23 cm w zwisie pisze: 01.05.2021, 13:42
hdg pisze: 28.04.2021, 17:44
Kuzyn Burmistrza pisze: 28.04.2021, 09:39
Widze oburzenie z mojego stwierdzenia że Zag Dąbr. to bastion lewactwa w wojewodztwie, ale przejezdzając np po DG mozna naliczyć kilka pomników ku chwale armi czerwonej, wiem ze jeden z nich byl/jest regularnie bazgrany, ale po czasie jest odmalowywany, wiec jest jakaś mięta do zeszlego systemu, kumpel mi mowił że był plan usuniecia pomnika czerwonych sztandarow w centrum Dąbrowy, to bylo wielkie oburzenie spoleczne (rownież młodzieży) i pomik ostatecznie zostal nietkniety. Wiec gadka że młodzi nie mają ciągotek do lewej strony to takie troche naciagane moim zdaniem. Dodając do tego stare (już chyba nieistniejace) napisy w okolicach dworca Będzin Miasto "Potomkowiec Gierka , To My Komuchy" okraszone herbem ZS, dziwny obraz sie rysuje, wspomniany napis zniknał nie w wyniku zabazgrania, a w wyniku odnawiania elewacji.
Żeby była jasność, nie insynuuje ze na ulicach Zagłębia Dąbrowskiego kreci sie lewactwo, chodzi mi racze o takie lewactwo uśpione, które z sentymentem wspomina tamte czasy, bo wtedy region "miał sie dobrze" tak to nazwijmy (Gierek był rodowitym Sosnowiczaninem)
Coś w tym jest,kilka lat wstecz poznałem panne(we wczesnej młodości fankę ZS,Ogólnie rzecz biorąc miła dziewczyna ale jedno co mnie rozpierdalało to właśnie nostalgia za panowaniem Gierka i rozdawanymi w owych czasach mieszkaniami
Ale dyrdymał wypisujesz...
To ile ta Twoja dziewczyna ma lat, skoro pamięta czasy jak Gierek mieszkania rozdawał ? 70 ? ;)
Ja tam jakiejś szczególnej mięty do Gierka nie czuję, ale spójrzcie obietywnie jak to za Gierka wygladało na całym Górnym Śląsku (i nie tylko).
Górnicy dostawali darmowe mieszkania (ba, domy dostawali !), obecnie istnieją hutnicze osiedla/dzielnice, gdzie ludzie pracujący w hutach dostawali przeważnie za darmo mieszkania. Kolejarze też dostawali mieszkania. Milicja też miała się całkiem dobrze i kto miał dostać mieszkanie to dostał. A jak ktoś należał do "partii" to już w ogóle miał od cholery przywilejów. Nie musiał kilka lat na samochód czekać, lodówkę, pralkę dostał od ręki. Leki za darmo, najróżniejsze mundurówki. No naprawdę można by wymieniać i wymieniać. Ludzie z calutkiej Polski zjeżdżali na Śląsk za pracą. I dostawali tutaj pracę, mieszkanie. Czego chcieć więcej ?
Ja tutaj nie gloryfikuję Gierka ani komunizmu, ale na Śląsku żyło się ludziom lepiej, niż w innych częściach polski.
Co do Sosnowca - to miasto było i jest typowym przeciętnym polskim miastem. Nigdy nie opływało złotem. Ani za Gierka ani teraz.
Zwróćcie uwagę na taki fakt - Gierek był kibicem Zagłębia Sosnowiec. I Zagłębie przez cały okres urzędowania Gierka i później nigdy nie zdobyło Mistrzostwa Polski (!) Cały czas na przemian mistrza w tamtym okresie zdobywał Górnik Zabrze albo Ruch Chorzów (albo jeszcze ktoś). Zagłębie otarło się o mistrza, ale go nie zdobyło. Jeżeli by było tak jak twierdzicie, że Gierek to wystarczy że tylko machnął ręką i Sosnowiec wszystko miał, to się zastanówcie dlaczego Gierek nigdy nie uderzył pięścią w stół i Zagłębie nie miało np. 5 mistrzów Polski z rzędu ;)
Przecież gdyby w dzisiejszych czasach panował taki ustró,a Tusk by rządził Polską twardą pięścią, to taka Lechia Gdańsk by zdobywała mistrza za mistrzem :)
I Gierek był osobą która generalnie szanowała wszystkich ludzi, wszystkich Polaków. On lubił ludzi i z Katowic, Bytomia, Rudy Śląskiej jak i z Sosnowca czy Warszawy.
To były zupełnie inne czasy. Byś może jacyś ludzie czują nostalgię za tymi odległymi latami. Ja niczego nie czuję, bo Gierek to nie moja epoka.