08.2021, 13:21

;) pisze:
22.08.2021, 12:36
W Polsce wszystkie ekipy wzajemnie wyzywają się od: żydów, cyganów, Ukraińców, Niemców, pedałów, chujów, k****, c****, frajerów itp. itd. Wychodzi na to, że wszyscy są antypolscy.

jakisyf1997

Post autor: jakisyf1997 » 22.08.2021, 13:34

Gieksa cos cicho przed meczem jakt to Zaglebie napisało internet swoje ulica swoje

bez-napinki

Post autor: bez-napinki » 22.08.2021, 14:24

Zagłębie ma jakiś zakaz, że nie było ich w Gdyni i Polkowicach?

ODPOWIEDZ