Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

p.

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: p. »

kaelowiec pisze: 25.01.2021, 00:19 szwedka to kurtka może nieco podobna do fleyersa, ale jednak nie to samo , przeważnie jest skórzana
podobny jest ogólny krój i to że zarówno w pasie jak i w szyji ma szerokie elastyczne ściągacze

mówiło się też na nią "złodziejka"

nie przypominam sobie żeby ktokolwiek na fleyersa powiedział szwedka
Szwedki to było połączenie fleka i harringtonki.
Aczkolwiek w tamtych czasach „u nas” śmigało się tylko w flekach i glanach a skórzany pasek miał mocna sprzączkę :)
iparts.pl
kaelowiec
Kontakt:

Post autor: kaelowiec »

dokładnie powyżej jest klasyczna szwedka , tak tez ją opisałem natomiast zwracam uwage na ściągacze , i ogolny krój
paramedic5

Post autor: paramedic5 »

W kwestii zasadniczej. Funkcjonowały w Gdańsku zamiennie określenia: flek, flyers, szwedka, szweda. Było mnóstwo podróbek, oryginalne, miały w kieszeni, bodajże zewnętrznej wszytą metkę Alpha Industries. Na dużym zamku wygrawerowany napis Alpha albo Ideal, na małym zamku kieszeni na rękawie było chyba też Ideal i na wewnętrznej części tego małego zamku kieszonki na rękawie musiały być bodajże malutkie litery USA, a może coś innego, ale coś było. Szwedki były bardzo popularne w Gdańsku. Swego czasu chodzili w nich wszyscy na Lechii. Kurtki podobne jak szwedy, tylko z kapturem i takim jakby misiem na górze kaptura to były tzw alaski.
vixer

Post autor: vixer »

Dokładnie jak pisze paramedyk, na Pomorzu na fleki czy flyersy mówiło się też szwedki.
htsk4

Post autor: htsk4 »

Panowie ,oczywiście wyczerpaliście temat szwedek.Nie znam etymologi tego słowa,ale śmiem twierdzić,że na Wybrzeżu mówiło się tak od początku na te kurtki,dopiero później doszły inne nazwy(flek,flejers).Ze skinami,to też może być dobry trop,bo faktycznie za małolata,tak jak większości chłopakom,te klimaty były mi bliskie.
Aboubakar

Post autor: Aboubakar »

Nie ma innego tematu do pisania wspomnień? Chyba w krk chujem nie wieje tak do końca.
Psiak

Post autor: Psiak »

2DZ pisze: 23.01.2021, 11:20
jędraszczyk z dhw pisze: 23.01.2021, 10:39 Dozo, nie dyskutuj z vixerem, bo widać, że chłop swoją niewiedzą się zmiażdżył, a ja znowu pokonfabuluję, że gdzieś byłam i coś widziałam, a tak naprawdę byłam w dópie, a nie na tym meczu: Więc, ja też zapamiętałam ten mecz w ten sposób, w jaki vixer to opisuje.
A ty chyba w swoich snach biegałeś po głowie Haniora na koronie waszego stadionu, gdy ja uciekałam w stronę policjantów. :)
Gdyby nie pouciekali stąd starsi wiślacy, to by wam potwierdzili, komu "wleźli do sektora", żeby po chwili ... w panice wrócić na swoje miejsca. :D
Tak uciekaliśmy przed wami, jak siedzieliśmy ze Śląskiem i Lechią :D

vixer - pełna zgoda, siedzieliśmy oddzieleni "buforem" (kibice innych klubów) od was, jak również oddzieleni byliśmy takim samym "buforem" od ZS/L
factoryproject

Post autor: factoryproject »

Dozolek czy Foxx usuwają niewygodne posty ?
Dozol Ty się już o czarnoskórych, zóltych i wszystkich kolorowych nie wypowiadaj :) Napisz lepiej jak tam sytuacja w podwarszawskim chinatown :)
A co do sytuacji w Krakowie. Krakowska, wyborcza nic nie piszą to i kumacze się nie odzywają...
ZW1957

Post autor: ZW1957 »

zOzOl pisze: 27.01.2021, 16:30 Oczywiście w tematyce młodzieżowych subkultur ... nie mogło zabraknąć czarnoskórych braci ... "po szaLu". ;)
Tych braci po sza(L)u?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
slaw1

Post autor: slaw1 »

Doktor Prawica. Strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam
Nawigator

Post autor: Nawigator »

Pamiętasz jak w tym roku pytałeś o wybuchające race?
UrzadSkarbowy

Post autor: UrzadSkarbowy »

Nawigator pisze: 31.01.2021, 10:33 Pamiętasz jak w tym roku pytałeś o wybuchające race?
a co ten post ma do mojego postu? Zapytałem normalnie bo przeoczyłem tą sytuacje?
Suczysko

Post autor: Suczysko »

Ludzie drodzy przecież to gołym okiem widać, że koleś o nicku Jessica udziela się na ZS. Naprawdę wam ciężko to wyłapać?
Psiak

Post autor: Psiak »

2DZ pisze: 05.02.2021, 09:15
psiaK pisze: 02.02.2021, 13:11
2DZ pisze: 05.02.2021, 09:15 2. Uparłeś się na to siedzenie, podczas gdy ja akurat nie pojechałem na ten mecz posiedzieć na dópie, by ... popatrzeć na murzynów. Stałem obok Ś+P DZIDKA, prawdopodobnie na sektorze 19-tym (przypisujecie go samemu Śląskowi) czyli tam, skąd została wygoniona milicja i tę akcję znasz z popularnego fragmentu w TV, gdzie poza chłopakami z WKS-u ("P", "G" itp. ;), widać także (L)egionistów, choć nie byli ubrani aż tak charakterystycznie, jak arkowiec, który przebił się w to miejsce zza tunelu (sektor 21?).
1. Rozumiem, że chodzi o '89 i '90. W tych latach nie "skinowała cała Polska". Owszem, było kilka ekip, w których ten ruch się rozpoczął, ale to nie była cała Polska! Zaczęło się w dużych miastach, no i może w ... Rydułtowach.
Na początku '89 grupkę 'skinheds' widziałem na Ruchu. W tym też roku zaczęli się na Cracovii. W '90 widziałem na ŁKS-ie i na Śląsku. Na Lechii wówczas nie byłem, a na Legii do 1891 roku nie widziałem żadnego. Nie pamiętam, kiedy u nas, ale w 90' mieliśmy już zgrabną grupę, więc to, co napisałeś, jest kolejną nieprawdą.

2.Czyli milicje wygonił Śląsk, Lechia, Wisła, Arka, Legia ... :D Ktoś jeszcze chce się dopisać?
Ad. 1: Nadal nic nie "trybisz", ponieważ przestawiasz moje cudzysłowy, a mi chodziło o lata 1988-1992 z ... naciskiem na '88. Poza tym, napisałem "cała Polska" 'skinowała' w rozumieniu - przekrój mojego kraju czyli od 'danzig' do 'oppeln' [na 'hanysowie żadnych "hitlerowców" nie znałem, ale nawet w takim 'posen' jeden był (CYGAN, odezwij się jak żyjesz/to czytasz! ;)], a nie o modzie na 'skinowanie' lat 90-tych w ... podrabianych 'alfach'. A, jeszcze koniecznie przypomnij mi/wszystkim tą moją rzekomą, wcześniejszą "kolejną nieprawdę", OK? :)

Ad. 2: Dlaczego zaliczyłeś do grupy goniącej milicję również sWoich, jeżeli wg ciebie tWoi cały czas siedzieli za "buforem" i nie zaglądali na sektor nr 19? :D
1. 88 i łysogłowi na meczach? Dobre żarty :)
2.Przecież to ty twierdzisz, że Wisła siedziała wspólnie ze Śląskiem i Lechią :D
Wróć kilka stron i sprawdź, czy przypadkiem z dwóch różnych osób nie zrobiłeś jednej:)
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Narodowa Cracovia pod domem Pana Wacława Szaconia PS. ‘Czarny'
https://www.youtube.com/watch?v=7UNVOHCxtNI
ts06

Post autor: ts06 »

No super...Ten materiał to reklama jakiejś kliniki i książki szymcia. NIC nie wnosi do tematu.
'A jak tam w ogóle ?' , no żartujesz sobie....?
Jedno Ci mogę napisać - nie ma i nigdy nie było konfliktu MF-WSH...
donguralesko

Post autor: donguralesko »

Na fb Czujnego ostatnie dwie i pół minuty filmiku relacji live ze zbiórki pod stadionem, ganianki z policją a gdzieś tam z tyłu wsh.
UrzadSkarbowy

Co to za wewnętrzne starcia u Wiślaków?
tskrk

Post autor: tskrk »

Transparenty zerwane po wyrównanej walce z wiaduktami. Akcja na plus dla KSC.
ostr

Post autor: ostr »

Całe WSH zrobiło szpagat czy MF wraz z częścią WSH goni tzn 60? Jak to obecnie wygląda na Wiśle?
mateusznow

Post autor: mateusznow »

Wiesz dlaczego mają parasol ? Bo idą siedzieć, a dzięki temu jeszcze mogą za sobą wciągnąć innych.
qentet

Post autor: qentet »

rozpuszczalnik1906

Post autor: rozpuszczalnik1906 »

Lubię temat dpk i te mądrości o dogadaniu się. Kiedyś dpk nie było dopuszczalne i to było najlepsze rozwiązanie tego problemu. Z czasem zaczęto dopuszczać dpk, które szybko się rozprzestrzeniło i praktycznie nikt nie widzi w tym nic złego. Nie dotyczy to jednego miejsca, ale całej Polski. Dopuszczenie dpk było ogromnym błędem, który był kamieniem milowym do dzisiejszych sytuacji. Jak kiedyś pisałem tu o dpk, to się ze mnie śmialiście i szydziliście ze "sztywności".
Za xx lat podobnie będzie z "sześćdziesiątkami" i możecie się ze mnie śmiać, ale już niektórzy żartują, że raz to się nie liczy, a po trzecim się kasuje. Cracovia żartowała z Wisły (chodzi mi o młodego B, a teraz jego ojca), że "na Wiśle raz można". Nie żeby w innych krakowskich ekipach nie było dziwnych incydentów, wspominam ten konkretny, bo pasuje akurat do sytuacji. Młody nie był "sześćdziesiątką", ale swoje za uszami miał i niektórzy będą wiedzieć o co chodzi (myślę, że nawet większość). Dzisiaj ci co poszli na współprace są "gonieni", ale w internecie. Kiedyś delikwent nie miałby życia na swoim rejonie, a jakby tak nabroił, jak ci z WSH (chodzi o konfitury), to musiałby uważać w całym Krakowie. Wszystko zmierza do tolerancji, każdego zachowania, nawet tego najgorszego. Ciekawe czasy. Jak ktoś myśli, że MF chodzi o gonienie "sześćdziesiątek", to jest w błędzie. Chodzi o pieniądze. Tu nie ma miejsca na zasady, honor, przyjaźń, czy inne średniowieczne ideały rycerza. Mamy XXI wiek, a to nie jest wiersz, tylko życie. Dałem już przykład (chyba w poprzedniej wypowiedzi) zachowania MF w stosunku do niektórych z WSH, którzy się nie rozpruli. Lewych z WSH jest mniej, ale prawda jest taka, że podjazdu praktycznie nikt z MF nie ma i musieliby zaczaić się w dziesięciu na jednego. Nie będę się więcej rozpisywał i filozofował, bo kwestią czasu jest jak MF skończy jak WSH. Walkę o wpływy wygra ten... kto pójdzie siedzieć później niż konkurent. Mam nadzieję, że mylę się w swoich osądach i chętnie odszczekam każde napisane tutaj słowo. Czas pokaże.
490

Post autor: 490 »

Ktoś mądrze napisał, że tu walka już nie idzie o zasady i honor, tylko wiadomo o co... Jednak wierzę, że wśród wiślaków są jeszcze ludzie dla których stare NORMALNE zasady kibicowskie są dalej kwestią honoru. Nie lubię ich ale akcja na plus, że z ciśnieniem wybiegli na rozj.ebusów . Inna sprawa, że to w pale się nie mieści, że do takich akcji dochodzi
mateusznow

Post autor: mateusznow »

Przecież MF przy tej grupie by zarabiała pieniądze, a goniąc ich, co dostaną ? Swoją drogą, to nie jest tylko konflikt z MF, ale z całą resztą Wisły, która ma dość tego syfu.
savino

Post autor: savino »

Temat do zamknięcia, za dużo honoru i zasad jak na 21 wiek. Czy się to komuś podoba czy nie żyjemy w kapitalizmie, a czasy bez pieniędzy (zarabiania), perspektyw czy internetu dawno minęły. Już widzę 40 latków latających za klub z zasadami i honorowo :)
Jak ktoś ma problem z tożsamością (seksualną pewnie też)to niech do zakonu idzie. Teraz rozumiem prawicowe poglądy haha
ratujmy trzmiele

Post autor: ratujmy trzmiele »

savino pisze: 24.03.2021, 18:59 Temat do zamknięcia, za dużo honoru i zasad jak na 21 wiek. Czy się to komuś podoba czy nie żyjemy w kapitalizmie, a czasy bez pieniędzy (zarabiania), perspektyw czy internetu dawno minęły. Już widzę 40 latków latających za klub z zasadami i honorowo :)
Jak ktoś ma problem z tożsamością (seksualną pewnie też)to niech do zakonu idzie. Teraz rozumiem prawicowe poglądy haha
mądrego to i dobrze czasami poczytać
szwadron97

Post autor: szwadron97 »

Dlaczego Ruch i Widzew nie pomogą MF?
cola803

Post autor: cola803 »

Bo Ruch i Widzew mają u siebie co ogarniać i niepotrzebne im kolejne kłopoty z rozjebusami z Wisły Sharks .
490

Post autor: 490 »

factoryproject

Post autor: factoryproject »

490 pisze: 15.05.2021, 19:31 Jakiś program rutkowskiego
https://www.youtube.com/watch?v=-W7tgr6 ... uperstacja
Kapitalny.. Łykaj dalej.
ratujmy trzmiele

Post autor: ratujmy trzmiele »

THERMICO rozjebało - nachalna reklama ogrzewania "świ ątyń" zatrzymała mnie na poważnie
kaelowiec
Kontakt:

https://www.youtube.com/watch?v=76tdixUJRck
rutkowski ma do kibilo uraz ;)

btw, jprdl jaką ma stylówe w tym programie , coś pomiedzy popkiem a sam nie wiem kim
kaelowiec
Kontakt:

ej wyskoczyli mi w linkach jprdl to co ma byc

https://www.youtube.com/watch?v=dY4hFp9VyCs

ta sama akcja ktora sobie rutkowski wykorzystal w 2 roznych programach , i w kazdym jako co innego , niezla manipulacja
UrzadSkarbowy

Ładnie Cracovia pokazała się wczoraj z okazji obchodów :) fotki konkretne!
ODPOWIEDZ